Dodaj do ulubionych

Czy Piotrkowską muszą zaludniać stada krasnali?

10.09.10, 10:52
Łódź ESK = Łódź Europejską Stolicą Krasnali !
Obserwuj wątek
    • Gość: kasia m Nie wiem kim jest ta pani, ale ja nie widzę nic... IP: 194.42.116.* 10.09.10, 11:11
      Nie wiem kim jest ta pani, ale ja nie widzę nic tak okropnego, jak ona to opisała w tych pomnikach. Wręcz przeciwnie, są one niewątpliwą atrakcją Łodzi. Jeśli Panią stać, by postawić lepsze, ciekawsze pomniki, proszę bardzo. Jeśli nie, po co się mądrzyć... Jestem przeciwna takim bełkotom wielkich znawców niczego. Pozdrawiam.
      • ulther Re: Nie wiem kim jest ta pani, ale ja nie widzę n 10.09.10, 11:40
        Sama belkoczesz kobieto. A Ty na czym sie znasz? Na repasacji ponczoch? Nie rzucaj takich hasel bo sama takim oberwiesz. Pomniki sa paskudne, jak chcesz to zabierz jeden i ustaw sobie na balkonie, obok bedziesz mogla sobie robic grilla...
        • Gość: fdfgg Re: Nie wiem kim jest ta pani, ale ja nie widzę n IP: *.toya.net.pl 10.09.10, 11:50
          Widzę że jesteś taki łódzki szkodnik! Wszystkim moim znajomym z Poznania i Wrocławia pomniki się podobają bo są oryginalne i dodają charakteru tej brudnej ulicy - na której nic innego poza pomnikami nie ma!!!
          • Gość: s67 Re: Nie wiem kim jest ta pani, ale ja nie widzę n IP: 80.50.129.* 10.09.10, 12:43
            I o czym ma to świadczyć ? Czy mieszkańcy tych miast są "z urodzenia" ekspertami sztuki? Jak jestem na wsi, to bardzo mi się podoba obora. I nawet nie przeszkadza mi szczególnie zapach obornika. Jedno jest pewne: Łódź ma ciągle opinię miasta prowincjonalnego, a te odlewane mutanty idealnie wpisują się w taką estetykę. Twoi znajomi widać właśnie tego się spodziewali.
          • ulther Re: Nie wiem kim jest ta pani, ale ja nie widzę n 10.09.10, 15:01
            oh skoro podobaja sie twoim znajomym z Wroclawia i Poznania to musza byc swietne - tak sa cudowne, bo tak mowia twoi znajomi z Wroclawia i Poznania. Ja nie jestem twoim znajomym i jestem z Lodzi i mowie: te maszkarony sa obrzydliwe!

Lodzki szkodnik:P
        • Gość: kasia m Re: Nie wiem kim jest ta pani, ale ja nie widzę n IP: 194.42.116.* 10.09.10, 15:57
          Krytykanctwo to zawsze bełkot! Krytykować, protestować każdy potrafi, szkoda że nie każdy z takim zapałem bierze się do pracy i proponuje coś w zamian. Światu znane jest hasło ekoterroryzm, Łódź może wpisać do swojego słownika artterroryzm. Mnie się pomniki podobają, ludziom się podobają, a to ludzie, turyści zapełniają kieszenie miasta, nie kierowniczki Biennali i natchnieni artyści :)
          • ulther Re: Nie wiem kim jest ta pani, ale ja nie widzę n 10.09.10, 16:23
            A Tyt uprawiasz demoterroryzm - terror ludu kochajacego krasnale z brazu. Poza tym co to znaczy ludzie? Ci, ktorym sie nie podoba to juz nie ludzie? Ludziom sie nie podoba...
          • Gość: kalmar Re: Nie wiem kim jest ta pani, ale ja nie widzę n IP: *.toya.net.pl 10.09.10, 18:46
            "artterroryzm" jak to nazywasz to zafundował nam Pan Szytenchelm. Terroryzuje nas swoimi karykaturami.
            Artterror - bardzo dobra nazwa dla określenia działań artystycznych i całokształtu sztuki publicznej z ulicy Piotrkowskiej
          • Gość: lotus2008 Daj sobie spokoj dziewczyno... IP: 89.100.63.* 10.09.10, 19:06
            To Ty nie wiesz, ze na forum wybiorczej spotyka sie sam kwiat lodzkiej kultury? To forumowicze wiedza lepiej - ba! najlepiej - co jest jazzy a co passe. Poczytaj komenty pod innymi artykulami, to przekonasz sie ze koncepcje forumowiczow moglyby uczynic z Lodzi Paryz, Wieden, Mediolan, Lizbone, caly swiat moglyby z Lodzi uczynic nawet! W Lodzi nie ma miejsca na nic, co w opinii forumowiczow jest nie fajne. To, ze pewne rzeczy podobaja (lub nie podobaja) sie wiekszosci mieszkancow, nie jest dla nich absolutna przeszkoda. W koncu to oni sa SILA! Co prawda zazwyczaj kilkunasto osobowa, ale za to jak aktywna. Wystarczy, ze kazdy napisze po 10 postow, i juz kazdy w Polsce wie, ze "setki milionow" przyklaskuja pomyslowi. Osobiscie uwazam, ze na Piotrkowskiej brakuje jeszcze tylko jednogo pomnika. Takiego wielkiego, odlanego z brazu, ktory prawdziwie rozslawilby Lodz. Pomnika Pani Marzeny Bomanowskiej jadacej po Piotrkowskiej na dachu tramwaju, odgarniajacej parasolki ogrodkow reka uzbrojona w dluto (o umiejetnosciach pani Marzeny w dziedzinie rzezbiarstwa jestem niemal przekonany). Zas za wagonikiem tramwaju mniejsze rzezby tlumu poplecznikow, mocno klaszczacych. Tramwaj powinien byc skierowany w strone Urzedu Miasta, bo tam widze miejsce dla Pani Marzeny. Pani Marzena Bomanowska na Prezydenta Lodzi!!! To Ona jest najwybitniejsza osoba w miescie. Mieszkancy co roku powinni odbywac pielgrzymki dziekczynne, za laske jaka na miasto splynela pod postacia Pani Redaktor Naczelnej...
            • Gość: nandi Re: Daj sobie spokoj dziewczyno... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.10, 19:14
              Odpowiadasz na:
              Gość portalu: lotus2008 napisał(a):

Osobiscie uwazam, ze na Piotrkowskiej brakuje jeszcze tylko jedno
              > go pomnika. Takiego wielkiego, odlanego z brazu, ktory prawdziwie rozslawilby L
              > odz. Pomnika Pani Marzeny Bomanowskiej jadacej po Piotrkowskiej na dachu tramwa
              > ju, odgarniajacej parasolki ogrodkow reka uzbrojona w dluto (o umiejetnosciach
              > pani Marzeny w dziedzinie rzezbiarstwa jestem niemal przekonany). Zas za wagoni
              > kiem tramwaju mniejsze rzezby tlumu poplecznikow, mocno klaszczacych. Tramwaj p
              > owinien byc skierowany w strone Urzedu Miasta, bo tam widze miejsce dla Pani Ma
              > rzeny. Pani Marzena Bomanowska na Prezydenta Lodzi!!! To Ona jest najwybitniejs
              > za osoba w miescie. Mieszkancy co roku powinni odbywac pielgrzymki dziekczynne,
              > za laske jaka na miasto splynela pod postacia Pani Redaktor Naczelnej...

DOBRE!
    • Gość: gregorion Czy Piotrkowską muszą zaludniać stada krasnali? IP: 77.252.245.* 10.09.10, 11:11
      Lepiej bym tego nie ujął.
      Dziękuję
    • Gość: Bozena Czy Piotrkowską muszą zaludniać stada krasnali? IP: *.toya.net.pl 10.09.10, 11:22
      Uważam, że te pomniki uatrakcyniają miasto i stały stałym elementem Łodzi czy są artystycznie doskonałe naoewno nie ale są symaptyczne a my potrafimy tylko wybrzydzać niech autor tego artykułu postawi pomnik zaprojektowany przez siebie np Kobro lub Rembielińskiego albo jeszcze jeden naszego Papieża. Dziękuje p. Szytelmachowi
      • ulther Re: Czy Piotrkowską muszą zaludniać stada krasnal 10.09.10, 11:41
        JA tez dziekuje panu Szytelmachowi (sic!) - ale w innym kontekscie...
      • Gość: Szytelmach Re: Czy Piotrkowską muszą zaludniać stada krasnal IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.09.10, 12:04
        dziękuję w imieniu swoim i rodziny
      • Gość: choleryk Re: Czy Piotrkowską muszą zaludniać stada krasnal IP: *.toya.net.pl 10.09.10, 12:23
        a mi się takie dzieła jak Ławeczka, kufer, fortepian [..inne] podobają, mało tego uważam że wśród tej szarości i tandety plastiku, taniego żarcia i ciucha , śmiem TWIERDZIĆ że pomniki pana S. są wręcz arcydziełami [<
    • Gość: Krasnal Czy Piotrkowską muszą zaludniać stada krasnali? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.10, 11:23
      Artyści opisani w artykule wydaja się nad wyraz nadęci. Wrocławskie krasnale są rozstawione po całym mieście i najfajniejszą zabawą jest ich szukanie.... może proszę podchodzić do "pomników" z lekką rezerwą i zwrócić uwagę na brud i zapyziałych mieszkańców, którzy nie szanują czegokolwiek!
      • Gość: Marta Re: Czy Piotrkowską muszą zaludniać stada krasnal IP: *.4web.pl 11.09.10, 17:27
        Wrocławskie krasnale są malenkie i czasami znajdują sie w zaskakującyh miejscach, jak np. wiezein siedzący z kulą u nogi za zakratowanym oknem - pomniki Szytenhelma to przy krasnalach wielkie, niekształtne kobyły. Uwazam, ze najobrzydliwsza jest rzezba przez Magdą - to jest po prostu karykatura...Na Piotrkowskiej z całej tej cepeliady podoba mi sie Ławeczka Tuwima, Miś Uszatek i te nieszczęsne zdroje miejskei, do których autorka artykułu dopierniczyła sie zupełnie bez sensu.
    • jazzman1979 Czy Piotrkowską muszą zaludniać stada krasnali? 10.09.10, 11:25
      Oprócz Tuwima , reszta na złom, są szkaradne !!!
    • przygoda Czy Piotrkowską muszą zaludniać stada krasnali? 10.09.10, 11:27
      Zgadzam sie z tym ze za duzo tych pomnikow jeden obok drugiego ale pomysly sa niezle, szkoda ze tylko na piotrkowskiej !
    • Gość: ziutus Czy Piotrkowską muszą zaludniać stada krasnali? IP: *.net.upcbroadband.cz 10.09.10, 11:35
      A mnie sie podobaja te pomniki :) przynajmniej nie jest nudo na ulicy. Krytykowac jest latwo, trudniej cos zrobic...
    • ulther propozycje dla pana Marcela:D 10.09.10, 11:39
      Nastepnym pomnikiem nie powinien byc zyd sprzedajacy sledzie czy wlokniarka a grupowy pomnik przedstawiajacy zyda sprzedajacego sledzie wlokniarce, albo wlokniarke wyklocajaca sie z handlarzem o ziemniaki....
      • Gość: cosinus Re: propozycje dla pana Marcela:D IP: *.adsl.inetia.pl 10.09.10, 11:58
        No i koniecznie handlara z pudeł broniąca towaru przed konfiskatą przez strażnika miejskiego :-)
        • ulther Re: propozycje dla pana Marcela:D 10.09.10, 15:06
          W obliczu komentarza tuz ponizej handara powinna z niepokojem wypatrywac straznika, ktory juz gdzies czai sie za horyzontem, albo handlarka naciagajaca przed niewidocznym klientem gume chinskich majtek...ewentualnie spiety straznik przygotowuje sie do akcji spogladajac z chmurnym czolem w przyszlosc....zastanawia sie "czy bede musial uzyc sily?"...
      • Gość: Taaa Uwaga! Tu jest wyjaśnienie! IP: *.net-partner.pl 10.09.10, 13:36
        włókniarka wykłócająca się, Żyd targujący z włókniarką - to jest właśnie ta różnica między rzeźbą a gniotem. Tuwim odkłada na chwilę książkę i patrzy w ulicę Piotrkowską, czekając na kolegów, z którymi pójdzie na wódkę do SiM-u. Ta rzeźba coś wyraża, o ile nie postawią mu klombu przed nosem. A jaka jest wzajemna relacja postaci z pomnika przemysłowców? Żadna. Błędy historyczne (za postawienie filiżanki na stole czy kałamarza bez podkładu służący straciłby życie!), nieudolność warsztatowa (pomięty surdut, z młodszego brata?), i przede wszystkim brak wyrazu. Poznański kłócący się z Grohmanem, Scheibler targujący z Poznańskim. Ale - jak kiedyś powiedział Rubinstein cytując Edisona (czy Shawa) - geniusz to 1 procent talentu i 99 procent ciężkiej pracy, panie Sz.
    • nitka57 Czy Piotrkowską muszą zaludniać stada krasnali? 10.09.10, 12:24
      Ocena czy są ładne czy brzydkie jest oceną subiektywną, wg. mnie są ( za wyjątkiem Tuwima) wyjątkowo szpetne. Choć sama idea takich pomników jest fajna, tylko realizacja jest wyjątkowo kiepska. Obiektywnie na nie patrząc są po prostu nieudolnie zrobione, mają złe proporcje, nie mają zbudowanej formy, itd. Są po prostu złe. Szkoda, że szpecą tą wyjątkowo piękną , choć zaniedbana , ulicę.
    • Gość: jolka34lodz Czy Piotrkowską ...? IP: *.4web.pl 10.09.10, 13:02
      czy to reklama Ewy Rubinstein jako przyszlej dekoratorki Łodzi ? z pewnoscia bedzie umiała przedstawic 'skrzydło' jako 'skrzydło' a nie jako materac. to już wiemy.

szczesliwie koszmarna redakcja artykylu przez p. Bomanowska pozwala miec nadzieje ze TA reklama nie znajdzie wielu odbiorcow.
    • ggrdl Te dziełka są lubiane. Cóż za zawiść! 10.09.10, 13:11
      Wyjątkowo zawistny tekst p. Bomanowskiej.
      Te "pomniki" (cudzysłów zamierzony) są DLA LUDZI. To nie jest Kultura przez bardzo duże K, nie żadna wyższa pie...ncja, tylko zwykłe rzeźby dla zwykłych ludzi. Rzeźby, których wolno dotykać, stojące na ulicy, a nie na cokole czy w muzeum, nie pretendujące do niczego przez duże K.
      Rozejrzyjcie się po Europie Zachodniej - w wielu miastach możemy spotkać podobne rzeźby, instalacje i co tam jeszcze. Jedne fajniejsze, inne mniej udane. Tylko to nie krytycy sztuki, a już na pewno nie pani Bomanowska oceniają taką twórczość! Robią to ...zwykli, którzy przychodzą się sfotografować na Ławeczce Tuwima, ludzie, który przy Kuferku Reymonta tłumaczą że mieszkał w Łodzi i pisał o Łodzi. Itd. itp.

Na Wielkie I Wspaniałe Rzeźby (ja na kolana padłem) też się znajdzie parę cokołów. A przyrównywanie rzeźb Szytenchelma do krasnali to podłość.

Last but not least: Szytenchelm robi to ZA DARMO - nie bierze od miasta ANI ZŁOTÓWKI. (Ma sponsorów).
      • Gość: real Re: Te dziełka są lubiane. Cóż za zawiść! IP: *.adsl.inetia.pl 10.09.10, 13:49
        Szacunek dla p. Bomanowskiej za podjęcie tego drażliwego tematu. Nie od dziś wiadomo, że te potworki cieszą się cichą ochroną władz/takich, czy innych/miasta.
        Brak edukacji plastycznej mieszkańców / vide posty/ nie jest oczywiście ich /mieszkańców/winą.
        Ciekawe, że łatwiej jest "rozpoznać" przeciętnemu odbiorcy - wyedukowanemu na literaturze, np. grafomański utwór literacki, niż plastyczny...
        Stawianie tych nieporadnych krasnali jeszcze pogłębia zamęt estetyczy w głowach i to jest największa szkoda.
        Tak na marginesie, czy pan Szytenchelm jak go boli ząb idzie do dentysty, czy do kowala ?
        Pora może, by miasto, jak potrzebuje rzeźby poszło do rzeźbiarza :))))

• Gość: satanclaus67 Re: Te dziełka są lubiane. Cóż za zawiść! IP: 80.50.129.* 10.09.10, 14:08
        W Łodzi jest zbyt mało sztuki na ulicach. I dla tego szkoda jej na szmirę. Dobry to argument: robi za darmo, więc odczepcie się!
      • ulther To nie dziela a zlom 10.09.10, 15:16
        To jak ja sobie wezme podobizne np. Rembielinskiego, odleje mu glowe dwa razy wieksza, rece po dwa metry kazda i 20 cm nogi i powiem, ze taka mam wizje, a rzezba jest dla ludzi i pewnie sie spodoba, bo na rekach mozna zamontowac hustawke dla dzieci a na glowie zdroj dla golebi a potem wmuruje na Piotrkowskiej, nie wezme za to grosza to bedzie git? Fajne myslenie. Ludziom sie podoba! I kropka? Ludzie lubia oglada "Kiepskich" na Polsacie - trzeba ich wystawiac na deskach teatrow i puszczac na Discovery Channel. To, ze sie cos ludziom podoba nie oznacza, ze powinno istniec w przestrzeni miejskiej. Przypomne, ze handel chinskimi majtami z pudel tez sie wielu ludziom podoba - bo tanio i na bazarku....
    • Gość: eva_chrzan Czy Piotrkowską muszą zaludniać stada krasnali? IP: *.range86-164.btcentralplus.com 10.09.10, 13:49
      Dobrze, ze sa te pomniki. Ostatnio moi goscie, ktorych oprowadzalam po Lodzi zapytali sie
      o ten CIUCHLAND w Centralu 2.. ( co to niby najwieksza powierzchnia sklepowa)
      Odwrocilam ich uwage skupiajac sie na pomnikach. UFF!
    • incipit mózgowy krasnal Bomanowska 10.09.10, 14:04
      Czy łódzką prasę muszą zalewać produkty pracy mózgów takich krasnali jak Marzena Bomanowska. Jak ktoś ma tak subtelnie spaczony gust to nie powinien wypowiadać się publicznie.
      • paputczik Re: mózgowy krasnal Bomanowska 10.09.10, 18:42
        Marzena Bomanowska jest dobrą dziennikarką. I ma dobry gust, w przeciwieństwie do ciebie. Sprawa owych "krasnali" trwa już za długo. Pamiętam, że obiecywano p. Ewie Rubinstein (publicznie bodajże prezydent Tomaszewski), że Fortepian Rubinsteina przestanie szpecić Piotrkowską. I co? I nic! A lata płyną i pewnie za chwilę zrobią się z tego zabytki...
    • Gość: dziecko łodzi Chodzi o kasę IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 10.09.10, 14:40
      Jeśli to są te najohydniejsze rzeczy w mieście to chyba żyję w najpiękniejszym miejscu na ziemi.
      Widziałem setki gorszych prac nad którymi się zachwycano. Te rzeźby przynajmniej dodają uroku szarej ulicy i może częściowo dla nich ktoś jeszcze na Pietrynę zagląda (niech tylko te rzeźby nie wydają dźwięków). Jeśli szukamy prawdziwych tematów to może zająć się menelami, dresami brudem na ulicy, na której nie ma ławek, zieleni i tak naprawdę żadnego ulicznego życia.
      Po co ludzie maja spędzać czas na Piotrkowskiej, która jest tak naprawdę ciągiem komunikacyjnym pomiędzy kilkoma punktami miasta. A wracając do rzeźb, to ktoś inny chce na tym zarobić, bo jeśli rzeczywiście walczy o piękno ulicy to setki ważniejszych spraw.
    • Gość: gordon30 Czy Piotrkowską muszą zaludniać stada krasnali? IP: *.toya.net.pl 10.09.10, 14:51
      To, że coś jest dla ludzi nie oznacza, że musi być szpetne i prostackie. Ja nie chcę słuchać i oglądać disko - polo w przestrzeni miejskiej. To, że ktoś robi coś za darmo oznacza, że jest to wspaniałe i dobre? Czy dlatego właśnie należy ustawiać coś takiego bo jest tanie? Niech ten Pan jak ma potrzebę tworzenia ustawia sobie coś takiego w swoim ogrodzie a nie na Piotrkowskiej.
      Tej ulicy robi się krzywdę wstrętną kostką betonową, okropnymi ogródkami bez stylu, jeszcze gorszymi rikszami z kocami w panterkę ze stadionu, fasadami sklepów pomalowanymi w kolory które przyprawiają o zawrót głowy i właśnie tymi rzeźbami. Wszystko to razem wzięte powoduje, że ulica wygląda prostacko i bez stylu. Właśnie dlatego ludzie wolą Manufakturę. Jest tam czysto, komunikacja wizualna jest jednolita i czytelna, jest tam na bieżąco sprzątane i nie ma na każdym kroku lumpeksów.
      Chcę wiedzieć gdzie jest plastyk miasta, że nie reaguje na to co się dzieje na Piotrkowskiej i w Łodzi? I nie chcę słuchać tłumaczenia, że on nic nie może (bo coś takiego wyczytałam kiedyś w wywiadzie z nim). Jak nie może nic to po co takie stanowisko utrzymywane przez podatników? Zlikwidować tę funkcję i już.
    • Gość: O Bomanowskiej Czy Piotrkowską muszą zaludniać stada krasnali? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.09.10, 14:58
      O Bomanowskiej mozna powiedziec jedno: jest napastliwą dziennikarka bez klasy.
      Co do wrazliwości estetycznej to może powinna zacząć od siebie. Pamietacie jak występowała na scenie jako prowadzaca Gale Gazety i była w czerwonej lekkiej sukience i kozakach zimowych?
      Trzeba wziąć pod uwagę fakt, że ta pani raczej pisze pod czyims wpływem, wyraża poglądy innych które sobie przyswaja i publikuje.Czasem zaś staje sie osoba piszacą na zawołanie kogoś: tak było z artykułem o Specjalna Strefe Sztuki, kiedy pan Walczak ja zawołał by napisała o jakims tam zajsciu.
      Co do meritum sprawa pomników jest rzeczywiście godna analizy i działań konserwatorów i architekta-plastyka miejskiego, ale forma pokazuje jaki brak klasy doskwiera pani Bomanowskiej.
      Proponuje rzeżbe Bomanowskiej wykłócającej sie o pomniki, Specjalna Strefe Sztuki, EC1 z panem SZ, panem Z, panem L i innymi.
      Obok przekupki i sprzedawczyni śledzi.
      • ulther kozaki Bomanowskiej 10.09.10, 15:12
        Jak dla mnie kolor i fason kozakow pani Bomanowskiej jest jej prywatna sprawa - przynajmniej dopoki nie chce ich odlac w brazie i wystawic na widok publiczny na Piotrkowskiej - a pan Szytenhelm odlewa swoje gargamele i stawia jej w przestrzeni publicznej - na tym polega miedzy nimi roznica. Pani Bomanowska pisze w imieniu tych Lodzian, ktorzy maja odrobine, albo calkiem sporo gustu (pewnie i w imieniu tych, ktorym nie wlacza sie proletariacka przekora na zasadzie: "a se pieknoduchy wymyslily, pomniki im sie, psia jucha, nie podobaja"...).

Przekupka, zyd ze sledziem i wlokniarka beda - nie martw sie. Obok latarnika, Jaracza i innych ludziopodobnych abominacji, ktore p. Szytenhelm, przy biernosci UML, zaciaga na Piotrkowska...
        • Gość: O Bomanowskiej Re: kozaki Bomanowskiej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.09.10, 17:23
          Ulther nie zrozumiałeś! Właśnie o brak gustu pani Bomanowskiej tu chodziło.
          Przygaduje kocioł garnkowi.
          Kozaki bylyby jej prywatna sprawa, gdyby nie wystepowala w nich na uroczystej gali Gazety Wyborczej na scenie.Wygladała komicznie, a nawet żałośnie.Tu chodzi o gust, a włwsciwie jego brak u pani Bomanowskiej.Ta pani wypowiada się tak autorytatywnie w sprawach różnych ze masz wrazenie jej kompetencyjności.Niestety realia to weryfikuja. jej apodyktyczność, afektywność, nie maja podstaw w jej kwalifikacjach.Tyle że zasłyszane opinie ubiera w apodyktyczny niemiły atak pismacki.I tu jest pies pogrzebany.
          To, ze te rzeżbki to koszmarki to jest prawda. Ale może zamiast smagać swym języczkiem zakompleksiałości pani Bomanowska ubierze sie w skromnośc i nie wywołując konfliktu napisze artykuł pozytywny? Może zorganizuje akcję zbierania przez Gazetę pioeniędzy na pomnik który stanie sie wzorcem dla pana SZ i innych?
          Ona zdaje sie potrafi tylko krytykancko komentowac, bywa że z pominięciem kultury i etyki dziennikarskiej.
          To naprawde antypatyczna osoba musi być, skoro jej teksty sa tak nieprzyjemne, zaczepne, napastliwe, niegrzeczne.
          • ulther Re: kozaki Bomanowskiej 10.09.10, 18:02
            A mi chodzi o to, ze osoba pani Bomanowskiej nie jest tutaj kluczowa. Fakt, ze cos jest brzydkie nie ulega zmianie pod wplywem natezenia krytyki czy pochwal ze strony tej czy innej dziennikarki. Nie chce dyskutowac o zaletach i wadach red. Bomanowskiej - zgadzam sie z nia i wszystkimi innymi (czyli rowniez i Toba;), ze rzezby sa brzydkie - powinny zostac przeniesione na posesje pana Szytenhelma albo w krzaki do jakiegos parku...
            • Gość: o Bomanowskiej Re: kozaki Bomanowskiej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.09.10, 11:48
              Słusznie.Zgadzam się.Tyle, że pieniaczy ton, niemal ratlerski skowyt dziennikarski szkodza sprawie. i tworza nowy istotny problem.Moze istotniejszy niz estetyczne gnioty na Pietrynie.
              Chodzi mi sianie agresji zamiast spokojnej dyskusji z udzialem autrytetow i wladz.
              Arogancja, megalomania pismaka jest jeszcze gorsz w tym wszystkim.
              Wiesz co moga media zrobic z czlowiekiem. Drania zrobic prezydentem miasta i uczciwego czlowieka zgnoic.
              Robia to dziennikarze sluzacy politykom i pieniadzowi.
              Robia to dziennikarze uwazajacy sie za Autorytety.
              Wybacz jesli Boamnowska osmiela sie APELOWAC to ja pytam czy djae jej do tego prawo sam fakt, ze jest dzioenikarka, czy moze za tym powinny iść jakies osiągniecia?
              nadeta, arogancja, buta i słoma z kozaków wychodzą. Biedne zakompleksiałe dziecko tak sie zachowuje.
              Powazny dziennikarz nie atakuje tak nachalnie i nigrzecznie. Można to było popdjąć w formie skutecznego dialogu, a nie prostackiego ataku.
              Obawiam sie , że tej pani bardziej chodzi o swój wizerunek niz sprawe!
              dla mnie to kompromitacja, KOLEJNA tej pani.
    • Gość: alicja estetka, mądrala IP: *.toya.net.pl 10.09.10, 16:48
      Bufonadość tego apelu mnie poraża.
      Moim zdaniem, te pomniki są potrzebne.Jedne lepsze, drugie gorsze, to rzecz gustu... ja je lubię. Nie podoba mi się natomiast brud na tej ulicy, bylejakość obsługi, której raczej nie zależy na niczym.
      Rozumiem,że apel tej dziennikarki jest tylko jej głosem w tej sprawie, a nie wszystkich tam pracujących osób. Ja pozwolę sobie na odmienne stanowisko i apeluję do władz miasta, aby nie zdejmowali Lampiarza, bo mój syn uwielbia wchodzić na jego drabinę.
      Niech kilka osób nie narzuca łodzianom swojego gustu i poczucia piękna, ono jest względne. Łódź zawsze słynęła z różnorodności artystycznych form i niech tak zostanie.
      • aaaaaa_a Re: estetka, mądrala 10.09.10, 23:40
        Gość portalu: alicja napisał(a):

> Bufonadość tego apelu mnie poraża.
        > Moim zdaniem, te pomniki są potrzebne.Jedne lepsze, drugie gorsze, to rzecz g
        > ustu... ja je lubię. Nie podoba mi się natomiast brud na tej ulicy, bylejakość
        > obsługi, której raczej nie zależy na niczym.
        > Rozumiem,że apel tej dziennikarki jest tylko jej głosem w tej sprawie, a nie ws
        > zystkich tam pracujących osób. Ja pozwolę sobie na odmienne stanowisko i apeluj
        > ę do władz miasta, aby nie zdejmowali Lampiarza, bo mój syn uwielbia wchodzić
        > na jego drabinę.
        > Niech kilka osób nie narzuca łodzianom swojego gustu i poczucia piękna, ono jes
        > t względne. Łódź zawsze słynęła z różnorodności artystycznych form i niech tak
        > zostanie.

całkowicie sie zgadzam. ta pani juz nam wygoniła camerimage, zdeprecjonowła projekt Gherego, a teraz siega coraz dalej ogałacając Piotrkowską z klimatycznych rzeźb
    • Gość: barnaba Re: Czy Piotrkowską muszą zaludniać stada krasnal IP: *.lodz.msk.pl 10.09.10, 16:52
      Nauczcie się odróżniać pomnik od rzeźby ulicznej. Jak na pomniki ta galeria rzeczywiście jest szpetna- aż głupio pod czymś takim składać wieńce i palić znicze z okazji kolejnej rocznicy śmierci/urodzin lub 11 listopada.
      Jak na rzeźby uliczne jest ona przeciętna.

BTW: są w Łodzi szpetniejsze monumenty- np fallus w Parku Helenowskim podobno poświęcony... żołnierzom Armii Łódź. A kwiatki ktoś pod tym fallusem składa.
    • Gość: gordon30 Re: Czy Piotrkowską muszą zaludniać stada krasnal IP: *.toya.net.pl 10.09.10, 17:16
      "Niech kilka osób nie narzuca łodzianom swojego gustu i poczucia piękna, ono jest względne". Złość mnie bierze na ten komentarz. Po to się kształci ludzi na studiach ASP oraz na architekturze żeby byli specjaliści w tych dziedzinach. To oni się na tym mają znać, ja nie muszę. W tym kraju to tak trochę jest, że się każdy zna i na hydraulice i sztuce. Ten pan nie skończył żadnej z powyższych uczelni ani nawet nie jest zdolnym samoukiem, nawet nie jest przeciętny- jest fatalny! Nie był też rozpisany konkurs na te rzeźby w przestrzeni publicznej tak żeby można było wyłonić coś dobrego. Ja też nie rozumiem fizyki kwantowej ale się nie wypowiadam na ten temat bo zrobiłabym z siebie idiotkę. Apeluję też o trochę zaufania dla ludzi sztuki i uczcie się ludzie może, historia sztuki oraz sztuka sama w sobie nie są aż takie trudne do cholery!
      • Gość: nandi Re: Czy Piotrkowską muszą zaludniać stada krasnal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.10, 14:30
        A ja dziekuję temu panu S. za te rzeźby, które urozmaicają zasikaną Piotrkowską, pełną zapijaczonych meneli i menelek walących ich po gębie ( dosłownie byłem swiadkiem),
        Wolałbym, aby ta pani przestała pisać bzdury, bo nie ma pojęcia o sztuce, bo własnie sztuka jest kontrowersyjna i ma pobudzać do dyskusji. Nie czytałem jak dotąd artykułu tej pani, z jakimikolwiek pomysłami, jak wzbogacić przestrzeń Piotrkowskiej. Wygląda na to, ze agresywne krytykanctwo ze szkodą dla Łodzi, jest jedyną cechą jej dziennikarstwa.
        Wiadomo przecież, że dzieła ładniutkie trącają o komercję, dlatego by je szybko i w duzej ilości sprzedać. Wiedzą to ludzie, którzy prawdziwą twórczością się zajmują. Dzieła sztuki nie są dla wszystkich.
        Czy sa to dzieła sztuki czy nie, mnie te rzeźby intrygują i cieszy mnie ich obecność i chwała temu człowiekowi, ze za darmo robi coś dla Łodzi - oby takich więcej.
    • Gość: keaz Re: Czy Piotrkowską muszą zaludniać stada krasnal IP: *.lodz.mm.pl 10.09.10, 17:42
      Niektórzy woleliby pomniki Lenina i obok Jońskiego z poprawioną twarzą.
      • Gość: BIBI Ohydny fortepian IP: *.147.179.159.nat.umts.dynamic.eranet.pl 10.09.10, 17:56
        Usunąć paskudny i rzeczywiście tandetny fortepian Rubinsteina! Reszta może zostać, ale fortepian z muzyką to tandetne paskudztwo nadające się do ustawienia na promenadzie nad morzem!
    • Gość: mmm Tej pani sie w głowie przewróciło.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.10, 18:03
      Bobaski przy wodopoju sa ładne. Niech kobitka wypowiada sie w swoim imieniu w niedzielnym pamietniku, a nie w imieniu łodzian w gazecie.
      • Gość: ARTUR Re: Tej pani sie w głowie przewróciło.. IP: *.toya.net.pl 10.09.10, 18:44
        PANIE SZYTENCHELM!MAM NADZIEJĘ, ŻE PAN TO PRZECZYTA!JUŻ TWORZY SIĘ RUCH SPOŁECZNY NA RZECZ USUNIĘCIA TYCH GNIOTÓW Z ULIC MIASTA, KTÓRE SĄ NASZE - WSZYSTKICH PODATNIKÓW. NIE MA PAN BLADEGO POJĘCIA CZYM JEST RZEŻBA, ZWŁASZCZA W PRZESTRZENI URBANISTYCZNEJ. FAKT, ŻE ROBI PAN TO ZA DARMO PRZYBLIŻA NAS DO PARANOI FAŁSZYWEJ DEMOKRACJI. ZA CHWILĘ KIBOLE ZROBIĄ ZA DARMO RZEŻBĘ PRZESKALOWANYCH SIEKIER I BEJSBOLI. NIE WYSTARCZY PANU RECENZJA KOSZMARU RODZINY TEGO WIELKIEGO PIANISTY? TRZEBA BYĆ WYJĄTKOWO MAŁO INTELIGENTNYM IMPERTYNENTEM...
      • Gość: Bałuter Re: Tej pani sie w głowie przewróciło.. IP: *.toya.net.pl 10.09.10, 23:32
        Intencje autorki są bardzo szlachetne - chce się rozprawić z brzydotą tworów Szytenhelma - szkoda, że tak późno, gdzie była ta Pani przez lata, gdy stawiał i stawiał? Co gorsza autorka artykułu wylewa z kąpielą... dzieci ze zdrojów - jak już coś jest z brązu i na Piotrkowskiej, i nie jest w ramach Biennale, to już znaczy, że brzydkie? Dzieci nie mają nic wspólnego z potworami Szytenhelma i jeśli p. Bomanowska tego nie widzi, to bardzo osłabia swoją wiarygodność jako znawcy rzeźby...

P.S. A Uszatkowi się od niej nie dostanie po klapniętym uszku?
    • Gość: gosc Wyp... pomniki, ogródki, stojaki rowerowe IP: *.xdsl.centertel.pl 10.09.10, 18:41
      A potem się będziemy zastanawiać, dlaczego jest jeszcze gorzej niż było. To że redaktorzyny gazety szukają gazu łupkowego pod dnem, nie znaczy że i sposobem na Piotrkowską jest gaz łupkowy.

Może bym się nie odzywał, ale jakieś dwa tygodnie temu jakiś kretyn napisał w gazecie o "wyrwijkółkach". Że szpecą, że się nie da roweru przypiąć itd. Wcale nie szpeciły, bo wygladały lepiej od obecnych, z przypięciem roweru i to za ramę tez nie było problemu. Niestety jakiś nadgorliwy urzędnik idiota przeczytał ten artykuł, przestraszył się i wyciął te stojaki, w efekcie znów na części pietryny nie ma jak przyciąć roweru.
    • lodzermensh Ale głupi artykuł 11.09.10, 14:10
      Dzięki niemu wiemy, że te rzeźby uliczne nie podobają się autorce. Ale tonie powód, by je likwidować. Mi się nie podobają denne artykuły w wybiórczej. Ale to nie powód, by tą gazetę zamykać.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka