Dodaj do ulubionych

SMS-owe wyłudzanie pieniędzy. Nie grał, ale zap...

IP: *.rev.zdnet.pl 07.02.11, 09:04
Jak mówią Era dla Frajera...

12 styczeń 2012 koniec cyrografu, żegnam się z tym badziewiem, a jestem z nimi od samego początku.
Obserwuj wątek
    • Gość: kratyloss SMS-owe wyłudzanie pieniędzy. Nie grał, ale zap... IP: 195.117.116.* 07.02.11, 09:14
      era od okolo roku stosuje taki chamski marketing - sprzedaj uslugi wbrew woli klienta nie chodzi tylko o to np granie na czekanie efaktura te same metody dzialania sam w ubieglym roku napisalem na nich skarge do UKE i co mialem racje...
      jak era spadl na 3 miejsce probuje juz na chama kase wyciagac kompletnie nei dbajac o satysfakcje klienta ale to jest technika na krótką mete...
      • Gość: sena Re: SMS-owe wyłudzanie pieniędzy. Nie grał, ale z IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.11, 09:52
        No cóż, przecież " takie rzeczy tylko w erze".
        • Gość: es Warto warto składać reklamacje IP: *.ip.jarsat.pl 07.02.11, 10:54
          ...i radzę wysyłać pisma/dzwonić do UOKiK - urząd w przypadku kilkudziesięciu-kilkuset zgłoszeń zwykle wszczyna postępowanie sprawdzające - a tutaj moim zdaniem mamy do czynienia z niewystarczajaca informacją skutkująca narażeniem na straty klienta. Korporacje tylko karami można postawic do pionu.
          ps. Nie uczestnicze w ZADNYCH konkursach smsowych i Wam tez radze - podatek od głupoty mozna zapłacić Totolotkowi.
          • pavle a mnie dziwi że jeszcze nie jesteście w Play Fresh 07.02.11, 11:27
            :))
            • Gość: rek Re: a mnie dziwi że jeszcze nie jesteście w Play IP: *.adsl.inetia.pl 07.02.11, 14:51
              To chyba jeszcze gorszy syf
              • Gość: zgrzyt to najgorsza firma na rynku, oszuści, alfonsi, i n IP: *.acn.waw.pl 07.02.11, 15:20
                to najgorsza firma na rynku, oszuści, alfonsi, sutenerzy i najgorsze ....,
                • Gość: xyz Ludzie! Co Wy pieprzycie?! Porąbało Was?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.11, 16:45
                  Oni zawsze tacy byli. Ja uciekłem od nich gdzieś w 2006. Era to złodziejska firma, zawsze tacy byli. A pracownicy Ery to złodzieje, którzy dobrowolnie, za dużą pensję sprzedali się.
                  Mówić o nich 'Judasze' to obrażanie pamięci byłego apostoła.
                  • Gość: sag A wczym problem .. idzie sie na komisariat i IP: *.dynamic.chello.pl 07.02.11, 18:11
                    zgłasza wyłudzenie. Jako nazwisko wyłudzającego wystarczy podać Miroslav Rakowski - Prezes Zarządu.
                    Paragraf: " Art. 286. § 1. Kto, w celu osiągnięcia korzyści majątkowej, doprowadza inną osobę do niekorzystnego rozporządzenia własnym lub cudzym mieniem za pomocą wprowadzenia jej w błąd albo wyzyskania błędu lub niezdolności do należytego pojmowania przedsiębranego działania,podlega karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 8. " Kodeks Karny
                    • Gość: sag I mozecie wierzyć lub nie ale go wezwą! :) IP: *.dynamic.chello.pl 07.02.11, 18:12
                    • animator_kultury Re: A wczym problem .. idzie sie na komisariat i 07.02.11, 18:35
                      Niestety, nasze społeczeństwo jest mało świadome prawnie. A na rynku są tak pomocne publikacje...
            • Gość: DJ Re: a mnie dziwi że jeszcze nie jesteście w Play IP: *.wup.lodz.pl 09.02.11, 09:17
              Z tym badziewiem poszłam do prokuratury. PLAY to dopiero wyzyskiwacze.
          • Gość: gość Re: Warto warto składać reklamacje IP: 212.160.172.* 07.02.11, 12:54
            Ja płacę Totolotkowi, a smsów nie wysyłam. Wolę 3 PLN wydać na kupon i obserwować losowanie liczb niż 4 PLN na smsa nie wiedząc co się później z tym smsem dzieje :)
          • watashi79 niech operator udowodni, 14.02.11, 12:11
            że klient się zgodził
        • smutny.wybor Re: SMS-owe wyłudzanie pieniędzy. Nie grał, ale z 07.02.11, 10:57
          Nie do pomyślenia w żadnym innym normalnym kraju. Tylko w Grajdole takie rzeczy...
          • Gość: uk Re: ... IP: *.244.125.91.gr8.adsl.brightview.com 07.02.11, 20:22
            swiete slowa, swiete slowa :)) zeby bylo ciekawiej, to warto przytoczyc fakt, ze w uk operatorzy wrecz placa klientom za to, zeby przeszli do nich. Nie raz i nie dwa zdarzalo sie, ze pokrywaja koszt kary za wczesniejsze zerwanie umowy i sume pozostalych abonamentow. Do tego najnowszy tel. sie dostaje i zawsze jakis bonus w stosunku do poprzedniego abonamentu. A w polsce widac z komorkami, jak niemal ze wszystkim odwrotnie - operatorzy pewnie placa jedni drugim, zeby sie pozbywali klientow na ich korzysc (wymyslajac np. tak godne pochwaly konkursy, jak sms za free drenujacy kieszen emeryta czy gimnazjalisty). Trzecie swiat, zenada.
            • Gość: jan Wytlumaczenie jest bardzo proste IP: *.adsl.inetia.pl 07.02.11, 21:40
              W UK sedziowie nie maja dozywotniej gwarancji zatrudnienia a najprostsze sprawy nie ciagna sie 10lat
        • Gość: kazio Re: SMS-owe wyłudzanie pieniędzy. Nie grał, ale z IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.11, 15:24
          Cała sytuacja o tyle dziwna, że ERA faktycznie do tej pory takich numerów nie robiła.Gdzieś czytałem, że ERA ma być przejęta, czy ma jakieś kłopoty finansowe? Ta akcja wygląda mi na próbę chwilowego podreperowania swojej sytuacji finansowej, wartości firmy na papierze. Potem niech się wali, niech się pali - mamy wszystko w d...pie, wszyscy mogą nam na kant ch...ja skoczyć. Klasyczne cwaniaki.
      • Gość: Jarek U każdego opratora można zablokować 4 cyfrowe SMS IP: 79.139.99.* 07.02.11, 11:52
        Zablokujcie sobie te upierdliwe 4 cyfrowe SMS-y i będziecie mieli spokój z dziadostwem do konca Świata !! Ja tak zrobiłem w PLAY-u i mam święty spokój jeszcze żaden do mnie nie dotarł i z mojego telefonu nie można takiego nawet wysłać !!!
        • rozterka47 Re: U każdego opratora można zablokować 4 cyfrowe 07.02.11, 11:59
          Gość portalu: Jarek napisał(a):

> Zablokujcie sobie te upierdliwe 4 cyfrowe SMS-y i będziecie mieli spokój z dzia
          > dostwem do konca Świata !! Ja tak zrobiłem w PLAY-u i mam święty spokój jeszcze
          > żaden do mnie nie dotarł i z mojego telefonu nie można takiego nawet wysłać !!
          > !
          ..............................................................................
          to tez nie jest wyjście, bo czasem mamy potrzebe wysłać na 4 cyfrowynumer
          • Gość: xx Re: U każdego opratora można zablokować 4 cyfrowe IP: *.171.102.238.static.crowley.pl 07.02.11, 13:20
            Jak masz taką potrzebę - kup sobie zdrapkę za 20 PLN, i w razie potrzeby - zmień kartę w telefonie - wyślij - i zmień spowrotem. Nie stracisz więcej, niż to, co masz na karcie...

Konkursy sms-owe to złodziejstwo !!!
        • tetlian Jednak zły pomysł 07.02.11, 13:57
          Gość portalu: Jarek napisał(a):

> Zablokujcie sobie te upierdliwe 4 cyfrowe SMS-y i będziecie mieli spokój z dzia
          > dostwem do konca Świata !! Ja tak zrobiłem w PLAY-u i mam święty spokój jeszcze
          > żaden do mnie nie dotarł i z mojego telefonu nie można takiego nawet wysłać !!
          > !

Wydawałoby się, że to dobry pomysł. Ale co w przypadku, gdy robisz przelew i dostajesz od banku smsa z kodem potwierdzającym? Blokując takie SMS-y zablokowałbym również i to.
          • Gość: rychu501 Re: Jednak zły pomysł IP: *.net.pulawy.pl 07.02.11, 14:26
            Mamy z żoną abonamenty w erze i pierwsza rzecz jaką zrobiłem to zablokowałem internet i wszystkie numury wysokopłatne czyli zaczynające się na 7, 9 i jeszecze jakieś już nie pamiętam a odnośnie banku to bez problemu przychodzą do mnie kody z mBanku na przelewy i to są kody 8-cyfrowe.Nie dajcie się wciągać w te głupie reklamy !!!!!!!!!!!!! Lepiej rzeczywiście wydać na totolotka jednorazowo 3 zł
            • Gość: rek Re: Jednak zły pomysł IP: *.adsl.inetia.pl 07.02.11, 14:54
              Jak sam piszesz kody są 8-znakowe anie numer telefonu.
          • Gość: BB Re: Jednak zły pomysł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.11, 18:24
            O wiele prostsza metoda w Erze - dzwoni sie do BOA i informuje się pracownika/cę, że chcemy zablokować wszystkie SMS'y reklamowe. Robią to od ręki (SMS potwierdzający przychodzi natychmiast) i od tej pory jest 100% spokój. W Erze Biznes jest tak, ale sądzę że dla użytkowników indywidualnych jest podobnie.
            • Gość: wazow Re: Jednak zły pomysł IP: *.dynamic.chello.pl 08.02.11, 00:14
              Tak Ci się tylko wydaje - ja już dzwoniłem kilka razy. Po kilku tygodniach kjakimś cudem usługa blokady wyłącza się i zaczynają przychodzić znowu. Przy abonamencie to jeszcze nie jest problem. Ale z taktak trzeba za każdym razem za wyłączenie tych reklam zapłacić (za połączenie z Boa) - może właśnie o to chodzi.

Szczerze mówiąc Era jest jednym z największych spamerów w moim otoczeniu. I czekam na pierwsze lepszą okazję, żeby pocałowac ich w D.
      • Gość: hihi mafijne metody IP: *.adsl.inetia.pl 07.02.11, 16:55
        Kiedyś tak działała tylko mafia. Teraz banki, firmy telekomunikacyjne itp
      • Gość: Precz z ERA Re: SMS-owe wyłudzanie pieniędzy. Nie grał, ale z IP: *.183.182.77.dsl.dynamic.eranet.pl 07.02.11, 18:07
        Jak mozna poznać po IP, piszę z Ery - a więc wiem co piszę.

To OSZUKAŃCZA firma! Paniusia z BOK ropatrując reklamację nawet nie raczy zapoznać się z dokumentami, tylko z automatu odpowiada "nie uznajemy".
        Nie zna podstawowych zasad KC, a na skargę na TĘ Panią skierowaną do jej zwierzchników odpowiada... ona sama!
        Firma tak bezczelna, że na zapis do Sądu Polubownego (złożony za pośrednictwem UKE) nawet nie odpowiada!
        Na szczęście za trzy kwartały kończy się moja umowa z tymi oszustami!
      • Gość: naiwny z ł o d z i e j e !!! IP: *.adsl.inetia.pl 07.02.11, 19:28
        mnie też nabralit tylko przy okazji konkursu o szmochód. Jako nagrode pocieszenia dali mi płatny dostęp do "jakichś" filmów (jak miałem nokie 6310 która takich rzeczy nie odtwarzała) i nie raczyli powiadomić. Trzy miesiące płaciłem za nic po 11 zeta, a reklamacji też nie uwzględnili. Powiedzieli że to jest nagroda pocieszenia. NIGDY WIĘCEJ ERY-OSZUSTKI!!!
      • Gość: Gość_Z_Krakowa Re: SMS-owe wyłudzanie pieniędzy. Nie grał, ale z IP: *.dynamic.chello.pl 07.02.11, 22:52
        Po prostu ............ kasuj :D
    • Gość: xmen W Orange to samo IP: *.aster.pl 07.02.11, 09:32
      z telefonu na karte robia to samo....
      dokladnie 4,88 sciagaja za nic....

i co to ma byc za firma co ma dzial reklamacji
      a nic nie zweryfikuje....????

mafia....jedna wielka mafia...
      • Gość: rek Re: W Orange to samo IP: *.adsl.inetia.pl 07.02.11, 14:55
        Jakoś mi się to nie zdarzyło.
      • Gość: adam Re: W Orange to samo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.11, 14:56
        Nie to samo. Masz napisane w regulaminie. Poszukaj informacji o Klubie Orange.
    • Gość: michał SMS-owe wyłudzanie pieniędzy. Nie grał, ale zap... IP: 213.199.241.* 07.02.11, 09:39
      no to maja nastepnego klijenta czyli nnie mniej
      • Gość: szyderca Re: SMS-owe wyłudzanie pieniędzy. Nie grał, ale z IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.02.11, 12:19
        Klienta-analfabetę, należy dodać. ;)
        • Gość: DNA Re: SMS-owe wyłudzanie pieniędzy. Nie grał, ale z IP: *.bb.dnainternet.fi 07.02.11, 12:40
          Takie rzeczy tylko w Warszawie :)
    • certyl To samo w orange 07.02.11, 09:43
      Z ery zrezygnowałem 9 lat temu ,ale taką samą metodę jak opisana w artykule stosuje od miesiąca orange.Wysrarczy wysłać sms o treści orange ( klient jest zachęcany ,że odpowiedź na ten sms będzie zaskakująca , a kosztuje tyle co zwykły sms ) . To uruchamia jakąś loterię ok. 5 zł za każdy PRZYCHODZĄCY sms . Orange wynajęła spółke internetqpoland al. Niepodległosci 18 Warszawa. Tak się robi najlepszy biznes ...poprzez wyłudzanie pieniędzy.
      • Gość: johnywalker Re: To samo w orange IP: *.lublin.mm.pl 07.02.11, 11:23
        Dobrze,że o tym piszesz.Nie będę się śpieszył z przejściem do Orange, ale myślę, że szefostwo PTK Centertel zda sobie sprawę jak ważny jest wizerunek firmy i zacznie kontrolować zasady prowadzenie konkursu.Klienta rozczarowanego, sfrustrowanego nie da się utrzymać.Ja po 7-miu latach odszedłem z Plusa bo nie chcieli mi dać takiego telefonu jakiego chciałem (Samsung Galaxy S),a na rynku było ich pełno.Mądry Play od razu dał mi ten telefon,więc jestem ich abonentem.Korporacja czuje się mocna i myśli, że można lekceważyć potrzeby klienta? Idziemy gdzie indziej.W Plusie liczy się tylko zysk! W Play jest inaczej. Przez pierwszy rok abonamentu spłacam telefon, a minuty i pakiet na transfer danych mam za darmo.Przez drugi rok na czysto zarabia Play. Korzysta każdy, a nie tylko operator!
        • Gość: lemire Re: To samo w orange IP: *.compower.pl 07.02.11, 12:37
          To ilu Play wynajela ludzi do robienia im reklamy w internecie? Kilkuset? Odszedlem rok temu z Ery do Playa i dzis tego bardzo zaluje, najgorszy BOK ze wszystkich (bylem juz w kazdej sieci), zalosne problemy z internetem. Tylko marketing szeptany fanatstyczny, o tego Playowi to nie odmówię.
        • Gość: DJ Re: To samo w orange IP: *.wup.lodz.pl 09.02.11, 09:25
          PLAY to banda oszustów. Uważaj, tyle Ci powiem.
      • Gość: Monarchista Re: To samo w orange IP: 213.17.138.* 07.02.11, 11:28
        certyl napisał:

> Z ery zrezygnowałem 9 lat temu ,ale taką samą metodę jak opisana w artykule sto
        > suje od miesiąca orange.Wysrarczy wysłać sms o treści orange ( klient jest zac
        > hęcany ,że odpowiedź na ten sms będzie zaskakująca , a kosztuje tyle co zwykły
        > sms ) . To uruchamia jakąś loterię ok. 5 zł za każdy PRZYCHODZĄCY sms . Orange
        > wynajęła spółke internetqpoland al. Niepodległosci 18 Warszawa. Tak się robi
        > najlepszy biznes ...poprzez wyłudzanie pieniędzy.

Ale napisali prawdę: Odpowiedź rzeczywiście była zaskakująca!
      • Gość: rek Re: To samo w orange IP: *.adsl.inetia.pl 07.02.11, 14:59
        Dlatego nie należy odpowiadać na takie SMSy. Ciekawe ile razy jeszcze firme internetqpoland ukarzą. Już dostał prawie pół miliony kary.
        • Gość: edsedsds Re: To samo w orange IP: *.netsystem.net.pl 05.12.12, 11:50
          ja nie odpowiadałąm!!!!!!!a naliczyli za przychodzące!!!!!!
      • Gość: Robert Ludzie głosowali na Tuska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.11, 16:14
        Ludzie głosowali na Tuska. Poparli zamiatanie afer pod dywan i szybkie zdobywanie pieniędzy przez nieuczciwych biznesmenów. Niech teraz płacą za swoją głupotę.
    • Gość: Krzysztof Złodzieje!!!!!!!! IP: *.kielce.vectranet.pl 07.02.11, 09:44
      Tylko tyle w temacie. Nigdy więcej Ery. Są inne sieci - a Era po czymś takim niech zapomni o kolejnym baranie.
      • Gość: karol Re: Złodzieje!!!!!!!! IP: *.bas.roche.com 07.02.11, 12:44
        Krzysztofie bo sie poplujesz. Inne sieci w Polsce tez stosuja podobne chamskie zagrywki. Gdzie odejdziesz? Moze zalozysz wlasna siec?

• alik-w-plomieniach Re: SMS-owe wyłudzanie pieniędzy. Nie grał, ale z 07.02.11, 09:44
      Z naszych zdziera Era.
      Oni ładują klienta w czoko bez wazeliny odkąd tylko funkcjonują. Miałem telefon w Tak Taku, to kasa znikała mi z konta bez powodu, nawet poniżej 0,00 PLN (kiedy ostatni raz z niego korzystałem, okazało się że miałem na koncie -7,50 zł czy coś koło tego - dobre, nie?).
      • Gość: roweryretro Re: SMS-owe wyłudzanie pieniędzy. Nie grał, ale z IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.11, 09:57
        Z blueconectem, czeszą jeszcze lepiej. Kupiłem sterter za 25 zł. Po 1,5 godz. serfowania wyczerpał się limit (zwykłe przeglądanie stron, bez ściągania danych). Po telefonie do ery (taktak) okazało się, że mam już na koncie, uwaga: minus 37,50 zł ! Czyli jak doładuję za 50 pln, to mi tę kwotę automatycznie od razu odejmą. to jest biznes! TAKIE RZECZY TO TYLKO W ERZE !
        • Gość: ip.ip Re: SMS-owe wyłudzanie pieniędzy. Nie grał, ale z IP: *.toya.net.pl 07.02.11, 12:27
          A w play online za 20 chyba jest startrer i masz chyba 2 giga na nim. A w erze za te same pieniądze tak coś około 300 mb
          • roweryretro Re: SMS-owe wyłudzanie pieniędzy. Nie grał, ale z 08.02.11, 07:51
            Jest jeszcze gorzej, o ile dobrze pamiętam, to było tam 80 MB -TAKIE RZECZY TO TYLKO W ERZE !!!
        • Gość: blueconnector Re: SMS-owe wyłudzanie pieniędzy. Nie grał, ale z IP: *.197.158.213.umts.dynamic.eranet.pl 07.02.11, 12:43
          Bo w folderze blueconnect jest taki plik ouc.exe (online update client), który automatycznie aktualizuje oprogramowanie - ok. 45 MB. Potrafi nieraz trzy razy dziennie... I nie da się go w żaden sposób wyłączyć.
          • Gość: Kron Re: SMS-owe wyłudzanie pieniędzy. Nie grał, ale z IP: *.kielce.vectranet.pl 07.02.11, 22:51
            da się, jest taki program netlimiter i tam można każdy proces wychodzący na zewnątrz zablokować lub ograniczyć transfer, polecam
    • radioerewan SMS-owe wyłudzanie pieniędzy. Nie grał, ale zap... 07.02.11, 09:55
      Jak to dobrze, że wraz z żoną przeszliśmy do Plusa już ponad rok temu. Byłem z Erą 13 lat. Jakże łatwo zarządowi tej spółki przyszło roztrwonić kapitał, którym była wyjątkowa jakość usług, oferowana przez kilka pierwszych lat istnienia firmy! Szkoda mi ich, choć cieszę się, że mnie już w konia robić nie będą.
      • Gość: byly3plusowiec Re: SMS-owe wyłudzanie pieniędzy. Nie grał, ale z IP: *.ip.jarsat.pl 07.02.11, 10:56
        Plus? To wpadłes jak w g...
        • marcinos4 Re: SMS-owe wyłudzanie pieniędzy. Nie grał, ale z 13.02.11, 19:08
          Nie podoba się wam wszystko. każda sieć to złodzieje, każdy konkurs to ściema. Nie ważne czy to pusty sms czy loteria ery wszyscy kłamią. Nie wiem czy już całkiem ludzie oszaleli że we wszystkim doszukujemy sie oszustwa. Może warto podejść do takich rzeczy z dystansem.
          • unhappy Re: SMS-owe wyłudzanie pieniędzy. Nie grał, ale z 14.02.11, 05:38
            marcinos4 napisał:

> Nie podoba się wam wszystko. każda sieć to złodzieje, każdy konkurs to ściema.
            > Nie ważne czy to pusty sms czy loteria ery wszyscy kłamią. Nie wiem czy już cał
            > kiem ludzie oszaleli że we wszystkim doszukujemy sie oszustwa. Może warto podej
            > ść do takich rzeczy z dystansem.

Czyli jak bez twojej wiedzy zapiszę cię do loterii i skasuje na 5 zyla (tyle zapłacisz zanim się wypiszesz) to podejdziesz do sprawy z dystansem?
    • Gość: dodo Wpisujcie erze swoje tel. na czarną listę !! IP: *.lodz.mm.pl 07.02.11, 09:57
      Ja tak zrobiłem bo też wyłudzili ode mnie pieniądze poprzez durne wiadomości, humor dnia i inne zbędne durnoty. Udajcie się do oddziału gdzie podpisywaliście umowę i powiedzcie,że chcecie wpisać swój numer na czarną listę, pierw usłyszycie,że nie dostaniecie też informacji o promocjach, ale nie patrzcie na to. Od tego momentu będziecie mieli święty spokój.
    • najlepszylula Typowe dla Ery! 07.02.11, 09:58
      Nic dziwnego, z Erą same problemy - też nei wiedziałem że biorę udział w loterii- rachunek może trochę mniejszy niż opisywany, ale dodzwonić się do Biura Obsługi i wyjaśnić temat- kosmos!
    • Gość: Marek SMS-owe wyłudzanie pieniędzy. Nie grał, ale zap... IP: *.ip.netia.com.pl 07.02.11, 10:10
      Ja też dałem się nabrać na szczęście zorientowałem się po 10 dniach. I to jest koniec naszej współpracy z ERĄ po prawie 10 latach współpracy! OSZUSTOM MÓWIMY STANOWCZE NIE!!!
    • Gość: gen SMS-owe wyłudzanie pieniędzy. Nie grał, ale zap... IP: 213.156.100.* 07.02.11, 10:11
      Era zamienia się niedługo w T-Mobile i pod koniec swojego żywota myśli, że może robić sobie co chce, żeby zdzierać pieniądze z abonentów - w końcu niedługo będzie nowa firma, nowa kampania i nikt nie będzie pamiętać o Erze. Dla mnie to zwykłe złodziejstwo i oszustwo.

Jeżeli ściągają z abonentów tak dużą stawkę jak prawie 5 zł za OTRZYMANIE (!) smsa, to informacja o tym POWINNA być w reklamie, a nie w regulaminie na 10 stron. To jest podstawowa informacja, a nie dodatkowa.

Mam nadzieje, że Sąd będzie miał takie samo zdanie.

Niedługo się okaże, że podpisując z nimi umowę z abonamentem na 40 zł, będą odciągać dodatkowe 200 zł, bo napisali to w regulaminie.
    • Gość: Tomek SMS-owe wyłudzanie pieniędzy. Nie grał, ale zap... IP: *.centertel.pl 07.02.11, 10:11
      To bez znaczenia, która sieć. W każdej są konkursy, niestety by tanio mieć telefon, trzeba troche wiedzy. Ten Pan otrzymywał sms z linkiem, które albo sam otwierał ( po co???), albo tak ustawiony miał telefon, że pobierał treść. Ja wyjeżdżam za granicę, oczywiście z telefonem, ale blokuję transmisję danych. Niestety mamy urządzenia i warto zapoznać się jak to działa a nie narzekać. Ja Ery nigdy nie miałem bo gdy była tylko era i plus wszedłem najpierw do salonu ery i tam obsługujący facet był nie miły. To wystarczyło. Byłem w Plusie, teraz jestem w Orange i mam na kartę Play. Jest wszędzie podobnie, ale uważnie dobierać taryfy i nie ma tragedii.
      • Gość: Nita Re: SMS-owe wyłudzanie pieniędzy. Nie grał, ale z IP: *.centertel.pl 07.02.11, 10:26
        Łatwo się tak wymądrzać: "trzeba mieć trochę wiedzy i nie ma problemu".
        A ten 80-latek, który pierwszy raz miał do czynienia z telefonem?
        • masikm Re: SMS-owe wyłudzanie pieniędzy. Nie grał, ale z 07.02.11, 10:51
          Kolega Tomek chcial pokazac ze jest madry, cóz większośc Polaków ma kompleksy. Niektórzy telefon maja do dzwonienia i inne funkcje sa im nie potrzebne dlatego tez sie nie znaja i nalezy to zrozumiec a ERA to wykorzystuje.

Nie wiem jak to jest ze odbieranie SMS-ów jest platne. Rzecz jest na tyle niebezpieczna że jak dostajemy SMSa to nie wiemy co w nim jest a po fakcie dowiadujemy sie ze musielismy za niego zapłacic. Troche nienormalne bo w Polsce odbieranie rozmów i SMS-ów jest bezpłatne w przeciwienstwie do np USA, gdzie za kazda rozmowe i wiadomosc odebrana place według swojej taryfy.

Zamiast sejm zajmowac sie linkowaniem to moze powinien uregulowac te kwestie!
        • m4t Re: SMS-owe wyłudzanie pieniędzy. Nie grał, ale z 07.02.11, 12:37
          Jak mial 20 lat(ten80 latek)To dużo starsi od niego budowali komputery...
    • jjana14 SMS-owe wyłudzanie pieniędzy. Nie grał, ale zap... 07.02.11, 10:23
      A ja nigdy nie otwieram żadnych reklamowych SMS-ów, od razu je kasuję i nigdy nie płaciłam więcej, niż za rozmowy. Skrajną głupotą jest branie udziału w takich "loteriach', których sens polega na tym, że nie, ile wygrasz, a na ile cię orżną.
    • Gość: w Właśnie zmieniam operatora IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.11, 10:23
      Właśnie zmieniam operatora. Chciałam odejść z Plusa do Ery, po tych informacjach wybrałam Play. Nie zamierzam co chwila sprawdzać, czy mnie operator nie naciąga. NIEWIARYGODNE.
      • jkredman inni też wysyłają 07.02.11, 10:26
      • maz-47 Re: Właśnie zmieniam operatora 07.02.11, 10:52
        Obyś za jakiś czas nie musiał narzekać, że Play też cię orżnął lub na coś naciągnął...
        • jkredman zawsze ktoś [nn] może coś za Ciebie podpisać 07.02.11, 11:02
          a sieć rżnie głupa
        • Gość: piotr.g_87@interia w Play to samo IP: *.play-internet.pl 07.02.11, 20:34
          jakiś czas temu ściągałem na telefon gre. musiałem zapisać się do klubu poprzez wysłanie smsa.
          w kazdy poniedzialek i czwartek przychodził mi smsa i każy wart 2 + vat za który sam płaciłem. Udało się to wyłączyć
      • Gość: Waldek Re: Właśnie zmieniam operatora IP: *.toya.net.pl 07.02.11, 11:17
        Serio do Play odchodzisz?
        Życzę powodzenia.
        Ja jestem 11 lat w Plusie , dwa lata temu skorzystałem z oferty PLAY kupując telefon firmowy. Teraz zmieniam na Plusa. Dość mam PLAY
    • jkredman całkiem legalny biznes - wszystkie sieci się nim 07.02.11, 10:25
      parają [nie tylko ERA - a w tym wypadku ERA rozsyła, a kto zorganizował konkurs - też ERA],

jakoś tak się zdarza że tylko cwaniactwo ERY jest przez gazetę dostrzegane, o innych sza,

zamiast tego artykułu przydałaby się rozmowa z szefową UKE i przewodniczącym komisji gospodarczej w Sejmie i być może z szefem doradców premiera na temat ukrócenia takiego procederu

za to zakażą nam linkowania [ważniejsze interesy wielkich niż mały, szary człowiek
      • hardy01 Re: całkiem legalny biznes - wszystkie sieci się 07.02.11, 10:34
        Spokojnie - UOKIK zajął się słynną loterią "Pusty SMS", którą reklamowała K. Cichop*k. Skończyło się dużą karą.

Tutaj mechanizm jest podobny, więc jest szansa, że operatorzy tym razem też zostaną boleśnie ukarani finansowo.
        • jkredman jak się w takim tempie jak dzisiaj zajmować każdą 07.02.11, 10:53
          loterią z osobna, to na pewno z wyłudzaniem pieniędzy przez organizatorów sobie nie poradzą, zwróć uwagę że konkursy organizują jakieś tam tajemne firmy o nic nie mówiących nazwach a ERA i inni operatorzy są tylko listonoszami,

czy ta firma co to jej konkurs sms pani C reklamowała zapłaciła karę, czy w dniu rozstrzygnięcia sprawy jeszcze istniała,
    • Gość: c a akcja 'Granie na czekanie'? IP: *.dynamic.chello.pl 07.02.11, 10:36
      ' Granie na czekanie' - To dopiero jest przekręt.
      Włączyli to wszystkim. I abonentom i prepaidowcom, bez pytania. Część osób zrezygnowała ale jak duży procent nie ma bladego pojęcia, że ekstra buli złodziejowi te parę złotych miesięcznie?
      • maz-47 Re: a akcja 'Granie na czekanie'? 07.02.11, 10:50
        Co ty bredzisz! Jakim wszystkim? Zawsze najpierw proponują i musisz wyrazić zgodę.
        Nie siejcie demagogii...
        • jkredman dostajesz dodatek do abonamentu 07.02.11, 10:54
          i nikt Cię nie informuje że opcja została uruchomiona, a ty możesz z niej zrezygnować
        • Gość: c Re: a akcja 'Granie na czekanie'? IP: *.dynamic.chello.pl 07.02.11, 12:40
          > Co ty bredzisz! Jakim wszystkim? Zawsze najpierw proponują i musisz wyrazić
          > zgodę.

Powtarzam, włączyli wszystkim, następnie przesłali SMSa, że mogę sobie tę usługę wyłączyć i jeśli tego nie zrobię za miesiąc zacznę płacić.
          Ja sobie poradziłem, moja matka nie zwróciła uwagi. Jak wiele innych osób ci złodzieje naciągają co miesiąc?
          Oooo jak chętnie wziąłbym na but genialnego managera, który to wymyślił.
          • Gość: x Re: a akcja 'Granie na czekanie'? IP: 217.33.154.* 07.02.11, 13:57
            > Powtarzam, włączyli wszystkim
            Mylisz się, mi nie włączyli.
          • Gość: gość Re: a akcja 'Granie na czekanie'? IP: *.182.30.132.nat.umts.dynamic.eranet.pl 07.02.11, 17:09
            Nie zachwycam sie erą, zastanawiam się gdzie mieć firmową, ale mam u nich 2 komórki i na żadnej mi nic nie włączyli.
            Problem jest chyba w tym że wystarczy przycisnąc jeden klawisz by coś zaakceptować, a żeby byłoz ich strony w porządku to powinno się samemu wpisywać jakieś słowo i dopiero zatwierdzać. O przypadkowe naciśnięcie czegoś łatwo zwłaszcza w tłoku w komunikacji miejskiej lub gdy się ma ograniczenia ruchowe albo słaby wzrok jak chociażby starsze osoby.
          • Gość: jatez Re: a akcja 'Granie na czekanie'? IP: *.radionet.info.pl 07.02.11, 21:16
            Zgadza się, włączyli wielu abonentom, mi też, dowiedziałam się przez przypadek - dzwoniąc na własny numer z innego....
            Moja mama -osoba starsza - też dostała rachunek za ten "konkurs" - nigdy nie wysłała żadnego potwierdzenia ze zgodą - po prostu 80-latka nie potrafi.... A wmawiali, że wysyłała - w skrzynce "wysłane" też go nie było...
        • Gość: sou Re: a akcja 'Granie na czekanie'? IP: 194.154.219.* 07.02.11, 13:30
          Sam bredzisz. Włączyli mi, a o tym, że mam 'melodyjkę' dowiedziałem się od dzwoniących. Podobnie włączyli mojej mamie i mojemu szwagrowi. Bez zgody, bez pytania, bez informacji.
      • Gość: MK Re: a akcja 'Granie na czekanie'? IP: *.pani-teresa.com.pl 07.02.11, 11:18
        O f*ck, dzięki za info, też mi to włączyli, muszę sprawdzić czy czasem za to nie płacę :/

> ' Granie na czekanie' - To dopiero jest przekręt.
        > Włączyli to wszystkim. I abonentom i prepaidowcom, bez pytania. Część osób zrez
        > ygnowała ale jak duży procent nie ma bladego pojęcia, że ekstra buli złodziejow
        > i te parę złotych miesięcznie?
    • Gość: Piotr SMS-owe wyłudzanie pieniędzy. Nie grał, ale zap... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.02.11, 10:39
      PLUS nie jest lepszy...
      Dostałem fakturę a na niej napisane: SMS Premuim za 52 PLN!
    • Gość: miki SMS-owe wyłudzanie pieniędzy. Nie grał, ale zap... IP: *.dynamic.chello.pl 07.02.11, 10:39
      To skandal nad skandale. Za to ktoś powinien odpowiedzieć karnie.Jeśli ten Pan nie wysyłal sms- w żadnym przypadku nie powinien płacic. Natomiast jeśli ktoś wymyślił, ze trzeba płacić za sms -y otrzymane- a ktoś inny to zatwierdził- to ludzie ci winni znależć się w kryminale. Co na to Policja, co na to Prokuratura?. Państwo ma obowiązek chronić swoich obywateli przed oszustami.
      • jkredman ależ wysłał i tym samym zaakceptował regulamin 07.02.11, 10:55
        • Gość: MK Re: ależ wysłał i tym samym zaakceptował regulami IP: *.pani-teresa.com.pl 07.02.11, 11:23
          Sęk w tym, że NIE WYSŁAŁ bo nawet nie umiał.
          Ta loteria włącza się automatycznie!

Mój dziadek też nie wysyła smsów a wciągneli go do tej loterii i płacił 5zł dziennie za przychodzące smsy.
          Jak się zorientował, że rachunek za wysoki, poszedłem z nim do Ery i nie mogłem uwierzyć że to prawda. Pani przyznała, że to jest nie fair ale nic nie może zrobić poza wyłączeniem tej loterii. Płacić trzeba.

A najśmieszniejsze jest to, że pierwszy sms jaki dostał to było coś w stylu "Jeśli NIE chcesz brać udziału w konkursie wyślij sms..." Dziadek go zignorował i tym samym wziął udział w konkursie!
          • Gość: Monarchista Re: ależ wysłał i tym samym zaakceptował regulami IP: 213.17.138.* 07.02.11, 15:12
            Gość portalu: MK napisał(a):

> Sęk w tym, że NIE WYSŁAŁ bo nawet nie umiał.
            > Ta loteria włącza się automatycznie!
            >
            > Mój dziadek też nie wysyła smsów a wciągneli go do tej loterii i płacił 5zł dzi
            > ennie za przychodzące smsy.
            > Jak się zorientował, że rachunek za wysoki, poszedłem z nim do Ery i nie mogłem
            > uwierzyć że to prawda. Pani przyznała, że to jest nie fair ale nic nie może zr
            > obić poza wyłączeniem tej loterii. Płacić trzeba.
            >
            > A najśmieszniejsze jest to, że pierwszy sms jaki dostał to było coś w stylu "Je
            > śli NIE chcesz brać udziału w konkursie wyślij sms..." Dziadek go zignorował i
            > tym samym wziął udział w konkursie!

No to fajnie, coraz więcej jest takich konkursów, "umów", i innych, że niewyrażenie sprzeciwu traktowane jest jako zgoda. To tak, jak ktoś podejdzie do mnie i powie "chcesz w mordę?", a potem się tłumaczy, że się zgodziłem, bo nie wyraziłem sprzeciwu.
    • Gość: unfallenangel SMS-owe wyłudzanie pieniędzy. Nie grał, ale zap... IP: *.bluel.net 07.02.11, 10:39
      Jeżeli komuś zdarzyło się wysłać takiego sms-a, niech koniecznie wyśle następnego z wypowiedzeniem umowy i żadnych kolejnych sms-ów od tych oszustów już nie otwiera.
      • masikm Re: SMS-owe wyłudzanie pieniędzy. Nie grał, ale z 07.02.11, 10:55
        teraz to najlepiej nie odbierac żadnych SMS-ów bo nigdy nie wiemy za jaki zapłacimy, wówczas nikt nie bedzie wysylal i firmy ukręca na siebie bicz ale tu trzeba by solidarnosci wszystkich co jest raczej utopia:)
      • Gość: Internauta Re: SMS-owe wyłudzanie pieniędzy. Nie grał, ale z IP: *.dynamic.chello.pl 07.02.11, 10:57
        Gdzie są przedstawiciele państwa?....Co nie widać? Maja wazniejsze sprawy, zajmują sie Smoleńskiem. Żywych ludzi i ich problemy maja w dupie. Trzeba będzie im podczas wyborów dać przegrać z honorem i pozwolić odejść na emeryturę.
        • 3_po_3 z głupotą nie wygrasz lepiej robić na niej kasę 07.02.11, 11:52
          Żenada Internauto co ma państwo do Twojej umowy z operatorem

Gość portalu: Internauta napisał(a):

> Gdzie są przedstawiciele państwa?....Co nie widać? Maja wazniejsze sprawy, zajm
          > ują sie Smoleńskiem. Żywych ludzi i ich problemy maja w dupie. Trzeba będzie im
          > podczas wyborów dać przegrać z honorem i pozwolić odejść na emeryturę.
          • xnonorx Re: z głupotą nie wygrasz lepiej robić na niej ka 07.02.11, 17:17
            > Żenada Internauto co ma państwo do Twojej umowy z operatorem

Może to, że płacisz podatki i jednocześnie pensje tym, którzy prawo ustanawiają? Jakieś 70% pieniedzy wraca do państwa w formie najróżniejszych podatków. Uważasz, że za taką sumę nie powinno się wymagać UCZCIWEGO prawa tępiącego oszustów?
            • 3_po_3 Re: z głupotą nie wygrasz lepiej robić na niej ka 08.02.11, 09:29
              bozesz z tym narodem jest znacznie gorzej niz myslałam. Nic tylko skubać debili. Problem w tym Xnocos tam ze Ci frajerzy sami zgodzili sie na udział w tej debilnej loterii.

Jeśli zechcesz wsadzic sobie szyszke w dup# to państwo ma stac na strazy twej d... i pilnowac zebys tego nie robił. To moze wrócmy do socjalizmu tam państwo dbało o wszystko, planowało wszystko, zeby obywatelom żyło się dostatniej lepiej i co... jakoś się tym obywatelom to wcale nie podobało.

No cóz frajerskie polactwo MYŚLEĆ, i jeszcze raz myslec

• maz-47 SMS-owe wyłudzanie pieniędzy. Nie grał, ale zap... 07.02.11, 10:45
      Nie wiem o co chodzi, ale mnie też przysyłają różne SMS-y konkursowe z Ery. Po przeczytaniu natychmiast je kasuję i nigdy nie miałem problemu z rachunkiem, by naliczono mi coś więcej niż się należy. Płacę 20 zł/m-c w taryfie" Nowa Era 40" i mam w zamian ponad 100 minut do wykorzystania. Nie zamierzam ani zrywać umowy, ani przenosić się do konkurencji. Gdzie indziej wcale nie jest różowo...
      • Gość: pawello2030 Re: SMS-owe wyłudzanie pieniędzy. Nie grał, ale z IP: *.ssp.dialog.net.pl 07.02.11, 10:58
        Niestety mam złą wiadomość. Opłata o której mowa w temacie jest pobierana niezależnie od tego, czy wysyłasz albo nie wysyłasz chęci udziału w konkursie. Z automatu odbierasz SMS, bo masz symbol koperty w komórce, odczytujesz początek wiadomości np: "Możesz wygrać AUDI lub 100000 PLN tylko w naszym super konkursie...itd. " Zazwyczaj po przeczytaniu tego wstępu kasujesz SMS a . A oszustwo polega na tym, że w ostatnim wierszu, którego nie czytasz, jest umieszczona informacja :"Odebranie tego SMS a to koszt 3, 69 (czy ileś tam nie wiem dokładnie, bo zmieniono stawki VAT na 23%), a jeśli nie chcesz otrzymywać takich wiadomości wyślij SMS o treści REZYGNUJĘ ( może też być NIE GRAM, ODMOWA UDZIAŁU itp). Biorąc to pod uwagę, o kosztach dowiadujesz się po otrzymaniu faktury.
        • jkredman jak miałeś taki przypadek - to pisz do operatora 07.02.11, 11:31
          wezwanie do zwrotu nienależnie pobranej kwoty - na razie w Polsce nie ma zasady że za rozmowy i sms płaci nadawca i odbiorca [nie ma też takich zapisów w cennikach operatorów - więc nie ma podstawy do pobrania należności za odebrany sms, a wysyłając w odpowiedzi sms wyrażasz zgodę na udział w konkursie i późniejsze płatności,

ale taki mamy UOKiK, takie mamy państwo - ważniejsze interesy wielkich niż mały, szary człowiek

ps. z Erą miałem taki przypadek, na miesiąc przed zakończeniem umowy napisałem że rezygnuję z ich usług z dniem takim to a takim, na wypowiedzeniu przedstawiciel ERY zaznaczył że rozwiązanie umowy nastąpi parę dni później na koniec okresu rozliczeniowego, i rzeczywiście abonament został w tym wskazanym przez pracownika terminie zamknięty, a pazerna ERA naliczyła sobie za okres pomiędzy dniem zakończenia umowy promocyjnej, a narzuconym przez siebie terminem zakończenia umowy opłatę w pełnej wysokości [abonament był promocyjny - zresztą jak wszystkie abonamenty w tej sieci], oczywiście upomniałem się i dostałem zwrot [to nie ja przedłużyłem czas trwania umowy promocyjnej], ale ilu nie dostrzega wyższej ostatniej opłaty, albo myśli że tak musi być
        • 3_po_3 Re: SMS-owe wyłudzanie pieniędzy. Nie grał, ale z 07.02.11, 11:57
          mam erę i nigdy czegos takiego nie dostałam. Chyba masz bujna wyobraźnię. A co do lufdzi co to niby nie wyrazali zgody to myślę, że raczej wysłali zgodę nieświadomie pewnie tak było z tym 84 latkiem (któremu bardzo współczuję) otworzył sms a potem chciał go zamknac i naciskając co się dało wysłalm nie chcacy zgodę.
          Gość portalu: pawello2030 napisał(a):

> Niestety mam złą wiadomość. Opłata o której mowa w temacie jest pobierana nieza
          > leżnie od tego, czy wysyłasz albo nie wysyłasz chęci udziału w konkursie. Z aut
          > omatu odbierasz SMS, bo masz symbol koperty w komórce, odczytujesz początek wia
          > domości np: "Możesz wygrać AUDI lub 100000 PLN tylko w naszym super konkursie..
          > .itd. " Zazwyczaj po przeczytaniu tego wstępu kasujesz SMS a . A oszustwo poleg
          > a na tym, że w ostatnim wierszu, którego nie czytasz, jest umieszczona informac
          > ja :"Odebranie tego SMS a to koszt 3, 69 (czy ileś tam nie wiem dokładnie, bo z
          > mieniono stawki VAT na 23%), a jeśli nie chcesz otrzymywać takich wiadomości wy
          > ślij SMS o treści REZYGNUJĘ ( może też być NIE GRAM, ODMOWA UDZIAŁU itp). Biorą
          > c to pod uwagę, o kosztach dowiadujesz się po otrzymaniu faktury.
          • Gość: MK Re: SMS-owe wyłudzanie pieniędzy. Nie grał, ale z IP: *.pani-teresa.com.pl 07.02.11, 16:20
            Niestety to prawda. Sam mam Erę i nie dostałem takiego smsa nigdy, ale mój dziadek już tak. I przez tydzień przekonywałem go że odbiór sms nie może być płatny i że panikuje niepotrzebnie, dopóki nie pojechaliśmy do Ery i pani potwierdziła, że to prawda!

Może wysyłają te smsy tylko do niektórych (starszych?) osób?
            • unhappy Re: SMS-owe wyłudzanie pieniędzy. Nie grał, ale z 07.02.11, 20:43
              Niektórzy dostali subskrypcję usługi prenumeraty (SMS MT) po wysłuchaniu komunikatu reklamowego i wciśnięciu klawisza, bodajże 1. Rzecz w sądzie nie do obrony, więc w takim wypadku należy pisać reklamację z prośbą o podanie informacji w jaki sposób abonent przystąpił do konkursu.
          • Gość: Ja Re: SMS-owe wyłudzanie pieniędzy. Nie grał, ale z IP: *.aster.pl 07.02.11, 21:42
            > mam erę i nigdy czegos takiego nie dostałam.

Widocznie pracownicy operatora nie dostają :). Skończ z tym PR-em, nie dadzą Ci za to podwyżki.

Ja z telefonu komórkowego korzystam sporadycznie. Muszę go mieć (od 10 lat), ale tylko po to, żeby w sytuacji awaryjnej był ze mną jakiś kontakt. Karta prepaid, najtańsza (za 5 zł), Orange... Przez rok odbieram sobie wszystkie telefony, jak muszę zadzwonić to doładowywuję bezpośrednio przed wykonaniem telefonu, po roku kartę wyrzucam i kupuje nową. Żadni oszuści nie mają moich danych, co roku muszę jednak przejść się do banku i zmienić numer na sms-y do przelewów. Potwierdzam - Orange też oszukuje, przyszło ostatnio kilka sms-ów, zanim zdążyłem je przeczytać już usłyszałem: "połączenie nie może być zrealizowane, brak środków na koncie". Tych oszustów pewnie szlag trafia :). Poskarżyłem się e-mailowo do BOK-u, jaki skutek będzie nie wiem, po pierwszej skardze szybko przyszły dwa następne sms-y od "przedsiębiorców", po drugiej przestali, pewnie dlatego, że skarga była też do wiadomości mediów.
            Takie użytkowanie telefonu jest dosyć uciążliwe, ale w sumie to akurat w moim wypadku da się żyć. Kiedy Polska wejdze w orbitę wpływów cywilizacji Europejskiej to być może wykupię jakiś abonament, ale dopiero wtedy, gdy takie oszustwa będą ścigane z urzędu a nie na wniosek poszkodowanego. Przekaż to swoim szefom, może zrozumieją, że prawdziwe pieniądze zarabia się na długotrwałej solidnej usłudze a nie na krótkotrwałym chwilowym przekręcie. Bo jak dalej będziecie oszukiwać, to niedługo te wszystkie 80-letnie dziadki będą robić tak samo jak ja, i wtedy Twoje wynagrodzenie spadnie.
            • maz-47 Re: SMS-owe wyłudzanie pieniędzy. Nie grał, ale z 07.02.11, 23:39
              Ależ ty bredzisz, rany boskie!
              Gdyby wszystkich w Polsce tak mieli naciągać, jak ciebie, to nikt nigdy nie kupował by abonamentu komórkowego!
              Miliony ludzi mają komórki, a tu wyjeżdża, paru "pokrzywdzonych przez los" (zapewne na własne życzenie) i robią forumową kampanię potępiającą operatorów komórkowych i ich abonentów.
              A może to frajerów tylko rolują?...
              • Gość: Ja Re: SMS-owe wyłudzanie pieniędzy. Nie grał, ale z IP: *.aster.pl 08.02.11, 08:10
                > Ależ ty bredzisz, rany boskie!

Nie używaj imienia Pana Boga Twego nadaremne!

> Miliony ludzi mają komórki, a tu wyjeżdża, paru "pokrzywdzonych przez los"

Paru? Znasz skalę zjawiska? Poproś szefa, może pokaże Ci wykazy.

> A może to frajerów tylko rolują?...

No właśnie... Chodzi o to, że Wy, pracownicy tych "przedsiębiorców" uważacie całą resztę za "frajerów". Dlatego wyszło Ci tylko "paru pokrzywdzonych"... Miejsce oszustów jest w pierdlu a w Twój prymitywny PR i tak nikt nie uwierzy.
              • marcinos4 Re: SMS-owe wyłudzanie pieniędzy. Nie grał, ale z 14.02.11, 09:03
                Cóz może trochę za ostre słowa ale jest coś w tym że w dużej mierze sami sobie jesteśmy winni. Moja matka juz miała więcej rozumu, za nim wysłała wiadomośc w loterii pusty sms to kazał mi znaleźć sobie w necie regulamin i go przeczytała. Więc jak widać starsze osoby mają wiecej rozsądku.
              • Gość: gośc Re: SMS-owe wyłudzanie pieniędzy. Nie grał, ale z IP: *.adsl.inetia.pl 15.02.11, 22:35
                Na własne życzenie???? Człowieku chyba nie wiesz o czym mówisz??? Wyobraż sobie odbirasz tel z normalnego nr 604...900 sory środka już nie pamiętam i słyszysz jakąś muze i jakiś automat coś klepie, rozłanczasz się i zaczynają ci naliczać 4.99 dziennie. nie czytasz esemesów z reklamami bo nie interesuja mnie a faktura cie zabija.... Więc jak tu możemy mówić o własnym życzeniu?????
                • ladypiglet Re: SMS-owe wyłudzanie pieniędzy. Nie grał, ale z 16.02.11, 09:13
                  Ja wiem tylko, że jesli chodzi o loterie pusty sms to trzeba najpierw wyslac smsa zeby wziac udzial w loterii i na pewno nie nalicza Ci pieniedzy jesli nie wysylasz smsow i nie bierzesz udzialu w zabawie.
                  • unhappy Re: SMS-owe wyłudzanie pieniędzy. Nie grał, ale z 16.02.11, 10:00
                    ladypiglet napisała:

> Ja wiem tylko, że jesli chodzi o loterie pusty sms to trzeba najpierw wyslac sm
                    > sa zeby wziac udzial w loterii i na pewno nie nalicza Ci pieniedzy jesli nie wy
                    > sylasz smsow i nie bierzesz udzialu w zabawie.

Ale jak to co napisałaś ma się do treści artykułu? ERA zapisywała niektórych ludzi na prenumeratę SMS za pomocą serwisu IVR. Niektórzy mogli się o tym dowiedzieć dopiero z rachunku!
                    • ladypiglet Re: SMS-owe wyłudzanie pieniędzy. Nie grał, ale z 21.02.11, 11:35
                      No to nieźle w takim razie. Trzeba zawsze czytać regulamin i brać udział tylko w sprawdzonych loteriach. Pusty sms na przyklad z tego co wiem miał już kilkanaście edycji, wiec moim zdaniem godna zaufania loteria.
                      • unhappy Re: SMS-owe wyłudzanie pieniędzy. Nie grał, ale z 21.02.11, 19:37
                        ladypiglet napisała:

> No to nieźle w takim razie. Trzeba zawsze czytać regulamin i brać udział tylko
                        > w sprawdzonych loteriach. Pusty sms na przyklad z tego co wiem miał już kilkana
                        > ście edycji, wiec moim zdaniem godna zaufania loteria.

Nie znam godnej zaufania loterii SMS, której organizatorzy nie cięli by w ch*. Organizatorzy loterii pusty sms nie są tutaj żadnym wyjątkiem. ERA po prostu przegięła. Przegięła tak bardzo, że wnerwiła UKE, które do tej pory dość spokojnie podchodziło do SMS'owych wyłudzaczy. Dla przykładu: czy biorąc udział w loterii pusty sms jesteś w stanie oszacować prawdopodobieństwo wygranej? Czy loteria pusty sms nie wysyła do użytkowników debilnych smsów w stylu "Już pakujemy wygraną. Wystarczy jeden SMS!"?
                        • ladypiglet Re: SMS-owe wyłudzanie pieniędzy. Nie grał, ale z 22.02.11, 10:52
                          No ale pusty sms to jak sama nazwa wskazuje jest to loteria wiec dla mnie na przyklad jest oczywiste, ze nie kazdy wygrywa ale moim zdaniem kazdy ma taka samą szanse żeby wygrać.
                          • unhappy Re: SMS-owe wyłudzanie pieniędzy. Nie grał, ale z 22.02.11, 11:24
                            ladypiglet napisała:

> No ale pusty sms to jak sama nazwa wskazuje jest to loteria wiec dla mnie na pr
                            > zyklad jest oczywiste, ze nie kazdy wygrywa ale moim zdaniem kazdy ma taka samą
                            > szanse żeby wygrać.

A to już zależy od, zazwyczaj celowo pisanego bełkotliwym legalese, regulaminu. Nie jesteś w stanie oszacować szansy wygranej, bo ilość losów stale rośnie, a zasady gry są trudne do pojęcia dla znakomitej większości uczestników. Już z tego powodu branie udziału w takich loteriach jest nierozsądne. Do tego dochodzą esemesy, przy pomocy których operator wyłudza kolejne esemesy, wprowadzając uczestników w błąd: "Pakujemy wygraną. Wystarczy 1 SMS" i tak dalej w ten deseń.

Przykłady:

"TAKI PRZELEW! 30.000 zl jest!!! Wyslij pusty SMS na 74500! NATYCHMIAST!! 4,92"

"PO RAZ OSTATNI wzywamy do wyslania PUSTEGO SMSa na 74500 Przelew 30.000 zl zostanie wykonany! 100% PRAWDY! 4,92"

I tak dalej w ten deseń. Przy każdej edycji (zapisuję się na każdą) przychodzi między 20 a 30 esemesów. Treść tych esemesów to ewidentna próba wprowadzenia w błąd. Wyobraź sobie, że oddałaś buty do szewca. I ów szewc po kilku dniach przysyła ci esemesa:

"BUTY GOTOWE. PROSZĘ PRZYJECHAĆ"

Przyjeżdżasz a szewc ci mówi, że owszem, gotowe ale nie twoje i zaczyna się śmiać:
                            - Ha ha ha, świetny dowcip!

Dasz mu w ryj, czy grzecznie podziękujesz i zapytasz o regulamin?
              • Gość: stokrotka Re: SMS-owe wyłudzanie pieniędzy. Nie grał, ale z IP: *.bialystok.vectranet.pl 20.02.11, 11:57
                koniec terminu umowy i koniec kontaktu z naciągaczami a mam tel. w Erze od 12 lat koniec naciągaczy i głupich reklam. Hańba przez swoją pazerność straciliście mil. kientów
        • Gość: unfallenangel Re: SMS-owe wyłudzanie pieniędzy. Nie grał, ale z IP: *.bluel.net 07.02.11, 13:15
          Taka możliwość, że brak wyraźnej rezygnacji z otrzymanej oferty oznacza jej przyjęcie - z tego, co pamiętam - jest możliwa wyłącznie pomiędzy pozostającymi ze sobą w stałych stosunkach gospodarczych przedsiębiorcami, ale na pewno nie pomiędzy przedsiębiorcą i konsumentem. W żadnym sądzie przedsiębiorca stosujący praktyki, o jakich piszesz, nie wygra sprawy.
    • Gość: asd Era sieć frajera IP: *.cyf-kr.edu.pl 07.02.11, 10:49
      ...
    • Gość: pawello2030 SMS-owe wyłudzanie pieniędzy. Nie grał, ale zap... IP: *.ssp.dialog.net.pl 07.02.11, 10:49
      Kontynuując temat płatnych SMS ów, w Plusie też jest ten proceder i operator zapewnia, że nie ma z tym nic wspólnego. Szkoda trudu i pieniędzy, jak tak będą oszukiwać klientów, to sieci komórkowe upadną, ja już myślę o rezygnacji z Plusa, a skoro Era to samo uprawia, to jakiego operatora wybrać?
      • nople Re: SMS-owe wyłudzanie pieniędzy. Nie grał, ale z 07.02.11, 12:02
        Operatorzy właśnie w ten sposób się tłumaczą - również odnośnie zalewu reklamowych smsów.
        Wygodne podejście.
        • Gość: Drwal Re: SMS-owe wyłudzanie pieniędzy. Nie grał, ale z IP: 89.231.200.* 07.02.11, 16:08
          Tylko jakoś dziwnie operatorzy nie blokują numerów, które brużdżą. Więc ich tłumaczenie jest co najmniej durne bo sprawa dotyczy ich bezpośrednio. Nie reagują więc niezależnie od ich tłumaczeń są winni. Tak jak paserka, nie musiałeś ukraść ale jak sprzedajesz kradzioną rzecz to jesteś winny.

A tak w ogóle to się dziwię, że jeszcze nie ruszono w tej sprawie z pozwami zbiorowymi. Masę osób pisze, że dlaczego prokuratura się za to nie bierze itd. No to złóżcie donos do prokuratury, a nie czekajcie aż ktoś was wyręczy.

Można zrobić stronkę, choć pewnie już taka jest, zrzeszająca ludzi oszukanych przez telekomy i do sądu.
    • mundi8 SMS-owe wyłudzanie pieniędzy. Nie grał, ale zap... 07.02.11, 10:51
      Zarobi dobrze Era, zarobi firma organizująca konkurs! Na kim? Na biednym człowieku. Skojarzenie jest jedno:"wilczy kapitalizm"! Odnosi się wrażenie, że szefowie PTC nie wiedzą jakie znaczenie ma wizerunek firmy.Zaufanie klientów do firmy, identyfikacja się z firmą to podstawa sukcesu.Co oni robili na szkoleniu z wizerunku firmy? Spali? Sugerowałem żonie Erę, ale teraz jej odradzę-po co nam kłopoty?
    • Gość: KingMoney Re: SMS-owe wyłudzanie pieniędzy. Nie grał, ale z IP: *.dynamic.chello.pl 07.02.11, 10:53
      Sku******y.
      Miałem z eRą do czynienia w latach 2001-2003 - nigdy więcej.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka