Dodaj do ulubionych

Remont torów na włókniarzy

04.03.04, 11:15
w poniedziałek zaczyna się remont torowiska na włókniarzy zmianionymi trasami
pojada 8 (na retkinie),13 (dojedzie do wełókniarzy), 78, 96 i 153 (objazd
limanowskiego) remont potrwa do konca kwietnia

mam pytanko jakieg dokladnie odcinka dotyczyc bedzie ten remont??
na pewno skrzyzowania włókniarzy/lutomierska, ale czy jeszcze cos wiecej??

pzdr
Obserwuj wątek
    • Gość: krzysztofbla Re: Remont torów na włókniarzy IP: *.pl 04.03.04, 11:43
      Remont, remontem, a brak zdrowego rozsądku brakiem zdrowego rozsądku.
      8 na Retkinię!!!
      Zawiesić 8 i zwiększyć obsadę na lini 10. Czy ci z MPK-Łódź i WDiT UMŁ
      logicznie myślą? Dwie linie tramwajowe tą samą trasą?
      • Gość: mr x Re: Remont torów na włókniarzy IP: *.p.lodz.pl 04.03.04, 12:03
        Jak to, przeciez linii tramwajowych powinno byc jak najwiecej! Dodac 16!!! ;)
        • Gość: krzysztofbla Remont torów na włókniarzy IP: *.pl 04.03.04, 15:43
          Linii tramwajowych więcej ele bez przesady i nie parami, bo co za dużo to i
          krowa nie chce!!!
          • Gość: krzysztofbla Re: Remont torów na włókniarzy IP: *.pl 04.03.04, 15:51
            LUDZIE co Wy robicie z linią 8!!! Przecież ona będzie się dublowała z obecną
            10. Czy na czas robót na al.Włókniarzy nie można zawiesić 8, a w to miejsce
            zwiększyć obsadę na linii 10. Wyjdzie taniej, tramwaje nie będą dublować kursów
            na wzajem a w dodatku będzie ciut NORMALNIEJ.
            • Gość: STUDI Re: Remont torów na włókniarzy IP: *.prokom.pl 04.03.04, 16:05
              Taaak ale pewnie jakis urzedas powie ze nie da kasy bo ubyla linia....
              Ponadto ludziska sie przyzwyczja ze 10 moze jezdzic czesciej (czyli normalniej :) ).

Trzeba by zrobic tablice, a pieniadze juz wydano na tyrystyczna wycieczke przesa MPK-Lodz do Izraela jako osoboy towarzyszacej panu prezydencikowi JK.
            • Gość: łażej Re: Remont torów na włókniarzy IP: *.retsat1.com.pl 04.03.04, 16:06
              Ale trzeba by ułożyć nowy rozkład jazdy dla 10 i wymienić tablice na
              przystankach. A to są koszty. Ponadto gdyby 8 (pod szyldem 10) miało dojeżdżać
              aż na pętlę Wyszyńskiego potrzebna by była większa obsada dla tejże linii.
              • kamil.lisiecki Re: Remont torów na włókniarzy 04.03.04, 16:25
                albo MPK zrobi tak, że w tym czasie jak 8 bedzie jeździć na retkinie to na 8
                będą jeździć citki aby nie tra bło robić tablic tylko się zaprogramuje a na 10
                będą jeździć konstale, bo już są gotowe tablice

Aha, a o co chodzi z tą liną zastępczą Z-3 zamiast jakiej linii będzie jeździć
              • Gość: krzysztofbla Re: Remont torów na włókniarzy IP: *.pl 04.03.04, 16:26
                Ułożyć nowy rozkład i wywiesić tablice tak, czy tak trzeba. Tylko po co z nr 8
                skoro można z 10.
                • Gość: magik Re: Remont torów na włókniarzy IP: *.pl 04.03.04, 16:43
                  ciekawy pomysł!?
            • michal.ch Re: Remont torów na włókniarzy 04.03.04, 17:16
              Gość portalu: krzysztofbla napisał(a):

> LUDZIE co Wy robicie z linią 8!!! Przecież ona będzie się dublowała z obecną
              > 10. Czy na czas robót na al.Włókniarzy nie można zawiesić 8, a w to miejsce
              > zwiększyć obsadę na linii 10.

Propozycja nie do odrzucenia: proszę zaznajomić się z zasadami działania
              komunikacji zbiorowej w Łodzi. Miasto zamówiło tą linię i to ZDiT musiałby
              nakazać jej zawieszenie lub likwidację. Na koniec dodam, że mogłoby to wiązać
              się z obniżeniem liczby wozokilometrów, na co MPK zerknie raczej niechętnym
              okiem. W końcu za to ma kasę. Im więcej tramwajów, tym wyższy rachunek dla
              klienta, czyli miasta.

> Wyjdzie taniej, tramwaje nie będą dublować kursów

Ta, jak pojedzie na Retkinię to nie zdubluje niczego. Jasne. :)
              Idąc tym tokiem myślenia należałoby zostawić w Łodzi jedna linię, która
              wszędzie by docierała. Proponuję linię 11. ;)
              • Gość: krzysztofbla Re: Remont torów na włókniarzy IP: *.pl 04.03.04, 17:27
                Mnie szarego pasażera wkórza głupota urzędników. Po co 2 linie z Widzewa na
                Retrkinię!! Moim zdaniem wystarczyła by jedna, na której tramwaje jeździłyby
                częściej.
                Apropo dublowania. 8 będzie jeździć co 10min. 10 natomiast jak teraz co 7,5min.
                Co to oznacza? A no to że tramwaje na tych liniach będą jeździć parami - w
                odstępach 1min. a potem czejaj bratku nawet 5min. W ciągu dnia do zniesienia.
                Gożej wieczorem. Jak ci "duecik" odjedzie bęedziesz czekał nawet 15min.
                I chyba już wiesz co mnie boli - ot taka nasza POLSKA UŁOMNOŚĆ - najpierw
                działamy a potem myślimy.
                • Gość: Aleksej Re: Remont torów na włókniarzy IP: *.lodz.dialog.net.pl 04.03.04, 18:02
                  Ludzie spokojnie, to sytuacja tymczasowa a kazdy wrzeszczy jak nie wiem. Nie ma
                  co sie tak podniecac, w Lodzi od dawna nie zawiesza sie linii na czas remontu.
                  Jakos do tej pory nikt z tego powodu nie umarl.

Pozdrawiam,
                  Aleksej
                • Gość: Bart Re: Remont torów na włókniarzy IP: *.tpnets.com 04.03.04, 18:10
                  > Mnie szarego pasażera wkórza głupota urzędników.

hasło miesiąca.

Po co 2 linie z Widzewa na
                  > Retrkinię!! Moim zdaniem wystarczyła by jedna, na której tramwaje jeździłyby
                  > częściej.

powiedzmy, że się zgadzam. Ale...

> Apropo dublowania. 8 będzie jeździć co 10min. 10 natomiast jak teraz co
                  7,5min.
                  > Co to oznacza? A no to że tramwaje na tych liniach będą jeździć parami - w
                  > odstępach 1min. a potem czejaj bratku nawet 5min. W ciągu dnia do zniesienia.
                  > Gożej wieczorem. Jak ci "duecik" odjedzie bęedziesz czekał nawet 15min.
                  > I chyba już wiesz co mnie boli - ot taka nasza POLSKA UŁOMNOŚĆ - najpierw
                  > działamy a potem myślimy.

... naszą drugą ułomnością jest marudzenie. Lament jaki podniósłby się po
                  zawieszeniu linii byłby nie do wytrzymania. Te łzy w oczach. Ludzie
                  byliby "zdenerwowani i oburzeni" zawieszeniem ósemki, a zwłaszcza pan Henryk z
                  ul. Orlej.

Zwróćcie uwagę, iż o wiele lepiej brzmi, że linia zmiania trasę niż "jest
                  zawieszona" i jest to pewien chwyt psychologiczny. I dobrze, bo po co ludzi
                  obciążać myśleniem, że linii nie ma, bo i tak jeździ jak inna linia?
                • piotrekmk Re: Remont torów na włókniarzy 04.03.04, 18:13
                  ludzie to juz jest naprawde chore 8 na calej trasie dubluje 10, a jedzie tylko
                  3 minut wczesniej niz 10 tak wiec jak ci ucieknie 10 to masz 12 minut zcekania.
                  naprawde dobrze pomyslane. gartulacje dlatego kto to wymyslil - chyba z 2
                  tygodnie nad tym myslal
                • Gość: marcin_pabianice Re: Remont torów na włókniarzy IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 04.03.04, 19:12
                  > Apropo dublowania. 8 będzie jeździć co 10min. 10 natomiast jak teraz co
                  7,5min.
                  > Co to oznacza? A no to że tramwaje na tych liniach będą jeździć parami - w
                  > odstępach 1min. a potem czejaj bratku nawet 5min. W ciągu dnia do zniesienia.
                  > Gożej wieczorem. Jak ci "duecik" odjedzie bęedziesz czekał nawet 15min.
                  > I chyba już wiesz co mnie boli - ot taka nasza POLSKA UŁOMNOŚĆ - najpierw
                  > działamy a potem myślimy.

Podobna sytuacja jest w MZK Pabianice. Pod SDHem podjeżdża naraz 2, 4, 6, 7, 8,
                  261 i 263, a później na następny autobus na Bugaj trzeba czekać hohoho nawet 15-
                  30 min.
    • Gość: Tomas Re: Remont torów na włókniarzy IP: 212.191.74.* 04.03.04, 16:57
      Mam pytanie. Czemu remont organizuje się tak, ze przez póltora miesiąca nie
      będzie tramwajów na Włókniarzy. Precież wymyślono cos takiego jak ruch
      wahadłowy i był to nawet wykorzystywane już w Łodzi. A tak żeby dojechać na
      uczelnię muszę wsiąść w tramwaj, dojechać na Żabieniec tam przesiąść się w
      zetkę i na Legionów przesiąść się w 13. Kretynizm!!!
      • Gość: magik Re: Remont torów na włókniarzy IP: *.pl 04.03.04, 17:00
        Ruch wachadłowy w Łodzi odkrujemy za 20 lat.
        A po za tym czepiasz się szczegułów. Wsiadaj, skasuj bilet, i ciesz się że
        będziesz jechał.
        • Gość: magik Re: Remont torów na włókniarzy IP: *.pl 04.03.04, 17:06
          A, bo bym zapomniał.
          Pamiętaj, że od przystanku na al.Włokniarzy do krańcówki 13 przy Zielonej jest
          ok. 100m. Pieszo też trzeba trochę pochodzić, aby zrozumieć rozumowamie WDiT
          UMŁ oraz MPK-ŁÓDŹ.
          • Gość: mark Re: Remont torów na włókniarzy IP: *.pl 04.03.04, 17:16
            w tym kraju najpierw trzeba się nachodzić, aby coś wychodzić. i to jest fakt.
      • Gość: Aleksej Re: Remont torów na włókniarzy IP: *.lodz.dialog.net.pl 04.03.04, 18:01
        Nie wiem gdzie sie uczysz, ale na uniwerek mozesz dojechac z Zabienca rowniez 5
        lub 96.

Ruch wachadlowy jest raczej niemozliwy, pamietaj ze beda remontowane luki na
        zakrecie od Limanowskiego w Al. Wlokniarzy (do Lutomierskiej).

Mozesz w dodatku jechac 78 do Pl. Wolnosci i tam w 7.

Pozdrawiam,
        Aleksej
        • Gość: Tomas Re: Remont torów na włókniarzy IP: 212.191.74.* 05.03.04, 11:21
          A co w przypadku gdy mam trasowaną migawkę na 13?? Czekają mnie 2 przesiadki a
          w synchronizację rozkładów jakoś uwierzyć mi się nie chce.
          Poza tym uważam że Z powinna jeździć na całej trasie, gdzie nie jeżdżą 8 i 13
          czyli z Chochoła do Kaliskiego. Wtedy mam tylko jedną przesiadkę i jest to
          rozwiązanie to przeżycia!!
          A co do remontu. Jak się chce to wszystko można.
    • Gość: Bart A ja się cieszę! IP: *.tpnets.com 04.03.04, 18:13
      Ja się niezmiernie cieszę, że jakieś remonty będą przeprowadzane, i to już tak
      wcześnie!
      Wątek zszedł na ogólne "pieprzyć system" i "no future", zupełnie niepotrzebnie.
      • Gość: J.S. Re: A ja się cieszę! IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 04.03.04, 18:33
        A ja bym wolal zeby to byl remont trasy W-Z...

"8" na Retkinie? A moze w weekend trafi sie na "8" jakis CR...?

J.S.
        • Gość: Bart Re: A ja się cieszę! IP: *.tpnets.com 04.03.04, 18:47
          O widzisz. Pomysł przedni.
    • Gość: J.S. EI napisawszy IP: *.infkat / *.uni.lodz.pl 05.03.04, 09:07
      lodz.naszemiasto.pl/wydarzenia/345035.html
      Na al. Włókniarzy będą remontować torowiska

Piątek, 5 marca 2004r.

W poniedziałek rozpocznie się remont torowiska na al. Włókniarzy. Do wymiany
      przeznaczono oba tory na 800-metrowym odcinku alei od ul. Limanowskiego do ul.
      Drewnowskiej.

W miejscu, gdzie stare torowisko będzie demontowane, a nowe układane, staną
      barierki. Mogą występować trudności w ruchu kołowym. Roboty potrwają do 25
      kwietnia.

Tramwaje i autobusy będą kursować zmienionymi trasami:

* Linia 13 - trasa zostanie skrócona do krańcówki przy ul. Legionów.

* Linia 8 - z krańcówki przy ul. Augustów tramwaje dojadą bez zmian do
      skrzyżowania al. Mickiewicza i Włókniarzy, a dalej będą kursować al.
      Bandurskiego, ul. Karolewską do krańcówki przy ul. Bratysławskiej.

* Linie 78 i 78A - z pętli przy ul. Rojnej i w Aleksandrowie autobusy dojadą
      stałą trasą do wiaduktu na ul. Aleksandrowskiej, a następnie będą kursować ul.
      Limanowskiego, Klonową, Kasprzaka i ponownie właściwą trasą do pl. Wolności.

* Linia 96 - z pętli przy ul. Rojnej do wiaduktu na ul. Aleksandrowskiej
      autobusy dojadą bez zmian, a dalej pojadą ul. Limanowskiego, Klonową,
      Lutomierską i dalej właściwą trasą.

* Linia 153 - trasa z pętli przy ul. Szczecińskiej do wiaduktu na ul.
      Aleksandrowskiej nie zmieni się, dalej będzie wiodła ul. Limanowskiego i
      autobusy wrócą na właściwą trasę.

Na odcinku al. Włókniarzy pozbawionym tramwajów będą kursować autobusy
      komunikacji zastępczej.

(mr) - Express Ilustrowany

---------
      Znowu propaganda sukcesu. Odcinek owszem, moze i 800-metrowy, ale przeciez caly
      do remontu nie idzie. Okolice Zubardzkiej mialy remont kilka lat temu...

J.S.
      • Gość: mat28 Re: EI napisawszy IP: *.interserwer.pl 05.03.04, 09:21
        A co z tym jednym torem na włókniarzy, który nie został wyremontowany w
        poprzednim roku?
      • geograf w GW podobnie! 05.03.04, 22:14
        czy oni od siebie spisywali?
        miasta.gazeta.pl/lodz/1,35136,1950007.html
        "Już w poniedziałek zaczyna się sezon remontów na łódzkich drogach. Na początek
        do przebudowy wyznaczono torowisko na al. Włókniarzy. Remontowany będzie
        800-metrowy odcinek za ul. Drewnowską do ul. Limanowskiego."

I tu pojawia się pytanie: jaki odcinek będzie tak naprawdę remontowany? Okolice
        Żubardzkiej-już wpsomniane-mają niedawno wymieniane tory,od Limanowskiego,prawie
        do Drewnowskiej (jeden tor w całości).
        Co będą wymieniać?
        i czemu nikt nie zauważył,że odcinek między Srebrzyńśką a Długosza tak jakby
        jest w gorszym stanie...??
    • Gość: Michał M. MPK zupełnie pokręcone IP: *.staszic.waw.pl / *.staszic.waw.pl 05.03.04, 12:08
      Chyba się wiosna zbliża i komuś w MPK uderza do głowy. 8 dubluje 10. 13 po
      prostu skrócona, a na Teofilów ma jeździć Z3 o dziwnej trasie kończącej się na
      Łanowej. O ile wiem (a dobrze wiem ;-) to 8 i 13 nie kończą swoich tras na
      Łanowej, więc i zastępczy autobus powinien jechać dalej!

Czy nie można przynajmniej 8 puścić zmodyfikowaną nieco trasą 25 przerabianą w
      czasie budowy estakady? Rokicińska-Piłsudskiego-Kościuszki-Zachodnia-
      Limanowskiego-Aleksandrowska. Moim zdaniem byłoby dużo lepiej.

Chociaż... może po remoncie torowiska ktoś wreszcie wpadnie na pomysł, żeby
      Cityrunnery przenieść z 12 na 8. Na Kopernika, Gdańskiej i Narutowicza dobrze
      prezentują się 5N (albo Lilpopy) ale nie citki! Tory tam stare, duże ryzyko
      kolizji z samochodami, a na trasie 8 jest cały czas wydzielone torowisko. Jak
      remntować torowisko na Włókniarzy, to robić to w jakimś celu, a nie po to, żeby
      dokuczyć mieszkańcom Teofilowa!
      • Gość: Bart Re: MPK zupełnie pokręcone IP: *.tpnets.com 05.03.04, 14:21
        > Chociaż... może po remoncie torowiska ktoś wreszcie wpadnie na pomysł, żeby
        > Cityrunnery przenieść z 12 na 8.

I połamią się na Aleksandrowskiej. Chyba, że je wcześniej ziomale roz....

Na Kopernika, Gdańskiej i Narutowicza dobrze
        > prezentują się 5N (albo Lilpopy)

Dużo budownictwa międzywojennego, to raczej Lilpopy

ale nie citki!

Argument tzw. wizualny. NOWOŚĆ!!!

> Tory tam stare, duże ryzyko

Nie wszędzie, tylko przy Empiku i Uniwersyteckiej/Tramwajowej jest tragicznie.

> kolizji z samochodami,

to wszystkie tramwaje są na to narażone

a na trasie 8 jest cały czas wydzielone torowisko.

Zdecydownie. I jedzie się baaaaaardzo szybko, bo przystanki dosyć rozsiane.

Jak
        > remntować torowisko na Włókniarzy, to robić to w jakimś celu, a nie po to,
        > żeby dokuczyć mieszkańcom Teofilowa!

Teoria spisku.
        • Gość: Michał M. Re: MPK zupełnie pokręcone IP: *.staszic.waw.pl / *.staszic.waw.pl 05.03.04, 19:40
          Gość portalu: Bart napisał(a):

>> Dużo budownictwa międzywojennego, to raczej Lilpopy
          >> ale nie citki!
          > Argument tzw. wizualny. NOWOŚĆ!!!

Piękno przede wszystkim :-) Citek chyba nie jest tam dużo szybszy od Lilpopa.
          Jak nie może być szybko, to niech chociaż będzie ładnie. A dla przejeżdzających
          przez Łódź gości (z kaliskiego na fabryczny) podróż przez miasto będzie podróżą
          w przeszłość ;-)

CR na 12 to przypadek. Był jakiś wypadek jakiś czas temu i 10 miała objazd
          tamtędy. Jako że z szyn tego dnia nie wyskoczyła, zdecydowano citki puścić tam
          na stałe. Komunikacja nie może ewoluować za pomocą przypadku.

> > kolizji z samochodami,
          > to wszystkie tramwaje są na to narażone

Tak, ale klepanie 805-tki jest tańsze.

> a na trasie 8 jest cały czas wydzielone torowisko.
          > Zdecydownie. I jedzie się baaaaaardzo szybko, bo przystanki dosyć rozsiane.

To właśnie chciałem powiedzieć. Remont torowiska na Włókniarzy, a potem na
          Aleksandrowskiej powinien być robiony pod Cityrunnery. 8 (i jeszcze 14) to dużo
          lepsze dla nich miejsce niż 12 (gorsza już chyba by była tylko 5-tka klucząca
          wokół Placu Reymonta i pędzona Kilińskiego w godzinach szczytu ;-)

> > Jak
          > > remntować torowisko na Włókniarzy, to robić to w jakimś celu, a nie po to,
          > > żeby dokuczyć mieszkańcom Teofilowa!
          >
          > Teoria spisku.

Jestem ostatni, który w nią wierzy, naprawdę ;-) Szczególnie jeśli chodzi o
          UFO... w sumie też środek komunikacji ;-)
          • Gość: J.S. Re: MPK zupełnie pokręcone IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 06.03.04, 00:19
            > To właśnie chciałem powiedzieć. Remont torowiska na Włókniarzy, a potem na
            > Aleksandrowskiej powinien być robiony pod Cityrunnery.

Wszystko pieknie, ale najpierw nalezy sie remont trasie W-Z, bo jak juz zrobia
            pieknie Wlokniarzy i Aleksandrowska, to Cityrunnery bedziemy ogladac na torach
            odstawczych. Wierz mi, wiem co mowie.
      • Gość: J.S. Re: MPK zupełnie pokręcone IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 06.03.04, 00:25
        > Czy nie można przynajmniej 8 puścić zmodyfikowaną nieco trasą [...]
        Rokicińska-Piłsudskiego-Kościuszki-Zachodnia-Limanowskiego-Aleksandrowska. Moim
        zdaniem byłoby dużo lepiej.

Tak, to zdecydowanie najrozsadniejsze rozwiazanie. Wowczas ucierpialby tylko
        przystanek Mickiewicza-Zeromskiego i Wlokniarzy-Dw. Lodz-Kaliska. Dalej juz
        jest Z3.
        • geograf Re: MPK zupełnie pokręcone 06.03.04, 10:34
          czy nie byłoby z tym większego zachodu,aniżeli zysków? trasa w duyżym stopniu
          pokrywałaby się z 2-ką (oraz 5-tką), do tego komplikując szczególnie ruch
          tramwajowy na skrzyżowaniu Mickiewicza-Kościuszki...
          Czy naprawde nie lepiej byłoby z odstawionych z powodu remontu wagonów uruchomić
          tramwajowa Zetkę Chochoła-Plac Wolności
          (Aleksandrowska-Limanowskiego-Zgierska-Nowomiejska)?
          byłoby więcej kursów tramwajów z Teofilowa oraz umożliwiłoby się przesiadkę, np.
          do Z-3,które jedzie dopiero z Łanowej...

(swoją drogą: czemu Z3, a nie Z1?)
    • geograf Re: Remont torów na włókniarzy 05.03.04, 22:21
      oczywiście ciesze się,że remontują jakiś odcinek łódzkiego torowiska (tylko
      czemu nie taki,który jest bardziej zniszczony?),ale...

z Teofilowa usunięto _dokłądnie_ połowę kursów tramwajów w ciągu całego dnia i
      weekendu-i to na półtora miesiąca. nic nie dano w zamian. czy to nie jest jawna
      głupota? Wiem,że autobus przy specyfice tamtejszego torowiska niewiele by dał,ale...
      czemu nie uruchomiono tramwajowej zetki na Plac Wolności? Przynajmniej dowiozła
      by ona ludzi do autobusów...

cóż...współczuję mieszkańcom Teofilowa.Oby czas szybko płynął....
      • Gość: Ja Re: Remont torów na włókniarzy IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 06.03.04, 12:15
        Remont jest paranoiczny. Nawet jeśli całkowite zamknięcie ruchu spowodowane
        jest wymianą łuków na skrzyżowaniu, to można by to było zrobić w 3-4 dni. Max.
        tydzień. Przez reszte remontu powinien obowiązywać ruch wahadłowy. Znów
        przypomina się przysłowie stworzone przez kogoś na tym forum, że gdyby głupota
        umiała latać, to w UMŁ latałby pterodaktyl, bo gołąb to za mało. (Uszanowanie
        dla autora powiedzonka). Przypomnę jeszcze, że jeśli zdarzały się remonty, gdy
        zamykano cały ruch tramwajów (tak było np. na Piłsudskiego), to odbywały się
        one w wakacje, gdy najmniej ludzi korzysta z KM, śpieszy się do szkoły, pracy
        itp.

Po drugie: Jeśli już jest jak jest, to nie widzę przeszkód, by 8 jeździła na
        Karolew (nie na Retkinie! - pętla "Bratysławska" jest na Karolewie). Tak już
        zdarzało się przy różnej maści objazdach. Oczywiście tu kolejny ukłon w stronę
        pterodaktyli - brak skrętu z Włókniarzy w Konstantynowską w relacji pd.-zach.

Po trzecie: ludzie! Nie rozwalajcie całego układu dlatego, że przez półtora
        miesiąca dwa tramwaje będą jeździć zmienioną trasą! 10 ma częstotliwość taką,
        jaką ma i odjeżżdża o takich a nie innych godzinach. Ludzie się przyzwyczaili.
        Manipulacja rozkładem 10 spowoduje, że znikną resztki regularnego kursowania na
        Retkini i trasie WZ (podkreślam: RESZTKI, bo po oszczędnościach pani Giedryś
        już nie ma regularnych kursów max. co 3 minuty). Wywalenie 8 z trasy WZ nie
        wchodzi w grę - pasażerowie się poduszą. Być może warto by pomyśleć o
        puszczeniu 8 w Kościuszki, ale być może ten ciąg nie przyjąłby takiej ilości
        tramwajów i zwyczajnie by się zapchał. Jak ktoś już by chciał, aby kursy 8ki
        oznaczyć jako 10, to musiało by to być 10A, bo trasa nie pokrywa się w całości -
        ergo - szkoda pary.

Po czwarte: jesli to jest tak, że autobus zastępczy kończy trasę na petli przy
        Kaliskim, to moje gratulacje dla UMŁ i szczere kondolencje dla mieszkańców
        Teofilowa.

Po piąte: Jeżdżenie stadami na Piłsudskiego - Mickiewicza, to kwestia
        kretyńskich oszczędności p. Giedryś. Jeśli zrobimy takt 8 i 10 w równych
        odstępach, to już w życiu nie doczekamy się powrotu, tak potrzebnych (zwłaszcza
        na Retkini) poobcinanych kursów - więc może lepiej nie tykać. Jak ktoś chce -
        mogę temat rozwinąć

Po szóste, najważniejsze i ostatnie: ABSOLUTNE PIERWSZEŃSTWO WE WSZELKICH
        REMONTACH POWINNA MIEĆ TRASA W-Z I DOPIERO PO JEJ DOPROWADZENIU DO STANU
        PRZYZWOITEGO I ADEKWATNEGO DO KURSUJĄCEGO PO NIEJ TABORU. WSZELKIE INNE REMONTY
        POWINNY POCZEKAĆ (lub byc prowadzone równolegle, jeśli byśmy mieli tyle kasy)
        • geograf Re: Remont torów na włókniarzy 06.03.04, 12:46
          Gość portalu: Ja napisał(a):

"Po czwarte: jesli to jest tak, że autobus zastępczy kończy trasę na petli przy
          Kaliskim, to moje gratulacje dla UMŁ i szczere kondolencje dla mieszkańców
          Teofilowa."

nie do końca.chyba po to,aby odbić zarzuty,że UMŁ nie zorganizował przesiadki z
          "8" do Z3 w stronę Teofilowa, autobusowi zastępczemu wyznaczono inną niż
          Kaliski krańcówkę- Rembielińskiego (tam,gdzie dzisiaj ma 77):

linia Z3 Rembielińskiego – Inżynierska, Radwańska, Żeromskiego, Mickiewicza,
          Włókniarzy, Limanowskiego, Aleksandrowska, Traktorowa, Łanowa, Bielicowa,
          Aleksandrowska, Dworzec Łódź Żabieniec, Wielkopolska, Włókniarzy, Mickiewicza,
          Żeromskiego, Politechniki – Rembielińskiego .

1)nie wiem na jakiej zasadzie miałaby odbywać się przesiadka z 8/10 na Z3.Lepiej
          byłoby gdyby Z3 jechała przy Dworcu Kaliskim/Bandurskiego.przynajmniej odległość
          między przystankami byłąby normalna, a i byłaby łątwiejsza podróż z
          Żubardzia/Żabieńca na Retkinię (obecnie sporo osób idzie z 8 w tamtą stronę).
          2)"Kryterium uliczne" po Żabieńcu uważam za bezsensowne-widać,że połączono
          zastępczość tramwajów,jak i autobusów na Wielkopolskiej...
          3)na Teofilowie od poniedziałku z 28 kursów na godzinę w godzinach szczytu
          zostanie tylko 14. Z pewnością miesziańcy Teofilowa się ucieszą..szczególnie w
          porannych godzinach szczytu...
          4)Z3 ledwo wjeżdżające na Teofilów w ogóle nie zastąpi tam 8 i 13.Ktoś kto to
          planował-nie wierdział co to jest Teofilów.
          5)moim zdaniem-głos Ja jest rzeczowy,szkoda że tego nikt z UMŁ najpewniej nie
          rpzeczyta i nie zmieni:/
          • Gość: Ja Re: Remont torów na włókniarzy IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 06.03.04, 16:43
            No to nawet nie tak głupio wykombinowali z tą trasą. Przesiadka Z3 => 8 ma się
            zapewne dokonać na skrzyżowaniu Zeromskiego i Mickiewicza w kierunku Teofilowa
            to trochę chodzenia, w przeciwnym - nawet nieźle. Ale jeśli autobus i tak
            zawraca "w powietrzu" (tzn. nie na pętli), to równie dobrze mógłby to robic na
            wiadukcie na Maratońskiej nad Bandurskiego. Ludzie by mieli blizej.

Hmm... Wszystko zależy. Gdyby ów głos podesłać tam, gdzie trzeba, to przeczytać
            by musiano.
            P.S. Zabranie połowy kursów z Teofilowa to żenada - oczywiście.
            • Gość: Tomas Re: Remont torów na włókniarzy IP: 212.191.74.* 08.03.04, 16:00
              > P.S. Zabranie połowy kursów z Teofilowa to żenada - oczywiście.

Więcej niż połowy. Pragnę przypomnieć, że 5 ma dwa szczyty komunikacyjne, zatem
              w ciągu dnia jeździ co 20 minut!!!

Tak jeszcze odpowiadając Aleksiejowi. Jechałeś kiedyś 96 w okolicach godziny 9-
              10 linią 96 w kierunku centrum. Tam tłok jest i bez remontów!!!

Z-3 do chochoła i tyle co chcę powiedzieć
              • Gość: Ja Kretynizm w UMŁ osiągnął szczyt IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 08.03.04, 19:11
                Jak w temacie. "ósemka" jeździ co 10 minut!!!! 10 i 14 pękają w szwach, a
                tramwaje jeżdżą w trójpakach także poza szczytem. W UMŁ najwyraźniej uważają,
                że jak na Żubardziu jest remont, to mieszkańcy Retkini, Teofilowa, Widzewa i
                Śródmieścia przestaną jeździć komunikacją publiczną. Oczywiście na Mickiewicza -
                Piłsudskiego zero informacji o tym jak i gdzie jeżdżą autobusy zastępcze.
                Dobrze, że nie dostałem w swoje ręce kretyna, który to wymyślał.
                P.S. Przy okazji wyszło na jaw, iż rzecz niemożliwa dla 50 - zatrzymanie się na
                przystanku Włókniarzy - Dw. Łódź Kaliska, a następnie skręcenie w lewo w
                Mickiewicza daje się wykonać autobusem Z3. Ciekawe.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka