Gość: łażej IP: *.retsat1.com.pl 14.04.04, 19:36 No i nie pozostaje nic innego jak bić brawo i czekać na więcej :) Kolejny fabryczny budynek doczekał się nowego życia. Oby tym śladem szły następne. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ixtlilto Re: Centrum biurowe przy Dowborczyków 14.04.04, 19:43 "Stara architektura ma swój klimat, którego nie ma w nowych budynkach. Dzięki unikalnemu charakterowi takich miejsc, dużo łatwiej znaleźć najemców" No! i takie myślenie ma przyszłość i zapewnia przetrwanie zabytkowym budowlom :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: teoo Re: Centrum biurowe przy Dowborczyków IP: *.toya.net.pl 14.04.04, 19:43 Swietnie a troszkę dalej przy Piłsudskiego stoi ogromna pusta fabryka na przeciw supermarketu Elea. A ogromna fabryka na rogu Przybyszewskiego i Kilińskiego?Można by mnożyć w dziesiątki.Dobrze że choć pomału ale rusza się to w dobrym kierunku. Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: Centrum biurowe przy Dowborczyków 14.04.04, 21:48 Świetna wiadomość! Mam nadzieje, że ktoś decyzyjny w Magistracie to czyta i pomyśli przy lokalizacji Działu Komunikacji lub innej inwestycji lokalowej Miasta! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: osito Re: Centrum biurowe przy Dowborczyków IP: *.man.lodz.pl 15.04.04, 01:45 Wierzysz w to?... Ech, podejrzewam, że raczej będą chcieli postawić sobie nowy "pominik". I będzie to nawet sensowne, całkiem estetyczne, ale... nic z czego można być dumnym - tak jak w przypadku "pałacu pracy" przy Kilińskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Co znalazłem :) -[na zlecenie Ixika] 15.04.04, 08:56 Poszukałem w mądrych książkach informacji na temat tych budynków i oto co mam... 1) Dowborczyków 25: - "Fabryka Wstążek" - administracja (zakład przy Kilińskiego 112 - ta sama działka); właściciel: Joszua Lejb Mincberg; rok załóżenia: 1905.; ciekawostki: - robotkików 15; - krosien 12; - roczny przerób surowca o wartości ok. 80'000 zł.; 2) Dowborczyków 25: - "Frema" - Krajowa Wytwórnia Wyrobów Sportowych Sp. z o.o.; zarząd: Arno Julius Hafstein, Hugo paul Reich; rok założenia: 1934.; ciekawostki: - produkcja: rakiety tenisowe, obręcze drewniane do kół rowerowych, kije hokejowe, reki(?), tramy(?), piłki tenisowe); - silnik elektryczny 19,5 HP - roczna wartość produkcji ok 200'000 zł.; - eksport: Jugosławia, Meksyk, Afryka Południowa; - dostawcy rakiet na Międzynarodowe Mistrzostwa Polski w Tenisie; [źródło: "Leksykon łódzkich fabryk" - Witold Kowalski, "Literatura" Łódź 1999] No proszę, całkiem interesujące :) Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: Co znalazłem :) -[na zlecenie Ixika] IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 16.04.04, 00:23 wow kolejna inwestycja, takie fabryki rzeczywiscie maja zarabisty klimat. Łódz dzieki tym fabrykom będzie sławna w Europie. Przekleństwo zaczyna przeistaczać się w skarb :) pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
krzykowal Klasa biurowca A 16.04.04, 09:41 Echo Investment ma Oriona w klasie A - czy ten budynek Echo budowało od zera? pzdr Krzysiek Odpowiedz Link Zgłoś
intruder Re: Centrum biurowe przy Dowborczyków 17.04.04, 11:17 Jasne, ze fajna sprawa, ale mimo wszystko koszt remontu i doprowadzenia do odpowiedniego standardu jest prawdopodobnie duzo wyzszy niz koszt wybudowania nowego budynku. Pozostaje wiec miec nadzieje, ze bedzie wiecej takich firm jak Faktoria i chetnych na wynajem powierzchi w odrestaurowanych budynkach. Odpowiedz Link Zgłoś