-
trenuję barszcz przed wigilią;) napiszę jak robiłam i prosze o pomoc. tydzien temu nastawilam zakwas, dzis wlalam go do bulionu warzywnego, sypnęłam majeranku, pieprzu, cukru i wlalam trochę soku z cytryny. Smak super, tylko kolor burobrązowy. Bardzo pilnowałam, zeby nie zagotować, bo podobno od tego kolor traci. A, w trakcie podgrzewania dodalam te buraki z zakwasu razem z czosnkiem - czy to mogła byc przyczyna zbrązowienia? wczesniej wydawal mi się bardziej czerwony. Czy moge go jakos teraz...
-
www.przepisykulinarne.org/barszcz_czerwony_zakwas_11195.html
-
Czym się różnią te dwie zupy?
W moim regionie je się żur, białego barszczu nie gotujemy, wiec nikt mi z doświadczenia na to pytanie nie potrafi odpowiedzieć.
Duża różnica pomiędzy nimi?
-
mam problem chciałabym zrobić barszcz czerwony tylko nie mam pomysłu z czym można go podać nie mam uszek macie jakieś pomysły ?? czy wypada podać z ziemniakami ??
-
pytanie jak w tytule :) to chyba kwestia buraków, gotuje tak jak zawsze, a dzis wyszedl mi zdecydowanie za slodki. macie jakies sposoby na taki przypadek? Pozdrawiam
-
Czy ten przepis na początek jest ok?
www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/zupy/barszcz_ukrainski/przepis.html
Przeczytałam, zrozumiałam, ale czy mi wyjdzie? Czy to dobry przepis?
Proszę o wyrozumiałość. :)
-
Witam :-) Bardzo lubię barszcz i chciałabym ugotować jakiś taki
ekstra smaczny, bo te, co do tej pory gotuję, to smakują mi tak
średnio :-P Znalazłam przepis w gazecie, ale wydaje mi się, że jest
w nim błąd. Punkt 1) w skrócie jest o fasoli, że namoczyć i ugotować
w tej samoej wodzie. Punkt 2) cytuję dokładnie:
"Karkówkę myjemy, wkładamy do granka, dodajemy 3 pokrojone w
ćwiartki i 2 starte na tarce buraki. wlewamy sok z cytryny.
Gotujemy".
I to jest tak na poważnie? Mięso się u...
-
przepis pochodzi z tamtego roku i jest od 'dorasi'. Wg mnie najgenialniejszy patent kuchenny.
-
Witam,
Nurtuje mnie powyższe pytanie. Wszystkie przepisy mówią "ugotować buraki
pokrojone w plastry", ale gdy tak kiedyś zrobiłam z surowymi barszcz zamiast
czerwonego był brązowy.
pozdrawiam
-
W wielu źródłach znajduję, że do wigilijnego barszczu dolewany jest
rosół. Tak normalny, mięsny rosół.
W sumie na pewno taki barszcz jest duuuużo smaczniejszy, ale jakoś
mi się to kłóci z ideą postu :)
Jak robicie?
-
Wielkanoc więc i tematycznie polecę
uderzyło mnie, że nawet w reklamie zupy w proszku jest rozróżnienie między żurkiem, a barszczem białym.. czyli do jednej torebki wkładają mniej chemii niż do drugiej?
co kieruje ludźmi, którzy na święta chcą zaserwować zupę z torebki?
a coś na pewno kieruje, skoro przed każdymi świętami te zupy są tak masowo reklamowane
-
można? trochę spóźniłam się z kiszeniem barszczu i teraz denerwuję się czy
zdąży dojść. a mam trochę ususzonego zakwasu do wypieku chleba, chyba można,
ale na wszelki wypadek pytam Szanownego Zgromadzenia;-)
-
witam
jak w temacie - mam ochote na kulebiaka z kapusta, grzybami itepe. Ostatni -
przed laty - byl suchy strasznie, i wiem, ze sie do tego podaje jakies plyny -
ale jak? Polac barszczem po wyjeciu z pieca?
Prosze o pomoc.
-
kolorek boski, zapach też, ale na wierzch położyłam kromkę razowego chleba i zrobiła się na nim pleśń...
mam pytanie
czy ta pleśń mogła właśnie być od tego chleba?
czy jak zrobię bez chleba to też się ukisi?
i ostatnie :)
czy jak zdjęłam ten chleb z tą pleśnią, przecedziłam to czy mogę zrobić na nim barrszcz? nie potruję rodzinki? Dodam że próbowałam i smakuje wybornie, pleśni nie czuć wogóle...
-
zakwas już zrobię. Ale z czego i orientacyjnie ile warzyw na wywar?
-
Podajcie proszę jakieś sprawdzone przez was receptury na wigilijny barszcz na
zakwasie. Chcę zrobić w tym roku prawdziwy barszcz bez żadnych kostek
rosołowych, kwasów z butelek i innych produktów z fabryki. Podajcie przepis na
prawdziwy barszcz z zakwasu.
Możemy zacząć robić razem i dzielić się wynikami pracy bo wiem, że ten zakwas
powinien stać trochę.
-
kiedyś dawno dawno temu moja prababcia tak wlaśnie gotowała barszcz -
chodzi o to, że doprawiała go zamuiast cukrem, to sokiem wiśniowym
(lub syropem)... pamiętam, że wogóle pźniej nie byłó czuc tych wiśni
w smaku :)
teraz pierwszy raz bede robic wigilie i chcialabym wlasnie taki
barszcz zrobic, ale niestety nigdzie nie moge znalesc przepisu :(
tutaj tez patrzylam, ale nigdzie ani slowa nie znalazlam o wisniach
do tego...
Macie jakies pomysly, jak to zrobic?
-
Poradźcie proszę jak ugotować barszcz biały na wędzonej szynce (ok. 1kg,
zamrożona) Czy mam najpierw rozmrozić mięso? Z góry wielkie dzięki!
-
kiszony, ale max 2 dni z ogórkami kiszonymi i z jabłkami. Robiłam 3 lata temu
- przepis na 90% mam z forum, ale nie mogę nigdzie znaleźć :(
Czy któraś z was mogłaby mi pomóc?
-
krótko, jasno i na temat prosze
:)