IP: *.p.lodz.pl 05.02.02, 18:55
Podobno do polowy 2003 r. maja byc wprowadzone wizy dla Ukraincow, Rosjan i
Bialorusinow. Nam sie to nie podoba. A Wam?
Obserwuj wątek
    • kropka. Re: wizy i UE 05.02.02, 19:34
      Też mi się to nie podoba. Bo oni też natychmiast wprowadzą i żeby pojechać do
      swojego ukochanego Lwowa będę musiała załatwiać formalności pół roku, albo
      dłużej. A teraz wieczorem pomysł i 2 telefony, rano w auteczko i myk -
      wieczorem jestem na spektaklu w Operze :))
      A co z Pribałtykami? Też są jakieś mądre propozycje?
      • Gość: geograf Re: wizy i UE IP: 10.0.219.* 05.02.02, 19:36
        1) Kto wprowadza te wizy? UE? to u nas sa takie wizy, a u nich nie?
        2)Już chyba obowiazuja wizy (albo pozwolenia) dla tych narodowości, przynajmniej dla wjazdu do Polski(w koncu dlaczego upadaja targowiska w Rzgowie i Tuszynie??)
        3)co to Pribałtyk???
        • kropka. Re: wizy i UE 05.02.02, 20:02
          Pribałtyki. Litwa, Łotwa, Estonia - kraje przy-bałtyckie.
          Geograf!!! Ty geograf jesteś, czy co?
          • Gość: geograf Re: wizy i UE IP: 10.0.219.* 05.02.02, 20:04
            może i jestem, ale jak dotad to znałem tylko określenie kraje nadbałtyckie.....
            sadze, że tych panstw te wizy nie będa dotyczyły. W koncu wsatępuja one do UE i te rzeczy.....

• Gość: flip Re: wizy i UE IP: *.p.lodz.pl 05.02.02, 19:45
        kropka. - to Ty lubisz Lwow?? I nic nie mowilas??
        Co to bedzie? - znowu daleko do Ogrodu Jezuickiego...
        Jedyna nadzieja, ze beda je sprzedawac na granicy.
        • kropka. Re: wizy i UE 05.02.02, 19:59
          Gość portalu: flip napisał(a):

> kropka. - to Ty lubisz Lwow?? I nic nie mowilas??
          A ktoś pytał?

• Gość: geograf Re: wizy i UE IP: 10.0.219.* 05.02.02, 20:01
            a sa tam tramwaje? a metro? ;)
            • Gość: flip lwow IP: *.p.lodz.pl 05.02.02, 20:04
              Oczywiscie, ze sa tramwaje. Najlepiej na Ruskiej, albo przy Ossolineum. Albo na
              bywszej Potockiego - Lwow to jest miasto! Taki Park Stryjski na przyklad.
              Nikt nie pytal kropki. - to prawda. Ale ze sama nie wydala - wszak gada duzo.
            • kropka. Re: wizy i UE 05.02.02, 20:14
              Nie ma metra. Są tramwaje (czerwone) jeżdżące po torach tuż przy krawężnikach
              chodników. Jezdnie są z jeszcze przedwojennymi kocimi łbami, okropnie krzywe,
              pozapadane, więc szyny powyginane tak, że dziw bierze, że coś po nich może
              jeździć. A jeździ, skrzypi na zakrętach i dzwoni, aż serce rośnie. A samochody
              parkują na środku jezdni. I jest bardzo zabawnie ze znakami drogowymi. Bo np.
              po prawej stronie ulicy stoi zakaz wjazdu, a nad ulicą wisi nakaz jazdy na
              wprost. I głupiejesz, bo zakaz jest, a wszyscy jadą. I słusznie: bo znaki
              stojące obowiązują w dni powszednie, a wiszące - w dni świąteczne. Albo
              odwrotnie, nigdy nie wiem.
              A jak zapytasz kogoś o drogę, to zaprowadzi Cię za rękę, o zdrowie zapyta,
              o sobie opowie, zaprosi do domu, nakarmi, czym będzie miał i na drogę z serca
              pobłogosławi. Taki to tam naród, choć biedny, że płakać się chce.
              • aniapakero Re: wizy i UE 05.02.02, 20:22
                Nigdy nie bylam w Lwowie i jak widze mam czego zalowac, ale gdzie znalezc
                czas..?
              • p8 Re: wizy i UE 05.02.02, 20:26
                kropka. napisał(a):

> Nie ma metra. Są tramwaje (czerwone) jeżdżące po torach tuż przy krawężnikach
                > chodników. Jezdnie są z jeszcze przedwojennymi kocimi łbami, okropnie krzywe,
                > pozapadane, więc szyny powyginane tak, że dziw bierze, że coś po nich może
                > jeździć. A jeździ, skrzypi na zakrętach i dzwoni, aż serce rośnie. A samochody
                > parkują na środku jezdni. I jest bardzo zabawnie ze znakami drogowymi. Bo np.
                > po prawej stronie ulicy stoi zakaz wjazdu, a nad ulicą wisi nakaz jazdy na
                > wprost. I głupiejesz, bo zakaz jest, a wszyscy jadą. I słusznie: bo znaki
                > stojące obowiązują w dni powszednie, a wiszące - w dni świąteczne. Albo
                > odwrotnie, nigdy nie wiem.
                > A jak zapytasz kogoś o drogę, to zaprowadzi Cię za rękę, o zdrowie zapyta,
                > o sobie opowie, zaprosi do domu, nakarmi, czym będzie miał i na drogę z serca
                > pobłogosławi. Taki to tam naród, choć biedny, że płakać się chce.

Ja widziałem Lwów jedynie na fotkach, które zrobił mój ojciec podczas realizacji
                filmu "Akwarium" -> widziałem te uliczki i tramwaj, i pamiętam, że się lekko
                wzruszyłem...

panBozia
              • Gość: flip Re: wizy i UE IP: *.p.lodz.pl 05.02.02, 20:27
                Ale podobno na Lyczakowskiej od kilku lat sa tory przyzwoite, w gumie - jak u
                nas.
                No i kropka. nie napisala, ze te tramwaje, jak ulice, zawsze w dol albo w gore.
                Bram niestety nie ma. Ale tory zachodzace na siebie sa - na Ruskiej.
                Ale co tam tramwaje: do Lwowa nie jezdzi sie na tramwaje - tylko na Miasto.
                • kropka. Re: wizy i UE 05.02.02, 20:32
                  Czy flipy też w domu architekta u pani Luby we Lwowie mieszkają?
                  • Gość: flip Re: wizy i UE IP: *.p.lodz.pl 05.02.02, 20:34
                    Odstapimy kiedys ptysia za namiary Pani Luby. Mysmy desantowali przyjaciol
                    niedaleko politechniki. Ale nie mozna stale.
                    • kropka. Re: wizy i UE 06.02.02, 22:06
                      czy flipy dostały pocztę?
                      Bo nie wiem, czy krasnale nie zgubiły, choć odwirusowane do czysta.
      • Gość: MarcinK Re: wizy i UE IP: *.gwarant.lodz.tpnet.pl 06.02.02, 14:35
        Witam

Tak w kwestii formalnej. Owszem wizy to jest
        utrudnienie, szczegolnie w Lodzi, bo nie ma tu
        konsulatu Ukrainy. Jednak gdy kuzyn z obywatelstwem
        kanadyjskim wybieral sie do Lwowa
        to zalatwil wize w jeden dzien w konsulacie w Krakowie.
        Tyle, ze ciut sporo to kosztowalo
        (szczegolnie, ze byl to tzw termin ekspresowy).

Pozdrawiam, MarcinK
    • p8 Re: wizy i UE 05.02.02, 20:24
      Gość portalu: flip napisał(a):

> Podobno do polowy 2003 r. maja byc wprowadzone wizy dla Ukraincow, Rosjan i
      > Bialorusinow. Nam sie to nie podoba. A Wam?

Nam tez nie => bo lubimy kresy wschodnie...

panBozia
      • Gość: baja Re: wizy i UE IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 05.02.02, 20:50
        pseudo wizy przrcież są od paru lat,zwą się zaproszenia i 5 dolarów za
        przekroczenie granicy Białorusi,
        swoją drogą wielka szkoda, ponieważ jest tam kilka miejsc wartych uwagi...
    • Gość: flip Re: wizy i UE IP: *.p.lodz.pl 05.02.02, 20:50
      A czy ograniczanie dostepu tych nacji do Lodzi nie jest czyms okropnym? Czy te
      rynki podloszkie nadal jeszcze dzialaja jako punkty wymiany na wschod?
      • Gość: baja Re: wizy i UE IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 05.02.02, 20:55
        pewnie, że okropne to jest kolejny dowód na to ,że Polska nie umie zarabiać...

• zamek Re: wizy i UE 05.02.02, 22:07
      No nie, mnie jako reprezentantowi starej szlachty kresowej to momentalnie szabelka w dłoni ląduje.
      Jak ja będę na stare śmiecie jeździł, jak te przepisy jeszcze nie daj Boże na Litwę rozszerzą?
      hr.zamek.zbulwersowany
      • Gość: flip Re: wizy i UE IP: *.p.lodz.pl 05.02.02, 22:31
        To na jaka cholere wstepowac do Schengenlandii? To niech juz utrzymaja te
        kontrole na Odrze i gdzie tam chca. Czy wstapienie = czlonkostwo?? A Wyspa?
        • Gość: geograf Re: wizy i UE IP: 10.0.219.* 05.02.02, 22:40
          jaka wyspa? a na Odrze to i tak zniosa kontrole, ale nie od razu tylko po 2, 3 latach..więc o co chodzi???
          • p8 Re: wizy i UE 05.02.02, 23:26
            Gość portalu: geograf napisał(a):

> jaka wyspa?

Rule Britania...
            A właściewie Britania SUCKS.

panBozia >>> Pride of Scotland <<< aizoBnap
        • kropka. Re: wizy i UE 05.02.02, 22:40
          jaka znów wyspa, flipy?
          Te wasze skróty myślowe doprowadzą mnie kiedyś do płaczu.
          • Gość: flip Re: wizy i UE IP: *.p.lodz.pl 05.02.02, 22:56
            Oj, kafelki - Wyspa, a nie wyspa. Chodzi o Wielka Brytanie. Oni (i Irlandia)
            nadal maja kontrole i to calkiem sroga. To w PL nie moze byc tak samo?
            • Gość: geograf Re: wizy i UE IP: 10.0.219.* 05.02.02, 23:01
              ale oni to chyba w negocjacjach z UE wynegocjowali, nie? as poza tym to ta kontrola może byc skuteczna i ogólnie istniejaca ze względu na położenie geograficzne. W koncu, ani żadnej drogi nie trzeba będzie przerywac barierkami, ani niczego w podobie- w sumie przed odprawa promowa czy pociagowa mozna te 5 minut przeznaczyc na kontrolę.....

A poza tym, to kontrolowana ta granica jest tylko dla ludzi spoza UE....
              • Gość: flip Re: wizy i UE IP: *.p.lodz.pl 05.02.02, 23:15
                No - wszyscy pokazuja paszport, ale nie ze wszystkimi sie rozmawia.
                No ale w ten sposob bylyby dwie granice kontrolowane przed scisla Europa, a nie
                tylko jedna - polsko-"wschodnia". A paradoksalnie trudnosci biurokratycznych
                byloby mniej. W Wyborczej napisali, ze odwiedzajacych ze Wschodu jest w sumie
                kolo 10 mln rocznie - czy moze sobie ktos wyobrazic co to znaczy dla
                biurokracji? Chyba, ze chodzi o to, by ten ruch sie zmniejszyl.

Chyba wlasnie o to chodzi.
    • Gość: kufel Re: wizy i UE IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 05.02.02, 23:23
      Jak wiza to tylko na Księżyc , chociaż nie wiadomo czy i stamtąd nie zaatakują.
      Jestem stanowczo przeciwko.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka