Gość: flip IP: *.p.lodz.pl 05.02.02, 18:55 Podobno do polowy 2003 r. maja byc wprowadzone wizy dla Ukraincow, Rosjan i Bialorusinow. Nam sie to nie podoba. A Wam? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kropka. Re: wizy i UE 05.02.02, 19:34 Też mi się to nie podoba. Bo oni też natychmiast wprowadzą i żeby pojechać do swojego ukochanego Lwowa będę musiała załatwiać formalności pół roku, albo dłużej. A teraz wieczorem pomysł i 2 telefony, rano w auteczko i myk - wieczorem jestem na spektaklu w Operze :)) A co z Pribałtykami? Też są jakieś mądre propozycje? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: geograf Re: wizy i UE IP: 10.0.219.* 05.02.02, 19:36 1) Kto wprowadza te wizy? UE? to u nas sa takie wizy, a u nich nie? 2)Już chyba obowiazuja wizy (albo pozwolenia) dla tych narodowości, przynajmniej dla wjazdu do Polski(w koncu dlaczego upadaja targowiska w Rzgowie i Tuszynie??) 3)co to Pribałtyk??? Odpowiedz Link Zgłoś
kropka. Re: wizy i UE 05.02.02, 20:02 Pribałtyki. Litwa, Łotwa, Estonia - kraje przy-bałtyckie. Geograf!!! Ty geograf jesteś, czy co? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: geograf Re: wizy i UE IP: 10.0.219.* 05.02.02, 20:04 może i jestem, ale jak dotad to znałem tylko określenie kraje nadbałtyckie..... sadze, że tych panstw te wizy nie będa dotyczyły. W koncu wsatępuja one do UE i te rzeczy..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flip Re: wizy i UE IP: *.p.lodz.pl 05.02.02, 19:45 kropka. - to Ty lubisz Lwow?? I nic nie mowilas?? Co to bedzie? - znowu daleko do Ogrodu Jezuickiego... Jedyna nadzieja, ze beda je sprzedawac na granicy. Odpowiedz Link Zgłoś
kropka. Re: wizy i UE 05.02.02, 19:59 Gość portalu: flip napisał(a): > kropka. - to Ty lubisz Lwow?? I nic nie mowilas?? A ktoś pytał? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: geograf Re: wizy i UE IP: 10.0.219.* 05.02.02, 20:01 a sa tam tramwaje? a metro? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flip lwow IP: *.p.lodz.pl 05.02.02, 20:04 Oczywiscie, ze sa tramwaje. Najlepiej na Ruskiej, albo przy Ossolineum. Albo na bywszej Potockiego - Lwow to jest miasto! Taki Park Stryjski na przyklad. Nikt nie pytal kropki. - to prawda. Ale ze sama nie wydala - wszak gada duzo. Odpowiedz Link Zgłoś
kropka. Re: wizy i UE 05.02.02, 20:14 Nie ma metra. Są tramwaje (czerwone) jeżdżące po torach tuż przy krawężnikach chodników. Jezdnie są z jeszcze przedwojennymi kocimi łbami, okropnie krzywe, pozapadane, więc szyny powyginane tak, że dziw bierze, że coś po nich może jeździć. A jeździ, skrzypi na zakrętach i dzwoni, aż serce rośnie. A samochody parkują na środku jezdni. I jest bardzo zabawnie ze znakami drogowymi. Bo np. po prawej stronie ulicy stoi zakaz wjazdu, a nad ulicą wisi nakaz jazdy na wprost. I głupiejesz, bo zakaz jest, a wszyscy jadą. I słusznie: bo znaki stojące obowiązują w dni powszednie, a wiszące - w dni świąteczne. Albo odwrotnie, nigdy nie wiem. A jak zapytasz kogoś o drogę, to zaprowadzi Cię za rękę, o zdrowie zapyta, o sobie opowie, zaprosi do domu, nakarmi, czym będzie miał i na drogę z serca pobłogosławi. Taki to tam naród, choć biedny, że płakać się chce. Odpowiedz Link Zgłoś
aniapakero Re: wizy i UE 05.02.02, 20:22 Nigdy nie bylam w Lwowie i jak widze mam czego zalowac, ale gdzie znalezc czas..? Odpowiedz Link Zgłoś
p8 Re: wizy i UE 05.02.02, 20:26 kropka. napisał(a): > Nie ma metra. Są tramwaje (czerwone) jeżdżące po torach tuż przy krawężnikach > chodników. Jezdnie są z jeszcze przedwojennymi kocimi łbami, okropnie krzywe, > pozapadane, więc szyny powyginane tak, że dziw bierze, że coś po nich może > jeździć. A jeździ, skrzypi na zakrętach i dzwoni, aż serce rośnie. A samochody > parkują na środku jezdni. I jest bardzo zabawnie ze znakami drogowymi. Bo np. > po prawej stronie ulicy stoi zakaz wjazdu, a nad ulicą wisi nakaz jazdy na > wprost. I głupiejesz, bo zakaz jest, a wszyscy jadą. I słusznie: bo znaki > stojące obowiązują w dni powszednie, a wiszące - w dni świąteczne. Albo > odwrotnie, nigdy nie wiem. > A jak zapytasz kogoś o drogę, to zaprowadzi Cię za rękę, o zdrowie zapyta, > o sobie opowie, zaprosi do domu, nakarmi, czym będzie miał i na drogę z serca > pobłogosławi. Taki to tam naród, choć biedny, że płakać się chce. Ja widziałem Lwów jedynie na fotkach, które zrobił mój ojciec podczas realizacji filmu "Akwarium" -> widziałem te uliczki i tramwaj, i pamiętam, że się lekko wzruszyłem... panBozia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flip Re: wizy i UE IP: *.p.lodz.pl 05.02.02, 20:27 Ale podobno na Lyczakowskiej od kilku lat sa tory przyzwoite, w gumie - jak u nas. No i kropka. nie napisala, ze te tramwaje, jak ulice, zawsze w dol albo w gore. Bram niestety nie ma. Ale tory zachodzace na siebie sa - na Ruskiej. Ale co tam tramwaje: do Lwowa nie jezdzi sie na tramwaje - tylko na Miasto. Odpowiedz Link Zgłoś
kropka. Re: wizy i UE 05.02.02, 20:32 Czy flipy też w domu architekta u pani Luby we Lwowie mieszkają? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flip Re: wizy i UE IP: *.p.lodz.pl 05.02.02, 20:34 Odstapimy kiedys ptysia za namiary Pani Luby. Mysmy desantowali przyjaciol niedaleko politechniki. Ale nie mozna stale. Odpowiedz Link Zgłoś
kropka. Re: wizy i UE 06.02.02, 22:06 czy flipy dostały pocztę? Bo nie wiem, czy krasnale nie zgubiły, choć odwirusowane do czysta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MarcinK Re: wizy i UE IP: *.gwarant.lodz.tpnet.pl 06.02.02, 14:35 Witam Tak w kwestii formalnej. Owszem wizy to jest utrudnienie, szczegolnie w Lodzi, bo nie ma tu konsulatu Ukrainy. Jednak gdy kuzyn z obywatelstwem kanadyjskim wybieral sie do Lwowa to zalatwil wize w jeden dzien w konsulacie w Krakowie. Tyle, ze ciut sporo to kosztowalo (szczegolnie, ze byl to tzw termin ekspresowy). Pozdrawiam, MarcinK Odpowiedz Link Zgłoś
p8 Re: wizy i UE 05.02.02, 20:24 Gość portalu: flip napisał(a): > Podobno do polowy 2003 r. maja byc wprowadzone wizy dla Ukraincow, Rosjan i > Bialorusinow. Nam sie to nie podoba. A Wam? Nam tez nie => bo lubimy kresy wschodnie... panBozia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baja Re: wizy i UE IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 05.02.02, 20:50 pseudo wizy przrcież są od paru lat,zwą się zaproszenia i 5 dolarów za przekroczenie granicy Białorusi, swoją drogą wielka szkoda, ponieważ jest tam kilka miejsc wartych uwagi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flip Re: wizy i UE IP: *.p.lodz.pl 05.02.02, 20:50 A czy ograniczanie dostepu tych nacji do Lodzi nie jest czyms okropnym? Czy te rynki podloszkie nadal jeszcze dzialaja jako punkty wymiany na wschod? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baja Re: wizy i UE IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 05.02.02, 20:55 pewnie, że okropne to jest kolejny dowód na to ,że Polska nie umie zarabiać... Odpowiedz Link Zgłoś
zamek Re: wizy i UE 05.02.02, 22:07 No nie, mnie jako reprezentantowi starej szlachty kresowej to momentalnie szabelka w dłoni ląduje. Jak ja będę na stare śmiecie jeździł, jak te przepisy jeszcze nie daj Boże na Litwę rozszerzą? hr.zamek.zbulwersowany Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flip Re: wizy i UE IP: *.p.lodz.pl 05.02.02, 22:31 To na jaka cholere wstepowac do Schengenlandii? To niech juz utrzymaja te kontrole na Odrze i gdzie tam chca. Czy wstapienie = czlonkostwo?? A Wyspa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: geograf Re: wizy i UE IP: 10.0.219.* 05.02.02, 22:40 jaka wyspa? a na Odrze to i tak zniosa kontrole, ale nie od razu tylko po 2, 3 latach..więc o co chodzi??? Odpowiedz Link Zgłoś
p8 Re: wizy i UE 05.02.02, 23:26 Gość portalu: geograf napisał(a): > jaka wyspa? Rule Britania... A właściewie Britania SUCKS. panBozia >>> Pride of Scotland <<< aizoBnap Odpowiedz Link Zgłoś
kropka. Re: wizy i UE 05.02.02, 22:40 jaka znów wyspa, flipy? Te wasze skróty myślowe doprowadzą mnie kiedyś do płaczu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flip Re: wizy i UE IP: *.p.lodz.pl 05.02.02, 22:56 Oj, kafelki - Wyspa, a nie wyspa. Chodzi o Wielka Brytanie. Oni (i Irlandia) nadal maja kontrole i to calkiem sroga. To w PL nie moze byc tak samo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: geograf Re: wizy i UE IP: 10.0.219.* 05.02.02, 23:01 ale oni to chyba w negocjacjach z UE wynegocjowali, nie? as poza tym to ta kontrola może byc skuteczna i ogólnie istniejaca ze względu na położenie geograficzne. W koncu, ani żadnej drogi nie trzeba będzie przerywac barierkami, ani niczego w podobie- w sumie przed odprawa promowa czy pociagowa mozna te 5 minut przeznaczyc na kontrolę..... A poza tym, to kontrolowana ta granica jest tylko dla ludzi spoza UE.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flip Re: wizy i UE IP: *.p.lodz.pl 05.02.02, 23:15 No - wszyscy pokazuja paszport, ale nie ze wszystkimi sie rozmawia. No ale w ten sposob bylyby dwie granice kontrolowane przed scisla Europa, a nie tylko jedna - polsko-"wschodnia". A paradoksalnie trudnosci biurokratycznych byloby mniej. W Wyborczej napisali, ze odwiedzajacych ze Wschodu jest w sumie kolo 10 mln rocznie - czy moze sobie ktos wyobrazic co to znaczy dla biurokracji? Chyba, ze chodzi o to, by ten ruch sie zmniejszyl. Chyba wlasnie o to chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kufel Re: wizy i UE IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 05.02.02, 23:23 Jak wiza to tylko na Księżyc , chociaż nie wiadomo czy i stamtąd nie zaatakują. Jestem stanowczo przeciwko. Odpowiedz Link Zgłoś