Dodaj do ulubionych

prace na Rokicińskiej i Zgierskiej

IP: *.toya.net.pl 22.03.04, 12:38
Widać już przygotowany grunt pod poszerzenie Zgierskiej i Rokicińskiej.
Roboty ruszą pewnie lada moment. Ciekaw jestem jak będzie wyglądała Zgierska
ze 100-metrowym zwężeniem do jednego pasa. A kiedy już nareszcie będą mogli
zbudować całą drugą nitkę, łącznie z tą niewykupioną działką (nie wiadomo
kiedy), trzeba będzie robić kolejny przetarg - na sto metrów drogi...
Obserwuj wątek
    • paudys Re: prace na Rokicińskiej i Zgierskiej 23.03.04, 22:25
      Rokicińska już jest nawet zaorana, rano jeszcze była łąka a teraz wpadłem po
      ciemku w jakieś dziury, swoją drogą ciekawie poprowadzą nowy pas Rokicińskiej -
      slalom między słupami wysokiego napięcia :)
      • Gość: luko Re: prace na Rokicińskiej i Zgierskiej IP: *.toya.net.pl 24.03.04, 00:43
        To rzeczywiście szybko leci. Musz.a tam pracować codziennie.
        Też przyglądałem się tym słupom ostatnio. Wydaje mi się jednak, że energetycy
        po prostu je przeniosą, za odpowiednią, słoną opłatę, ma się rozumieć.
      • Gość: Ja Re: prace na Rokicińskiej i Zgierskiej IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 26.03.04, 18:21
        paudys napisał(a):

> Rokicińska już jest nawet zaorana, rano jeszcze była łąka a teraz wpadłem po
        > ciemku w jakieś dziury, swoją drogą ciekawie poprowadzą nowy pas
        Rokicińskiej -
        >
        > slalom między słupami wysokiego napięcia :)

Które, jak by komuś przyszło w tym mieście co dziwnego do głowy, znacząco
        podniosą koszty inwestycji pt "tramwaj na Olechów". Może przesadzam, może tory
        tez się tam jeszcze upchnie.
      • paudys Re: prace na Rokicińskiej i Zgierskiej 27.03.04, 17:52
        zrobiłem dziś kilka zdjęć na Rokicińskiej
        kolej.lodz.pl/rok/
        • hubar Re: prace na Rokicińskiej i Zgierskiej 27.03.04, 20:21
          W takim razie, ja jutro popstykam na Zgierskiej ;-)
          • paudys Re: prace na Rokicińskiej i Zgierskiej 29.03.04, 23:21
            No i gdzie te fotki? ;)
            • hubar Re: prace na Rokicińskiej i Zgierskiej 30.03.04, 00:21
              Foty jak obiecałem, pojechałem porobić... niestety miałem problemy z wrzuceniem
              na serwer, ale już są:
              www.hubar.prv.pl/budowa/zgierska
              • Gość: luko Re: prace na Rokicińskiej i Zgierskiej IP: *.toya.net.pl 30.03.04, 00:54
                Dzięki za fotki Zgierskiej i Rokicińskiej. Dobrze zobaczyć jak pracują, a
                ostatnio nie mam na to w ogóle czasu. Na zdjęciach Zgierskiej widać jasno
                feralne działki, których nie udało się wykupić. Przez nie Zgierska będzie miała
                krótkie zwężenie. Jej właściciel uparł się, że nie sprzeda, choć tam już nie
                mieszka. Nie ma na niego siły. No cóż, będzie się ciekawiej jeździło...
                • hubar Re: prace na Rokicińskiej i Zgierskiej 30.03.04, 08:34
                  Nie ukrywam, że robiąc zdjęcia o tym ... pamietałem ;-)
                  Jak juz powiedziałem, Miasto chce go wywłaszczyć, oby zrobili to jak
                  najszybciej!!!

P.S. Polecam się na przyszlość.
    • hubar Re: prace na Rokicińskiej i Zgierskiej 23.03.04, 23:34
      Ciekawi mnie budowa Zgierskiej. Szumnie mówiono o budowie do granic miasta, a
      mi to wygląda na budowę do wysokości Helenówka... do granicy jest jakieś 100
      metrów i kamienica.
      • Gość: luko Re: prace na Rokicińskiej i Zgierskiej IP: *.toya.net.pl 24.03.04, 00:41
        Z tego, co wiem ma być do skrzyżowania ze światłami, chyba tego przy Nowej
        Gdyni. Ale, nie będzie cała poszerzona gdyż jedna działka jest stale w sporze
        sądowym. Także Zgierska slalomem objedzie jedną działkę...
        • hubar Re: prace na Rokicińskiej i Zgierskiej 25.03.04, 09:13
          Wiem wiem, dokładnie wiem która to. Miasto chce rozpocząć proces wywłaszczenie
          tego aspołecznego gostka.
          Niemniej ta kamienica o której mówię, stoi tuż przy granicy miasta, dosłownie
          po drugiej stronie Helenówka, a wspomniana działka "uparciucha" jest nieco
          wczesniej, przy skrzyżowaniu z Wiklinową.
        • hubar Ale lipa! 16.04.04, 18:59
          Patrzyłem jak ustawiają słupy do trakcji tramwajowej i wychodzi na to, że
          Zgierska będzie węższa juz na wysokości Helenówka! Ta stara rudera/kamienica
          zostanie i będzie straszyć!
          • Gość: luko Re: Ale lipa! IP: *.toya.net.pl 19.04.04, 00:53
            No ja obawiałem się tego od początku i ... nie zawiodłem się. To dlatego
            zwracałem uwagę na te domki, które wciąż stoją i na fakt, że po wywłaszczeniu
            tych właścicieli i zlikwidowaniu domostw trzeba będzie robić jeszcze jeden
            przetarg.
            Ale dowiedziałem się też ostatnio od człowieka z 'wewnątrz', że Zgierz nie
            zamierza rozszerzać Łódzkiej (problem z przebudową wiaduktu - brak sponsora)
            zatem nasza władza podjęła decyzję, że narazie nie ma co walczyć o dwa pasy aż
            do Nowej Gdyni, gdyż tam i tak musi być zwężenie (w lasku) przy wieździe do
            Zgierza. Wygląda więc na to, że Zgierska jeszcze długo pozostanie
            taka 'kołowata' - trochę szybciej, trochę wolniej; tu dwa pasy, tam jeden, tam
            ci zajezdnia...
            • Gość: STUDI Re: Ale lipa! IP: *.prokom.pl 19.04.04, 09:29
              Bo calym idiotyzmem jest topienie kasy w Zgierska zamiast wybudowac polnocne przedluzenie Al. Wlokniarzy. Jaki debil mysli ze ruch tranzytowy ciezarowek ma przejezdzac przez centrum miasta.

Gratulacje dla Zgierza. Skutecznie zablokowali idotyzm fachofcow p. Kropiwnickiego. Musieliby byc caklowitymi kretynami aby popierac wyburzenie centrum miasta tlyko dlatego ze TIR'y musza gdzies jezdzic najlepiej przez ciasne centra miast.

Jak na razie Lodzi marnuje bezsensownie srodki na budowe drog. No ale po p. Kropiwnickim i jego kolesiach mozna sie tego spodziewac.
              • Gość: Bart Re: Ale lipa! IP: *.tpnets.com 21.04.04, 13:34
                > Gratulacje dla Zgierza. Skutecznie zablokowali idotyzm fachofcow p.
                Kropiwnicki
                > ego. Musieliby byc caklowitymi kretynami aby popierac wyburzenie centrum
                miasta
                > tlyko dlatego ze TIR'y musza gdzies jezdzic najlepiej przez ciasne centra mias
                > t.

tu dobrze gadasz. Dlaczego strumień samochodów ma być nieprzerwany. Ale w sumie
                w Zgierzu to jest dosyć szeroko na jedynce...
            • hubar zdjęcia 21.04.04, 00:15
              Jeśli chcecie zobaczyć zdjęcia z budowy jakie wykonałem w sobotę zapraszam:
              www.hubar.friko.pl/budowa/zgierska /

Zobaczcie zdjęcie 21, tam widać jak będzie szła ulica Zgierska... do granic
              miasta :-/
    • Gość: TeleAndrespolanin Re: prace na Rokicińskiej i Zgierskiej IP: *.visp.energis.pl 03.04.04, 23:26
      Ruszyla tez przebudowa Rokicinskiej w Andrespolu w ramach tego samego kontraktu.
      Wymieniaja slupy energetyczne, zaczeli kopac rowy na rury kanalizacyjne.
      Rozpoczela sie takze przebudowa samego centrum Andrespola tj. skrzyzowanie ulic
      Rokicinska/ Brzezinska/ Tuszynska. Prace przyspieszyly i pracuja nawet w sobote
      ale czy uda im sie skonczyc przed pazdziernikiem, duzy znak zapytania ???
      Pozdrawiam
      • Gość: STUDI Moga w ogole nie dokonczyc IP: *.prokom.pl 19.04.04, 09:34
        Niestety UE juz ostrzegla wladze Lodzi ze ze wzgledu na opoznienia w realizacji (praktycznie nie rozpoczeto inwestycji a miala juz byc skonczona) inwestycji Lodzi straci fundusze przyznane przez UE na budowe dojazdu do autostrady.

• hubar Z łopatami na Zgierskiej 06.04.04, 09:03
      Blisko 17 miesięcy minęło od czasu, gdy na ul. Zgierskiej po raz ostatni
      pracowali drogowcy. Przebudowa jednej z głównych tras tranzytowych Łodzi
      ciągnie się z przerwami od 2000 r. Ostatnio znów coś się tu dzieje – tym razem
      budowana jest nowa jezdnia na odcinku od skrzyżowania z ul. Wiklinową do granic
      miasta.

(lekko nieaktualne) zdjęcie:
      lodz.naszemiasto.pl/grafika2/nowy/3d/40_354711_1_d_5784.jpg /

Modernizację Zgierskiej rozpoczęła budowa przejść podziemnych w pobliżu
      skrzyżowania z ul. Pstrągową i przy ul. Świtezianki. Był początek sierpnia 2000
      r.

– Ważniejsze niż przejścia stało się poszerzenie samej ulicy, która za
      skrzyżowaniem z ul. Sikorskiego stanowiła „wąskie gardło” – mówi Adam
      Żeberkiewicz, rzecznik miejskiego Zarządu Dróg i Transportu.

O przebudowie mówiło się już w latach 90. W roku 2001 odcinek od ul.
      Sikorskiego do Świtezianki był gotowy i drogowcy mogli przystąpić do remontu
      starej nawierzchni, by w 2002 r. ruch w obu kierunkach odbywał się już po
      oddzielnych „dwupasmówkach”. Również w 2002 roku modernizacji doczekało się
      skrzyżowanie ulic: Zgierskiej, al. Włókniarzy i Sikorskiego. W trzy miesiące
      powstało całkiem nowe skrzyżowanie z wysepką pośrodku. Przebudowany został
      także 450-metrowy odcinek torowiska tramwajowego i stanęła nowa sygnalizacja
      świetlna.

Kilkanaście dni temu drogowcy po raz kolejny wbili szpadle przy Zgierskiej.
      Znów będą poszerzać „wąskie gardło”, czyli wybudują kolejny odcinek jezdni
      wschodniej.

Zacznie się ona kilkadziesiąt metrów od miejsca, gdzie kończy się istniejąca.
      ZDiT wciąż nie może dojść do porozumienia z właścicielem stojącego tu budynku.
      Urzędnicy wymyślili, że ominą jego posesję tak, aby nie mógł on dłużej blokować
      rozpoczęcia prac. Po wybudowaniu „dwupasmówki” długości około 500 metrów,
      wyremontowana zostanie stara jezdnia:

– Remont czeka dłuższy, bo 750-metrowy fragment, ale za Helenówkiem ul.
      Zgierska pozostanie dwukierunkowa – mówi Leszek Jabłoński, zastępca dyrektora
      ZDiT. – Na skrzyżowaniach z ul. Łozową i Cyprysową oraz Borówkową i Okulickiego
      stanie sygnalizacja świetlna.

Remontowany jest nie tylko wylot z miasta. W połowie marca ruszyły prace na
      odcinku bliżej centrum – od ul. Flisackiej do Dolnej. W ubiegłym roku drogowcy
      zmodernizowali jezdnię wschodnią, torowisko oraz wybudowali dwie sygnalizacje
      świetlne, a w tym roku remontu doczeka się jezdnia zachodnia. Jesienią 2000 r.
      przebudowane zostało skrzyżowanie z ul. Wojska Polskiego i Lutomierską, w 2001
      r. odcinek ul. Nowomiejskiej/Zgierskiej od ul. Północnej do pl. Kościelnego, a
      w 2002 r. fragment pl. Kościelny–ul. Dolna.

Marcin Sikora - Express Ilustrowany
      lodz.naszemiasto.pl/wydarzenia/354711.html
      • Gość: luko Re: Z łopatami na Zgierskiej IP: *.toya.net.pl 07.04.04, 12:44
        Wow! Oznacza to, ż enprawdę wzieli labo przynajmniej zamierzają wziąć łopaty do
        ręki. Tyle zmian w okolicach Zgierskiej, Zachodniej, Wojska Polskiego,
        Lutomierskiej i Nowomiejskiej. Nie poznaję UMŁ, to naprawdę godne podziwu. Ja
        jestem ciekaw kiedy zrobią coś naprawdę z zachodnim pasem al. Włókniarzy między
        Lutomierską a Konstantynowską. Mam już trochę dość ciągłego wymieniania plomb
        zębowych po miesięcznym jeżdżeniu tamtym odcinkiem
    • Gość: teoo Re: prace na Rokicińskiej i Zgierskiej IP: *.toya.net.pl 21.04.04, 07:07
      Zagrożony dojazd do autostrady

Poniedziałek, 19 kwietnia 2004r.

Komisja Europejska ostrzega władze Łodzi: opóźnienia w budowie drugiej nitki
      ul. Rokicińskiej, która ma być główną drogą dojazdową do planowanej autostrady
      A1, mogą spowodować, że miasto straci część środków, które Unia wykłada na tę
      inwestycję z funduszu PHARE. Na Rokicińskiej prace stoją

w miejscu, tymczasem gra toczy się o duże pieniądze. Modernizacja przeszło 1,5-
      kilometrowego łódzkiego odcinka ulicy ma kosztować 2,9 mln euro. Aż 75 procent
      tej kwoty, czyli 2,2 mln euro, pokrywa Unia Europejska. Warunkiem jest
      zakończenie prac w terminie, czyli do końca października. Okres finansowania
      inwestycji z programu PHARE kończy się 15 grudnia, a Unia nie przewiduje jego
      przedłużenia.

W piśmie skierowanym do Włodzimierza Tomaszewskiego, wiceprezydenta miasta,
      urzędnicy organu wykonawczego Komisji Europejskiej wyrażają zaniepokojenie
      niewielkim postępem robót, co stwarza realne ryzyko niedotrzymania terminu
      realizacji.

Również marszałek województwa (w którego gestii leży drugi modernizowany
      odcinek Rokicińskiej - w Andrespolu) oraz wojewoda łódzki chcą wyjaśnienia
      przyczyn opóźnień.

Władze miasta nie ukrywają, że niebezpieczeństwo przekroczenia terminów
      istnieje, cała jednak wina - ich zdaniem - leży po stronie wykonawcy, dużego
      hiszpańskiego koncernu, który jesienią ubiegłego roku wygrał przetarg na
      modernizację ulicy.

- Wykonawca nie realizuje postanowień umowy, ma poważne opóźnienia. Staramy się
      wywierać presję na hiszpańską firmę, interweniowaliśmy w generalnej dyrekcji
      koncernu. To znana na rynku firma, mamy więc nadzieję, że nadrobi stracony
      czas. Jeśli nie, będzie musiała zapłacić słone kary - mówi wiceprezydent
      Włodzimierz Tomaszewski, deklarując, że w przypadku utraty części pieniędzy z
      funduszu PHARE, miasto będzie egzekwować je od Hiszpanów.

(pb) - Dziennik Łódzki

Opinie (1) Wyślij znajomemu Drukuj

Zobacz artykuł: poprzedni | następny

Wasze komentarze (1)

tia... - Adam (gość) 2004-04-19 11:18
      Tomaszewski, wybraliście kolesiów? No to teraz macie! A my, wyborcy, rozliczymy
      was z tego.

Władza otrzymała pieniądze już w zeszłym roku i jeśli kilkanaście milionów euro
      przez pół roku będzie trzymała na koncie to z odsetek zbierze sie spora suma na
      łatanie wielu problemów społecznych.Czy aby to opóźnienie w budowie nie jest
      zamierzone?
      • Gość: TeleAndrespolanian ZERO postepów IP: *.visp.energis.pl 10.05.04, 23:51
        Mija czas a roboty na remontowanym odcinku w Andrespolu zostały zatrzymane.
        Widze tylko jakies pozoranckie ruchy, niby malowanie jakis oznaczen itp.. jesli
        Hiszpanie uwazaja ze drogi buduje sie malujac jakies znaczki to gratuluje
        inteligencji! POtwierdzam, ze prace na odcinku w Andrespolu takze są
        praktycznie wstrzymane. Kpine sobie robia z ludzi i to zarówno nas jak i z
        władzy w Brukseli. Czy naprawde w Polsce nawet cos takiego jak Unia Europejska
        potrafia zepsuc? Są pieniądze to czego tu jeszcze brakuje ? Szkoda mi tej Unii
        oj szkoda, wpuscili Polakow w swoje grono ehh... a byli im tak dobrze
        • Gość: Batuzalem Re: ZERO postepów IP: *.insite.pl 11.05.04, 21:30
          Gdyby to robił K-B, albo U., albo jeszcze coś innego polskiego to robota już
          dobiegałaby końca, a tak mamy to co mamy. I to niezupełnie na nasze życzenie,
          tylko Brukseli. A resztę dopowiedzcie sobie sami...
    • Gość: teoo Re: prace na Rokicińskiej i Zgierskiej IP: *.toya.net.pl 21.04.04, 07:13
      Złotych nie euro oczywiście a po drugie najtańsza oferta(hiszpańska)nie znaczy,
      że najlepsza.
    • hubar Koparki na Zgierskiej 21.04.04, 13:14
      Trwa budowa 500-metrowego odcinka wschodniej jezdni ul. Zgierskiej. Zarysy
      nowej jezdni są już widoczne - obecnie pracują tu walce i koparki. Oprócz nowej
      dwupasmówki planowany jest remont starej Zgierskiej na 750-metrowym fragmencie -
      aż do granic miasta. Za Helenówkiem krajowa "jedynka" pozostanie
      dwukierunkowa. Na skrzyżowaniach z ul. Łozową i Cyprysową oraz Borówkową i
      Okulickiego stanie sygnalizacja świetlna.

(sim) - Express Ilustrowany
      lodz.naszemiasto.pl/wydarzenia/358812.html
      • hubar Ciemność, widzę ciemność... 14.05.04, 00:49
        Na całej niemalże odległości, gdzie prowadzone są prace nad wschodnią nitką, po
        zmroku jest tak ciemno, że kompletnie nic nie wodać, zwłaszcza barierek które
        odgradzają jezdnię od rowu.
        Kiedy to się zmieni, kiedy światła się zapalą???
        • zielak820 Re: Ciemność, widzę ciemność... 15.05.04, 12:11
          Najlepiej chodź tam w dzień (albo jeździj) :)
          • Gość: STUDI 20.05.2004 21:58 - calkowite przelaczenie ruchu IP: *.prokom.pl 21.05.04, 09:58
            Tak widzialem to.

Najgorsze jest to ze bylo znacznie zapotrzebowanie na zwaracanie przy zajezdzni Helenowek. Ciekawe jk to teraz jest....

Natomiast norma jest nieprzrstrzeganie przez kierowcow przepisow ruchu drogowego. Pasy i oznakowanie przejscia sa ignorowane, piesi sa wyzywani i zmuszanie do szybkiego cofanie sie z przejcia dlapieszych przez chamskie buractwo zo kierownica.
    • Gość: TeleAndrespolanian To juz jest KLĘSKA IP: *.visp.energis.pl 21.05.04, 01:04
      Prace przy przebudowie ulicy Rokicinskiej w Andrespolu sa calkowicie wstrzymane.
      Potwierdzeniem tego niech bedzie fakt, ze wladze gminy musialy odwolac
      ogloszony przetarg na budowe przyłączy kanalizacujnych do ulic przyleglych do
      Rokiciskiej. Powod hiszpanska firma NECSO nie zbudowala ani mm3 glownego
      kolektora sanitarnego ( ZERO, NIC, NULL, NICHTS !!!). Oj będzie wstyd na cala
      Polske jak to w Lodzi nie wykorzystano zakontraktowanych pieniedzy z PHARE, oj
      bedzie. I znow cala Polska bedzie mowila : W miescie Lodzi NIC sie nie
      udaje !!! Czyzby powtorka Tomaszowa Maz, ktore jako jedyne miasto przetracilo
      pieniadze z funduszu PHARE, a moze to nie przypadek ze tez to wojewodztwo.
      Lodzkie ?

Pozdrawiam
      • Gość: STUDI Kolesie opy nakradli oto teraz trzeba cierpiec IP: *.prokom.pl 21.05.04, 09:54
        Ploty chodza o wstrzymanie wszelkiego finansowania Lodzi przez UE do 2006 kiedy to obecne wladze miasta maja sie rozliczyc z pieniazkow.
        • Gość: łażej Re: Kolesie opy nakradli oto teraz trzeba cierpie IP: *.retsat1.com.pl 21.05.04, 09:57
          Z jakiej wysokości upadłeś na głowę? Bo chyba mocno bolało
          • Gość: STUDI Re: Kolesie opy nakradli oto teraz trzeba cierpie IP: 81.168.185.* 22.05.04, 20:21
            Takis pewien?
            Wez przetrzymaj spora sumke na koncie bankowym....
            Ponadto popatrz na niektore okazale siedziby zbudowane ze skromnych pensji
            urzedniczych.... (np. Chechlo w Pabianicach w wiekszosci pracownicy na
            kierowniczych stolkach urzedu miasta Pabianic.... tak domek 400 metrow
            kwadratrowych w pensji urzedniczej .....)

Byly pieniazki przeznacozne na wiele inwestycji w Polsce. A jaki mamy skutek?
            Ile mamy autostrad. Mamy super zmodernizowana linie kolejowa Warszawa-Poznan-
            Kostrzyn.....

Wiecej dac przykladow?

Im wieksza bida tym wieksze przekrety z duza kasa samorzadowa, mijeska itd.

Pozekmay 10 lat wtedy moze nieco zdobedziesz zyciowego doswiadczenia. Na razie
            zyjesz idealami i wierzysz w media.

Obecna lodzka prawica ma naprawde malo wspolnego z pradziwa prawica. No coz
            niektorzy wpadli na pomgysl zeby mowic ze w stanie wojenny ich zomocy bili pala
            po grzbiecie. Inni zmieniaja upodobania polityczne w zaleznosci od partii ktora
            jest przy korycie.

• Gość: łażej Re: Kolesie opy nakradli oto teraz trzeba cierpie IP: *.retsat1.com.pl 23.05.04, 10:48
              Gość portalu: STUDI napisał(a):

"Ploty chodza o wstrzymanie wszelkiego finansowania Lodzi przez UE do 2006
              kiedy to obecne wladze miasta maja sie rozliczyc z
              pieniazkow."

Kiedy to wymyśliłeś?
        • Gość: barnaba Nonsens (nt) IP: *.lodz.msk.pl / 62.233.147.* 21.05.04, 14:11
          • Gość: BatuChan Re: Pretensje do Brukseli IP: *.lab.ics.p.lodz.pl 21.05.04, 19:14
            Przecież to Bruksela chciała tych Hiszpanów! Mieli zrobić najtaniej i dlatego
            zostali wybrani. Teraz w ogóle nie robią, a Łódź im może nagwizdać i pisać do
            Brukseli ile wlezie. I tak to nic nie da, bo oni są z Hiszpanii, a nie z Łodzi.
            • Gość: TeleAndrespolanin Pretensje do Brukseli ? IP: *.visp.energis.pl 23.05.04, 13:54
              Ze co ? Bruksela wybrala Hiszpanow ? Oj chyba cos sie koledze pomylilo. Firme
              wybrala Nasze Wspaniale Wladze Drogowe w Lodzi !!! Jakos tak wyszlo, ze
              Bruksela dala pieniadze ( i chwala nim za to) i jedyne co chciala to to aby
              prace wykonano na czas ( takie sa wymogi i bardzo dobrze bo jak sie POlaczkow
              nie przypilnuje to wszystko przepija albo ukradna). ALe Polacy wspolnie z
              Hiszpanami pokazali, ze nawet cos co dziala od dziesiatek lat czyli UE potrafia
              zrobic w konia! W imie zasdy a co bedzie nam tu Bruksela pie__yla! Wiec zanim
              cos zacznesz mowic na Bruksele to pomysl mily czlowieku w jakim kraju zyjesz i
              z jakimi wspanialym narodem. W Unii bowiem zasady sa JASNE a to, ze 1 maja 2004
              wpusicili w swoje grono Polakow co wszystko potrafia zepsuc widoczne jest na
              przykaldzie przebudowy ulicy Rokicinskiej i to gdzie ano W Lodzi i woj Lodzkim.
      • krzykowal To co tam tak kopią? 22.05.04, 15:12
        To co się właściwie tam dzieje? Codziennie pełno sprzętu, koparki, ciężarówki -
        co oni w takim razie kopią? Bo ja się cieszyłem, że drogę robią...

pzdr
        Krzysiek
        • krzykowal Re: To co tam tak kopią? 23.05.04, 12:12
          Ktos wie co tam kopia? Bo praca na Rokicinskiej wre az milo.

Krzysiek
          • Gość: TeleAndrespolanin doly Kopia IP: *.visp.energis.pl 23.05.04, 13:44
            Mily kolego. KOntrkat na przebudowe ulicy Rokicinskiej obejmuje remont odcinka
            w Lodzi i w Andrespolu. Wygrala go firma NECSO. Musza zakonczyc go do
            pazdziernika tego roku. Przebudowa odcinka w Lodzi wprawdzie jest ale czy nie
            masz wrazenia ze , trzy kopareczki kopiace 2 metry dziennie i paru facetow to
            jakies duze prace nie sa? Bo mi sie wydaje, ze to bardzijej pozoranckie ruchy.
            Ale w sumie tutaj jest sie z czego cieszyc bo na drugim odcinku jaki ta firma
            miala wykonac tj. w Andrespolu prace nie ruszyly w ogole ( przperaszam wycieli
            pol roku temu drzewa). Odcinek do przebudowy w Andrspolu jest dluzszy od tego w
            Lodzi a to juz prawie czerwiec. Wladze Gminy Andrepol odwolaly wspomniany
            przeze mnei przetarg ( kwota powyzej 60000 euro ) bo firma NECSO wbrew
            zobowiazaniom nie wybudowala NIC. Powtorze to jeszcze raz NIC. A tu cisza,
            wszak Hiszpanie maja SIESTE wiec co ich to obchodzi, chcieli Polaczki to
            POlaczki maja

POZDRAWIAM
            • Gość: BatuChan Re: doly Kopia IP: *.insite.pl 23.05.04, 14:26
              Oj kolego, słabo znasz realia, a o okolicznościach wyboru tych hiszpańskich
              nierobów też niewiele wiesz. Ale utwierdzaj się dalej w przekonaniu, że
              wszystko zależało od naszej władzy.
              • Gość: TeleAndrespolanin Re: doly Kopia IP: *.visp.energis.pl 23.05.04, 14:44
                A wiec mily Kolego podaj fakty a nie tylko krytykujesz ja w radiu ojca R. Jak
                chcesz to znajdz sobie strony na ktorych zarzad lodzkich dróg przedtawia, ze
                ogloszony PRZEZ NICH przetarg wygrala firma NECSO/Mostostal Warszawa. Wytlumcz
                wiec prosze jak to Bruksela wplywala na to aby lodzki zarzad drog wybral firme
                NECSO, skoro jestes tak wspaniale poinformowanym obywatelem. Akurat moim
                skromnym zdaniem nie ma wcale winy Brukseli w tej lodzkiej klesce. To tylko
                potwierdza jacy sa Polacy i jak to sie daja zrobic w konia innym nacjom. A moze
                to Bruksela kazala aby zarzad drog w Lodzi wybral nierealna oferte NECSO, ktora
                obiecala ze wyremontyje rokicinska za 40 procent ceny ?

Pozdrawiam
              • Gość: Pitum Re: doly Kopia IP: *.kullen.rwth / *.kullen.RWTH-Aachen.DE 23.05.04, 14:58
                > Oj kolego, słabo znasz realia, a o okolicznościach wyboru tych hiszpańskich
                > nierobów też niewiele wiesz. Ale utwierdzaj się dalej w przekonaniu, że
                > wszystko zależało od naszej władzy.

chwila moment, wiesz lepiej to nie powiekszaj istniejacego ciemnogrodu tylko
                podziel sie wiedza, bo ja np jestem ciekawy i tez chce wiedziec co jest tam
                grane
        • Gość: Ja Re: To co tam tak kopią? IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 23.05.04, 16:19
          No dobra, wróćmy do tematu. Jak się przejeżdża przez Andrespol to cośtam
          grzebią, kpoią, stoją barierki itp. Coś się dzieje, a przynajmniej działo się
          kilka dni temu. Więc jak to w końcu jest? Robią czy nie?
          • Gość: TeleAndrespolanin Sprawozdanie IP: *.visp.energis.pl 24.05.04, 23:35
            A wiec bylem dzisiaj w miejsu gdzie w Andrespolu jest remonotowana Rokicinska
            (tam gdzie jest rych wahadalowy). Ludziom, ktorzy bywaja tam niezbyt czesto
            moze sie wydawac ze roboty trwaja. Problem w tym, ze postepu prac nie ma
            prawie wcale. Otoz ten dol (5mx5m), w ktorym cos "robia" wykopali jakies dwa
            miesiace temu ! I nic. A zgodnie z planem kanalizacja powinna byc juz na
            ukonczeniu ( zrobili moze 50 m a calos ma 1650 m). Policzylem, ze
            wszystkich robotnikow bylo tam dzisiaj az 10, co i tak chyba jest rekordem. Dla
            porownania chce podac, ze odcinek w Lodzi jest nieco krotszy (ok 1500 m) i
            kanalizacje kopia tam od dobrych dwoch miesiecy! a i tak jeszcze sporo im
            zostalo. Otoz chcialbym takze poinformowac, ze w Andrespolu kanalizacje
            wykopuje sie przy pomocy koparek sztuk 1 (co widzialem). Ocencie sami czy to
            nie POZORY wykonywania remontu ? Przyjmujac, ze po zakonczeniu kopania
            kanalizacji przy odcinku w Lodzi caly sprzet zjedzie do Andrespola to watpie
            aby adazyli do pazdziernika wykopac kanalizacje ! A gdzie jeszcze
            cala reszta : droga , sciezki rowerowe, chodniki... A moze ktos wie czy im sie
            uda, bo ja przyznam ze na budowlance sie nie znam !

Pozdrawiam

• hubar Dwupasmówką prosto do... sądu 12.06.04, 23:51
      Urząd Miasta Łodzi zamierza wystąpić do sądu z wnioskiem o wywłaszczenie
      mieszkańca ul. Zgierskiej z części jego nieruchomości. Łodzianin nie chce się
      zgodzić na sprzedaż 400 m kw. swojej działki, a bez tego nie można poszerzyć ul.
      Zgierskiej. Samochody jadące dwupasmową Zgierską, będą musiały ominąć sporną
      działkę z domkiem jednorodzinnym i zjeżdżać na sąsiedni pas ruchu tylko po to,
      by po 40 metrach wrócić na właściwą jezdnię.

Spór toczy się o pas ziemi o szerokości 12 m leżący poza ogrodzoną działką z
      domem. Formalnie należy ona do łodzianina, choć jej część została zapisana jako
      przeznaczona pod jezdnię. Miasto chciało wykupić tę część, a później całą
      nieruchomość. Na obie propozycje właściciel nie przystał. Leszek Jabłoński,
      zastępca dyrektora Zarządu Dróg i Transportu UMŁ twierdzi, że stawiał nierealne
      żądania, m.in. ustawienie ekranów dzwiękochłonnych wokół całej nieruchomości, by
      odizolować go także od hałasu odbitego od okolicznych budynków. Negocjacje
      zakończyły się niepowodzeniem. Teraz gmina może tylko wystąpić na drogę sądową z
      pozwem o wywłaszczenie mężczyzny.

Współwłaścicielka domu twierdzi, że domaga się jedynie zapewnienia jej godziwych
      warunków życia, m.in. wymiany drzwi i okien, by hałas z ulicy nie docierał do
      wnętrza budynku. Miasto nie chce się na to zgodzić, ponieważ, według dyrektora
      Jabłońskiego, spełnienie jednego żądania, wywoła kolejne. Co ciekawe, nowa droga
      i tak ominie działkę nie naruszając nawet okalającego ją płotu. Przed laty
      zapisano tę część gruntu pod przyszłą drogę. Nikt jednak nie zadbał, by
      przeprowadzić procedurę wywłaszczeniową. Teraz załatwienie formalności potrwa
      nawet 2 lata. W tym czasie kierowcy pojeżdżą slalomem.

(maj) - Dziennik Łódzki
      lodz.naszemiasto.pl/wydarzenia/373763.html
      • Gość: luko Re: Dwupasmówką prosto do... sądu IP: *.toya.net.pl 13.06.04, 08:24
        Nareszcie!

Tylko że teraz trzeba robić nowy przetarg na ten odcinek...
      • teufel Re: Dwupasmówką prosto do... sądu 13.06.04, 09:53
        Nie dałoby rady jakoś w trybie ekspressowym??
    • krzykowal Nic się nie dzieje za bardzo na Rokicińskiej 14.06.04, 10:47
      Rzeczywiście. Jak jadę codziennie od Hetmańskiej to aż żal ściska. Oni dalej
      jeżdżą koparką i przesuwają rury z jednej strony na drugą. Zanim skończą rury
      kłaść to w tym tempie będzie sierpień. A gdzie 2 drogi zbudować??? :(

Krzysiek
      • Gość: TeleAndrespolanin W Andrespolu tez POZORY czyli NIC IP: *.visp.energis.pl 14.06.04, 22:17
        W Andrespolu ( ten sam kontrakt co w Lodzi) jedyne co to wkopali z 300 metrow
        rury od gazu, a gdzie RESZTA ( kanalizacja, drogi, chodniki, sciezki rowerowe).
        Oj nie chce krakac, ale bedzie WSTYD, oj BEDZIE
      • Gość: luko Re: Nic się nie dzieje za bardzo na Rokicińskiej IP: *.toya.net.pl 17.06.04, 11:22
        No ale praca wre. He, he. W końcu pewną ilość Nm trzeba włożyć w przekładanie
        rur z jednego miejsca na drugie. A co do drogi, mamy czas. My Polacy, choć
        mieszkamy na północy mentalność mamy zdecydowanie południową...
    • hubar Rokicińska szersza jesienią 19.06.04, 14:06
      Wreszcie ruszyła przebudowa 1,5 km odcinka ul. Rokicińskiej (od ul. Augustów do
      Hetmańskiej). Inwestycja warta ponad 4 mln euro jest współfinansowana z
      funduszy PHARE i samorządu. Remont zakończy się 31 października.

– Do końca lipca nowa jezdnia południowa będzie gotowa, od sierpnia rozpocznie
      się modernizacja istniejącej nitki Rokicińskiej – mówi Bogusz Lis z działu
      inwestycji Zarządu Dróg i Transportu. – Prace ruszyły z opóźnieniem, ale
      zakończą się zgodnie z planem.

Wykonawcami robót są hiszpańskie konsorcjum Nesco Entercanales Cubiertas oraz
      stołeczny Mostostal. Zgodnie z kontraktem prace miały ruszyć jesienią ubiegłego
      roku, ale ze względu na fatalną pogodę przełożono je na wiosnę. Opieszałość
      Hiszpanów spowodowała jednak, że zamiast w marcu, roboty rozpoczęły się dopiero
      teraz. Późniejsze zakończenie budowy mogłoby skutkować odebraniem miastu
      dotacji unijnych, dlatego władze Łodzi zagroziły wykonawcy, że sam sfinansuje
      inwestycję.

Przebudowa Rokicińskiej obejmuje budowę południowej jezdni o szerokości 10,5 m.
      Jezdnia będzie miała trzy pasy ruchu, wzdłuż zostaną ułożone chodniki,
      wytyczone ścieżki rowerowe oraz zamontowane oświetlenie. Później drogowcy
      przeniosą się na istniejącą jezdnię, którą poszerzą, wymienią nawierzchnię,
      ułożą chodniki i ścieżki rowerowe.

Obie jezdnie będą przedzielone 11-metrowym pasem, gdzie w przyszłości ma być
      ułożone torowisko tramwajowe. Na skrzyżowaniu ul. Rokicińskiej i Augustów
      stanie sygnalizacja świetlna.

Równolegle prowadzone są prace na 1600-metrowym odcinku Rokicińskiej w
      Andrespolu (od ul. Kościelnej do Marysińskiej). Jezdnia będzie poszerzona,
      mieszkańcy Andrespola zyskają nowe chodniki, a na skrzyżowaniach Rokicińska –
      Marysińska oraz Rokicińska – Tuszyńska-Brzezińska staną sygnalizacje świetlne.

(mp.) - Dziennik Łódzki
      www.lodz.naszemiasto.pl/wydarzenia/375910.html
      • piter_ka Re: Rokicińska szersza jesienią 20.06.04, 23:02
        Mieszkam obok rokicińskiej więc widzę codziennie "postęp". w tym Tempie to
        październik przyszłego roku wydaje się być bardziej realny. Te pare osób
        pracujących musiałoby nieźle zapychać ,żeby zdążyć
    • hubar Drogowe piekło przed nami 08.07.04, 14:53
      ...
      Na Zgierskiej pod Helenówkiem już 9 lipca, czyli dziesięć dni wcześniej niż
      planowano, samochody pojadą tylko po zachodniej jezdni. Rozbudowa ulicy
      zakończy się 10 sierpnia. Wtedy powinna rozpocząć się przebudowa wiaduktu na
      ul. Aleksandrowskiej.

- Pod warunkiem, że do tego czasu rozwiązane zostaną wszystkie problemy
      dotyczące przetargu - zastrzega Adam Żeberkiewicz z Zarządu dróg i Transportu. -
      Ponieważ na wiadukt dostaniemy pieniądze z Unii, od decyzji jej urzędników
      zależeć będzie, kiedy rozpoczniemy prace w tym regionie.

Na Rokicińskiej już wkrótce rozpocznie się układanie nawierzchni południowej
      jezdni. Prace potrwają do końca października. Niestety, szeroka Rokicińska
      skończy się już za ul. Hetmańską.
      ...
      lodz.naszemiasto.pl/wydarzenia/381323.html

Zmiany w organizacji ruchu na ul. Zgierskiej

Czwartek, 8 lipca 2004r.

Jeszcze w tym tygodniu drogowcy zamkną drugą połowę ul. Zgierskiej między
      Helenówkiem a granicą Łodzi i cały ruch skierują na remontowaną obecnie część
      zachodnią...

Na Zgierskiej auta jadą jednym pasem tylko w kierunku Zgierza. Pojazdy
      wjeżdżające do Łodzi muszą korzystać z objazdów ul. Szczecińską lub przez
      Aleksandrów. Do dziś powstał nowy odcinek jezdni wschodniej od ul. Wiklinowej
      do Borówkowej i drogowcy remontują teraz fragment od ul. Okulickiego do granic
      miasta. Nie zdecydowali się na jego zamknięcie - naprawiają jezdnię połówkami.
      Najprawdopodobniej w piątek wezmą się za połówkę wschodnią.

Kresu związanych z tym utrudnień można się spodziewać nie wcześniej niż w
      połowie sierpnia.

lodz.naszemiasto.pl/wydarzenia/381294.html
    • hubar Koniec koszmaru z ulicy Zgierskiej? 15.07.04, 09:23
      Właściciel działki przy ul. Zgierskiej w Łodzi, który od wielu miesięcy
      blokował poszerzenie tej ulicy, zgodził się na odstąpienie miastu spornej
      części swojego gruntu. Dzięki temu, po poszerzeniu tego odcinka ulicy,
      samochody jadące w kierunku Gdańska nie będą musiały zjeżdżać na sąsiedni pas
      ruchu, by po kilkudziesięciu metrach wrócić na swoją stronę.

Zarząd Dróg i Transportu nie chciał zdradzić, jakie były warunki ugody. Nowy
      odcinek jezdni ma być gotowy jeszcze w tym roku.

(maj) - Dziennik Łódzki
      lodz.naszemiasto.pl/wydarzenia/383407.html
    • antyle25 Prorok jaki czy co 18.07.04, 17:37
      Nie lubie mowic: A Nie Mowilem, oj nie lubie. Ale przyznajcie moi mili sami, ze
      NECSO nie ma szans skonczyc prac na calym odcinku kontraktu na ulicy
      Rokicinskiej w Lodzi i Andrespolu (ten sam kontrakt z PHARE), bedzie im nawet
      ciezko w samej Lodzi a co dopiero w Andrespolu gdzie praktycznie ZERO prac.
      I bedzie glosno znowu o Lodzi, ze... sami sobie dopiszcie. A kto zawinil hmmm:
      NECSO to oczywiste, zarzad drog, ze ich wybral, oraz lodzkie spolki, ktore
      trwaja w zacietrzewieniu, ze jako przegrani tego kontraktu, nie beda
      podwykonawcami warszawskiej spolki, ktora wygrala...oj polskie piekielko, jak
      goraco. Smutne to i wstyd mi...
      PS. I takie NECSO jeszcze ma pretensje,ze nie wygralo kontraktu na budowe A2,
      kpiny sobie robia

Pozdrawiam
      • antyle25 Teleandrespolain to AntyLe25 18.07.04, 17:40
        aby troche rozjasnic: on to ja bez loginu :-)

pozdrawiam
      • Gość: Ja Re: Prorok jaki czy co IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 18.07.04, 19:19
        No tak, ale skoro opóźnienia wynikły z winy wykonawcy(A tak było?), to chyba
        nie jest wielkim problemem dowieść przed sądem, że unijne pieniądze utracone
        zostały z winy wykonawcy, a co za tym idzie od tegoż wykonawcy je odzyskać. Źle
        kombinuję?
        • Gość: Ja Re: Prorok jaki czy co IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 19.07.04, 18:11
          Tyle, że jak napisał Dziennik, prace wstrzymano, bo pieniądze leżą gdzieś
          pomiędzy Wawką a Łodzią (Ministerstwem a UMŁ) i czekają, aż im się znudzi leżeć.
        • Gość: STUDI Re: Prorok jaki czy co IP: *.prokom.pl 20.07.04, 14:51
          Ale po to wymyslono takie formy wlasnosci jak np. spolka zoo by uniknac jakiejkolwiek odpowiedzialnosci finansowej.
          W takim przypadku kasy nigdy nie odzyskasz.
          co innego jakby to byla spolka cywilna. A tak to sobie mozna wyorkiem sadowym d**e podetrzec.
          • Gość: Ja Re: Prorok jaki czy co IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 20.07.04, 18:47
            Tak, tylko nie wiem, czy takiemu konsorcjum bardziej opłacałoby przeprowadzić
            upadłość, czy może jednak chociaż ponegocjowac ze zleceniodawcą. Ale nie ma co
            się zastanawiać - skoro to i tak wina kogoś na stołkach pomiędzy ministerstwem,
            a urzędem.
            • Gość: STUDI Re: Prorok jaki czy co IP: *.prokom.pl 21.07.04, 11:05
              A m oze po prostu pieniazki "pracuja" na jakims koncie.
              Proste i skuteczne - przetrzymujesz je na koncie a odsetki sa naliczane.
    • hubar Ekrany akustyczne pojawią się wzdłuż Zgierskiej 25.08.04, 09:11
      Wzdłuż ul. Zgierskiej - od posesji nr 241 aż do granicy miasta - staną ekrany
      akustyczne, których od dłuższego czasu domagali się okoliczni mieszkańcy.

Zarząd Dróg i Transportu ogłosił właśnie przetarg w tej sprawie. -
      Rozstrzygnięcia można się spodziewać na początku października - mówi Wojciech
      Skorek z biura prasowego ZDiT.

Firma, która go wygra, najpierw usunie kolizje z siecią telefoniczną i
      energetyczną ("odsunie" kable od jezdni). Same ekrany pojawią się przy
      Zgierskiej w połowie grudnia.

lodz.naszemiasto.pl/wydarzenia/395273.html
    • krzykowal Zdążą na Rokicińskiej? 25.08.04, 13:01
      Zdążą? Jak patrzę co dzień na tempo robót to nie wygląda to zbyt dobrze. Moim
      zdaniem nie ma szans by w tym roku - przy obecnym tempie - to zrobili.

pzdr
      Krzysiek
      • Gość: m Re: Zdążą na Rokicińskiej? IP: *.toya.net.pl 28.08.04, 09:01
        zdarza...

pracuje w andrzejowie i co dzien przejezdzam rano przed 8 i wracam tamtedy po
        16 i za kazdym razem widze ze cos robia... tak naprawde to prace znacznie
        przyspieszyli dopiero jakies poltora miesiaca temu gdy wykonawca otrzymal
        zalegle pieniadze...

wszystko idzie w dobrym kierunku.prawie caly odcinek jest juz gotowy, zostalo z
        200m przy wlocie kolo krancowki tramwajowej. Mysle ze w polowie pazdziernika
        zaleja calosc asfaltem :)
        • krzykowal Re: Zdążą na Rokicińskiej? 28.08.04, 15:52
          > pracuje w andrzejowie i co dzien przejezdzam rano przed 8 i wracam tamtedy po
          > 16 i za kazdym razem widze ze cos robia... tak naprawde to prace znacznie
          > przyspieszyli dopiero jakies poltora miesiaca temu gdy wykonawca otrzymal
          > zalegle pieniadze...

Też tamtędy codziennie jężdżę i dlatego właśnie mam spore wątpliwości...

> 200m przy wlocie kolo krancowki tramwajowej. Mysle ze w polowie pazdziernika
          > zaleja calosc asfaltem :)

A kiedy druga jezdnia? Przecież trzeba rozkopać cały asfalt, przygotować
          jezdnię, wyrównać... W 2 miesiące? Kiedy północna jezdnia jest na razie nie
          tknięta? Oby...

pzdr
          Krzysiek
          • antyle25 Zdążą na Rokicińskiej? że co ? 28.08.04, 23:44
            Mili forumowicze. Przypominam, że ten kontrakt obejmuje:
            1) dwie jezdnie (o których pisaliście ) + kanalizacja + scieżki rowerowe+ chodniki
            na ulicy Rokicinskiej w Łodzi (1500m)
            2) przebudowe ulicy + kanalizacja+chodniki + pobocze w Andrespolu (1600m)

A prace Necso
            • krzykowal Re: Zdążą na Rokicińskiej? że co ? 29.08.04, 09:26
              > A prace Necso
      • maku95 Re: Zdążą na Rokicińskiej? 30.09.04, 15:29
        Za Łódź NaszeMiasto.pl
        lodz.naszemiasto.pl/wydarzenia/406160.html

Łódzka firma Kral-Bis położy asfalt na ul. Rokicińskiej. Mogła to zrobić już w
        czerwcu, ale na Rokicińskiej była wtedy tylko dziura w ziemi. Czy teraz polska
        firma nadrobi hiszpańskie opóźnienia?

Na budowie Rokicińskiej Kral-Bis jest tylko podwykonawcą, wynajętym przez
        hiszpańsko-polskie konsorcjum Necso-Mostostal Warszawa. Firma liczyła na profity
        z całego kontraktu, ale wykluczono ją z przetargu. Tak twierdzi prezes Kral-Bis
        przypominając, że przed rokiem jego spółkę uznano za mało wiarygodną. Tymczasem
        teraz od łódzkiej firmy zależy, kiedy uda się otworzyć ruch na Rokicińskiej.

Wczoraj montowano tam słupy oświetleniowe. Sprowadzono też maszyny do układania
        asfaltu: - Jeśli pogoda się nie pogorszy i nie spadnie temperatura, w czwartek
        zaczniemy pracę i uporamy się z nią w 4-5 dni - twierdzi Andrzej Wójcicki,
        prezes Kral-Bis. Dodaje, że na budowę powinien wejść 4 czerwca, ale
        hiszpańsko-polskie konsorcjum Necso-Mostostal nie przygotowało na czas robót.
        Teraz jest już po sezonie i wszystko zależy od pogody, bo do układania asfaltu
        najlepsza jest temperatura powyżej 10 st. C.

Czy razem z asfaltem skończą się kłopoty z Rokicińską?

- Mam nadzieję, że Necso zdaje sobie sprawę, że jej przyszłość na rynkach
        unijnych zależy od tego, w jaki sposób poradzi sobie z inwestycjami w Polsce -
        mówi Kajus Augustyniak, rzecznik prezydenta Łodzi.

Z kolei Adam Żeberkiewicz tłumaczy, że inwestor (miasto) zrobił wszystko, by
        nakłonić wykonawcę do pracy. Słano monity do firmy, prowadzono perswazyjne
        rozmowy, wreszcie prezydent Łodzi interweniował u ambasadora Hiszpanii, a
        przedstawiciel miasta poskarżył się w Brukseli na porządki panujące na budowie w
        Łodzi.

Trudno jednak uznać te działania za skuteczne, skoro w ciągu kilkunastu miesięcy
        od podpisania umowy wykonawca nie zbudował ani centymetra drogi. Wiadomo już, że
        budowa 1.500 metrów ul. Rokicińskiej trwać będzie mniej więcej tyle, w ile
        powstaje 18-kilometrowy odcinek autostrady A2 od Emilii do Strykowa.
    • antyle25 Proszę, pamiętajcie o Andrespolu 29.09.04, 23:50
      Pamiętajcie proszę,że ten sam kontrakt na przebudowe drogi obejmuje ulicę
      Rokicińską w Andrespolu, nawet większy odcinek niż w Łodzi bo 1,63km. NECSO
      pozorowało i pozoruje cały czas. Kopią to tu to tam , potem przerywają na kilka
      tygodni, ustawią jakieś znaki itp. KPINA. A gdzie kolektor kanalizacyjny wzdłuż
      całej Rokicińskiej, pratycznie wykoano 50m albo mniej. To najważniejsza
      inwestycja w Andrespolu, ludzie czekali dziesiątki lat a oni kpią sobie z
      naszych marzeń. Niech tym w NECSO się nie wydaje,że tylko Łódź jest priorytetem.

Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka