Dodaj do ulubionych

LO 3995 11-I-04 Pytanie.

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.04, 09:16
Czy ktos moze wie co dzialo sie z tym rejsem, gdyz wedlug Amadeusa lecial
poltorej godziny(!):
Operational Flight Information
Airport Hour FLIGHT INFORMATION
Okecie (WAW), Warsaw, Poland 23:00 ESTIMATED TIME OF DEPARTURE
Okecie (WAW), Warsaw, Poland - DELAY OPERATIONS CONTROL DECISIONS
Okecie (WAW), Warsaw, Poland 22:55 LEFT THE GATE
Okecie (WAW), Warsaw, Poland 23:05 TOOK OFF
Okecie (WAW), Warsaw, Poland 00:05 PLANE IS LATE IN HOURS MINUTES)
Okecie (WAW), Warsaw, Poland - OPERATIONS CONTROL DECISIONS
Lodz Lublinek Airport (LCJ), Lodz, Poland 23:30 ESTIMATED TIME OF ARRIVAL
Lodz Lublinek Airport (LCJ), Lodz, Poland 00:30 AIRCRAFT LANDED
Lodz Lublinek Airport (LCJ), Lodz, Poland 00:33 ARRIVED
Lot powrotny poczatkowo mial za to wyleciec kilka godzin po czasie ale w
koncu wylecial normalnie:
Operational Flight Information
Airport Hour FLIGHT INFORMATION
Lodz Lublinek Airport (LCJ), Lodz, Poland 10:30 ESTIMATED TIME OF DEPARTURE
Lodz Lublinek Airport (LCJ), Lodz, Poland - DELAY FLIGHT DECK CREW REQUEST
Lodz Lublinek Airport (LCJ), Lodz, Poland 05:52 LEFT THE GATE
Lodz Lublinek Airport (LCJ), Lodz, Poland 05:59 TOOK OFF
Okecie (WAW), Warsaw, Poland 06:24 ESTIMATED TIME OF ARRIVAL
Okecie (WAW), Warsaw, Poland 06:24 AIRCRAFT LANDED
Okecie (WAW), Warsaw, Poland 06:27 ARRIVED
HackFinn;)

Obserwuj wątek
    • Gość: frt Re: LO 3995 11-I-04 Pytanie. IP: *.lot.pl 13.01.04, 10:04
      pogoda
      • Gość: mar Re: LO 3995 11-I-04 Pytanie. IP: *.lot.pl 13.01.04, 14:01
        lod lecacy z nieba
        • Gość: HackFinn Re: LO 3995 11-I-04 Pytanie. (i do Frosta) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.04, 17:02
          Nagle pogorszenie warunkow atmosferycznych po starcie z WAW? Krecili koleczka
          nad LCJ przez godzine? Co bardziej nerwowi pax pewnie mieli juz nieco stracha;)
          HackFinn;)
          Ps ( Do Frosta) Wracajac do naszej dyskusji matematycznej na pl.rec.lotnictwo,
          wydaje mi sie ze jesli plot jest 241,5m od progu 25 a sciezka zejscia wg ILSa
          w Lodzi ma nachylenie 3% to samolot powinien mijac plot na wysokosci 7,245m. O
          odleglosc anteny od progu pytalem gdyz samolot nie przyziemia na progu a
          przynajmniej teoretycznie przy ILSie wiec pewnie przelatuje nad plotem troche
          wyzej. Jako ze w dziedzinach matematyki i lotnictwa jestem zupelnym laikiem
          prosze o odpowiedz czy:
          a) wypisuje bzdury (i odpowiedz jak to policzyc)
          b) wiem, ze dzwonia ale nie wiem gdzie (i wyprostowanie mojego toku myslenia)
          C) wyliczylem dobrze.
          Dzieki HackF;)
    • Gość: Albert Re: LO 3995 11-I-04 Pytanie. IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 13.01.04, 19:13
      Czy Dyrekcja Portu zadbała o to, aby zapewnić w godzinach wieczornych
      możliwość szybkiego odlodzenia pasa startowego? Chodzi mi tutaj o sprzęt i
      ludzi...
    • default_user Re: LO 3995 11-I-04 Pytanie. 13.01.04, 22:26
      Widzę, że znowu zaczynacie popadać w spiskową teorię dziejów i wymądrzać się na
      temat rozwiązań, nie mając pojęcia o przyczynach.
      Samolot wystartował o 23.05, jak podał Hack Finn, pięć minut wcześniej Dyzurny
      Portu sprawdził pas i na Bowmonku (takim ustrojstwie do mierzenia siły
      hamowania) odczytał współczynnik sczepności w granicach 0,50 (pow. 0,45
      hamowanie okresla się jako "dobre".
      Ok. 23.10 w Łodzi zaczął padać intensywny marznący deszcz, oznaka przechodzącego
      ciepłego frontu, co w połączeniu z ujemną temperaturą powietrza i
      przechłodzionym asfaltem na drodze startowej zaowocowało kilkumilimetrową wartwą
      lodu. Skąd deszcz przy ujemnej temperaturze powietrza? Odsyłam do podręczników
      meteorologii i rozkładu temperatur wraz z wysokością w przekroju frontu ciepłego.
      Podobne zjawisko można zaobserwowac zimą na samochodzie, kiedy to po wjechaniu w
      opad przednia szyba pokrywa się momentalnie szklistym lodem
      Natychmiast po wystąpieniu opadu słuzby utrzymania lotniska wyjechały obydwoma
      zestawami szczotek i rozsiewaczem mocznika. Niestety, jak mówił Kobuszewski
      "praw fizyki pan nie zmienisz" i zanim chemia zrobiła swoje ATRek musiał
      odczekać 40 minut nad radiolatarnią "LDZ". Co ciekawsze, ze względu na
      oblodzenie właśnie, oczekiwał na poziiomie FL 140, czyli o 20 większym niż jego
      planowany poziom przelotowy. Ot ciekawostka, zamiast zniżac się nad Łodzią, to
      wzniósł się o 600 m.
      Zgodę na podejście mogłem wydać dopiero po oszacowaniu hamowania jako "dobre"
      lub przynajmniej "średnio dobre". Dopiero po tej informacji ATR mógł rozpocząc
      schodzenie, a zejście z poziomu FL 140 musiało potrwac conajmniej 8 minut.
      Dorzućcie do tego 5 minut procedury i macie wynik opóźnienia.
      Ot i cała historia. Jeżeli znacie inne sposoby odladzania pasa, bez konieczności
      wylewania drogich płynów, które po pierwsze kosztuja krocie, a po drugie
      spływają w 5 minut, lub bez umieszczania w strukturze pasa rur z gorąca wodą
      (tak na oko o pojemności kaloryferów w 10 wieżowcach) to dajcie znac prezesowi.
      Zaręczam Wam, że będzie bardzo wdzięczny.
      Pozdrawiam
      M..M
      • Gość: Pitum pomysly na odladzanie pasa IP: *.kullen.rwth / *.kullen.RWTH-Aachen.DE 13.01.04, 22:57
        dlaczego akurat pojawil sie pomysl 'rury z goroca woda'? jasli chodzi o
        ogrzewanie pasa to mamy problem z woda lub raczej z mieszanina wody i to
        czesciowo zamarznietej, z tego co ja pamietam na studiach w katedrze
        Elektrotermii PŁ podczas studiow uczono nas elektrycznych metod ogrzewania,
        mozna sie pokusic w tym wypadku o polozenie drutow w konstrukcji pasa, tak jak
        to sie robi w kosciolach lub muzeach, ale z przyczyn przebudowy struktury pasa
        pewnie odpada, mozna probowac podgrzac metoda pojemnosciowa,ale najciekawszy
        pomysl mam z zastosowaniem miktofal, takich samych jakie sa w kuchenkach.
        Promieniowanie mikrofalowe dziala tylko na to co zawiera wode,niestaty na
        trawe takze ;) Mysle, ze eksperci po gruntownych analizach ordzuca wszystkie
        moje koncepcje ze wzgledu na specyfike obiektu,ale wydaja mi sie ciekawe do
        rozwazenia
        pozdrawiam Lodz
        • default_user Re: pomysly na odladzanie pasa 13.01.04, 23:04
          Fajne!
          Ja poproszę jeszcze o rachunek ekonomiczny całego przedsięwzięcia.
          Pozdrawiam
          M..M
      • Gość: Albert Re: LO 3995 11-I-04 Pytanie. IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 13.01.04, 23:10
        No jedno grzeczne (choć trochę pod włos) pytanie zadałem i ... od razu mamy
        dłuuugie wyjaśnienie. Uderz w stół a...
        Żartuję! Przecież Ty Michał nie z tej firmy jesteś. Dzięki za odpowiedź. Ilu
        pasażerów przeżyło rekordowo długi lot z Warszawy do Łodzi trwający półtorej
        godziny? Nieźle najedli się stracha...
        A dlaczego załoga chciała rannego odlotu o 10.30 ?
        • default_user Re: LO 3995 11-I-04 Pytanie. 13.01.04, 23:19
          Gość portalu: Albert napisał(a):

> No jedno grzeczne (choć trochę pod włos) pytanie zadałem i ... od razu mamy
          > dłuuugie wyjaśnienie. Uderz w stół a...

:-)

> Żartuję! Przecież Ty Michał nie z tej firmy jesteś. Dzięki za odpowiedź.

Zawsze do usług..

> Ilu pasażerów przeżyło rekordowo długi lot z Warszawy do Łodzi trwający półtorej
          > godziny?

7 i nie pominąłem tu żadnej cyfry, czy to z przodu, czy z tyłu...

> Nieźle najedli się stracha...
          > A dlaczego załoga chciała rannego odlotu o 10.30 ?

Nie wiem co było przyczyną, na moje oko jakiś misanderstending (nedarozumlenije
          znaczy) na linii: załogi - dział koordynacji.

Pozdrawiam
          M..M
          • Gość: Albert Re: LO 3995 11-I-04 Pytanie. IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 13.01.04, 23:22
            Czy to 7 pax można obecnie przyjąć jako coś zbliżonego do średniej?
            • Gość: Albert Re: LO 3995 11-I-04 Pytanie. IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 13.01.04, 23:25
              Ok. Może lepiej nie odpowiadaj...
            • default_user Raczej do absolutnego minimum [N/T] 13.01.04, 23:25

• Gość: HackFinn Matematyka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.04, 23:53
          Zmieniam swoja poprzednia odpowiedz;)
          Samolot schodzi po sciezce o nachyleniu 5% ladujac 541,5m (241,5 plot-prog do
          tego 300 prog-touch down) od plotu, wychodzi mi teraz, ze mija to ustrojstwo
          na wysokosci 27,075m. Ciekawe czy teraz moje przemyslenia i obliczenia sa
          dobre?;) Wiekszej sumy bym na to nie postawil, sredniej zreszta tez nie;)
          Dzieki Drogi MM za pomoc;)
          HackF;)
          • Gość: mar Re: Matematyka IP: *.pai.net.pl / 62.233.224.* 16.01.04, 20:26
            O jakie ustrojstwo chodzi bo ja nie w temacie. A co do punktui przyziemienia
            to tak jak MM pisze jest 300m od progu ale nie zawsze tam nasi dzielni piloci
            laduja czasem biora sprawe we wlasne rece i prowadza ATRka troszke pod sciezka
            i przyziemiaja ciutke wczesniej.
      • Gość: frt Re: LO 3995 11-I-04 Pytanie. IP: *.lot.pl 16.01.04, 05:06
        Majkel a nie sadzisz ze to wina baranow, zamiast beczec gruchy zbijali. Ja bym
        raczej to opoznienie na nich zgonil

a

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka