Dodaj do ulubionych

Lubelscy studenci wyjdą na ulice! wtorek 14.10.03

09.10.03, 14:21
wiadomosc z serwisu koziolek.pl

Lubelscy studenci zaplanowali na wtorek wielką demonstrację w ramach
protestu przeciwko likwidacji ulg w MPK. Jak powiedział Twojemu Radiu PULS
Marcin Pastuszko z samorządu studentów UMCS , studenci mają już poparcie
między innymi rektora Politechniki Lubelskiej, trwają rozmowy z rektorami
UMCS i Akademii Rolniczej.
Swój udział we wtorkowej demonstracji zapowiadają wszyscy żacy, którzy tego
dnia będą mieli zajęcia na uczelniach. Studenci mają nadzieję, że ich
protest sprawi, że powrócą bilety sieciowe w MPK.

jak bede mial czas to i ja sie dolacze do takiego protestu, moze ktos wie
cos wiecej ? gdzie to ma byc i czy jakis marsz czy pikieta ? z gory dzieki
Obserwuj wątek
    • Gość: ryża małpa Re: Lubelscy studenci wyjdą na ulice! wtorek 14.1 IP: *.lublin.mm.pl 09.10.03, 14:23
      A może o której?
      • Gość: prewencjusz Re: Lubelscy studenci wyjdą na ulice! wtorek 14.1 IP: *.lublin.mm.pl 09.10.03, 15:04
        Marzec 1968 odsłona druga??? Pałki,tarcze i środki przymusu w gotowości...???
    • Gość: preczzmiloszem Beda godziny rektorskie ? IP: *.it-net.pl 09.10.03, 16:00
      czy poparcie rektora = godzinom rektorskim ?
      jesli tak to ide pikietowac !!! :)))
    • ryza_malpa1 Re: Lubelscy studenci wyjdą na ulice! wtorek 14.1 09.10.03, 16:36
      Lubelskim studentom poradze, zeby przygotowali sie lepiej niż do pikiety,
      porozwieszali odpowiednio wcześnie plakaty na wydziałach albonawet na mieście.
      Bo szczerze mówiąc 5 osób w papierowych workach mimo usilnych starań kamerzysty
      nie robiło wrażenie zdesperowanego tłumu.....
      • Gość: dino Re: Lubelscy studenci wyjdą na ulice! wtorek 14.1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.03, 16:59
        Miłosz menedżerem roku:)))
        • nike18 Re: Lubelscy studenci wyjdą na ulice! wtorek 14.1 09.10.03, 17:24
          Mowicie o studentach UMCS i Poltechniki Lubelskiej, i Akademi Rolniczej a gdzie
          studenci Akademi Medycznej przeciez ich tez ta sprawa dotyczy? Dwa lata temu
          byly demonstracje przeciwko podwyzkom biletów kolejowych i chyba w PKS. A co do
          tego co dzialo sie w srode na miasteczku akademickim ok 10 to byla
          demonstracja ? Bo jesli tak to beznadziejna kilku ludzi w papierowych workach.
          Mam nadzieje ze ta demonstracja planowana na 14 10 bedzie o wiele wieksza i
          przyniesie korzysci. Poki co dotre do Samorzadu AM i powiem o planach.
          • Gość: kadafi Re: Lubelscy studenci wyjdą na ulice! wtorek 14.1 IP: 212.182.109.* 09.10.03, 18:47
            hmmmm z tego co słyszałem to 15.10 we środę mają być godz. rektorskie bo są te
            biegi uliczne pod źle kojarzącym mi się szyldem "S". A czy będą 2 dni pod rząd
            to raczej wątpię...
            Pozatym MUSI być to nagłośnione w mediach, na plakatach itp !!!.
            I najlepiej zablokować rondo pod Zamkiem, na 30 minut starczy żeby sparaliżować
            miasto. Bo krzyżówki Lipowa/Krakowskie/Racławickie nie trzeba blokować bo tam
            codziennie są zajebiste korki :)

PRECZ Z MIŁOSZEM !!!
            • Gość: człowiekpracy Studenci do nauki IP: *.lublin.pl / *.lublin.pl 10.10.03, 14:14
              Jakbyscie przestali tyle żłopać piwska albo przestawili sie na tanszy browar to
              by wam na bilety starczalo. Poza tym - na piechotke marsz- ruch to zdrowie a i
              dotlenic sie przy ustawicznym kacu nie zaszkodzi...
              • Gość: Ciupazka Re: Studenci do nauki IP: *.it-net.pl 10.10.03, 14:24
                Pewnie, w dodatku ci, którzy mają samochody pierwsi pojadą protestować ba,
                jeszcze podwiozą swoich kolegów, żeby tylko na przyjść np. na zajęcia. A
                przy tej okazji też piwko może uda się wypić...
                I fajnie się studiuje, nieprawdaż? A sale wykładowe i laboratoryjne świecą
                pustkami i nie dziwota! Za przyzwoleniem władz uczelni, różnych agitatorów
                młodzież tak właśnie się wychowuje. BRAWO!!! Nie wiecie czasami od kogo
                należy zacząć wychowywanie i nauczanie?
                • ryza_malpa1 Re: Studenci do nauki 10.10.03, 15:26
                  Ciupago, zgredziejesz:-)
                  • Gość: Ciupazka Re: Studenci do nauki IP: *.it-net.pl 10.10.03, 16:37
                    Sami studenci z tego rżą... A ja strajki okupacyjne wśród studentów w 1981
                    roku, uczniów i nauczycieli jeszcze dobrze pamiętam i czym to się
                    skończyło. Przestańcie manipulować młodzieżą! Tylko nam strajków przy
                    transformacji systemu brakuje. Nie ma kto was wywieźć na taczkach. Do
                    roboty "nietoty". Już wszyscy na mózg poupadali w tym kraju??? PARANOJA!
                    • Gość: **** Re: Studenci do nauki IP: *.lublin.mm.pl 10.10.03, 16:55
                      ciupazko co ci sie stalo ? przeciez tu nikt nie walczy o swoje tylko o cos dla
                      calego miasta, bo skoro organy kontorli np w postaci nik odmawiaja, wojewoda
                      nie robi nic, prezydent sprawe olal itd. to wowczas pozostaje wziecie sprawy
                      tylko w swoje rece, tym bardziej jesli sie ma racje
                    • leszczyna Re: Studenci do nauki 10.10.03, 17:03
                      paranoja Ciupazko jest taki cennik MPK, jaki zostal wprowadzony w Lublinie... i
                      paranoja jest to, ze jedyna grupa, ktora skutecznie moze sie zorganizowac i
                      zaprotestowac sa studenci... i paranoja jest to, ze wtedy, znany z logiki i
                      umiejetnosci zarzadzania prezes milosz przyzna sieciowki tylko studentom...

a ty mowisz co bylo... popatrz co mamy z tamtej solidarnosci...
                      • ciupazka Re: Studenci do nauki 10.10.03, 17:25
                        leszczyna napisała:

> paranoja Ciupazko jest taki cennik MPK, jaki zostal wprowadzony w Lublinie...
                        i
                        >
                        > paranoja jest to, ze jedyna grupa, ktora skutecznie moze sie zorganizowac i
                        > zaprotestowac sa studenci... i paranoja jest to, ze wtedy, znany z logiki i
                        > umiejetnosci zarzadzania prezes milosz przyzna sieciowki tylko studentom...
                        >
                        > a ty mowisz co bylo... popatrz co mamy z tamtej solidarnosci...

Jeżeli do rozwiązania każdego problemu w mieście, w regionie, w państwie
                        będziecie wołać studentów i młodzież, aby za pomoca strajku jako formy
                        nacisku na władze spowodowała tę , czy iną zmianę (zmiany) to wszyscy,
                        łącznie z tą władzą jesteście ŻAŁOŚNI, niestety, ŻAŁOŚNI . Przykre to ale
                        prawdziwe. Swoisty terror. Wychowujecie młode pokolenie??? Kiedyś wam tym
                        samym zapłaci!!!Pięknym za nadobne. Telo. Pozdr.
                        • Gość: ryża malpa Re: Studenci do nauki IP: *.lublin.mm.pl 10.10.03, 18:10
                          Jasne, należy siedziec cicho, ryc formułki i miec wszytko w dupie a zwłaszcza
                          to, że ktoś nam cos takiego robi co nikomu sie nie podoba i w dodatku jest bez
                          sensu.
                          Wydaje mi sie , ze silna grupa pod wezwaniem wykorzystała już wszelkie prawne
                          środki protestu i kontroli , bądx co bądx firmy publicznej czyli naszej, i
                          starania te zostały nimal przez wszystkie instytucje powołane do kontroli tego
                          typu wypadków ZIGNOROWANE.
                          Jasne, niech tak zostaje, niech władza olew swoich wyborców, umywa ręce od
                          podejmowania decyzji do których KTOŚ ich wybrał, niech sie sami rządzą. A
                          studenci do książek, ciupagi do laboratorium i nie szczekać.

• ciupazka Re: Studenci do nauki 10.10.03, 18:27
                            A ryże małpy i pawiany na ulice, władza do żłobu - przytwierdzić łańcuchami.

Szefa MPK pozbawić nie tylko samochodu, ale i nóg! Wtedy dopiero będzie
                            dobrze, nieprawdaż??? Ciupagom, belfrom w laboratoriach i na wykładach
                            podać truciznę, bo inaczej nie dacie rady. Do roboty, hej że ! Żwawo! We
                            wtorek!!! Jak zabawa to zabawa! Zamiast nauki - zabawa i taniec chocholi.
                            Jedziemy przecież do Europy, tylko ja się pytam z kim i z czym? Z głupotą
                            napewno!
                            • Gość: ryża małpa Re: Studenci do nauki IP: *.lublin.mm.pl 10.10.03, 19:03
                              Czyją głupote masz na myśli? Prezesa czy żaków?
                              • ciupazka Re: Studenci do nauki 10.10.03, 19:46
                                Gość portalu: ryża małpa napisał(a):

> Czyją głupote masz na myśli? Prezesa czy żaków?

Żak nie byłby zakiem, gdyby był mądry, dają zresztą dowody w piśmie i w
                                myśleniu na Forum wystarczające. A co do prezesa MPK - ten , czy inny, tak
                                kraje, jak materii staje, osobiście nie mam ochoty dopłacać do
                                wszystkiego, bo nie mam z czego. Skończmy wreszcie z tymi pseudoulgami.
                                Nauczmy wreszcie młodzież racjonalnie wydawać ciężko zapracowany grosz
                                przez rodziców, a moze nawet oszczędzania. A wychodzenie z powodu podwyżek
                                cen biletów na ulice uważam za naganne. Ja też mam wyjśc, bo dzisiaj
                                poinformował mnie gazownik, że drożeje gaz? Nie wiem do czego
                                zmierzacie, ale młodzież wysłano do szkół, żeby sie uczyła, a nie wałęsała
                                ululana po ulicach, przynajmniej rodzice tego oczekują. Tyle.
                            • dociek Re: Studenci do nauki 10.10.03, 19:19
                              A Ty z tą ciupagą to co? Atak na tramwaje? Moralista Larry Flint!
                              • ciupazka Re: Studenci do nauki 10.10.03, 19:50
                                dociek napisał:

> A Ty z tą ciupagą to co? Atak na tramwaje? Moralista Larry Flint!

Jeszcze raz powtarzam: studenci i młodzież do nauki!!! Tam ich miejsce - na
                                uczelni i w szkole, a nie w zadymach! I komu ja to mam tłumaczyć?
    • Gość: kumak Re: Lubelscy studenci wyjdą na ulice! wtorek 14.1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.03, 19:51
      Ciupazko historia kolem sie toczy a studenci na ulicach to pokolenie
      tych,ktorzy strajkowali o wszystko. To jest ich spadek po ojcach -
      strajkowanie. Ojcowie studiowali dumnie szumnie i na koszt panstwa a
      synowie i corki na koszt rodzicow i ich starych cienkich portfeli .Tak
      nalezy - niech mlodzi wezma sprawy w swoje rece - i patrza na lapy
      innym . Nie zachecam do ekscesow ale ,nie dajcie sie wyrolowac po
      raz enty!
      • ciupazka Re: Do Kumaka 10.10.03, 20:09
        A jeszcze druga strona medalu, nie wiesz kiedy i gdzie ta młodzież odrobi
        zajęcia stracone z tego powodu? A czy przewidziałeś nauczycielom obniżkę
        płacy, za cas niewykonanej pracy? A czy kogoś to obchodzi, że w
        konsekwencji nie bedzie realizowany program na danym roku , kierunku
        studiów? Pytań moc.
        A jeżeli będzie zadyma, nieszczęsliwy wypadek, to może mi powiecie, kto
        odpowiada ? Pan Rektor, czy ja, bo to było podczas moich zajęć, a student
        winien był na nich być wedle planu, tak, tak! Czy nieznani organizatorzy???
        W dodatku z netu, hehe...
        Kij ma dwa końce. Ale i winnego znajdzie. Co wam wszystkim do głowy
        przychodzi. Twoje argumenty Kumaku to kontrargumenty! Woda z mózgu! Widzę,
        że aż Ciebie ruszyłam, hehe. Tyle.Pozdr.
        • Gość: pijusXII Re: Do Kumaka IP: *.lublin.pl / *.lublin.pl 11.10.03, 14:11
          > a jeżeli będzie zadyma, nieszczęsliwy wypadek, to może mi powiecie, kto
          > odpowiada ? Pan Rektor, czy ja, bo to było podczas moich zajęć, a student
          > winien był na nich być wedle planu
          pogrzało cię? student jest osoba pełnoletnią i jeżeli coś mu się stanie to sam
          za siebie odpowiada, to nie podstawówka
    • Gość: kumak Re: Lubelscy studenci wyjdą na ulice! wtorek 14.1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.03, 20:07
      Oczywiscie po zajeciach przemarsz to sie wie !
      • ciupazka Re: Studenci do nauki. 10.10.03, 20:26
        Nie zapominaj, ze niektorzy studenci mają zajęcia przez cały Boży dzień,
        i należy zaznaczyć: w godzinach wolnych od zajęć. To nie dotyczy jednego
        studenta, i jednej uczelni b, i jednego nauczyciela, już nie mówię o
        rodzicach... A tak przy okazji zadam pytanie: Dlaczego takie hece
        organizuje się w dni pracy studenta i nauczyciela, hę ?
        • dociek Re: Studenci do nauki. 10.10.03, 21:21
          Przykre to, ale niestety chyba konieczne. Po ponad trzech miesiącach
          rozmaitych działań i interwencji okazało się niestety, że wyegzekwowanie
          normalną drogą, z wykorzystaniem różnych, powołanych do obrony interesów
          obywatelskich organów, procedur i instytucji (NIK, wojewoda, radni miejscy,
          UOKiK, media, prokuratura, posłowie, RPO), całe działanie w obronie interesów
          mieszkańców zamieniło się w drogę syzyfową, slimaczą, rozmytą i w efekcie
          pozbawioną jakiejkolwiek skuteczności, stanowczości, a przede wszystkim,
          zdecydowanego, jednoznacznego finału.
          Wnisek nasuwa sie taki, że chyba jedynie strachem, gwałtem, przymusem i
          szantażem można wywołać reakcje odpowiedzialnych za chore pomysły
          komunikacyjne w Lublinie.
          • Gość: Ciupazka Re: Studenci do nauki. IP: *.it-net.pl 10.10.03, 21:30
            Dociek! Chore pomysły chorymi pomysłami? Wiesz o czym to świadczy? O
            Rzeczpospolitej Psycholi! Jak my się sami nie zaczniemy leczyć, to nas
            nikt nie uleczy!!!
            • Gość: ryża małpa Re: Studenci do nauki. IP: *.lublin.mm.pl 10.10.03, 22:03
              Ciupazko, masz jakiś dobry, zdrowy pomysł???

• parapsycholog Re: Studenci do nauki. 10.10.03, 22:08
              Az sie wierzyc nie chce. To biadolenie o nauce, rodzicach odpowiedzialnosci za
              studentow...Gdyby byla takowa nie upychaloby sie ponad miare ludzi na grupach
              zajec, nie przyjmowalo zbyt duzo studentow na kierunki zaoczne. Uczelnie wobec
              studentow postepuja nie do konca fair, wiec dlaczego oczekiwac od mlodych ludzi
              akceptacji dla takiego systemu. W koncu ktos walczyl o wolnosc do wyrazania
              wlasnego niezadowolenia z wladzy. Strajki pojawiaja sie na calym swiecie,
              rowniez w Europie. Bardzo czesto maja drastyczny przebieg. Wiec zupelnie nie
              rozumiem skad te przytyki apropos wchodzenia do UE. Ten swoisty happening,
              który wydarzyl sie w tym tygodniu a byl udzialem studentow jest jedynym jak
              dotad powazniejszym spolecznym glosem przeciw dzialaniom MPK. Nalezalo by to
              chyba docenic.A program studiow z pewnoscia na tym nie ucierpi. Pozdrowka od
              mrowka
              • Gość: Ciupazka Re: Studenci do nauki. IP: *.it-net.pl 10.10.03, 22:39
                Jakie to wszystko chore....nawet parapsycholog, który ma nas leczyć,
                hehe...Dobreto...oj dobre...
                Przecież w innych miastach też podniesiono ceny na bilety MPK i co?
                Zawaliło się? Nikt nie strajkował . Student jest na utrzymaniu matki i
                ojca, no czasami społeczeństwa, jakoś rodzice nie protestują, tylko grupa
                młodych dziennikarzy z Dziennika Wschodniego, i co potrzebujecie do tego celu
                naszych dzieci? Dobre...hehe... Naródźcie sobie, wychowajcie i dopiero wtedy
                je wyślijcie na te chore strajki przez siebie obmyślone.

A pomysły? Pytocie sie cy mom??? To jo sie Wos syćkik spytom: Jeee
                kazeście byli, kieście wybiyrali, he??? Teroz trza cekać na swojom kolyjke,
                a instytucje, ftore nie reagujom a powinny , to fto wybiyroł? He?
                Rozprawiajcie się z nimi sami, bo jesteście od tego.

Wara od studentów i młodzieży, nie demoralizujcie ich. Najłatwiej przygłupa
                zapędzić do protestu, wy dobrze o tym wiecie, no nie? Nie widzicie, jak piszą
                i jak artykułują swoje myśli? My na ten temat trochę więcej wiemy i dlatego
                PROTESTUJEMY. To trzeba widzieć, słyszeć i ...PROTESTOWAĆ , a nie strajkować.

Sami widzicie, ze ozpajedziliście mnie do imentu... ( czytaj rozwścieczyli).
                Tyle. POzdr.
                • ryza_malpa1 Re: Studenci do nauki. 10.10.03, 22:46
                  1. Ciupago, w inny6ch miastach nie zlikwidowano sieciówek. Ja studia skóńczyłam
                  własnie i tez chcę sieciówkę!!!
                  2. Nie należe do Dziennika Wschodniego ani nikt ze znanych mi i protestujących
                  osób nie należy takoż
                  3. Nie poddajesz ty się aby teoriom spiskowym jakim? Czy jest takie dziwne a
                  Twoi studenci tacy głupi, ze sami z siebie nie dostrzegają ze 5 gr znizki to w
                  zasadzie nie zniżka, że MPK oszukuje wprowadzając chory system biletów
                  miejskich , podmiejskich itp, tylko po to żeby zabrac studentom zniżkę? Że
                  brak sieciówek, a przezjazdówka na jedną linię kosztuje 50 zł i to wcale nie
                  zanczy że możesz jechac na niej wszystkie 30 dni?
                  Że koszt wysyłana do szkoły dzieci i studentów obciąża rodziców?

4. A ze studenci sami potrafia się zorganizowac ? Może nie są tacy durni za
                  jakich ich uważasz.
                  • Gość: Ciupazka Re: Studenci do nauki. IP: *.it-net.pl 10.10.03, 22:57
                    Ryża masz dzieci? Trójkę wychowałam, wykształciłam plus dwie siostry ( z
                    dziewięciorga rodzeństwa), ostatnie sama( mąz nie żyje) chłopak skończył
                    studia, przez rok poszukuje pracy i ja tak nie biadolę jak wy. Do głowy by
                    mi nie przyszło bojkotować pracę, czy naukę. To biadolenie to choroba, i
                    to wydaje mi sie, że ciężka, gorsza jak żebractwo.
                    • Gość: pijusXII Re: Studenci do nauki. IP: *.lublin.pl / *.lublin.pl 11.10.03, 14:22
                      > o głowy by
                      > mi nie przyszło bojkotować pracę, czy naukę
                      nikt tu nie bojkotuje pracy i nauki tylko protestuje w słusznej sprawie przeciw
                      poswyżkom mpk a nie przedciw uczelniom, których władz w swoim proteście ma
                      poparcie
                      po drugie z twoich komentarzy wnioskuje że jesteś osobą o mentalności prl-
                      owskiej, którą bym porównał do robotnika z czasów marca 1968 który stał z
                      transparentem "studenci do nauki"
                      • Gość: CIupazka Re: Studenci do nauki. IP: *.it-net.pl 11.10.03, 14:28
                        A ty jaką epokę reprezentujes pisząc te bzdety? Hę?
                        • Gość: pijusXII Re: Studenci do nauki. IP: *.lublin.pl / *.lublin.pl 11.10.03, 14:48
                          epokę już popeerelowską,jedak wczesne dzieciństwo jeszcze w prl, ale nie całe
                          życie i może dlatego jak mi się cos nie podoba to głosno o tym mówię a nie
                          siedzę cicho i zasłanam się głupimi tekstami mówiacymi o proteście jako o
                          sabotażu studentów skierowanym przeciw szanownej pani "uczycielce" i dobru
                          uczelnianych rzesz pracujących
                          • Gość: Ciupazka Re: Studenci do nauki. IP: *.it-net.pl 11.10.03, 16:20
                            I do tego studenci wam są potrzebni, sami jesteście nikim i niczym, nie
                            dajecie rady? Macie i znacie dobrze tę modną metodę : na taczkę i wywieźć po
                            kolei wszytkich i ciupazkę... Przecież to się da ZROBIĆ, STUDENCI POMOGĄ!!!
                            Hehe, ale wątpię w to , czy moi.

Tak, tak, moje odmienne zdanie, co do strajku wywołało dyskusję, w której
                            należy mnie przyłożyć, żebym więcej gęby nie rozdziawiała, rzadko
                            rozdziawiam, bo uważam forum lubelskie za żałosne . Nie będę was nękać,
                            nękajcie się sami. Macie i tak szczęście, żeście mnie ruszyli, hm...
                            Trudno, jeszcze raz swoje zdanie wyrażę: Szanowni S tudenci do nauki, a
                            na zadymy! Tyle. Pozdr. A jak wam pasują worki, to weźcie w nie ze sobą
                            kartofli i marsz na wschód, tam jest lepiej.I transformacji systwmu nie
                            widać.
                            Mam nadzieję, że na zajęciach się spotkamy. Hej!
                            • Gość: pijusXII Re: Studenci do nauki. IP: *.lublin.pl / *.lublin.pl 11.10.03, 18:00
                              jacy "wy", sam jestem studentem i jak chcę będę protestował nizależnie od tego
                              czy ktoś mi każe czy nie i może traktowała byś swoich studentów jako ludzi
                              samodzielnie myslących a nie bezmyśle masy kierowane przez wrogie siły, jak
                              uwazają że zniesienie sieciówek było błedem i będzie im sie chciało protestować
                              to będą protestować, jak nie to nie i mic na to nie poradzisz. koniec
                • parapsycholog Re: Studenci do nauki. 11.10.03, 11:05
                  Ciupazko, Ciupazko...jesli parapsycholog zajmuje sie leczeniem to...proponuje
                  dowiedziec sie paru rzeczy o swiecie, w ktorym zyjesz:-)Byc moze wychowanie
                  ilus tam dzieci, pochowanie meza nie gwarantuja nieomylnosci osadow o
                  rzeczywistosci. Moze warto by zachowac troche pokory wobec innych ludzi i ich
                  dazen...
                  • Gość: Ciupazka Re: Studenci do nauki. IP: *.it-net.pl 11.10.03, 19:10
                    Parapsychologia - nauka w powijakach z pogranicza psychologii, zajmuje się
                    przecież zjawiskami psychicznymi, których charakter nie został wyjaśniony
                    przez współczesną naukę, a od tej dziedziny do psychologii tak daleko? Może
                    niektórym daleko...
              • pepperoni78 Re: Studenci do nauki. 11.10.03, 17:23
                "Jakoby też rok bez wiosny mieć chcieli
                którzy chcą, żeby młodzi nie szaleli"
                Jan Kochanowski.

A odnośnie tych, którzy studiuję po 10 lat. Prawdopodobnie sam będę do nich
                należał. i nie dlatego, że nie chce mi się uczyć. Nie. Głównie dlatego, że aby
                studiować, trzeba niestety mieć pieniądze. Ile kosztują podręczniki - wszyscy
                wiedzą. Poza tym potrzeba również innych pomocy naukowych, trzeba coś zjeść, w
                czymś na te zajęcia przyjść. Stypendium socjalne?? 100 złotych miesięcznie,
                zresztą, nie tak łatwo je dostać. Kredyty studenckie?? Kiedyś trzbea będzie je
                spłacić, poza tym i tak najczęściej dostają je osoby, którym nie są potrzebne.
                Poostaje więc praca. I mniej czasu na naukę niestety... A nie każdy profesor
                jest w stanie to zrozumieć...
            • Gość: wisia Re: Studenci do nauki. IP: 217.97.175.* 10.10.03, 22:16
              ciupazko - dlaczego milczalas od 1 sierpnia??? bo ciebie nie dotyczylo??? a
              teraz o odpowiedzialnosci mowisz??? to co masz do powiedzenia o
              odpowiedzialnosci twoich kolegow asystentow, do ktorych ustawia sie kolejka
              studentow po zaliczenie, a kazdy ma koperte w reku??? taka odpowiedzialnosc
              masz na mysli???
              • Gość: Ciupazka Re: Studenci do nauki. IP: *.it-net.pl 10.10.03, 22:46
                Nie wiem o kim mówisz, pracuję dosyć długo i do mnie sie nie ustawia, a
                tych , którzy to czynią, ba toleruja te czyny, kto ma rozliczać? Ja? Wokół
                siebie tego nie spostrzegłam, towarzystwo czyste. Może nie ta szkoła. Ktoś
                tego też nauczył!
                • Gość: wisia Zawracanie Ciupazka Czerniejowki IP: 217.97.175.* 10.10.03, 23:04
                  Wlasnie... to takie latwe: ja nie slyszalam, ja nie wiem, ja nie bede
                  rozliczac, ktos tego nauczyl... KTOS??? Naprawde nie wiesz kto??? to moze w
                  poniedzialek dopuszcze anonimowo do kompa moich stazystow, zeby objasnili
                  swiatu kto, za ile i na jakich kierunkach daje zaliczenia...

Cos ci powiem ciupazko - uczysz tych mlodych, a i nas przy okazji chowania
                  glowy w ramiona... Pluja ci w oczy, a ty mowisz, ze deszcz idzie... Co sobie
                  wybraliscie, to macie, byly wybory, trzeba bylo... Mowisz tak i dobrze wiesz,
                  ze mowisz nieprawde... Mowisz tak i p o w i n n a s wiedziec, ze kazdy zly
                  wybor mozna odwrocic... Mowisz tak i zapominasz, ze to ty powinnas uczyc sztuki
                  dokonywania wyborow... Mowisz tak i zaslaniasz sie obowiazkiem pedagoga, a
                  dobrze wiesz jak one sa wykonywane... I nie odpowiadaj mi, ze ty robisz co
                  nalezy, bo dobrze wiesz, ze jak na pedagoga i nauczyciela akademickiego to
                  troche za malo...
                  • Gość: Ciupazka Re: Zawracanie kijem Wisły IP: *.it-net.pl 11.10.03, 00:13
                    Czerniejówki to delikatnie powiedziane... A ty nie zawracasz??? Nie chowasz
                    głowy w ramiona? A warunki pracy możesz zmienić? Robisz co ci każą, jak
                    każdy. Każdy sądzi według siebie. A sławetne czyny na niektórych uczelniach?
                    Tradycja widocznie. Niektórym wszystko było wolno i tak sie do tego
                    przyzwyczaili, że trudno im bez tego żyć. A jakże. A reszta - dziady
                    sakramenckie , nieudaczniki, niezaradni wegetują i dobrze im tak. Dobrze, że
                    została im chociaż świadomość, co cacy, a co be, i dzięki nim nie jest
                    całkiem źle. No i ci czasami jeszcze protestują... Okazuje się, że nie
                    można. Nie dziwota - wszystko chore... Od samiućkiej góry do dołu -
                    nieuleczalnie...
                    • Gość: kumak Re: Zawracanie kijem Wisły IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.03, 01:44
                      Spokojnie Ciupazko mamy madra i rozsadna mlodziez nie bedzie
                      zle ,ale trzeba przpominac sie ze sie zyje w tym miescie .Powiem
                      ci ze wokol mnie tez sa studenci, jeden taki zakochany bez biletu
                      jechal z Lwowskiej do Tumidajskiego i go chycili ,szczerze otworzyl
                      dowod osob.do kontroli i akurat mial tygodniowke w nim 30 zl(majatek)
                      zadowolil sie kanar bez pytania . Teraz liczy na moje serce(nie za
                      mocne) ratowac trzeba jeszcze sie grypa przyplatala .Lezy i dyskutuje
                      ze mna ze tylko dwa razy w tygodniu moze sobie prywatnym na
                      uczelnie pospieszyc reszta tygodnia w nogach nadzieja . Kazdy z nich
                      ma nadzieje na godne zycie ,solidnie sie ksztalcac i aby ich jakis
                      cwaniak po drodze nie dutkal
                    • Gość: wisia Re: Zawracanie kijem Wisły IP: 217.97.175.* 11.10.03, 13:17
                      Przykro mi ciupazko, ale cie zmartwie - jeszcze nie nauczylam sie uleglosci
                      wobec jedynie slusznych pogladow i wladz; jeszcze mam odwage sformulowac wlasne
                      stanowisko w notatce sluzbowej, zaczynajacej sie od slow: wbrew przekazanemu
                      przez pana poleceniu, moim zdaniem nie mozna... etc; jeszcze rozbijam sobie
                      glowe o kolejne mury obojetnosci i zwykle cos dobrego z tego dla kogos
                      wynika... Nie, nie chowam glowy w ramiona, chociaz boje sie, ze strace prace,
                      chociaz boje sie, ze nie znam tej cienkiej linii oddzielajacej granice
                      wyznaczonej przeze mnie wlasnej niezaleznosci od tej, ktorej chca mi udzielac
                      pracodawcy... A warunki pracy - tak, powolutku zmieniam, przekonujac innych, ze
                      jednak nie mozna sie tylko bac...
    • Gość: kumak Re: Lubelscy studenci wyjdą na ulice! wtorek 14.1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.03, 04:29
      Powiedzielismy co nam na watrobie lezy ,rozezlilismy Ciupazke ale
      problem istnieje... Spokojnie przemyslec aby nie wyszly klopoty,czy
      akurat ulica, i czy zle emocje nie wezma gore.... I czy wszyscy to
      beda studenci ? Wisly kijem nie zawroci jest plytka moze przejsc
      ja w brod rozsadnie mierzac grunt ?
      • Gość: podaj cegłe Re: Lubelscy studenci wyjdą na ulice! wtorek 14.1 IP: *.it-net.pl 11.10.03, 16:50
        ciupażka jest mądra, bo jej prl mieszkanie zapewnił (fakt faktem, żę po 20
        latach oczekiwania, ale ma) a ja nie mam -własnie ciułam ;) i dlatego proponuję
        zablokawać, rondo pod zamkiem jak ktoś trzeźwo zauważył , a ciupażka jak nie
        chce to niech nie idzie, więcej jak jest taka dobra to niech codzień wysyła
        miłoszowi kwiaty a w autobusach kasuje bilet podwójnie -za siebie i jednego
        potencjalnego gapowicza
        ja sie nie godzę na brak sieciówek, bo jest to wyjęcie z mojej kieszeni
        dodatkowych pieniędzy - jeżdżę z przesiadką i chociaż studia skończyłem za
        które płacić musiałem nielekką kasę przyłączam się do studentów
        • Gość: Ciupazka Re: Do podaj cegłę IP: *.it-net.pl 11.10.03, 17:02
          Tylko uważaj, abyś tą podaną cegłą nie dostał przy okazji, hehe...Masz nieźle
          przyblokowane pod deklem, nie dziwota , że chcesz blokować rondo pod
          Zamkiem. Daj Boże, żebym nie musiała lecieć z kwiatami gdzie indziej...Hej!
        • pepperoni78 Re: Lubelscy studenci wyjdą na ulice! wtorek 14.1 11.10.03, 17:38
          Popieram protest przeciwko nieludzkim cenom biletów w lubelskim MPK i
          likwidacji sieciówek. Ale nie popieram żadnego blokowania ulic itd. Dlaczego
          mają cierpieć niedogodnosci ludzie, którzy nie są winni takiego stanu rzeczy.
          Chcemy protestować?? Proszę bardzo. Napiszmy petycję. Przemaszerujmy np.
          spod "Maryśki" pod MPK i dajmy ją szefostwu tej firmy. Chodnikiem oczywiście. A
          póżniej spod MPK pod Ratusz; dajmy petycję prezydentowi. Ale nie blokujmy ulic.
          Bez przesady.
          • Gość: Ciupaszka Re: Lubelscy studenci wyjdą na ulice! wtorek 14.1 IP: *.it-net.pl 11.10.03, 18:59
            Brawo Peperoni! Bez komentarza.
          • shawman Protest tak, blokady nie, godziny rektorskie tak! 12.10.03, 00:41
            Mam nadzieję, że do żadnego blokowania ulic nie dojdzie. Nie chcę, żeby
            słusznie protestujący studenci, do których i ja się zaliczam, upodabniali się
            do jakichś buraków z Samoobrony. O nie, jeżeli ktoś wyjdzie coś blokować, to
            sam chyba dam mu w łeb. Natomiast demonstracja, szczególnie GŁOŚNA, owszem. Ale
            właściwie powinniśmy to robić pod UM, a nie UMCS.

Jakoś organizacja tego protestu nie jest sprawna. Niby wiadomo, że we wtorek o
            11, pod Mańką, ale nic więcej. Przydałoby się też powiadomić rektorów, którzy
            są zasadniczo po naszej stronie. Tymczasem zawalanie zajęć na uczelniach będzie
            nieeleganckie. Jeżeli nie uda się wynegocjować rektorskich, to proponuję, żeby
            ci, którzy całymi grupami będą iść na Plac MC-S, sami porozmawiali z
            wykładowcami i ewentualnie uzyskali odwołanie lub przeniesienie zajęć.
            • dociek Re: Protest tak, blokady nie, godziny rektorskie 12.10.03, 10:59
              A ty nie wiesz Shawman, że na przemarsz pod ratusz jest potrzebna zgoda organu
              administracji na manifestację? Sugeruję też taką godzinę, by mogli się
              dołączyć inni mieszkańcy Lublina, poza studentami - np. po 16.
              • Gość: człowiekpracy Powtarzam: studenci do nauki IP: *.lublin.pl / *.lublin.pl 13.10.03, 21:35
                Na te godzine nie zgodzi sie zaden przyzwoity student, bo 70% z nich jest juz
                wtedy po zajeciach a jaka to uciecha stac na zimnie jak nie urwa sie zadne
                cwiczenia. No, chyba zeby zaraz potem skoczyc do jakiejs przytulnej knajpki na
                Starowce i przepuscic tam rownowartosc kilku sieciowek...
                • Gość: podaj cegłe Re: Powtarzam: studenci do nauki IP: *.it-net.pl 15.10.03, 21:07
                  peperoni , ciupażka, shawman ale wy prawi jesteście z tymi waszymi sposobami
                  manifestowania niezadowolenia HEHE.....

szkoda tylko , że mpk nie jest równie w porządku i wprowadziło bliety
                  nielegalnie 1,5 miesiąca za wcześnie

piszę , że należy zablokować , w tym kraju nic inaczej wywalczyć się nie da;
                  dlaczego ja mam dopłacać wiecznie do górników, a górnicy nie dopłacą do mego
                  miesięcznego , ano dlatego , że górnicy to silne chłopy , bić się o swoje umią
                  i warszawa o tym wie, w przeciwnieństwie do pielęgniarek , które gdzieś tam
                  siedzą sobie w jakiejś mysiej dziurze i protestują , co nikogo zresztą nie
                  obchodzi.

wiedziałem do początku (i pisałem o tym)_, że te pożal się boże "protesty" i
                  happeningi studenckie g.... dadzą , mówiłem , że są zbyt mało radykalne
                  śmaić mi się chce , kiedy przypominam sobie te nawoływania ortodoksów, że
                  chodzic bedą na piechotę , teraz , kiedy wracam autobusem wyładowanym po brzegi
                  studentami...

nie mówię , żeby robić burdy w mieście , od tego jestem jak najbardziej daleki
                  uważam jedynie , że należałoby zrobic trochę szumu np podpuścic tvn , bo ta
                  telewizja lubi sensacja karmić się, stanąć pod ratuszem dużą grupą , bo
                  zablokowanie ulicy w tym zapyziałem mieście(gdzie nic niekogo nie obchodzi
                  nawet tych , co udają tu że tak) chyba sie nie uda...

a tak...

proponuję studentom następny protest zorganizowac w knajpie u niedźwiadka
                  w "chatce" papa

• Gość: piotrus pan Re: Powtarzam: studenci do nauki IP: *.lublin.mm.pl 15.10.03, 21:19
                    tylko popatrz ze protest studentow dal jakis wymierny rezultat ktorym moze byc
                    powrot sieciowek, a gornicy ktorzy podpalili policjanta co widziala cala
                    polska jakos dalej nie sa pewni swojego wiec co do czego ty tu czleku
                    rownasz ? a tys cos zrobil ku temu zeby bylo lepiej i taniej ?
                    • Gość: podaj cegłe Re: Powtarzam: studenci do nauki IP: *.it-net.pl 18.10.03, 00:24
                      górnicy źlke nie mają, krew im sie burzy w żyłach jak słysza , że chce im sie
                      odebrac czternastą pensję(!) to niewyobrazalne!!!!!!!!!
                      przec całe 13 lat dopłacamy do nich GRUBA kasekazdy z nas ok 2000 rocznie o
                      ile dobrze pamietam
                      a wiesz jakie dostali odprawy ci , którzy odeszli z górnictwa wczesniej? (ale
                      jak to krety, które ryc tylko potrafia , puscili kaske na bzdureki i teraz amba)
                      gdyby z pracy zwolnili twoja rodzicielkę to pomysl ile ona by dostała i czy w
                      ogóle?
                      kiedy to pisałem , nie wiedziałem jeszcze , ze studenci zdołali cos wywalczyc
                      wiec sorki
                      w kwesti - co zrobiłem , mówiłem , ze jakbny jakas pikieta pod urzedem miejskim
                      biore na siebie organizacje transparentów, zreszta studentem juz nie jestem a
                      łatwiej chyba zorganizowac blokade ulicy na której mieszka prezesunio (kwesti
                      organizowania tego) studentom , ktorzy maja miejsce spotkan uczelnie gdzie
                      mozna puscic taka informacje w obieg niz mi - człowiekowi , ktory co? na rogu
                      ma stac i krzyczec przez tube?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka