Dodaj do ulubionych

Iskry spod kół

IP: *.adsl.inetia.pl 12.06.10, 23:14
Widziałem dziś ekipę obsługi przystanków. Wysypywali piasek (lub coś podobnego
do piasku) na szyny. Podejrzewam, że właśnie przez to wszystkie tramwaje
ruszając z przystanku się ślizgają i iskry lecą spod kół... ale po co ten piach?
Czy ma to może związek z temperaturą i tym, że wszędzie to lepiszcze upychane
między betonowymi płytami a samą szyną powyłaziło i nie chcieli aby się do
szyn przylepiało?
Obserwuj wątek
    • kuba_bed Re: Iskry spod kół 12.06.10, 23:24
      Dzięki temu tramwaje mają się tak nie ślizgać. Czy to zdaje egzamin? Nie wiem,
      bo nie widziałem. Trzeba byłoby porównać jazdę sprzed posypania szyn z tym obecnym.
      • Gość: Fish Re: Iskry spod kół IP: *.adsl.inetia.pl 12.06.10, 23:42
        W takim razie, jak to ma przeciwdziałać ślizganiu, to skąd nagle się ono wzięło?
        z tą smołą?
        • Gość: XYZ Re: Iskry spod kół IP: *.toya.net.pl 13.06.10, 00:03
          Gość portalu: Fish napisał(a):

> W takim razie, jak to ma przeciwdziałać ślizganiu, to skąd nagle się ono wzięło
          > ?
          > z tą smołą?

Iskry i ślizganie wywołuje icosit (to wyłażące g***o). Na jakiej zasadzie - nie
          wiem. Piasek ma zwiększać tarcie i zapobiegać ślizganiu. Tramwaj się może nie
          ślizga, ale przez iskry i swąd spalenizny i tak nie może rozwinąć prędkości.
          • Gość: Fish Re: Iskry spod kół IP: *.adsl.inetia.pl 13.06.10, 00:17
            Dziękuję za wyjaśnienie.

Na Żwirki/Piotrkowska dziś się walały całe zrolowane kawałki tego. Wzdłuż szyn
            powstały piękne rowki. Jak do zimy nie załatają tego, lód zrobi swoje i bedzie
            kiszka...
            • kuba_bed Re: Iskry spod kół 13.06.10, 01:01
              Na pewno to załatają, od tego jest gwarancja przecież. Wątpię, żeby nawet
              największy debil zmarnował takie torowisko.
              • Gość: XYZ Re: Iskry spod kół IP: *.toya.net.pl 13.06.10, 12:06
                kuba_bed napisał:

> Na pewno to załatają, od tego jest gwarancja przecież. Wątpię, żeby nawet
                > największy debil zmarnował takie torowisko.

Załatają i znów wylezie ;) I będziemy się bawić w kotka i myszkę ;)
          • Gość: W Re: Iskry spod kół IP: *.toya.net.pl 13.06.10, 08:23
            > Iskry i ślizganie wywołuje icosit (to wyłażące g***o). Na jakiej zasadzie - nie
            > wiem.

Na bardzo prostej. Jak ktos rozleje olej, to tez sie poslizniesz. Iskry chyba wynikaja z tego, ze szyna obsmarowana tym syfem przewodzi prad tylko w niektorych miejscach
            • kuba_bed Re: Iskry spod kół 13.06.10, 11:58
              Szyna chyba w ogóle nie powinna przewodzić prądu, nie? :)
              • Gość: b Re: Iskry spod kół IP: 217.153.108.* 13.06.10, 12:05
                kuba_bed napisał:

> Szyna chyba w ogóle nie powinna przewodzić prądu, nie? :)

Nie? To jakim cudem tramwaj w ogole jedzie?
              • pig_news Re: Iskry spod kół 13.06.10, 12:14
                kuba_bed napisał:

> Szyna chyba w ogóle nie powinna przewodzić prądu, nie? :)

Dlaczego nie?
                • Gość: obserwator Re: Iskry spod kół IP: *.smrw.lodz.pl 13.06.10, 13:14
                  lodz.naszemiasto.pl/artykul/449370,ltr-ma-alergie-na-slonce,id,t.html?kategoria=660
                  • pig_news Re: Iskry spod kół 13.06.10, 13:45
                    To nie jest odpowiedz na moje pytanie
                    Proponuje poczytac instrukcje obslugi forum
                • lodz_1974 Re: Iskry spod kół 13.06.10, 14:39
                  Szyna musi przewodzić prąd - łopatoligicznie - trakcja górna "dostarcza" prąd do tramwaju, a szyny "odbierają". W każdym obwodzie energetycznym , aby urządzenie działało musi być i miejsce skąd się pobiera energię elektryczną (lub cokolwiek innego) i oddaje.

Żarówka przy rowerze (prąd stały) - ma + i -
                  Urządzenia prądu zmiennego mają fazę i zero
                  Kaloryfer - ma doporowadzenie gorącej wody i odprowadzenie .
                  Czlowiek ma podbór żywności i wydalanie ...

Iskry lecące spod kół tramwaju ( a takze zimą sypiące sie z oblodzonej trakcji) to wynik przerwania obwodu elektrycznego. Ponieważ tramwaj to z punktu widzenia fizyki - duża cewka (silnik) występuje duże pole elektromagnetyczne. Z chwilą przerwania ukladu (oderwanie się pantografu od oblodzonej trakcji zimą, a jeżdżenie po posmarowanych smołą szynach - w przypadku ŁTR) pole magnetyczne wygenerowane przez silnik nie zanika od razu , ale jeszcze napędza prąd w układzie - przez co szuka on ujścia - wytwarzając przeskakujące iskry.
                  • Gość: Kpc21 Re: Iskry spod kół IP: *.xdsl.centertel.pl 13.06.10, 20:27
                    lodz_1974 napisał:
                    > Szyna musi przewodzić prąd - łopatoligicznie - trakcja górna
                    "dostarcza" prąd d
                    > o tramwaju, a szyny "odbierają".
                    Ja słyszałem że akurat w Łodzi jest odwrotnie. Ale gdyby tak było, to
                    dotknięcie się do szyny powodowałoby chyba porażenie, dobrze myślę?
                    • slavekk Re: Iskry spod kół 13.06.10, 20:42
                      Gość portalu: Kpc21 napisał(a):

> Ja słyszałem że akurat w Łodzi jest odwrotnie.

Odwrotnie jest o tyle że w innych miastach w Polsce biegun "plus"
                      jest na sieci górnej a "minus" na szynach, natomiast w Łodzi "minus"
                      jest na sieci górnej

> Ale gdyby tak było, to
                      > dotknięcie się do szyny powodowałoby chyba porażenie, dobrze myślę?

Niedobrze.
                      Biegun (obojętnie który) połączony z szynami z natury rzeczy ma
                      potencjał bliski potencjałowi ziemi więc dotknięcie szyn przez
                      człowieka stojącego na ziemi niczy (na ogół ;) nie grozi
                      • Gość: Kpc21 Re: Iskry spod kół IP: *.xdsl.centertel.pl 14.06.10, 01:40
                        No to już rozumiem.
                        • Gość: jawlodek Re: Iskry spod kół IP: 91.205.72.* 14.06.10, 12:41
                          Jeszcze lepiej byś zrozumiał gdybyś nie opuszczał lekcji w szkole podstawowej
                    • parkomat Re: Iskry spod kół 14.06.10, 08:42
                      Tu jest wszystko opisane:

www.transportszynowy.pl/siectramzasilanie.php
                    • swiety_76 Re: Iskry spod kół 15.06.10, 01:01
                      Jak włożysz jeden palec do jednej dziurki do gniazdka to nic ci się
                      nie stanie.
                      Jak włożysz dwa palce każdy do oddzielnej dziurki w gniazdku to cię
                      popieści.

Widziałeś ptaki siedzące na liniach napowietrznych ? Jakoś nic im
                      się nie dzieje. Ale gdyby dotknął obydwu przewodów naraz to już by
                      mu się coś stało.

Dopóki nie dotkniesz przewodów trakcyjnych możesz spokojnie stać na
                      szynie tramwajowej ;D

• slavekk Re: Iskry spod kół 15.06.10, 07:53
                        swiety_76 napisał:

> Jak włożysz jeden palec do jednej dziurki do gniazdka to nic ci
                        > się nie stanie.

Nieprawda. Jeśli włożysz do "niedobrej" dziurki to prąd popłynie od
                        niej przez ciebie do ziemi. Tylko od jakości izolacji butów+podłogi
                        będzie zależał efekt...

> Dopóki nie dotkniesz przewodów trakcyjnych możesz spokojnie stać
                        > na szynie tramwajowej ;D

Już ty lepiej o prądzie się nie wypowiadaj, bo nieszczęście na kogoś
                        sprowadzisz...

NA OGÓŁ tak jest jak piszesz.
                        Ale są stany awaryjne, w których potencjał szyn się podnosi, np.
                        opadnięcie sieci.
                        Nie na darmo w nowych stacjach zasilających instaluje się urządzenia
                        kontrolujące potencjał szyny powrotnej względem ziemi

Dlatego na szynach lepiej nie "stać spokojnie" ale zdecydowanie choć
                        spokojnie je przekraczać.
                      • arturprzezywacz Re: Iskry spod kół 15.06.10, 07:54
                        swiety_76 napisał:

> Jak włożysz jeden palec do jednej dziurki do gniazdka to nic ci się
                        > nie stanie.

Bredzisz. Przeprowadz dwa stosowne eksperymenty (jedna dziurka, potem druga) to sie mocno zdziwisz.
    • Gość: magik Re: Iskry spod kół IP: *.retsat1.com.pl 13.06.10, 21:57
      Efektownie to wygląda, ale zapewne wpływa na szybsze zużycie torowiska :(

gtlodz.eu/img23781.htm

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka