Dodaj do ulubionych

Sześć nowych domów powstanie przy ul. Nawrot

IP: *.vline.pl 10.02.04, 00:43
Wspaniale. Ale te "ciągi nowych domów wielorodzinnych o architekturze
nawiązującej do łódzkich kamienic" w ogóle nie przypominają kamienic. A gdzie
sztukateria !? Nie powiem, 'dom pod różą', jeśli ktoś pamięta o czym mówię,
jest w pożądku, ale takie coś?
Obserwuj wątek
    • hubar Re: Sześć nowych domów powstanie przy ul. Nawrot 10.02.04, 08:30
      Nie podoba mi się :-(
      Liczyłem, na coś stylizowanego... a to nazwyklejsze nowe bloki, tyle że w
      pięknej okolicy (chodzi o architekturę) i w centrum.
      • Gość: Alabama Re: Sześć nowych domów powstanie przy ul. Nawrot IP: *.w80-15.abo.wanadoo.fr 10.02.04, 09:09
        Doklanie! Znow beda stac budynki wyrwane z kontekstu, tak jak to ma miejsce na
        Piotrkowskiej gdzie stoi kilka gmachow ery komunizmu ktore tylko strasza i ani
        troche nie pasuja do pozostalych zabytkowych budynkow.
        • hubar Re: Sześć nowych domów powstanie przy ul. Nawrot 10.02.04, 09:56
          Takie plomby... z początku XXI wieku :-(
    • blissy Re: Sześć nowych domów powstanie przy ul. Nawrot 10.02.04, 11:48
      Rzeczywiście brzydkie toto!
      "dom pod Różą" jest znacznie ładniejszy, no ale tam mieszkanka to są drogie jak
      cholera...a te tutaj "plomby" pewnie będą stosunkowo tanie...
    • Gość: jj to jest architerktura ?! IP: *.p.lodz.pl 10.02.04, 12:45
      to nie jest architektura lodzka , piekny slogan gorszy projekt sklepy na
      parterze sa wszedzie a nie tylko w lodzi , nikt nie kupi mieszkania od ulicy
      na parterze, a ten luk z kolkiem w tympanonie to wyglada okropnie ,nie
      trzymaja tez wysokosci ,tylko dlatego zeby zaoszczedzic na kosztach i nie
      robic windy , taki lodzkie realia :((
    • Gość: Gnuś Czy ktoś pamięta dom pod różą? IP: *.lodz-wschod.sdi.tpnet.pl 10.02.04, 13:39
      Te domy są w porządku, bo przyczynią się do zlikwidowania slumsów. Gdyby
      właściciel wielu lokali w centrum miasta, tj. gmina Łódź, lepiej pobierała
      czynsze od żuli, którzy nic nie płacą, lub sporo zalegają, wówczas moglibyśmy
      mówić o sztukateriach itd., ale w obecnej sytuacji trzeba przede wszystkim
      ratować serce miasta i nie dopuścić, żeby stało się slumsami... chodzi o to by
      miasto nie rozłaziło się na wiele kilometrów dookoła, ale żeby w samym centrum
      były lokale najbardziej prestiżowe, usługowe, a nie slumsy z łódzkimi żulami.
      Te budynki w pewnym stopniu przyczyniają się do ratowania zdrowej struktury
      miasta.
      • hubar Re: Czy ktoś pamięta dom pod różą? 10.02.04, 13:42
        Niby masz rację, ale czy trzeba stawiać takie klocki w środku miasta? Chyba
        podobną argumentacją posługiwali się budowniczowie tych plomb na Pietrynie... i
        zobacz jak to teraz wygląda.
        • Gość: Gnuś Re: Czy ktoś pamięta dom pod różą? IP: *.lodz-wschod.sdi.tpnet.pl 10.02.04, 13:49
          Te są trochę niższe, trochę w bok od Pietryny... oczywiście mogłyby być jakieś
          inne, lepsze, ale przede wszystkim muszą mieć cenę na miarę łódzkich
          możliwości. Te tutaj maja być wybudowane przez Widzewski TBS, czyli super
          prężną i pożyteczną firmę, która właśnie ułatwia (w sposób, który jest jej dany)
          wyniesienie się zarabiających normalnie ludzi z ruder dewastowanych przez żuli
          do normalnego standardu. Bardzo chwalę ten TBS i chwalę ideę dzielenie
          niezabudowanych kwartałów w centrum Łodzi, tak żeby pośrodku zbyt dużych
          kwartałów nie było niezagospodarowanej przestrzeni z ruinami. Stawianie takiego
          nowoczesnego budownictwa, to jedyne co można w tej chwili zrobić. Nikt inny
          oprócz TBS tego nie robi, więc ja na te budynki nie zamierzam narzekać.
          Estetyka jest ważna, ale chyba w tej dramatycznej sytuacji łódzkiej zabudowy
          centrum nie najważniejsza.
          • Gość: @@@ DETAL IP: 193.95.186.* 10.02.04, 14:39
            owszem masz tez racje ale budzet powinien tu byc wyzwaniem dla architektow a
            nie ograniczeniem. w europejskich miastach tanie budownictwo ma chrakter, jest
            nowoczesne, co prawda detal oszczedniejszy ale za to wykonanie pierwsza klasa.
            a kiedy u nas tak bedzie?
            ps.: mam nadzieje ze te budynki nie byly projektowane przez "inz. bud" (bo na
            takie mi to wyglada)
            • Gość: Gnuś Re: DETAL IP: *.lodz-wschod.sdi.tpnet.pl 10.02.04, 14:50
              Bardzo podobne budynki można obejrzeć na Janowie, a oczywiście te w śródmieściu
              i to niedaleko Piotrkowskiej powinny być na pewno inne... tutaj obydwaj macie
              rację.
            • Gość: Tomas Re: DETAL IP: 212.191.74.* 11.02.04, 12:55
              No cóż. Nadzieja matką...
              większość bloków zaprojektował inż.bud (Piłsudskiego 9 o ile dobrze pamiętam).
              Poza tym bądżmy dobrej myśli. Na tych renderach mało widać.
    • Gość: teoo Re: Sześć nowych domów powstanie przy ul. Nawrot IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 10.02.04, 20:08
      Mówiłem dawno temu,że bedzie blokowo a nie kamienicznikowo a swoją drogą nie
      chodzi o super sztukaterię tylko choćby o drobne detale przy oknach żeby choć
      trochę to pasowało do śródmiejskich kamienic bo takto to po prostu mały Janów
      tworzy się w zabytkowym centrum.Chyba, że chcą nawiązać do bloku Bolka który
      jakiś czas temy wpierdzielili przy Zusie więc Nawrot będzie takim dziwolągiem.
    • yarro Re: Sześć nowych domów powstanie przy ul. Nawrot 11.02.04, 01:28
      A co na to uchwała RM o strefie ścisłej ochrony?
      • Gość: sim Re: Sześć nowych domów powstanie przy ul. Nawrot IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.02.04, 13:41
        ja sie nie ludzilem ze beda to piekne budynki,wystarczy mi inf o firmach
        projektujacych.Bipro... to komunistyczny zyg z panami inz bud w kakaowych
        garniturach,wiec trudno mowic o nowoczesnej architekturze w wykonaniu tych
        ludzi.
    • Gość: Obserwator Re: Sześć nowych domów powstanie przy ul. Nawrot IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 11.02.04, 20:08
      Przykro mi - nie widzę żadnego nawiaząnia do XIX-wiecznej łódzkiej
      architektury. Gdyby architekci wysilili choć trochę swój warsztat intelektualny
      to, myślę, doszliby do rezultatu, który zadowoliłby większość komentatorów.
      Istnieją wszakże dobre wzorce, np. rozbudowa gdańskiej starówki w okolicach
      Motławy - stylowo, a zarazem nowocześnie. A tak będą klocki lego! Nie mieszkam
      w Łodzi lecz przyjeżdżam tu chętnie dla niepowtarzalnego klimatu, który bierze
      sie z historycznej przestrzeni. Jeżeli na miejsce wyburzonych budynków będa
      wstawiane takie współczesne koszmarki to Łódź wiele straci.
    • Gość: raider Re: Sześć nowych domów powstanie przy ul. Nawrot IP: *.tpnets.com 11.02.04, 22:05
      Niestety znowu powstanie sztampowa, nijaka architektura. Na najdroższych
      gruntach w centrum miasta, buduje się budynki żywcem wzięte z osiedli typu
      Radogoszcz czy Janów - tyle że ustawionych w pierzei ulicznej. Wizualizacja
      ukazuje wszystkie błędy projektów: brak odpowiedzniej skali zabudowy, banalny
      detal architektoniczny, brak pomysłu na ciekawą architekturę, użycie
      substandardowych materiałów elewacyjnych, cukierkowa kolorystyka niezgodną z
      duchem architektury Łodzi. Zapraszam autorów projektów do obejżenia kliku
      realizacji w innych miastach Polskich ( o zagranicy nie mówiąc).
      Droga Pani Violetto - proszę o przekazanie tej opinii inwestorowi może jeszcze
      da się coś uratować - bo znowu Łódź wyjdzie na prowincjonalne miasteczko. O
      tego typu realizacjach powinna wypowiadać się komisja architektoniczno -
      budowlana przy prezydencie Łodzi.
    • Gość: Wilczy Drugi dźwig - 06.05.2004 :-) IP: *.p.lodz.pl 06.05.04, 16:36
      Dzisiaj zauważyłem, że na drugim placu budowy (pn.-wsch. róg skrzyzowania
      Nawrot-Sienkiewicza) montowana jest kolumna dźwigu budowlanego.
    • hubar Nie ma mieszkań, są najemcy 10.09.04, 10:20
      Wszystkie mieszkania w nowo budowanych blokach przy ul. Nawrot już zostały
      przydzielone, chociaż do położenia dachu jeszcze daleko. Pierwsze lokale
      zostaną oddane do użytku na początku przyszłego roku, w bloku w którym właśnie
      prowadzone są prace na najwyższym piętrze. W obu budynkach będzie łącznie 81
      mieszkań i kilkanaście lokali użytkowych. Cieszą się wielkim powodzeniem,
      chociaż cena najmu jest słona. Za metr kwadratowy trzeba będzie zapłacić około
      10 zł.

Inwestycja jest realizowana przez Widzewskie Towarzystwo Budownictwa
      Społecznego. Mieszkania są jedno-, dwu- i trzypokojowe. Kilka największych ma
      nawet dwa poziomy.

Kaucja za 50-metrowe mieszkanie wynosi ponad 12 tys. zł. Dodatkowo zarobki
      najemców też muszą być na co najmniej przyzwoitym poziomie. Wymagany dochód na
      osobę wynosi od 850 do 3005 zł.

(alp) - Express Ilustrowany
      lodz.naszemiasto.pl/wydarzenia/400307.html
      • Gość: wt Re: Nie ma mieszkań, nie będzie najemców IP: *.toya.net.pl 09.10.04, 23:03
        czyż nie?
      • yarro Fotki z budowy :) 29.10.04, 01:20
        ... zrobione 25.10.2004.

Nawrot 14:

www.y-web.prv.pl/Nawrot_TBS_14.jpg

Nawrot 18, róg Sienkiewicza:

www.y-web.prv.pl/Sienkiewicza_Nawrot_TBS_18.jpg

Niech się mury pną do góry :)

Pozdrówki!
        • Gość: html Hubar, Fotki z budowy. IP: *.toya.net.pl 29.10.04, 23:47
          Kto steruje procesem inwestycyjnym?
          • yarro Re: Hubar, Fotki z budowy. 30.10.04, 14:19
            Primo. Fotki to wrzuciłem JA - YARRO.

Secundo. Procesem inwestycyjnym zajmuje się Widzewskie TBS.

Cos jeszcze niejasnego?

Pozdrówki.
            • Gość: html Re: Hubar, Fotki z budowy. IP: *.toya.net.pl 30.10.04, 20:07
              To ja wiem,
              ale, w Widzewskim, kto?
              • yarro Re: Hubar, Fotki z budowy. 30.10.04, 20:23
                Hm, a po co ci to?

Zadzwoń i zapytaj :P
          • hubar Re: Hubar, Fotki z budowy. 30.10.04, 20:44
            Co Ty ode mnie chcesz? Już Yarro Ci wyjaśnił, że to jego zdjęcia i jego miejsce
            na serwerze. Czemu myślałeś że to ja?
            • Gość: html Re: Hubar, Ale czy to jest tak trudne pytanie? IP: *.toya.net.pl 30.10.04, 20:50
              • yarro Na jakiej podstawie myslisz... 30.10.04, 21:01
                ... że ja lub Hubar wiemy 'kto za tym stoi'?

Poza tym wprowadzasz nastrój afery i machlojek, a tu akurat tego nie ma!
                • Gość: html Re: Na jakiej podstawie myslisz... IP: *.toya.net.pl 30.10.04, 21:28
                  yarro, nawet przez chwilę tak nie myślałem, dlaczego się boisz, co jest grane?
                  jakie machlojki, nic nie imputuję, pytam tylko.
                  • yarro Re: Na jakiej podstawie myslisz... 30.10.04, 21:56
                    Zatem w seoim imieniu piszę otwarcie: nie mam pojęcia kto tym kieruje. Hubar
                    pewnie też nie.
                    • Gość: html Re: Na jakiej podstawie myslisz... IP: *.toya.net.pl 31.10.04, 01:33
                      Dziękuję, poszukam sam, chętnie podzielę się refleksjami.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka