24.08.08, 15:42
Co tydzień jeżdzę do Lublina, i spowrotem.
Mam zniżkę dla niepełnosprawnych.
Ale jest respektowana tylko w autobusach.
Chociaż wolę jeździć busami, to częściej stawiam na autobusy, bo taniej.
Czy można gdzieś, zgłosić, albo jakoś załatwić, żeby kierowcy busów
respektowali tą zniżkę?
Na dzień dzisiejszy tylko jeden taki się zdarzył.
A przecież te pieniądze zwraca im jakiś tam urząd, czy ZUS
Obserwuj wątek
    • bu2m Re: Zniżka 24.08.08, 16:05
      slonecko_w_balerinkach napisała:

>
      > Czy można gdzieś, zgłosić, albo jakoś załatwić, żeby kierowcy busów
      > respektowali tą zniżkę?
      >

Rozumiemy że sobie żartujesz?
      • slonecko_w_balerinkach Re: Zniżka 24.08.08, 16:11
        A niby dlaczego?
        Jeśli kierowcy PKS mogą, to dlaczego busy nie?
        Wystarczy trochę dobrej woli.
        • sothink Re: Zniżka 24.08.08, 17:53
          Dla tych podrzędnych prywaciarzy liczy się każdy złamany grosz. Oni oszczędzają na pensjach kierowców, na stanie technicznym busów. Czy wiesz że kierowcy busów nie mają nawet umowy o pracę?, a ty chciałabyś zniżki. To jest nierealne.
          • Gość: tomekjot Re: Zniżka IP: *.gprs.plus.pl 24.08.08, 20:07
            Busiarze nic nie muszą. Ulgi u nich to ich prywatna sprawa. Mają ulgi uznaniowe. Chociaz jakis busiarz tu pisał ze jet prywaciarzem i do niego nalezy decyzja kogo wpusci do busa.
            • Gość: aron Re: Zniżka IP: 83.238.201.* 25.08.08, 07:31
              w busach są ulgi dla studentów
              • Gość: Zuzia Re: Zniżka IP: *.gprs.plus.pl 25.08.08, 09:57
                Ale co ma jedno do drugiego ??? chodzi o zniżke dla osób
                niepełnosprawnych w blaszakach a nie zniżki studenckie. Polecam
                nauke czytania ze zrozumieniem. A jak nie to weź sie za mycie tych
                śmierdzoących furgonetek do przewozu osób, bo tam aż AIDS biega po
                podłodze.
              • Gość: Mister MR :) IP: *.chello.pl 25.08.08, 18:40
                Gość portalu: aron napisał(a):

> w busach są ulgi dla studentów

Jakie ulgi? W którym busie u którego przewoźnika, co? Sam studentem
                jestem a jakoś się nie spotkałem z ulgami dla studentów w busie (a
                kilkanaście razy w te wakacje po regionie się poruszałem busami)...
                • Gość: aron Re: :) IP: *.lublin.enterpol.pl 25.08.08, 20:22
                  ty jeździłeś busami???
                  Słyszysz sothink??? On jeździł busami jak każe aron a nie pociągiami
                  jak każe sothink!!!
                  • Gość: Mister MR Re: :) IP: *.chello.pl 26.08.08, 01:18

> ty jeździłeś busami???
                    > Słyszysz sothink??? On jeździł busami jak każe aron a nie
                    pociągiami
                    > jak każe sothink!!!

Pociągiem też- do Szczecina i z powrotem :) Zresztą nie o tym
                    rozmawiamy. Ja się tylko Ciebie zapytałem w których firmach busowych
                    są zniżki dla studentów, bo ja na takowe nie trafiłem. A Ty
                    napisałeś że są.
      • empi Re: Zniżka 25.08.08, 10:34
        MPK jako dofinansowywane z budżetu miasta ma rekompensowane zniżki
        ustalane przez miasto.
        pzdr.
        • slonecko_w_balerinkach Re: Zniżka 25.08.08, 11:39
          Tak wiem o tych zniżkach w MPK.
          Można nawet jeździć za darmo posiadając książeczkę dla niewidomych.
          Za to w busach jest inaczej.
          Tylko jeden pan dał mi przejazd ze zniżkę.
          Zniżka dla studentów to aż dwa złote,.
          Natomiast PKS honoruje 78% zniżki.
          Czyli za przejazd płacę 3.30 zamiast 10.
          W miesiącu uda się sporo zaoszczędzić, jeśli jeżdżę autobusami.

Wiem, że tutaj na forum są kłótnie nad wyższością busów nad pociągami itp.
          Że busy wiozą śmierć.
          Ale ja mam do wyboru:
          jechać busem- 1.5 h
          jechać autobusem: 2h
          lub jechać pociągiem przez Międzyrzec Łuków- Łuków Dęblin, Dęblin Lublin.- a to
          już zajmie 4h i są tylko 3 połączenia, w tym jedno, którym jedzie się 6 h

I żeby nie było- ja lubię pociągi

• empi Re: Zniżka 25.08.08, 11:46
            > Tylko jeden pan dał mi przejazd ze zniżkę.
            > Zniżka dla studentów to aż dwa złote,.
            > Natomiast PKS honoruje 78% zniżki.
            > Czyli za przejazd płacę 3.30 zamiast 10.
            > W miesiącu uda się sporo zaoszczędzić, jeśli jeżdżę autobusami.
            Każdy prowadzi swoją własną polityke cenową, nawet taksówki stosują
            promocje w niektórych miastach dla np. emerytów.
            pzdr.
          • Gość: Paweł Re: Zniżka IP: 83.16.171.* 25.08.08, 14:10
            > jechać busem- 1.5 h

A czy w ten czas wliczone jest zgubienie tylej osi lub zatrzymanie się na
            drzewie przy dosyć dużej prędkości?
            • Gość: Zuzia Re: Zniżka IP: *.gprs.plus.pl 25.08.08, 18:39
              No nie przesadzajmy, ale czas przejazdu to jedyny atut jazdy
              blaszakiem i dla mniejszych miasteczek nie wszystko dojeżdża... I to
              było by na tyle plusów. Niewydawanie biletow, styl jazdy itp to juz
              odmienne wątki. A Panu zainteresowanemu polecam PKS, moze 30 min
              dłużej, ale na pewno bezpieczniej i jest zniżka.
          • Gość: aron Re: Zniżka IP: *.lublin.enterpol.pl 25.08.08, 20:29
            prawda jest taka że te wszystkie ulgi na przejazdy są bez sensu.
            Niepełnosprawni albo ludzie biedni powinni po prostu dostawać
            pieniądze z MOPS którymi mogliby płacić za przejazd busem czy
            pociągiem, tak jak płacą za bułki czy chleb. System ulg na przejazdy
            jest całkowicie absurdalny, a już najgłupsze są ulgi dla studentów,
            gdzie student syn lekarza ma ulgę a kasjerka z marketu albo szósta
            córka chłopa małorolnego nie ma.
            • Gość: tomekjot Re: Zniżka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.08, 12:44
              najgłupsze są ulgi dla studentów,
              a kasjerka z marketu albo szósta
              > córka chłopa małorolnego nie ma.

Studentka kasjerka ulgę ma, a jak dzieci małorolnego chłopa nie chcą się uczyć
              normalnie pracować to ich sprawa.
              na nierobów nie ma co łozyć

hahahhahahahahahha
            • Gość: Mister MR Re: Zniżka IP: *.chello.pl 26.08.08, 12:53
              > gdzie student syn lekarza ma ulgę a kasjerka z marketu albo szósta
              > córka chłopa małorolnego nie ma.

A czy ktoś broni córce chłopa małorolnego się uczyć i zdać na studia?
              • aron2004 Re: Zniżka 26.08.08, 19:21
                a czy syn lekarza nie mógłby jeździć na normalnych jak ojciec
                zarabia 10 000 zł netto? Trzeba mu dopłacać?
                • Gość: Mister MR Re: Zniżka IP: *.chello.pl 26.08.08, 20:32
                  Aha...aronku co z tymi ulgami dla studentów w busach, o których
                  pisałeś, hę? :)
                  • Gość: aron Re: Zniżka IP: *.lublin.enterpol.pl 26.08.08, 21:37
                    jak ci brak ulgi w busie to jeździj sobie śmierdzącym i wiecznie
                    opóźnionym pociągiem
                    buahahahahahahahahahaha
                    • Gość: tomekjot Re: Zniżka IP: *.gprs.plus.pl 26.08.08, 21:49
                      no tak busiarska kultura daje znac o sobie.

• Gość: aron Re: Zniżka IP: *.lublin.enterpol.pl 26.08.08, 21:58
                        mówię tylko prawdę o PKP - pociągi rzadko kursują, są brudne i
                        śmierdzące oraz wiecznie opóźnione. Zaprzeczysz?
                        • sothink Re: Zniżka 26.08.08, 22:38
                          busy są 10 razy bardziej śmierdzące od pociągów, ponieważ ludzie w busie nie
                          mają nawet jak rąk umyć, po drugie busy mają ciągle wypadki, a busiarze są
                          wiecznie pijani (a w PKP ani jednego przypadku pijaństwa w tym roku w woj.
                          lubelskim)
                          • aron2004 Re: Zniżka 27.08.08, 05:29
                            wystarczy że pociągi jeżdżą rzadko ( co godzinę) i wiecznie się
                            spóźniają ( przez co człowiek który dojeżdża do pracy pociągiem
                            zostaje wyrzucony z pracy). Dlatego pasażerowie wybierają busy, a
                            pociągami jeżdżą ci co mają prawa do ulg i kolejarze po służbie.

PKP to syf i tego nie zmienisz. Nikt nie będzie czekał godzinę na
                            pociąg jak busa ma co kilkanaście minut.
                            • sothink Re: Zniżka 27.08.08, 19:26
                              ludzie nie bardzo chcą jeżdzić busami, dlatego 2 na 3 busy są niesprawne
                              technicznie, a kierowcy nie mają nawet umów o pracę - prywaciarzy po prostu nie stać
                              • Gość: aron Re: Zniżka IP: *.lublin.enterpol.pl 27.08.08, 20:34
                                napisz jeszcze coś śmiesznego jak to ludzie nie chcą jeździć busami.
                                Pewnie busiarze masowo kupują najnowsze modele Sprinterów bo nie
                                mają kasy z powodu niskiej frekwencji w busach?

Buahahahhahahaahahahahahahahahahahha

uwielbiam jak się kompromitujesz

ludzie nie chcą jeździć busami

buhahahahaahahahahahahahhahaahhahaha

pewnie setki osób wyczekują codziennie na dworcu PKP w Lublinie na
                                wiecznie spóźnione śmierdzące pociągi

buahahahahahahahahahahahahahahahahahah

napisz jeszcze coś śmiesznego
                                • sothink Re: Zniżka 27.08.08, 22:24
                                  buhahahahahahahahaah
                                  najnowsze modele Sprinterów których 2 na 3 są niesprawne technicznie, buhhahahaah

prywaciarze kupują powypadkowe stare Sprintery, z których cieknie olej i
                                  odpadają koła
                                  • Gość: aron Re: Zniżka IP: *.lublin.enterpol.pl 28.08.08, 06:58
                                    to że głupi jesteś to wiem, ale że nie potrafisz odróżnić nowego
                                    Sprintera od starego to znaczy że jesteś z Wrocławia, bo te busy
                                    bardzo się różnią wyglądem.
                                    • sothink Re: Zniżka 28.08.08, 09:29
                                      2 na 3 busy są niesprawne, to są fakty i koniec. Możesz sobie gadać ile chcesz o
                                      "nowych" sprinterach, wyniki kontroli natomiast odzwierciedliły stan faktyczny.
                                      Jakby prywaciarze mieli kasę na nowe busy to by wyniki kontroli były zgoła
                                      odmienne. Koniec i kropka.
                    • Gość: Mister MR Nadal nie odpowiedziałeś na pytanie IP: *.chello.pl 26.08.08, 23:22
                      Nie odpowiedziałeś na moje pytanie u których przewoźników są ulgi
                      dla uczniów i studentów. A twierdziłeś że są, więc wprowadzasz
                      opinię publiczną w błąd, kłamczuchu :)
                      • aron2004 Re: Nadal nie odpowiedziałeś na pytanie 27.08.08, 05:30
                        są zniżki dla studentów
                        www.bptour.pl/cen_krk1.htm
                        i co? Kto tu kłamie?
                        • Gość: Mister MR Re: Nadal nie odpowiedziałeś na pytanie IP: *.chello.pl 27.08.08, 07:50
                          No i dobrze że przynajmniej tutaj :)
                          Choć niestety nie wszędzie, bo w busie do Opola Lubelskiego na
                          takową nie trafiłem...
                          • aron2004 Re: Nadal nie odpowiedziałeś na pytanie 27.08.08, 17:47
                            bo tam i tak jest śmiesznie tanio.
            • sothink Re: Zniżka 26.08.08, 18:59
              to zrezygnuj z KRUSu, jutro rano biegnij się wyrejestrować
            • Gość: tomekjot Re: Zniżka IP: *.gprs.plus.pl 26.08.08, 19:06
              sothink ma rację. Rolnicy powinni tez się ustawić po pomoc w kolejce do wójta, jesli ich nie stać na płacenie krus o zus nie mówiąc.
              • aron2004 Re: Zniżka 26.08.08, 19:19
                ja jestem za likwidacją KRUSu - zapłacicie 5 zł za bochenek chleba
                to zaczniecie rolnika szanować.
                • sothink Re: Zniżka 26.08.08, 20:49
                  90% rolników to pijaczki wioskowe, które nic nie produkują, można im śmiało
                  zabierać krus
                  • Gość: aron Re: Zniżka IP: *.lublin.enterpol.pl 26.08.08, 21:38
                    trzeba zabrać dotacje wrocławskim szpitalom. nie będą mieć na
                    strzykawki
                    • sothink Re: Zniżka 27.08.08, 19:23
                      a powinno się zabrać szpitalom takie dotacje to by się nauczyli lepiej
                      zarządzać, siak czy owak na nierobów rolników idzie ponad 57mld zł rocznie, to
                      skandal!
                      • Gość: aron Re: Zniżka IP: *.lublin.enterpol.pl 27.08.08, 20:35
                        policz durniu ile budżet zarabia na tym że rolnik nie odlicza sobie
                        VATu jak inne firmy
                        • Gość: tpmekjot Re: Zniżka IP: *.gprs.plus.pl 27.08.08, 20:39
                          Masz złego doradce, rolnicy moga odzyskac częśc vat
                          • aron2004 Re: Zniżka 27.08.08, 21:55
                            że część to wiem, ale niech mają możliwość odzyskania całego. Wtedy
                            możemy likwidować KRUS.
                            • Gość: justyna.ak Re: Zniżka IP: *.chello.pl 01.09.08, 22:03
                              najpierw do Zuzy: dziwne troszkę to Twoje zapytanie, nie można ulgi gdzieś "zgłosić" żeby ją zaczęli respektować również busiarze. Wystarczy wiedzieć, skąd takie ulgi się wzięły- przewoźnik nie dostaje mniej za taki przejazd, tylko jest to ulga ustawowa i od dawna gdy równieź komunikacja prywatna dopiero "raczkowała" reszta kwoty jest zwracana przewoźnikowi, który jest lub był publicznym przewoźnikiem. Czyli mpk, pkp, pks. To nie jest tak ot do zmiany. Prywatny podmiot gospodarczy jakim jest właściciel firmy transportowej jest zależny tylko od gospodarki. Pozostaje Ci pks niestety.
                              A teraz do arona: od jakiegoś czasu rzucają mi się w oczy twoje wypowiedzi i zastanawiam się czy zdajesz sobie sprawą, jaki jesteś monotematyczny. Bez obrazy. Co do jakości przewozów znienawidzonego przez Ciebie PKP to chyba już wcale nie jeździsz, albo masz pecha wyjątkowego. Pociągi nie są takie brudne, jak to opisujesz. Jest sporo nowych lub wyremontowanych składów. Znacznie brudniejsze są lokalne pks-y. Ponadto ja jeżdżę powiedzmy kilka razy w miesiącu i moje jakoś się nie spóźniają. Busami też jeszczę, ale busiarze z którymi jeżdżę jadą szybko i niebezpiecznie. To moja opinia. Natomiast co do twoich opinii o czętości jazdy pociągów i busów to porównanie jest zupełnie bez sensu gdzyż jest to zupełnie inny środek lokomocji. Bus mieści 20 osób, jest podręcznym środkiem, do pokonywania niewielkich odległości więc jeździ często. Tu się rzeczywiście przychodzi i jedzie , czasem za 10 minut a czasem za pół godziny. Jest dobry do powrotów z pracy, to fakt. Natomiast pociąg mieści najmniej 200 osób, nieekonomiczne i nierealne byłoby, gdyby jeździł co chwilę. Są trasy gdzie jeździ co godzinę, na innych rzadziej Jest on po prostu dla osób, którym pasuje ta pora (te popołudniowe są dostosowywane), ewentualnie dotarcie, zakupy, czy cokolwiek innego wcześniej. Czasem bus nie dojeżdża tam , gdzie chcą. A poza tym z pociągu korzystają też osoby, które nie są uzależnione aż tak bardzo od konkretnej godziny i dostosowują plany (delegacje, wyjazdy, wizyty ... itp.) Według zasady, którą stosujesz można by było mieć pretensje, że nie da się przyjechać na lotnisko i ...wsiąść do samolotu byle jakiego. I że nie latają tak często jak busy ;) a nawet pociągi. Pozdrawiam iżyczę więcej dystansu a mniej wylewania źółci
                              • Gość: aron Re: Zniżka IP: *.lublin.enterpol.pl 01.09.08, 22:58
                                to nie ja jestem monotematyczny tylko ta wrocławska odmiana
                                Kononowicza czyli sothink. On żyje w swoim świecie, wydaje mu się że
                                busami w woj. lubelskim nikt nie jeździ za to ludzie tłoczą się żeby
                                wcisnąć się do śmierdzącego pociągu.

Chodzi o to że na PKP jest taka mentalność - kolejarzom się wydaje
                                że ludzie będą czekać pół dnia na pociąg i jeszcze dziękować
                                kolejarzom że w ogóle ten śmierdziel jeździ. Nic bardziej błędnego.

Lepiej puścić co pół godziny pociąg wiozący 50 osób niż co 2 godziny
                                pociąg mogący zabrać 200 osób albo co pół dnia pociąg mogący zabrać
                                1000 osób. No ale wiadomo że do betonowych mózgów kolejarskich to
                                nie dotrze, oni nadal będą oferować ludziom 2 pociągi z Lublina do
                                Krakowa na dobę i dziwić się że ludzie jeżdżą busami.

Sothink jest o tyle śmieszny, że prezentuje on betonową umysłowość
                                polskiego kolejarza, którego myślenie zatrzymało się w roku 1989.

A tak w ogóle to pociągi lokalne w woj. lubelskim powinno się
                                zlikwidować, to jest topienie pieniędzy w błocie. Zamiast dotować te
                                bezsensowne szynobusy wożące po 15 osób powinni raczej naprawić tory
                                w niektórych miejscach, bo za parę lat to nawet towarówka nie
                                przejedzie.
                                • Gość: aron Re: Zniżka IP: *.lublin.enterpol.pl 01.09.08, 22:59
                                  oczywiście że są ludzie którzy dostosowują swoje życie do pociągów,
                                  na przykład jedzą śniadanie o 4 rano żeby zdążyć na pociąg do
                                  Krakowa. Jest to jednak mniejszość, większość pasażerów woli
                                  komunikację bardziej dostosowaną do ich potrzeb, a takie są busy.
                                  • Gość: justyna.ak Re: Zniżka IP: *.chello.pl 01.09.08, 23:43
                                    Oj Aron, jednak jesteś monotematyczny, bo znowu piszesz, że śmierdziele itd... nie chodzi o to, że ludzie dostosowują się do pociągów, tylko że wielu te pociągi pasują. Jak mam być przed południem w Krakowie, to śniadanie o 4 rano jak w sam raz ;) Pociągi dalekobieżne raczej nie wożą ludzi do pracy, więc podróż planuje się inaczej. Poza tym trochę osób jednak nimi jeździ, po pkp intercity akurat wykazuje zyski. Inaczej jest z przewozami regionalnymi, ale pociągi 50 osobowe nie istnieją, musiałaby to być chyba drezyna ;) Co do torów, to zupełnie inna spółka nimi zarządza. Są dwie wersje, albo nie wiesz, że pkp już nie istnieje i po prostu skaczesz ze spółki na spółkę czepiając się, czego tylko się da, albo wiesz, i pomijasz, wiele niezorientowanych osób wprowadzając w błąd. Bez urazy ;) A poza tym nie taki diabeł straszny , jak go sobie wyobrażasz. Spróbuj kiedyś, na pewno jest wygodniej. I nie trzeba robic postojów z wiadomych powodów ;) Pozdrawiam
                                    • Gość: aron Re: Zniżka IP: 83.238.201.* 02.09.08, 06:36
                                      ja jestem jak najbardziej za przekazaniem pociągów pospiesznych do
                                      InterCitym tyle że akurat w woj. lubelskim trudno nazwać jakikolwiek
                                      pociąg pospiesznym - przecież te pociągi jadą 6 godzin do Krakowa i
                                      3 godziny do Warszawy, 4 godziny do Rzeszowa, 2 godziny 15 minut do
                                      Zamościa - to jest śmiech na sali. PKP powinno dla przyzwoitości dać
                                      na te pociągi taryfę osobową, no ale im się wydaje że nadal są
                                      wspaniali.
                                      Oczywiście że niektórym osobom pasuje wstawanie o 4 rano żeby
                                      dostać się na 12 do Krakowa - jednak jest to niewielki procent.
                                      Normalny człowiek wyjedzie busem o godz. 7.50 i o 12.50 będzie w
                                      Krakowie. Dlatego właśnie busiarze na tej linii pięknie się
                                      dorabiają kosztem PKP.

Weź też pod uwagę że czasami tak jest że rano musisz załatwić coś w
                                      Lublinie np. odprowadzić dziecko do szkoły czy przedszkola i co
                                      wtedy? Najbliższy pociąg do Krakowa masz o 15.10, a bus o 7.50 i
                                      potem o 9.00.

Koleją jest wygodniej, ale tylko wtedy jak jadą 2 osoby w przedziale
                                      i można się położyć. TYle że taki pociąg jest całkowicie nierentowny.

• Gość: aron Re: Zniżka IP: 83.238.201.* 02.09.08, 06:38
                                        a pociągi 50-miejscowe wprawdzie nie istnieją, ale 60 miejscowe jak
                                        najbardziej
                                        pl.wikipedia.org/wiki/EN81
                                        w takim pociągu możnaby np. zmniejszyć ilość miejsc siedzących do
                                        50, za to dać wygodniejsze fotele i po naprawieniu torów mógłby być
                                        całkiem niezłą ofertą na trasy Warszawa - Lublin czy Lublin -
                                        Kraków. No ale to nie na PKP, oni nadal żyją w przekonaniu że są
                                        cudowni.
                                        • sothink Re: Zniżka 02.09.08, 06:50
                                          to niech busiarze się przerzucą na motory, to będzie 1 kierowca na 1 pasażera,
                                          toż to dopiero jazda będzie motorem z Lublina do Szczecina, buhahahahahahah
                                          ps. uchwyt na walizki mógłby busiarz sobie na kasku zamontować, buhahaha
                                          • Gość: aron Re: Zniżka IP: 83.238.201.* 02.09.08, 07:53
                                            gdyby cię było stać na motor to mógłbyś otworzyć taką firmę
                                            przewozową. Ale ciebie nie stać nawet na hektary, to co tu o motorze
                                            mówić, może najwyżej WSK
                                            • sothink Re: Zniżka 02.09.08, 08:26
                                              czyli tak jak myślałem, ta ziemia pod Białorusią jest g... warta
                                              • Gość: aron Re: Zniżka IP: 83.238.201.* 02.09.08, 08:26
                                                i tak cię nie stać na nią
                                                za to możesz sobie kupić motor
                                                www.auto.pl/?kod=6D8R
                                                • sothink Re: Zniżka 02.09.08, 08:56
                                                  piękny klasyk:) mój wujo miał taką kiedyś...
                                                  • Gość: justyna.ak Re: Zniżka IP: *.chello.pl 02.09.08, 10:31
                                                    Aron, pociągi w stosunku do busów jadą dłużej najwyżej o 20% nap Kraków odpowiednio 5 i 6 godzin. Zakładam bez anomalii, które mogą zdarzyć się wszędzie. Godzina jazdy dłużej przy dostępie do toalety, gorącej herbacie i możliwości wyprostowania kości wydaje mi się być ok. Pociągiem jeśli tylko w nim siedzisz, nawet w całym zapełnionym przedziale, zawsze jest wygodniej, choćby dlatego że właśnie można się rozprostować, w busie nie. I to jest fakt. Poza tym możesz wierzyć albo nie, ale na dalekobieżnych trasach jeździ więcej niż 50 osób w zdecydowanej większości przypadków. Właśnie koleje dbają w ten sposób o wygodę i nie wysyłają klitek. Choć również z innych powodów. Nie wiem, jak pojechabym do Krakowa, gdybym miała być na 14, może i busem, ale dalekie odległości (to piszę jeszcze raz) zazwyczaj pokonuje się nie na konkretną godzinę, więc to się nazywa planowanie poróży!! Dotyczy to studentów, biznesmenów, wizyt rodzinnych. Nie jedzie się 6 godzin w jedną stronę do pracy.
                                                    I jeszcze jedno - pociąg pospieszny to pociąg, który z definicji jedzie szybciej dlatego - że omija małe stacje i przystanki kolejowe, a nie jeździ jak szalony i nigdy tak nie było. Czas podróży się też skraca, ale o jakieś 20% a nie 70%.

Aron widzę, że dyskusja nie ma sensu. Przerzucacie się obelgami we dwóch i chyba nic wam z tego nie wynika. Ty też na moje argumenty nie odpowiadasz, tylko korzystasz z wyświechtanych haseł. No ale trudno. I tak pozdrawiam ;)
                                                  • Gość: aron Re: Zniżka IP: *.lublin.enterpol.pl 02.09.08, 10:40
                                                    czy jesteś może jakąś siostrą sothinka?

dla ciebie może godzina jazdy dłużej przy toalecie jest ok, ale są
                                                    ludzie którzy wolą np. godzinę dłużej pospać. W busie też można się
                                                    rozprostować, bo bus nie jedzie non-stop z Lublina do Krakowa tylko
                                                    są przerwy w Puławach, Radomiu i Kielcach. Pociągiem jeździ więcej
                                                    niż 50 osób? No ciekawe. Jedź na dworzec dziś o 15.10 i policz ile
                                                    to osób jedzie pociągiem z Lublina do Krakowa.

Pociąg pospieszny z Lublina do Krakowa czy Warszawy jest pospieszny
                                                    tylko z nazwy, bo tak naprawdę to się straszliwie wlecze. Do
                                                    Warszawy jest 170 km, a pociąg jedzie 3 godziny. Średnia poniżej 60
                                                    km/h czyli śmiech na sali. Bus z Lublina do Parczewa jedzie
                                                    szybciej, że nie wspomnę o busie z Lublina do Warszawy.

Ty i sothink prezentujecie myślenie typowego kolejowego związkowca,
                                                    który uważa, że "pasażerskiemu bydłu" wystarczą 2 pociągi dziennie z
                                                    Lublina do Krakowa i niech to bydło bije pokłony kolejarzom że raczą
                                                    ich wozić.

• Gość: justyna.ak Re: Zniżka IP: *.chello.pl 02.09.08, 11:19
                                                    Nie jestem siostrą sothinka. A pociąg z lublina do warszawy jedzie 2,5 godziny.
                                                    Tak jak bus. Manipulujesz. A jeśli uważasz, że wiesz co ja myślę i oczywiście
                                                    wiesz, ile mam wspólnego z kolejowym związkowcem to myślę, że to by było na tyle.
                                                  • Gość: aron Re: Zniżka IP: 83.238.201.* 02.09.08, 14:52
                                                    no to szczęście że przynajmniej nie jesteś z rodziny wrocławskiej
                                                    mutacji Kononowicza, ale pociąg z Warszawy do Lublina nie jedzie 2,5
                                                    godziny. Owszem, tyle kolejarze by chcieli zeby jechał, ale zwykle
                                                    jest spóźniony i jedzie 3 godziny.
                                                  • sothink Re: Zniżka 02.09.08, 14:07
                                                    zrozum człowieku, że nikt przy zdrowych zmysłach nie będzie planował podróży do
                                                    Gdańska busem siedząc sparaliżowany przez 8 godzin, gdzie następne 4 godziny
                                                    będzie dochodzić do siebie po ciężkiej podróży.
                                                  • Gość: aron Re: Zniżka IP: 83.238.201.* 02.09.08, 14:54
                                                    zrozum wrocławianinie że zawsze kilkanaście osób chętnych do jazdy
                                                    busem do Gdańska się znajdzie i busiarz się dzięki tym osobom
                                                    dorabia. Są to osoby które nabrały odrazy do PKP po tym jak np. ich
                                                    ktoś pobił w pociągu albo okradł, albo konduktor ich opieprzył itp.
                                                    Podobnie jak nie każdy nabywca samochodu kupuje Fiata, tylko są
                                                    chętni na Peugeota, Kię, Hondę itp. itd.

• Gość: Mister MR Re: Zniżka IP: *.chello.pl 02.09.08, 18:17

> zrozum wrocławianinie że zawsze kilkanaście osób chętnych do jazdy
                                                    > busem do Gdańska się znajdzie i busiarz się dzięki tym osobom
                                                    > dorabia. Są to osoby które nabrały odrazy do PKP po tym jak np.
                                                    ich
                                                    > ktoś pobił w pociągu albo okradł, albo konduktor ich opieprzył itp.
                                                    > Podobnie jak nie każdy nabywca samochodu kupuje Fiata, tylko są
                                                    > chętni na Peugeota, Kię, Hondę itp. itd.
                                                    >

Aron, ile osób wsiadających w Lublinie do 19-osobowego busa wysiada
                                                    w Gdańsku, wydaje mi się że niewiele. Ci co wsiadają w Lublinie
                                                    wysiadają na ogół w Warszawie, a ci co wysiadają w Gdańsku wsiadają
                                                    na ogół w Elblągu lub Ostródzie :)
                                        • tomekjot dobrze się czujesz 02.09.08, 19:27
                                          niech ci na stacjach posrednich pomiedzy krakowem a Warszawą wsiada po te 15 osób - i liczac te rozpoczynające podróz w Lublinie to nijak nie zmiescisz ich w 50 osobowym szynobusie
                                          • tomekjot Re: dobrze się czujesz 02.09.08, 19:33
                                            Chodzi oczywiście o lublin- kraków
                                          • Gość: aron Re: dobrze się czujesz IP: 83.238.201.* 03.09.08, 07:05
                                            jeżeli te szynobusy będą kursować co godzinę między Lublinem i
                                            Krakowem, to spokojnie wszyscy się pomieszczą. Oczywiście teraz nie
                                            ma to sensu, dopiero gdy stan torów pozwoli na dojazd w 4 godziny (
                                            obecnie jest 6).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka