Dodaj do ulubionych

w Łodzi będą Intercity ?

26.03.04, 16:19
Chcieliście Intercity? No to teraz Łódź zostanie pokarana Intercity.
Co prawda Express najbardziej wiarygodny nie jest,ale...:
lodz.naszemiasto.pl/wydarzenia/351342.html
no to klops.z takiej podwyżki ucieszą się PKSy i Polski Express:(

Pytanie techniczne: dlaczego Reymont i Wrocławianin będzie wciągnięty na listę Intercity, a Łodzianin, Telimena, czy Pogoń-już nie?
Obserwuj wątek
    • alko4 Re: w Łodzi będą Intercity ? 26.03.04, 16:57
      Ja bym nie panikował. Przenosiny do spółki intercity to nie to samo co
      przyznanie pociągom statusu intercity. A na likwidację "Reymonta" zakusy są od
      lat i pewnie co się odwlecze to nie uciecze.
      Pozdrawiam.
      • thomasch Re: w Łodzi będą Intercity ? 26.03.04, 18:31
        Intercity są w przereklamowane. Kilkakrotnie miałem okazję jechać IC i 2 razy
        było naprawdę super (jak na polskie warunki), jednak kilka razy były to wagony
        tej samej klasy (chodzi mi o czystość, estetykę i obsługę) jak w zwykłym
        pośpiesznym. W ogóle podział na PKP IC i PKP PR w wielu kwestiach jest dość
        umowny. Niektóre z pośpiesznych, łączących odległe miasta trudno przecież
        określić jako "przewóz regionalny".
        • berger.m Re: w Łodzi będą Intercity ? 28.03.04, 23:08
          Może PKP planuje przenieść wszystkie pociągi pospieszne do spółki PKP Intercity?
      • geograf Re: w Łodzi będą Intercity ? 26.03.04, 21:12
        chciałem tylko zauważyć,że przeniesienie do innej spółki,to również inne sposoby utrzymania.
        Z tego co wiem (ale mogę źle wiedzieć) InterCity utrzymuje się generalnie samo, bez pomocy państwa (choć jak można powiedzieć o Przewozach Regionalnych,że one się utrzymują?). Będzie IC, nie będzie zniżej,dobrze kojarzę?

:(
        • thomasch Re: w Łodzi będą Intercity ? 26.03.04, 21:18
          geograf napisał:

> chciałem tylko zauważyć,że przeniesienie do innej spółki,to również inne
          sposob
          > y utrzymania.
          > Z tego co wiem (ale mogę źle wiedzieć) InterCity utrzymuje się generalnie
          samo,
          > bez pomocy państwa (choć jak można powiedzieć o Przewozach Regionalnych,że
          one
          > się utrzymują?). Będzie IC, nie będzie zniżej,dobrze kojarzę?
          >
          > :(
          >
          Nie pamiętam jak jest z tymi zniżkami, ostatnio jechałem IC 2 lata temu. Jeśli
          chodzi o rentowność, to część pośpiesznych PKP PR wcale nie mają mniej
          pasażerów niż IC, a niektóre nawet więcej. Trzeba by było przeanalizować 2
          sprawy: różnicę w cenie biletu no i właśnie zniżki. Wtedy dopiero będzie
          wiadomo, czy na tej zmianie Łódź zyska, czy raczej straci. Bo jeśli chodzi o
          standard usług to w IC - jak już pisałem - bywa z tym różnie.
        • alko4 Re: w Łodzi będą Intercity ? 30.03.04, 18:27
          Chwileczkę, chwileczkę. Jeśli IC zamierza przejąć te pociągi po to aby je
          zlikwidować to nie ma szans na zniżki. Jeżeli natomiast ma to być konkretna
          oferta przewozowa dla normalnych ludzi to tzw. ulgi handlowe muszą być. Zresztą
          przedsiębiorstwo Grupa PKP SA w obecnym kształcie nie jest w stanie zapewnić
          komunikacji pojmowanej w sposób kompleksowy, jako system, a nie tak jak teraz
          gdy komunikacja kolejowa się w Polsce "zwija":. Na szczęście UE już blisko.
    • Gość: Ja Re: w Łodzi będą Intercity ? IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 28.03.04, 13:46
      Popatrzmy jeszcze w ten sposób. Inna spółka - inne bilety. Więc jak będziemy
      chcieli jechac gdzieś dalej niż do Krakowa i, nie daj bopże, innym pociągiem
      niż IC - to kupujemy sobie nowy bilet. Czy too nie w ten sposób działa?
      • Gość: bohumil Re: w Łodzi będą Intercity ? IP: *.retsat1.com.pl 28.03.04, 13:54
        Gość portalu: Ja napisał(a):

> Popatrzmy jeszcze w ten sposób. Inna spółka - inne bilety. Więc jak będziemy
        > chcieli jechac gdzieś dalej niż do Krakowa i, nie daj bopże, innym pociągiem
        > niż IC - to kupujemy sobie nowy bilet. Czy too nie w ten sposób działa?

Dokładnie tak. Ale ma być dalej do Zakopca.
        Czy ktoś jechał z Krakowa do Zakopanego? Zapewne tak i wie jak długo to trwa, może IC pojedzie szybciej??

W IC nie ma zniżek dla studentów, płaci się jak za expres czyli 150% ceny normalnego biletu, ale... we Wrocku, Warszawce (może gdzieś jeszcze - chyba Rzeszowie) była swojego czasu promocja LastMinute. Jeśli na godzine lub pół godziny przed odjazdem pociągu było wolne miejsca to na dowolną trasę (oczywiście tym pociągiem) można było kupić bilet za 10 zł.
        • Gość: Ja Re: w Łodzi będą Intercity ? IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 28.03.04, 17:17
          No tak. Tyle, że Reymont zapewniał także połączenia z Tarnowem, Rzeszowem,
          Nowym Sączem, Krynicą, Jasłem, Krosnem itd, itp. Ale to już taki szczególik.
        • Gość: Bart Re: w Łodzi będą Intercity ? IP: *.tpnets.com 29.03.04, 01:59
          > Dokładnie tak. Ale ma być dalej do Zakopca.
          > Czy ktoś jechał z Krakowa do Zakopanego? Zapewne tak i wie jak długo to trwa,
          > może IC pojedzie szybciej??

Ta linia to mordownia. Nie jechałem, bo zakopianką w korku jedzie się autobusem
          szybciej niz pociągiem, a czy intercity to zmieni, to nie wiem, bo to linia
          górska, pogmatwana, chyba z przeczepieniem lokomotywy parę razy.
    • czechy11 Re: w Łodzi będą Intercity ? 29.03.04, 10:41
      A myślicie, że czemu INTER CITY w innych miastach trzymają się dość dobrze?? A
      no z prostej przyczyny, że w PKP panuje monopol. To dlatego z W-wy do Krakowa,
      Poznania, Gdańska (i odwrotnie) nie ma możliwości dojechania innego typu
      pociągiem. Owszem w ciągu doby jest jeden pociąg pospieszny do tych miast ale
      są one tak ustawione w rozkładzie, że przejazd nimi nie ma sensu i każdy
      wysupłuje forsę i płaci za IC, Ex.
      • geograf Re: w Łodzi będą Intercity ? 29.03.04, 17:37
        Hm.
        Ciekawe co na to np. Polski Express, badx PKS Łódź.
        Dla studentów znacznie lepsza ofertę-w rpzypadku podwyżki cen związanych z przejęciem pociągów przez IC-przedstawi właśnie ta sieć autobusowa...
        poczekamy-zobaczymy.
        Ech...
        niedługo związkowcy znowu beda strajkować,że pieniędzy nie ma dla PKP.
        Zapomną,że nie ma pieniędzy,bo nie ma-również-pasażerów.
    • Gość: mat28 Re: w Łodzi będą Intercity ? IP: *.interserwer.pl 30.03.04, 12:22
      Bo to nie chodziło o przemianowanie pociągów na Intercity tylko o polepszenie
      jakości przewozów i skrócenie czasu przejazdu. Ale w naszym pięknym kraju
      pewnie skończy się na wymianie tabliczek z nazwami i podniesieniu cen a syf we
      wlokących sie godzinami pociągach pozostanie ten sam. Takiego Intercity to ja
      nie chcę.
      • geograf Re: w Łodzi będą Intercity ? 30.03.04, 16:10
        Alez oczywiście-gdyby poprawa jakości,szybkości i komfortu szła wraz z przemianowaniem/przejściem do innej spółki-to nie ma namnijeszych powodów i jestem jak najbardziej ZA.
        Jednakże znamy polską rzeczywistość,wiemy że torów nawet na jednokilometrowym odcinku nie zostały wyremontowane-więc będzie tak,jak jest teraz.
        Ech...szkoda.
        • Gość: flip Re: w Łodzi będą Intercity ? IP: *.p.lodz.pl 30.03.04, 18:36
          A nam sie wydaje, ze to wszystko jest jedna i ta sama "spolka".

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka