Dodaj do ulubionych

www.LODZ.friko.pl

03.03.04, 22:19
Wreszcie udało mi się zarezerwować ten adres :-)
Teraz najważniejsze - wymyślić, co ma się znaleźć na tej stronie. Może ktoś z
Forumowiczów ma pomysł, jak zapełnić 200 MB przestrzeni na serwerze?
A może powrócimy do dawnego pomysłu:
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=443&w=2443276

Czekam na wszelkie pomysły, oraz zachęcam do współpracy!
Obserwuj wątek
    • ixtlilto Re: www.LODZ.friko.pl 14.04.04, 13:00
      Sądzę, że dobrym pomysłem byłoby prześledzenie wątków na tym forum i
      wyselekcjonowanie informacji w nich zawartych. I albo zrobić spis ulicami, albo
      nazwiskami właścicieli; albo i tak i tak ;)
      Chodzi o to, żeby wchodząc na stronę można było znaleźć te wiadomości, które
      już na Forum się pojawiły. Krótkie wprowadzenie histroyczne, właściciel,
      fotki... słowem wszystko co już zostało napisane.

Dodatkowo skorzystać z wiedzy jeszcze nie ujawnionej na Forum przez
      Forumowiczów a także z posiadanych ksiąg... i sukcesywnie opisywać kolejne
      interesujące obiekty.

W linkowni koniecznie zawrzeć adresy stron ze zdjęciami Łodzi, robionymi pzez
      Forumowiczów, ale także już istniejących w sieci serwisów.

Stworzyć chociaż jedną podstronę "dla turystów". Baza adresowa, linki do stron
      hoteli itp no i oczywiście punkty obowiązkowe podczas pobytu w Łodzi.

--
      Ixtlilto
      • krzykowal Re: www.LODZ.friko.pl 14.04.04, 13:26
        Ja bym wprowadził troche inny podział niż na forum. Mi tu brakuje jasnego
        oddzielenia Gospodarki, Zabytków itp itd. Jako, że jestem tu zaledwie parę
        miesięcy to mogę pisać głupoty ale w miarę możliwości może uda mi się włączyć w
        tę akcję.

pzdr
        Krzysiek
        • ixtlilto Re: www.LODZ.friko.pl 14.04.04, 22:47
          krzykowal napisał:

> Ja bym wprowadził troche inny podział niż na forum. Mi tu brakuje jasnego
          > oddzielenia Gospodarki, Zabytków itp itd.
          W swoim podziale mówiłam TYLKO o zabytkach/ architekturze Łodzi. W zasadzie
          osobny dział mógłby dotyczyć gospodarki; ale miałeś na myśli obecny stan/ to co
          przetrwało do dziś/ ujęcie historyczne (rody fabrykanckie itp)?
          • krzykowal Re: www.LODZ.friko.pl 15.04.04, 09:14
            > W swoim podziale mówiłam TYLKO o zabytkach/ architekturze Łodzi. W zasadzie
            > osobny dział mógłby dotyczyć gospodarki; ale miałeś na myśli obecny stan/ to
            co
            >
            > przetrwało do dziś/ ujęcie historyczne (rody fabrykanckie itp)?

Nieobciążony przeszłością Łodzi (nie jestem rodowitym Łodzianinem :) patrzę na
            to wszystko trochę innym okiem. Podoba mi się architektura, renowacje,
            historia - ale ja tutaj wymiękam przy Was :))) To co mnie dużo bardziej
            podnieca to różne zajawki gospodarcze - budowy nowych fabryk, powstające firmy,
            fuzje (np łódzkiej GFK z Cefarmem), "Łódź nowych technologii", budowy hoteli,
            nowych centrów biurowych, handlowych, rozrywkowych - itp itd :)))
            Wszystko to co wg mnie - jest doskonałym barometrem gospodarki w Łodzi.

pzdr
            Krzysiek
            • hubar Re: www.LODZ.friko.pl 15.04.04, 09:51
              krzykowal napisał:
              >Nieobciążony przeszłością Łodzi (nie jestem rodowitym Łodzianinem :) patrzę na
              >to wszystko trochę innym okiem. Podoba mi się architektura, renowacje,
              >historia - ale ja tutaj wymiękam przy Was :)))
              ##
              Hehehheeh kazdy ma jakieś skrzywienie ;-)

>To co mnie dużo bardziej
              >podnieca to różne zajawki gospodarcze - budowy nowych fabryk, powstające firmy,
              >fuzje (np łódzkiej GFK z Cefarmem), "Łódź nowych technologii", budowy hoteli,
              >nowych centrów biurowych, handlowych, rozrywkowych - itp itd :)))
              >Wszystko to co wg mnie - jest doskonałym barometrem gospodarki w Łodzi.
              ##
              No i bardzo fajnie, myslę, że taka dziedzina też powinna znaleźć się na tej
              stronie, a skoro tak, to czy chciałbys się tą działką zająć?
              • krzykowal Re: www.LODZ.friko.pl 15.04.04, 10:33
                > No i bardzo fajnie, myslę, że taka dziedzina też powinna znaleźć się na tej
                > stronie, a skoro tak, to czy chciałbys się tą działką zająć?

Jak mawiał wieszcz Halama: "Ja wiedziałem, ze tak będzie, aha aha. Ja
                wiedziałem..." ;)))
                Ja myślę, że lepiej się kiedyś w tygodniu spotkać na piwo w gronie szerokim i
                podyskutować :) Nie mam zbyt wiele wolnego czasu - trzeba by pogadać wpierw o
                tym wszystkim "co my chcemy właściwie osiągnąć?".

pzdr
                Krzysiek
                • hubar Re: www.LODZ.friko.pl 15.04.04, 15:37
                  krzykowal napisał:
                  > Jak mawiał wieszcz Halama: "Ja wiedziałem, ze tak będzie, aha aha. Ja
                  > wiedziałem..." ;)))
                  ##
                  Jaki przewidujący... moze weź się zatrudnij w jakiejś komórce UMŁ, tam maja
                  deficyt takich ;-)

> Ja myślę, że lepiej się kiedyś w tygodniu spotkać na piwo w gronie szerokim i
                  > podyskutować :) Nie mam zbyt wiele wolnego czasu - trzeba by pogadać wpierw o
                  > tym wszystkim "co my chcemy właściwie osiągnąć?".
                  ##
                  Bardzo chętnie piwko, ale jak wspomniałeś masz mało czasu, niestety nie tylko
                  Ty :-( Nie wiem, czy spsoób komunikacji poprzez Forum jest zły, może nie jest
                  doskonały ale wyjaśnić sobie kilka rzeczy chyba możemy.
                  Co osiagnąć? hmmmmm dobre pytanie.
                • ixtlilto Re: www.LODZ.friko.pl 15.04.04, 18:11
                  krzykowal napisał:

> Ja myślę, że lepiej się kiedyś w tygodniu spotkać na piwo w gronie szerokim i
                  > podyskutować :)
                  Forum ma tę przewagę, że nawet jeśli kogoś nie ma to może sobie po fakcie
                  przeczytać co i jak. Nic dzięki temu nam nie umknie, zawsze można się
                  zastanowić, przemyśleć itp...
                  Ale piwko to swoją drogą... jak już będzie coś więcej ustalone... :)

> Nie mam zbyt wiele wolnego czasu - trzeba by pogadać wpierw o
                  > tym wszystkim "co my chcemy właściwie osiągnąć?".
                  Co chcemy osiągnąć? Stworzyć bazę informacyjną o Łodzi; swoistą encyklopedię. W
                  jednym miejscu zawrzeć to wszystko co w Łodzi jest ważne, ciekawe, interesujące
                  i co warto/ trzeba wiedzieć.
                  Jest sporo stron o Łodzi już w sieci; ale albo dotycza one tylko histori, albo
                  jest mowa tylko o kilku osobach; albo tylko o piotrkowskiej... Może nam udałoby
                  się zebrać to do kupy. Nie chodzi mi o bezmyślne kopiowanie; ale o staranną
                  selekcję...
      • kazgod Re: www.LODZ.friko.pl 30.04.04, 07:30
        ja, jako były mieszkaniec Łodzi, chciałbym zaproponoać taki temat: Łódzkie
        podziemia i piwnice, zwłaszcza w starym budownictwie. Na początek,może o
        piwnicy w domu na pl olności 9(pod lwem)róg placu i Nowomiejskiej.?
        • o_olgin Re: www.LODZ.friko.pl 01.05.04, 20:34
          kazgod a co jest ciekawego w tej piwnicy po za tym że w niej właśnie poraz
          pierwszy całowałem sie z dziewczyną
          • kazgod Re: www.LODZ.friko.pl 03.05.04, 08:58
            o_olgin napisał:

> kazgod a co jest ciekawego w tej piwnicy po za tym że w niej właśnie poraz
            > pierwszy całowałem sie z dziewczyną
    • mat25 Re: www.LODZ.friko.pl 14.04.04, 16:08
      Na pewno dział z fotkami :)
      • hubar Re: www.LODZ.friko.pl 15.04.04, 08:53
        mat25 napisał:
        > Na pewno dział z fotkami :)
        ##
        A to nie ma najmniejszej wątpliwości :-) Jest tyle aparatów i operatorów, że
        coś się znajdzie ;-)
        • jasam Re: www.LODZ.friko.pl 15.04.04, 20:47
          hubar napisał:
          >Jest tyle aparatów

Chyba chciałes napisac jest tylu aparatów na forum ...
          :-))

pozdr.
    • jasam Re: www.LODZ.friko.pl - gratulacje 14.04.04, 23:14
      1. Kiedyś różne serwisy proponowały, aby osoby mające pomysł na jakis temat -
      stawały się "opiekunami" konkretnej dziedziny.
      Myślę, że i tu po zadecydowaniu o szkielecie serwisu - należałoby
      zorganizować "przetarg" na szefów poszczególnych kategorii tematycznych.

2. Jak sama nazwa wskazuje powinny znajdowac się tam równiez
      wiadomosci "friko" - niech tam nie będą tylko ruiny dawnej świetności, ale
      równiez zachęta do zabawy i rozrywki.

pozdr.
      • ixtlilto Re: www.LODZ.friko.pl - gratulacje 15.04.04, 07:50
        jasam napisał:

> 2. Jak sama nazwa wskazuje powinny znajdowac się tam równiez
        > wiadomosci "friko" - niech tam nie będą tylko ruiny dawnej świetności, ale
        > równiez zachęta do zabawy i rozrywki.
        Co tydzień fotka w stylu "zagadek Jasama"?
        Jak już kiedyś napisałam właśnie to łażenie po mieście z wydrukowanym zdjęciem
        sprawiło, że zaczęłam się uważniej roglądać :) Może jeszcze na kogoś taki
        system podziała :D
      • hubar Re: www.LODZ.friko.pl - gratulacje 15.04.04, 08:52
        jasam napisał:
        > 1. Kiedyś różne serwisy proponowały, aby osoby mające pomysł na jakis temat -
        > stawały się "opiekunami" konkretnej dziedziny.
        ##
        Jak dla mnie to nie ma najmniejszego problema!

> Myślę, że i tu po zadecydowaniu o szkielecie serwisu - należałoby
        > zorganizować "przetarg" na szefów poszczególnych kategorii tematycznych.
        ##
        No taaaa tylko ja czekam także na propozycje tego szkieletu.

> 2. Jak sama nazwa wskazuje powinny znajdowac się tam równiez
        > wiadomosci "friko" - niech tam nie będą tylko ruiny dawnej świetności, ale
        > równiez zachęta do zabawy i rozrywki.
        ##
        To chyba nie podlega dyskucji, że będzie zarówno to jak i tamto, a może oba w
        czymś a'la "stare i nowe" w Gazecie :-)
    • Gość: luko Re: www.LODZ.friko.pl IP: *.toya.net.pl 16.04.04, 01:53
      Popieram i choc nie wiele potrafię z kompami, służę radą i nie tylko. Na
      stronie mogą być np. nietypowe miejsca i informacje o Łodzi + zdjęcia, choc
      takie stronice już po części są. Ale można by stworzyć jedną silną stronę ze
      wszystkim
    • jasam Dla przypomnienia nt 18.04.04, 22:44
      • ixtlilto Re: Dla przypomnienia nt 19.04.04, 07:14
        Dobrze, że podbiłeś. MOże ktoś jeszcze się dopisze, bo ludzi z wiedzą tutaj nie
        brakuje :)
        Zaczać już zaczęliśmy: konto na serwerze mamy ;) teraz tylko ustalić jakie
        działy powinny się na stronie znaleźć. Postaram sie jutro z rana napisać "moją
        wizję" ;)
        • ixtlilto Re: Dla przypomnienia nt 25.04.04, 18:11
          Przepraszam, że nie wcześniej, ale nie miałam kiedy...

Otóż: uważam, że strona powinna skłądać się z 2 części: historycznej i obecno-
          przyszłościowej.
          W historycznej powinny być działy takie jak: kamienice, pałace, fabryki, rzeki
          (?), rodziny, stare i nowe, stare mapy (ogólnie opis jak się Łódź rozrastała),
          wszelkie stare pocztówki (umieszczone w dziale "stare i nowe" po zrobieniu
          fotek z obecnych czasów). Poza tym raz na tydzień "zagadka tygodnia" z jakąś
          starą pocztówką.

W części obecno-przyszłościowej: inwestycje, miejsca pod inwestycje,
          charakterystyka miasta zachęcająca inwestorów jak i przyjezdnych, trasy
          wycieczkowe na 1, 2, 3 dni w Łodzi (opisane, z transportem itp)

Dodatkowo to co już wcześniej pisałam: linkownia z innymi stronami o Łodzi i
          fotkami wykonanymi przez Forumowiczów, ale i nie tylko...

CZekam na uwagi i dalsze pomysły
          • jasam Re: Do projektu 26.04.04, 23:45
            A ja bym widział cztery działy
            1. Łódź w pamieci - czyli co zostało na pocztówkach, zdjęciach, w książkach,
            archiwach, startystykach, na planach ....
            2. Stare Friko - czyli Łódź w anegdotach, piosenkach, kawałach, legendach i
            ludzkich opowieściach
            3 Nowe Friko - czyli gdzie i jak mozna spędzić wesoło czas w Łodzi, co warto
            zobaczyć, gdzie się zabawić - kalendarz imprez
            4 Łódź w wizjach - plany, wizje, pomysły, projekty studentów, prace konkursowe,
            dyskusje o przyszłości - czego oczekuje młode pokolenie,

A wszędzie kategorie: pisane, pokazane (malowane, fotografowane), e-globtroter
            czyli linkownie oraz "Książka życzeń i zażaleń".

Najwięcej roboty miałby moderator częsci 3 - co gdzie kiedy i dlaczego.
            Natomiast ważną osobą byłby moderator - wizjoner, aby doprowadzić do sensownego
            poziomu tej części portalu.

Dla fotek zamieszczanych sugerowałbym troste zrozumiałe reguły - okreslony
            niewielki format - ale z prawem kopiowania i rozpowszechniania (!!!). Wiekszy
            format - via emalia od autora.

pozdr.
          • krzykowal Re: Dla przypomnienia nt 30.04.04, 10:00
            > trasy
            > wycieczkowe na 1, 2, 3 dni w Łodzi (opisane, z transportem itp)

Trasy to raz. A dwa - oprócz tras, kilka osób powinno pokazać "swoje" miejsca
            warte odwiedzenia w Łodzi. Przy każdej osobie powinien być krótki opis co to za
            osoba, jak patrzy na świat. I potem właśnie co poleca i dlaczego.
            To może być fajne bo miłośnicy np starych kamienic odwiedzą takie miejsca, a
            miłośnicy np klubów i pubów poczytają raczej o ulubionych miejscach w opisie
            jakiegoś klubersa :)

pzdr
            Krzysiek
    • Gość: łażej Re: www.LODZ.friko.pl IP: *.retsat1.com.pl 30.04.04, 09:07
      Do części historycznej. Może warto byłoby zrobić coś w stylu "śladami łódzkich
      fabrykantów". Zazwyczaj bowiem przedstawia się osobno wille/pałace
      fabrykanckie, fabryki i cmentarze. Być może ciekawym byłoby pokazanie śladów
      fabrykantów/fabrykanckich rodzin, od willi, przez fabryki aż po cmentarne
      nagrobki.
    • Gość: Tomas SPOTKANIE W POWYŻSZEJ SPRAWIE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.05.04, 15:18
      Może jakies spotkanko. Jeden z uczestników Skyscrapercity.com zadeklarował się,
      że chce coś stworzyć. Powiem tylko że robi cudne stronki we Flashu
      • krzykowal Re: SPOTKANIE W POWYŻSZEJ SPRAWIE 16.05.04, 20:51
        Ja - być może - będę mógł dać serwer na to. Też jestem za spotkaniem.

pzdr
        Krzysiek
        • hubar Re: SPOTKANIE W POWYŻSZEJ SPRAWIE 17.05.04, 00:10
          Hmmmmm serwer? Albo się nie zrozumieliśmy, albo kolega ma jeszcze inny pomysł.
          Friko.pl to miejsce na serwerze, coanjmniej 200Mb, a jak się poprosi, to dadzą
          więcej. Więc problem z miejscem póki co odpada, chyba, że chcemy coś lepszego
          (no bo nie ukrywam, jest to nie za szybkie łaczenie).

Spotkanie? Tylko kiedy? Proponuje jakiś odległy termin, aby wszyscy
          zainteresowani mieli okazję się ustosunkować.
          • krzykowal Re: SPOTKANIE W POWYŻSZEJ SPRAWIE 17.05.04, 13:45
            Aha. Ja myślałem o troszkę żwawszym łączu. Poza tym adres - da się pokombinować
            przy jakimś typu miastolodz.net itd. Wszystko do przegadania! Czym prędzej tym
            lepiej.

pzdr
            Krzysiek
            • hubar Re: SPOTKANIE W POWYŻSZEJ SPRAWIE 17.05.04, 14:32
              krzykowal napisał:
              >Aha. Ja myślałem o troszkę żwawszym łączu.
              ##
              No spoko, ja tylko mówię o mozliwości zagospodarowania 200Mb.

>Poza tym adres - da się pokombinować
              >przy jakimś typu miastolodz.net itd.
              ##
              Byłoby miło. www.lodz.net jest wolny :P

>Wszystko do przegadania! Czym prędzej tym lepiej.
              ##
              Zgadza się, oj zgadza. Tylko rąk potrzeba do pracy
              • ixtlilto Re: SPOTKANIE W POWYŻSZEJ SPRAWIE 17.05.04, 15:43
                hubar napisał:

> Zgadza się, oj zgadza. Tylko rąk potrzeba do pracy
                Zgaszam się w powyższymi wypowiedziami. i zaznaczam, że moje łapki i komp są
                chętne do pracy i do spotkani, ale BŁAGAM! jakoś w połowie czerwca :(
                Mam ogromną nadzieję od połowy czerwca być już totalnie wolna od nauki, więc w
                całosci poświęcę się tej stronie. Wcześniej nie dam rady :/
                • tomus.m Re: SPOTKANIE W POWYŻSZEJ SPRAWIE 20.05.04, 11:48
                  Siem forumowicze!!
                  Jeżeli będziecie potrzebowali jakiejkolwiek pomocy przy tworzeniu stronki -
                  służę pomocą!! Ponadto uważam, że jeżeli ma być to stronka na serwie friko.pl
                  to stronka we flash'u odpada..
    • hubar Re: www.LODZ.friko.pl 06.06.04, 14:05
      Kiedy możemy sie spotkać? Czy jest to faktycznie tak potrzebne?
      Jaką nazwę dać temu... serwisowi? stronie?
      • Gość: Tomas Re: www.LODZ.friko.pl IP: 212.191.74.* 07.06.04, 12:16
        Ja już jestem po sesji więc kiedy Wam pasuje!! Hubar jak coś to daj znać.
      • krzykowal Re: www.LODZ.friko.pl 07.06.04, 12:41
        Najlepiej w tygodniu kiedyś wieczorkiem :)

pzdr
        Krzysiek
        • ixtlilto Re: www.LODZ.friko.pl 07.06.04, 12:48
          ale po tym długim weekendzie!
          Prosze bardzo! Chcę być na tym spotkaniu, ale przed 11 czerwca nie dam rady.

Ps. na spotkanie niech każdy przyniesie swoją wizję strony, żeby coś można było
          sklecić z tego co byśmy chcieli na stronce...
    • ixtlilto Re: www.LODZ.friko.pl 12.06.04, 12:14
      Do góry :D
      Przeczytałam dyskuję od samego początku. Przyznam, że podoba mi się podział
      zaproponowany przez Jasama:

1. Łódź w pamięci (tutaj wrzucić to wszystko, o czym pisane było wcześniej,
      piwnice, podziemia, śladami fabrykantów, pałace, wille, kamienice, słowem cała
      historia... )

2. Stare friko (anegdoty, opowiastki, "stare i nowe", może Łódź w literaturze?)

3. Nowe friko (puby, wycieczki po Łodzi, ogólnie coś dla turysty)

4. Łódź w wizjach (nowe fabryki, powstajace firmy, hotele, centra biutowe,
      handlowe, rozrywkowe itd)

To tyle co wyczytałam z postów. Jakieś jeszcze pomysły?
      • krzykowal Re: www.LODZ.friko.pl 12.06.04, 16:21
        > 3. Nowe friko (puby, wycieczki po Łodzi, ogólnie coś dla turysty)

To jeden z kluczowych elementów tej strony. Tylko dlaczego "friko"? Nie
        przywiązywałbym zbytniej wagi do nazwy friko - jak już pisałem - można pomyśleć
        o ciekawszym adresie i serwerze - szczegóły do przegadania przy piwie :)

A co do tej części. Ja to widzę tak. Oprócz informacji ogólnych można by
        stworzyć takie sekcje stworzone przez wybrane osoby. Kilka, kilkanaście osób.
        Przy każdym byłoby info co robi, czym się zajmuje, co lubi itd (oczywiście w
        zakresie, w którym sama osoba będzie chciała się przedstawić). I taka osoba
        przedstawiła by swoje ulubione miejsca w Łodzi, co zwiedzić, jak spędzać wolny
        czas, jak tu żyć. Dlaczego opis osoby? Jest on ważny - bo ktoś zajrzy i będzie
        mógł sam zdecydować - np ma jeden dzień w Łodzi - i sobie zdecyduje czy bardziej
        go pasjonuje zwiedzenie Łodzi wg pomysłu miłośnika zabytyków, czy licealisty
        miłośnika tramwajów, albo może emeryta od lat związanego z Bałutami :)))

I teraz tak - mi się podoba hasło yarro "Łódź - sam środek jutra". Zatem
        tworzymy ten site i np w sygnaturkach - wszędzie: w prywatnych emailach, gdzie
        się da - umieszczamy tę sygnaturkę i link do serwisu. I w ten sposób każdy
        promuje miasto - i do tego przedstawia je wg swojej wizji.
        Oczywiście do dyskusji jest czy hasło jest fajne i za ile skrzynek piwa nam je
        yarro odpali ;))) A moze nie jest jego - Wy pewnie wiecie lepiej :)

pzdr
        Krzysiek
        • michal.ch Re: www.LODZ.friko.pl 12.06.04, 17:22
          krzykowal napisał:

> pasjonuje zwiedzenie Łodzi wg pomysłu miłośnika zabytyków,

Zabawa polega na tym, że tu takich osobników mamy w ilości przeważającej. :)

> czy licealisty miłośnika tramwajów,

O ja, no pojechał nam po rajtuzach. :)
          W tej branży rozpiętość wieku jest o wiele większa, niż tylko licealiści. Ja
          mam nadzieję, że pomiędzy licealistami, a tramwajarzami miał być przecinek? ;)

> albo może emeryta od lat związanego z Bałutami :)))

Co i gdzie kupić na rynku. Najlepsze jajka u pani Zosi już od X gr. Zegarki
          można kupić tanio u pana Stefana na rogu. Itp. :)

> I teraz tak - mi się podoba hasło yarro "Łódź - sam środek jutra".

Czyli Łódź miastem przyszłości? A gdzie tu odwołanie do bogatych tradycji?
          • krzykowal Re: www.LODZ.friko.pl 12.06.04, 20:58
            > Czyli Łódź miastem przyszłości? A gdzie tu odwołanie do bogatych tradycji?

No, ja nie mam sentymentów - to już Wasze zadanie :))) Dlatego musimy pogadać
            przy piwie - czy robimy site o zabytkach czy coś dla turystów, napływających
            mieszkańców itd. To jest bardzo istotna kwestia, żeby się dobrze zrozumieć.

pzdr
            Krzysiek
        • yarro Re: www.LODZ.friko.pl 12.06.04, 18:28
          krzykowal napisał:

> I teraz tak - mi się podoba hasło yarro "Łódź - sam środek jutra". Zatem
          > tworzymy ten site i np w sygnaturkach - wszędzie: w prywatnych emailach, gdzie
          > się da - umieszczamy tę sygnaturkę i link do serwisu. I w ten sposób każdy
          > promuje miasto - i do tego przedstawia je wg swojej wizji.
          > Oczywiście do dyskusji jest czy hasło jest fajne i za ile skrzynek piwa nam je
          > yarro odpali ;))) A moze nie jest jego - Wy pewnie wiecie lepiej :)
          --
          Hasełko niestety nie moje. Było chyba drugie albo trzecie w tym konkursie co to
          go GW ogłosiła :)

Wpadło mi w ucho, bo uważam, że jest lepsze niż "Wypłyń w Łodzi", które kojarzy
          się z "Wypłyń z Łodzi" ;]

> pzdr
          > Krzysiek
          --
          Pozdrawiam!
    • ixtlilto Re: www.LODZ.friko.pl SPOTKANIE 18.06.04, 21:10
      No i co? Gawędzimy, gawędzimy... może już czas na spotkanie, bo zejdzie połowa
      wakacji a my nadal z pusta stroną bedziemy.

Proponuję środę lub czwartek koło 18.
      Gdzie? Gdzieś gdzie banda świrów będzie mogła zrobić burzę mózgów nie
      wzbudzające zbyt wiekiego zainteresowania ;)
      • jasam Re: SPOTKANIE 18.06.04, 22:17
        Przyszły tydzień - odpada. Wszystkie wieczory - juz ktos sie wpisał do
        karneciku.

Ale nic nie stoi na przeszkodzie aby pozostali mądrze radzili.
        pozdr.
      • krzykowal Re: www.LODZ.friko.pl SPOTKANIE 19.06.04, 12:14
        Jestem na urlopie do 27.06. Wolałbym po 27 :)

Krzysiek
      • hubar 1 lipca? 19.06.04, 14:05
        Myslę, że to tak odległa data że każdy może się ustosunkować. Jest to czwartek,
        więc zabawy piatkowe nie przepadają, jest to już po sesji więc umysły wyzwolone.

Co Wy na to?
        • krzykowal ok (nt) 20.06.04, 01:48
        • ixtlilto ok 20.06.04, 11:47
          Już sobie rezerwuję :)
        • yarro No cóż, skoro nie ma innej to niech będzie :P 20.06.04, 11:57
        • jasam Re: 1 lipca? 20.06.04, 16:41
          Jak na razie - ok.
          pozdr.
        • hubar Re: 1 lipca? Miejsce? 28.06.04, 19:05
          Czy ktoś ma jakąś propozycję zarówno miejsca jak i godziny?

Proponuję o 18 gdzies w centrum...
          • jasam Re: 1 lipca? Miejsce? 28.06.04, 20:01
            hubar napisał:

> Proponuję o 18 gdzies w centrum...

gdzie nie będzie zbyt głośno

pozdr.
            • krzykowal Re: 1 lipca? Miejsce? 29.06.04, 09:21
              A o 20.45 jest mecz :)))

pzdr
              Krzysiek
              • hubar Re: 1 lipca? Miejsce? 29.06.04, 09:33
                Będziemy gadać ponad 2 godziny?
                Przynajmniej będziemy mieli powód, aby mówić o konkretach.
                • yarro No to jak będzie?? 01.07.04, 02:46

• hubar DZIŚ o 18 01.07.04, 08:20
                    Proponuję ogródek na Moniuszki "Rolling Stones"
                    Spotkajmy się tam o 18, jesli nie będzie pasować to się najzwyczajniej
                    przeniesiemy.
                    • ixtlilto Re: DZIŚ o 18 01.07.04, 10:21
                      Miejsce OK. Na uboczu, nie ma za dużych tłumów.
                      Będziemy mogli pogadać i (mam nadzieję) coś ustalić :)
                    • yarro Re: DZIŚ o 18 01.07.04, 11:47
                      Ja się spóźnię - dajcie znać gdzie jesteście jakimś SMSem...
    • ixtlilto :( szkoda, że tak mało osób przyszło 02.07.04, 14:17
      Były tylko 4 osoby :/
      Takiego serwisu w czwórkę się nie pociągnie, zwłaszcza, że każde z nas
      dodatkowo studiuje/ pracuje, a to miała być czysto społeczna działalność...
      • krzykowal Re: :( szkoda, że tak mało osób przyszło 02.07.04, 14:30
        Nie mogłem przyjść z przyczyn zawodowych. Przepraszam.
        Co ustaliliście póki co?

pzdr
        Krzysiek
        • ixtlilto Re: :( szkoda, że tak mało osób przyszło 02.07.04, 15:07
          Że najlepiej w części historycznej zrobić podział wg funkcji pełnionych przez
          budynki. Tj: kamienice, wille, fabryki, gmachy użyteczności publicznej,
          świątynia (nekropolie). Każdy z obiektór mialby swoją wyzytówkę z rokiem
          powstania, zdjęciami, metryczką, opisem historycznym, opisem ew. ciekawych
          wnętrz oraz z zaznaczeniem czy obiekt jest ogólnodostępny do zwiedzania.
          Poza tym kolejne działy w części historycznej to: rody fabrykancjie, parki,
          kolej (KMST)

Stare friko, to te wszystkie opowiastki, anegdotki itp.
          Nowe friko to wycieczki (ale Tomas ma jezcze pomyśleć jak to ew. połączyć i co
          z tym zrobić, żeby się nie mieszało co do starego a co do nowego)

Najwięcej roboty potrzeba przy tej najnowszej cześci :/ Po pierwsze wypisać i
          krótko opisać wszelkie inwestycje w Łodzi; ale także zrobić dział z
          wizjonerskimi pomysłami jak np. wieza widokowa nad skrzyżowaniem piotrkowska/
          mickiewicza, hotel łódka itp.

Do tego potrzebny jest cały sztab ludzi...
          • Gość: xk Re: :( szkoda, że tak mało osób przyszło IP: *.toya.net.pl 02.07.04, 15:33
            w części historycznej to pewnie mógłbym pomóc,
            ale dział inwestycje mnie trochę przeraża

powodzenia!

Kamil
            • hubar Re: :( szkoda, że tak mało osób przyszło 02.07.04, 15:53
              Potrzeba jest deklaracji kto będzie za co odpowiedzilny i w czym może komuś
              innemu pomóc.
              • Gość: xk Re: :( szkoda, że tak mało osób przyszło IP: *.toya.net.pl 02.07.04, 18:55
                jeśli chodzi o historię rozwoju miasta-od Łodzi rolniczej do genezy Łodzi
                przemysłowej
                powstawanie kolejnych dzielnic
                historyczne nazwy ulic
                przeobrażenia gospodarcze
                losy łódzkich fabryk i ich właścicieli
                historię łódzkiej kolei
                to w tych dziedzinach mogę służyć pomocą
                ale sęk w tym, że nie wiem co wy właściwie chcecie na tej stronie pokazać
                proszę o konkrety

pzdr
                • jasam Re: :( szkoda, że tak mało osób przyszło 02.07.04, 23:26
                  Gość portalu: xk napisał(a):

> ale sęk w tym, że nie wiem co wy właściwie chcecie na tej stronie pokazać
                  > proszę o konkrety

A jak Ty byś to widział ?

pozdr.
                  • Gość: xk Re: :( szkoda, że tak mało osób przyszło IP: *.toya.net.pl 03.07.04, 01:04
                    jasam napisał:
                    A ja bym widział cztery działy
                    1. Łódź w pamieci - czyli co zostało na pocztówkach, zdjęciach, w książkach,
                    archiwach, startystykach, na planach ....
                    2. Stare Friko - czyli Łódź w anegdotach, piosenkach, kawałach, legendach i
                    ludzkich opowieściach
                    3 Nowe Friko - czyli gdzie i jak mozna spędzić wesoło czas w Łodzi, co warto
                    zobaczyć, gdzie się zabawić - kalendarz imprez
                    4 Łódź w wizjach - plany, wizje, pomysły, projekty studentów, prace konkursowe,
                    dyskusje o przyszłości - czego oczekuje młode pokolenie,

zgadzam się

Ixtlito napisała:
                    Że najlepiej w części historycznej zrobić podział wg funkcji pełnionych przez
                    budynki. Tj: kamienice, wille, fabryki, gmachy użyteczności publicznej,
                    świątynia (nekropolie). Każdy z obiektór mialby swoją wyzytówkę z rokiem
                    powstania, zdjęciami, metryczką, opisem historycznym, opisem ew. ciekawych
                    wnętrz oraz z zaznaczeniem czy obiekt jest ogólnodostępny do zwiedzania.
                    Poza tym kolejne działy w części historycznej to: rody fabrykancjie, parki,
                    kolej (KMST)

ta propozycja też jest słuszna, niemniej jednak wydaje mi się, że z
                    rozdzielaniem obiektów pod względem ich przeznaczenia(kościoły, fabryki,
                    pałace, etc)musimy być ostrożni
                    istnieje bowiem groźba rozerwania łączności pomiędzy np.pałacem Poznańskiego a
                    fabryką, a trzeba pamiętać, że to jeden zespół i należy traktować go jako całość
                    ten problem musi być złagodzony

oczywiście jestem zwolennikiem takiej strony i nie uciekam przed pomocą

pozdrawiam

• jasam Re: :( szkoda, że tak mało osób przyszło 03.07.04, 17:22

> niemniej jednak wydaje mi się, że z rozdzielaniem obiektów pod względem ich
                      > przeznaczenia(kościoły, fabryki, pałace, etc)musimy być ostrożni
                      > istnieje bowiem groźba rozerwania łączności pomiędzy np.pałacem Poznańskiego
                      > a fabryką, a trzeba pamiętać, że to jeden zespół i należy traktować go jako
                      > całość ten problem musi być złagodzony

1. Technologia hipertekstu pozwala na dowolne linkowanie dowolnych fragmentów i
                      mozna wędrować zupełnie innymi scieżkami po obszernym tekście. Mam nadzieję, że
                      wędrując właśnie takimi odnośnikami da się np przejrzeć projekty W. Lisowskiego.
                      2. Nic nie stoi na przeszkodzie stworzyć oddzielną kategorię dla dwóch wyraźnie
                      wyróżnionych kompleksów - Scheibler-Grohmann oraz Poznański. Są tam dość
                      specyficzne historie nie występujące w pojedynczych obiektach.

> oczywiście jestem zwolennikiem takiej strony i nie uciekam przed pomocą

I właśnie chodzi aby poprzez dyskusje opracować w miarę dobry scenariusz i
                      Twoje uwagi sa bardzo cenne. Niezależnie kto i kiedy będzie to robił.

pozdr.
                • hubar Re: :( szkoda, że tak mało osób przyszło 03.07.04, 15:40
                  > ale sęk w tym, że nie wiem co wy właściwie chcecie na tej stronie pokazać
                  > proszę o konkrety
                  ##
                  A ja kolege przy najblizszej okazji zastrzelę!
                  Chcesz konkrety? To je zaproponuj. Strona ma być dziełem wspólnym, a nie
                  narzuconym pomysłem jedej osoby a wykonywanej przez wszystkich.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka