Dodaj do ulubionych

Po receptę do kolejki

25.01.10, 06:32
Jest sposób i na to. Wypisuje się leki na kilka miesięcy do przodu z
adnotacją: Recepta ważna od: - i tu data. Działa.

W Polsce nie ma przepisu [głupiego czy mądrego} którego nie dałoby się
obejść.
Obserwuj wątek
    • Gość: kulka Po receptę do kolejki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.10, 08:31
      W mojej prztchodni, na Maratońskiej, na receptę czeka się 10
      dni!!!!!!!
    • Gość: martady Re: Po receptę do kolejki IP: *.lodz.dialog.net.pl 25.01.10, 09:22
      Recepta ustawowo ważna jest 30 dni (na atybiotyki 7 dni). Żaden farmaceuta nie
      zrealizuje recepty, która przekroczyła taką datę, gdyż miałby problemy z NFZ.
      • slavekk Re: Po receptę do kolejki 25.01.10, 10:36
        Gość portalu: martady napisał(a):

> Recepta ustawowo ważna jest 30 dni (na atybiotyki 7 dni).

Nie przesadzaj, nie "ustawowo" (poproszę paragraf i ustawę jesli
        jednak)
        30dni od daty wskazanej realizacji
        To NIE MUSI być data wystawienia
        • Gość: MAUD Re: Po receptę do kolejki IP: 217.76.112.* 25.01.10, 14:34
          Ale data maksymalna realizacji leku -to 3 miesiące od daty wystawienia:
          przykładowo panX był u lekarza dziś 25 stycznia;otrzymuje zestawy 3 recept do
          realizacji : 1- od dnia 25 stycznia -ważna do 24 lutego ( 30 dni ważna-styczeń
          ma 31 dni, więc jeden dzień kalendarzowy w lutym mniej) ,2- data realizacji od
          24 lutego-ważna też 30 dni -czyli do 26 marca ( luty 28 dni),3-data realizacji
          od 26 marca, ważna do 25 kwietnia. Należy tylko pamiętać ,że ilości przepisanych
          na miesięczną kurację leków muszą pokrywać się z zastosowanym dawkowaniem,tzn
          jeśli na recepcie będzie przykładowo vit PP-pakowana po 20 tabl, to aby
          zrealizować z tej jednomiesięcznej recepty 120 tabl,musi lekarz opisać sposób
          użycia : np 2x2 tabl.-co daje 4 tabl dziennie, więc przez 30 dni -120 szt.Jeśli
          dawkowanie będzie mniejsze ,wydanych zostanie odpowiednio z dawkowaniem na 30 dni.
          Tyle z ustawowego spojrzenia na sprawę-sposób idealny,pacjent pojawia się u
          lekarza raz na kwartał i dzięki temu jego choroby są monitorowane,a jak to
          wygląda w rzeczywistości -sami wiemy-zależy od przychodni,lekarza i dobrych
          chęci pań w rejestracji.
          PRIMUM NON NOCERE
          • Gość: Jacek Re: Po receptę do kolejki IP: 212.160.172.* 25.01.10, 15:59
            Potwierdzam. Ja dla dziecka kupuje mleko na recepty i za każdym razem dostaje
            dwie recepty na dwa miesiące. Nie jest to taki wielki problem
    • Gość: auxan NFZ nie zna realiów? IP: *.olsztyn.vectranet.pl 25.01.10, 09:55
      "Okazało się, że po recepty przychodziły rodziny pacjentów, którzy leżeli w
      szpitalu. Prawdopodobnie proszono w nich o przyniesienie potrzebnych leków.
      Rzecz w tym, że NFZ nie pozwala na to, bo uważa, że jeśli ktoś już jest w
      szpitalu, powinien dostać wszystko, czego potrzebuje."
      W ostatnich latach kilka razy leżałem w szpitalu, ale nie było mowy o tym by
      szpital dawał leki które brałem poprzednio. I to nie zawsze byłoby możliwe, bo
      niektóre trzeba było kilka dni wcześniej zamawiać w aptece. Czy w NFZ na
      kluczowych stanowiskach pracują same okazy zdrowia, bez przewlekłych chorób i
      które nigdy nie były w szpitalu w roli pacjenta?
    • Gość: kazumi który lekarz przyjmie 60 pacjentów dziennie???? IP: *.toya.net.pl 25.01.10, 10:01
      Już to widzę! Jak mają 10 to już psioczą, że roboty dużo, mimo że pracuja
      4-5h! Teraz albo się zapchają kolejki ludźmi ktorzy ida tylko po recepte, albo
      ci co chcą recepte nie zostaną już przyjęci i im leków nie wypiszą!
    • Gość: JoannaH Po receptę do kolejki IP: *.toya.net.pl 25.01.10, 10:12
      Ministerstwo zdrowia prowadzi niezdrową politykę. Po aferze z
      niestandardowym leczeniem onkologicznym i mamografią tylko dla
      kobiet o zdrowych piersiach, mamy następne działanie
      dyskryminujące ludzi przwlekle chorych.
      Dłuższe kolejki to nic.
      W tych długich kolejkach można się zainfekować od innych chorych w
      tej kolejce do lekarza.
      Czy nie byłoby lepiej gdyby lekarz poświęcił czas choremu a nie na
      wypisywanie sprawdzonych leków powtarzalnych ?
      • giancarloregio Re: Po receptę do kolejki 25.01.10, 11:57
        ja piuer..lę taką "służbę" zdrowia. Niech pielęgniarki odejdą od łóżek ...
        lekarzy a zaraz będzie lepiej. A lekarzom dać podwyżki i nie kazać im
        przychodzić do pracy to też nie będzie gorzej, bo już tak jest
        !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      • Gość: pacjent polski Re: Po receptę do kolejki IP: 193.28.230.* 25.01.10, 13:05
        To nie ministerstwo prowadzi niezdrową politykę, tylko lekarze
        próbują załatwić swoje sprawy naszymi rękami. Prowadzą coś w rodzaju
        włoskiego strajku nadinterpretowując przepisy. Sztucznie wydłużają
        kolejki chorych po to by doprowadzeni do ostateczności pacjenci
        poszli rozwalać NFZety.
    • Gość: setka Koniec z wypisywaniem recept bez oglądania pacj... IP: *.toya.net.pl 25.01.10, 12:43
      to jest chore
      w poradniach rodzinnych znaja swoich pacjentwoi leki wpisane w karte
      brane czesto lubna stale powinny byc wypisane bez szemrania
      kolejki,infekcje stracony czas koszmar
      w Polsce niestety z kazdego robi sie oszusta i przestepce dlaczego w
      anglii mozna wszystko zalatwic przez telefon?
      wizyty domowe???niechktos sprobuje umowic wizyte domowe w poradni
      rodzinnej albo mieszka sie poza rejonem wizyt albo jest sie za malo
      chorym
      mysle ze personelowi medycznemu przydaloby sie przypomniec ze ich
      praca jest sluzba i pracuja dal chorycha nie odwrotnie...no ale w
      naszym krajukazdy kto ma odrobine wladzy czy to lekarz czy urzednik
      lubi ja poczuc

recepta na antybiotyk refundowany jest wana 7 dni na inne 30
      nie ma limitudni na realizacje recept nierefundowanych
      • Gość: gość Re: Koniec z wypisywaniem recept bez oglądania pa IP: *.kopernik.lodz.pl 25.01.10, 13:01
        Zróbmy z personelu medycznego białych niewolników.
        Niech nam służą. Niech nie maja żadnych praw. Niech nie mają nic do powiedzenia.
        My im będziemy dyktować co mają robić. A co! Wiemy tyle ile oni.
        Lekarze powinni żyć w odizolowanym miejscu, gdzie nie dostawali by pensji, mieli
        wydzielone posiłki i mogli by nam służyć. Oni są dla nas, dla
        pacjentów,powinni całe życie mieć podporządkowane naszemu dobru, każdą minutę
        życia wypełnioną myślą o swoich pacjentach. Powinni być wysteryzliowani, i żyć w
        celibacie .wtedy całkowicie mogliby poświęcić się tylko nam, ludowi.

• Gość: cmr Re: Koniec z wypisywaniem recept bez oglądania pa IP: *.4web.pl 25.01.10, 15:27
          serio? tak! lekarze każdą swoją minutę PRACY powinni poświęcać swoim pacjentom,
          a nie wpier... ciastek! Za to im się nie płaci. Bardzo mi przykro, ale jeśli ja
          na zachodzie mogę iść do lekarza kiedy chcę, co więcej - zostaję przyjęty po
          maksymalnie 15 minutach, które spędzam w miłym, ciepłym pomieszczeniu, z jakimś
          telewizorem, czy akwarium i masą książek żeby się nie nudzić. Lekarz przyjmuje
          mnie z uśmiechem i poza problemem, z którym się zgłosiłem potrafi mnie skierować
          na kilka dodatkowych badań, bo zauważył coś, na co i ja bym nigdy nie zwrócił
          uwagi. Przede wszystkim SŁUCHA i ROZMAWIA ze mną.
          Idę do lekarza w Polsce - muszę zadzwonić o 7 rano żeby wyciągnąć sobie kartę,
          czekam na zimnym korytarzu ponad pół godziny (a czasem i dłużej, bo pan doktor
          np. znika sobie na kawkę do koleżanek z rejestracji), bo takie są kolejki,
          lekarz nie raczy odpowiedzieć nawet na "dzień dobry", zagląda mi w gardło i
          przepisuje antybiotyk, mimo, że nawet nie wie dokładnie co mi jest. Tak wygląda
          praca lekarza w Polsce. Bardzo mi przykro, ale nie zasługujecie Państwo ba
          podwyżki. Za co? Że nie umiecie się zorganizować? Że kiedy jest epidemia grypy,
          w przychodni jest tylko jeden lekarz, bo reszta spędza miło czas z rodziną w
          Alpach? I skończcie te bujdy o niskich zarobkach, i jacy-to-jesteśmy-biedni, bo
          mam w rodzinie 5 lekarzy i żaden z nich, chociaż każdy sam utrzymuje swoją
          rodzinę, nie musiał sobie niczego w życiu odmawiać z braku środków do życia.
          • Gość: złośłiwe bydlę Re: Koniec z wypisywaniem recept bez oglądania pa IP: *.lodz.msk.pl 25.01.10, 16:25
            Nie podoba się? Możesz nie chodzić do lekarza.
            Zresztą już teraz jeden lekarz POZ/gminę nie jest niczym dziwnym. Za to od
            kolegów, którzy pokończyli medycynę dostaję kartki świąteczne ze znaczkami ze
            Szwecji, Anglii, Norwegii, Australii (dziecko przynajmniej ma radochę).
      • Gość: maud Re: Koniec z wypisywaniem recept bez oglądania pa IP: 217.76.112.* 25.01.10, 14:38
        Jest limit czasowy na leki nierefundowane:dotyczy to substancji silnie
        działających,tych które na receptach są zapisywane z ilością substancji czynnej
        słownie,lub ilość tabletek słownie: dla ułatwienia: najbardziej powszechne:
        Afobam,
        clonazepam,cloranxen,estazolam,luminal,lorafen,relanium,oxazepam,itd...-recepta
        ważna 30 dni ! ,mimo że lek pełnopłatny.
    • Gość: Licho A więc to robota lekarzy? IP: *.com.pl 25.01.10, 12:47
      A mnie powiedzieli, że to pomysł NFZ. No cóż, chyba trzeba będzie sobie
      poszukać przychodni w której pacjentom nie robią takich problemów. Jest
      konkurencja, więc na pewno się takie znajdą.
    • Gość: kazumi lekarze uważają się za wyższą klasę IP: *.toya.net.pl 25.01.10, 14:50
      Właśnie wróciłem z przychodni..nagły przypadek atak wirusa w ciągu dnia tak
      mocno, że mówić i patrzeć na oczy nie można. Lekarz mowy nie ma, żeby jedną
      osobę więcej przyjął! Szasta kartami ile to on ma pracy a on tylko na pol
      etatu! I na pogotowie!
      Więc jak ktoś się źle poczuje ciągu dnia np o godiznie 10, to musi czekać do
      18 aż pogotowie zacznie przyjmować.
      Chamstwo i nieróbstwo lekarzy jest tak wielkie, że większość nie powinna tego
      zawodu kontynuować!
      Teraz lekarz bedzie mial dobrze bo na 10 pacjentow 1 bedzie chial leczenia a
      reszta recept i dyzur w godzinę odwalony!
      Mafia lekarska!! Przepracowują się! Normalny człowiek w pracy często zostaje w
      nadgodzinach a ci nie mogą bo się przepracują!! 15 minut ich zbawi. Co za
      chamstwo!
      • Gość: złośłiwe bydlę Re: lekarze uważają się za wyższą klasę IP: *.lodz.msk.pl 25.01.10, 16:36
        > Szasta kartami ile to on ma pracy a on tylko na pol
        > etatu!

Idź do dyrektora przychodni, żeby dał mu cały.

> Mafia lekarska!! Przepracowują się! Normalny człowiek w pracy
        > często zostaje w
        > nadgodzinach a ci nie mogą bo się przepracują!! 15 minut ich zbawi.

To z ciebie niezły jeleń, jak zostajesz w nadgodzinach i nie żądasz ani zapłaty,
        ani dnia do odbioru. Wpadnij do mnie do firmy, to cię zatrudnię. (moje cwaniaki
        żądają zapłaty za każde 5 minut ponad czas pracy, bezczelni).
    • Gość: tekla Koniec z wypisywaniem recept bez oglądania pacj... IP: *.toya.net.pl 25.01.10, 17:24
      nie ma rozwiązania tej sytuacji
      służba zdrowia jest w jakiejś matni
      lekarze nienawidzą pacjentów i wzajemnie
      wymaz z nosa dla mojej 4 letniej córki wyprosilam po 3 miesaicach
      ropnego kataru, nie mówiąc o głupiej morfologii
      mialam ostatnio wątpliwą przyjemność kontaktu ze szpitalem
      cieżki operacyjny oddział większość pacjentów leżących, dwie
      pielęgniarki i jedna salowa na oddział (śmiech) prsonel medyczny
      trudno odróżnić od sprzątaczy nikt nie ma identyfikatorów lekarz
      (tak myśle że to lekarz) wchodzi obleci karty mówi że tak musi być
      że boli, że puchnie że jakby nie bolało to się nie żyje
      pielegniarki wchodzą o 16 i mowią będziemy smarować i oklepywać
      "tyłki"...moznaby długo gdzie one szkoły kończyly? gdzie wychowanie?
      pacjenci są równie okropni jak personel przyznaję = można zwariować
      i lecząc się i pracując tam
      cieszę się że odeszłam z zawodu bynajmniej nie z powodu zarobków
    • Gość: Marcin Koniec z wypisywaniem recept bez oglądania pacj... IP: *.chello.pl 25.01.10, 18:45
      To zwykłe chamstwom ze strony lekarzy, ponoć teraz nie wypisują recept bo nie
      dostawali za nie pieniędzy a jak przyjmą pacjenta to dostają, ci lekarze
      świata poza kasą nie widzą, sam byłem w przychodni, pani doktor wielce
      zdziwiona ze nie mam kiedy, kazała mi czekać na sam koniec, co trwało ponad
      godzinę a potem wyszła i jej nie było prawie 20 min, gdy wreszcie wróciła i
      mnie przyjęła trwało to może z niecałe 7 minut, wypsiała leki, taki8ch mamy
      niestety lekarzy i chorych ludzi w NFZ-cie, nic tylko wyjeżdzać z tego kraju!
      • Gość: ted Re: Koniec z wypisywaniem recept bez oglądania pa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.10, 19:53
        No i dobrze- zamiast chodzic po recepte dla 89 letniej, niechodzacej matki do
        przychodni bede za kazdym razem wzywal lekarza do domu- dla mnie lepiej- a
        lekarz sobie "pochodzi..." :)
        • Gość: barnaba Re: Koniec z wypisywaniem recept bez oglądania pa IP: *.lodz.msk.pl 25.01.10, 20:28
          Będziesz się śmiał jak dostaniesz termin wizyty za miesiąc- nie tylko Ty wpadłeś
          na ten pomysł.
    • Gość: op Koniec z wypisywaniem recept bez oglądania pacj... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.10, 10:48
      cierpie na przewlekla, nieuleczalna chorobe autoimmunologiczna i musze stsowac
      hormonalna terapie zastepcza. specjalista wyznacza mi terminy wizyt raz na pol
      roku. jednoczesnie nie moze wypisac mi lekow na okres dluzszy niz jeden
      miesiac. po diabla mam chodzic do przychodni piec razy z wizyta, skro
      potrzebna mi recepta na leki, ktorych dawki ani rodzaju internista tak czy
      siak nie zmieni? czy nie mozna wypisac recept z przyszla data waznosci?
    • Gość: m.kazmierczak Koniec z wypisywaniem recept bez oglądania pacj... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.10, 13:11
      Czekac w kolejce na badanie kilka miesiecy? Czekac na specjaliste
      kilka tygodni? Placic za wizyte 100 zl (niestety kilkakrotnie od
      jednej dolegliwosci) i dodatkowo placic za badanie kolejne x zl ?
      Jezeli meczy panstwa ten problem na rynku pojawilo sie pewne
      rozwiazanie abonamenty medyczne ( lodz posiada 18 placowek ) osoby
      zainteresowane zapraszam po pytania na
      mail :kaziu1910@op.pl .Zdrowie mamy tylko jedno ...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka