Gość: kuba IP: *.adsl.inetia.pl 16.09.09, 21:18 Ty pisarka jesteś czy pierdoła ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
protz Kibice nie chcą wracać do Łodzi 16.09.09, 21:23 Ale kolejne władze Łodzi na sile chca zrobic z tego miasta atrakcje turystyczna. Nie tedy droga. Nie kazde miasto musi zarabiac na turystach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kuba Re: Kibice nie chcą wracać do Łodzi- twierdzi GW IP: *.adsl.inetia.pl 16.09.09, 21:33 Artykuł beznadzieja i wcale nie wynika, że kibice nie chcą wracać, jak będzie po co to wrócą, ale z turystyką i wymową artykułu to nic wspólnego nie ma. Oczywiście gdyby głupota mogła latać to autorka (chyba zawistna warszawianka, albo niespełniona łodzianka )na ziemi na nogach stanąć by nie mogła. Odpowiedz Link Zgłoś
jakub_polewski Ciekawostka 16.09.09, 21:51 protz napisał: > Ale kolejne władze Łodzi na sile chca zrobic z tego miasta atrakcje > turystyczna. TAK? A to ciekawe, od kiedy? Można prosić o przykłady działań na rzecz zrobienia z Łodzi miasta dla turystów? Masz na myśli wszechogarniający kicz nowej architury, burzenie zabytków czy brud na ulicach? A może niemal zupełny brak infrastruktury turystycznej? Odpowiedz Link Zgłoś
protz Re: Ciekawostka 16.09.09, 22:32 >Można prosić o przykłady działań na rzecz zrobienia > z Łodzi miasta dla turystów? Uczestniczenie w targach turystycznych, zagraniczne wojaże prezydenta w ramach promocji Łodzi itp. Wciąż czytam w Gazecie Łódzkiej o promocji turystyki w Łodzi. I masz oczywiscie racje,oprocz wiecznego gadania na miejscu niewiele sie dzieje. Ale jest na przyklad ta nieszczesna hala, jest centralne polozenie niedaleko skrzyzowania autostrad i lotniska: wykorzystajmy to! Jest juz pierwsza jaskolka: te mistrzostwa i niedlugo walka Goloty z Adamkiem. Lodz to idealne miejsce na organizacje koncertow i wydarzen sportowych ktore zainteresuja Polakow, ktorzy wpadna tu chocby na dzien czy dwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mk Re: Ciekawostka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.09.09, 00:14 Zabrze też nie ma ani rynku, ani rzeki, ani zamku. Kamienice mało interesujące. Ale mieli wizję - postawili na turystykę przemysłową i mają już dwie kopalnie do zwiedzania. Fakt - mieli podziemia, ale ile kosztowało zachodu, ile kasy (której miasto nie miało i musiało zdobywać gdzieś indziej) ile lat, uruchomienie tego od podstaw. Udało się z tym, poszło z górki - już trwają prace nad udostępnieniem turystom sztolni. I wcześniej czy później - ze sztolnią czy udostępnionymi dziś podziemiami najgłębszymi w Polsce i działającymi maszynami to miasto znajdzie się na mapie turystycznej. Wydaje się, że w Łodzi też można byłoby na turystykę przemysłową postawić - ocalić jak największą ilość fabryk i starych maszyn. Przydałoby się też spektakularne muzeum. Wrocław , Warszawa budują duże Muzea Sztuki Współczesnej. A to Łódź w szczególności powinna być z taką sztuką kojarzona, bo ma najstarsze tego typu muzeum w Polsce. Tylko przydałoby się, żeby znalazło się w jakimś nowym, awangardowym w formie gmachu wg mnie. Nie w Manufakturze. Gmach mógłby być dodatkowym, nowym symbolem miasta. Dalej - W Warszawie powstanie Muzeum Zydów Polskich - multimedialne, mogłoby powstać i w Łodzi, ale już za późno. Muzeum Solidarności będzie w Gdańsku, Muzeum Historii Polski w Warszawie, Muzeum Lotnictwa (nowy gmach) w Krakowie itd. Co pozostaje? Muzeum Historii Filmu n.p. Przydałyby się nowe, spektakularne obiekty, a stare powinny być ratowane i adaptowane na hotele, lofty albo i kolejne muzea, galerie sztuki itd. Łódź powinna być miastem sztuki i turystyki przemysłowej wg mnie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antek z Mokotowa Re: Ciekawostka IP: *.szrm.pl 17.09.09, 10:52 Prawda w oczy kole. Zapyziała dziura nie zostanie metropolią. I nie jest to opinia warszawki, lecz każdego, kto do was przyjeżdża. I nie chodzi tylko o to, jak to miasteczko wygląda. To bowiem jest wykładnią tego kto w nim mieszka i jakie obyczje panują wśród miejscowych. I to jest piękne, że jak nigdzie w Europie można się Łodzi odlać w bramie kamienicy, nie budząc niczyjego zdziwienia. Odpowiedz Link Zgłoś
iluminacja256 Re: Ciekawostka 17.09.09, 11:23 >to jest piękne, że jak nigdzie w Europie można się > Łodzi odlać w bramie kamienicy, nie budząc niczyjego zdziwienia. Skoro uważasz, ze Twoje zwyczaje z Mokotowa nie budza zdziwienia w Łodzi, pochlebiasz sobie. Na Mokotowie moze tak mozna, natomiast jesli zauwazy cię tubylec łódzki, poszczuje psem, który jest tresowany w odgryzaniu sikajacych fajfusów. Zadowolony? Szkolimy sobie takie psy na Antków z Mokotowa, szczególnie lubią krótkie fajfusy. A teraz na temat. Trochę mi smutno po tej imprezie, poniewaz po raz pierwszy od lat 90-tych Łódź wieczorami wyglądała inaczej - rozesmiani ludzie spoza miasta, czesciej słyszany angielski i jezyki przybyszów niż polski, brak wandalizmu (co jak co, ale nie miało to nic wspólnego z kibicami piłkarskimi) - przypominała sie troszkę codziennosc krakowska, choc, jak wiadomo, Kraków ma dosc swoich turystów ...Fajnie by było, gdyby Łódź wyglądała tak cześciej. A ejsli kibic mówi, z e brakuje nam rynku - to my mamy STARY RYNEK, tylko kompletnie go nie zagospodarowywujemy , niestety... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lilian Re: Kibice nie chcą wracać do Łodzi IP: *.adsl.inetia.pl 17.09.09, 01:11 popieram w 100%. Jestem łodzianką i lubię swoje miasto ale nie ma w nim zbyt wiele do zobaczenia. Bądźmy szczerzy - kiedy jechaliście do jakiegoś miasta żeby oglądać fabryki? Ten argument po prostu zawsze mnie osłabia. Manufaktura? - jak można robić ludziom wodę z mózgu twierdząc że to miejsce jest czymś więcej niż galerią handlową ? No może raczej świątynią ;) handlową i centrum rozrywki. Dla mnie pójście do Manu na piątkowy wieczór świadczy o totalnym braku ciekawych pomysłów - nuuuuda. Łodzi zdecydowanie brakuje magii. Nie mozna doświadczyć tutaj owego zagłębiania się w miasto, odkrywania uliczek i zaułków, urokliwych miejsc, które są efektem długiej historii jakiegoś miejsc, powolnego i leniwego rozrastania się zabudowy miejskiej. Łódź została zaprojektowana i wytyczona zgodnie ze stanem posiadania fabrykantów i stąd to rozrzucenie ciekawych miejsc po tak wielkim terenie. Przejeżdżając od jednego do drugiego ogląda się głównie bezrobotny łódzki proletariat i nawdycha się smrodu niemytych ciał. Łódź powstała jako drapiezne dynamiczne miasto i nadal takie jest. Upadek przemysłu w latach 90-tych bardzo je pogrążył i potrzeba wielu lat i nakładów finansowych żeby to miasto wyglądało atrakcyjnie wizualnie. Ale mojemu miastu nigdy nie będzie dane przebić Wrocławia, Trójmiasta, Poznania, Warszawy, nie mówiąc już o Krakowie. Łódzcy urzędnicy muszą oczywiście udowadniać że są potrzebni i będą wymyślać kolejne akcje promocyjne, na które idą nie zawsze w uczciwy sposób nasze pieniądze. Ale i tak nie uda się bo nie historia jest najmocniejszą strona Łodzi ale przemysł, a z tym jest duzo trudniej. Odpowiedz Link Zgłoś
brite Re: Kibice nie chcą wracać do Łodzi 17.09.09, 10:06 Gość portalu: lilian napisał(a): > Łodzi zdecydowanie brakuje magii. Nie mozna doświadczyć > tutaj owego zagłębiania się w miasto, odkrywania uliczek i zaułków, urokliwych > miejsc, Ojj, chyba muszę zaprosić Cię na spacer, bo mam wrażenie że słabo znasz swoje miasto. Co do reszty - nie polemizuję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaczus (Tomek) Re: Kibice nie chcą wracać do Łodzi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.09.09, 16:09 Jeżeli nie chce się znaleźć ciekawych imprez oraz miejsc, to nic dziwnego, że nie znajdujesz. Tyle w temacie. Odpowiedz Link Zgłoś
brite Pasujący komentarz Wulffa Morgenthalera 17.09.09, 10:10 Rainbow in Poland: www.wulffmorgenthaler.com/default.aspx?id=c83f25c9-3e7b-4311-9d53-2d9b0d55a8ec Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elmer Kibice nie chcą wracać do Łodzi IP: *.nowiny.net 16.09.09, 21:29 A ja lubię wracać do Łodzi! Odpowiedz Link Zgłoś
jacek.killman Kibice nie chcą wracać do Łodzi 16.09.09, 21:34 Nareszcie ktoś powiedział prawdę o Łodzi. Wrażenia którymi podzielili się zagraniczni kibice są bardzo zbieżne z opinią jaka funkcjonuje w kraju. Największą zaletą Łodzi jest to, że w ogóle jest. Reszta jest milczeniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Kibice nie chcą wracać do Łodzi IP: 188.33.56.* 16.09.09, 21:46 Szczególnie prawdziwe były te stare pociągi między warszzwa a lodzia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sikawiak Re: Kibice nie chcą wracać do Łodzi IP: *.astral.lodz.pl 28.09.09, 20:17 Pewnie Hiszpan pożałował kasy i pojechał InterRegio Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: podróżnik I po co się tym przejmować, zobaczymy jakie będą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.09, 21:53 mieli kibice doznania po wizycie w Katowicach które są jeszcze gorszym miastem od Łodzi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jes Re: I po co się tym przejmować, zobaczymy jakie b IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.09.09, 23:17 bo ja wiem czy gorszym? Są równie zapuszczone. Też mają potencjał, ale niewykorzystany. n.p. kilkanaście placów otoczonych kamienicami w sródmieściu - każdy z nich mógłby byc rynkiem, ale żaden nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: podróżnik Tu nie chodzi o zaniedbania bo Katowice IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.09, 00:11 po Warszawie mają największy przychód, ale o oferty spędzania czasu po południu i wieczorem , a Katowice to właśnie pustynia, wieczorami pustki na ulicach, w soboty to nikogo nie widać, to samo jest w Tychach stolicy polskiej motoryzacji i piwa (no może po Żywcu)jak pamiętam Łódż przed 5 lat to nie ma co jej się wstydzić Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: je Re: Tu nie chodzi o zaniedbania bo Katowice IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.09.09, 00:20 Tychy to zwykłe blokowisko zbudowane na polu po wojnie, takze nie ma o czym tu gadać. Katowice z kolei cierpią na megalomanię i nie zajmują się takimi "bzdurami" jak krzywe chodniki czy brak deptaków. A brak deptaków, komunikacji to brak życia nocnego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adfafa No i niech spieprzają IP: *.os1.kappa.pl 16.09.09, 22:06 Jak się nie podoba to nikt ich na siłę nie będzie trzymał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zzz Kibice nie chcą wracać do Łodzi IP: 193.238.64.* 16.09.09, 22:14 No i mają rację, Łódź to miasto smutasów - szare brudne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WB Kibice nie chcą wracać do Łodzi IP: *.toya.net.pl 16.09.09, 22:20 Uwaza , ze miasto jest kiepskie. Opinia miedzynarodowa liczy sie bardzo , bo tak jak nas opisuja taka jest o nas opinia. Bylyismy z dziewczyna w Genewie , na pytanie co mysli o Polakach to powiedzial " smieszni ludzie".. koniec i kropka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Kibice nie chcą wracać do Łodzi IP: *.chello.pl 16.09.09, 22:21 Pojadą do Katowic to dopiero zobaczą syf, brud i wszechobecną nędzę, a co do Łodzi, to fakt za prezydentury pana kropiwnickiego miasto strasznie podupadło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WB Re: Kibice nie chcą wracać do Łodzi IP: *.toya.net.pl 16.09.09, 22:23 w lodzi jest gorzej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kuba Re: Kibice nie chcą wracać do Łodzi wg gazety IP: *.adsl.inetia.pl 16.09.09, 22:36 Może i w Katowicach będzie gorzej ale nikt o tym nie napisze bo nie wypada, to tylko w Łodzi dziennikarze wybiórczej robią pod siebie i zwalają to na miasto. Za Kropiwnickiego miasto nie podupadło, ale rozwija się aczkolwiek w tempie żółwia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jes Re: Kibice nie chcą wracać do Łodzi wg gazety IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.09.09, 23:21 wejdź sobie na katowicką gw i zobacz ile tam jest narzekań na Katowice. Cały czas dziennikarze (miejscowi!) piszą negatywne artykuły licząc na to, ze coś w końcu się zmieni w paru kwestiach, remontu kamienic, remontu ulic itd. Nikogo to nie dziwi, widać nie ma tam aż takiego oszołomstwa lokalnego jak w Łodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
minigry.amor.pl Właśnie... 16.09.09, 23:30 Masz rację, upodabniamy sie do Wrocławian. Mówi im się, ze Wrocław śmierdzi, a oni piszą, ze nie śmierdzi. A ja tam bywam służbowo i mi k.. śmierdzi... i co? Ręce i majtki opadają. Najbrudniejszy dworzec w europie -gówny we wrocławiu - wrocławianie i małpy z wrocławskiego zoo tego nie widzą(tym drugim się nie dziwię). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaczus (Tomek) Re: Kibice nie chcą wracać do Łodzi wg gazety IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.09.09, 08:29 Jeśli wszystko idzie do przodu, a coś stoi w miejscu, to z pozycji tych co idą do przodu się cofa - taka jest zasada względności... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KIBIC KOSZA Kibice nie chcą wracać do Łodzi i maja racje. IP: *.gdynia.mm.pl 16.09.09, 22:24 Z tą świętną atmosferą na trybunach to gruba przesada. Łódzka publika widac ze nie jest wychowana na koszu. Połowa nawet nie specjalnie rozumowała o co chodzi poza rzutem w strone kosza. Buraczana publicznosc jesli chodzi o kosza. A hala do d...poza tym że nowa to kosza ciezko sie w niej oglada. Nie ten klimat. Zreszta ta A Hac tez widze srednio przygotowana do pisania o koszykarskiej imprezie. A ze nie ma do czego wracac to fakt. I co to za promocja? Wroci taki Juan do Espanii i wszystkim naopowiada jaki tu syf. I to ma byc plus. Bzdury Odpowiedz Link Zgłoś
minigry.amor.pl Nie wiem czy wiecie, ale w Łodzi podobała 16.09.09, 22:31 niektórym kibicom Manufaktura. Nie słyszałem, aby podobał im sie Wrocław. Serio i bez złosliwości. Im sie po prostu cała polska nie podobała, więc czym się przejmowac. Aczkolwiek nie dziwię się im, że nie podobał im sie Wrocław - bywam i dla mnie Wrocław to syfiaste miasto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kuba Re: Nie wiem czy wiecie, ale w Łodzi podobała IP: *.adsl.inetia.pl 16.09.09, 22:44 większość polskich miast łącznie ze stolicą to syf, tylko niektóre Jak Gdańsk, Kraków, Wrocław, Poznań mogą to ukryć remontując i odnawiając za państwowe pieniądze(nasze) tz Rynki, które są ich wizytówką. Łódź to amerykańskie miasto i jak tu za prywatne pieniądze wyremontować setki budynków choć tylko w ścisłym centrum -to będzie trwało lata. Oczywiście przy podobnych środkach jakie otrzymał Kraków(tam psy też mają dobrze) tylko w ostatnich 30latach w Łodzi byłby kosmos. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rzeszowianin Re: Nie wiem czy wiecie, ale w Łodzi podobała IP: *.ssp.dialog.net.pl 16.09.09, 22:50 bzdura, byłem na meczach we wrocławkiej Hali stulecia i kibice polscy i zagranicznie bardzo chwalili sobie Wrocław. Byli zaskoczenie że to takie ladne i nowoczesne miasto. Turcy i Litwini z którymi rozmawiałem byli zachwyceni nie tylko Rynkiem gdzie sporo imprezowali, ale też centrum Wrocławia, np. pl. Grunwaldzkim czy efektownymi Galierami Handlowymi. Mówili co prawda ze Hala Stulecia z zewnątrz niezbyt efektownei wygląda, ale byli oczarowani okoica Hali, Pergolą, Ogrodem Japońskim czy Parkiem Szczytnickim. Gadałem z wieloma z nich i większość była pod wrażeniem. Ja też zawsze chętnie wracam do Wrocławia, bo to miasto ma klimat i styl, czego o Łodzi niestety powiedzieć nie można ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: podróżnik G... prawda IP: *.lodz.mm.pl 16.09.09, 23:20 Byłem na wszystkich meczach i nie potwierdzam. Skończ z tą propagandą PO. Wrocław to syf i Rzeszów też. Sa to miasta ze starym wiejskim klimatem. Wsie, nie miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SOTER Re: prawda na temat Łodzi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.09.09, 11:29 ze wsi to może pochodzisz, a Wrocław jest metropolią Europejska i bogatej historii, mająca pieken zabytki i miejsca o których Łódź może tylko pomarzyć. Ok. Dworzec Głowny w środku nie zachwyca, ale architektonicznie jest cudny, a wkrótce czeka go generalny remont i dopiero wtedy wszyscy japy rozdziawią jak go w nowej szacie zobaczą ! A co do Łodzi to niestety nie ma ona ani duszy ani klimatycznych miejsc, o czym pisze zresztą powyżej łodzianka, w szczerych słowach : "Bądźmy szczerzy - kiedy jechaliście do jakiegoś miasta żeby oglądać fabryki? Ten argument po prostu zawsze mnie osłabia. Manufaktura? - jak można robić ludziom wodę z mózgu twierdząc że to miejsce jest czymś więcej niż galerią handlową ? No może raczej świątynią ;) handlową i centrum rozrywki. Dla mnie pójście do Manu na piątkowy wieczór świadczy o totalnym braku ciekawych pomysłów - nuuuuda. Łodzi zdecydowanie brakuje magii. Nie mozna doświadczyć tutaj owego zagłębiania się w miasto, odkrywania uliczek i zaułków, urokliwych miejsc, które są efektem długiej historii jakiegoś miejsc, powolnego i leniwego rozrastania się zabudowy miejskiej. Łódź została zaprojektowana i wytyczona zgodnie ze stanem posiadania fabrykantów i stąd to rozrzucenie ciekawych miejsc po tak wielkim terenie. Ja już niewiele moge dodać. Ale Łodzianie - weźcie sie za swoje miasto, przykład Głogowa, Elbląga czy Polkowic pokazuje że można zbudowac coś z nieczego, nawet starówke od podstaw odbudować, więc zakasac rękawy i zróbcie coś z tą szpetotą, brudem i grafitti - bo to akurat mozna szybko zmienić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kobra Re: prawda na temat Łodzi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.09.09, 08:13 dokładnie, Łódź nie ma klimatu ani duszy, to typowe robotnicze miasto jak Manchester czy Glsenkirchen, z tym że tamte sa w miare zabdane a Łódx to przykład nieudolności władz i wszechobecnej biedy i brudu. Pochodzę z Kalisza i to miasto mimo że małe (de facto najstarsze miasto w Polsce) ma swój kilmat, piekny runek i ciekawą zabudowę ciągnącą się wzdłuz rzeki, jest czyste i zadbane. A Łódź mimo kiku atrakcji po prostu jest zniechęcająca, a te wasze wywywanie sie od żydów na murach (Widzew i ŁKS) zakrawa na jakąś mocna paranoję ! Odpowiedz Link Zgłoś
minigry.amor.pl Nie pisz za kogoś trolu tylko czytaj blogi 16.09.09, 23:25 Ty za turystów nie mów. Ja słyszałem od chiszpanów, ze im wrocław cuchniał starością. Wprost tego nie powiedzieli ale w ewidentnym domyśle. Trudno aby na rynku we Wrocławiu krzyczeli, ze im się śmierdząco wiejski wrocław nie podoba, ale niestety. Niechciałbym, aby opinia o Łodzi była taka jak o Wrocławiu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaczus (Tomek) Re: Nie wiem czy wiecie, ale w Łodzi podobała IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.09.09, 16:15 Widzisz, podczas weekendu byłem wśród organizatorów jednej z gier miejskich w Łodzi, widziałem kibiców i raczej byli zadowoleni z Piotrkowskiej. Spacerowali, robili sobie zdjęcia... Bardzo się podobało podwórko kina Polonia, gdzie w bramie robili sobie mnóstwo zdjęć - szczególnie Hiszpanie... Ale trzeba było być i to widzieć :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: menton Re: Nie wiem czy wiecie, ale w Łodzi podobała IP: *.ms.lnet.pl 16.09.09, 23:33 Widzę, że kolega/koleżanka strasznie do Wrocławia uprzedzony/a. Dobrze, wszyscy już wiemy że nie lubisz Wrocławia :) i że Wrocław jest fu! :))) Odpowiedz Link Zgłoś
minigry.amor.pl Forum dla szczercyh opinii... 16.09.09, 23:40 A koleżanka lubi ich brudny dworzec gówny? koleżanka lubi uważać, aby gołabek nie nasr... na wrocławskim dworcu na łeb? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: menton Re: Forum dla szczercyh opinii... IP: *.ms.lnet.pl 16.09.09, 23:55 Kolega jak już :) Widzę, że nienawiść do Wrocławia oparta jest na jakimś czułym punkcie u pana, dlatego przytakuję i zgadzam się, wrocławskie gołębie srają na potęgę jak nigdzie w świecie! Wrocław - zaorać! :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ferdek Re: troche obiektywizmu Łodzianie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.09.09, 11:49 mingry.amor - musisz miec koleś starszne kompleksy. Bywam czasami na wrocławskim dworcu i może miejscami faktycznie śmierdzi i nie jest za czysto (ale to wina PKP a nie miasta) ale w porównaniu z Łodzią Fabryczną to jest to perełka (przynajmniej architektoniczna). A gołębie srają wszedzie tak samo, w Łodzi, wrocławiu, Warszawie czy Krakowie, więc to idiotyczny argument. JObjechałem kawałek Polski i we Wrocławiu czy gdańsku czciałby mieszkac, a w Łodzi czy Warszawie niestety nie. Pochodzę z niestety równiez brzydkiego Radomia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wisła Kraków Re: troche obiektywizmu Łodzianie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.09.09, 08:54 Ferdek, z takimi ograniczonymy gościami nie ma co dyskutować, oni nie przyjmuja racjonalnych argumentów. Łódź jest okrótnie okropna, szanuję Widzew i ŁKS za wkład w polska piłkę ale samo miasto to niestety porażaka o czym mogłem się ostatnio naocznei przekonać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wrocławski Ortodox Łódż naprawde jest brzydka i mało atrakcyjna ! IP: *.ssp.dialog.net.pl 16.09.09, 22:41 To smutna prawda dla Łodzian, ale tak niestety jest. To jedno z najbrzydszych miast jakie znam ! Bynajmniej nie jestem jakimś narzekaczem, anty-łodzianinem czy czymś takim. Mówię to obiektywnei nie tylko jako Wrocławianin ale ktoś kto trochę pojeździł po Europie i różnych miastach. Zaraz pewnei odezwą się głosy że Wrocław też nie taki cudowny, że dziuraawe drogi i że też bywają szare i obdrapane kamienice. Owszem, są takie miejsca, ale o wiele mniej niż w łodzi, następuje sukcesywna rewitalizacja starych kamienic i kwartałów, a centrum miasta (nie tylko rynek którego akurat w Łodzi nie ma a który jest naszą chlubą). Mimo że mocno zniszczona po wojnie, starówka Wrocławska została w dużej części pięknie odbudowana ! Wrocław architektonicznie, urbanistycznie bije Łódź na głowę w każdym aspekcie ! Starówka z Runkiem, Plac Solny i okolice, reprezentacyjna ulica Świdnicka (podobna do Piotrkowskiej), ale też Ostrów Tumski z Katedrą i Ogrodem Botanicznym, Hala Stulecia z Pergolą i fontanną multimedialną, Parki Szczytnicki czy Południowy, deptaki wzdłuż fosy miejskiej czy Odry. Po prostu nawet nie ma porównania z chaotyczną architekturą Łodzi, z porozstawianymi bez łądu i sskłądu budynkami, o róznej wysokości, architekturze, formie. Już nawet nie to ze szare , obdrapane i z odpadającym tynkiem są te łodzkie kamienice, ale dziury w linii zabudowy oraz brak ladu w zabudowie odstrasza od tego miasta. Objechałem kawał Europy, różne większe i mniejsze miasta i tak brzydkiego i zaniedbanego miasta nie widziałem ! Wiem ze Manufaktura jest super i robi wrażenie (na mnie zrobiłą) i że są piękne pałacyki czy pojedyńcze secesyjne kamienice, ale nie widzę żeby w ciągu 15 lat odkąd ostatni raz byłem w Łodzi dużo sie zmieniło. Odrobnina nowej architektury to za mało, dlaczego w centrum miasta straszą obleśne kamienice, zaniedbane podwórka i obdrapane mury ? Przecież w tym czasie można było coś z tym zrobić ? Świetna Hala Arena w której byłem i Manufaktura to za mało, lodzianie zróbcie coś ze swoi miastem, bo naprawde nikt nie będzie chciał do Was wracać !! Odpowiedz Link Zgłoś
minigry.amor.pl Nie ośmieszaj się prymitywny trolu 16.09.09, 22:45 Nikt twojego prostackiego bla bla nie bedzie powaznie czytał. Znam wrocław i wolę Łódź, bo mamy nowoczesne rozwiązania - hala, Manufaktura. Wy nie macie nic poza szczekaniem. tyle... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BOLEC Wrocław a Łódź IP: *.ssp.dialog.net.pl 16.09.09, 22:57 a co macie poza tymi faktycznie nowoczesnymi obiektami jak Manufaktura i Hala ? Niestety nic godnego uwagi, obskórna Piotrkowska na nikim nie robi wrażenia. A do nas do Wrocławia przyjeżdzają już turyści z całego świata, w centrum można spotkać nie tylko tradycyjnie Niemców ale Włochów, Portugalczyków, Anglikó, Holendrów, Koreanczyków a nawet Japończyków z aparatami robiącymi non stop zdjecia i zachwycajacymi sie architekturą ! Więc z czym do ludu, gdzie Łodzi do Wrocławia ???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hrabia Re: Wrocław a Łódź IP: *.toya.net.pl 16.09.09, 23:12 Bolec, kolec, stolec... czy jak tam tobie. Łódź ma pecha do fatalnych prezydentów i bliskości Warszawy. Łódź ma potencjał, który tkwi także w ogromnej ilości zabytkowych kamienic. Ale z kim tu rozmawiać, jak ty nawet nie wysiliłes się aby zobaczyć coś poza Manufakturę i Arenę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prawda Re: Wrocław a Łódź IP: *.lodz.mm.pl 16.09.09, 23:15 Nie ośmieszaj się. Turysci w Łodzi też są. Ja słysze często holendrów i szwedów, którzy sie upijają w lokalach. Nie masz się czym chwalić. Wrocław to piękna wieś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wrocławski Ortodox Re: Wrocław a Łódź IP: *.ssp.dialog.net.pl 16.09.09, 23:23 buhaha, Wrocław to wieś ?? To czym jest Łódź ??? Wrocław ma ponad 1000 letnią historię i był biskupstwem już w 1000 roku, leżał na szlakach handlowych i należał do Hanzy - średniowiecznego stowarzyszenia najbogatszych i najbardziej wpływowych europejskich miast ! Nasi Piastowscy książeta mieli tam swa siedzibę już za czasów Mieszka I. A na terenie Łodzi w tym czasie pasały sie krowy i skakały zające, więc z czym tu kolego wyskakujesz :-) Odpowiedz Link Zgłoś
minigry.amor.pl Re: Wrocław a Łódź 16.09.09, 23:27 A teraz jest wsią i syfem. Bywam słuzbowo i widze malownicze zacofanie i antycywilizację + oczywiście syf przy Odrze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wrocławski Ortodox Re: Wrocław a Łódź IP: *.ssp.dialog.net.pl 16.09.09, 23:59 minigry.amor.pl - gościu, to ja nie wiem gdzie Ty jeździsz, może do Inowrocławia ? Bo miasto w którym ja mieszkam choc nie idealne (szczególnie stan dróg, ale sie poprawia, non stop sa remonty i modenizacje) oraz kilku średnio ciekawych dzielnic (środmieście, szczególnie Trójkąt Bermudzki, Księże Małe czy zabudowa przy LEgnickiej) jest bez porównania bardziej interesujacy niż Łodź ! Porozmawiaj z zagranicznymi turystami któzy widzieli obydwa miasta. Co ma Wrocław a czego nie ma Łódż ? Taka krótka lista : 1/ Przepiękny rynek z gotyckim ratuszem 2/ piękne, zabytkowe kamienice, siegające 14 wieku. 3/ cała masa zabytkowych Kościoów, (np. Marii Magdalenay czy Garnizonowy) i z Katedrą na Ostrowie Tumskim z kompleksem sredniowiecznej zabudowy. 4/ Hala Tysiaclecia, nowatorka budowla żelbetowa , wpisana na listę dziedzictwa narodów UNESCO, wraz z pergolą i ultra nowoczesną fontanną multimedialną i jedynym w Polsce Ogrodem Japońskim ! 5/ Zoo znane w całej poslce z największą ilością gatunków zwierząt, wkrótce z nowoczesnym oceanarium ze zwięrzętami Afryki. 6/ Bulwary nadodrzańskie, miejsca do rewelacyjncyh spacerów np. na Biskupinie czy Sępolnie. 7/ Panorama Racławicka z największym obrazem panoramicznym w Europie. 8/ Renesansowy przepiękny budynek Uniwerystetu Wrocławskiego, posiadajacy iluminację i robiący wrażenie na wszystkich turystach. 9/ Budynek Opery którego nie powstydziłyby się największe nawet Europejskie miasta. 10/ budowany stadion miejski, na 44 tysiace widzów, który będzie posiadał róznokolorową iluminację. Do tego jedyny w swoim rodzaju kompleks Stadionu Olimpijskiego (też zabytek). Że o istniejacej już autostrzadzie czy budowanej autostradowej obwodnicy Wrocławia nie wspomnę. Owszem, Galerie Handlowe może nie tak efektowne ale nie gorsze niż Manufaktura, jak Grunwaldzka, Magnolia czy zmodernizowana CH RENOMA. Pałaców w różnych stylach też mamy trochę, więc niestety ale Łódź nie jest nas w stanie niczym przebić !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spokojny obecnie Analfabeto niedoedukowany IP: *.lodz.mm.pl 17.09.09, 00:10 Od kiedy Manufaktura jest galerią handlową? GH to tylko jej mniejsza częśc, reszta to rynek, komunikacja, kafejki, restauracje, teatr oceanarium itd. Cały Wrocław się nie umywa jeśli chodzi o nowoczesne rozwiązania w Manufie. Co do wrocławskiej hali, to obciach jak cały śmieszny Wrocław. Daj już se luz z pieprzeniem o tym syfiastym mieście, co po powodzi tonęło i tonie do dziś w szczurach. Wiem cos o tym mimo, ze nie byłem. I nie pojade bo nie mam po co, sory, ale nie lubie wiejskich klimatów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łódź a Wrocław Re: Wrocław a Łódź IP: *.toya.net.pl 17.09.09, 00:12 Co za podnieta tym wrocławiem, tam nawet na asfalt nie ma, brukowane ulice, masa kościołów, i to są atrakcje turystyczne? 2x tam już mi poszło zawieszenie po tych ich magicznych ulicach, a mam 2 letnie auto z salonu, i ilekroć tam jadę, to wykupuję polisę dodatkową, choć jak mnie pytają gdzie się wybieram, że tak się boję o auto, to nie chcą za bardzo ubezpieczać. Co w tym wroclawiu takie ekstra? Tandetnie odmalowany rynek, który wygląda jak nie wiadomo co? McDonalds na rynku z cenami z kosmosu? A może zasyfiona odra, gdzie każdy szcza po weekendowych imprezkach. Wroclaw to miasto, ktore ma 50-60 lat, kompletnie zniszczone w czasie wojny, zbombardowane, tutaj nie ma praktycznie rdzennej ludności, to niemieckie miasto, cała ludność to kresy, przesiedlone tutaj. Co to za historia niby? Łódź podczas wojny nie tknięta, a wrocław zmombardowany, że 80% zamieniło się w gruz. Tam kiedyś mln osób mieszkało, ale 90% to byli niemcy do 1939...całe miasto praktycznie zyskało na zaborze pruskim, wszystko co tam jest to poniemieckie, a mnie do niemca nie ciagnie. A Łódź? Idealna nie jest, ale tutaj przynajmniej są starsze budynki w centrum od wrocławskich, kamienice liczące sobie > 100 lat, waszych nie ma wrocławiaki, zniszczone, zbombardowane, nawet nie wrocławiaki, bo wy z ukrainy głównie jesteście. Ja jestem łodzianinem od masy pokoleń, wy od 64 lat MAX... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wrocław 100 letnie kamienice w łodzi WoW! (śmiech..) IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 31.10.09, 00:33 Ja ci mogę zapodać info i foty do dziesiątek kamienic Wrocławskich które mają grubo ponad 100 lat. Tak się składa że zniszczenia we Wro nie były równomierne różne dzielnice były różnie zniszczone a sam Breslau był przed wojną jednym z najgęściej zabudowanych miast w Niemczech więc pomimo zniszczeń i tak sporo przetrwało do dziś i zapewniam cię że zarówno w rynku jak i w samym śródmieściu jak i w okolicach jest łącznie kilka tysięcy kamienic ok 100 letnich i jeszcze starszych. Zresztą Wro ma budynki ze średniowiecznym rodowodem które przetrwały wojnę nietknięte bądź prawie nietknięte najstarszy ma prawie 800 lat ( kościół św Idziego na Ostrowie Tumskim) więc nie rozśmieszaj mnie i nie wyjeżdżaj mi tu z jakimiś 100 letnimi kamienicami których we Wro na pęczki chcesz mogę ci podesłać link do zdjęć bądź artykułów jak chcesz tutaj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wrocław Re: 100 letnie kamienice w łodzi WoW! (śmiech..) IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 31.10.09, 00:57 Od razu uprzedzam że napisałem Łódź małą literą w tytule mojego poprzedniego postu przez przypadek i zapomnienie a nie celowo tyle w temacie Odpowiedz Link Zgłoś
minigry.amor.pl Towarzyszu(nie mój) 17.09.09, 00:14 Z taką idiotyczną propagandą bardzo dobrze sprawdziłbys sie w Korei Półn. Ale nie masz po co wyjeżdzać. Syfiasty Wrocław jest już jak owa Korea Pn. Syf, a propaganda mówi, ze nie syf. ja wolę obiektywniejszą i nowocześniejszą Łódź. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wrocławski Ortodox Re: Towarzyszu(nie mój) IP: *.ssp.dialog.net.pl 17.09.09, 00:25 buhahahaaa ! Pogadaj z kimkolwiek kto zna sie na architekturze albo jest historykiem sztuki jaikie są różnice między zabytkowym, reprezentacyjnym Wrocławiem a przemysłową Łodzią ! Ta "wieś" była miastem Hanzatyckim i 3 potęgo Prus, a wcześniej jednym z wazniejszych miast Polski, Czech i Austrii ! To dlatego narody biły się o prawo posiadania tego miasta pod swoją "opieką". Wrocław to Europejska metropolia, z całą masą zabytków (może i częsciowo odrestaurowanych ale jednak) a Łódź co ma do zaoferowania poza Manufakturą i kilkoma efekciarskimi budynikami żydowskich czy niemieckich przemysłowców ?? P.S. ja łodzi od wsi nie wyzywam bo ma swój poziom, dzielę sie jedynie swoją opinia do czego mam prawo. Możez sobie tu leczyć kompleksy, ale prawda jest taka że mimo nie najlepszych dróg (ale szybko sie poprawia) Wrocław bije zaniedbaną Łódź na glowę. Każdy zagraniczny turysta Ci to powie ! :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wrocłaf Re: Towarzyszu(nie mój) IP: *.toya.net.pl 17.09.09, 00:27 to był do 1939, potem nic z niego nie zostało, to niemieckie miasto przez kilka wieków, do 1939 nie było tam polaków, teraz mieszkają tam post-kresowiacy, a budynki liczą sobie 60-70 lat, gdzie te zabytki więc?...przecież to odrestaurowany skansen Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZygZak Re: Towarzyszu(nie mój) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.09.09, 12:04 wroclaf - mimo zniszczeń wojennych po ogłoszeniu Festung breslau jednak większość zabytków ocalała, w lepszej czy gorszej kondycji ale jednak. I ludność która napłyneła do wrocławia po wojnie sukcessywnei je odbudowywała i restaurowała. Mimo zniszczen mało które miasto w Polsce ma tyle zabytkowych i ciekawych miesjc co Wrocław. Poza tym Wrocław był niemiecki tylko przez 200 lat do 45 roku, wczesniej był austryjacki a najdłużej Czeski ! Własnie dlatego to maisto jak tak multikulturowe i ciekawe. Ponadto Polacy we Wrocławiu przed 1939 rokiem byli i to całkiem liczni, mieli swoje szkoły i koscioły przed era Hitlera. Polskość na Dolnym Śląsku mimo germanizacji przetrwała aż do II wojny światowej. A przesiedlona wbrew swej woli ludność napływowa nie miała wyboru, zostali Wrocławianinami i pokochali to miasto za jego róznorodność i piekno, wydobyte na swiatło dzienne, przyznam dopiero w ostatnich latach. P.S. I zeby nie było że swoj ogonek chwalę , to mimo że mieskzam we Wrocławiu pochodze z Suwałk. Odpowiedz Link Zgłoś
minigry.amor.pl Re: Towarzyszu(nie mój) 17.09.09, 00:33 > P.S. ja łodzi od wsi nie wyzywam Bo Łódź nią nie jest, a Wrocław jest i to jest moja osobista opinia po pobycie we wro >Wrocław bije zaniedbaną Łódź na glowę. Każdy > zagraniczny turysta Ci to powie ! :-) Ty nie jesteś zagranicznymi turystami, więc za nich nie pisz. Ja znam jednego światowca, co tak nie uważa - David Lynch. I to mi wystarczy, aby po prostu obiektywnie, uważać Wrocław za polską prowincję(bez urazy). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wisła Kraków Re: Towarzyszu(nie mój) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.09.09, 08:52 moja osobista opinia jest że większego syfu i schizy zydowskiej niż w Łodzi nie ma w żadnym innym polskim mieście. A Łódź do takiego Wrocławia, Krakowa czy Poznania nawet się nie umywa ! Widac w niej za to proletariacka mentalność i kompleksy wychodzące z waszych wypowiedzi na całej linii, cóz, jakie miasto tacy komentujący ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: podróżnik Czasami bywam we Wrocławiu, to miasto stało się IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.09, 00:28 modne dopiero jakieś 5,6 lat temu, w latach 80 i jeszcze w połowie 90 była to dosyć nieciekawa ,zaniedbana mieścina zresztą jak całe woj wrocławskie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hala stulecia Re: Czasami bywam we Wrocławiu, to miasto stało s IP: *.toya.net.pl 17.09.09, 00:31 reprezentacyjna hala wroclawia, zbudowana przez...niemcow, staroc od wielu lat nie modernizowany, porzadnej hali nawet nie maja, bo taka jak Orbita, to w Łodzi mamy kilka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Giga-Matt Re: Hala Stulecia we Wrocławiu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.09.09, 12:26 Hala Stulecia czy jak kto woli Ludowa to jeden z najciekawszych zabytków architektury nowoczesnej, zaprojektowane przez Maxa Berga to była pionierska budowla w ówczesnej Europie, dlatego teraz jest wpisana na listę dziedzictwa ludzkości UNESCO ! Jest zabytkiem dla którego wielu turystów interesujacyhc się aritekturą głównie przyjeźdza do Wrocławia ! Może wygląda szaro z zewnątrz, ale jest architektonicznym cudem, a po obecnej modernizacje i remoncie elewacji będzie jedną z najefektownijszych i nowoczesniejszych Hal tej wielkości w Europie. Łódzka Arena choć nowoczesna nie ma tego klimatu i długo bedzie musiała pracować na taka renomę jaka ma Hala Stulecia i cały otaczający ją kompleks (pergola, fontanna i inne obiekty). Porównywanie obu tych obiektów to jakies nieporozumienie ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lol Re: Hala Stulecia we Wrocławiu IP: *.toya.net.pl 17.09.09, 13:54 faktycznie porównywanie obdrapanego molochu zbudowanego rękami szwabów, to polskiej - nowoczesnej hali z przeszkolonymi lożami, halami do treningu, nowoczesnym cateringiem, telebimem to brak porównania. Idź spać wrocławiaczku w tej swojej hali ludowej, tam nawet światło gaśnie. Co widzieliśmy w TV...zabytek architektury, hahahaha u was wszystko jest zabytkiem, ale jak w Łodzi coś starego i zbudowanego jako zabytek, to już syf. Od propagandy wroclawia bardziej trafna byla chyba tylko sowiecka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Giga-Matt Re: Hala Stulecia we Wrocławiu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.09.09, 08:45 ten obdrapany moloch jest aktualnie generalnie remontowany, wkótce Hala Stulecia bedzie miała nową fasadę. Może i szwaby ją budowały, ale jest dziełem archiektonicznie wybitnym, podobnie jak wiele inych budowli we Wrocławiu, czego o łódzkeij Hali Arena i wielu innych obiektach raczej powiedziec nie można. Przypadkeim ja na liste UNESCO raczej nie wpisali. Tu nie chcodzi o nasza propagandę, po prostu warto się chwalic tym co jest naprawdę dobre ! A Wrocław w przeciwieństwie do łodzi ma się czym chwalić, zarówno jak chodzi o różnorodną architekture jak i obecny rozwój gospodarczy. Aha zapomniał bym - Koncern IBM ma zlokalizowac u nas swoją głowna siedzibę :-) Odpowiedz Link Zgłoś
tereska77 łodz jest syfiasta i zazdrosci wroclawiowi 17.09.09, 11:34 mieszkam pod lodzią, ilekroc mam jechac do łodzi musze zmarnowac caly dzien, bol glowy od spalin i smrodu gwarantowany. wrocaław to europejskie miasto z pieknymi zabytkami, wieloma pubami, imprezami na poziomie. czyste, mile centrum, ktore przyciaga turystów. nierozumiem szczekajacych tu lodziakow, gdzie tu porownywac łódz do wroclawia?! menele, smrod i ubostwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do tereska 77 Re: łodz jest syfiasta i zazdrosci wroclawiowi IP: *.toya.net.pl 17.09.09, 13:50 Jakie to Wrocław ma zabytki, które liczą sobie 60 lat po zmombardowaniu? 80% miasta zbombardowane, wiec przestrań szerzyć kłamliwą propagandę, w Łodzi meneli już praktycznie nie ma, umierają siłą natury, a jak są to nie tacy jak w Warszawie, nie wchodzą do autobusów, nie żebrają, najwyzej grzecznie sie spytaj, poprosza - jak dasz, ok , jak nie dasz - podziekuja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: warszawiak Co jest z tymi wrocławianami nie tak IP: *.wip.pl 17.09.09, 09:23 Na kazdym kroku włażą na różnie fora i sieją propagandę. Panowie z Wrocławia, artykuł jest o Łodzi i kobicach ktorzy w niej obecnie przebywają. Naprawde mozecie sobie odpuścić te opisywanie miliona zalet Wrocławia bo to nikogo tu nie obchodzi. To nie jest forum o Wrocławiu. Wasza taktyka jest prosta. Piszecie jedno zdanie na temat, w tym przypadku o brzydocie Łodzi by potem wypisac cała litanie na temat zalet Wrocławia. Czy wy na kazdym kroku musicie się dowartościowywać? Dlaczego krakusy nie mają podobnych potrzeb tylko was wszedzie pełno. Zawsze ta sama metodologia. Krytyka knkurencyjnego miasta i peany na cześć Wrocławiatkim musicie. Czy wam za to płacą? Czy nie mozecie godnie reprezentowac swojego miasta? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wisła Kraków Re: Co jest z tymi wrocławianami nie tak IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.09.09, 08:59 mają się czym chwalić to się chwalą, to źle że są dumni ze swojego miasta ? My tez jesteśmy dumni i sie chwalimy, bo Kraków jest znany na całym świecie. A Łódź poza jednym festiwalem i nową halą nie ma czym się chwalić, za to widac ze leczy kompleksy, tak samo jak niby Europejksa Warszawka co nie ma nawet (jako jedyna stolica w Europie) autostrady. A zresztą kto Wam broni się chwalić jeśli macie czym ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolo z Torunia Re: Łódż naprawde jest brzydka i mało atrakcyjna IP: *.ssp.dialog.net.pl 16.09.09, 22:53 też tak uważam, Łódź jest okropnie brzydka i zaniedbana, widać że brak jest gospodarza i pomysłu na rewitalizację miasta. No i brfak runku czy starówki tez jest widoczny, dlatego to miasto nie umywa sie do Torunia, Wrocławia czy Gdańska ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łodzianka Re: Łódż naprawde jest brzydka i mało atrakcyjna IP: *.4web.pl 16.09.09, 23:06 Haha, Ty chyba nie wiesz na jakim świecie żyjesz! Komuna upadła już dawno a Tobie wydaje się, że przez 15 lat miasto się nie zmieniło? Łódź to piękne miasto z ogromnym potencjałem. Rozwija się jak szalone, zmienia się z każdym rokiem na lepsze! Oczywiście nie ma takich tradycji i takich zabytków jak Wrocław, ale jest mnóstwo pięknych secesyjnych budynków (i to wcale nie pojedynczych!), kompleksów fabrycznych, interesujących parków, fantastycznych muzeów... Nasza oranżeria jest przepiękna, podobnie ogród botaniczny! Trzeba wiedzieć gdzie i co oglądać. Katedrze łódzkiej teżnic nie brakuje. Byłeś, widziałeś? A gdzie tam! Poza tym jesteś niekonsekwentny: raz piszesz, że Manufaktura zrobiła na Tobie wrażenie a potem, że nie wierzysz, że przez 15 lat coś się zmieniło. Sorry, ale 15 lat temu Manufy w Łodzi nie było:))) Wrocław jest piękny. Łódź też! Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hrabia Re: Łódż naprawde jest brzydka i mało atrakcyjna IP: *.toya.net.pl 16.09.09, 23:08 Gość portalu: Wrocławski Ortodox napisał(a): > Wrocław architektonicznie, urbanistycznie bije Łódź na głowę w > każdym aspekcie ! TAK? A to bardzo ciekawe i odważne stwierdzenie. Coś mi się zdaje, że dysponujesz i widzisz mało tych "aspektów" architektonicznych i urbanistycznych skoro wypisujesz takie bzdury. > Po prostu nawet nie ma > porównania z chaotyczną architekturą Łodzi, z porozstawianymi bez > łądu i sskłądu budynkami, o róznej wysokości, architekturze, > formie. To kolejny obłędny przykład jaki przytaczach. Jaki chaos, jaki brak składu. A że nie wiesz czym jest eklektyzm i że w takim stylu właśnie jest zbudowana Łódź, to już inna para kaloszy. > Już nawet nie to ze szare , obdrapane i z odpadającym tynkiem są > te łodzkie kamienice, ale dziury w linii zabudowy oraz brak ladu w > zabudowie odstrasza od tego miasta. Tu masz nieco racji. Łódź nie zdożyła być dokończona a dodatkowo wiele sie burzy. > Objechałem kawał Europy, różne większe i mniejsze miasta i tak > brzydkiego i zaniedbanego miasta nie widziałem ! Ponoć o gustach się ie dyskutuje, ale weź kolego nie gadaj już głupot. Porozglądaj się po swoim Wrocławiu i zobaczysz syf. A to że nie doceniasz "amerykańskiego" układu urbanistycznego Łodzi to juz Twój problem. Pojedź może też do UK pooglądać poindustrialne miasta (jaką jest bez wątpienia także Łódź). > widzę żeby w ciągu 15 lat odkąd ostatni raz byłem w Łodzi dużo sie > zmieniło. Widziałeś Arenę, widziałeś Manufakturę i co jeszcze? To wystarczająco dużo aby wydawać tak ostateczne sądy? A jak porównasz jakoś dróg w Łodzi z tym czymś co masz u siebie w mieście? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: menton Re: Łódż naprawde jest brzydka i mało atrakcyjna IP: *.ms.lnet.pl 16.09.09, 23:29 > > Po prostu nawet nie ma > > porównania z chaotyczną architekturą Łodzi, z porozstawianymi bez > > łądu i sskłądu budynkami, o róznej wysokości, architekturze, > > formie. > To kolejny obłędny przykład jaki przytaczach. Jaki chaos, jaki brak > składu. A że nie wiesz czym jest eklektyzm i że w takim stylu > właśnie jest zbudowana Łódź, to już inna para kaloszy. Eklektyzm to styl w architekturze. Tutaj gość pisze o TOTALNYM chaosie URBANISTYCZNYM, który występuje w Łodzi. Poszarpane pierzeje, nierówne budynki, ślepe ściany. Sorry, ale trzeba być ślepym, żeby tego codziennie nie widzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wrocławski Ortodox Re: Łódż naprawde jest brzydka i mało atrakcyjna IP: *.ssp.dialog.net.pl 16.09.09, 23:37 pojeździłem i pochdziłem trochę po Łodzi, bo zawsze lubie zwiedzać inne miasta (mam bzika na punkcie architektury i lubię podziwiać ciekawe obiekty). Fakt że jest w Łodzi kilka ciekawych obiektów prócz rewelacyjnie zrobionej Manufaktury, nie tylko pałace "przemysłowców" ale też trochę ciekawej secesji. Ale jest tego za mało, ginie to w szarzyźnie i przede wszystkim nie widać żeby władze miasta chaiały wyeksponować chociaż jeden, efektowny obszar w miescię. Ok, nie macie Rynku, Piotrkowska na pewno wyłądniała i zaminiono ją w większości w deptak, ale to chyba jednak za mało. O wiele lepsze wrażenie niż Łódź zrobiły na mnie w ostatnim czasie Białystok, Szczecin, Gdynia (też nowoczesne miasto) a szczególnie Rzeszów, który zmianił się ostatnio niesamowicie na plus ! A Łódź, mimo że faktycznie katedry czy ogrodu Botanicznego nie odwiedzałem raczej mnie nie zachwyciła, choć kilka zdjęć fajnych budynków na pewno sobie zostawie. Ale jest jeszcze baaaardzo dużo do zrobienia żeby to miasto zyskało duszę. Odpowiedz Link Zgłoś
rocco_invades_poland Re: Łódż naprawde jest brzydka i mało atrakcyjna 17.09.09, 00:21 co ty mozesz wiedziec o duszy tego miasta, slazaku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robi Re: Łódż naprawde jest brzydka i mało atrakcyjna IP: *.toya.net.pl 16.09.09, 23:44 > Zaraz pewnei odezwą się głosy że Wrocław też nie taki cudowny, że > dziuraawe drogi i że też bywają szare i obdrapane kamienice. mieszkam w łodzi od ponad 10 lat, przebywając tu ciągle można się przyzwyczaić, Łódź jest zielona, ale jest to zieleń dzika, nieuporządkowana, zmienia się to na lepsze, jeszcze kilka lat temu ciężko było ruszyć ze skrzyżowania bo trawa była tak wysoka, że nic nie było widać, teraz jest koszona regularnie wyjeżdżając w wakacje i zwiedzając inne miasta, często dużo mniejsze niż Łódź, wracam do Łodzi chory z widzą, że jednak można zadbać o wszystko i sprawić, że chce się w takie miejsca wracać to czego w Łodzi mi brakuje najbardziej, to nie jest zamek z rynkiem, ale coś czego nie da się zbudować, a chodzi o prawdziwą szeroką rzekę z wieloma mostami, rzeka każdemu miastu dodaje uroku, a że nie można jej tu mieć, Łódź musi szukać innego pomysłu na przyjazne miasto dla turystów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Borsuk Re: Łódż naprawde jest brzydka i mało atrakcyjna IP: *.mobile.playmobile.pl 16.09.09, 23:44 @Ortodox: Są miasta, które podają na tacy to, co mają najpiękniejsze. Inne potrzebują przewodnika. Łódź jest przypadkiem tego drugiego. Inaczej niż we Wrocławiu czy Krakowie, gdzie rynek ogniskuje życie kulturalne i towarzyskie, w Łodzi to, co fajne jest porozrzucane po całym terytorium. Moje rodzinne miasto zbudował kapitał i do robienia interesów było przede wszystkim stworzone. Stąd brak przestrzeni publicznej, w której można by się spotykać, rozmawiać, bawić i handlować. Gdybyśmy mieli rynek, to byłby już dawno wyremontowany i podobnie jak wszystkie inne duże miasta w Polsce, moglibyśmy udawać, że na obrzeżach nie ma blokowisk z wielkiej płyty, które kiepsko wyglądają na pocztówkach - to po pierwsze. Wspomniane rozczłonkowanie sprawia, że trzeba wiedzieć, gdzie jechać by zobaczyć XIX-wieczne osiedle robotnicze, skansen drewnianych miejskich budynków, stare fabryki, cmentarz żydowski, czy największą kolekcję sztuki nowoczesnej w Polsce. Skoro wielu rodowitych mieszkańców nie umie zareklamować swojego miasta, to nie ma się co dziwić, że i turyści nie wiedzą, gdzie szukać. Ci, którzy narzekają, że Łódź jest brzydka, według mnie niczego tak naprawdę nie widzieli. Wybacz, ale spacer po Piotrkowskiej i Manufakturze to za mało - to po drugie. Oczywiście nie zmienia to faktu, że centrum Łodzi jest brudne, a władze zaniedbują podstawowe kwestie związane z utrzymaniem porządku. Włodarze sami się o złe opinie proszą i ciężko oczekiwać, by przyjezdni dawali każdemu miastu kredyt zaufania i nie wyciągali pospiesznych opinii. Ulice powinny być czyste i basta - to po trzecie. Po czwarte zaś, cieszy mnie bardzo fakt, że tyle osób czuje się związanych ze swoim miejscem zamieszkania. To zdrowy lokalizm, przynajmniej do pewnego stopnia. Sam pomieszkiwałem trochę we Wrocławiu i lubię to miasto. Lepiej się jednak czuję w Łodzi. Gdybyś ją znał tak jak ja, też by Ci się tu spodobało. I tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ula Re: Łódż naprawde jest brzydka i mało atrakcyjna IP: *.4web.pl 17.09.09, 09:46 Brawo! Nareszcie wyważona opinia. Łódź i Wrocław to piękne miasta, lecz jedno z nich ma szczęście (lokalizacja, mądre władze), a drugie od końca wojny jest traktowane po macoszemu przez władze centralne i lokalne. Łodzi potrzebna (oprócz władz którym się chce, oczywiście) jak powietrze jest sieć tras turystycznych z dobrym transportem. Mamy co pokazać, ale perełki są porozrzucane po całym mieście wśród brudu i biedy (od lat miasto taniej siły roboczej). Potworny, lecz prawdziwy jest zarzut, że jest to miasto niezagospodarowanych wyrw w zabudowie... Łódź była budowana na prostym, czytelnym planie (powinien on być poddany ochronie jako ewenement w skali europejskiej), ze ścisłą zabudową pierzejową. Rzeczywiście i oczywiście co roku niszczy się to, co powinno się pielęgnować, wyburzając kolejne kamienice (miast po prostu dbać o nie) - efektem są gruzowiska, poszczerbione resztki murów i dzikie byle jakie parkingi. Wygląda na to, że od 1991 planowo i bezkarnie niszczy się to miasto rękami jego nieodpowiedzialnych władz. W tym artykule brakuje jednego - rozsądnej analizy, dlaczego jest tak jak jest. Szkoda, ze dziennikarze, którzy są w tym kraju dodatkową władzą w Łodzi potrafią tylko napisać o tym, co widać na pierwszy rzut oka, nie włączając się w walkę o dobro miasta. Dlaczego nigdy w GW - opiniotwórczej gazecie - nie widziałam artykułu nt. "jak inne miasta zagospodarowują obiekty pofabryczne", "jak władze innych miast radzą sobie z rewitalizacją, skąd biorą na to środki". Panie i Panowie dziennikarze - odrobina sumienności w pracy nie zaszkodzi! Forumowicze nie załatwią za was analizy problemu!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hg Re: Łódż naprawde jest brzydka i mało atrakcyjna IP: *.4web.pl 16.09.09, 23:50 Popieram przedmówcę, Owszem w każdym mieście znajdą się brzydza miejsca, blokowiska, jednak czy Wrocław czy Grańsk czy Poznań mają swoje starówki, śródmieścia, które zachęcaja do spędzania w nich czasu, a w Łodzi nei dość, że rynku nie ma to sama Piotrkowaska i pojedyncze odnowione (tylko fasady) budynki nie zachęcają do zachwycania się nimi. Wystarczy odejśc kilka kroków w jakąś przecznicę i zaczyna się prawdziwy syf! Władze i mieszkańcy nie dbają o miasto, dlatego ono straszy! Poza tym wymyślanie kolejnego "centrum miasta " w EC to następny absurd. Jedno Centrum starczy, nie nalezych ich robić kilku, respektujcie nakaz sprzątania gówien po psach! Zamalujcie wulgaryzmy na ścianch, jest wiele do zrobienia wśród samych miszkańców. Poza tym Zgodzę się z goścmi, że do Łodzi nie ma po co wracać, wyburzacie zabytki zmiast je retaurować, tu najzwyczajniej w świecie nie ma co robić, wpuściliście rzeki w kanały, zabytki są z jednego okresu i nie wiem ile moża oglądac stare fabryki... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaczus (Tomek) Re: Łódż naprawde jest brzydka i mało atrakcyjna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.09.09, 15:36 odpowiadałem Ci już na podobnego posta: forum.gazeta.pl/forum/w,755,100300394,100367075,Re_tak_to_niestety_prawda_Lodz_jest_brzydka_.html żeby sie nie powtarzać... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anty Cropek k......................a mać - ja smutasem? IP: *.toya.net.pl 16.09.09, 22:49 Barany z wyborczej! Jak otwieram portal to pierwsze 10 newsów to widok koguta policyjnego i informacje o jakiś tragicznych wydarzeniach. Sami tworzycie taki a nie inny obraz tego miasta. Tu sie dzieje wiele ciekawych rzecz - a wy jesteście jak z tabloidu czyli w wiecznej pogoni za sensacją. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: esteta Zagraniczni kioole to wyjątkowa elita i szkoda ich IP: *.toya.net.pl 16.09.09, 23:31 cytować Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KK Killman lizidupku:))) IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 16.09.09, 23:32 niech nie wracają, tak jak nikt normalny nie pojedzie do zasyfionej slowenii i brudasow z litwy, spora czesc hiszpanii nie lepsza:)))a kłamstwa o pociagach relacji w-wa - łódź typowe dla dziennikarzyn z wyborczej której łódzkie pachołki robią najgorszą antyreklamę miastu w historii - patrz. tekst o wietnamczykach i palestyńczykach:))) piegończyk wypad do wrocka jak ci sie wsiuro łódź nie podoba:))) durne opinie z idiotycznych tekstów z tych dni o promo łodzi przez eurobasket podzielaja tylko lizidupoki GŁ jak Killman:)))lepiej byście się dziennikarzyny znikaniem kasy w tym mieście zajęli i fikcyjnymi etatami w marsząłkowie:))))niech żyje brudna i śmierdząca Łódź ale prawdziwe miasto z krwi i kości dla ludzi a nie jojczących:)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arkadiusz Kibice nie chcą wracać do Łodzi IP: *.toya.net.pl 16.09.09, 23:46 Galiery handlowe - co to jest?, chiszpanie - co to za za naród? Boże widzisz i nie grzmisz... Kocham m. Łódź właśnie za to, że nie jest podobne do innych miast w Polsce, które mają rynek, ratusz, kilka kościołów i kamieniczek wokół tegoż rynku. Łódź jest pod tym względem oryginalna. Podoba mnie się również to, że łodzianie nie spinają się na wielkich mieszczan, wielkich miast i niczego nie muszą udowadniać. Łodzianie robią swoje i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: menton Kompleksy - to jest właśnie sedno sprawy... IP: *.ms.lnet.pl 16.09.09, 23:52 Czytam większość opinii powyżej... i właśnie widać jak na talerzu przyczynę obecnego stanu rzeczy w tym mieście... Zakompleksienie sięga zenitu, u większości komentujących już chyba poplute klawiatury, wyrywanie zdań z kontekstu i wypowiedzi wściekle zajadłe i do tego zawiść i wielkie oburzenie. Do tego szukanie winnych dookoła: Winni są przede wszystkim kibice - bo to przecież sami idioci i w ogóle nie ma co ich słuchać, winna jest GW bo pluje jadem na miasto a redaktorka pewnie jest z Gdyni albo z Warszawy. BA! winna jest Warszawa! oczywiście wszystkiemu, winny jest Kraków, Poznań, Toruń i Wrocław - bo jak śmią mieć bardziej przyjazne centrum, winny jest prezydent zarząd i rada, winni są drogowcy i zeszło roczny śnieg, winny jest sąsiad z góry i każdy wokół. Każdy oprócz mnie. Tylko nikt nie pomyśli, że może po prostu cytowani kibice mówili prawdę? Że Łódź jest miastem do którego nie chce się wracać i może warto zamiast pluć jadem na lewo i prawo pomyśleć co można zrobić? Mieszkam tu od urodzenia, ale właśnie takie podejście jak w większości komentarzy na górze sprawia, że mi się odechciewa..., nikt tak jak mieszkańcy Łodzi nie demotywuje mnie do pozostania tu po skończeniu studiów. I z góry dziękuje za dobre rady, które zaraz się pojawią, że jak ci się nie podoba to wyp***. Bo mi się naprawdę nie podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdegustowany walem znasz kierdol...? IP: *.lodz.mm.pl 16.09.09, 23:58 to nie p... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: menton Re: znasz kierdol...? IP: *.ms.lnet.pl 16.09.09, 23:59 Dzięki, potwierdzasz moją teorię :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Do mentona Re: Kompleksy - to jest właśnie sedno sprawy... IP: *.toya.net.pl 17.09.09, 00:25 Sam Cie spakuje, żebyś stąd wyjechał, dam Ci nawet na bilet - Wrocław, Kraków, Warszawa, gdzie sobie życzysz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: menton Re: Kompleksy - to jest właśnie sedno sprawy... IP: *.ms.lnet.pl 17.09.09, 00:42 Na to liczyłem i się nie pomyliłem :) Dziękuję :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łódź a Wrocław Kibice nie chcą wracać do Łodzi IP: *.toya.net.pl 17.09.09, 00:13 I skończcie ściemniać o tych zabytkach wrocławia, jak wspomniałem poczytajcie ile z wrocławia zostało po 1945, wszystko odnowione od nowa praktycznie. Za 45-50 lat będziecie w miejscu obecnej Łodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: "zabytki" wroclawi Kibice nie chcą wracać do Łodzi IP: *.toya.net.pl 17.09.09, 00:17 Tu są wasze zabytki ukraińcy www.nasz.wroclaw.pl/festungbreslau/zniszczenia.htm poczytajcie sobie Z 30 000 domów ocalało 10000. 10000 domów było całkowicie zniszczonych bez szans na odbudowę w reszcie zniszczenia wynosiły ponad 50%. 8 000 000 m3 gruzu zalegało na ulicach po wyzwoleniu Wrocławia. 64% zniszczonej infrastruktury przemysłowej miasta. 60% zniszczonych elektrowni. 70% zniszczonej sieci rozdzielczej. 25% zniszczeń siłowni wodnych. 100% sieć oświetleniowa. 80% zniszczeń taboru i sieci tramwajowej. 100% sieci górnej tramwajowej. Z 273 wozów silnikowych tramwajowych zniszczono: 33 w 100%, 157 w 50%, 73 w 25%. 10 km i 750 punktów uszkodzeń kanalizacji miejskiej. 60% zniszczeń urządzeń produkcyjnych i pomocniczych gazowni. 80% zniszczeń sieci gazowniczej. 100% zniszczeń gazowego oświetlenia ulic. 0% funkcjonujących szpitali po wyzwoleniu. to jest zabytkowy wrocław z budynkami o wieku <65 lat :) to waszą propagande to dutkiewiczowi wciskajcie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotrek Cork Kibice nie chcą wracać do Łodzi IP: 89.204.250.* 17.09.09, 00:18 Miałem się nie włączać do tej dyskusji ,ale chyba muszę dołożyć swoje 2 grosze.Jak wynika z mojego nicku mieszkam obecnie w Cork ,miasto tak samo poindustrialne jak Łódź.Też zaniedbane chociaż sukcesywnie odnawiane ,straszą jakieś rozsypujące się kamienice na North Main street,na Patrick Street pozamykane sklepy itd itd .Ale żadna gazeta w tym miesćie nie pisze nic złego o tym mieście ,wręcz w przeciwieństwie do Wyborczej ,chwali wszystko pokazuje dobre aspekty tego miasta,nie krytykuje,i dzięki temu ludzie przyjeżdzają do Cork i płacą choćby za to żeby pocałować kamień elokwencji w zamku w Blarney(naprawdę nic szczególnego)idą do muzeum Masła ,zwiedzają stare więzienie itd itd.A wiecie państwo dlaczego? Bo tutejsza prasa zacheca do zwiedzania najmniejszych pierdół.Wyborcza jak patrzę z perspektywy kilometrów poprostu zniechęca do odwiedzenia tego miasta ,wszystko jest żle a to hala obskurna, szara z oknami:)a to żle oznakowane miasto,a to coś tam a to coś tam żadnych pozytywów same negatywy.Ja bywam w miarę często w Łodzi i widzę że wiele zmienia się na lepsze,a właśnie ludzie którzy się tutaj wychowali ,teraz wyjechali i wracają raz na jakiś czas widzą to najlepiej.Łódź naprawdę pięknieje nie krytykujmy jej cały czas jak to czynią panie "redaktorki z Bożej łaski"Urazińska i Hac,wystarczy się troszkę rozejrzeć ,i jako nie chce mi się wierzyć w komentarze tych litwinów czy hiszpanów.Moi znajomi z Irlandii byli zachwyceni Łodzią i nie tylko.Pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
minigry.amor.pl Sprawdziłem Twoje IP 17.09.09, 00:23 Na www.ripe.net sprawdziłem Twoje IP 89.204.250.2 i piszesz z Irlandii. dzięki bogu ma kto nas, sumpatycznych łodzian wesprzeć. Na ziomka z zagranicy zawsze mozna liczyć, czyli dzięki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mk Re: Kibice nie chcą wracać do Łodzi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.09.09, 00:31 ".Moi znajomi z Irlandii byli > zachwyceni Łodzią i nie tylko.Pozdrawiam serdecznie" piszą na blogach w necie ichni dziennikarze, można poczytać, wyciągnąć wnioski i poprawić na przyszły raz, to co ty piszesz o tym Cork, to zwykła reklama. Nie tak dawno widziałem film brytyjski o Wyspach i właśnie z tego twojego Cork sobie żartowali, że nie ma tam nic poza zwykłym kamieniem i dziwią się, jak to możliwe, ze tylu ludzi tam przyjeżdża. Wszystko mozna jednak sprzedać gdy się to ąłdnie opakuje, masz rację, tylko po co? Czy nie lepiej sprzedać coś co będzie satysfakcjonujące? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotrek Cork Re: Kibice nie chcą wracać do Łodzi IP: 89.204.250.* 17.09.09, 21:24 Dziecino czytaj ze zrozumieniem ,ja nie reklamuje tego miasta i mało mnie obchodzi ż czego śmieją się anglicy bo oni smieją z każdej najmniejszej nawet pierdoły,ja tutaj żyję i widzę jak funkcjomuje prasa tutaj a jak w Polsce.Ludzie czytajcie ze zrozumieniem , Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: menton Re: Kibice nie chcą wracać do Łodzi IP: *.ms.lnet.pl 17.09.09, 00:40 Przyznam, że będąc w Cork 2 lata temu miałem podobne odczucia, choć nie zdążyłem zwiedzić muzeum masła i zamku :) Faktycznie, obolałe i podniszczone miasto z pustkami na głównej ulicy itd. zgodzę się w zupełności. To o czym piszesz to bardzo ciekawy problem. Wydaje mi się jednak, że nie tyczy on jedynie Wybiórczej. To generalny problem mediów w Polsce, nastawionych na generowanie negatywnych emocji i skandali. Przecież dlaczego tyle piszą złego o Łodzi w GW? Bo takie teksty mają rekordowe ilości komentarzy. (abstrahując od tego, czy teksty te są słuszne czy nie). W Irlandii natomiast, z tego co sam zauważyłem (nie wiem czy słusznie, jak nie to mnie popraw), media funkcjonują na innych zasadach. W głównych wydaniach dzienników zamiast afer i pustych sporów politycznych są informacje typu "odbył się piknik gdzieś tam", "coraz więcej dzieci korzysta z nowych basenów" itp. I to w wydaniach ogólnokrajowej RTE. Nie wiem czy słusznie, ale myślę, że nie dorośliśmy jeszcze mentalnie do miana kraju rozwiniętego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaczus (Tomek) Re: Kibice nie chcą wracać do Łodzi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.09.09, 08:42 Piszą, bo je się pisze najprościej. Szczególnie, jak jeden z drugim redaktor nie bywa w mieście zbyt często. Co ciekawe, była impreza dla Łodzian, pokazała ją telewizje (i TVP3 i TV Toya), było w Radio - na pewno w S-ce, natomiast w GW ani słowa, choć z opinii i tego co pokazały telewizje impreza się podobała. No ale łatwiej przesledzic kilka blogów, zestawić z komentarzami i jest tekst. Dziennikarzyna nie musi ruszać się z miejsca... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Muzea w Łodzi Kibice nie chcą wracać do Łodzi IP: *.toya.net.pl 17.09.09, 00:20 Muzea Sztuki w Łodzi, a są II, to jedne z najlepszych w Europie, ale o tym też wielu nie wie, jedno znajduje się w zabytkowej kamienicy róg Gdańska/Więckowskiego, a drugie w Manufakturze. Są to jedne z najwartościowszych muzeów sztuki współczesnej w Europie, ma znakomite eksponaty, wiele zbiorów i wielu artystów z Europy się tutaj lansuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mk Re: Kibice nie chcą wracać do Łodzi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.09.09, 00:36 ja wiem, ale pora wybudować wielki nowy gmach, zorganizować konkurs na jego projekt albo zlecić wykonanie jakiemuś wybitnemu architektowi. To musi być z cała tą spektakularną otoczką. Warszawa czy wrocław nie mają na dzień dzisiejszy żadnych zbiorów. Wiele lat minie zanim zdobędą i ich muzea zaczną mieć jakąś wartość. A już się o nich mówi! Wałkowany wiele razy przykład miasta Bilbao (poprzemysłowego) i tamtejszego muzeum wg proj. Gehrego jest chyba wszystkim doskonale znany - jak jeden budynek, jedno muzeum (sztuki współczesnej akurat) moze odmienic oblicze miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Smyku Łódź IP: *.toya.net.pl 17.09.09, 00:37 Dzieki temu, że tak najeżdżacie na Łódź, wiele osób kocha ją jeszcze bardziej, w tym ja. I dzięki temu robicie nam darmową przysługę, motywujecie nas :) Breslau - to brzmi dumnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: konkret Re: Łódź IP: *.lodz.mm.pl 17.09.09, 00:40 Breslauuuu to brzmi dumnie! www.youtube.com/watch?v=raX3NDbtk7A Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Smyku Stolica Łódź IP: *.toya.net.pl 17.09.09, 00:39 Dodam jeszcze, że Łódź była całkiem niedawno stolicą, może nie na długo, na śmiesznie krótko, ale była. Takim faktem nie poszczyci się nigdy Wrocław, który był jedynie stolicą...prowincji staropolskich :] Ślężanie ;) i gdyby nie decyzja o odbudowie Warszawy, stolicą prawdopodobnie zostałaby albo Łódź albo Kraków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: menton Re: Stolica Łódź IP: *.ms.lnet.pl 17.09.09, 00:45 Chłopie, ale jakie to ma znaczenie dla rozwoju miasta? Gniezno też było stolicą, a w Grudziądzu jeździ tramwaj. Jesteśmy lepsi, że mieliśmy "nieoficjalną" stolicę przez krótki czas? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sas Re: Stolica Łódź IP: *.lodz.mm.pl 17.09.09, 00:49 Masz rację. Nie śmierdzimy nienowoczesnościa jak np Wrocław i dlatego to, czy bylismy stolica nie ma znaczenia. Ale miło, bo stolicą bylismy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SOTER Re: Stolica Łódź IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.09.09, 13:02 my śmeirdzimy nienowoczesnościa i mimo że gro zabytków zostało ze zniszczeń odbudowanych lub odrestaurowanych do kupa turystów przyjeźdza do nas te zabytki oglądać, zachwyca się Panoramą racławicką, Ostrowem Tumskim czy gotyckimi Kościołami. A jest ich na tyle dużo ze brakuje miesjc w hotelach, Wrocław ma zreszta kilka 4 i 5 gwiazdkowych hoteli, a Łódz do niedawna nie miała nawet jednego 4 gwiazdkowego ! Wiesz, wolę ten zatęchły, historyczny zapach Wrocławia i jego burzliwej historii niż śmierdzące kupami i szczochami zapachy Łodzi. Choćbyscie wybudowali nawet 10 Manufaktur to i tak klimatu jaki jest we wrocławiu i który przyciąga ludzi z całego świata mieć nie będziecie :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j.w. Re: Stolica Łódź IP: *.toya.net.pl 17.09.09, 00:53 Stolica była oficjalna przez blisko rok, po zakończeniu wojny komunistyczne władze zataiły ten fakt, oznaczałoby to klęskę propagandową Polski, która musiała przenieść stolice. Za mało jesteś studencie wyedukowany, więc posiedź przy książkach, zamiast czytać wikipedię. Prawda pozostała jednak w gazetach, które ja chociażby posiadam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: menton Re: Stolica Łódź IP: *.ms.lnet.pl 17.09.09, 00:59 Źle mnie zrozumiałeś i zbyt się emocjonujesz. Wiem dobrze o tym jak wyglądała historia "łódzkiej stolicy Polski" i czytaj wyraźnie - NIE PRZECZĘ temu, że coś takiego miało miejsce. Mówię tylko, że podnoszenie takiego argumentu z punktu widzenia dyskusji nad rozwojem miasta, iż "Łódź jest lepsza, bo była stolicą Polski" jest groteskowe i absurdalne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wujo Re: Stolica Łódź IP: *.lodz.mm.pl 17.09.09, 01:05 Jest takie amerykańskie powiedzenie z lat 70-tych - "Każdy ma swój gust, powiedział farmer i zakochał się w krowie". Jednym sie podoba Łódź, a innym inne miasta. Gazeta nie powinna być nieliberalna i szkalować bezpodstawnie Łodzi. łódź nie ustepuje żadnemu polskiemu miastu, bo wszystkie maja podobne problemy. Napewno jednak jest nowoczesniejsza stylem od np. Wrocławia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zaciekawiony Co wy macie z tą nowoczesnośćią? IP: *.wip.pl 17.09.09, 09:37 Nie zmaierzam się spierać co jest ładniejsze Łódź czy Wrocław, ale pisząc o nowoczeności Łodzi tylko sie kompromitujesz. Co w tej Łodzi jest tak nowowczesnego ? Moze fakt że jako jedyne duże miasto w Polsce nie ma ani jednego nowoczesnego hotelu 5 gwiazdkowego. A moze to że 800 tysięczna Łódź ma tylko jeden biurowiec klasy A? A może nowoczesne sa te zapyziałe PRLowskie pesudo wieżowce z czasów wczesnego Gierka. Komunikacja miejska też pamięta PRL, szczególnie tobór tramwajowy i torowiska. Może te zrójnowane kamienicie i dworce są w Łodzi nowoczesne? Naprawdę powiedz mi w czym ta nowoczesnośc Łodzi sie objawia, tylko obiektywnie proszę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do zaciekawiony Re: Co wy macie z tą nowoczesnośćią? IP: *.toya.net.pl 17.09.09, 13:44 Łódź ma więcej niż 1 biurowców klasy A, poczytaj trochę więcej to raz, dwa mamy przynajmniej dzielnice wieżowców w centrum... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zaciekawiony Re: Co wy macie z tą nowoczesnośćią? IP: *.wip.pl 17.09.09, 14:52 Dzielnica wieżowców? Mówisz o tych dwoch 80 metrowych SDMach zbudowanych w latach 70 tych? No bo chyba kilkunastopiętrowych blokowisk z wielkiej płyty na manhatanie nie określisz dzielnica wiezowców. No i powiedz ile to w Łodzi jest biurowców klasy A, nawet jesli to nie jeden a dwa albo trzy takie budynki to w ogóle o czym rozmawiamy. Gdzie w ogóle porównanie do innych dużych miast Polski. Chyba mylisz pojecia nowoczesności. Stare zapuszczone wiezowce z lat 70 tych to nie jest nowoczesnośc. W innych krajach takie budynki uwaza się za przestarzale i je wyburza. Dwa albo trzy biurowce klasy A, tez nie swiadcza o nowoczesnosci miasta, wręcz przeciwnie. Nowoczesna w Łodzi to jest Hala i Manufaktura. Cała reszta Łodzi przypomina środek PRLu a ścisłe centrum czasy powojenne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: odpowiedź Re: Co wy macie z tą nowoczesnośćią? IP: *.lodz.mm.pl 17.09.09, 16:05 Nowoczesne, lepsze od całej Warszawy, niemówiąc o Wrocławiu multicentrum - Manufakturę. O wiele lepsze i szersze ulice w mieście, np Piłsudskiego 2 x 4/5 pasów. Puby i restauracje na wyższym poziomie niz Wrocław(wiem bo jadam w całej Polsce). Obiekty sportowe narazie poza stadionem. Ponadto nie mamy średniowiecznego klimatu rodem a Alicji z krainy czarów jak ma wiejski Wrocław. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Giga-Matt Re: Co wy macie z tą nowoczesnośćią? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.09.09, 09:16 dla tego klimatu łodziaku przyjeźdzają do nas licznie turyści, a Wy nigdy nie będziecie miec średniowiecznych Kościołów, barkowego Uniwesytetu, czy Ostrowa Tumskiego czy gotyckiego Ratusza z przepięknym rynkiem. Więc te śwoje smieszne kompleksy lecz gdzie indziej. Wrocław był miastem gdy o Łodzi nikt nie słyszał i krowy się tu pasały, jest miastem wielokulturowym, zywym i prężnym. Sama Hala Arena czy MAnufaktura o niczym nie świadczą, raczej podkreślaja bezbarwnośc i nijakośc reszty Łodzi. Wrocław jest bez porównania nowocześniejszy, duzych galerii handlowych ma chyba z 10, do tego kilka hoteli 4 i pięciogwiazdkowych, Łodź dopiero niedawno dorobiła sie jednego (sic !) czterogwiazdkowego Andelsa ! Więc z czym do ludu kolega, aha chciałbym przypomniec że buduje sie we Wrocławiu najwyższy budynek w Polsce, Sky Tower, ultranowoczesny stadion na 44 tys. ludzi, mamy największy Aquapark w Polsce, mamy największą multimedialną fontannę w Europie, buduje sie całkowicie nowy, duży terminal lotniczy oraz Autostradowa Obwodnica Wrocławia - więc z czym do ludu, które miasto jest naprawde nowoczesne ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaczus (Tomek) Re: Co wy macie z tą nowoczesnośćią? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.09.09, 09:31 Na razie, to Ty masz jakiś problem, wchodząc na łódzkie forum, by się dowartościować, poprzez wychwalanie wrocka... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaczus (Tomek) Re: Co wy macie z tą nowoczesnośćią? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.09.09, 15:50 Z MPK się nie zgadzam - w Łodzi jeździ najmłodszy w Polsce tabor, tyle, że wraków, dzięki polityce prowadzonej przez obecne władze... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do zaciekawiony Re: Co wy macie z tą nowoczesnośćią? IP: *.toya.net.pl 17.09.09, 17:55 Powierzchnią biurową najwyższej klasy Łódź pod koniec 2008 roku wyprzedziła już Poznań, a niewiele jej już do Wrocławia. Google wujek Ci pomoże. Stare wieżowce? Wieżowiec MBanku, wieżowiec ZUSU, wieżowiec Textorial Park i jego bliźniak, wieżowiec Orion, wieżowiec Urzędu Marszałkowskiego i stojący obok niego wieżowiec instytutu włókiennictwa, który w przyszłym roku przejdzie gruntowną modernizację. Dodatkowo powstanie hotel Novotel o wysokości kilkudziesięciu m. Łódzkie skyline jest lepiej zbity i przestrzennie zorganizowany od warszawskiego, gdzie wieżowce są co prawda wyższe zdecydowanie, ale porozrzucane po całym mieście. Widać nie znasz Łodzi i kolejny raz widać waszą wiedzę o tym mieście, skoro piszesz takie bzdety. Widocznie to Łódź się rozwija a Wrocław i "wiedza" jego mieszkańców idzie do tyłu, może dlatego że wasz PR wmawia wam jacy to jesteście och ach i ech. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaczus (Tomek) Re: Stolica Łódź IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.09.09, 16:10 W łódzkiej gazecie niestety większość dziennikarzy o wa-wie marzy, stąd też chce się przypodobać, by ich stąd zabrano. Część nawet z łodzią za dużo wspólnego nie ma... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wrocław info Łódź - to brzmi dumnie! IP: *.toya.net.pl 17.09.09, 17:59 Dodam jeszcze, że średniowieczny układ ulic we wrocławiu to porównałbym z ulicami w rosyjskim archangielsku. Ulice brukowane, wąskie, dla samochodów terenowych chyba, dodatkowo stare poniemieckie mosty (bo tam nic polskiego nie ma), gdzie większy samochód dostawczy nie przejedzie, bo są nisko nad jezdnią. Niedawno była beka jak jeden samochód dostawczy stracił dach we wrocławiu, bo zapomnial, ze tam za nisko...aaaa podniecacie się turystami, 90% z nich to Niemcy, którzy są zwykle ciekawi jak wyglądało ich do niedawna jeszcze miasto. Daleko od granicy nie mają, więc jadą. W Łodzi rocznie jest 400.000 turystów, jak na miasto nie turystycznie nie uważam tej liczby za jakąś obelgę. Daleko mają do nas Rosjanie, Żydzi, którzy tworzyli tutejszą kulturę, ale już Niemcy nieco bliżej, jednocześnie dalej niż z Wrocławia, dlatego nie jest źle. Łódź ESK 2016! Pozdrawiam wszystkich łodzian. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j.w. Re: Stolica Łódź IP: *.toya.net.pl 17.09.09, 01:08 To sorka, niepotrzebne moje wzburzenie. Nie ma jednak racji, wszystkie urzędy, siedziby instytucji w 1945 były w Łodzi, Łódź po wojnie była najludniejszym miastem Polski, taki Kraków miał o wieeele mniej ludności niż Łódź w 1945, różnica sięgała ponad 200.000, dlatego tylko decyzja o odbudowie Warszawy, spowodowała że teraz my cierpimy, że stolica, która jest tak blisko i jest tak bogata, nas spowalnia. A powiem Ci, że ówczesne władze mocno naciskały na rząd aby umiejscowić stolicę w Łodzi, zdecydował jednak mimo wszystko rozsądek i sentyment. Poza tym to była dobra decyzja. Ale zastanów się co by było gdyby do tego nie doszło. Łódź w 1980 już miała 850.000, uwierz że gdyby była stolicą, miałaby dzisiaj więcej mieszkańców niż obecnie ma Warszawa, która po wojnie startowala w z pułapu 150.000-200.000 a Łódź 500.000...to jest wszystko polityka. Ja kocham Łódź, i nie wyobrażam sobie życia w innym mieście, zwracam ludziom uwagę jak palą na przystanku, podnosze butelkę jak mam pod nosem i wrzucam do śmieci. To mnie nie boli, nie upokarza. Mieszkam na ładnym osiedlu w Łodzi (Olechów-południe), mam podziemny garaż, dużo zieleni w okolicy, jest czysto, dużo dzieciaków. 20 lat jednak mieszkałem w ścisłym centrum, i chciałbym tam wrócić kiedyś...kto tam nie mieszkał krócej niż 10-15 lat, nie zrozumie o czym mówię. A wiesz jak moja była kamienica teraz wygląda? Dokładnie tak samo jak w 1901 roku, gdy powstała :) Wyremontowana na cacy...a jak się wyprowadzałem ruina, teraz odrestaurowana fasada, klatki schodowe, wymienione instalacje, wyczyszczony piaskowiec, wyremontowany dach. Łódź wypięknieje, to kwestia czasu, za dużo ludzi kocha to postindustrialne miasto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: menton Re: Stolica Łódź IP: *.ms.lnet.pl 17.09.09, 01:51 Dokładnie tak! To pokazuje, jak wiele zależy od różnic interesów i polityki i jak pewne decyzje mogą wpłynąć na stan rzeczy w następnych dekadach, ba! stuleciach. W pełni się z Tobą zgadzam, że brak decyzji o odbudowie Warszawy (lub też odbudowa, ale nie za wszelką cenę m.in. gruzem ze zburzonego Wrocławia i pozostawienie funkcji politycznych w Łodzi) miałyby niebagatelne znaczenie dla naszego miasta i zapewne bylibyśmy dzisiaj metropolią nr. 1 w Polsce.. Jedna rzecz jeszcze mnie ciekawi, mianowicie gazety o których wspominałeś w poprzednim poście, możesz coś bliżej o nich powiedzieć? Wiesz, takiego głosu tu właśnie brakowało, takiej postawy. Naprawdę życzyłbym sobie i wszystkim, aby więcej mieszkańców Łodzi prezentowało taką postawę jak Ty - takich ludzi nam bardzo brakuje. Szczerzę cieszę się z Twojego głosu, bo już dawno nic nie podniosło mnie tak na duchu. Ja także kocham Łódź, może nie tak bezwarunkowo, może miewam czasami zbyt roszczeniową postawę i chciałbym więcej niż to możliwe, ale zależy mi na tym, aby to miasto się rozwijało i piękniało. Jednakże uziemia mnie poziom marazmu i apatii ludzi dookoła oraz niewielkie perspektywy w dziedzinie, w której się specjalizuję. Dodatkowo, gdy się pozna bliżej łódzką "grupę trzymającą władzę" i wszelkiej maści decydentów trochę bliżej niż z gazet i tvp okazuje się, że obok "muru nie do przebicia" funkcjonuje system ucinający wiele ciekawych inicjatyw i pomysłów. Najbardziej mnie boli, że ludzie nie chcą współpracować i pomyśleć nad tym co można zmienić, najprostsze kwestie są nie do pokonania, a to co obserwujemy to tylko obrzucanie się oskarżeniami i udowadnianie wyższości A nad B przeradzające się niejednokrotnie w trywializm. Lecz bardzo się cieszę, że są ludzie o takiej postawie jak Twoja, to udowadnia, że jeszcze jest nadzieja na to, że ten ruch do przodu będzie przyspieszał :) Sam bardzo chętnie dołożyłbym do tego swoją cegiełkę. Życzę miłej nocy i jeszcze jedno P.S - mimo wszystko to chyba dobrze, że nie mieszkamy dziś w stolicy :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: warszawiak Po co takie gdybanie IP: *.wip.pl 17.09.09, 09:43 "Gdyby nie podjęto decyzji odbudowy Warszawy" Człowieku równie dobrze można gdybac co by było gdyby nie podjęto decyzji o powstaniu warszawskim to pewnie nie trzeba było podejmowac decyzji o jej odbudowie. Stolicą Polski było wiele miast Poznań, Gniezno, Kraków, Warszawa, Łódż i Warszawa. Płock też chyba był stolicą. Trzeba zajać sie zmianami a nie gdybaniem co by było gdyby wawy nie odbudowano. Pewnie był by to jedyny taki przypadek na świecie kiedy to kraj nie odbudował swojej stolicy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: menton Re: Po co takie gdybanie IP: *.ms.lnet.pl 17.09.09, 12:50 > Trzeba zajać sie zmianami a nie gdybaniem co by było gdyby wawy nie > odbudowano. Czytaj moje poprzednie posty - w pełni się z Tobą zgadzam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaczus (Tomek) Re: Stolica Łódź IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.09.09, 15:55 Przede wszystkim zarząd musi się zmienić. Zauważ, że najbardziej zaniedbane są budynki, którymi zarządza miasta. I nie jest prawdą, że są tam niższe czynsze - często są one wyższe. Czasem stoja obok siebie 2 bloki. Jednym zarządza miasto, drugim wspólnota. Ten drugi - a jakże odremontowany, ocieplony ect, ten pierwszy wygląda jakby co ostrzał skończono, tynk spada na przechodniów... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: menton Re: Stolica Łódź IP: *.ms.lnet.pl 17.09.09, 01:06 aha i jeszcze jedno, mówiąc "nieoficjalną" miałem na myśli to, że tak naprawdę mało kto o tym wie, mało który podręcznik do historii o tym wspomina - i większość Polaków i spora część Łodzian nie ma o tym pojęcia. Ponadto, większość chociażby podręczników ten fakt pomija niestety, jeśli źle zostałem zrozumiany to przepraszam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam80 Re: Stolica Łódź IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.09, 13:35 czytam tu różne opinie i chyba niektórzy zapomnieli , że Łódź jako jedno z niewielu (tej wielkości) miast nie została zniszczona podczas wojny a inne miasta były odbudowywane to po pierwsze , co do Wrocławia to chyba Wrocławianie zapomnieli , że po powodzi wiele zabytków ulic zostało odbudowanych a jak było wcześniej pisać nie muszę? Studiowałem 5 lat we Wrocławiu , teraz pracuje w Łodzi i znam obydwa miasta może nie bardzo dobrze ale na tyle , żeby cokolwiek o nich napisać. Wrocław jest przereklamowany , niby uże miasto które ma dawać studentom prace a tu nic ... więcej się gada niż robi we Wrocłąwiu taka jest prawda . Co do ulic to faktycznie fasady są ładniejsze jest i rynek ale wystarczy wejść w bramę , żeby cofnąć się 60 lat wstecz. Łódź to ten sam poziom co Wrocław (jak i zapewne wiele innych miast też) Są ładne ulice , są ładne osiedla , ładne centra handlowe ale po drugiej stronie zniszczone budynki i syf ale co począć. to nie tylko problem Łodzi ale każdego miasta w Polsce. I tutaj radziłbym wszystkim piszącym głupoty zacząć od siebie , swojego miasta a dopiero pisać i oceniać innych bo to mija się z celem. Musi minąć co najmniej kilka lat , kilkanaście lat abyśmy mogli się porównywać z miastami zachodnimi. Odpowiedz Link Zgłoś