Dodaj do ulubionych

Tir wjechał im w dom. PZU daje... 30 tys.

IP: *.aber.ac.uk 24.03.10, 19:12
przypominam - cudny kierowca z bombowca dostal za to UWAGA - 500 zl mandatu :)
oto polska wlasnie
gdyby mnie cos takiego spotkalo przede wszystkim zadal bym odszkodowania z
kieszeni kierowcy idioty - nakaz sadowy zajmujacy czesc jego pensji do czasu
az splaci nowy dom tej rodziny (rodzina bierze kredyt by odbudowac dom -
kierowca splaca)
krotka pilka - nie umial zadbac o prawidlowe zabezpieczenie tira niech cierpi
Obserwuj wątek
    • Gość: anty-pzu Tir wjechał im w dom. PZU daje... 30 tys. IP: *.multimo.pl 24.03.10, 19:14
      Polski Złodziej Ubezpieczeniowy-na skutek pożaru wypaliła mi się w dywanie
      dziura o średnicy 25 cm,likwidator przyznał mi odszkodowanie w wysokości 10%
      wartości gdyż reszta była cała.
      • sokolasty Re: Tir wjechał im w dom. PZU daje... 30 tys. 25.03.10, 08:22
        vvv

Ale po to się kupuje obowiązkowe ubezpieczenie, żeby pokrywało koszty m. in. bezmyślności.
        • zigzaur Re: Tir wjechał im w dom. PZU daje... 30 tys. 25.03.10, 08:41
          Bo maksymalna wysokość mandatu za 1 wykroczenie wynosi akurat 500 zł.
          Rzecz w tym, że to nie było wykroczenie ale przestępstwo:
          - sprowadzenie powszechnego niebezpieczeństwa katastrofy
          - zniszczenie mienia dużej wartości.
          Ten mandat to mógł być za zaparkowanie w niedozwolonym miejscu lub za np.
          niewłączenie świateł awaryjnych.
          Musi być proces karny.
          • refleksyjny Na ile ubezpieczona była ta chałupka? 25.03.10, 08:47
            Czyżby wcale?
            • zigzaur Re: Na ile ubezpieczona była ta chałupka? 25.03.10, 08:57
              Istnieje obowiązkowe ubezpieczenie budynków ale ma zastosowanie np. w przypadku
              zdarzeń siły wyższej czyli np. powodzi czy pożaru od pioruna.

Tutaj chodzi o wypłatę odszkodowania z obowiązkowego ubezpieczenia OC samochodu.
            • Gość: ZgryzliwyZenek To nie PZU zrobilo szkode IP: *.240-136-217.adsl-static.isp.belgacom.be 25.03.10, 08:58
              Hola, Hola!
              Co to za socjalizm na forum? nikt nie mysli?
              Za wszystko odpowiadaja ONI?

To nie PZU zrobilo szkode! Dlaczego poszkodowani dyskutuja z nimi?
              To kierowca, a jezeli byl czyims pracownikiem, to pracodawca, jest
              winny wyrzadzonej szkody!
              To ze sobie wykupil OC do wysokosci 30 tys ( prawdopodobnie) to jego
              problem. PZU wywiazuje sie z kontraktu. Ale szkoda jest wieksza i
              winny nie moze zaslaniac sie ze wykupil ograniczona polise.
              Odpowiada w 100%.

• xaliemorph Re: To nie PZU zrobilo szkode 25.03.10, 09:04
                Skoro chcą działać w tym biznesie i zbierać kokosy to niech jest
                zbierają zgodnie z prawem. Każdy biznes jest ryzykowny. PZU jak widać
                nie chce działać zgodnie z prawem.
                • Gość: Zenek Re: To nie PZU zrobilo szkode Zacytuj to prawo! IP: *.240-136-217.adsl-static.isp.belgacom.be 25.03.10, 09:08
                  Wyjasnij o czym mowisz.

Przypomne ze to nie sily natury, czy wypadek spowodowany przez
                  mieszkancow.

Szkode spowodowala osoba trzecia. Na jakiej zasadzie moze przekazac
                  nieograniczona odpowiedzialnosc OC na wystawce polisy? Jestem
                  pewny ze kontrakt OC kierowcy jest ograniczony do minimum legalnego.

Poszkodowany moze dochodzic swoich racji w sadzie, ale od sprawcy
                  nie od PZU.

• zigzaur Re: To nie PZU zrobilo szkode Zacytuj to prawo! 25.03.10, 09:29
                    Suma ubezpieczenia PC samochodów jest określona przez ustawę a nie przez
                    konkretną umowę ubezpieczenia.

Ubezpieczyciel to ktoś taki, kto zarabia nadstawianiem tyłka.

Oczywiście, poszkodowani mogą pozwać zarówno PZU jak i właściciela samochodu
                    oraz kierowcę.
                    • Gość: ~~ Re: To nie PZU zrobilo szkode Zacytuj to prawo! IP: 212.180.168.* 25.03.10, 09:37
                      Tylko, że kierowca i jego pracodawca wykupili polisę OC, i to z niej naprawiona
                      ma być szkoda (po to polisa ta jest obowiązkowa). Później niech się z kierowcą i
                      jego szefem wozi ubezpieczyciel.
                      • Gość: gosc Re: To nie PZU zrobilo szkode Zacytuj to prawo! IP: *.adsl.inetia.pl 25.03.10, 10:14
                        tak to sa wlasnie efrkty bezmyslnosci - mozesz mi kolego powiedziec na
                        jakiej podstwie prawnej PZU mialo by dochodzic od kierowcy zwrotu kwoty
                        odszkodowania ? chyba OC jest po to zeby ubezpieczyciel placil za
                        szkody ktore wyrzadziles.
                        • Gość: ~~ Re: To nie PZU zrobilo szkode Zacytuj to prawo! IP: 212.180.168.* 25.03.10, 20:51
                          Nie wiem i nic a nic by mnie to - jako poszkodowanego - nie interesowało.
                          Przeczytaj może najpierw, co napisałem.
                      • zigzaur Re: To nie PZU zrobilo szkode Zacytuj to prawo! 25.03.10, 11:10
                        W zasadzie słusznie, ale poszkodowany chce mieć jak najszybciej odszkodowanie. I
                        dlatego powinien walczyć o zasądzenie solidarnego odszkodowania. Obojętnie, od
                        kogo je otrzyma: PZU, właściciela samochodu czy kierowcy. A potem niech oni
                        między sobą się rozliczają.
              • Gość: stopp5 Re: To nie PZU zrobilo szkode IP: 188.33.85.* 25.03.10, 09:13
                Suma gwarancyjna OC komunikacyjnego dla szkód materialnych to 300.000 euro. Więc
                jak najbardziej - PZU do tej kwoty odpowiada.
                Możesz się doubezpieczyć na wyższą kwotę, ale nie na niższą.
                • Gość: Dylan Re: To nie PZU zrobilo szkode IP: 212.160.175.* 25.03.10, 10:14
                  Sumy gwarancyjne skoczyły na następny próg i w tej chwili wynoszą 500000euro na
                  szkody na mieniu i 2500000euro na osobie.
              • Gość: gosc Re: To nie PZU zrobilo szkode IP: *.adsl.inetia.pl 25.03.10, 10:09
                1) - tak ale PZU jest ubezpieczycielem - w tej frmie wlasciciel
                ubezpieczyl swoj pojazd i ma prawo miec teraz w nosi dom tych ludzi
                2) pracodawca winny wyrzadzonej szkody ? uzywasz czasem tego organu pod
                czaszka ?
                3) wykupil sobie OC na 30tys? - te twoje tezy i domniemania sa wprost
                fascynujace - pomyslec ze takie tymany maja prawa wyborcze
    • Gość: sd Re: Tir wjechał im w dom. PZU daje... 30 tys. IP: *.toya.net.pl 24.03.10, 19:45
      PZU to wie jak sobie zrobić "świetną" reklamę.
      Tak medialna sprawa.
      • Gość: Atomek PZU to barany IP: *.ssp.dialog.net.pl 24.03.10, 22:40
        Tak, to są barany...całe stada...bez juhasa.

Mi nie dali 600zł za szkody spowodowane przez wichurę (w legnicy w
        tym roku). Naprawę dachu na kamienicy - spadło 50 dachówek, wycenili
        na 50x 1,70....
        Pałowałem się z nimi pismami przez pół roku i nic nie wskórałem.
        Dostali fakturę - też nic.
        No i zabrałem od nich wszystkie ubezpieczenia 3600 rocznie.
        • Gość: das spiel ist aus zadne barany zadne konta pomocy IP: *.dynamic.mnet-online.de 25.03.10, 07:36
          ubezpieczyciel musi zaplacic za szkody
          jezeli dom nie nadaje sie do remontu
          to pzu ma placic i za koszty rozbiorki
          i za koszty zwiazane z entsorgung materialu
          z rozbieranego budynku i za realne koszty
          postawienia nowego wliczajac w to wszystkie koszty
          z tym zwiazane jezeli nie podejmuje sie w wlasnym zakresie
          podjecia kosztow naprawienia szkod spowodowanych przez siebie
          w tym przypadku podmiotu ubezpieczonego u niego
          a jezeli koszty naprawy przekraczaja wartosc budynku
          to zadoscuczynic w postaci ustalenia rzeczywistej wartosci
          uszkodzonego obiektu

radze panstwu powolac rzeczoznawce i wziac to swinskie towarzystwo
          za ryj
          europa zobowiazuje
          ps
          strach pomyslec co to byloby gdyby w tym budynku urodzil sie papiez
          • Gość: gość Re: zadne barany zadne konta pomocy IP: *.adsl.inetia.pl 25.03.10, 08:10
            i sobie właśnie pieknie sam odpowiedziałeś dlaczego państwo dostali tylko 30 tyś! bo tyle to pruchno jest warte. i nieważne , że jest to dorobek czyjegoś życia taka jest wartośćbudynku i basta! żywotność drewnianego budynku ocenia się na ok 80 lat , na pewno jest niepodpiwniczony, bez piętra , mała powierzchnia , nie widzę żeby elewacja była remontowana , stropy czy dach.......30 tuś to i tak chojnie! ale na szczęście ci państwo mają pełnomocnika prawnego i może on coś więcej wyszarpie. tylko co to za adwokat, który wpierw leci to gazety a potem wystepuje z roszczeniami? a odszkodowania trzeba szukać gdzie indziej, sprawa substancji budynku została wyczerpana. wyposażenie , stałe i ruchome elementy , pogorszenie standartu życia......dobry papuga wyciągnie co trzeba. a pzu? uważam , że chojnie potraktowało wycenę. inna sprawa , że polactwo mocne w gębie niewiele potrafi sobie załatwić - nie znajomość przepisów jest kosmiczna, a korzystanie z prawników niepopularne.
            • Gość: m Re: zadne barany zadne konta pomocy IP: *.cdma.centertel.pl 25.03.10, 08:24
              Z samochodami łatwiej bo zawsze mozna kupić podobnej klasy uzywany.Z domem jest
              pewien problem bo z jednej strony ubezpieczyciel powinien naprawic szkodę to jak
              w tym przypadku umozliwić mieszkanie w takich samych warunkach.Tyle ,że nikt
              teraz takiej budy wybudować nie pozwoli. A cos lepszego to dla włascicieli
              korzyść a prawo nie pozwala na ubezpieczeniach zarabiać.Wszystko zależy czy
              ubezpieczyciel zechce z tego wyjśc z ludzka twarzą , czy też nie zechce zyskac
              opinii dojnej krowy.Bo inaczej patrzy na to lud a inaczej ci , którzy na
              ubezpieczeniach chcą zarabiać.
            • zigzaur Re: zadne barany zadne konta pomocy 25.03.10, 08:43
              Jeszcze gorsza jest NIEZNAJOMOŚĆ ortografii języka polskiego.
              • Gość: gość Re: zadne barany zadne konta pomocy IP: *.adsl.inetia.pl 25.03.10, 10:25
                w moim ojczystym języku byków nie robię, po niemiecku i angielsku też mi się nie zdarza! a po polsku piszę jak umię!
            • xaliemorph Następny z lobby ubezpieczeniowego 25.03.10, 09:02
              OC to przywrócenie to stanu pierwotnego, sprzed zdarzenia. Czyli
              jeśli budynek wymaga rozbiórki, należy odbudować budynek o takim
              samym standardzie. Uwaga kruczek. Zgodnie z obowiązującymi normami.

OC absolutnie nie ma nic do rzeczy co do wartości. Wartość może
              jedynie pomóc w wycenie ale w tym przypadku jedynie pomaga w wycenie
              rozbiórki domu.

• Gość: das spiel ist aus czesciowo IP: *.dynamic.mnet-online.de 25.03.10, 09:27
                uszkodzony budynek spelnial zgodnie z polskimi normami
                funkcje mieszkalne i byl zamieszkany
                wiec
                jezeli koszty naprawy zgodne z polskimi normami prawa budowlanego
                przekraczaja jego rzeczywisty koszt
                to na koszt w tym przypadku pzu musi byc rekonpensata w wysokosc
                wartosci postawienia zastepczego budynku o niskim standardzie
                a wiec drewnianego np z plyt prasowanch ocieplonego z elewacja na fundamentach
                i szacujac koszty wliczyc nalezy rozbiorke i uporzadkowanie terenu
                postawienie jezeli to konieczne nowych fundamentow i samego obiektu
                np o powierzchni 55m2
                i mysle ze za mniej jak 150 tys jest to niemozliwe

• Gość: mm Re: PZU to barany IP: 80.94.16.* 25.03.10, 08:04
          Gość portalu: Atomek napisał(a):
          > Tak, to są barany...całe stada...bez juhasa.
          > Mi nie dali 600zł za szkody spowodowane przez wichurę (w legnicy w
          > tym roku). Naprawę dachu na kamienicy - spadło 50 dachówek, wycenili
          > na 50x 1,70.... Pałowałem się z nimi pismami przez pół roku i nic nie wskórałem.

Może i barany, ale ty nie jesteś lepszy. Wichura w tym roku, a ty się z nimi
          pałowałeś pół roku? Mamy marzec, póki co.
          • wyksztalciuch.jeden Re: PZU to barany 25.03.10, 09:22
            Dachówki przewidziały wichurę i same spadły wcześniej ;-)
            A tak poważnie to wichura była w zeszłym roku. Prawdopodobnie mylisz te
            "huragany", co zawsze mają kobiece imiona.
      • miszczu.pl Re: PZU jak publiczna TVP zlodziejska instytucja 25.03.10, 07:30

• kancermeister Re: Tir wjechał im w dom. PZU daje... 30 tys. 25.03.10, 07:34
        PZU nie jest instytucją charytatywną i nie wypłaci powyżej ustalonej kwoty odszkodowania, która mogła być właśnie taka, bo wszakże zawierana umowa OC rzadko jest wyższa. Nie jest zaś wyższa, bo na kierowców TIR-ów nie bierze się przygłupów, którzy kupili sobie prawo jazdy i jeżeli zapomną zaciągnąć hamulec, to kończy się to zazwyczaj na najbliższym krawężniku. W końcu o nie czytamy codziennie o domach rozwalonych przez TIR-y.

Jeżeli ktoś chce wyższego odszkodowania, to powinien zwrócić się bezpośrednio to pracodawcy owego kierowcy i wydusić je od niego. PZU może nawet pośredniczyć w takiej sprawie, oczywiście za odpowiednią gratyfikacją... ale i tak się opłaci, bo doświadczenie w tym mają niezłe.

Gość portalu: sd napisał(a):

> PZU to wie jak sobie zrobić "świetną" reklamę.
        > Tak medialna sprawa.

Żebyś wiedział. To, że PZU nie wypłaci powyżej ustalonej wartości odszkodowania, tylko dobrze o nim świadczy, bo z czego niby miałby wypłacić? Z cudzej polisy? To dobrze, że strzegą pieniędzy swoich klientów i nie uginają się pod naciskiem medialnym, zresztą, prawdę mówiąc - idiotycznym.

Tak nawiasem mówiąc, lepiej oszczędzać inwestując w zaawansowane produkty finansowe, niż ubezpieczać się w ZU. Istnieje wprawdzie kilkuletnie ryzyko, ale po pewnym czasie można liczyć na dużo większe pieniądze, niż te, które otrzymałoby się z jakiejkolwiek polisy.
        • misiu-1 Re: Tir wjechał im w dom. PZU daje... 30 tys. 25.03.10, 08:09
          Weź sobie do ręki ogólne warunki ubezpieczeń komunikacyjnych, zobacz, jaka jest
          ustawowa suma gwarancyjna za szkody na mieniu (do niedawna 300 a obecnie 600tys.
          euro) i nie wypisuj głupot.
          • zigzaur Re: Tir wjechał im w dom. PZU daje... 30 tys. 25.03.10, 08:45
            Wymieniłeś wartość sumy ubezpieczenia OC samochodu osobowego. Wartość sumy
            ubezpieczenia ciężarówy czy autobusu jest z pewnością wielokrotnie wyższa.
            • Gość: B Re: Tir wjechał im w dom. PZU daje... 30 tys. IP: 212.160.175.* 25.03.10, 10:23
              Obecnie suma gwarantowana dla szkód na mieniu wynosi 500tyś euro i na samochody
              osobowe i na ciężarowe jest taka sama.
              • zigzaur Re: Tir wjechał im w dom. PZU daje... 30 tys. 25.03.10, 11:11
                To jest nielogiczne. Zwłaszcza w obliczu opisanego w artykule zdarzenia.
                Gdyby w ten dom wjechał np. seicento, szkody byłyby mniejsze.

Ciężarówy są cięższe i więcej jeżdżą.
          • kancermeister Re: Tir wjechał im w dom. PZU daje... 30 tys. 26.03.10, 00:53
            misiu-1 napisał:
            Weź sobie do ręki ogólne warunki ubezpieczeń komunikacyjnych, zobacz, jaka jest ustawowa suma gwarancyjna za szkody na mieniu (do niedawna 300 a obecnie 600tys. euro) i nie wypisuj głupot.

Jak mi mówili, że w dzisiejszych szkołach już nie uczą czytania ze zrozumieniem, to nie wierzyłem.
            Sam sobie, misiu-1, przyswój dokumenty, o których piszesz (i jeszcze parę innych), a nie popisuj się niekompetencją.
    • eqonix Po to się ma OC aby tyłek swój chronić 24.03.10, 19:47
      Nie ważne co się stało, samochód był ubezpieczony i ubezpieczyciel jest
      zobowiązany pokryć szkody. Po to się wykupuje ubezpieczenie i słono za to płaci.
      Ale PZU to wielka firma, ma swoje procedury, przepisy, będzie przeciągać sprawę
      i zwodzić aż sprawa skończy się w sądzie gdzie adwokat PZU zaproponuje ugodę.
      Normalna praktyka :)
      PZU jest w konfortowej sytuacji bo to nie jego mieszkanie, i ono nie potrzebuje
      na gwałt pieniędzy.
    • Gość: klient PZU zaangarzować kancelarie adwokacką IP: *.toya.net.pl 24.03.10, 20:06
      tylko po przez sąd mozna domagać sie od pzu odszkodowania wiem coś o tym.. po
      wygranej sprawie dostałem 500% tego co oferowane mi na wstępie... do tego
      doliczyć trzeba równiez odsetki.. wiec nie ma na co czekać i brać ADWOKATA!!!!
      • zbig1113 Re: zaangarzować kancelarie adwokacką 24.03.10, 20:59
        Ja bym wolał ją zaangażować. Co do reszty pełna zgoda.
    • Gość: rozbitek To jest zwykła, bandycka praktyka ubezpieczyciela IP: 195.117.116.* 24.03.10, 20:07
      Powinno się wprowadzić zasadę osobistej odpowiedzialności za
      bezzasadną odmowę lub zaniżenie odszkodowania.
      Gdyby jeden z drugim urzędas z TU lub ZUS musiał zapłacić po wyroku
      tak z 10000 PLN grzywny, to by się najpierw pięć razy zastanowił,
      czy słusznie czyni.

A mecenas niech walczy nie tylko o odszkodowanie, ale też i
      zadośćuczynienie w związku z uciążliwościami wynikłymi dla
      poszkodowanych.
    • Gość: ilex Tir wjechał im w dom. PZU daje... 30 tys. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.10, 20:12
      Na PZU lepiej uważać. Mnie chcieli zaniżyć odszkodowanie w wypadku
      komunikacyjnym. To standardowe zagranie ubezpieczyciela. Większość ludzi
      zagryza wargi i bierze co im się daje. Ja poszedłem do sądu i po 2 latch
      wygrałem sprawę. Nigdy nie należy odpuszczać !!!
      • refleksyjny Pieniactwo? 25.03.10, 08:52
        • Gość: stopp5 Re: Pieniactwo? IP: 188.33.85.* 25.03.10, 09:18
          Dochodzenie należnych praw to poczucie sprawiedliwości.
          Pieniactwem jest dla zwolenników tezy "strugać frajerów"
      • Gość: ~~ Re: Tir wjechał im w dom. PZU daje... 30 tys. IP: 212.180.168.* 25.03.10, 09:22
        Standardowo. Może da się coś uszczknąć. Tu stówka, tam stówka, 1000
        ubezpieczonych i mamy 100000 do przodu.
        PZU nie ma u mnie szans, odkąd ich pracownik sfałszował umowę ze mną, a firma
        nie poczuwała się do winy (forsa płynie). Pazerni fałszerze.
    • Gość: driverlodz Tir wjechał im w dom. PZU daje... 30 tys. IP: *.grs-k0.g1.pl 24.03.10, 20:14
      przypomne tylko ze pzu mialo najwiekszy zysk w swojej historji istnienia w
      2009r . przyklad moj mialem wypadek w pracy -jestem ubezpieczony w 3 mijescach
      ,i dostaje procent utraty zdrowia nastepujaco 1,miejsce 10% w drugim 9% a w
      pzu 3% na moje odwolanie odpisano mi ze tylko sad i mnie zlewaja dlatego min.
      pzu ma najwiekszy zysk,a jam klopot bo nawet nie wiem gdzie uderzyc by ruszyc
      ta sprawe
    • Gość: Andrzej Tir wjechał im w dom. PZU daje... 30 tys. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.10, 20:22
      Ważne że prezes pzu ma wypłatę w terminie w wysokości willi, dzięki takim
      frajerom.
    • Gość: koko Dość samowoli PZU IP: 78.155.115.* 24.03.10, 21:01
      Uważam że PZU samo odbuduje dom i nie ważne ile będzie kosztować i
      wyposaży w ten sprzęt który ulegl zniszczeniu.Taki winien być
      werdykt w tej sprawie dość okradania społeczności przez
      największego ubezpieczyciela.
      • Gość: zaangażowany Re: Dość samowoli PZU IP: 212.180.168.* 24.03.10, 21:53
        interesująca opinia:

"Uważam że PZU samo odbuduje dom i nie ważne ile będzie kosztować i
        > wyposaży w ten sprzęt który ulegl zniszczeniu.Taki winien być
        > werdykt w tej sprawie dość okradania społeczności przez
        > największego ubezpieczyciela."

... właśnie w kolizji ktoś zniszczył mi 10-letniego Mercedesa. to przecież
        oczywiste, że w ramach autocasco powinni mi wypłacić tyle abym kupił sobie nowego...

• Gość: ffs Re: Dość samowoli PZU IP: *.nott.cable.ntl.com 25.03.10, 07:35
          specjalnie dla ciebie wyplaca ci na 10 letniego malucha

idiota!
          • Gość: daro Re: Dość samowoli PZU IP: *.147.20.25.nat.umts.dynamic.eranet.pl 25.03.10, 08:12
            kolego, to był sarkazm... sprawdź w googlach co to znaczy :)
    • Gość: agent-allianz A na jaką kwotę było ubezpieczenie i jakie..... IP: *.gorzow.mm.pl 24.03.10, 21:06
      Pani Agnieszka Urazińska zamiast robić aferę niech poda kwotę na
      jaką był ubezpieczony dom bo reguła jest taka że ludzie chcą mieć
      ubezpieczenie ale nie interesuje ich co w tym ubezpieczeniu jest
      tylko wysokość składki, ludzie wolą uspokoić swojego ducha że mają
      jakieś ubezpieczenie (papier a nie ubezpieczenie) niż porządnie się
      ubezpieczyć. Można kupić ubezpieczenie na określoną kwotę plus
      koszty akcji ratunkowej i ew. usunięcia skutków ale za to trzeba
      zapłacić jakieś 150 zł dodatkowej składki. Więc Pani Agnieszko jak
      pisze Pani coś to proszę o konkrety bo w ten sposób można wszystko
      napisać a wyborcza to porządna gazeta i zasługuje na to żeby pisać
      posługująć się faktami a nie tanią sensację i sentymentalnym
      spłycaniem tematu.
      Pozdrawiam
      Agent ubezpieczeniowy na szczęście z konkurencyjnej firmy.
      • Gość: sss czytać umie? ubezpieczenie OC auta ma to pokryć IP: 83.143.161.* 24.03.10, 21:12
        a nie ubezpieczenie domu. W tym przypadku stratę można i należy pokryć z
        ubezpieczenia sprawcy.
      • Gość: nikt Re: A na jaką kwotę było ubezpieczenie i jakie... IP: *.orasoft.net.pl 24.03.10, 21:12
        Odszkodowanie jest z polisy kierowcy TIR-a !.

> Agent ubezpieczeniowy na szczęście z konkurencyjnej firmy.

Strach się u Ciebie ubezpieczyć.
        • zigzaur Re: A na jaką kwotę było ubezpieczenie i jakie... 25.03.10, 08:47
          Dokładniej mówiąc, z polisy WŁAŚCICIELA samochodu. Kierowca może być
          pracownikiem zatrudnionym w firmie będącej właścicielem samochodu.
      • Gość: xxxxxxx Re: A na jaką kwotę było ubezpieczenie i jakie... IP: *.chello.pl 24.03.10, 21:23
        A co ma do rzeczy na ile był dom ubezpieczony skoro odszkodowanie jest wypłacane
        z polisy OC kierowcy?? Sami domu sobie nie spalili (wtedy miałoby to do rzeczy i
        to sporo) Także Panie agent - czytanie ze zrozumieniem się kłania.
      • Gość: zaangażowany Re: A na jaką kwotę było ubezpieczenie i jakie... IP: 212.180.168.* 24.03.10, 22:02
        tu akurat się nie zgodzę , przynajmniej częściowo.

Szkoda powinna być pokrywana z OC sprawcy do wartości rzeczywistej tzn. jeśli
        miałeś stary dom to niestety za budowę nowego Ci nie zapłacą.
        Ale jest rozwiązanie - można wykupić własne ubezpieczenie np. od ognia i innych
        zdarzeń losowych, z odpowiednim zakresem czyli min. z sumą ubezpieczenia do
        wysokości wartości odtworzeniowej. wtedy dostaniemy odszkodowanie pozwalające na
        pokrycie kosztów odbudowy.

... no tak ale zawsze lepiej wieszać psy na ubezpieczycielu... prościej i temat
        nośny na artykuł.
        • bah Re: A na jaką kwotę było ubezpieczenie i jakie... 25.03.10, 06:48
          > Szkoda powinna być pokrywana z OC sprawcy do wartości rzeczywistej

Nie! Należy pokryć koszty doprowadzenia do stanu pierwotnego.
          Należy zabezpieczyc TIRa na poczet kary.

Doprowadzenie do stanu pierwotnego, to nie robienie z ludzi bezdomnych.

• Gość: wkamil Re: A na jaką kwotę było ubezpieczenie i jakie... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.03.10, 08:17
            tzn, to ze tobie sie tak wydaje, nie znaczy, ze tak rzeczywiscie jest
          • zigzaur Re: A na jaką kwotę było ubezpieczenie i jakie... 25.03.10, 08:49
            Przywrócenie stanu poprzedniego musi oznaczać wybudowanie domu o podobnej
            powierzchni o standardach zgodnych z AKTUALNIE OBOWIĄZUJĄCYMI PRZEPISAMI np.
            dotyczącymi zabezpieczenia ppoż., izolacji cieplnej itd.

Dla PZU najtaniej będzie podarować poszkodowanym piętro w swoim biurowcu.
        • Gość: stopp5 Niech zapłacą za budowę starego domu ;) IP: 188.33.85.* 25.03.10, 09:08
          Co to obchodzi poszkodowanego? On miał dach nad głową.
          OC jest by zrekompensować wyrządzone szkody, czyli koszt przywrócenia
          poprzedniego stanu posiadania bądź przez naprawę bądź przez zakup rzeczy o
          takich samych lub zbliżonych walorach użytkowych.
          PZU ma pokryć koszt rozbiórki tego domu i postawienia domu o takim samym lub
          zbliżonym standardzie. Ile to będzie kosztować - poszkodowanego nie obchodzi.
          Jeśli braknie z sumy gwarancyjnej OC - to pozostaje roszczenie z powództwa
          cywilnego względem sprawcy.
          Obecnie jeśli chodzi o szkody majątkowe to limit dla szkód materialnych jest
          300.000 euro w przypadku OC tzw. komunikacyjnego.

Psów nikt nie wiesza,pokazuje tylko coś, co można zakwalifikować jako nieuczciwe
          praktyki ze strony ubezpieczyciela. (czytaj: wy... poszkodowanego)
      • Gość: gosc Re: A na jaką kwotę było ubezpieczenie i jakie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.10, 22:21
        Hey AGENT,tylko omijaj moje drzwi bo kopa masz w samych drzwiach i może
        odblokuje ci się mózg i zaczniesz myśleć, a nie bujać klienta po to tylko żeby
        sprzedać. To nie chipsy tylko umowa i tu się ludzi nie kiwa, bo polisy nie
        zmienisz jak opakowania owych chipsów.
      • icchaq Re: A na jaką kwotę było ubezpieczenie i jakie... 24.03.10, 22:55
        to tu nie ma nic do rzeczy. Proszę sobie przypomnieć część ogólną prawa
        zobowiązań (o quasi-zobowiązaniach). Szkodę wyrządził TIR, który był
        ubezpieczony w PZU i PZU za niego (w granicach ubezpieczenia) odpowiada.
        Natomiast poszkodowani mogliby uzyskać odszkodowanie od firmy, w której się
        ubezpieczyli (jeśli....) ale to jest zupełnie inny stosunek prawny, niezależny
        od odpowiedzialności ubezpieczyciela TIRa. Jeśli (teoretycznie) ubezpieczyli by
        się od takiego wypadku i płacili składki, to mają dodatkowe odszkodowanie.
      • Gość: kaczort Re: A na jaką kwotę było ubezpieczenie i jakie... IP: 95.175.10.* 25.03.10, 08:07
        To nie ma znaczenia o czym Pan jako agent konkurencji powinien doskonae wiedziec
        - OC samochodu który wyrządził szkodę opiewa na kilkaset tysięcy EUR ( nie
        pamiętam dokładnie, ale raczej na odbudowę takiego domku wystarczy. Praktyka
        zaniżania odszkodowania jest powszechna. Niedawno Pańskie towarzystwo
        zaproponowało mi odszkodowanie za zniszczony przez waszego klienta samochód w
        kwocie, która nijak nie przystawała do jego wartośći. Po wymianie kiku pism z
        powolaniem się na te same przepisy i wyrok sądu (tnz i ja i wy powoływaliśmy
        się na to samo) wasz rzeczoznawca zmienił wycenę o jakieś 30% Niech Pan sam
        pomyśli , czy ta pierwsza była rzetelna, czy obliczona na "może się facet nie
        odwoła"?
        Z pozdrowieniami..
      • Gość: ZgryzliwyZenek Ej Panie agent! IP: *.240-136-217.adsl-static.isp.belgacom.be 25.03.10, 09:03
        Od kiedy sprawca za nic nie odpowiada a odszkodowanie za szkody sa
        problemem ofiary?

To nie sily natury!
        Szkody spowodowal kierowca lub jego firma.

Wykupienie polisy nie zwalnia od odpowiedzialnosci. To tylko
        obowiazkowy bezpiecznik na wypadek niewyplacalnosci.

Agent, zmien prace bo sie nie znasz na tym co robisz!
        • zigzaur Re: Ej Panie agent! 25.03.10, 09:34
          Dokładnie. Poszkodowani mogą pozwać PZU, kierowcę oraz właściciela samochodu i
          zażądać wypłacenia odszkodowania na zasadzie odpowiedzialności solidarnej.
          • truten.zenobi Re: Ej Panie agent! 25.03.10, 21:44
            > zażądać wypłacenia odszkodowania na zasadzie odpowiedzialności solidarnej.

które i tak wypłaci PZU..
            • everettdasherbreed Re: Ej Panie agent! 27.03.10, 08:10
              Poszkodowanemu jest obojętne, od kogo otrzyma odszkodowanie. Ważne jest, kiedy
              je otrzyma.
              Zasądzenie odpowiedzialności solidarnej od PZU, właściciela i kierowcy samochodu
              spowoduje, że wzajemnie zaczną się popędzać.
              • truten.zenobi Re: Ej Panie agent! 27.03.10, 19:43
                tylko że mnie jako płacącego składkę OC to wali co sąd zasądzi i tak zgodnie z
                umową płaci ubezpieczyciel... będzie zalegał jego sprawa- jego koszt

a mając wyrok sądu czyli jak przebrniesz przez wszystkie procedury to szybciej i
                łatwiej będzie ci uzyskać kase od ubezpieczyciela..

zresztą w umowie ubezpieczenia(nie wiem czy kiedykolwiek czytałeś) jest że nie
                możesz ani płacić ani w inny sposób dogadywać się z poszkodowanym...

nie wiem też czy tak dowolnie możesz sobie wszystkich pozywać - pewnie są na to
                pewne regulacje zwłaszcza jeśli chodzi o obowiązkowe ubezpieczenia komunikacyjne...
    • Gość: Robert Tir stoczył się i zburzył im dom. PZU daje... 3... IP: 83.1.60.* 24.03.10, 21:24
      Bo to jest właśnie PZU - jedno wielkie dziadostwo !!! potrafią tylko w ramach "troski o Klienta" wydębić pod groźbą egzekucji komorniczej podwójną składkę jeśli tylko zapomniałeś (lub nie wiedziałeś że tak trzeba) wypowiedzieć im umowę ubezpieczenia na dzień przed końcem zawartej umowy i ubezpieczyłeś się w innym (czytaj : tańszym !!! ) Towarzystwie . Banda i nic więcej. Trzymam kciuki za poszkodowanych aby udało im się wywalczyć jak największe odszkodowanie od tego betonu zwanego PZU. nie 30000 a 300000 !!! A innym radzę omijać tę instytucję z daleka.
      • Gość: michal_powolny12 Re: Tir stoczył się i zburzył im dom. PZU daje... IP: *.iwacom.net.pl 02.04.10, 02:13
        Dla PZU jesteś nadal jego klientem. Proste? Proste dla myślących i
        czytających dokumenty.
    • Gość: ag Tir stoczył się i zburzył im dom. PZU daje... 3... IP: 62.233.161.* 24.03.10, 21:26
      Na dzisiaj odpowiedzialność firmy ubezpieczeniowej za szkody w mieniu z tytułu ubezpieczenia OC komunikacyjnego to kwota do 500.000,00 EURO (SŁOWNIE: PIĘĆSET TYSIĘCY EURO). Jest za co odbudować dom.
      • Gość: zaangażowany Re: Tir stoczył się i zburzył im dom. PZU daje... IP: 212.180.168.* 24.03.10, 22:05
        ... tyle że suma gwarancyjna 500 000 EUR to nie to samo co odszkodowanie ...
        • Gość: ag Re: Tir stoczył się i zburzył im dom. PZU daje... IP: *.adsl.inetia.pl 24.03.10, 22:59
          A Ty Zaangażowany umiesz czytać ze zrozumieniem? Z Twoich wypowiedzi wynika, że masz już całkowicie wyprany mózg na pseudo szkoleniach w firmie ubezpieczeniowej. Żal mi Ciebie.
    • bidzejkej Tir stoczył się i zburzył im dom. PZU daje... 3... 24.03.10, 21:57
      PZU trzeba pozywać bez miłosierdzia, ale z kosztami rozbiórki to
      szanowny pan mecenas przesadził zdecydowanie. Rozbiorę to co widzę na
      zdjęciu za mniej niż 30 TPLN.
      • Gość: ... Re: Tir stoczył się i zburzył im dom. PZU daje... IP: *.sta.asta-net.com.pl 24.03.10, 22:32
        Oblicz koszt robocizny zodgnie z KNR - wyjdzie faktycznie 40-50 tyś - jak byś
        nie wiedział tak liczą firmy ...

na lewo można za 1/3 tej kwoty ... ale no właśnie PZU musi mieć papiery to
        trzeba zgodnie z prawem i KNR
      • Gość: Gruby Benek Zgłoś swoją kandydaturę ;) IP: *.toya.net.pl 25.03.10, 07:06
        W sumie to za ile rozbierzesz, bo mam coś podobnego do usunięcia na posesji? :P
      • oservattoreromano Re: Tir stoczył się i zburzył im dom. PZU daje... 25.03.10, 08:34
        bidzejkej napisał:

> PZU trzeba pozywać bez miłosierdzia, ale z kosztami rozbiórki to
        > szanowny pan mecenas przesadził zdecydowanie. Rozbiorę to co widzę na
        > zdjęciu za mniej niż 30 TPLN.

Pojęcia nie masz o rozbiórkach ! W proce ten wchodzi fizyczne rozebranie
        budynku, wywóz odpadów na wysypisko, opłata za wysypisko, utylizacja materiałów
        niebezpiecznych, np. papa. Odcięcie dostaw wody energii, gazu ...Za to wszystko
        trzeba zapłacić.
        • xaliemorph Re: Tir stoczył się i zburzył im dom. PZU daje... 25.03.10, 08:56
          I zrobić to w pełni legalnie. Czyli jak piszesz, utylizacja itd. bo
          przecież PZU chyba działa legalnie, czyż nie?!
      • emeryt21 Re: Tir stoczył się i zburzył im dom. PZU daje... 25.03.10, 09:07
        Przedziwnie liczysz.Samo wywiezienie tego na wysypisko bedzie
        drozsze...
        Ubezpieczenie OC w PZU to odrebna sprawa i PZU jak zawsze szuka
        jelenia....Nie te czasy prosze panow i pan z PZU...
    • Gość: shoo Re: Tir wjechał im w dom. PZU daje... 30 tys. IP: *.147.115.99.nat.umts.dynamic.eranet.pl 24.03.10, 22:28
      zbiorka pobliczna na prywatne konto.. niezle...
      • artnow Re: Tir wjechał im w dom. PZU daje... 30 tys. 24.03.10, 22:55
        Gość portalu: shoo napisał(a):

> zbiorka pobliczna na prywatne konto.. niezle...

Też mi się to rzuciło w oczy.
        Mogą tych ludzi ładnie załatwić jak im się US do tego przyczepi, a na pewno sie przyczepi...
    • artnow Re: Tir wjechał im w dom. PZU daje... 30 tys. 24.03.10, 22:50
      Gość portalu: vvv napisał(a):

> zadal bym odszkodowania z
      > kieszeni kierowcy idioty - nakaz sadowy zajmujacy czesc jego pensji do czasu
      > az splaci nowy dom tej rodziny

Po to jest OC żebyś był zwolniony z takich sytuacji. Takie jest prawo i nie ma co wymyślac.
    • adamowski1 Tir stoczył się i zburzył im dom. PZU daje... 3... 24.03.10, 22:51
      Jak znam życie to bez sprawy w sądzie się nie obejdzie,w sumie polisa OC
      opiewa na kilka milionów złoty za ewentualne szkody wyrządzone przez
      ubezpieczony pojazd.Na koszt ubezpieczyciela powinna zostać przeprowadzona
      rozbiórka i odbudowa zniszczonego domu,to oczywiste.
      • Gość: j-50 Re: Tir stoczył się i zburzył im dom. PZU daje... IP: *.mas.abpl.pl 25.03.10, 08:33
        Nie tylko to. Koszty poniosło też miasto oddając swój lokal w
        użytkowanie poszkodowanym. To oczywiście dużo mniejszy koszt niż
        tego budynku - ale jednak jest. Te 30 patoli powinno być tylko na
        koszty tego mieszkania. Miasto powinno wystawić PZU rechunek.
    • Gość: piasek Tir stoczył się i zburzył im dom. PZU daje... 3... IP: *.adsl.inetia.pl 24.03.10, 22:58
      Jeżeli Pan mecenas uważa że kwota 30 tyś zł to za mało na rozebranie
      drewnianego domku, który juz jest w zasadzie prawie rozebrany to
      chyba ma nie jest osobą o realnym spojżeniu na świat i powinien się
      zastanowic nad zmianą profesji. Rozebranie tego domu nie będzie
      trwało dłużej niz jeden dzień i całość prac powinna się zamknąć w
      kwocie 15 tyś. zł, a to co mówi prawnik jest jakimś absurdem. A
      sądów swoich nie wyrażam jako laik lecz jako specjalista (inż.
      budownictwa).
      Natomiast odszkodowanie określone przez ubezpieczyciela, to kolejny
      absurd, i przykład traktowania zwykłych ludzi (może nie będzie się z
      nami sądził i się zadowoli ochłapem). Osoba kalkulująca wysokość
      odszkodowania powinna ustalić wartość odszkodowania na poziomie
      kosztu odtwożenia budynku o itentycznej powierzchni i analogicznym
      standardzie co budynek zniszczony. Zniszczony budynek miał
      powierzchnię ok 80 m2, więc odszkodowanie powinno wynieść ok 80 x
      2500 = 200 tys. zł nie licząc oczywiście rozbiórki.
      Pozdrawiam i życze sukcesu w starciu z ubezpieczycielem i sprawcą
      katastrofy.
    • Gość: Jak z tym kontem? Tir stoczył się i zburzył im dom. PZU daje... 3... IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 24.03.10, 23:08
      Hmmm, ze niby jak z tym kontem? Zeby tak wplacic komus pieniadze na konto,
      zeby Urzad Skarbowy mial podstawe, zeby sie upomniec o podatek? Wiecej z tego
      artykulu poszkodowani beda miec problemow niz pozytku, wierzcie mi. Juz lepiej
      do nich isc i dac im pieniadze do reki, albo materialy budowlane albo jaka
      inna pomoc ... Autorze - pomysl dwa razy zanim napiszesz... :(
      A PZU to inna historia...
    • anx78 na oko to z 200 000 powinni dostac. 24.03.10, 23:40
      liczmy;
      projekt domu i przyłączy; elektryka, woda, gaz, kanalizacja = 50 000
      prace fundamentowe 25-30
      sciany stropy okna instalacje w nich 100
      zagospodarowanie działki 5
      wyposarzenie podstawowe 20
      = 200 000 PLN.
    • anx78 Re: Tir wjechał im w dom. PZU daje... 30 tys. 24.03.10, 23:42
      Gość portalu: vvv napisał(a):
      > krotka pilka -

po to jest ubezpieczenie własnie!!
    • Gość: auxan Tir stoczył się i zburzył im dom. PZU daje... 3... IP: *.olsztyn.vectranet.pl 24.03.10, 23:50
      PZU powinien sam odbudować dom i pokryć koszty zakwaterowania rodziny na czas
      remontu. Odbiór techniczny robi inspektor budowlany wskazany przez
      pokrzywdzoną rodzinę.
    • hellbert Dla PZU najlepiej by było, gdyby mieszkańcy 25.03.10, 06:59
      zginęli w tym wypadku. Taka prawda. Żywi ludzie są im tylko zawadą.
      Gdyby ci ludzie zginęli, to co najwyżej ktoś z PZU jakieś "wyrazy
      ubolewania" by wydukał (i wziął za to kilkanaście patoli premii). A
      tak doopa, biora na przeczekanie, może stres i wiek upomną się o
      poszkodowanych (i za obmyślenie tej strategii parę osób przyzna
      sobie po kilkanaście patoli premii - a jak, zasłużyli).
    • Gość: Charlie Brown Pospolici Złodzieje Ubezpieczeń - bydło IP: *.toya.net.pl 25.03.10, 07:05
      Bez komentarza - szkoda słów.
    • 5p-factory strzeżcie się firm na literę P :-) 25.03.10, 07:07
      Wiadomo nie od dzisiaj, że PZU to swoista kraina leśnych dziadków.
      Tam się w kółko wymyśla jak ograbić ludzi z ich majątku...
      Ale cóż, nic dziwnego, ze wszystkimi firmami, które zaczynają się na literę P
      - zawsze jest jakiś problem:
      - PZU,
      - PZPN,
      - PKP,
      - ... chcecie więcej przykładów? :-)
      • zigzaur Re: strzeżcie się firm na literę P :-) 25.03.10, 08:55
        PKN Orlen - umoczenie w Niemczech i w Możejkach.
      • refleksyjny strzeżcie się firm na literę P także 5p-factor 25.03.10, 09:02
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka