Gość: aron IP: *.lublin.enterpol.pl 28.08.08, 07:03 PKP to syf, nie potrafi zapewnić częstych połączeń, w pociągach śmierdzi i wiecznie się spóźniają. Pijani kolejarze to norma - szczególnie dróżnicy. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aina92 Re: PKP to syf 28.08.08, 09:00 a busy to najlepsze co mogło spotkać Lublin ? powtarzasz się... wczoraj prześledziłam cały wątek na temat przeniesienia dworca PKS obok PKS przytaczasz cały czas, że busy są czyste i ludzie wolą czekać 5 min na busa niż 1h na pociąg oraz, że komfort jazdy w busie jest nieporównywalnie lepszy od pociągu. 5 min to się czeka na te busy do Łęcznej chyba..., nawet jeżeli bus stoi to kierowcy czekają, aż się zapełni. Jak z walizką jedziesz to często odmawiają, bo to przecież nieopłacalne. Czyściej ? zapewne w tych ledwo jeżdżących busach w których otwarte okno graniczy z cudem, nie wspominając o tym jak wygląda podróż busem w upalny dzień wracając do tematu więc mamy zaorać tory, wyburzyć budynki... wole jeździć pociągami niż busami, jednak prawda jest, iż czasami nie mam wyboru. i nie przesadzaj, pociągi nie spóźniają się tak często - nie mniej niż busy. Odpowiedz Link Zgłoś
sothink Re: PKP to syf 28.08.08, 09:36 widzisz, wszyscy mówią że busy to syf i mają rację. Najlepsze jest to że busiarz może wygonić pasażera np. bo będzie wolał posadzić kogoś kto jedzie na dłuższą trasę, śmiech na sali. Albo nie pojedzie w ogóle bo za mało osób będzie, stwierdzi że mu się nie opłaca i będzie czekać na zapełnienie busa. Przecież to jest łachmyctwo do kwadratu. Pociągiem zawsze wiesz że dojedziesz do celu. Odpowiedz Link Zgłoś
slonecko_w_balerinkach Re: PKP to syf 28.08.08, 11:19 A mnie ta wasza kłótnia i dowodzenie racji śmieszy. Gdyby nie było zapotrzebowanie na busy to by nie jeździły. Z moich znajomych- studentów- z Chełma żaden nie jeździ pociągiem czy autobusem. Wszyscy wybierają busy. Ja też czasami jeżdżę busami. I ani razu nie spotkałam się z wyproszeniem kogoś z busa bo za blosko jedzie. No nie licząc dni przed świętami różnego rodzaju. Bo częściej jeźdża autobusy do tych miast. Za to kierowca PKS, dzień przed Bożym Ciałem robił selekcję, bo przyjechał małym busikiem, w godzinach szczytu. Inny kierowca PKS też zarządził, że do autobusu mogą wsiadać tylko Ci, którzy jadą do Kocka i dalej. I nie spotkałam się ze śmierdzącym brudnym busem. Zawsze było czysto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomekjot Re: PKP to syf IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.08, 11:36 No to słonko masz błędne informacje. W busach do chełma obowiązują śmieszne rezerwacje. Jak przyjdziesz na busa pieć minut przed odjazdem to ciebie nie wpuści, bo nie masz rezerwacji. Jesli choidzi o wyproszenie z busa- to często się zdarza, że busiarz wyprasza innych pasażerów- niejadących do miejsca docelowego. Np. nie wsiądziesz do busa jadącego przez chełm do Hrubieszowa, bo busiarz chce zarobić te 6 zł więcej Dlatego jak wrazam z Lublina to pociągiem albo PKS. Odpowiedz Link Zgłoś
bu2m Re: PKP to syf 28.08.08, 11:43 A jak z trzeźwością. Bo przynajmniej raz na tydzień czytamy w lokalnych gazetach o pijanym kierowcy busa jadącym gdzieś na wschód od Lublina. Odpowiedz Link Zgłoś
slonecko_w_balerinkach Re: PKP to syf 28.08.08, 11:49 Ja nie jeżdżę do Chełma. Ale wiem, że tam są rezerwacje. Natomiast do busa jadącego w moim kierunku prawie zawsze dostanę się bez rezerwacji. Też bym chciała jeździć pociągiem. Ale nie uśmiecha mi się jechać dookoła. Np Lublin- Dęblin, Dęblin Łuków i Łuków Międzyrzec Podlaski. I 3 pociągi na dzień. Ciekawe gdzie spotykacie tych pijanych busiarzy. Jak ja jeżdżę, a od października zacznę znowu to nikażdy kierowca był miły. Czego nie mogę powiedzieć o PKSSie. Jeden z nich mnie nie zabrał, bo miałam za duży bagaż- walizkę, wielki plecak i torebkę podręczną. A bus zabrał. Ot, ironia Odpowiedz Link Zgłoś
aina92 Re: PKP to syf 28.08.08, 11:58 slonecko_w_balerinkach napisała: > Jeden z nich mnie nie zabrał, bo miałam za duży bagaż- walizkę, wielki plecak i > torebkę podręczną. > A bus zabrał. > Ot, ironia byłam wielokrotnie świadkiem, kiedy busem nie chciał zabrać osoby po tym jak zobaczył ze ma walizkę. PKSem i PKP nigdy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: PKP to syf IP: *.lublin.enterpol.pl 28.08.08, 20:09 no właśnie sothink - przekonaj ludzi żeby jeździli z Lublina do Białej Podlaskiej pociągiem a nie busem. Przecież PKP to "solidna firma" buahahahahahahahahahhahahahahahaha Odpowiedz Link Zgłoś
sothink Re: PKP to syf 29.08.08, 09:32 Biała Podlaska jest na tyle blisko że można busem jechać ostatecznie, mnie natomiast śmieszą najbardziej kursy typu Lublin-Gdańsk czy Lublin-Kraków Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Matador Re: PKP to syf IP: 87.204.21.* 29.08.08, 10:12 Jestem wielkim zwolennikiem transportu kolejowego, ale komunikacja pasażerska w wydaniu PKP stoi na niskim poziomie i ma masę zaległości. Polecam artykuł: www.kurierlubelski.pl/module-dzial-viewpub-tid-9-pid-60315.html Odpowiedz Link Zgłoś
sothink Re: PKP to syf 29.08.08, 10:34 ma zaległości jak większość rzeczy w tym kraju, ale i tak jest lepsza niż busiarska drobnica, która mentalnością jest zacofana o 200 lat Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Matador Re: PKP to syf IP: 87.204.21.* 29.08.08, 11:08 Godzi się zauważyć, że busiarska drobnica nie obsługuje dalekobieżnych połączeń ! W wielu przypadkach wolę wybrać podróż dobrym busem lub autobusem, niż analogiczną trasę pokonywać pociągiem PKP. Np.: Wawa - Lublin - > sprawdzałem obydwa warianty i zdecydowanie wolę busem/autobusem Lublin - Kraków -> podejrzewam, że wolałbym busem z racji większej ilości połączeń, krótszego czasu podróży, możliwości rezerwacji i korzystniejszej ceny Lublin - Gdańsk -> podróż PKP do przyjemnych nie należy, ale przynajmniej jest kilka wariantów na dzień; nie sprawdzałem jak to jest z komfortem w przypadku busowego KEWINA Na krótkich trasach zdecydowanie wygrywają busy. Żeby nie było że zachwycam się busami, to w nich też widzę pewne zaległości do nadrobienia. Odpowiedz Link Zgłoś
sothink Re: PKP to syf 29.08.08, 11:43 chcesz jechać do Warszawy i rezerwujesz miejsce w busie jeżdżącym na trasie Lublin-Gdańsk. Przychodzisz na miejsce, a tu się okazuje że ktoś nowy chce jechać do miasta docelowego - Gdańska i tracisz rezerwację. Po drugie, jak można jechać busem na trasie 5 godzinnej? Przecież to absurd; nie ruszysz się z miejsca, nie ma WC ani nawet rąk nie umyjesz, po prostu pełen syf. Ja do Warszawy jadę z Wrocławia PKP Intercity, gdzie jest Wars, a w czasie podróży siedzę sobie na internecie z laptopem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Matador Re: PKP to syf IP: 87.204.21.* 29.08.08, 13:34 Tak właśnie było, że jak chciałem jechać z Lublina do Wawki, to rezerwowałem miejsce w busie jadącym na trasie Lublin - Gdańsk. Nigdy nie było problemu z rezerwacją, a telefonicznie jeszcze dopytywałem czy nie ma problemu że wysiadam już w Wawce. Tak się składa, że z Lublina nie ma wielu pasażerów do miejsca docelowego Gdańska. Kurs jest nastawiony na wymianę pasażerów - wsiadają-wysiadają-znowu wsiadają i wysiadają. 17 sierpnia (po długim weekendzie) na przykład podstawiono pełnowymiarowy autobus na tą trasę - godz. 20.00. Busem/autobusem dobrze przygotowanym do dalekich tras w zupełności można jechać przez 5, a nawet więcej godzin. Przejazd urozmaica np. atrakcja w postaci seansu filmowego. Nie sposób odeprzeć argumentu, ze w busach nie ma WC. Za to z niektórych autobusach są!. W trakcie jazdy robi się przerwy, zajeżdża się na stacje paliw - można się rozprostować, są czyste wc/sklepy i bary gdzie możesz się pożywić - odpowiednik WARSU. W pociągach są toalety, ale bardzo często ich stan sanitarny woła o pomstę do nieba. Wychodząc z takiego miejsca jestem pełen obrzydzenia i miewam ochotę zdezynfekować nawet podeszwy butów! Z możliwością podłączenia laptopa bywa różnie. Trasy Wawka-Wrocek nie znam, nie wykluczam że pociągiem ICC podróż odbywa się w znośnych warunkach. Odpowiedz Link Zgłoś
sothink Re: PKP to syf 29.08.08, 14:31 www.dziennikwschodni.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20080410/NEWS01/122246128&SearchID=73315584935434 66% busów nie sprawnych, przecież to zakrawa na skandal. Akcje z rezerwacjami wyglądają bardzo różnie, nie można liczyć w 100% na miejsce, co jest nie do zaakceptowania na dłuższą metę. Busy bywają bez sprawnych hamulców, a kierowcy bez umiejętności, często przemęczeni bez odpoczynku. Dużo pijanych kierowców. Stąd tyle wypadków. Z przerwami nie jest tak, a nawet jak już kierowca zjeżdża to zostaje tyle czasu że nawet do WC nie zdąrzysz pójść nie mówiąc o zakupach. Nie znam nikogo kto jeździ busem na trasach międzymiastowych(oprócz paru wyjątków np. Jelenia Góra-Wrocław), chyba tylko biedota i ewentualnie studenci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Matador Re: PKP to syf IP: 87.204.21.* 29.08.08, 15:05 Wyciągnąłeś mocno zakurzony artykuł. Zauważ że chodzi w nim o busy i autobusy podmiejskie-zółtki i generalnie o pojazdy jeżdżące na bardzo krótkich trasach. To oddzielny temat. Rezerwacje - nie jest tak źle, jeśli chcesz mieć 100% pewność zrób rezerwacje możliwie wcześniej, a w dniu podróży, lub dzień przed ją potwierdź. Mile widziane jest takie zachowanie. Co do przemęczenia kierowców - w komunikacji miejskiej w Wawce szoferzy robią na 2 zmiany - w dzień np. w MZA, w nocy w innej firmie. Głośno było w prasie o skandalu w PKS Grodzisk Maz. (obsługuje niektóre linie w Wawce), który wykorzystywał ukraińskich kierowców każąc im jeździć po kilkanaście godzin na dobę za głodowe pensje. Kolej nie wszędzie dociera, nie wszędzie są tory :). Dostrzegam potencjał jaki tkwi w transporcie kolejowym, ale cholera mnie bierze gdy widzę jak jest marnowany. Odpowiedz Link Zgłoś
sothink Re: PKP to syf 29.08.08, 15:41 wiadomo że nasze koleje odstają bardzo, wystarczy sobie ICE w Niemczech pojechać. Niemniej przyszłość komunikacji międzymiastowej należy do pociągów z prędkościami powyżej 250km/h i nie ma innej sensownej alternatywy. Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: PKP to syf 29.08.08, 16:13 alternatywą są busy idioto, a 250 km/h na PKP to włóż sobie miedzy bajki Odpowiedz Link Zgłoś
sothink Re: PKP to syf 29.08.08, 16:32 Busy są alternatywą dla wożenia drobiu, a my tu mówimy o ludziach. Jedynie busami powinny być wykonywane kursy nocne, gdzie natężenie ruchu na drodze jest niewielkie a potoki pasażerskie w pociągach są zbyt małe żeby specjalnie kursy uruchamiać. Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: PKP to syf 29.08.08, 17:32 a w dzień co? pociągiem do Białej Podlaskiej przez Dęblin? Buahahahahahahahahahahahah ale mam ubaw z tego idioty Odpowiedz Link Zgłoś
sothink Re: PKP to syf 29.08.08, 18:22 samochodem oczywiście, busy są na na krótkie dystanse lub do przewożenia np. drobiu żaden szanujący się obywatel nie będzie jeździł busową konserwą sparaliżowany na 5 godzin Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: PKP to syf IP: *.lublin.enterpol.pl 29.08.08, 18:42 samochód oczywiście że jest lepszy od pociągu, ale jeżeli ktoś samochodem nie może to 100 razy lepszy jest bus kursujący co godzinę między Lublinem a Krakowem a nie śmierdzący pociąg który nie dość że się wlecze prawie 7 godzin to jeszcze jedzie raptem 2 razy na dobę Odpowiedz Link Zgłoś
sothink Re: PKP to syf 29.08.08, 22:10 nikt normalny busem nie będzie jechał z Krakowa do Lublina, jak już nie pociągiem ani samochodem to bezpieczniejszym od busa autokarem z automatem do kawy, lodówką i WC. ty aron rozumujesz wg własnych łachmyckich standardów, stąd afirmacja dziadostwa i łajna Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: PKP to syf 29.08.08, 22:20 nikt normalny nie będzie czekał pół dnia na pociąg idioto myślisz jak betonowy kolejarz - wydaje ci się że są tylko pociągi i furmanki Odpowiedz Link Zgłoś
sothink Re: PKP to syf 29.08.08, 16:34 jak między Wrocławiem a Warszawą będzie mknał ponad 250km/h TGV to busy będą jedynie do przewożenia drobiu Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: PKP to syf 29.08.08, 16:11 wiem że jesteś głupi i tego nie zrozumiesz ale postaram się wytłumaczyć busem na trasie 5-godzinnej ( Lublin - Kraków) jeździ się dlatego, że PKP zapewnia na tej trasie aż 2 ( dwa!) połączenia dziennie. Jak nie wstaniesz o 5 rano to następny pociąg masz już o 15 z minutami. a ludzie chcą też jeździć w innych porach wiem że nie zrozumiałeś, w końcu jesteś z Wrocławia Odpowiedz Link Zgłoś
sothink Re: PKP to syf 29.08.08, 16:29 Z czasem PKP zapewni więcej połączeń, bo jazda busem na takiej trasie to absurd. W cywilizowanych krajach pociąg na takich trasach mknie ponad 200km/h, a busikiem to wożą np. drób. Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: PKP to syf 29.08.08, 17:30 z czasem PKP zapewni więcej połączeń, a do tego czasu co? Pół dnia czekać na pociąg? jak ty coś napiszesz to od razu widać że jesteś z Wrocławia Odpowiedz Link Zgłoś
sothink Re: PKP to syf 29.08.08, 18:19 kupić samochód, a jak ktoś biedę klepie to jeździ busem, ubiera się w lumpeksach i je suchy chleb Odpowiedz Link Zgłoś