Dodaj do ulubionych

Wykład prof. Nowaka - link - antysemityzm

17.03.08, 14:54
W innym wątku prosiłem o link, nie otrzymałem, podałem z RM nagranie samego
głosu, okazało się, że za długi. To może teraz będzie lepiej.

Oto wykład, jaki podobno (bo nie byłem, nie widziałem) wygłasza prof. Nowak w
kościołach i innych miejscach, dwie wersje, jedna na stronach UPRTV - w
całości, nie pocięte:
www.uprtv.pl/uprtv/uprtv_index.php
oraz na YouTube - pocięte:
www.youtube.com/UPRTV
W tej chwili nie skończyłem jeszcze oglądać, ale chętnie dowiem się, które to
wypowiedzi są antysemickie, które nawołują do nienawiści. Wykład trwa prawie
półtorej godziny, dopiero ok. 1:10:00 coś zaczyna mówić konkretnie o
"Strachu", wcześniej jest dużo luźnych wypowiedzi.

Wypadałoby znaleźć coś negatywnego w półtoragodzinnym występie, bo w mediach
tylko samobójstw brakowało z powodu tych wystąpień, więc teraz poproszę o
jakieś wskazania - na czas, kiedy padają antysemickie wystąpienia.
Antysemickie - nawołujące do nienawiści wobec Żydów tudzież mówiące, że Nowak
nienawidzi Żydów lub cokolwiek innego, co się nie podoba w jego wystąpieniach.

Aha, dla mnie za dużo wody, za mało treści, wolałbym, by Nowak był konkretny.

Aha po raz drugi - być może gdzieś na innym wykładzie Nowak mówił coś
strasznego - jeżeli tak, to poproszę o linka do tego strasznego wykładu - ja
znalazłem ten, gdy Nowak przebrał się w skórę owieczki i udaje, że jest
grzeczny. Może jednak gdzieś wykryjecie ślady pazurów, wilczą sierść? Dla
leniwych - od 01:10:00 lub gdzieś tych okolicach zaczyna się o Grosie i o
"Strachu".
Obserwuj wątek
    • Gość: aron Re: Wykład prof. Nowaka - link - antysemityzm IP: *.lublin.enterpol.pl 17.03.08, 17:01
      ja myślę, że przy określeniu co jest antysemickie a co nie jest
      możnaby się zgłosić do Naczelnego Rabina Polski Michaela Schudricha -
      wtedy będziemy mieć jasność obrazu.
      • micra Re: Wykład prof. Nowaka - link - antysemityzm 17.03.08, 17:31
        jakkolwiek się z Tobą zgadzam to jednak nie możemy liczyć, my, maluczcy na taką
        ocenę, zresztą ocena już padła wielokrotnie w GW, na forum GW, na forum
        lubelskim GW - więc wskazanie osób dotkniętych wykładami prof. Nowaka miejsc,
        gdy z jego ust padają obraźliwe słowa nie powinno stanowić problemu.

Ja np. mogę powiedzieć, że Kaczyńscy to socjaliści, że PO nie może się
        zdecydować, czy jest liberalne, czy socjalne, że Lepper, PSL to socjaliści, a
        np. Ikonowicz jest komunistą. LPR też jest socjalistyczne, a nawet
        narodowo-socjalistyczne. I mogę znaleźć cytaty mówiące o tym, ale najpierw chcę
        poznać cytaty wskazujące na nawoływanie do nienawiści - w szczególności do Żydów.
        • joannabarska Re: Wykład prof. Nowaka - link - antysemityzm 17.03.08, 17:43
          Bycie antysemitą nie oznacza, że ów antysemita zaraz woła: "Zydzi do
          gazu".
          • micra Re: Wykład prof. Nowaka - link - antysemityzm 17.03.08, 18:04
            Nie, no aż takich ostrych słów nie oczekuję, choć wtedy świadczą one dobitnie o
            planach osoby wypowiadającej te słowa. Oczekuję sygnału, np. "mówi o żółtych
            skarpetkach" - znak, że nie lubi długouchych murzynów, albo skacze na jednej
            nodze, czyli nabija się z Chińczyków, bo Ci jak wiadomo są niscy. Te przykłady
            są bezsensowne, ale osobom wiedzącym, że Nowak to antysemita nie powinno sprawić
            problemu wskazanie czystych, prostych przykładów nienawiści Nowaka do Żydów.
          • micra Re: Wykład prof. Nowaka - link - antysemityzm 17.03.08, 18:12
            Oczywiście można swobodnie wybierać z bogatej twórczości Nowaka.

Mi, np. zdarzyło się powiedzieć "denerwują mnie Żydzi", albo "nie lubię Żydów
            za..." - bo usłyszałem coś, co zrobili jacyś Żydzi, np. że wzięli pieniądze za
            Jesziwę, a później wystąpili o jej zwrot i dostali budynek (choć tu władze miały
            bałagan, a Żydzi (grupa Żydów) tylko wykorzystała ten bałagan). Dlatego zwracam
            uwagę, że jeżeli ktoś znajdzie takie słowa Nowaka to mówienie o antysemityzmie
            będzie dziecinadą, z czym nadredaktor pewnie by się nie zgodził.
            • Gość: aron Re: Wykład prof. Nowaka - link - antysemityzm IP: *.lublin.enterpol.pl 17.03.08, 18:16
              najlepiej za każdym razem pytać rabina Schudricha. Mógłby zostać
              biegłym sądowym. Wtedy mielibyśmy jasność obrazu.
          • Gość: jacek barska ma typowo faszystowskie poglądy IP: *.lublin.mm.pl 17.03.08, 18:39
            wg których ten jest antysemitą kogo ona wskaże. A najlepiej to po prostu: Polacy
            to antysemici.
            • joannabarska Pomoce naukowe 17.03.08, 18:42
              recesja.icm.edu.pl/rm/wypow.htm
              • micra Re: Pomoce naukowe 17.03.08, 20:59
                Dzięki za link, kilka uwag:

- tam o Nowaku jest bardzo mało, a Wyborcza robi nagonkę na Nowaka;

- poglądów nie powinno się karać - przykład Irvinga - choćby nam się to bardzo
                nie podobało, to nie powinno się karać za na nie człowieka; to np. pasuje
                idealnie do Grossa - który gdyby został ukarany za "Strach", czy "Sąsiadów", bo
                według kogokolwiek szkaluje Polskę i Polaków - to byłoby to równe obecnemu
                ukaraniu Irvinga - za poglądy się nie karze (nawet jeżeli jest to rasizm - za
                komunistyczne przecież się nie karze - można bezkarnie kupić gwiazdy z ZSRR,
                popiersia Stalina, Lenina);

- w materiałach, które podałaś jest wiele wypowiedzi dzwoniących mówiących coś o
                Żydach, ale także zaproszonych gości - tylko niewielką ich liczbę można
                podciągnąć pod antysemityzm - mniej lub bardziej skrajny, włącznie z
                wypowiedzią, która mi się rzuciła w oczy, że Hitler nie zdążył wszystkich Żydów
                zlikwidować.

Tak więc - poproszę o więcej materiałów o Nowaku - ja podałem gotowy,
                krytykowany materiał.
    • Gość: lubelak Re: Wykład prof. Nowaka - link - antysemityzm IP: *.centertel.pl 17.03.08, 20:22
      A nawet jeśli ktoś jest tym "antysemitą", to co z tego? Nie wolno
      mu? Nie może nie lubić Żydów? Czy może już istnieje obowiązek ich
      kochania?
      • Gość: jacek antysemityzm jest karalny IP: *.lublin.mm.pl 17.03.08, 20:33
        Możesz sobie nie lubić jakiegoś Żyda ale nie wolno nie lubić Żydów, to
        przestępstwo i szerzenie nienawiści rasowej. Nielubienie Semitów Żydów to forma
        rasizmu zwana antysemityzmem.
        Jeśli zaś odczuwasz niepohamowaną chęć nienawiści to Semitów, to możesz sobie
        nie lubić i nienawidzić Semitów palestyńskich z powodu ich rasy a nawet możesz
        sobie pojechać do jednego kraju, w którym można bezkarnie do nich strzelać.
        Nienawidzenie Semitów palestyńskich to nie jest forma rasizmu zwana
        antysemityzmem i jest dozwolone a nawet mile widziane.
        • Gość: lubelak [...] IP: *.centertel.pl 18.03.08, 14:34
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • Gość: gosc Re: antysemityzm jest karalny IP: *.icpnet.pl 18.03.08, 23:19
          Wyborcza nie llubi profesora Nowaka dlatego ze jest patriota i mysli
          inaczej .
        • Gość: muzzy Re: antysemityzm jest karalny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.08, 13:27
          dobre dobre :) niepoprawne politycznie ale prawdziwe
      • Gość: Joanna Re: Wykład prof. Nowaka - link - antysemityzm IP: *.lublin.mm.pl 18.03.08, 11:20
        Nie zapisane w Konstytucji...Tak?
        • empi Re: Wykład prof. Nowaka - link - antysemityzm 18.03.08, 14:48
          proszę wszystkich o dyskusję a nie same linki. Linkiem można się
          posłużyć jako pomoc w swojej wypowiedzi.
          pzdr.
          • Gość: Joanna Re: Wykład prof. Nowaka - link - antysemityzm IP: *.lublin.mm.pl 18.03.08, 16:35
            Nie zgadzam się z Tobą, e m p i, chyba,że z góry zakładasz,że do
            linkow nikt nie zajrzy. Jeśli tak - to smutno!
    • Gość: jacek to jest standard na tym forum IP: *.lublin.mm.pl 17.03.08, 22:56
      pyskują, obrażają, wyzywają. Poproszeni o argumenty milkną. Nie ma dyskusji jest
      nawalanka, nawet się przyzwyczaiłem:)
      • micra a ja się nie przyzwyczaiłem 18.03.08, 09:13
        i dlatego piszę, bo nie rozumiem tego kompletnie. Najlepiej to widać w mediach
        publicznych i robią to ludzie ze świecznika.

Wczoraj w TVN24 był Giertych, rozmawiał z Millerem i Miller w pewnym momencie
        nie wiedząc co powiedzieć powiedział "wysoki jak brzoza i głupi jak koza".
        Prowadzący spytał się, czy Miller kieruje to do Giertycha, Miller potwierdził.

W sobotę nieopatrznie zaprosili Janusza Korwin-Mikke do rozmowy z
        Saryuszem-Wolskim, Mikke jako przeciwnik Traktatu, Wolski jako zwolennik. Mikke
        wdeptał w ziemię argumentami Wolskiego (moje zdanie) no to Wolski użył
        argumentu, że argumenty Mikkego są idiotyczne. Tym razem zero reakcji ze strony
        prowadzącej.

Można nie lubić Giertycha, Mikkego, ale w normalnej dyskusji najważniejsze są
        argumenty, nie pyskówka jak z piaskownicy.
        • tajnos.agentos Re: a ja się nie przyzwyczaiłem 18.03.08, 09:19
          Otóż, moim zdaniem Korwin argumentów nie ma. On tylko powtarza w nieskończoność oczywiste i powszechnie znane "mądrości" rodem spod wiejskiego sklepu a do udziału w telewizyjnych programach zapraszany jest na zasadzie małpy.
          • Gość: bosman dokładnie tak..... IP: *.lublin.mm.pl 18.03.08, 19:27
            "argumenty" Mikkego to demagogia, to tak jak udowadnianie że 100 = 1
            za pomoca błędnego wyprowadzenia wzoru komuś kto nie jest biegły w
            matematyce. I dlatego są idiotyzmami.
            • Gość: jacek Re: dokładnie tak..... IP: *.lublin.mm.pl 18.03.08, 19:39
              no cóż, nie zawsze zgadzam się z Mikke ale muszę przyznać że wiele jego
              argumentów ma sens. Jego rozumowanie jest spójne, przykłady podane z żelazną
              logiką która podlega jego filozofii. Inna sprawa to jego niemedialność oraz
              prosty fakt że jego polityczne poglądy nie są popularne.
              Jak dotąd większość z nim dyskusji polega na wyśmiewaniu osoby, gdyż przeciwnicy
              zazwyczaj nie ma argumentów. Albo się go zupełnie zamilcza.
              Kolejny problem jak myślę, to fakt że kolejne rządy po upadku tak już zniszczyły
              Polskę, że wprowadzenie pomysłów Mikke jest niemożliwe. Ale część by się z
              pewnością przydała.
        • Gość: jacek Nie wiem jak zwolennicy Ofermy Obywatelskiej IP: *.lublin.mm.pl 18.03.08, 09:32
          wogóle coś jeszcze mówią gdy ich przedstawicielem jest Syriusz Wolski. Facet sam
          sobie przyznał zlecenie na ponad 400 tysięcy złotych, we własnej fundacji
          otrzymującej pieniądze od unii, które on sam przyznał.Takiemu się nie podaje
          ręki a on jest głównym przedstawicielem i ekspertem Platformy i jest zapraszany
          przez TVN jako osoba opiniotwórcza. Takich się nie zaprasza do telewizji, tak
          samo jak Leppera czy podobnych mu. Oni się tego nie wstydzą, ja tego nie rozumiem:)
          • joannabarska [...] 18.03.08, 12:25
            Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
            • Gość: jacek jak mi przykro że nie zdąrzyłem przeczytać IP: *.lublin.mm.pl 18.03.08, 19:30
              zapewne, jak zwykle, coś merytorycznie beknęła:)
              • joannabarska Empi - niemal biały kruk, wiec nie likwiduj! 19.03.08, 10:47

• Gość: Tomasz. Twój post jest dowodem na żydowską okupację Polski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.08, 01:21
                  Organizowanie różnych agend, prawdopodobnie nielegalnych, które
                  szpiegują Polaków we własnym państwie, najlepiej o tym świadczy.
                  Ale skala zbrodni i szwindli żydowskich osiągnęła już poziom kolejnego,
                  ogólnoświatowego holokaustu o czym przebąkiwał nawet sam Edelman
                  w jednym z wywiadów udzielonym w waszej, "światowej" prasie.
                  Ten sam Edelman został niedawno nagrodzony Orderem Legii Honorowej
                  przez innego waszego przedstawiciela, niejakiego Sarkoziego, który
                  został przez diasporę wytypowany na namiestnika prowincji francuzkiej.
    • Gość: Patriota. Re: Wykład prof. Nowaka - link - antysemityzm IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.04.08, 20:47
      Tak się składa, że byłem na tym wykładzie (Kościoł NMP na Piasku, w
      razie gdybyś jakimś cudem zapomniał)i muszę powiedzieć, że podziwiam
      profesora Nowaka za walkę z takimi ludźmi, jak ty. Przegraliście
      pierwszą bitwę - spotkanie wbrew waszym szalonym atakom adbyło się w
      Kościele pw.NMP i jestem przekonany, że opcja narodowa będzie nadal
      zwyciężać. Ten człowiek wygarnął całą prawdę o J.T.Grossie, o jego
      niezwykle efektywnej współpracy z Gazetą Wyborczą i szkalowaniu
      przez was wizerunku Polaków. Nie mam racji? W takim razie powiedz
      mi, dlaczego wydawnictwo Znak wycięło 100 stron z angielskiego
      oryginału "Strachu"? Odpowiem ci: dlatego, że znajdowały się tam
      takie oszczerstwa, którego nawet wy (gorliwi zwolennicy
      michnikowszczyzny) nie potrafilibyście znieść. Pozdrawiam wszystkich
      patriotów, a do was, zagubionych i krótkowzrocznych czytelników
      zakłamanej GW kieruję słowa:
      "CHWAŁA WIELKIEJ POLSCE"!!!
      • Gość: Polak Re: Wykład prof. Nowaka - link - antysemityzm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.08, 21:05
        Czy ktoś kto nie myśli tak jak Michnik, Lis, Terlikowski czy Bartoś
        ods razu musi być antysemitą? Poprawne media i poprawni politycznie
        prymitywni redaktorzy starają się zrobic z P. Prof. Nowaka na siłę
        antysemiotą. Tylko owi mędrcy korzystając ze swoich menialnych
        móżdżków nie potrafią w wypowiedziach P. Profesora przytoczyć ani
        jednego zdania, anie jednego słowa na poparcie swojej tezy. Mędrcy
        owi są swykłymi manipulatorami, prostakami, cynicznymi oszustami bez
        honoru. Zachowują się jak prostytutki, które za pieniądze są w
        stanie pozbawić się honoru i godności. ale to ich, a nie mój
        problem. Na szambo nie mówi się nigdy perfumeria !!!!!!
        • elan13 Re: Wykład prof. Nowaka - link - antysemityzm 12.04.08, 11:09
          Gość portalu: Polak napisał(a):

> Czy ktoś kto nie myśli tak jak Michnik, Lis, Terlikowski czy
          Bartoś
          > ods razu musi być antysemitą? Poprawne media i poprawni
          politycznie
          > prymitywni redaktorzy starają się zrobic z P. Prof. Nowaka na
          siłę
          > antysemiotą. Tylko owi mędrcy korzystając ze swoich menialnych
          > móżdżków nie potrafią w wypowiedziach P. Profesora przytoczyć ani
          > jednego zdania, anie jednego słowa na poparcie swojej tezy.
          Mędrcy
          > owi są swykłymi manipulatorami, prostakami, cynicznymi oszustami
          bez
          > honoru. Zachowują się jak prostytutki, które za pieniądze są w
          > stanie pozbawić się honoru i godności. ale to ich, a nie mój
          > problem. Na szambo nie mówi się nigdy perfumeria !!!!!!

Bardzo trafnie to ująłeś. A oto przykład:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=62&w=78010306
          • joannabarska Dosc tego Nowaka, bo mozna pojechac do Rygi! 12.04.08, 15:57
            Dajmy sobie spokój wreszcie z
            Nowakiem! "Straszy,tumani,przestrasza"...-to przepowiednia Adama
            Mickiewicza!
            • Gość: jacek Słusznie BArska IP: *.lublin.mm.pl 12.04.08, 17:55
              zajmijmy się bandytyzmem i antysemityzmem państwowym Izraela. Zrób coś, ty
              przodujesz w wytykaniu wszystkim naookoło antysemityzmu. A tam Semitów,
              Palestyńczyków, za narodowość, za rasę, pałkuje się, torturuje, morduje. A ty
              nic, trąbo antyantysemicka?
              • Gość: Joanna Wszyscy sie morduja IP: *.lublin.mm.pl 12.04.08, 18:06
                Tam morduja sie wszyscy. Na logike z winy...Stalina. Gdyby nie
                zgodził się po wojnie na utworzenie państwa Izrael,nic by z tego nie
                było. Chyba ze po smierci Stalina... Smieszy mnie ta obrona
                Palestynczyków, bo skad ta miłosc do narodu, o ktorym autor ma z
                cała pewnoscia bardzo mętne pojecie. Wiem: byle dokopac Izraelowi. A
                teraz Izrael bedzie uzbrajał polska armie w najbardziej nowoczesny
                sprzt! Tak sie rzecz przedstawia,młody człowieczku!
                • elan13 homosovieticus <joannabarska> 12.04.08, 23:22
                  Gość portalu: Joanna napisał(a):

> Tam morduja sie wszyscy. Na logike z winy...Stalina. Gdyby nie
                  > zgodził się po wojnie na utworzenie państwa Izrael,nic by z tego
                  nie
                  > było. Chyba ze po smierci Stalina... Smieszy mnie ta obrona
                  > Palestynczyków, bo skad ta miłosc do narodu, o ktorym autor ma z
                  > cała pewnoscia bardzo mętne pojecie. Wiem: byle dokopac
                  Izraelowi. A
                  > teraz Izrael bedzie uzbrajał polska armie w najbardziej
                  nowoczesny
                  > sprzt! Tak sie rzecz przedstawia,młody człowieczku!

A więc zdaniem towarzysza o nicku <joannabarska> przypominanie o
                  prześladowaniach Palestyńczyków musi wynikać z miłości do tego
                  narodu. I z racji tego, że Izrael ma robić na Polsce geszeft
                  handlując bronią, o żydowskich zbrodniach na Arabach ani mru mru!

Jak ktoś przez dziesięciolecia służył wiernie sowieckiemu
                  pryncypałowi, to jego służalcza, nikczemna natura nigdy się nie
                  zmieni. Klasyczny homosovieticus.
                  • Gość: Joanna Zegnaj,elan13 IP: *.lublin.mm.pl 12.04.08, 23:47
                    elan13,nie lubie gadac z analfabetami politycznymi...Zegnaj,mlody
                    czlowieczku...
                    • Gość: Dydelf Kto to "antysemita"? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.08, 09:49
                      Kto to jest "antysemita"? Antysemita to czlowiek naznaczony i
                      wskazany przez nadredaktora A.M z GW (i ewentualnie przez
                      Joannebarska). Jak bedziemy w dalszych dyskusjach trzymali sie tej
                      definicji to.... wszystko bedzie jasne i klarowne.
                      • Gość: malik Re: Kto to "antysemita" ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.08, 13:18
                        tak na powaznie to prof.J.R.Nowak powiedział jedno słowo nie prawdy ?
                        prosze o przykład
                        • Gość: Ratio. Re: Kto to "antysemita" ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.08, 16:05
                          Znowu mąci ta Joannabarska. Prymitywne myslenie, zdaniami-gotowcami
                          z "poradnika agitatora" wyd. rok 1968, albo z GW (mowi i pisze
                          nadredaktorem GW- A.M.) Nie mam nic przeciwko Zydom, ale ten Gross
                          to skandalista. Czego czepiacie sie Prof. Nowaka
                          • lech.niedzielski Re: Kto to "antysemita" ? 08.07.08, 16:17
                            Słusznie Ratio (?!) prawicie.
                            Słuszną linię ma Wasza partia (RPN).
                            Nawet Waszemu kol. Wildsteinowi przytrafiają się antysemickie
                            wypowiedzi (to ohydny katolicki nacjonalista), ale JRNowakowi nigdy !
                            • Gość: Ratio. Re: Kto to "antysemita" ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.08, 16:50
                              Ale potrafisz piep...yc. Glupi pozostanie zmichnikowszczony i nic do
                              niego nie dotrze. . " Mama w Warszawie, tata w Kopenhadze
                              • lech.niedzielski Re: Kto to "antysemita" ? 08.07.08, 17:11
                                Gość portalu: Ratio. napisał(a):

> Ale potrafisz piep...yc. Glupi pozostanie zmichnikowszczony i nic
                                do
                                > niego nie dotrze. . " Mama w Warszawie, tata w Kopenhadze
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka