Dodaj do ulubionych

Wolnoć Tomku na dworcu..., czyli PKP wybiera ta...

17.12.10, 08:17
Jeśli PKP-burdelik, nie wpuści przyjeżdżających i odbierających pasażerów taksówek i samochodów prywatnych, to złamie prawo. Wolno im tylko na wyznaczonym parkingu dla taksówek oczekujących na pasażerów wprowadzić opisane ograniczenie.
Obserwuj wątek
    • Gość: Gazecik Re: Wolnoć Tomku na dworcu..., czyli PKP wybiera IP: 212.191.130.* 17.12.10, 08:30
      > Jeśli PKP-burdelik, nie wpuści przyjeżdżających i odbierających pasażerów taksó
      > wek i samochodów prywatnych, to złamie prawo.

Jakie prawo? Podaj konkretne przepisy. Dojazd dla innych taksówek jest od strony al. Unii.

> Wolno im tylko na wyznaczonym parkingu dla taksówek oczekujących na pasażerów wprowadzić opisane ograniczenie.

Wolno im znacznie więcej. Na Okęciu nikogo nie dziwi, że można skorzystać tylko z wybranych firm taksówkarskich. Trzeba zacząć w końcu cywilizować złotówkarzy, aż dziwne że to właśnie PKP za nich się wzięło.
      • Gość: misio Re: Wolnoć Tomku na dworcu..., czyli PKP wybiera IP: *.toya.net.pl 17.12.10, 10:13
        To nie jest cywilizacja tylko rasizm
        • Gość: x Re: Wolnoć Tomku na dworcu..., czyli PKP wybiera IP: 217.33.154.* 17.12.10, 13:15
          nie używaj słów, których znaczenia nie rozumiesz
      • slavekk Re: Wolnoć Tomku na dworcu..., czyli PKP wybiera 17.12.10, 10:40
        Gość portalu: Gazecik napisał(a):

> > Jeśli PKP-burdelik, nie wpuści przyjeżdżających i odbierających pasażerów
        > > taksó> wek i samochodów prywatnych, to złamie prawo.
        >
        > Jakie prawo? Podaj konkretne przepisy. Dojazd dla innych taksówek jest od stron
        > y al. Unii.

Prawo o Ruchu Drogowym ;-)
        Jeśli na parking przed dworcem może podjechać samochód osobowy by wysadzić/zabrać pasażera to tym samochodem może też być taksówka. KAŻDA taksówka.
        PKP może oczywiście zabronić oczekiwania na "prywatnym" postoju wg 'koloru koguta" ale nie może zabronić wjazdu
        >
        > > Wolno im tylko na wyznaczonym parkingu dla taksówek oczekujących
        > > na pasażerów wprowadzić opisane ograniczenie.

Dokładnie tak

> Wolno im znacznie więcej. Na Okęciu nikogo nie dziwi, że można skorzystać tylko
        > z wybranych firm taksówkarskich.

To nieprawda, możesz zadzwonić po dowolną firmę
        Ale nie każda taksówka czeka na pasażera na postoju
    • Gość: bajprzeznet Wolnoć Tomku na dworcu..., czyli PKP wybiera ta... IP: 79.139.73.* 17.12.10, 09:09
      Ale z Czego robić aferę? pod Hipermarketami też są postoje firmowe, pod szpitalami także sie takie pojawiają, nawet na miescie niektóre duże sa już tylko dla danych firm.
      A nagle afera ze PKP cos takiego robi - i bardzo dobrze - firma za wyłaczność im płaci, a dla klienta to jeden kit która firmą pojedzie.

A panowie którzy całe dnie stoją pod takimi dworcami - to są antytaksówkarze - potrafią jechać w drugi koniec miasta i wracać znowu na swoja jedyną miejscówkę - oczywiście mamy wolny kraj, jak ktos chce dokładać do biznesu proszę bardzo, ale niech potem nie płacze po gazetach. Wystarczy że wejdzie do korporacji - no tak tylko to kosztuje, a złotówa juz nie jest tak intratnym biznesem jak parę lat temu....
    • Gość: adamowski1 Wolnoć Tomku na dworcu..., czyli PKP wybiera ta... IP: *.toya.net.pl 17.12.10, 09:21
      STRZEŻ SIĘ POCIĄGU,takie tabliczki wisiały kiedyś przy przejazdach kolejowych i jak widać są aktualne do dziś,ja z usług PKP korzystałem ostatnio jakieś 10 lat temu,podróżowałem w brudnym przedziale w pociągu który na odcinku 200 km,spóźnił się pół godziny.
    • Gość: misio Wolnoć Tomku na dworcu..., czyli PKP wybiera ta... IP: *.toya.net.pl 17.12.10, 10:10
      Uważam że pkp powinno do pociągu wpuszczać tylko tych pasażerów,którzy przyjadą taksówkami tych korporacji a inni von na żabieniec lub do zgierza.
    • zaytzev Wolnoć Tomku na dworcu..., czyli PKP wybiera ta... 17.12.10, 10:23
      Z tego co się orientuję to niezrzeszenie spod dworców potrafią skasować klienta na 2-3 razy więcej niż korporacyjni. Sam się kiedyś tak "przejechałem". Więc ruch ze strony PKP może wyjść podróżnym na dobre.
      PS: Nie mówię, że wszyscy niezrzeszeni mają bandyckie stawki, bo miałem też dobre doświadczenia.
      • Gość: gość Re: Wolnoć Tomku na dworcu..., czyli PKP wybiera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.10, 10:31
        Zgadza się. W Łodzi, podobnie jak w Warszawie, ostrzega się przyjezdnych żeby nie wsiadali do nie-korporacyjnych taksówek, bo zostana skasowani podwójnie - też mi się to zdarzyło choć jestem z Łodzi i całkowicie popieram tu PKP. Zmęczony podróżny nie zawsze ma siłę zastanawiac się do której taksówki można wsiąć bezpiecznie, przez zwykłą nieuwagę można zostać naciągniętym - a tak problem zostanie rozwiązany odgórnie.
    • Gość: Michał M. Wolnoć Tomku na dworcu..., czyli PKP wybiera ta... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.10, 10:47
      "Głuchych" mi nie żal. Nigdy nie wiadomo ile zaśpiewają za kurs.

Ale chyba w Łodzi nie jest tak źle jak w stolicy, gdzie wsiadając do samochodu z napisem "TAKI" (zamiast "TAXI"), można zapłacić 100 złotych za kilometr. Tych złodziei kolej powinna mieć obowiązek gonić.

Swoja drogą: Może kolej (nie mylić z PKP) zajęłaby się tym, co dzieje się na torach, a nie tym co dzieje się poza dworcem?
    • Gość: Adam Wolnoć Tomku na dworcu..., czyli PKP wybiera ta... IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 17.12.10, 11:02
      Większość tych dziadów ma wysokie emerytury. Milicyjne, ubeckie ,wojskowe etc. To są taksówkarze ? Te paparuchy wystają tam od zawsze, siedzą w salonie gier śmierdziele i mają żal do świata,że komuna się skończyła, bo wtedy to mieli klawe życie. Nikt ich nie przyjmie do żadnej firmy z takimi mordami i gratami. Dawno powinni siedzieć w domach lub na działkach a nie w taksówkach. Ciekawe dlaczego nikt z tej ekipy nie siedzi w aucie , na wypadek kontroli ITD udają,że nie ma kierowców w tych "taksówkach".Odpowiedzcie sobie Państwo sami. Winą tego,że funkcjonują na rynku w ogóle są klienci, którzy do tych smrodów wsiadają. Bo taki biedny starszy pan etc... Nie jeżdzę ani w "Dwójach" ani w "Dziewiątkach" ,co PODKREŚLAM !!!! Tak już jest jednak,że to teren spółki i może go wydzierżawiać komu zechce. A jak dziadom nie pasuje niech sami za niego zapłacą. Miłego dnia.
      • Gość: kolega adama hehe Re: Wolnoć Tomku na dworcu..., czyli PKP wybiera IP: *.toya.net.pl 17.12.10, 13:07
        NIC DODAĆ NIC UJĄĆ
    • Gość: Ale o co chodzi? Wolnoć Tomku na dworcu..., czyli PKP wybiera ta... IP: 91.90.62.* 17.12.10, 11:23
      Nie bardzo wiem o co chodzi. PKP ma prawo decydować kto wjedzie na ich teren. Tak samo jak ja mam prawo decydować kto wjedzie na moje podwórko. Jeśli ktoś mi zapłaci to pozwolę mu wjeżdżać i parkować jeśli nie zadzwonię po straż miejską lub policję. To chyba normalne!

P.S. Przed lotniskiem już od dawna są miejsca dla taksówek tylko wybranych korporacji i nikogo to nie dziwi.
      • Gość: sloven Re: Wolnoć Tomku na dworcu..., czyli PKP wybiera IP: 10.0.1.* 17.12.10, 13:21
        > Tak samo jak ja mam prawo decydować kto wjedzie na moje podwórko. Jeśli ktoś mi
        > zapłaci to pozwolę mu wjeżdżać i parkować

Ciekawe co powiedzieliby mieszkańcy osiedli gdyby w ich imieniu spółdzielnia zawarłaby umowę z wybraną firmą taksówkarską, przeprowadzek i dostaw mebli. Przecież też spółdzielnia działałaby na korzyść swoich mieszkańców - umowa gwarantowała by odpowiedni dopływ kasy dla mieszkańców i niższe czynsze.

Jestem przeciwny. To głupi zakaz. każdy sam powinien decydować jaką taryfą chce jechać.

• Gość: Gienia Re: Wolnoć Tomku na dworcu..., czyli PKP wybiera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.10, 13:24
        Dzwonić to se możesz jajami o sosnę w lesie. Policja nie interweniuje w ruch drogowy na twoim prywatnym podwórku ale jak pobierasz za to opłaty to policja przyjedzie, ale skarbowa - hue, hue.
        • Gość: nie lubie goscia Re: Wolnoć Tomku na dworcu..., czyli PKP wybiera IP: 109.255.0.* 17.12.10, 14:26
          Straz Miejska przyjedzie osiolku.
          • Gość: Gienia Re: Wolnoć Tomku na dworcu..., czyli PKP wybiera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.10, 15:43
            Niezorientowany jesteś. Ze strażą miejska już to przerabiałam każą się skarżyć do sądu z oskarżenia prywatnego i uciekają. Jak się dorobisz bidaku podwórka, to pogadamy.
            I zmień nicka, bo pięciosylabowy jest debilny - demaskuje właściciela.
    • Gość: skałolaska Cysto prawda, blank prawda i gó... prawda. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.10, 13:13
      Kiedy ląduję na Okęciu ZAWSZE wzywam taxi innej korporacji, niż tych, które tam stoją. Zjawiają się już po dwóch, trzech minutach, bo pewnie czatują gdzieś w pobliżu lotniska. Są o połowę tańsze. Tak też radzę pasażerom PKP robić na Kaliskim – uprzywilejowane korporacje prędzej, czy później zaczną podnosić ceny korzystając ze zdobytego monopolu.
      A jeśli chodzi o sytuację prawną terenu wewnątrz dworca Ł-Kaliska, wjazdu komukolwiek nie wolno zabronić, bo ulica i tamtejszy parking to nie jest prywatne podwórko a teren przestrzeni PUBLICZNEJ. Wszystko w temacie.
      • Gość: x Re: Cysto prawda, blank prawda i gó... prawda. IP: 217.33.154.* 17.12.10, 13:16
        > Kiedy ląduję na Okęciu
        Ciekawe czym lądujesz, chyba pupą na śniegu... Chyba że chodziło ci o lotnisko Chopina
        • Gość: satanclaus67 Re: Cysto prawda, blank prawda i gó... prawda. IP: 80.50.129.* 17.12.10, 13:38
          Ale go pocisnąłeś!!! Z lekcjii was wcześniej dziś zwolnili?
          • Gość: nie lubie goscia Re: Cysto prawda, blank prawda i gó... prawda. IP: 109.255.0.* 17.12.10, 14:28
            No co Ty. 13:16 "infe" wlasnie ma, a nauczyciel nie pozwala im nawalac w CS'a.
    • Gość: goscgosc Wolnoć Tomku na dworcu..., czyli PKP wybiera ta... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.10, 13:42
      Sq..rwy smr...dstwo jak to się wszystko uwłaszciło. Nie kupiło, nie wypracowało a jego. Mundurowi, KK, socjalistyczne skomercjalizowane i mu się należy a co dla ciebie frajerze na swoim!? Może też jak ja do KK należysz i trudno ci uwierzyć!!
    • ojca Re: Wolnoć Tomku na dworcu..., czyli PKP wybiera 17.12.10, 14:54
      No i w czym problem? Tak samo koleś sprzedający kebaby zaraz będzie miał pretensje, że PKP na dworcu pozwala sprzedawać tylko tym co płaca czynsz za lokal. Oczywiście jak zamówisz pizzę z dowozem to nikt nie będzie pizzermena zatrzymywał przed dworcem. Podobnie z taxi. PKP ma teren więc ma prawo czerpać z tego zysk.
    • Gość: AntyPO Wolnoć Tomku na dworcu..., czyli PKP wybiera ta... IP: 91.193.97.* 17.12.10, 15:02
      KU..A wielka mi nowość, w niektórych miejsca w łodzi jest tak od dawna stoją tablice postój Taxi i napisane jakie korporacje mogą stawać...
    • Gość: pepe a co na to UOKIK? IP: 178.73.49.* 17.12.10, 15:15
      ?
      • ojca a co ma do tego UOKIK? 17.12.10, 15:34

?
        • Gość: skałolaska Tylko UOKIK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.10, 15:47
          UOKiK ma chronić konsumenta i zapewniać konkurencyjność m.in. usług dla pasażerów.
          Nadążasz?
    • Gość: onefoks Wolnoć Tomku na dworcu..., czyli PKP wybiera ta... IP: 95.108.126.* 17.12.10, 16:30
      w Poznaniu z lotniska ławica do dworca prywatny potrafił skasowa nawet 170zł w radiu to kosztuje ok 25zł.
    • marzyciel45 Kolejarze z Łodzi Fabrycznej wpadli na pomysł: 17.12.10, 17:54
      Nie będzie ściennego rozkładu odjazdu pociągów nad kasami. Wystarczy napis: rozkład jazdy jest w gablotach!!! Vivat "reprezentacyjny" dworzec w Łodzi.
    • Gość: amator Wolnoć Tomku na dworcu..., czyli PKP wybiera ta... IP: *.blktn4.nsw.optusnet.com.au 18.12.10, 00:49
      "To nasz teren wewnętrzny i możemy nim dowolnie dysponować "

Tu nie chodzi o prywatny teren. Taksowki sa integralana czescia systemy komunikacyjnego i odpowiedni urzed za to odpowiada. takze uzyskuja licencja nie po to by ograniczc im dostep do klientow. Takze ograniczenia przed centrami handlowymi, szpitalami czy inymi miejscami nie powinny miec miejsca. Jesli prwao stanowi, ze ze dana licencja jest na taka a nie inna trase to co innego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka