Gość: lliterka_m IP: *.sttb.pl 06.05.08, 21:19 ano macie, popierajcie dalej zwiazki i komunistyczne ZNP czy dinozaura jakim jest Solidarnosc. cel jeden, robote dostana ale znajomi krolika :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Angels_soul Szkolny błąd gminy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.08, 22:56 Zastanawiam się w takim razie, czy kończyć studia... kierunek pedagogiczny oczywiście. Po co zostawać w Polsce skoro wiadomo, że pracy nie bedzie... oby tak dalej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nauczyciel Re: Szkolny błąd gminy IP: *.toya.net.pl 06.05.08, 23:43 Oczywiście, że nie kończ. Dla ciebie pracy nie będzie jeszcze przez kilka lat. A dziennikarz niech nie gada bzdur. Po pierwsze, skąd wiadomo, że ten, który ma przyjść na miejsce pani Ewy, jest gorszy? Po drugie, Ewa może sobie iść do sądu, ale sprawę przegra,bo dyrektor nie ma obowiązku zatrudniać stażysty dłużej niż przewiduje umowa. Umowę na stałe może dostać, jeśli będzie nauczycielem mianowanym. Z mojego doświadczenia wynika, ze młodym nauczycielom tylko wydaje się, ze potrafią dobrze pracować. A i młodzież, z którą podobno mają dobry kontakt, wcale dobrze ich nie postrzega. Po trzecie, dlaczego ktoś, kto dobrze pracuje od dwudziestu lat, ma wylecieć na bruk,bo jakiemuś stażyście zamarzyła się praca? Pewnie inaczej będzie pani Ewa śpiewać, jak popracuje następne 20 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: r Re: Szkolny błąd gminy IP: *.smrw.lodz.pl 07.05.08, 00:51 Glupia, pracowac jej sie zamarzylo! Ja w jej wieku nie pracowalem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lliterka_m Re: Szkolny błąd gminy IP: 81.15.180.* 07.05.08, 07:38 > Po trzecie, dlaczego ktoś, kto dobrze pracuje od dwudziestu lat, ma bardzo dobre podejscie, bardzo dobre. nauczyciele sa jak dzieci ale tak to juz jest, jak sie cale zycie w szkole siedzi :) proponuje popracowac troche poza szkola Dyrektor to taki szef ktory decyduje z kim chce wspolpracowac. decyduje bo odpowiada za podlegla mu placowke i dlatego to on ma zatrudniac pracownikow a nie porozumienie zwiazkow z kuratorium. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gm Re: Szkolny błąd gminy IP: 194.150.250.* 07.05.08, 11:15 Ale dlaczego przysyłani sa z urzedu nauczyciele , których nie chcą : dyrektor , uczniowie , rodzice i wychowawca klasy bo źle ucza. A na urzad nie ma siły. Dlaczego urzednicy decyduja czy zorganizowac w szkole odział czy nie chociaz , sa chetni do nauki w tej klasie.Okazuje się , że o jakosci nauczania decyduja urzednicy a odpowiada szkoła i nauczyciele. Odpowiedz Link Zgłoś
tajny_agentub Sam sobie przeczysz 07.05.08, 13:41 Gość portalu: Nauczyciel napisał(a): > Po pierwsze, skąd wiadomo, że ten, który ma przyjść na > miejsce pani Ewy, jest gorszy? A skąd wiadomo, że nie jest? Dlaczego dyrektor nie może WYBRAĆ LEPSZEGO, tylko musi z rodzielnika związkowego? > Z mojego doświadczenia wynika, ze młodym nauczycielom > tylko wydaje się, ze potrafią dobrze pracować. A z mojego, że wszyscy kiedyś byli młodzi. I że to nie ma nic do rzeczy, co tobie się wydaje. > Po trzecie, dlaczego ktoś, kto dobrze pracuje od dwudziestu lat, > ma wylecieć na bruk,bo jakiemuś stażyście zamarzyła się praca? Na razie jest ddwrotnie: to Ewa ma ustąpić miejsca starszemu. A dlaczego starszy potrzebuje miejsca ? Oto jest pytanie! Być może go zredukowali w jego dotychczasowej szkole, być może pozbyli się najgorszego... Ja bym wolał, żeby zatrudniać LEPSZYCH. I tyle. Nauczyciel ze stażem ma większe doświadczenie, więc teoretycznie jest większa szansa, że będzie lepszy. TYLKO ZACZNIJMY TO OCENIAĆ, a nie wstawiać "swojego", bo "cyfra chroni". Kto ma oceniać - OCZYWIŚCIE DYREKTOR, bo to on zatrudnia i on odpowiada za swoją szkołę. Na pewno nie związki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znudzony Re: Sam sobie przeczysz IP: 217.97.129.* 07.05.08, 13:49 > A skąd wiadomo, że nie jest? Dlaczego dyrektor nie może WYBRAĆ LEPSZEGO, tylko > musi z rodzielnika związkowego? Z jakiego rozdzielnika związkowego? Ty po prostu kłamiesz! I obojetne czy z głupoty, czy z niewiedzy! I skąd niby wiesz, że Ewcia jest od kogoś lepsza? Odpowiedz Link Zgłoś
tajny_agentub Re: Sam sobie przeczysz 07.05.08, 13:55 Gość portalu: znudzony napisał(a): > > A skąd wiadomo, że nie jest? Dlaczego dyrektor nie może WYBRAĆ > LEPSZEGO, tylko > > musi z rodzielnika związkowego? > > Z jakiego rozdzielnika związkowego? Ty po prostu kłamiesz! I > obojetne czy z głupoty, czy z niewiedzy! > I skąd niby wiesz, że Ewcia jest od kogoś lepsza? Wiem, że kwalifikacje *nie będą brane pod uwagę*. To wszystko. Nigdy nie twierdziłem, że "Ewcia" jest lepsza. A rozdzielnik jest związkowy, bo to związki go wynegocjowały. Teoretycznie chroni wszystkich starych, ale związki na pewno będą bardziej pilnować "swoich". To jest ich celem działania, jawnym i oczywistym. I zobacz, kolejny raz udało mi się uniknąć inwektyw :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jolusia Szkolny błąd gminy IP: *.tvsat364.lodz.pl 07.05.08, 07:32 Uwielbiam porozumienia.Rozbiory Polski-porozumienie sąsiadów.Pakt Ribentrop-Mołotow to tez porozumienie.Jałta - porozumienie.Idea - ktoś zyskuje - zwykle większy i mocniejszy a ktoś traci - zwykle nie ten mocniejszy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znudzony Szkolny błąd Markowskiego IP: 217.97.129.* 07.05.08, 08:27 Kolejny prymitywny i głupi artykuł zarozumialca MM. Taka sytuacja z zatrudnianiem w szkołach trwa od wielu lat. Czyżby stażystka to przyjaciółka MM? Skąd nagle tyle troski? A co Pan Markowski ma do zaproponowania nauczycielom z zamykanych szkół? Bruk? Może by tak odrobinę wysilić mózg, przeczytać kilka obowiązujących ustaw i wymyślić to, co już wszyscy wiedzą, że szkolnictwo to dziedzina nadregulowane przez PAŃSTWO? Że dyrektorzy i SZKOŁY są ubezwłasnowolnione finansowo i organizacyjnie? Czy to źle? Może i źle, ale taka jest organizacja systemu szkolnictwa publicznego. A MM chce dziurkę w tym wyskrobać dla Ewci i podgryza taki szczurek system, podgryza... A może tylko o wierszówkę chodzi, a pojudzić przy okazji można? Odpowiedz Link Zgłoś
tajny_agentub Re: Szkolny błąd znudzonego 07.05.08, 10:58 Gość portalu: znudzony napisał(a): > Kolejny prymitywny i głupi artykuł zarozumialca MM. Kolejny głupi i prymitywny komentarz, a w zasadzie obelga. > Czyżby stażystka to przyjaciółka MM? Masz na to jakieś dowody, czy rzucasz kolejną kalumnię? > Skąd nagle tyle troski? Nie wiem, może dopiero teraz się dowiedział o problemie ? Ale czy to źle, że go (problem) opisuje? Widzisz w tym coś złego? Zły moment? Zła nauczycielka? (teraz ja przejdę w "tryb bezpodstawny") A może sam należysz do związkowej mafii i chronisz własny tyłek ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znudzony Re: Szkolny błąd znudzonego IP: 217.97.129.* 07.05.08, 12:07 > > Skąd nagle tyle troski? > Nie wiem, może dopiero teraz się dowiedział o problemie ? Opisywany problem (a w zasadzie jego nikły fragment) występuje od kilku, czy kilkunastu lat. Kiedyś dotyczyło to emerytów ( w tym świetnych nauczycieli), których zakazywano dyrektorom zatrudniać, bo nie było pracy dla młodych ludzi. Teraz, wraz z postępującą likwidacją szkół, dotyczy to ludzi, którzy tracą pracę w takich szkołach. MM bryluje w GW od lat! Nie wiedział o problemie? To musiałoby oznaczać kompletną niekompetencję! > Widzisz w tym coś złego? Zły moment? Zła nauczycielka? Ten artykuł to ochłap, sensacyjka i bzdet, jak wszystkie wypociny MM. Tendencyjny, subiektywny, nieprzekazujący istoty skomplikowanej sytuacji dyrektorów szkół. Cotygodniowa wierszówka :( > A może sam należysz do związkowej mafii i chronisz własny tyłek ? Nic ci do tego, gdzie ja należę! Płacę za GW, którą czytam i wyrażam o niej swoją opinię na Forum, które do tego jest. MM od lat pisze nierzetelne artykuły, robi fałszywe rankingi pełne kłamstw i przeinaczeń, ocen wg. własnego "widzimisię". Ale może masz coś merytorycznego do powiedzenia o problemie? Czy to tylko kalka dla MM? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nauczyciel Re: Szkolny błąd znudzonego IP: *.toya.net.pl 07.05.08, 12:43 Dokładnie tak jest. Dziwię się, że pan MM jeszcze pracuje w Gazecie. Od lat popisuje się przerażającą niekompetencją. Przez tyle lat pracy mógłby choć poznać podstawowe przepisy prawa oświatowego i zrozumieć jak funkcjonuje szkoła. Przez działalność tego pana Gazeta jest nie lubiana przez ludzi, którzy na oświacie się znają. Odpowiedz Link Zgłoś
tajny_agentub Re: Szkolny błąd znudzonego 07.05.08, 13:28 Gość portalu: znudzony napisał(a): > Ten artykuł to ochłap, sensacyjka i bzdet, jak wszystkie wypociny > MM. Tendencyjny, subiektywny, nieprzekazujący istoty skomplikowanej > sytuacji dyrektorów szkół. Nieprawda. Zieje przez ciebie nienawiść do autora, nie potrafisz (lub nie chcesz) przeanalizować traści w oderwaniu od autora. > > A może sam należysz do związkowej mafii i chronisz własny tyłek ? > Nic ci do tego, gdzie ja należę! Oj, nieprawda! Jeżeli należysz, jesteś starym niedouczonym bylejakim belfrem, to bardzo mi do tego! Bo wówczas wypowiadasz się we własnym interesie - więc trudno nie posądzać cię o stronniczość. ;-))) > Ale może masz coś merytorycznego do powiedzenia o problemie? Czy to > tylko kalka dla MM? Widzę, że kiepsko kojarzysz, więc powtórzę: JEST PROBLEM! Problemem jest jakieś mafijno-układowe porozumienie, które wkracza w ustawowe kompetencje dyrektora szkoły, ale przede wszystkim powoduje zatrudnianie "zasłużonych, stowarzyszonych i z dzieckiem na ręku" zamiast fachowców. To komuna na całego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znudzony do podjudzonego zarozumialca IP: 217.97.129.* 07.05.08, 13:41 > Widzę, że kiepsko kojarzysz, więc powtórzę: JEST PROBLEM! Problemem jest jakieś > mafijno-układowe porozumienie, które wkracza w ustawowe kompetencje dyrektora > szkoły, ale przede wszystkim powoduje zatrudnianie "zasłużonych, stowarzyszonyc > h > i z dzieckiem na ręku" zamiast fachowców. To komuna na całego. Nie dociera do ciebie, że nie dotyczy to ZWIĄZKOWCÓW, tylko WSZYSTKICH nauczycieli. Nic nie wiesz o organizacji systemu szkolnictwa. Stajesz w obronie jakiejś osoby, o której nic nie wiesz. Znasz tylko jej krótką wypowiedź, niepotwierdzoną weryfikowalnymi faktami. A dlaczego to nauczyciele, dla których nie będzie pracy po zakończeniu tego roku szkolnego są niby gorsi od Ewci? Masz na poparcie tego twojego zdania jakieś rzeczowe argumenty? > Oj, nieprawda! Jeżeli należysz, jesteś starym niedouczonym bylejakim belfrem, t > o > bardzo mi do tego! Bo wówczas wypowiadasz się we własnym interesie - więc trudn > o > nie posądzać cię o stronniczość. ;-))) Widzisz, z tego co piszesz wynika jednoznacznie, że jesteś zwykłym prostakiem. Odpowiedz Link Zgłoś
tajny_agentub Nie napiszę "do bęcwała" 07.05.08, 13:50 Nie zamierzam się zniżać do tego poziomu. Powtórzę tylko, że nie znam MM, nieistotne są komptenecje pani Ewy - liczy się fakt, że "starsi mają pierwszeństwo", NIEZALEŻNIE OD KOMPETENCJI. Jeżeli powyższe nie jest rzeczowym argumentem, to ja wymiękam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znudzony przestań kłamać i rzucać epitetami IP: 217.97.129.* 07.05.08, 13:55 Ci potencjalni konkurenci Ewci nadal pracują w innych szkołach i jeszcze nie wiedzą, czy będą szukali pracy! Skąd możesz wiedzieć, że są GORSI od Ewci? Skąd może to wiedzieć dyrektor? Nic nie wiesz o szkolnictwie, tak jak i MM :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ally Re: Szkolny błąd Markowskiego IP: *.ugr.es 07.05.08, 15:36 > A co Pan Markowski ma do zaproponowania nauczycielom z zamykanych > szkół? Bruk? jak zamkną prywatną firmę, pracownicy idą właśnie na bruk i nikt nie widzi w tym nic dziwnego. niestety, nauczyciele z zamykanych szkół mieli pecha, niech se szukają nowej roboty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stażysta Szkolny błąd gminy IP: *.tvsat364.lodz.pl 07.05.08, 08:51 Niejeden z nas robi w szkole więcej niż niektórzy mianowani. A do sądu pracy można iść - POPIERAM, bo jest to jawna dyskryminacja ze względu na wiek, a to jest niedozwolony proceder. Jedynym kryterium powinna być jakość pracy, o którym decyduje dyrektor szkoły. Nie bierzecie pod uwagę, żer stażysta też może być matką samotnie wychowującą dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dyrektor Szkolny błąd gminy IP: *.tvsat364.lodz.pl 07.05.08, 08:55 W żadnym innym mieście gmina nie nakazuje dyrektorom kogo mają zatrudniać - są to jego podstawowe uprawnienia. W ubiegłych latach wskazywało się nam możliwość przyjęcia kogoś kto traci pracę, nigdy jednak nie był to nakaz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Re: Szkolny błąd gminy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.08, 09:10 Bardzo często gminy, powiaty, inne samorządy oraz firmy prywatne prz liwidacjach miejsc pracy podejmuja trudne decyzje kogo zwolnić (a do szkól idzie coraz większy niż). Doświadczenie jest bardo ważne i b. często podejmuje się decyzję że Ci z małym stażem są zwalniani. A obibokiami są i młodzi stażem i Ci przed emeryturą tu nie mareguł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: profes79 Re: Szkolny błąd gminy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.08, 10:36 To fajnie ze idzie niz, ale za kilka lat zacznie sie ten sam problem ze szkolami co obecnie mamy z przedszkolami - ze w Lodzi jest o kilka tysiecy miejsc za malo na dzien dzisiejszy - a z roku na rok sytuacja sie bedzie pogarszac bo idzie kolejny wyz. Tylko o tym nikt jak zwykle nie mysli! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nauczyciel Szkolny błąd gminy IP: *.4web.pl 07.05.08, 09:07 dla bardzo dorych nauczycieli z dużym stażem dyrektorzy szkół sami szukają pracy i szybciej ją znajdują, bo każdy dyrektor chętniej przyjmie nauczyciela z rekomendacją innego dyrektora niż wydziału edukacji.Te idiotyczne porozumienia ze związkami zawodowymi nie są nic warte w świetle obowiązującego prawa, które mówi,że nauczyciela zatrudnia i zwalnia dyrektor szkoły. To jego kompetencja, a nie p. Człapińskiego i prominentów związkowych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ps Szkolny błąd gminy IP: *.4web.pl 07.05.08, 09:20 dyrekcja wudziału edukacji chcąc decydować o zatrudnieniu w poszczegółnych szkołach po prostu łamie prawo. Art.39 Ustawy o systemie oswiaty jednoznacznie określa, że to dyrektor zatrudnia i zwalnia pracowników. Żadne porozumienia zwiazkowe nie mogą być ważniejsze od ustawy. A z drugiej strony to ostatnio dyrekcja WE bardzo sprytnie zasłania się związkami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zgaga Szkolny błąd gminy IP: *.4web.pl 07.05.08, 09:57 Urzędnicy WE chcą zatrudniać i zwalniać nauczycieli a za wyniki dydaktyczne odpowiada dyrektor szkoły nie tylko przed kuratorem ale co ważniejsze przed rodzicami uczniów. Przed sądem pracy jakby co też stanie dyrektor szkoły.Fajny pasztet Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: łodzianin Szkolny błąd gminy IP: *.tvsat364.lodz.pl 07.05.08, 10:40 A już myślałem że Markowski potrafi tylko krytykować nauczycieli, okazuje się że jednak potrafi napisać bezstronny artykuł, oddający klimat łódzkiej oświaty. Człapiński to człowiek Solidarności, nagradza icj członków, a oni w zamian cicho siedzą i rządzą spod biurka. Odpowiedz Link Zgłoś
tajny_agentub To może Anetę Krawczyk? 07.05.08, 10:53 Samotnie wychowuje dzieci, do związków też się zapisze. Może być ? ZWIĄZKI TO MAFIA! Właśnie mamy na to dowód. Naturalną i oczywistą regułę, że zatrudniamy lepszego zastąpiono UKŁADEM: zatrudniamy SWOJEGO. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znudzony Re: To może Anetę Krawczyk? IP: 217.97.129.* 07.05.08, 12:10 Możesz przytoczyć jakieś dane, opinie, fakty, że chodzi o zachowanie miejsc dla członków jakiegoś związku? Czy tylko tak sobie bełkoczesz do rytmu z MM? Odpowiedz Link Zgłoś
tajny_agentub A może argumenty zamiast chamstwa? 07.05.08, 13:22 Gość portalu: znudzony napisał(a): > Możesz przytoczyć jakieś dane, opinie, fakty, że chodzi o zachowanie > miejsc dla członków jakiegoś związku? Tak: Porozumienie gminy i ZNP+Solidarność. Wypowiedź Jacka Człapińskiego. CZY TO JEST NIEPRAWDA ??? Umowa ta przedkłada związkowego i "samotną matkę" nad DOBREGO. Nic dodać, nic ująć. A co do bełkotu - na razie ty plujesz i bełkoczesz. Mnie guzik obchodzi jakiś MM, ja się wypowiadam w SPRAWIE. Opisać ją mógł MM, Adam Michnik, Jerzy Urban, katolik, żonaty, rozwodnik, KTOKOLWIEK. Tobie wyraźnie MM zalazł za skórę, ale to już mnie nie interesuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znudzony chamstwa? IP: 217.97.129.* 07.05.08, 13:36 I ty uważasz, że z tobą można dyskutować? Ustalenia, o których piszesz dotyczą WSZYSTKICH nauczycieli, którzy znajdą się w takiej sytuacji. NIE związkowców. Ty pisałeś ZUPEŁNIE inaczej. Dociera? Jak na razie to tylko Ewcia twierdzi, że ona jest taka znakomita! Nie ma na tą tezę ŻADNYCH obiektywnych argumentów! Nadal nie wiadomo, które szkoły mogą nie mieć wystarczającej liczby uczniów, żeby zatrudnić wszystkich aktualnie tam pracujących nauczycieli. Dlaczego dyrektorzy mieliby już teraz zatrudnić stażystów, czy może studentów, czy innych np. bezrobotnych już teraz? Może do pracy zgłoszą się świetni nauczyciele ze szkół, do których nie będzie wystarczającej liczby kandydatów? Ty po prostu jak MM nic o systemie oświaty nie wiesz. Wystarczy jeden marny tekst żeby cię podjudzić do plucia jadem i prostackiego zarozumialstwa! W twoich wypowiedziach, jak i w tekstach MM, nie ma nic konstruktywnego, tylko zwykłe prostackie przypieprzanie się. Odpowiedz Link Zgłoś
tajny_agentub Re: chamstwa? 07.05.08, 13:46 Gość portalu: znudzony napisał(a): > I ty uważasz, że z tobą można dyskutować? Tak, ale to trudne. ;-) Bo trzeba używać merytorycznych argumentów. > Ustalenia, o których piszesz dotyczą WSZYSTKICH nauczycieli, którzy > znajdą się w takiej sytuacji. NIE związkowców. Ty pisałeś ZUPEŁNIE > inaczej. Dociera? Porozumienie zawarła gmina ZE ZWIĄZKAMI. Dociera? Związki Z DEFINICJI NAJPIERW CHRONIĄ SWOICH. > Jak na razie to tylko Ewcia twierdzi, że ona jest taka znakomita! > Nie ma na tą tezę ŻADNYCH obiektywnych argumentów! Mamy ocenę dyrektora, ale najważniejsze jest to, że nikogo nie obchodzą jej kompetencje, bo w pierszej kolejności ma się zatrudniać "dziadków". > Ty po prostu jak MM nic o systemie oświaty nie wiesz. Nie, to ty guzik wiesz o mojej wiedzy. W imieniu MM się nie wypowiadam, MM mnie nie interesuje, znowu muszę przypominać? > Wystarczy > jeden marny tekst żeby cię podjudzić do plucia jadem i prostackiego > zarozumialstwa! W twoich wypowiedziach, jak i w tekstach MM, nie ma > nic konstruktywnego, tylko zwykłe prostackie przypieprzanie się. Zadanie: wykaż elementy braku kultury, zacietrzewienia oraz zwykłego chamstwa w powyższym tekście. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znudzony otrzyj pianę z ust i już nie pluj IP: 217.97.129.* 07.05.08, 13:52 Zero argumentów, zero wiedzy o systemie oświaty, tylko bicie piany. Jak dorośniesz, przeczytaj mój pierwszy post ze zrozumieniem! Odpowiedz Link Zgłoś
tajny_agentub Aż ci się kolorki na twarzy zrobiły ;-) 07.05.08, 13:59 Wiesz, co nie warto z tobą dyskutować. Klniesz, obrażasz, wmawiasz mi niewiedzę, nie odnosisz się do argumentów, słowem - szkoda prądu. Mam nadzieję, że ten związkowy układ trzaśnie i cię wyrzucą ze szkoły, jeżeli się nie nadajesz. Bez pozdrowień. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znudzony To może Anetę Krawczyk? IP: 217.97.129.* 07.05.08, 14:16 Samotnie wychowuje dzieci, do związków też się zapisze. Może być ? ZWIĄZKI TO MAFIA! Właśnie mamy na to dowód. Naturalną i oczywistą regułę, że zatrudniamy lepszego zastąpiono UKŁADEM: zatrudniamy SWOJEGO. TO PIERWSZY POST jaki napisał "tajny_agentub". Same merytoryczne argumenty :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bleble Re: chamstwa? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.08, 21:01 Ty znudzony. A jutro w Wydziale to chyba nagroda na bank. Strasznie się zaangażowałeś - łaś. Czytam i nie mogę uwierzyć facet z gazety ujawnia znany fakty jak czytam. Nikt nie reaguje od lat. Mają to gdzieś. Obrońca z bożej łaski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znudzony Re: chamstwa? IP: 217.97.129.* 08.05.08, 10:01 W zasadzie to po przeczytaniu, jakie posty były cytowane dzisiaj w GW oraz wnioskach z tej dyskusji nie powinien marnować czasu na kolejne posty, ale zakłamanie trzeba zwalczać. 1. Fragment mojego pierwszego postu: "Może by tak odrobinę wysilić mózg, przeczytać kilka obowiązujących Ustaw i wymyślić to, co już wszyscy wiedzą, że szkolnictwo to dziedzina nadregulowane przez PAŃSTWO? Że dyrektorzy i SZKOŁY są ubezwłasnowolnione finansowo i organizacyjnie?" Niby ja tu bronię Wydziału i Związków? Macie duże problemy, żeby czytać ze zrozumieniem! 2. Skoro dyrektor jest niezależny i ma pełnię praw z zatrudnianiu nauczycieli, to czemu nie zatrudni Ewci? 3. Skoro Człapiński oficjalnie przyznaje się do bezprawnego (wg.MM) ograniczania prawa dyrektora w zatrudnianiu nauczycieli, to czemu MM nie złożył doniesienia w prokuraturze? 4. Wszyscy, którzy chcą ubiegać się o pracę w szkole powinni mieć te same szanse. Nauczyciele, którzy aktualnie pracują w szkołach, a jeszcze nie wiedzą, że nie będzie dla nich miejsca w obecnym miejscu pracy też! Wydaje się więc normalne, że dyrektorzy powinni decydować o zatrudnieniu nauczycieli w czasie, kiedy zwalniani z powodów ORGANIZACYJNYCH w innych szkołach nauczyciele będą o tym poinformowani i będą MOGLI podjąć starania o pracę w innej placówce. 5. Nauczyciele nie mają pełnej swobody rozwiązywania umowy o pracę. Ewcia, gdyby dostała kiedyś umowę stałą, też się o tym przekona! Wtedy będzie krzyczała inaczej ;) 6. Zastanowił się ktoś z was, jakie będą koszty nie zatrudnienia nauczycieli zwalnianych z powodów ORGANIZACYJNYCH? 7. Taka sytuacja z narzucaniem dyrektorom ograniczeń w swobodzie zatrudniania trwa od lat!!! Dlaczego wtedy MM o tym nie pisał? 8.Związki zawodowe walczące o godną pracę w marketach są OK., a związki walczące o nie wypychanie z zawodu dla nauczycieli są BE? Mafia, jak tu niektórzy pisali? 9. Artykuł MM jest płaski jak stół i płytki jak wyschnięty strumień! Jest to poszukiwanie sensacji, jawna stronniczość i oczywista nieznajomość realiów. 10. Nie jestem pracownikiem żadnej instytucji związanej z oświatą. Ale staram się dostrzegać sprawy w całym ich kontekście. Jeżeli Ewcia uważa, że ktoś złamał jakieś jej prawa to niech zgodnie z deklaracja idzie do sądu, jestem bardzo ciekaw efektu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Szkolny błąd gminy IP: *.retsat1.com.pl 07.05.08, 11:16 Jedno mnie zastanawia jak w tej państwowej edukacji jeszcze to wszystko jakoś sie trzyma, że to się jeszcze wszystko nie sypnęło. Rząd udaje, że płaci, nauczyciele udają, że uczą (gdyby nie korepetycje i kursy brane przez uczniów oraz ośmieszająco niski poziom wymagań na egzaminach np. nowej matury, co drugi uczeń by nie zdał) a kuratoria juz dawno nie powinny istnieć wraz z Kartą Nauczyciela-ostatnią ikoną komunizmu. Powinny być płace rynkowe- owszem więcej godzin niż 18 ale pensja np. średnia krajowa a nie ochłap. Dziwię sie młodym nauczycielom, że im sie opłaca pracować za taką nędzę a nie wynagrodzenie w perspektywie wielu lat (bo czym ma się szczycić mianowany ze stażem np. 10-letnim zaraobiając "oszałamiającą" sumę netto w postaci ok. 1400 zł czyli tyle ile mają w marketach na kasach z wyształceniem zawodowym czy gimnazjalnym? Wstyd. Nauczyciele wcale się nie cenią, żadnej godności i walki o lepszy byt. Zakręceni i sfrustrowani oraz bezsilni wobec ich ulubionej Karty nie mają nic do powiedzenia bo i rząd i związki wszystko maja w nosie. Oto obraz polskiej edukacji w XXI wieku. A uczniowie i ich zainteresowania szkołą? Lepiej nie mówić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: studentka Szkolny błąd gminy IP: *.eranet.pl 07.05.08, 12:38 no to w takim razie albo ja się przesłyszałam albo znowu nasz Prezydent robi łodzian w konia, to miasto miało promować młodych tak mówił pan Kropiwnicki, a tu co ? g.... co innego mówi a co innego podpisuje ze Związkami po cichu? czy może klasycznie co innego Prezydent a co innego jego ulubieni urzędnicy.Dobrze byłoby żeby redaktor, który napisał ten artykuł zapytał Prezydenta co on na te działania WE, bo mam jeszcze czs przenieść się na studia do innego Miasta.Panie redaktorze proszę to wyjaśnic do końca, to ważne dla mnie i innych studentów, którzy myśleli o pracy pedagogicznej w tym Mieście. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nauczyciel Szkolny błąd gminy IP: *.toya.net.pl 07.05.08, 12:57 To o co ten krzyk,skoro to taka marna robota? Zatrudni się panienka - stażystka "na kasie" w supermarkecie i będzie zadowolona. Na marginesie: marny nauczyciel mianowany z dziesięcioletnim stażem, któremu dyrekcja nie daje wychowawstwa, dodatku motywacyjnego i nawet pół godziny ponadwymiarowej czy zastępstwa (bo strach pod jego opieką zostawić młodzież) zarabia dokładnie 2215,40 brutto. Netto to wychodzi nieco ponad 1500 zł netto. Normalny nauczyciel zarabia jednak sporo więcej + trzynastka, różne dodatki wakacyjne i świąteczne, nagrody jubileuszowe, itp. Panience "na kasie" daleko do tej pensji. Odpowiedz Link Zgłoś
minigry.amor.pl ??? 07.05.08, 17:48 Czy jest możliwe w Łodzi podjęcie pracy jako nauczyciel polonista?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ona Re: ??? IP: *.13.rev.vline.pl 07.05.08, 21:09 Matko, Ewa Ty się cisz kobieto, że Cię nie zatrudnili i poszukaj innej pracy, tylko nie w szkole. Porozmawiamy za parę lat, czy wtedy też będziesz tak chętnie społecznie te teatrzyki urządzała. Odpowiedz Link Zgłoś