Dodaj do ulubionych

Internet TP-Ważne !

13.04.11, 19:42
Witam, od kilku dni borykam się z problemem dot. mojego internetu (Neostrada TP 2mb). Do soboty wszystko było w porządku ale już od niedzieli codziennie po godzinie 13 predkość mojego internetu sięga ledwie 1/10 tego co powinienem mieć... Komputer jest nowiusieńki, bez syfu. Do tej pory nie miałem problemów. Dodam, że korzystam z modemu Livebox.

Pytanie nasuwa się następujące: Czy Wy, Żychliniacy także odczuwacie jakieś problemy ze strony neostrady? Głównie chodzi mi o prędkość pobierania (powinna wynosić ok. 250 kb/s u mnie wynosi ledwie 30 kb/s), prędkość ładowania się stron internetowych, ping (u mnie sięga ponad 300ms).

PS. Pytanie kieruję do obecnych klientów TP używających Neostrady. Nie życzę sobie jakichkolwiek obelg w kierunku TP ani mojej osoby. Żychliniacy wykażcie się !
Obserwuj wątek
    • ronin.pl Netia to samo, tego samego dnia 13.04.11, 22:53
      Netia 6 Mb to samo, w sobotę 6 Mb śmigało jak zwykle od roku.
      W niedziele klops, spadek do 1 Mb. Od razu zadzwoniłem do Netii, powiedziano mi, ze problem w poniedziałek zostanie rozwiązany. W poniedziałek dostałem sms-a, że wina leży po stronie TP SA, ponieważ centrala w Żychlinie jest już przeciążona i Netia negocjuje z TP SA rozbudowę centrali. Jednocześnie przekazano mi, ze może to potrwać nawet 3 miesiące !!.
      Znów telefon do Netii w którym przekazałem im, że sorry, ale 1 Mb jest niezgodny z umowa i mnie nie satysfakcjonuje. Miła Pani z telefonii zaproponowała mi obniżkę abonentu do ceny abonentu za 1 Mb ... czyli z 60 do 50 zł. ... No cóż, nie przyjąłem tej jakże interesującej propozycji. Zaproponowałem w ramach ugody 6-krotna obniżkę zarówno abonentu na internet jak i na telefon z którego w ogóle nie korzystam, a muszę go mieć aby mieć net. Miła Pani nie mogła jednak się na to zgodzić. Po tej miłej konwersacji doszliśmy do wniosku, że powinienem złożyć reklamację o rozwiązanie umowy ... Ponieważ przez ten rok z netia było naprawdę cool, 6 Mb praktycznie nie zwalniało, dam im z tydzień szansy. Potem z bólem rozwiążę umowę, chyba, ze ich papugi mają w niej haka, którego nie zauważyłem (maja na pewno ;-) ).

Ale jedno mnie dziwi, do takiego zwolnienia powinno dojść raczej w środku tygodnia, nie w niedzielę, w ramach powiedzmy podłączenia nowej dużej grupy nie tyle abonentów, co klienta korporacyjnego. Chyba, ze coś im na łączach w Żychlinie padło. Nie wiem. Ale wiem jedno, warto do nich dzwonić i grozić rozwiązaniem umowy. im więcej osób zadzwoni i temat poruszy, tym szybciej awarią naprawią.
      • riddley Re: Netia to samo, tego samego dnia 14.04.11, 16:42
        Dziękuję za tą informację, będzie ona stanowić mi jako pomoc w rozmowie z TP, którą jakoby mam zamiar przeprowadzić w sobote w Kutnie. Dzwoniłem kilkakrotnie-zbywano mnie. Pojadę osobiście i coś mi się zdaje, że nie odpuszczę, w razie czego będę na bieżąco informował o wynikach negocjacji w tym temacie. Pozdrawiam :)
        • ty.2 Re: Netia to samo, tego samego dnia 15.04.11, 07:42
          U mnie jest to samo z TP. Dokładnie od godziny 13 w niedzilę. Mam 2 MB i co z tego ,wieczorami jak juz uda sie otowrzyć strone teestową ,ping mam nieraz 900 :D. Więc TP dało iciała na całej linii. Zrobiłam juz 2 zgłoszenia. Jedyne co dostaję to sms,że są wtrakcie naprawy. Też jestemciekawa jak jest z rozwiązaniem umwoy .
          • riddley Re: Netia to samo, tego samego dnia 15.04.11, 14:05
            Jadę jutro postaram się to załatwić z nimi. W radiu usłyszałem, że jeżeli nie mamy 90% tego co mamy w umowie przez dłużej niż 24 godziny to nie musimy płacić abonamentu, my niestety nie mamy 90% tylko przez 22 godziny więc raczej się o to nei możemy ubiegać. Chociaż tu już nie chodzi o to. Jeżeli sprawdzi się "czarny scenariusz" który któryś z użytkowników napisał wcześniej, tj. 3 miesiące mogą potrwać naprawy, rezygnuje. Chociaż jak tu zrezygnować jak internet czy to z netii czy od naszych lokalnych dostawców jest na łączach TP ? W takim razie nie możemy mieć internetu w Żychlinie ? Sam nie wiem co o tym myśleć. Pozdrawiam!
            • neto-man Re: Netia to samo, tego samego dnia 15.04.11, 16:01
              Nie wszyscy nasi dostawcy mają łącza z TPS :) jest jeden co ma inne łącze ale nie powiem bo nie będe robił reklamy. Net mi zapi... a na dodatek mam zewnętrzne IP i mogę ciągnąc ile się da bez ograniczeń
              • riddley Re: Netia to samo, tego samego dnia 15.04.11, 16:59
                Napisałem, że większość ma na łączach TP, nie wszyscy. Po drugie prosiłem, żeby się wypowiadać na temat, ale dziękuję za info :) Hmm i tak nie ufam lokalnym dostawcom :) Pozdrawiam Cię Neto-Man.
                • ronin.pl Re: Netia to samo, tego samego dnia 16.04.11, 18:33
                  Sorry, ale wg mojej wiedzy, żaden z innych dostawców na terenie miasta nie jest w stanie zaproponować 6 Mb (nawet stałych 2 Mb). Na łączności radiowej jest to fizycznie niemożliwe, chyba, że ktoś rozprowadza dsl po kablu w wąskiej grupie znajomych, ale to coś zupełnie innego. Też mogę założyć sobie dsl i się chwalić, ale nikt poza mną i moimi 2-3 sąsiadami (domki) nikt z tego nie skorzysta. A problem jak widać dotyczy wszystkich.

Choć dziś UWAGA .. 6 Mb śmiga na razie cały dzień (w tej chwili 782 KBs)
                  • neto-man Re: Netia to samo, tego samego dnia 16.04.11, 22:56
                    Ronin masz słabą wiedzę jeśli chodzi o wszystkich dostawców jak i również bardzo słabą wiedzę techniczą :)
                    • ronin.pl Re: Netia to samo, tego samego dnia 17.04.11, 15:42
                      Być może, ale to nie moja wiedza, tylko wiedza przekazana niespełna rok temu mi, przez dwóch dostawców netu w Żychlinie, od których chciałem dostać stałe 5 do 10 Mb. Każdy z nich odpowiedział mi, ze to technicznie niemożliwe. Także chyba oni maja słabą wiedzę o tym co sprzedają. Jak masz taką wiedzę to może się nią podzielisz? Bo jakoś Ci nie wierzę i w twoja wiedzę też ;-D
                      • neto-man Re: Netia to samo, tego samego dnia 17.04.11, 18:25
                        Ronin już napisałem że nie będę robił reklamy. Ale wiem co piszę. Jesli chodzi o przesył 6 MB po radiu to pikuś powiem więcej to Pan Pikuś.
                        • riddley Re: Netia to samo, tego samego dnia 18.04.11, 21:15
                          Witam ponownie, nie byłem w TP aczkolwiek sytuacja minimalnie się poprawiła.

PS. Zasięgałem wiedzy u eksperta i radiówka 6mb nie ma takiej możliwości żeby była stała ;] Jeśli panowie chcą podyskutować proszę nie w tym wątku, pozdrawiam Żychliniaków ;)
                          • neto-man Re: Netia to samo, tego samego dnia 19.04.11, 09:06
                            Ufff też już kończę bo widze że sami eksperci na tym forum. Stabilny link o przepustowości grubo przekraczającej 6 mb mozesz sobie zestawić w domowym zaciszu przy pomocy taniego pudełka z mediamarkt dotyczy to linku w jedną i w drugą stronę upload i download. Pozdrawiam i juz nie przekonuję dalej bo jak wyżej już napisałem sami eksperci jak na giełdzie samochodowej.
    • ty.2 Re: Internet TP-Ważne ! 02.05.11, 14:51
      znowu dziś od rana problem z neostrada.......co oni wyprawiaja
      • riddley Re: Internet TP-Ważne ! 02.05.11, 15:23
        Otóż to, od samiuteńkiego rana neostrada działa niczym 128 kb/s, strony wczytują się długo, ping wok. 350, jednym słowem nic nie da się zrobić, 'ty2' proszę o twój nr gadu gadu, mam kilka pytań a forum tak tnie, że nie idzie się dogadać.
    • riddley Przeciążona centrala 04.05.11, 08:41
      Dzwoniłem wczoraj trzykrotnie:

1 raz - "yhymm widzę tu błędy w portach wyczyszczę to, za pół godziny jeśli się nic nie zmieni proszę o telefon"
      2 raz (powiedziałem, że miałem się zgłosić jeśli nie będzie poprawy-odebrał ktoś inny -
      "yhym.. Ja także widzę błędy w portach ale to nie od tego" (ciekaw jestem skąd one są skoro miały zostać wyczyszczone)
      3 raz - wyjaśniłem sprawę, konsultant jąkając się "ah tak, to muszą być przeciążenia w ciągu 48 godzin powinno wrócićwszystko do normy"

W takim razie pytam się Was Żychliniaków, skoro w ciągu 48 godzin powinni to naprawić to czemu problem ciągnie się drugi miesiąc?
      • riddley Re: Przeciążona centrala 25.08.11, 16:02
        Problem ponownie daje o sobie znać czy też zanotowali państwo spadek transferu ? U mnei z 6mb zrobiło się 128kb :/ Przewidywany termin naprawy 30.11.11 ŚMIECH!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka