Dodaj do ulubionych

tramwaje linii 6

IP: *.toya.net.pl 28.10.09, 18:10
Czy ktoś kontroluje punktualność kursowania tramwajów w Łodzi? Ja jeżdżę do
pracy na godzinę 10, czasem 12. Wsiadam na krańcówce Kurczaki i nie pamiętam
kiedy udało mi się odjechać tramwajem linii 6 zgodnie z rozkładem. ZWYKLE JEST
TAK, ŻE O TEJ GODZINIE PRZYJEŻDŻA CO TRZECI. Pani w budce obsługi ruchu
codziennie informuje mnie, że było zatrzymanie a ja co miesiąc kupuję migawkę
i życzę sobie, żeby MPK wywiązywało się z umowy. Dodam tylko, że jak zapytałam
kiedyś czy w związku z tym, że nie ma tramwaju nr 6, mogę jechać na migawkę 16
to odpowiedziano mi, że tylko ściśle po trasie. A po trasie to pieszo, bo nic
więcej nie jeździ. I tak jest codziennie. za co ja płacę????
Obserwuj wątek
    • Gość: :) Re: tramwaje linii 6 IP: *.opera-mini.net 28.10.09, 19:05
      Gość portalu: anna napisał(a):

> Czy ktoś kontroluje punktualność kursowania tramwajów w Łodzi? Ja jeżdżę do
      > pracy na godzinę 10, czasem 12. Wsiadam na krańcówce Kurczaki i nie pamiętam
      > kiedy udało mi się odjechać tramwajem linii 6 zgodnie z rozkładem. ZWYKLE JEST
      > TAK, ŻE O TEJ GODZINIE PRZYJEŻDŻA CO TRZECI. Pani w budce obsługi ruchu
      > codziennie informuje mnie, że było zatrzymanie a ja co miesiąc kupuję migawkę
      > i życzę sobie, żeby MPK wywiązywało się z umowy. Dodam tylko, że jak zapytałam
      > kiedyś czy w związku z tym, że nie ma tramwaju nr 6, mogę jechać na migawkę 16
      > to odpowiedziano mi, że tylko ściśle po trasie. A po trasie to pieszo, bo nic
      > więcej nie jeździ. I tak jest codziennie. za co ja płacę????

za migawke
    • Gość: magik Re: tramwaje linii 6 IP: *.retsat1.com.pl 28.10.09, 20:06
      Pisz na ten adres:
      zdit.uml.lodz.pl/index.php?str=109
    • Gość: XYZ Re: tramwaje linii 6 IP: *.toya.net.pl 28.10.09, 22:36
      Dziwne, często jeżdżę z Kurczaków i "6" zwykle jest i odjeżdża punktualnie. Może
      warto wyregulować zegarek?
      Inna kwestia, że korki i zatrzymania się zdarzają, np. dziś ok. 17 z centrum
      jechały trzy "szóstki" w odstępie 5 min.
      Co do migawki faktycznie jest to problem, pozostaje kupić migawkę na wszystkie
      linie albo cierpliwie czekać do zakończenia remontu na Kilińskiego i powrotu
      linii 5.
      • Gość: STUDI Re: tramwaje linii 6 IP: *.gdynia.asseco.pl 02.11.09, 16:33
        > Inna kwestia, że korki i zatrzymania się zdarzają, np. dziś ok. 17 z centrum
        > jechały trzy "szóstki" w odstępie 5 min.

A co to pasażera obchodzi? Jak jest problem z przejazdem to podstawić ma
        autobusy zastępcze. No ale to MPK nie ma żadnych obowiązków.
        • Gość: szauter Re: tramwaje linii 6 IP: *.toya.net.pl 11.11.09, 17:10
          Z linią 6 jest ten problem że stoi w sporych korkach na Rzgowskiej szczególnie
          od Dąbrowskiego do Paderewskiego. Jeżeli kurs jest opóźniony przez korki nie
          jest to winą przewoźnika i nic na to nie poradzisz. Jeżeli poczytałbyś regulamin
          to jest tam zapis że takie sytuacje są wyłączone spod punktu "niedbalstwo
          przewoźnika" tak samo jak wszelkie zatrzymania ruchu bo tego nikt nie jest w
          stanie przewidzieć.
          • Gość: magik Re: tramwaje linii 6 IP: *.retsat1.com.pl 11.11.09, 18:15
            > Z linią 6 jest ten problem że stoi w sporych korkach na Rzgowskiej szczególnie
            od Dąbrowskiego do Paderewskiego. Jeżeli kurs jest opóźniony przez korki nie
            jest to winą przewoźnika i nic na to nie poradzisz.

Nie do końca zgodzę się z tobą. To przecież jedna z komórek MPK (na zlecenie
            ZDiT) układa rozkłady jazdy w których nie uwzględna dłuższych czasów
            przejazdu
            .
            Korki nie są obecnie zjawiskiem incydentalnym, ale to już norma.
            Skoro MPK i ZDiT tego nie zauważa, to o czym mowa?
            • Gość: szauter Re: tramwaje linii 6 IP: *.toya.net.pl 11.11.09, 19:31
              No ok tylko że dzień nie jest równy innemu dniu i nie da się idealnego rozkładu
              ułożyć. Jednego dnia 6 jestem w stanie rozkładowo przejechać a następnego dnia
              tym samym kursem jestem opóźniony 30 min.
              • Gość: magik Re: tramwaje linii 6 IP: *.retsat1.com.pl 11.11.09, 20:32
                ZDiT zapomina jednak że istnieje coś takiego jak uprzywilejowanie pojazdów
                komunikacji miejskiej poprzez odpowiednie oznakowanie pasów, ograniczenia ruchu,
                nakaz skrętu w prawo w najbliższą ulice poprzeczną itp. dla innych użytkowników
                jezdni.
                • Gość: szauter Re: tramwaje linii 6 IP: *.toya.net.pl 12.11.09, 19:28
                  Tylko zrób taki numer z Rzgowską na odcinku Zarzewska - Paderewskiego ;] Mały
                  paraliż tamtego rejonu by był a pasów wydzielić się zbytnio nie da bo ulica jest
                  za ciasna.
                  • Gość: :-) Re: tramwaje linii 6 IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 12.11.09, 23:39
                    Jednym słowem, co za niespodzianka: "niedasie"
                    • Gość: : Re: tramwaje linii 6 IP: *.opera-mini.net 13.11.09, 07:57
                      nawet gdyby sie dalo, to i tak nic by to nie dalo
                  • Gość: XYZ Re: tramwaje linii 6 IP: *.toya.net.pl 13.11.09, 17:28
                    Gość portalu: szauter napisał(a):

> pasów wydzielić się zbytnio nie da bo ulica jest
                    > za ciasna.

Hm, czy na pewno się nie da? Jakoś samochody mają wystarczająco miejsca, by na
                    tym odcinku wyprzedzać tramwaje z prawej strony. Wystarczy jechać przy
                    krawężniku, a nie jak krowa, środkiem jezdni. Myślę, że najlepiej byłoby
                    wymalować tam przerywaną linię - dwoma pasami jednocześnie jeździć nie wolno, a
                    na wewnętrznym dać oznaczenie, że tylko dla MPK, ale jednocześnie nie zabierając
                    możliwości przejazdu przez jezdnię.
                  • Gość: magik Re: tramwaje linii 6 IP: *.retsat1.com.pl 13.11.09, 21:05
                    > Tylko zrób taki numer z Rzgowską na odcinku Zarzewska - Paderewskiego ;]
                    > Mały paraliż tamtego rejonu by był

I bez pasów jest paraliż, zatem jaka różnica ;)

> a pasów wydzielić się zbytnio nie da bo ulica jest za ciasna.

He, he, he. Nawet patrząc na tą ulicę w zumi.pl widać że jest dość szeroka.
                    Rozumiem przepisy, odpowiednie odległości od skraju jezdni, krawężnika czy
                    chodnika. Jednak wymaga to na początek odrobnę dobrej woli i ruszenia czterech
                    liter z krzeseł przez towarzystwo z ZDiT.
                    Zresztą problem nie dotyczy tylko Rzgowskiej. Są też inne ulice z podobnym
                    problemem, i niektóre są nawet szersze, gdzie "nie da się" w wykonaniu ZDiT króluje.
        • Gość: Kpc21 Re: tramwaje linii 6 IP: *.xdsl.centertel.pl 12.11.09, 23:11
          Autobus stałby w jeszcze większych korkach niż tramwaj :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka