Dodaj do ulubionych

fiat 1.2 8v 73KM - ProBLEM !!!

31.03.07, 18:44
mam fiata palio 1.2 75 KM
od jakiegoś czasu silnik wydaje jakiś pisk. Dzieje sie to w ograniczonym zakresie obrotów, pomiedzy 1,8-2,5 tys obr/min. i tylko gdy silnik jest jeszcze nie rozgrzany.Po przekroczenie tego zakresu lub rozgrzaniu silnika wszystko wraca do normy. Nie wiem co powoduje ten pisk. Szukająć żródła słuchać go z okolic osłony rozdządu i alternatora. Moze to łożyska??? Dziwne jest to że pisk słychać tylko w niektórych obrotach, wiec łożyska to chyba nie bądą???

Jeżeli ktoś wie co to może być, spotkał sie z podobną sytuacją BARDZO PROSZĘ O POMOC.
Obserwuj wątek
    • kaczkada Re: fiat 1.2 8v 73KM - ProBLEM !!! 31.03.07, 20:46
      moze to byc rolka paska rozrzadu, ale najlepiej to sie udac do odpowiedniego
      mechanika
      pozdrawiam
      • youngdriver Re: fiat 1.2 8v 73KM - ProBLEM !!! 01.04.07, 14:44
        też o tej rolce myślałem... dziwne że pisk jest tylko w wąskim zakresie obrotów.
    • programistajava Re: fiat 1.2 8v 73KM - ProBLEM !!! 01.04.07, 21:19
      W tych modelach czesto padaja alternatory, sprawdz od dolu na kanale obudowe
      alternatora. Ja mialkem tak ze wylo ale gdzies blizej 5tys RPM w Sienie.
      • youngdriver Re: fiat 1.2 8v 73KM - ProBLEM !!! 01.04.07, 21:28
        Alternator to chyba nie jest. Obudowa jest cała. Zresztą gdyby to był alternator do zła praca by sie odbijała w całym zakresie obrotów lub tylko na najwyższych...

To prawda że pękające obudowy alternatorów to częsta przypadłość palio/sieny. Rozgrzane od silnika zaczynają pekać gdy woda spod koła je gwałtownie ochłodzi. Przydaje sie wtedy osłona pod silnik.
    • youngdriver Re: fiat 1.2 8v 73KM - ProBLEM !!! 01.04.07, 21:43
      szukają przyczyny usterki w necie zauważyłem że spora część siena/palio ma wymienieny rozrząd juz po niespełna 70 tys km. Było kilka ze nawyt przy 50 tys. troche to dziwne gdyż instrukcja mówi ze wymienia sie go przy 90 tys (chyba w nowszych 120). mój ma ok 60 tys. Wiec na to wygląda ze czas na wymiane rozrzadu.

Dziwne że w wiekszości aut trzeba wykonywać DUŻE przeglądy wraz z DUŻYMI naprwami przed osiagnieciem przebiegów umieszczonych w instrukcjach.
      Daje do myślenia ;)
      • lupus1 Re: fiat 1.2 8v 73KM - ProBLEM !!! 03.04.07, 23:15
        Masz racje wymień szybko. Ojcu w sienie pasek zerwal sie po 60kkm
    • youngdriver Re: fiat 1.2 8v 73KM - ProBLEM !!! 03.04.07, 09:58
      up
      • lopi1 Re: fiat 1.2 8v 73KM - ProBLEM !!! 03.04.07, 20:01
        Och ci nasi forumowi eksperci co raczek nie pobrudzili smarem.
        Opisane objawy dosyć jednoznacznie wskazuja na zbyt luzny pasek
        wielorowkowy(zwany rowniez klinowym). Naciagnac samemu a jesli nie wiesz jak,
        podjedz do mechania to Ci to zrobi w ciagu 5 minut(nie zostawiaj auta). Koszt
        maksimum 20 złociszy. Oczywiscie jest niewielka mozliwosc , ze to cos innego
        powazniejszego, ale zacznij od tej rzeczy. Jesli pasek dawno nie wymieniany, kup
        nowy. Przy nowym trzeba czasem po jakims krotkim przebiegu lekko go znow naciagnac.
        PZDR
        • youngdriver Re: fiat 1.2 8v 73KM - ProBLEM !!! 04.04.07, 08:32
          i tu cie ździwie, bo to nie jest pasek klinowy, bo ten jest dobrze naciągnięty
          ;)
          • lopi1 Re: fiat 1.2 8v 73KM - ProBLEM !!! 04.04.07, 21:17
            Po czym to wnosisz?
            Paluszkiem naciskałes?
            Sprawdz dla pewnosci raz jeszcze ten naciąg,
            PZDR
            • youngdriver Re: fiat 1.2 8v 73KM - ProBLEM !!! 05.04.07, 09:34
              no comments
    • lupus1 Re: fiat 1.2 8v 73KM - ProBLEM !!! 03.04.07, 23:13
      Pewnie alternator.
      www.fiatpunto.org.pl
      zapraszam do rejstracji na forum. Na pewno dowiez się wiele ciekawych rzeczy o swoim aucie:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka