Dodaj do ulubionych

Powrót Trzech Króli. O co chodzi z tym świętem?

06.01.11, 09:05
Mówią, że poprzedni prezydent zawoził w ten "święty" dzień szacownemu arcybiskupowi sztabki złota.
Obecnemu proponuję, w najlepszym przypadku zawożenie kadzidła.
O mirrze pogadamy za jakiś czas!
Obserwuj wątek
    • Gość: ERG Re: Powrót Trzech Króli. O co chodzi z tym święte IP: *.toya.net.pl 06.01.11, 09:15
      ...może Pan Kropiwnicki wypowie się publicznie jakież to prezentu zawoził do Ziółka w Święto Trzech Króli.....i z jakich funduszy je kupował..... własnych czy miejskich......Czy darowizna ta była w jakikolwiek sposób opodatkowana????W jaki sposób biskup Ziółek wykorzystał te prezenty...na cele Kościoła,parafian,czy własne??Tyle pytań a odpowiedzi BRAK.....Panie i Panowie Dziennikarze...czwarta władzo....do pytań...do pracy
    • data1 Re: Powrót Trzech Króli. O co chodzi z tym święte 06.01.11, 09:41
      Ja z powrotu dnia wolnego w święto Trzech Króli bardzo się cieszę. Zawsze miałem problem z pojściem w ten dzień do Kościoła, z uwagi na fakt iż był to dzień pracy.

Dzień wolny powinni wspierać wszyscy katolicy a takich jest ponoć większość w Polsce.
      • Gość: serw "ponoć" IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 06.01.11, 09:57
        data1 napisał:

> Dzień wolny powinni wspierać wszyscy katolicy a takich jest ponoć większość w Polsce.

na tym poprzestańmy :
        www.smog.pl/wideo/41297/jak_kosciol_okrada_polske_hit_internetu/
      • Gość: a Re: Powrót Trzech Króli. O co chodzi z tym święte IP: *.toya.net.pl 06.01.11, 12:57
        > Dzień wolny powinni wspierać wszyscy katolicy a takich jest ponoć większość w P
        > olsce.

Przy czym wiekszosc to zaklamane swinie oraz zlodzieje.
    • Gość: Taaa Powrót Trzech Króli. O co chodzi z tym świętem? IP: *.net-partner.pl 06.01.11, 09:45
      o tym już pisałem, ale przypomnę: trzema królami (czy trzema mędrcami, jak się czasem ich nazywa) powinno się zająć Centralne Biuro Antykorupcyjne. Cóż bowiem zrobili trzej królowie - dowiedzieli się, że gdzieś daleko pojawił się jakiś nowy władca, więc nie wdając się w szczegóły popakowali nieliche łapówy i profilaktycznie polecieli z nimi, tak na wszlki wypadek. Że Kropiwnickiemu miły był taki przykład - trudno się dziwić, szykował się na trzecią kadencję, a lubił, jak mu ktoś na wszelki wypadek wybudował koło domu bezsensowną fontannę za 16 milionów, albo zrobił tramwaj międzygminny, który poza miasto jednak nie wyjeżdża...
      • Gość: DJ Re: Powrót Trzech Króli. O co chodzi z tym święte IP: 10.0.1.* 07.01.11, 09:43
        No samo sedno :-)
    • Gość: kris we Włoszech sklepy otwarte! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.11, 09:54
      Galerie handlowe w Rzymie i innych włoskich metropoliach otwarte w święto Trzech Króli po raz pierwszy w historii. Właśnie dziś, a nie jak zwykle w sobotę zaczyna się wielka zimowa wyprzedaż.

Decyzję o otwarciu zamkniętych zazwyczaj sklepów - określa się we Włoszech jako wyjątkową. Handlowcy mają nadzieję na ogromne zainteresowanie klientów w dniu świątecznym. Stowarzyszenie kupców oblicza, że każda rodzina wyda na wyprzedażach średnio 415 euro.

Włosi dłużej jednak niż mieszkańcy innych krajów musieli czekać na zimowe wyprzedaże. Na Półwyspie Apenińskim rozpoczęły się one 2 stycznia na południu, w miastach Kalabrii i Kampanii. Najpóźniej, 8 stycznia sprzedaż ze zniżkami zacznie się w Aoście i na Sardynii.

Terminy wyprzedaży wyznaczają władze poszczególnych miast.
      • jarkoni Pani Wioletto 06.01.11, 11:03
        Najlepszego wszystkiego w Nowym Roku, mieliśmy małe spięcie w roku ubiegłym, ale już mailowo wyjaśnione..
        I proszę pozdrowić ode mnie niejakiego "rd". Jadę po nim niemiłosiernie od 3 miesięcy, bo pisze krótkie notki, ale zawsze prawie z błędami..
        • Gość: a Re: Pani Wioletto IP: *.toya.net.pl 06.01.11, 12:58
          Hoho, ale z ciebie lanser. Z pania Wioletta sobie korespondujesz mailowo. Woah.
    • graz.ka Koncert Kolęd o 18.00 w Katedrze 06.01.11, 11:24
      Zapraszam serdecznie w imieniu flażolecistów z łódzkich szkół i przedszkoli. Dziś po raz trzeci spotykamy się na wspólnym kolędowaniu w Katedrze - zainspirowani Koncertami w Katedrze Poznańskiej, gdzie od 15 lat odbywają się kolędowania flażoletowe uczniów z Wielkopolski.
      Będą przedszkolaki i uczniowie z nauczycielami - w zeszłym roku było ponad 150 osób!
    • markufo1 Powrót Trzech Króli. O co chodzi z tym świętem? 06.01.11, 11:52
      ano, wicie, rozumicie.jechali, jechali na tych wielbłądach, a że człowiek nie wielbłąd i pić musi, a potem jak zwykle musi też odpocząć. Patrzą a tu jakaś stajenka i padło trzech jeźdźców na twarz. Obudzili się. Patrzą i oczom swoim nie wierzą, myśleli z początku, że im to się śni. Ale to nie był sen. To była niewiasta z dzieckiem na ręku i dostali objawienia, gdyż długo byli w podróży i dawno nie widzieli niewiasty. Więc każdy przywitał się z dzieciątkiem i z niewiastą, podarowywując im to co miał najcenniejsze przy sobie. I tak narodziło się to święto.
    • Gość: artus Powrót Trzech Króli. O co chodzi z tym świętem? IP: 188.33.211.* 06.01.11, 12:17
      aaaach to czerwone miasteczko bez większego znaczenia w PL. W największych polskich miastach orszak z Trzema Królami przejdzie przez centra tych miast, tylko tu proletariusze siedzą i piją w domach odpoczywając na bezrobociu...Czemu zawsze w tyle, na uboczu?:-(

Pozdrawiam
      • Gość: DJ Re: Powrót Trzech Króli. O co chodzi z tym święte IP: 10.0.1.* 07.01.11, 09:48
        Taa, jasne. Łódź jest the best i to inne miasteczka są bez znaczenia. Stare i rozwijały się bardzo powoli, nie to co Łódź :-)
    • Gość: Bjedny Powrót Trzech Króli. O co chodzi z tym świętem? IP: *.ingram.com.pl 06.01.11, 12:59
      a ja p......le takie święta. Polacy nie mają pieniędzy aby świętować. Dzień bez pracy i dniówka przepadła, np.ta dniówka na pieluchy lub na mleko. a kościół co sam się pławi w luksusie a biednym nie pomoże. a co do naszego ex prezydenta to szkoda ze do Smoleńska nie leciał.
      • Gość: XYZ Re: Powrót Trzech Króli. O co chodzi z tym święte IP: *.toya.net.pl 06.01.11, 13:41
        Gość portalu: Bjedny napisał(a):

> a ja p......le takie święta. Polacy nie mają pieniędzy aby świętować.

Za to mają aż za dużo pieniędzy na alkohol i papierosy.
        Jak ktoś bardzo chce to może w ten dzień pracować.

Głupotą jest gadanie, że w dni świąteczne wszyscy odpoczywają. Szpitale pracują, strażacy pracują, policjanci pracują, MPK i zawodowi kierowcy pracują.
        Jak się narzeka na święto to trzeba było wybrać sobie zawód, w którym można pracować zawsze i wszędzie, np. lekarz.
        Pozdrawiam.
    • jakub.hubert Ale czemu nie wiecej ? 06.01.11, 13:04
      Idzmy na calosc: pl.wikipedia.org/wiki/%C5%9Awi%C4%99ta_katolickie_w_Polsce wikipedia podaje ze w Polsce jest ok 6-10 swiat katolickich miesiecznie, zupelnie nie rozumiem czemu tylko 3 kroli ma byc wolne od pracy :/
      • Gość: łodzianin kościół obsikuje teren IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.01.11, 13:17
        Celna uwaga, Jakubie.

Pani autorce tekstu wyjaśnię, o co chodzi z tym "świętem". Kościół katolicki zajmuje się obsikiwaniem terenu. Właśnie pokazał, że ma większą władzę, niż cały ten dziadowski rząd, sejm i "prezydęt". Polska straci gospodarczo na kolejnym dniu wolnym? No i co z tego. Nie jest ważne, czy Polska będzie bogata czy biedna, ważne, żeby była katolicka - cytując klasyka goryszewskiego.

Ja ten dzień spędzę w pracy. Ktoś musi przecież zarobić na uprawianie katolickiej propagandy.
      • Gość: mmma Re: Ale czemu nie wiecej ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.11, 13:28
        Popieram:) Można jeszcze wyszukać kilka dodatkowych dni. A co tam gospodarka, niech "narod guliajet".
    • Gość: Antyklerykał Powrót Trzech Króli. O co chodzi z tym świętem? IP: *.toya.net.pl 06.01.11, 15:14
      Tych czarnych sługusów Watykanu należałoby oderwać wreszcie od koryta. Panoszą się te watykańskie świnie jakby były u siebie. PO włazi im w dupę jak może bo hieny kościelne mają wpływ na ludzi niestety i są w stanie kierować malutkimi rozumkami. Marzy mi się wielki ogień nad Watykanem.
    • Gość: xwigil Wolałbym w Wiglię IP: *.toya.net.pl 06.01.11, 15:19
      aby było wolne.
      • Gość: a Re: Wolałbym w Wiglię IP: *.toya.net.pl 06.01.11, 15:56
        Nie nie. Ustawodawca zadbal, zebys mial wolne 6 stycznia i zebys bron boze nie mial wolnego 2 maja albo 30 kwietnia w ramach oddawania 1/3 maja wypadajacego w sobote. Jak wiadomo swieto w styczniu jest o wiele bardziej atrakcyjne niz wiosna.
    • Gość: ... Lepić bałwana w 3 króli czy opalać się gdy ciepło? IP: *.toya.net.pl 06.01.11, 15:58
      Co wolicie ?
      • Gość: a Re: Lepić bałwana w 3 króli czy opalać się gdy ci IP: *.toya.net.pl 06.01.11, 16:15
        Lepic balwana? Swieto nie jest po to, zebys sie bawil, tylko zebys chodzil do kosciola, umartwial sie i wyrzucal pieniadze w bloto.
    • tooron Powrót Trzech Króli. O co chodzi z tym świętem? 06.01.11, 17:12
      Ponieważ pracuje na minimalnej stawce,to przy mniejszej ilości godzin pracy w styczniu
      zarobie poniżej minimalnej płacy w kraju.Pracodawca będzie musiał dołożyć do minimum
      z własnej "kasy".
    • darimarc Powrót Trzech Króli. O co chodzi z tym świętem? 07.01.11, 00:07
      Sądząc po wypowiedziach "przedpiśców" to plan Gomułki się udał w 100%... Istota tego Święta została pogrzebana...
      • Gość: a Re: Powrót Trzech Króli. O co chodzi z tym święte IP: *.toya.net.pl 07.01.11, 10:17
        Poplacz sie.
    • Gość: DJ Powrót Trzech Króli. O co chodzi z tym świętem? IP: 10.0.1.* 07.01.11, 09:51
      A na ch mi to święto katolskie? Do złodziei nie chodzę i na szczęście syna nie chrzciłam bo mnie niestety zgodnie z tradycją ochrzcili. Na szczęście tylko ochrzcili bo w tej "wierze" nikt mnie nie chował i nie nauczył dawać łapówek tym śmiesznym facetom w kieckach :-)
      • Gość: a Re: Powrót Trzech Króli. O co chodzi z tym święte IP: *.toya.net.pl 07.01.11, 10:19
        > Do złodziei nie chodzę i na szczęście syna nie
        > chrzciłam bo mnie niestety zgodnie z tradycją ochrzcili.

Bardzo dobrze. Czas ta "tradycje" przerwac. Znam takich co w "wierze" rowniez chowani nie byli, ale dziecku daja chrzest glownie po to, zeby dziecko moglo isc do komunii (zeby sie nie czulo wyalienowane). Zenada.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka