Dodaj do ulubionych

Pabianice-pomóżmy "specjalistom z MZK"

IP: 212.191.132.* 25.03.04, 11:26
Rozkłady jazdy linii 2,4,7 w Pabianicach są moim zdaniem przypadkowo
napisane,autobusy jezdżą stadami,nie są skomunikowane dogodnie z tramwajem 11
do i z Łodzi.Wszystko to wyglada jakby ktoś celowo chciał doprowadzić MZK do
upadku celowo podkładajac się INTERBUSOWI. Umiejętnie ułożony rozkład
sprawiłby że dojazd z centrum na Osiedle Bugaj byłby zapewniony częściej niż
raz na 30 minut (wszystkie autobusy na raz). No a najważniejsza jest
odpowiedź na pytanie czy władze Pabianic chcą utrzymać MZK czy dalej (wbrew
temu co oficjalnie mówią) zapalać zielone światło dla INTERBUSA który NIE
ROZWIĄŻE KOMUNIKACJI PABIANIC Z ŁODZIĄ i wewnatrz Pabianic.A może taniej
byłoby wynająć MPK Łódź do obsługi komunikacji miejskiej w Pabianicach?
Myślę iż najwyższa pora naprawdę postawić pytania: Co dalej z MZK i
komunikacją miejską w Pabianicach.Czy przypadkiem nienależało by od nowa
ustalić trasy najdogodniejsze dla mieszkańców? Napiszcie co o tym myślicie.
Pozdrawiam Wojtek

Obserwuj wątek
    • Gość: Nataniel Re: Pabianice-pomóżmy "specjalistom z MZK" IP: *.wsinf.edu.pl / *.wsinf.edu.pl 25.03.04, 11:37
      Nie trzeba było otwierać aż 2 nowych wątków aby o tym przeczytać.
      Zgadzam się z Tobą w pełni ale na następny raz sprawdź czy już nie ma czegoś na
      temat o którym chcesz sie wypowiedzieć bo niepotrzebnie formum jest zaśmiecane.
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=391&w=11555830&a=11574421
      Pozdrawiam
      Nataniel
      • Gość: Nataniel Re: Pabianice-pomóżmy "specjalistom z MZK" IP: *.wsinf.edu.pl / *.wsinf.edu.pl 25.03.04, 11:39
        Tym bardziej, że był poruszony wczoraj
        • Gość: Wojtek Re: Pabianice-pomóżmy "specjalistom z MZK" IP: 217.153.164.* 25.03.04, 12:27
          Nie jest i nie było moim zamiarem zaśmiecanie forum. Chodziło mi tylko o
          wyeksponowanie tego wątku jakże ważnego dla mieszkańców Pabianic.
          Twoją wypowiedż oczywiście przeczytałem i podpisuję się pod nią obiema rękami.
          Również pozdrawiam
          • Gość: Nataniel Re: Pabianice-pomóżmy "specjalistom z MZK" IP: *.pabianice.sdi.tpnet.pl 25.03.04, 13:34
            Właściwie może masz rację. Niech wszyscy wiedzą jak w Pabianicach
            wygląda "komunikacja".
            Wybacz może niepotrzebnie tak wyskoczyłem.

Pozdrawiam
            Nataniel
            • Gość: Wojtek Re: Pabianice-pomóżmy "specjalistom z MZK" IP: 217.153.164.* 25.03.04, 15:11
              Wszystko OK. Właśnie o to mi chodzi aby wreszcie unormować wszystko z
              komunikacją miejską w Pabianicach związane.Mam nadzieję iż wypowie się wielu
              kolegów i może wyjdzie coś z tego.Czekam na wypowiedzi również Twoje (jak np.
              rozwiązać komunikację Bugaj-Centrum?)
              Pozdrawiam Wojtek
              • Gość: STUDI Re: Pabianice-pomóżmy "specjalistom z MZK" IP: *.prokom.pl 25.03.04, 17:19
                Genertalnie nei rozumiem robienia identycznych linii ktore tlyko sie rozna tym czy jada 20 stycznia czy tez Waltera Janke. Czesto roznie biorac pod uwage przystanki niestotne.
                Taki chorym przykladem sa praktycznie identycznie lini 3 9 i 10. A takze 4 i 7.
                Po co? Zeby miec wiecej linii?

1 - powinna byc skrtocona do centrum.
                2 - jest OK.
                4 - jako wzmocnienie polacznei Bugaj Centrum. Bez blizniczej 7 roznacej nieznacznie!!!!.
                3 - skrocona do os Bugaj (ten brajujacy odcinek przejmuje linia 8)
                6 - jak obecnie do centum a dalej jak obecnie 1.
                linia 5 - jak obecnie linia 6 z Bugaju do Polfy i dalej Moniuszki - Wiejska do Szpital
                Linia 7 z 20 stycznia (gdzie pod lasem) - Waltera Janke - Okulickiego - Kilinskiego - Partyzancka - Rypultowicka do Laskowic

Przenumerowac lionia podmiejskie.
    • Gość: STUDI Nowe linie: IP: *.prokom.pl 26.03.04, 09:45
      Generalnie nie zmieniamy pewnych przyzyczajen. Mamy pewne rejony z ktorymi trzeba zapewnic polaczenie: Szpital, Polfa, Phillips, OSM, PZTT, oraz szkoly w centrum.

Wiec proponueje tak:

1: Dw. PKP - Laska - Wiejska - Jana Pawla II - Sniadeckiego - Wilenska - Orla - Kilinskiego - Zamkowa - Warszawska - 3 maja - 20 stycznia - Nawrockiego - Waltera Janke (robimy z niej podstawowa linie w miescie)

2: Waltera Janke - Nawrockiego - Gawronska - Bugaj - Grota Roweckiego - Kilinkiego - Sw Jana - Partyzancka - Lutomierska - Karniszewicka - Podmiejska (wydluzona nieco niz obecnie)

3: Dw PKP - Laska - Wiejska - Jana Pawla II - Tagrowa (Grabowa) - Orla - Grota Roweckiego - 20 stycznia - Waltera Janke (nie musi kursowac czesto, ale kursuje tez w soboty i w niedziele).

4. Waltera Janke - 20 stycznia - Grota Roweckiego - Kilinskiego - Sw Jana - Partyzancka (Partyzancka - Pilsudskiego - Sw Rocha) (druga podstawowa linia w dni powszednie).

5. Waltera Janke - Nawrockiego - Sikorskiego - Partyzancka - Sw Jana - Kilinskiego - Jutrzkowicka - Bychlew - Jadwinin - Pawlikowice

6. Skosna - Skrajna (Skosna) - Wiejska - Moniuszki - Kilinksiego - Sw Pana - Partyzancka - Konstantynowska - Warszawska - 3 maja - 20 stycznia - Prawda (albo granice miasta tam nie ma komunikacji a domkow przybywa).

7. Kudrowice - Piatkowisko - Wspolna - Zamkowa - Konopnickiej - Moniuszki - Kilinksiego - Zamkowa - Warszawska - Konstantynowska - Partyzancka - Lutomierska - Grorka Pabianicka

8. Partyzancka PZTT - Partyzacnka - Sw Jana - Kilinskiego - Orla - Grabowa (Targowa) Jana Pawla II - Sniadeckiego - Wilenska - Wiejska - 15 PP Wilkow (Laska - Wiejska).

9. Dw PKP - Laska - Wiejska - Wilenska - Orla - Kilinskiego - Sw jana - Partyzancka - Konstantynowska - Rypultowicka - Widzew - Ksawerow - Zdzary

Linie D, T i L pozostawiamy bez zmian.
      Inna prpozycja to linia skrocona do Wlatera Janke i dodatkowa linia 10:

Laskowice - Rypultowicka - Konstantynowska - Warszawska - Zamkowa - Kilinskiego - Kilinskiego - Grota Roweckiego - Nawrockiego - Waltera janke - 20 stycznia - Prawda.

Proponuje rozrysowac schemat linii to wszystko stanie sie jasne.

• Gość: STUDI Re: Nowe linie: IP: *.prokom.pl 26.03.04, 10:30
        Linie 2 bym ew. wydluzyl - Waltera Janke - Mysliwska - Piotra Skargi - Dobra (Warszawska - Mysliwska).

• Gość: Wojtek Re: Nowe linie: IP: 212.191.132.* 26.03.04, 10:36
        Witaj STUDI. Jak zawsze Twoja wypowiedź jest rzeczowa i konkretna. Twój układ
        tras jest moim zdaniem bardzo optymalnie zaproponowany. Martwi mnie tylko czy
        wystarczyłoby autobusów do obsługi tras zaproponowanych przez Ciebie.Gdybś
        jeszcze zechciał w przybliżeniu określić częstotliwości kursowania tych linii.
        (Twój pomysł z "1" i "4" -moim zdaniem super rozwiązanie)
        Ja jeszcze ze swojej strony poddaje pomysł czy niewarto było by uruchomić linii
        czy to MZK Pabianice czy MPK Łódź na trasie Łódź Chocianowice-Waltera Janke.
        (dojazd póżniej "1" w każdy ważny punkt Pabianic-jedynką lub inną linią)
        Po prostu przy NIECHĘCI I NIEŻYCZLIWOŚCI wobec tramwaju 11 byłby to sposób na
        zapewnienie dojazdu do Łodzi -11 z Chocianowic jeździ często. A jeżeli stanie
        się cud i 11 będzie dalej jeździła to powinno się dążyć do kursowania co 15
        minut. Aby ludzie chcieli z tego tramwaju liczniej korzystać musi być spełniony
        warunek - odpowiednia cena migawki i jeden rodzaj biletu na całej trasie a
        także możliwość zakupu jednej migawki np na trasie z Bugaju do Fabrycznego (MPK
        i MZK dla swojego dobra powinny się dogadać)
        Oczywiście władze Pabianic POWINNY zapewnić jednakowe warunki dla MPK i MZK a
        nie faworyzować INTERBUSA.
        Gdyby dominowało u nas myślenie to po wyremontowaniu torowiska niebyłoby
        lepszej i szybszej komunikacji publicznej Pabianic z Łodzią od tramwaju.
        To narazie tyle
        Pozdrawiam Wojtek
        • Gość: STUDI Re: Nowe linie: IP: *.prokom.pl 29.03.04, 11:30
          Moje zalozenia byly proste. Mamy osiedle Bugaj. autobusy albo jada 20 stycznia do petli albo jada Waltera Janke.
          Stad 1 i 4 od petli jada innymi trasami. I jada do scislego centrum.

Ponadto mamy rejon Roweckiego/Bugaj.

Dlatego mamy linie 1 4 z bugaju jako podstawowe linie.
          Ale 1 jedzie dalej na Piaki. Dziki temu jest to glowna linia.

Linia 8 - popatrzmy na ulice Jana Pawla II. Linia 3 nie dojezdza do centrum. wiec dlatego tamtedy puszczam linie 8. Poniewaz glowna osia tamtego rejony uczylnilem linie 1 wiec 8 jezdzi rzadziej. I ta linia zapenia dojazd do PZTT.

Linia owszem nie jedzie na Partyzancka, ale po 300 m od niej na plnoc i poludnie mamy linie 6 i 8 ktore tam jada. Male utrudnienie ale nie chce mnozyc linii w nieskonczonosc.

Teraz popatrzmy na Partyzancka. Tam sa zaklady zatrudniajace spora ilosc ludzi. Zarowno z rejonow 20 stycznia jak Poplawskiej mamy linie. POnadto sa tak ustawione zeby sie jak najmniej dublowac w relacjach.
          Linia 2 - dodatkowo daje polaczenie jakie zapewani i 4 i 3 w rejonei 20 stycznia.

A szkoly - nt - 6, 1 z Bugaju daje dowoz do szkol w centrum

A linia 7. Ma dziwny przebieg. Ale aby nie robic dwoch linii zrobilem jedna. Jej trasa to: polaczenie z scislym centrum, ze szkolami i z zakladami na Partyzanckiej. A to ze puscile ja Moniuszki (a poco autobus ma stac w korkach na Zamkowej). A ponadto wzmacniamy nieco komunikacje na Moniuszki.

Staralem sie stworzyc linie dajace wszelkie relacje polaczen z osiedli do centrum jak do szkol i zakladow pracy. Poandto chcialem jak w najmniejsym stopniu zmieniac przyzwyczajenia ludzi.

• Gość: Nataniel Re: Nowe linie: IP: *.pabianice.sdi.tpnet.pl 26.03.04, 15:53
        A po co robić aż tak rewolucję w kursowaniu autobusach w naszym mieście. Moja
        propozycja jest taka:
        1 i 3 pozostaje bez zmian z częstotliwościa kursowania z przed dnia 1 kwietnia
        2004. ((( 3 - może jedynie jeździć taką trasą jaką oferuje nam się w postaci
        lini 9 )))Można jedynie delikatnie poprawić godziny odjazdów tak aby można się
        było przesiąść przy cmentarzu z 3 jadącej do PKP na 1 do SDH-u. Dodatkowo 3
        kursuje w soboty i niedziele.
        2, 4, ,6, 8, 261, 263 - bez zmian w trasie ale co najważniejsze tak ustawić
        należy odjazdy z Waltera Janke aby autobusy zamiast stadami odjeżdżały co 10
        minut i aby 263 dowoziło na czas młodzież do szkoły w ksawerowie. (((A może
        dałoby się też zgrać 263 z II Liceum albo z Elektrykiem - taki szkolny
        autobus))).
        7 - tutaj propnuję całkowitą zmianę. Waltera Janke (ewentualnie początek gdzieś
        na krańcach miasta na 20-go stycznia) dalej Nawrockiego aż do Warszawskiej
        dalej Zamkową, Łaską do PKP (( Taka linia ala tramwaj i oczywiście nie
        pokrywająca się z nim.))
        10 - skoro mamy 3 w weekendy to przy odpowiedniej częstotliwości 3 w te dni po
        co nam 10 i właściwie po co nam 9
        D,T,L bez zmian.
        A co do weekendów może wartoby było zastanowić się czy w godzinach
        popołudniowych nie powinna być utrzymana jakś komunikacja Waltera Janke - SDH.
        I jeszcze jedno. W sobotę ostatni odjazd 3 z PKP minimum o 23.
        Jesli dobrze to wszystko zgrać to może i autobusów wystarczy

Pozdrawiam
        Nataniel
        • Gość: SzK Re: Nowe linie: IP: *.pabianice.pl 26.03.04, 18:14
          > A po co robić aż tak rewolucję w kursowaniu autobusach w naszym mieście. Moja
          > propozycja jest taka:

Może aż taka rewolucja nie, ale trasa jedynki Studiego pozwoliłaby na
          likwidację linii 7 i 8 oraz stworzyłaby mozliwość dojazdu z Bugaju z Dworca
          praktycznie w każde miejsce.

> 1 i 3 pozostaje bez zmian z częstotliwościa kursowania z przed dnia 1
          kwietnia
          > 2004. ((( 3 - może jedynie jeździć taką trasą jaką oferuje nam się w postaci
          > lini 9 )))Można jedynie delikatnie poprawić godziny odjazdów tak aby można
          się

Trasa trójki jak 9-ki w dni robocze byłaby bez sensu. Wyobraź sobie pasażerów
          jadących z ul. Roweckiego (powiedzmy, wsiadają przy ul. Bugaj) jadących do
          Philipsa przez całe osiedle Bugaj...

> było przesiąść przy cmentarzu z 3 jadącej do PKP na 1 do SDH-u. Dodatkowo 3
          > kursuje w soboty i niedziele.

Nie trzeba połączenia z PZTT w niedziele, obecna jedynka wystarczy.

> 2, 4, ,6, 8, 261, 263 - bez zmian w trasie ale co najważniejsze tak ustawić
          > należy odjazdy z Waltera Janke aby autobusy zamiast stadami odjeżdżały co 10
          > minut i aby 263 dowoziło na czas młodzież do szkoły w ksawerowie.

Wysłałem do MZK maila na ten temat - odpowiedzi jeszcze nie dostałem a
          załączyłem przykładowe rozkłady prezentujące rozwiązanie kwestii stad na Bugaju.

(((A może
          > dałoby się też zgrać 263 z II Liceum albo z Elektrykiem - taki szkolny
          > autobus))).
          > 7 - tutaj propnuję całkowitą zmianę. Waltera Janke (ewentualnie początek
          gdzieś
          >
          > na krańcach miasta na 20-go stycznia) dalej Nawrockiego aż do Warszawskiej
          > dalej Zamkową, Łaską do PKP (( Taka linia ala tramwaj i oczywiście nie
          > pokrywająca się z nim.))

Czyli coś jak jedynka Studiego tylko że przez Zamkową... Nie - pokrywanie się z
          tramwajem nie jest dobre.

> 10 - skoro mamy 3 w weekendy to przy odpowiedniej częstotliwości 3 w te dni
          po
          > co nam 10 i właściwie po co nam 9

Po to, że trójka jeździ do PZTT, a 9 i 10 również na Janke - w niedziele nie
          trzeba tylu kursów do PZTT.

> D,T,L bez zmian.
          > A co do weekendów może wartoby było zastanowić się czy w godzinach
          > popołudniowych nie powinna być utrzymana jakś komunikacja Waltera Janke - SDH.
          > I jeszcze jedno. W sobotę ostatni odjazd 3 z PKP minimum o 23.
          > Jesli dobrze to wszystko zgrać to może i autobusów wystarczy

Wystarczy zerknąć na rozkład PKP i ustalić odjazd 5 minut po przyjeździe
          ostatniego pociągu. A później, oczywiście jeden kurs około 23-ej.

• Gość: Nataniel Re: Nowe linie: IP: *.pabianice.sdi.tpnet.pl 26.03.04, 18:51
            Ok. Co do 1 Studiego to zgodzę się, że to dobry pomysł. Ale przyzwyczajenia
            ludzi przez tyle lat... Nie wiem czy Ty też to zauważyłeś ale przeważająca
            średnia wieku pasażerów MZK jest wysoka. A takim ludziom nie byłoby łatwo się
            przystosować do takich zmian. Kilka starszych osób które znam do dzisiaj ma
            problemy z liniami autobusów.Rozumiesz więc chyba co by się stało gdyby tak
            nagle wszsytko pozmieniać.

Trasa 3 w dzień roboczy jak 9 może rzeczywiście niewypalić. Ale w weekend gdyby
            3 jeżdziła jak 9 tylko dość często to 9 i 10 nam nie potrzebna. (((a po co nam
            9 w sobotę , a 10 w niedzielę)))

>Czyli coś jak jedynka Studiego tylko że przez Zamkową... Nie - pokrywanie się z
            > tramwajem nie jest dobre.

Nie wiem czy dobrze mnie zrozumiałeś. Miałem na myśli to aby ta moja 7 nie
            jeździła o tej samej porze co tramwaj. Ponieważ tramwaj jeździ średnio co 20
            minut to 7 jechałaby 10 minut po tramwaju.

> Wysłałem do MZK maila na ten temat - odpowiedzi jeszcze nie dostałem a
            > załączyłem przykładowe rozkłady prezentujące rozwiązanie kwestii stad na
            >Bugaju

Na ten temat dostałem odpowiedź. "Linie autobusowe w naszym mieście są
            optymalnie ustawione tak aby jak największa liczba pasażerów mogła dojechać na
            czas do pracy, szkoły itd..

> Wystarczy zerknąć na rozkład PKP i ustalić odjazd 5 minut po przyjeździe
            > ostatniego pociągu. A później, oczywiście jeden kurs około 23-ej.
            >
            Zgadzam się w pełni!!!

Pozdrawiam
            Nataniel
            • Gość: SzK Re: Nowe linie: IP: *.pabianice.pl 26.03.04, 19:21
              > Ok. Co do 1 Studiego to zgodzę się, że to dobry pomysł. Ale przyzwyczajenia
              > ludzi przez tyle lat... Nie wiem czy Ty też to zauważyłeś ale przeważająca
              > średnia wieku pasażerów MZK jest wysoka. A takim ludziom nie byłoby łatwo się
              > przystosować do takich zmian. Kilka starszych osób które znam do dzisiaj ma
              > problemy z liniami autobusów.Rozumiesz więc chyba co by się stało gdyby tak
              > nagle wszsytko pozmieniać.

No cóż, w Łodzi zrobiono to z tramwajami, a tam jest taki sam procent ludzi
              starszych. Obecny układ komunikacji opiera się na tym z lat 80-tych. Mamy inne
              czasy i inne potrzeby komunikacyjne. Trzeba by zrobić jakąś dobrą akcję
              informacyjną... A tu trzeba pieniądzy...
              Niektórzy ludzie nie potrafią korzystać z rozkładu, ale to nie powód dla
              którego komunikacja ma być bardziej deficytowa (bo zawsze będzie).

> Trasa 3 w dzień roboczy jak 9 może rzeczywiście niewypalić. Ale w weekend
              gdyby
              > 3 jeżdziła jak 9 tylko dość często to 9 i 10 nam nie potrzebna. (((a po co
              nam
              > 9 w sobotę , a 10 w niedzielę)))

Tak, w weekend w 100% w porządku.

> Nie wiem czy dobrze mnie zrozumiałeś. Miałem na myśli to aby ta moja 7 nie
              > jeździła o tej samej porze co tramwaj. Ponieważ tramwaj jeździ średnio co 20
              > minut to 7 jechałaby 10 minut po tramwaju.

Wiem, tak to zrozumiałam, ale i tak byłaby to pierwsza linia do kasacji w razie
              problemów.

> Na ten temat dostałem odpowiedź. "Linie autobusowe w naszym mieście są
              > optymalnie ustawione tak aby jak największa liczba pasażerów mogła dojechać
              na
              > czas do pracy, szkoły itd..

Hahaha !!!
              zgadzam się z tym tylko jeśli chodzi o linie podmiejskie ewentualnie o kursy
              poranne - OK być może tak jest. Ale zostaje całe popołudnie.
              A najważniejsze - dlaczego godziny szczytu trwają od 12 - 15 ???

• marcin_pabianice Re: Nowe linie: 27.03.04, 17:19
        > Linie D, T i L pozostawiamy bez zmian.

Linię T należałoby moim zdaniem w niektórych kursach wydłużyć do Tuszyna. Linia
        T ponadto powinna jeździć częściej i dłużej. Jakoś dziwnym trafem u busiarza
        drzwi na trasie PKP - Tuszyn się nie zamykają, a jeździ od rana do 20:00 mniej
        więcej co godzinę. T na trasie Pabianice - Rzgów, któe jeździ co 1,5 h od rana
        do 16:00 rzadko jest zatłoczone... hmmm...

Ogólnie jest to znakomity pomysł. Gratulacje dla STUDI'ego.
      • Gość: marcin_pabianice Re: Nowe linie: IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 08.04.04, 14:45
        Uwagi do projektu STUDIEGO:

2: PZTT - Partyzancka - Konstantynowska - Szewska - Piotra Skargi - Myśliwska -
        Jankego - Nawrockiego - Gawrońska - Bugaj - ... - dalej tak jak było ... -
        Karniszewicka - Łaska - PKP

4: nie sądzę, aby musiała to być druga podstawowa linia w mieście...

kursy linii 6 nie muszą się zbyt często odbywać, dlatego w szczycie uruchamiamy:

6 A: KAROLEW - Wiejska - Moniuszki - Kilinksiego - Sw Pana - Partyzancka -
        Konstantynowska - Warszawska - 3 maja - 20 stycznia - JANKEGO

Ponadto reszta uwag do pomysłu STUDIego:

0: nocna linia: PKP - Łaska - Zamkowa - Warszawska - Myśliwska - Jankego -
        Nawrockiego - Piotra Skargi - 20 stycznia - Nawrockiego - Roweckiego - Orla -
        Wileńska - Śniadeckiego - Jana Pawła II - Wiejska - Torowa - Karniszewicka -
        Lutomierska - MZK
        nie musiałaby kursować często, najczęściej w soboty
        1: bez zmian
        2: w/w zmiany
        3: bez zmian
        4: w/w zmiany
        5: bez zmian
        6: bez zmian
        6 A: w/w trasa
        kursowałaby w komunikacyjnym szczycie
        7: bez zmian
        8: bez zmian
        9: bez zmian
        10: bez zmian
        11: tak, jak teraz, czyli Pabianice - Zgierz
        11 A: tak, jak teraz, czyli Pabianice - Helenówek
        12: JANKEGO - Roweckiego - Nawrockiego - Świetlickiego - Bugaj - Roweckiego -
        Kilińskiego - Zamkowa - Łaska - PKP
        13: obecne T
        kursuje do 18 od pn do pt co 1,5 h. W soboty do 16 co 1 h. W niedzielę od 9 do
        13 co ___ h. Wszystkie kursy do CH Ptak.
        14: obecne L
        15: obecne 263 bis
        D: D
        D A: D do Kolumny

Proszę o uwagi do mojego pomysłu.
        • Gość: STUDI Re: Nowe linie: IP: *.prokom.pl 08.04.04, 14:59
          4 - z jednego tylko powodu - aby mieszkancy zachodniego kranca osiedla Kopernika nie musieli az tak dralowac do
          Nawrockiego.

2 - OK - nawet fajny pomysl, tyle ze potrzeby okolic PZTT a Karniszewickiej niec nie pasuja do siebie.....
          Czy musi jechac Szewska - hmm leppiej nieh pojedzie Warszawska - 3 maja. Czemu - poco odsuwac ja od dodognego miejsca przsiadkowego? Po co przesuwac ja na ulice gdzie i tak nie ma przystanku? A takmozna sie przesiasc.

6 - i tak bedzie kursowaac rzadko wiec 6A nie jest potrzebna. Dodatkowa lini 7 i tak da duzo na ulicy Moniuszki. Przeciez glowna linia bedzie linia 1. Duboloanie tras uwazam za glupie rozwiazanie

6 i 3 stanowic beda pomocnieze uzupelniajace lini dla jezdzacej po srodku linii 1. Ot tyle.

Moj schemat zaklada jeden priorytet - centrum.
          Ponadto trasy sa tak ulozone aby dac rozne kierunki przejazdu bez pokrywania sie linii.
          • Gość: marcin_pabianice Re: Nowe linie: IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 08.04.04, 16:07
            4 - niech Ci będzie
            2 - ja linię 2 puszczam poprostu w głąb Bugaju, a że nie ma gdzie indziej
            pętli, to lokalizujemy ją w PZTT.
            6 - może i masz rację...

Ponadto co sądzisz o reszcie (linie 0, 12, 13, 14, 15, D A) ???

Jakby co to mój nr GG: 3036287.
            • Gość: STUDI Re: Nowe linie: IP: *.prokom.pl 08.04.04, 16:42
              Dalsze - linie. Hmm jestem ralista - ilosc autobusow decyduje.
              Za duzo tez nie dobrze, jak i dublowanie tramwaju
              Istotna rewolucja jest ta linia 1.
              I tak dolozylem nowa trase w kierunku Prawdy.

A zreszta - moze jak wypali jakies spotkanie to latwiej bedzie mi przedstawic swoje argumenty.
              PRzygotuje schemacik wkomponowany w plan miasta wtedy bedzie to bardziej przekonywujace.

• Gość: marcin_pabianice Re: Nowe linie: IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 08.04.04, 17:15
                Chciałbym, żebyś jednak ocenił każdą z linii wymienionych w moim poprzednim
                poście.
    • Gość: SzK Jeszcze inny schemat IP: *.pabianice.pl 26.03.04, 19:41
      Zobaczcie na
      republika.pl/szklemba/SzK.gif
      Tutaj zapożyczyłem trasę linii 1 od Studiego, nazwałem ją 9 (aby jak napisał
      Nataniel nie robić zbyt wiele zamieszania starszym pasażerom)

Jedynka natomiast byłaby linią szczytową kursującą do centrum (chodzi m.in. o
      połączenie ze szkołami w okolicy ul. Św Jana, które nie musi funkcjonować
      często i przez cały dzień).
      na przykłąd pierwszy kurs przed siódmą, aby uczniowie dojechali na zerową
      lekcję, potem dwa kursy przed każdą lekcją (godziny się mniej więcej pokrywają).
      Po południu dwa autobusy, co 18-20 minut, ale do godziny 15-ej.

Linia 2 - Nie przebiega Gawrońską, po której jeździ "4" jak kiedyś. Na początku
      myślałem, aby 2 skręcała ze Św Jana w Zamkową i jechała do Nawrockiego, ale
      pozbawiło by to łączności Karniszewic z basenem, cmentarzem, Mosirem, i
      przedszkolami na Bugaju.

Linie 3 i 6 - bez zmian, nawet może być 10-ka na Jankego w niedziele.
      Linia 4 - lekka korekta trasy i dodatkowy przystanek na Traugutta po koniec.
      Linia 5 - jak dzisiejsze 265 i dawna 5-ka. W ostateczności jak dzisiejsze 265.
      Linia 7 - jak 261
      Linia 8 - do Kurdrowic za 262, zahaczenie trasy o centrum.
      Linia 9 - główna linia miasta.

Pozdrawiam
      Sz.K.
      • Gość: SzK Re: Jeszcze inny schemat IP: *.pabianice.pl 26.03.04, 19:54
        Inny odnośnik do schematu:

republika.pl/mzkpabianice/SzK.gif
      • Gość: Nataniel Re: Jeszcze inny schemat IP: *.pabianice.sdi.tpnet.pl 27.03.04, 09:26
        Podobami mi się pomysł 8 zachaczającej o centrum. Bo generalnie teraz żeby
        dojechać do Kudrowic to trzeba się najpierw dostać na obrzeża miasta
        (((Partyzancka))).

Czy nie lepiej jednak aby to 2 jeździła Gawrońską zamiast 4???
        • Gość: Nataniel Re: Jeszcze inny schemat IP: *.pabianice.sdi.tpnet.pl 27.03.04, 09:38
          I jeszcze jedno czemu uważacie że autobus na trasie Warszawska-Zamkowa-Łaska
          poniósłby klęskę. Przecież sklepy i inne instytucje nie są tylko przy SDH. A
          nasza "kochana" 11 nie jeździ przecież zbyt często.
          Myślę, że taka trasa szczególnie gdyby zaczynała się jeszcze na Waltera Janke
          albo może nawet troszkę dalej(((na 20-go sycznia))) miała zupełnie niezłe
          powodzenie. I gdyby jeszcze czas kursowania doskonale wplótł się między 11.
          Poza tym wystarczy spojżeć na mapkę i widać że rejon Zamkowej i Łaskiej gdzie
          jest np: Dworzec PKS, kupa sklepów i przede wszystkim dużo domów bloków.

Pozdrawiam
          Nataniel
        • Gość: SzK Re: Jeszcze inny schemat IP: *.pabianice.pl 27.03.04, 11:44
          Może i lepiej aby 2 jeździła Gawrońską, trsa 4 przez gawrońską wzięła się przez
          to iż najpierw narysowałem linię 2 przez Nawrockiego, Warszawską i Zamkową do
          Św Jana - zresztą można zauważyć poprawki.
    • Gość: Nataniel I co dalej.....??? IP: *.pabianice.sdi.tpnet.pl 27.03.04, 12:09
      Wszystko pięknie ładnie. Snujemy plany jak powinna wyglądać komunikacja w
      naszymmieście. Ale zpójżmy realnie. Kto nas usłyszy??? Chyba napewni nie
      urzędasy i napewno nie pabianicki "TIME", który usilnie również promuje INTER-
      BUS.
      Szkoda, że tak mało nas wypowiada się na ten temat. Może gdyby było nas więcej.
      Mozna by przeprowadzić jakiś atak mailowy na MZK albo Urząd Miasta. Może wtedy
      któryś z tych rządzących palantów zauważył by,że system komunikacyjny w naszym
      mieście jest do bani.

Pozdrawiam
      Nataniel
      • Gość: SzK Działajmy ! - tylko jak ? IP: *.pabianice.pl 27.03.04, 16:19
        MZK ospisało mi na dwa maila, po czym resztę ignoruje. Urząd Miasta gnoruje zaś
        wszystkie. Trzeba pisać chyba na papierze, bo po tym przynajmniej jest ślad w
        Koszu, a po liscie elektronicznym - praktycznie żaden.

Może podjęlibyśmy jakąś akcję , czy spotkali się tej w sprawie w jakimś gronie.
        Myślę że 4 osoby z tego forum by się na pewno znalazły.
        Możnaby przeprowadzić jakąś ankietę, żeby mieć jakieś "dowody w sprawie" -
        koszt paru kartek chyba nie jest duży.

Rzeczywiście trzeba zacząć działać, a nie tylko pisać.
        Oczywiście trzebaby też nawiązać kontakt z miejscową prasą..., bo ma wielu
        czytelników.

Jakie są wasze wizje ?

Sz.K.
        • Gość: Nataniel Re: Działajmy ! - tylko jak ? IP: *.pabianice.sdi.tpnet.pl 29.03.04, 13:09
          To w sumie normalne, że nasza władza ma nas wszystkich w d.... i nie będzie
          sobie zawracać głowy jakimiś tam forumowiczami, którym nie podoba się
          komunikacja w Pabianicach. Ale jeśli chodzi o działania.
          Ankieta. To dobry pomysł. Myślę, że potrzebne głosy znalazłyby się natychmiast.
          Bo chyba wszyscy, których ja ((przynajmniej)) znam by nas poparli. Pracuję w
          miejscu gdzie dziennie przewijają się dziesiątki ludzi. Gdyby udało mi się
          wszystko załatwić to ludzie przychodzili by do nas a nie my do ludzi. (((Więc
          bardzo małe nakłady)))
          Gazeta - to również dobry pomysł. Jedak nie jestem pewien ale zdaje mi się, że
          któraś z Pabianickich gazet jest za Inter-Busem. (((chyba kiedys STUDI coś o
          tympisał))) Ale zobaczymy. Mam kolege w redakcji "Życia" może dało by się
          załatwić aby gazeta ta zainteresowała się MZK i może sama rozpoczęła jakieś
          działanie.
          Mam jeszcze jeden pomysł. Może koledzy z tego forum pomogli by nam w czynie
          społecznym i w określonym terminie przypuścilibyśmy zmasowany atak mailowy na
          Urząd i MZK aż do skutku.
          Co wy na to??

Pozdrawiam
          Nataniel
          • Gość: Wojtek Re: Działajmy ! - Może spotkanie w gazecie IP: 217.153.164.* 31.03.04, 14:03
            A może by tak w porozumieniu z redakcja gazety o której piszesz zorganizować
            trójstronne spotkanie w redakcji
            1. My
            2. Ktoś z MZK
            3. Ktoś z UM Pabianice
            Może moglibyśmy wtedy zaproponować nasze spojrzenie i rozwiązania?
            Jeszcze przy okazji jeden temat:Obnizenie ceny migawki na "11" (dopłata UM
            Pabianice dla MPK)aby była konkurencyjna dla autobusu i atrakcyjniejsza dla
            ludzi, wprowadzenie kursowana tramwaju co 15 minut do Łodzi aby częściej a
            zatym wygodniej dojeżdzać do Łodzi i przy okazji zlikwidować durne oznaczenia
            11A w Pabianicach.Spraw do załatwienia i omówienia jest wiele,gdybyśmy mieli
            się spotkać wszystko by musialo być rzeczowo przedstawione. W takim razie
            Natanielu rozeznaj sprawę. Pozdrawiam Wojtek
      • Gość: SzK Re: I co dalej.....??? IP: *.pabianice.pl 27.03.04, 16:32
        Otworzyłem jeszcze wątek "[Pabianice] Komunikacja miejska"
        na forum ogólnym. Zadałem kilkapytań dla "normalnych" ludzi, t.j. nie
        koniecznie interesujących się sprawami k.m.
        • Gość: Nataniel Re: I co dalej.....??? IP: *.pabianice.sdi.tpnet.pl 29.03.04, 12:58
          Podaj mi link do tego wątku bo sprawdzałem kilka forów ale nigdzie nie mogę
          znaleść.
          • Gość: SzK Re: I co dalej.....??? IP: *.pabianice.pl 29.03.04, 18:45
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=63&w=11634880
            Tylko nie było żadnego wpisu.
            A na forum Pabianice nie ma sensu.

Sz.K.
            • Gość: Nataniel Re: I co dalej.....??? IP: *.pabianice.sdi.tpnet.pl 29.03.04, 22:37
              Pozwolę sobie zapożyczyć treść i zaryzykuję na Pabianickim forum.

Pozdrwaiam
              Nataniel
    • Gość: SzK Zła interpretacja - linia 8 .... IP: *.pabianice.pl / *.pabianice.pl 01.04.04, 14:15
      Już któryś raz uciekła mi osemka spod SDH .
      Planowo odjeżdża o 21:20, a w rzeczywistości o 21:16, 21:17, kiedy dochodzę,
      bądź dojeżdżam do SDH (a wcześniej nie mogę).
      Wysłałem więc skargę na ten temat (zwłaszcza że później zauważyłem że kursem
      zjazdowym z W.Janke kierowca jedzie prosto Świetlickiego zamiast jechać pod SDH
      właściwą trasą linii i dopiero do zajezdni.

Otrzymałem odpowiedź Kierownika Działu Eksplotacji MZK:
      "Po sprawdzeniu przyczyny, która spowodowała zmianę trasy autobusu linii "8" w
      dniu 30 marca br. na kursie zjazdowym do Zajezdni informujemy, że spowodowane
      to było błędną interpretacją przez Dyspozytora zmianowego zasady zjazdu do
      zajezdni. Kierowca otrzymał błędną decyzję. Dyspozytor został pouczony a
      kierowcy poinformowani o obowiązku przestrzegania czasu przejazdu oraz trasy
      zjazdu do Zajezni.
      Za zaistniałe zdarzenie przepraszamy."

Pozdrawiam
      Szymon K.
      • Gość: Nataniel Re: Zła interpretacja - linia 8 .... IP: *.pabianice.sdi.tpnet.pl 01.04.04, 14:48
        Ja często nie mogę dogonić ostatniej 8 na Waltera Janke. Zamiast o 21:35 to
        kierowcy chyba spieszy się do domu i odjeżdża tak 21:30-33.

Pozdrawiam
        Nataniel
    • Gość: Nataniel Sposób na punktualność.... IP: *.pabianice.sdi.tpnet.pl 01.04.04, 15:03
      A wiecie jak Pabianiccy kierowcy nadrabiają spóźnienie.
      Przestawiają zegary w autobusach

Pozdrawiam
      Nataniel
    • Gość: Wojtek No i co ? Poddajemy się? IP: 217.153.164.* 08.04.04, 12:29
      Jakoś nasz zapał przygasł.Dalej liczę szczególnie na Nataniela i Studiego. Czy
      może wyślijmy zebrane w jedną całość nasze pomysły do Władz MZK,czy też do
      Urzędu Miasta. Niewiem sam co dalej. Musielibyśmy chociaż znać odpowiedź na
      JEDYNE ale PODSTAWOWE PYTANIE. Czy Władze Naszego Miasta chcą komunkacji
      publicznej czy nie. Bo po co sobie zawracać głowę waleniem o ścianę.
      (przykład braku dopłaty do"11" jest znamienny-widać po tym komu sprzyjają
      decydenci odpowiedzialni za te sprawy w naszym mieście).Podpowiedzcie co dalej-
      przecież pomysł STUDIEGO z układem linii w Pabianicach jest bardzo dobry,dziwić
      się należy iż do tej pory nikt go nie "kupił" i nie wprowadził w życie.
      Może INTERBUS nie wpadnie na pomysł takiej miejskiej trasy?
      No to co dalej Panowie?
      • Gość: STUDI Re: No i co ? Poddajemy się? IP: *.prokom.pl 08.04.04, 12:44
        Owszem jestem chetny.
        Ew. zaraz po swietach.

Mozna przedyskutowac uklad, ja swoj staralem sie gleboko przemyslec.

Owszem przeskoda beda niejasne powiazanie INTERBUSA z UM Pabianic.
        Jak widac bardzo odporne na zmiany wladz.

• Gość: marcin_pabianice Re: No i co ? Poddajemy się? IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 08.04.04, 13:57
          Też się podpisuję pod pomysłem STUDIego. Myślę, że gdy się wszyscy zbierzemy,
          coś się zdziała. Każdy dorzuci swoje 3 grosze i będzie cool.
          • Gość: STUDI Re: No i co ? Poddajemy się? IP: *.prokom.pl 08.04.04, 14:09
            Zastanwocie sie nad terminem i miejscem.
            Trzeba cos jednolitego ustalic i uderzyc.

Teoretycznie wynajmuje mieszkanie od jednego z urzedasow .....
            Tylko czy on cos moze ......

• Gość: SzK TRZEBA chyba trochę poczekać IP: *.pabianice.pl 08.05.04, 20:37
              Musimy chyba przeczekać prez. Bernera i spółkę.
              Ale spotkanie można zorganizować (bo nasza sprawa ucichła).

Skoro mamy demokrację, a władzę sprawują samorządy, czyli ogół mieszkańców to
              najlepszą drogą będą ankiety i raporty dla władz, które mają reprezentować
              społeczeństwo.

Tylko trzeba też... zmienić wielu mieszkańców...
          • Gość: Nataniel Re: No i co ? Poddajemy się? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.04, 10:41
            A może każdy poda jakiś powie kiedy znalazłby trochę czasu na spotkanie. I może
            wtedy doszło by do niego.
            Ja np mam czwartek do dyspozycji.

Pozdrawiam
    • Gość: Nataniel Bardzo złe wieści !!!!!!!!! IP: *.pabianice.sdi.tpnet.pl 08.04.04, 14:43
      Witajcie. Oto jaka przydażyła mi sie historia. Przez ostatnie kilka dni
      przebywałem w szpitalu. Ku mojemu ogromnemu zdziwieniu okazało się na mojej
      sali leży Ktoś kto jeszcze rok temu był odpowiedzialny za układanie rozkładów
      jazdy autobusów w naszym mieście. Przeprowadziłem z nim bardzo obszerną rozmowę
      na temat tego jak kursują u nas autobusy. Niestety nie mam dobrych wieści.
      1) To że utobusy odjeżdżają o tej samej godzinie z pod SDH i z krańcówki na
      Waltera to tylko przypadek. Ponoć wszystkie autobusy w naszym mieście są
      optymalnie ustawione tak aby dowoziły na czas wszystkich do szkół, pracy itp...
      Aby wieć był dodatkowy kurs (nieważne jakiej lini) w takich godzinach aby dalej
      nie tworzyć stada potrzeba pieniędzy. A tych niestety BRAK.
      2) Jeśli chodzi o pomysł na linię nr 1 (STUDIEGO) to nie ma na to najmniejszych
      szans!!! (((Tak niestety usłyszałem))) Nie powstanie w naszym mieście linia ,
      która będzie dowozić wszystkich i na PKP i do SDH i do Waltera Janke, Starówę
      itd... Z prostych przyczyn. Po co kasować raz bilet? Jak można się przesiąść i
      skaswać dwa razy. Czyste prawa ekonomiczne. (((Krew mnie zalała gdy to
      usłyszałem)))
      3) Jakiekolwiek pisanie mailów, listów itp: ponoć i tak odbije się tylko o
      ścianę. (((To są qrwa jełopy))
      4) Dopuki dość duży wpływ na decyzje podejmowane odnośnie MZK ma pan Habura ((A
      to ponoć super "fachowiec" to tymbardziej nie ma co liczyć na poprawę.
      Ewentualnie przejęcie MZK przez MPK.
      5) Nasze miasto nie ma jakiego kolwiek zamiaru dokłądać do tramwaju. Wniosek:
      Dopuki MPK zarabia na lini 11 będziemy mieli tramwaj. Jeśli jednak 11 będzie
      deficytowa możemy pożegnać się z tramwajem.

A na zakończenie opowiem historyjkę.
      Wiecie że mogliśmy mieć za darmo wszystkie wyświetlacze diodowe pokazujące nr
      lini, godzinę, przystanek na którym stoi autobus, system głosowej informacji.
      Niestety nie mamy. A dlaczego. Bo kiedy znana firma z Gdańska zaczęła
      (((Niestety nie pamiętam nazwy ale firma jest znana do dziś))je wprowadzać do
      produkcji chciała mieć jakieś miasteczko doświatczalne gdzie sprawdzała by
      sobie jak ten sprzęt się sprawdza. I wtedy (((To było na targach
      komunikacyjnych))) gdy dyrektor ((który wtedy urzędował))) usłyszał taką
      propozycję od przedstawiciela firmy z Gdańska zapytał "Co ja z tego będę miał"
      Bez komentarza:

Jeszcze kilka innych tajnych histori naszego MZK ujży światło dzienne gdy tylko
      znajdę troszkę czasu.

Pozdrawiam.
      Nataniel
      • Gość: J.S. Wyswietlacze IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 20.04.04, 10:48
        > Bo kiedy znana firma z Gdańska

EMTAL, producent badziewia w nowych VOLVO7000 (wyswietlacze, system informacji
        pasazerskiej i automaty biletowe). R&G forever!
    • Gość: marcin_pabianice Re: Pabianice-pomóżmy "specjalistom z MZK" IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 22.04.04, 15:18
      Co Wy na ewentualne uruchomienie linii 5?

JANKEGO - Smugowa - Roweckiego - Nawrockiego - Sikorskiego - Partyzancka -
      Konstantynowska - Warszawska - Zamkowa - Łaska - Wiejska - Jana Pawła II -
      SZPITAL

W godzinach szczytu taka linia miałaby wzięcie, gdyż dowiozłaby ludzi z Bugaju
      do samego centrum, do najważniejszych miejsc pracy, dworca PKP i szpitala.
      Zastąpiłaby też po krótce zlikwidowane linie: 5 oraz 11 / 41 BIS razem wzięte.
      1 autobus do obsługi takiej linii w zupełności wystarczyłby. Trasę
      można jeszcze raz dokładnie przeanalizować. Ludzie chętnieby wsiadali do tej
      5
      zamiast tramwaju zważywszy na cenę migawek w tramwaju i konieczność
      zakupu biletu u konduktora.

Ja osobiście uważam, że powinna powstać taka linia, choć nie sądzę, aby MZK
      chciało cokolwiek w tej sprawie zrobić...
      • Gość: SzK Re: Pabianice-pomóżmy "specjalistom z MZK" IP: *.pabianice.pl 22.04.04, 20:03
        Owszem, fajnie, tylko są małe ale.

Ulica Smugowa - pomysł ok, bo załatwia problem np. linii 4 i 7.
        Ale ulica ta jest wąska, i zagracona samochodami.

W sumie żaden problem, ale komu by się chciało uruchamiać jakąś nową., dobrą
        i korzystną linię...

Nie ma co na to liczyć, najwyżej na likwidację 7-ki...
      • Gość: Nataniel Re: Pabianice-pomóżmy "specjalistom z MZK" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.04.04, 21:06
        Pomysł może i nie najgorszy. Ale autobus na Smugowej??? Trochę za wąska ta
        uliczka i w dodatku zagracona autami.
        Druga sprawa to taka, że naszego miasta nie stać na kolejne linie i w
        najblizszym czasie nie będzie. Nie ma więc co liczyć na zmiany na lepsze.

Pozdrawiam.
        Nataniel
    • Gość: SzK [06.2004] Wystarczy 10 linii - oto one IP: *.pabianice.pl / *.pabianice.pl 20.06.04, 22:03
      1 - Waltera Janke - Nawrockiego - 20 Stycznia - Konstantynowska - Partyzancka -
      Św Jana - Kilińskiego - Orla - Wileńska - Śniadeckiego - Jana Pawła II -
      Wiejska - Łaska - PKP

(głowna linia w mieście, częstotliwość w szczycie 12-15 min)

2 - trasa tak jak dziś, tyle że co 30 minut w szczycie
      3 - trasa tak jak dziś, tyle że częstotliwość co 15-20 minut w szczycie

Reszta linii co godzinę (tyle że rozkady ułożone sensownie, aby nie było stad)

4 - tak jak dzisiejsze 261 (co godzinę)
      5 - Dworzec PKP = Łaska - Partyzancka - Nawrockiego - Świetlickiego -
      Jutrzkowicka - Pawlikowice (co godzinę)
      6 - trasa jak dziś (co godzinę)
      7 - jak dzisiejsze 263 (co godzinę)
      8 - Sikorskiego / PZTT - Partyzancka - Św. Jana - Kilińskiego - Moniuszki -
      Konopnickiej - Zamkowa - Wspólna - Kudrowice (co godzinę)
      9 - Szpital - Wiejska - Moniuszki - Kilińskiego - Zamkowa - Warszawska - 20
      Stycznia - Myśłiwska - Rzgowska - ... - Rzgów (co godzinę)
      10 - Waltera Janke - 20 Stycznia - Roweciego - Nawrockiego - 20 Stycznia -
      Warszawska - Zamkowa - Łaska - ... - Łask (co godzinę)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka