Dodaj do ulubionych

Podcięli skrzydła

IP: 213.17.170.* 07.05.04, 08:00
No to chciałbym, żeby teraz łódzcy posłowie każdy po kolei wytłumaczyli się
ze swojej decyzji. A swoją drogą Piłat to dobre nazwisko dla gościa, który
działa w taki sposób.No i ta troska posła z Opola o zdrowie nas Łodzian jest
wzruszająca. Jednym słowem chamstwo i granda.
No i teraz naturalnie do boju trzeba znieść ten zapis bo lobby z innych miast
i portów lotniczych nie może podstawiać nam nogi. Mam nadzieję, że są jeszcze
Sądy w Polsce a jak nie to jest już na szczęście Bruksela i Strasburg.
Obserwuj wątek
    • Gość: Małgorzata Re: Podcięli skrzydła IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 07.05.04, 08:28
      Tak głosoowali z zemsty posłowie SLD!
      • Gość: gm Re: Podcięli skrzydła IP: 193.28.230.* 07.05.04, 09:08
        nie tylko SLD. to tylko potwierdza teze ze poslowie nie wiedza jekie sa
        konsekwencje ich glosowania ( wczesniej ustawa o VAT). Dolozyla jeszcze
        warszawka zeby nie miec konkurencji a to ze ten nadgorliwiec jest z Opola to
        przypadek
      • Gość: spekulant RK-N na sznurku SLD IP: *.p.lodz.pl 07.05.04, 09:17
        Chetnie przeczytam dalsze spekulacje na temat :

Kto za tym stoi ;-)

Czy sie myle czy
        "Poprawkę dotyczącą łódzkiego lotniska wniósł na posiedzeniu Komisji
        Europejskiej poseł Jerzy Czerwiński, poseł z Opola, członek Ruchu Katolicko-
        Narodowego" ktorej szefem jest ...
        Macierewicz Antoni znany lewicowiec idacy reka w reke z SLD.

Moja propozycja/spekulacja :

A moze ustalenia byly na linii
        Zjednoczenie Chrześcijańsko-Narodowe -Ruch Katolicko-Narodowy
        Brzmi niezle i durzo bardziej ... po linii programowej

• adamco Re: Podcięli skrzydła 07.05.04, 09:07
      Chicłbym zaapelować do dziennikarzy aby zmusili parlamentarzystów Ziemii
      Łódzkiej do udzielenia bezpośredniej odpowiedzi dlaczego głosowali za przyjeciem
      poprawek hamujących rozwój transportu lotniczego w Łodzi. Nie ma co ukrywać że
      sprawa śmierdzi na kilometr jakimś lobbingiem innych portów lotniczych, ale
      dlaczego nasi reprezentanci przykładają do tego ręce?
    • Gość: Tomasz J Zróbmy protest Łodzian IP: 62.233.229.* 07.05.04, 09:11
      Powinniśmy jako Łodzianie zorganizować akcję mailową przeciw tej bzdurze!
      Wysyłać setki, tysiace maili do Prezydenta, do tego Piłata i wszędzie gdzie to
      tylko ma sens.
      Czy dziennikarze "Gazety" mogliby przygotowAc podpowiedni tekst? Ja niestety
      nie umiem pisać protestów, ale się chetnie podpiszę i roześlę do wszystkich
      swoich znajomych. Oni także na pewno nie odmówią.
      • Gość: Albert Akcja mailowa IP: *.toya.net.pl 07.05.04, 09:22
        Najlepszym sposobem jest obecnie wysyłanie listów do Prezydenta, który może
        zawetować Ustawę.
        Służę moim tekstem:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=390&w=12457241&a=12457961
        Wysyłając maila do Prezydenta najlepiej skorzystać z gotowego formularza:
        www.prezydent.pl/poc/index.php3
    • makur Re: Podcięli skrzydła 07.05.04, 09:21
      Zapamiętajmy sobie nazwiska tych Państwa, i w następnych wyborach po prostu na
      nich nie głosujmy. A w następnej kampaniii wyborczej warto też będzie tę
      sprawę "wyciągnąć".

pzdr. Marcin (makur AKA beers)
    • michal.ch Re: Podcięli skrzydła 07.05.04, 09:35
      Panowie, to mamy już co robić w najbliższym czasie. To w kwestii organizacji.
    • Gość: mr x To w takim razie powinni tez dac normy na Okecie! IP: *.p.lodz.pl 07.05.04, 09:40
      Ono tez jest w miescie i blisko osiedli!
      • michal.ch Re: To w takim razie powinni tez dac normy na Oke 07.05.04, 09:43
        I ruch Okęcie ma wiekszy, więc bardziej hałasuje.

Czyżby warszafka srała po gaciach obawiając się, że może w pobliżu wyrosnąc
        jakiś mały konkurent?
    • Gość: Marti Re: Podcięli skrzydła IP: *.toya.net.pl 07.05.04, 09:45
      To już są kpiny! Ci ludzie, co reprezentują nasze województwo i miasto w sejmie
      to nie wiem za co oni pieniądze biorą!!!Jak tak dalej pojdzie to w naszej Lodzi
      to nam wszystko zabiora, co bedzie mozliwe... Lotniska to na pewno nam nie
      pozwola miec z prawdziwego zdarzenia,bo przeciez Okecie by stracilo... W d....
      mam okecie i nigdy nie polece z tego lotniska.bede wolal leciec do kolonii z
      Lodzi i tam sie przesiasc!!!!!Nop a na marginesie, to jak tak dalej pojdzie to
      ja proponuje referendum nad autonomia dla wojewodztwa:)! Beda mieli Ci z Wawy
      wtedy problem jak im srodek Polski by chcial sobie odejsc:) A podajcie adres do
      Kancelarii Prezydenta Rp i do tego Urzedu jakiegos smiesznego od Lotnictwa zeby
      mozna tam bylo zaprotestowac chociaz, bo to sa kpiny normalnie...
      Marti..lodzianin
      • makur Re: Podcięli skrzydła 07.05.04, 10:51
        Gość portalu: Marti napisał(a):

>
        >a na marginesie, to jak tak dalej pojdzie to
        > ja proponuje referendum nad autonomia dla wojewodztwa:)! Beda mieli Ci z Wawy
        > wtedy problem jak im srodek Polski by chcial sobie odejsc:)

Ha,ha! Niezły pomysł! Niech żyje Wolne Miasto Łódź! :-))))
    • Gość: MarcinK Re: Podcięli skrzydła IP: *.zapora / 212.160.172.* 07.05.04, 09:53
      Proponuję zrobic stronę WWW z nazwiskami posłówz Łodzi i regionu, którzy
      głosowali de facto przeciwko Lublinkowi z informacją, żeby na nich nie głosować.

MK
      • krzykowal Dajcie mi tylko nazwiska 07.05.04, 10:32
        Mogę to podwiesić zaraz w formie strony WWW i podam adres. Potrzebuję nazwisk.
        Marcin - 11 maja jestem w Wawie. Gdyby wtedy było spotkanie z Prezydentem było
        by super. Ba - może zrobimy dwuosobową pikietę? :))))

pzdr
        Krzysiek
        • default_user Re: Dajcie mi tylko nazwiska 07.05.04, 10:39
          są tutaj:
          orka.sejm.gov.pl/SQL.nsf/glosowania?OpenAgent&4&73&54
          imienna lista, po kliknięciu na niebieski numerek
          Pozdrawiam
          M..M
          • default_user Re: Dajcie mi tylko nazwiska 07.05.04, 10:44
            Od głosu wstrzymali się:
            - Ewa Kantor - niezrzeszona
            - Jan Olszewski - ROP
            Pozstali obecni głosowali ZA!!!
            M..M
          • krzykowal Re: Dajcie mi tylko nazwiska 07.05.04, 11:37
            Ale ja nie wiem KTO jest z naszego województwa :)

pzdr
            Krzysiek
            • Gość: Albert Re: Dajcie mi tylko nazwiska IP: *.toya.net.pl 07.05.04, 11:54
              No właśnie ja też nie jestem pewny czy znam wszystkie nazwiska posłów z woj.
              łódzkiego.
            • Gość: gość imienna lista IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.04, 13:28
              Nazwiska posłów z województwa łódzkiego i oddane glosy:

• Baszczyński Krzysztof, SLD ZA
              • Drzewiecki Mirosław, PO ZA
              • Jankowska Elżbieta, SLD ZA
              • Kaniewski Zbigniew, SLD ZA
              • Kralkowska Ewa, UP ZA
              • Krupa Urszula, LPR ZA
              • Miller Leszek, SLD ZA
              • Murynowicz Alicja, SLD ZA
              • Rutkowski Krzysztof, FKP NIEOBECNY
              • Śledzińska-Katarasińska Iwona, PO ZA
              • Więcławska-Sauk Elżbieta, PiS ZA
              • Bujak Bogdan, SLD ZA
              • Jagieliński Roman, FKP NIEOBECNY
              • Kędziak Tadeusz, ROP ZA
              • Kwaśniewska Dorota, PBL ZA
              • Łyżwiński Stanisław, Samoobrona NIEOBECNY
              • Radziszewska Elżbieta, PO ZA
              • Sobotka Zbigniew, SLD ZA
              • Wojciechowski Janusz, PSL ZA
              • Błochowiak Anita, SLD ZA
              • Borczyk Waldemar, Samoobrona ZA
              • Gajda Tadeusz, PSL ZA
              • Grabarczyk Cezary, PO ZA
              • Grabicka Krystyna, RKN ZA
              • Kaczmarek Michał, SDPL ZA
              • Krzywicki Piotr, PiS ZA
              • Nowacka Irena, SLD ZA
              • Olejniczak Wojciech, SLD ZA
              • Pęczak Andrzej, SLD ZA
              • Rochnowska Renata, Samoobrona ZA
              • Zarzycki Wojciech, PSL ZA
        • Gość: Albert Kancelaria Prezydenta IP: *.toya.net.pl 07.05.04, 10:51
          Zasadnicze pytanie: Ile czasu ma Prezydent na podpisanie ustawy?

Z tego co widzę więcej osób chce się wybrać do Warszawy. Musimy się pilnie
          spotkać i umówic spotkanie. Lub umówic się na forum i pojechać!
          • Gość: mat28 Re: Kancelaria Prezydenta IP: 195.136.33.* 07.05.04, 11:02
            Przeydent ma 21 dni na podpisanie.
            Pamiętajcie, że nawet jeśli Prezydent podpisze ustawę to i tak mozna ją
            zaskarżyć do Trybunału Konstytucyjnego. Z wnioskiem takim w praktyce wystąpić
            mogą:
            1) Prezydent Rzeczypospolitej, Marszałek Sejmu, Marszałek Senatu, Prezes Rady
            Ministrów, 50 posłów, 30 senatorów, Pierwszy Prezes Sądu Najwyższego, Prezes
            Naczelnego Sądu Administracyjnego, Prokurator Generalny, Prezes Najwyższej Izby
            Kontroli, Rzecznik Praw Obywatelskich,
            2) Krajowa Rada Sądownictwa w zakresie, o którym mowa w art. 186 ust. 2,

Myśle, że dla łódzkich posłów byłaby to dobra okazja do zrehabilitowania się.

• flying_lodz Re: Dajcie mi tylko nazwiska 07.05.04, 19:19
          ja tez jestem 11 we stolnicy. sluzę
    • Gość: Albert Pomysł! IP: *.toya.net.pl 07.05.04, 10:04
      A może umówimy się na spotkanie w Kancelarii Prezydenta i przedstawimy tam
      nasze argumenty? Z zespołem prawnym opiniującym Ustawę.
      • Gość: MarcinK Re: Pomysł! IP: *.zapora / 212.160.172.* 07.05.04, 10:12
        Jestem za :-)

MK
        • Gość: mat28 Re: Pomysł! IP: 195.136.33.* 07.05.04, 10:17
          Ale to trzeba robic szybko, bo Prezydent za chwilę ją podpisze i będzie
          musztarda po obiedzie.
          Zreszta wątpię, żeby Prezydent chciał ja zawetować. W końcu o sprawy Łodzi
          powinni dbać jej posłowie a nie Prezydent.
        • Gość: Albert Spotkanie w Kancelarii Prezydenta IP: *.toya.net.pl 07.05.04, 10:24
          Wysłałem już pismo z prośbą o spotkanie z zespołem prawnym. Ciekawe czy i kiedy
          odpowiedzą...
          P.S. Prośba do HackFinna. Przygotuj (jeśli możesz) jako prawnik krótką
          ekspertyzę dotyczącą zgodności tego zapisu z Konstytucją, ustawą o samorządzie
          lokalnym i zasadą równości podmiotów gospodarczych i zwalczania nieuczciwej
          konkurencji.
    • lennon1 Re: Podcięli skrzydła 07.05.04, 10:21
      Kolejny genialny artykuł i dziennikarz chcący błysnąć. A dlaczego rozwój
      Lublinka ma się odbywać kosztem mieszkańców między innymi Retkini. Przecież
      wyraźnie chodzi o zmniejszenie uciążliwości związanej z hałasem. Czy jak
      wprowadzą nowe normy na emisje spalin i hałasu dla samochodów też będziecie
      protestować?
      • Gość: Albert Re: Podcięli skrzydła IP: *.toya.net.pl 07.05.04, 10:27
        A dlaczego Retkini? Widziałeś kiedyś samolot nad Retkinią? Lotnisko w żaden
        sposób nie jest i nie będzie uciążliwe dla mieszkańców tego osiedla.
      • Gość: MarcinK Re: Podcięli skrzydła IP: *.zapora / 212.160.172.* 07.05.04, 10:31
        A co ma Retkinia do Lublinka? Samoloty latają nad WIDZEWEM. Pas jest
        prostopadle do Retkini i tam samolotów praktycznie nie słychać - szczególnie
        gdy jedzie pociąg lub tramwaj. Co ciekawe wśród gorących orędowników lotniska
        jest spora grupa mieszkańców Retkini. Ale im chodzi o rozwój miasta, a nie o
        parszywą i fałszywą (bo niczym poza głupotą/zawiścią (?)) nieuzasadnioną wolę
        uwalenia czegokolwiek co moze w Łodzi wypalić.

MK
        • krzykowal Re: Podcięli skrzydła 07.05.04, 10:33
          Szkoda dyskutować. Dokładnie to samo jest z autostradą A1. Ja mieszkam zaraz
          koło planowanej trasy i jestem ZA w przeciwieństwie do grupy debili, którzy
          poza swoją oborę nigdzie się nie ruszają.

pzdr
          Krzysiek
        • Gość: MarcinK errata IP: *.zapora / 212.160.172.* 07.05.04, 10:36
          Pas jest oczywiście RÓWNOLEGLE do Retkini :-)

MK
        • lennon1 Re: Podcięli skrzydła 07.05.04, 10:51
          Widzę, że lotnisko ma się rozwijać za wszelką cenę.
          • Gość: MarcinK Re: Podcięli skrzydła IP: *.zapora / 212.160.172.* 07.05.04, 10:56
            Zarozumialcze!!!

Dlaczego pyszałku jeden uważasz, ze ty masz rację, a nie specjalisci którzy
            badali hałas generowany przez samoloty na Lublinku i zgodnie z obowiązującymi w
            Polsce normami zatwierdzili określona ilośc operacji dziennie?

MK
            • lennon1 Re: Podcięli skrzydła 07.05.04, 11:10
              A gdzie ja napisałem, że mam racje. Chciałem zwrócić jedynie uwagę na fakt, że
              istnieją normy hałasu, które zapewne będą obniżane. Czy musi to oznaczać
              zamknięcie Lublinka?
              Tolerancja to nie tylko to, ze ktoś ma tolerować coś. Oznacza również to, że
              nie należy kogoś zmuszać do czegoś
              • Gość: mat28 Re: Podcięli skrzydła IP: 195.136.33.* 07.05.04, 11:17
                Gdyby tak podejść do sprawy to niczego nie udałoby sie wybudować, bo zawsze
                znalazłaby sie chociaż jedna przeciwna temu osoba. I choćby jej argumenty były
                z palca wyssane to nic nie możnaby było zrobić.
                A tutaj wszystkim chodzi przecież o to i widać to jak na dłoni, że Lublinek ma
                być traktowany inaczej niż pozostałe porty lotnicze w Polsce. Dla każdego
                rozumnego człowieka jest jasne, że została tutaj naruszona równość podmiotów
                gospodarczych. Normy powinny byc takie same dla wszystkich.
                • lennon1 Re: Podcięli skrzydła 07.05.04, 15:05
                  Z osądem czy ustawa wymierzona jest wyłącznie przeciwko Lublinkowi, poczekałbym
                  do momentu zapoznania się z nią.
                  • default_user Re: Podcięli skrzydła 07.05.04, 15:48
                    lennon1 napisał:

> Z osądem czy ustawa wymierzona jest wyłącznie przeciwko Lublinkowi, poczekałbym
                    >
                    > do momentu zapoznania się z nią.

Po raz czwarty w ciągu dwóch dni podję linka do dokumentu zawierającego jej
                    pełne brzmienie:

orka.sejm.gov.pl/opinie.nsf/dok?OpenAgent&2705_u
                    Miłej lektury, po raz kolejny
                    M..M
                    • makur A ja jeszcze chcę zwrócić uwagę na... 07.05.04, 17:20
                      ...artykuł 3. Coś mi się wydaje, że prawo nie powinno działać wstecz, a
                      zobaczcie, kiedy miałaby wejść w życie ta ustawa....

pzdr. Marcin (AKA beers)
          • Gość: mat28 Re: Podcięli skrzydła IP: 195.136.33.* 07.05.04, 11:07
            Człowieku mały! To Łódź ma się rozwijać za wszelka cenę a nie lotnisko samo dla
            siebie. Nie wiedzisz, jak to miasto odstaje od innych dużych polskich miast?
            Lubisz mieszkać w siedlisku biedy, nędzy i ogromnego bezrobocia? Jeśli nie
            widzisz związku między rozwojem komunikacji (w tym lotniczej) w tym mieście a
            rozwojem gospodarczym regionu to szkoda sobie strzępić język na rozmowy z tobą.
            • lennon1 Re: Podcięli skrzydła 07.05.04, 11:14
              Człowieku duży. Proponuje żebyś poszedł dalej. Zaproponuj, że na Lublinku będą
              mogły lądować samoloty niedopuszczone do ruchu. Ale by się zrobił ruch i miasto
              miało by więcej terenów pod budowę.
              • Gość: mat28 Re: Podcięli skrzydła IP: 195.136.33.* 07.05.04, 11:19
                O czym ty do mnie teraz rozmawiasz? O jakich samolotach niedopuszczonych do
                ruchu? Chodzi o to, żeby mogły lądować takie same samoloty jak gdzie indziej i
                żeby od Lublinka wymagano spełnienia takich samych norm jak gdzie indziej a nie
                jakichś specjalnie dla Lublinka zaostrzonych.
                • lennon1 Re: Podcięli skrzydła 07.05.04, 17:21
                  Lublinek wymieniany jest w art 71c pkt. 2, z którego wynika, że samoloty
                  obsługiwane przez to lotnisko mają spełniać określone międzynarodowe normy ( z
                  1944, czyli chyba niezbyt rygorystyczne). Czy mam się z tego domyślać, że do
                  tej pory na tym lotnisku tych wymagań nie przestrzegano?
                  • makur lennon ! 07.05.04, 17:23
                    lennon1 napisał:

> Lublinek wymieniany jest w art 71c pkt. 2, z którego wynika, że samoloty
                    > obsługiwane przez to lotnisko mają spełniać określone międzynarodowe normy (
                    z
                    >
                    > 1944, czyli chyba niezbyt rygorystyczne). Czy mam się z tego domyślać, że do
                    > tej pory na tym lotnisku tych wymagań nie przestrzegano?

Przestań do jasnej cholery szukać dziury w całym! A nawet jakby pewne normy
                    trzeba poluzować albo obejść, to i tak ważniejszy jest rozwój miasta. Nie za
                    wszelką cenę, ale za dużą - tak!

pzdr. makur AKA beers :-))
                    • lennon1 Re: lennon ! 07.05.04, 18:50
                      A dlaczego mam przestać? To, że dajecie się podpuszczać przez dziennikarzy to
                      reszta ma milczeć. A dlaczego mają Lublinkowi poluzować przepisy? Nie może to
                      się wszystko odbywać zgodnie z miedzynarodowymi normami?
                      To może niech na stacjach diagnostycznych dla pojazdów w Łodzi nie sprawdzają
                      hamulców bo Łódź musi się rozwijać.
                      • krzykowal Ręce opadają... 08.05.04, 11:54
                        Człowieku,

Czy Ty masz świadomość, ze w tym kraju jest coś takiego jak Konstytucja? Może
                        słyszałeś co nieco o tym niecały tydzień temu. 3 maja - coś świta?

Inną sprawą jest jakie mają być normy hałasu w POLSCE - niech zapisują (jeśli
                        już muszą), że normy mogą zaostrzać jeśli jest to, siamto, owo - nie wiem:
                        szpital, szkoła, osiedle itd itp.

Ale my walczymy o to - JAKIM PRAWEM - ktoś pisze, że normy mogą być zaostrzone
                        w ŁODZI? Niech będą w całej Polsce wg tych samych kryteriów - kapujesz już?

Krzysiek
                        • lennon1 Re: Ręce opadają... 08.05.04, 12:04
                          Człowieku - witam tak jak Ty mnie witasz.
                          Dobrze to ująłeś - ręce opadają czytając niektórych oburzonych forumowiczów
                          Wyciągasz najcięższe armaty (łamanie konstytucji), a mam wrażenie, że nie
                          czytałeś ustawy. To, że coś dziennikarze napiszą to nie oznacza, że tak jest.
                          Normy maja być przestrzegane również w Łodzi i nic więcej.
                          • krzykowal Re: Ręce opadają... 08.05.04, 12:13
                            No więc wyobraź sobie (lennon chyba nie miał problemów z imaginacją?), że
                            ustawę przedmiotowę (a w zasadzie nowelizację) czytałem. I miałem Prawo na
                            studiach - w przeróżnych formach. Ty też zapewne w gimnazjum już wszystko wiesz
                            na temat prawa.
                            Zatem wg mojego osądu i doświadczenia wymienianie z buta jednego lotniska w
                            Polsce w taki sposób jest niezgodne z Konstytucją RP. Jest dokładnie tak samo
                            gdyby ktoś napisał, że mieszkańcy Poznania muszą dochowywać czystości ulic i
                            można na nich nałożyć ostrzejsze normy w tym zakresie. Bzdura prawda? A może
                            nie dla Ciebie?

Krzysiek
                            • lennon1 Re: Ręce opadają... 08.05.04, 13:36
                              A może Lublinek do tej pory funkcjonował na zasadach szczególnych? Dlaczego
                              uważasz, że teraz ma mieć bardziej restrykcyjne przepisy?
                              • krzykowal Re: Ręce opadają... 08.05.04, 14:14
                                Nie wnikam w to czy będzie miał - może tak, może nie. Patrząc na jakość
                                polskich elyt politycznych - mam spore obawy. Choć oczywiście nic złego stać
                                się nie musi.
                                Ale nie to jest przedmiotem mojego niezadowolenia - a wyłącznie ów zapis. Po to
                                przyjęliśmy Konstytucję by jej przestrzegać, prawda?

Krzysiek
                                • lennon1 Re: Ręce opadają... 08.05.04, 14:31
                                  To zanim zaczniesz być niezadowolony to wniknij w problem, a nie dołączaj się
                                  do tej histerii. Przeczytaj całą ustawę, dowiedz się jaki jest obecnie stan
                                  prawny i wtedy protestuj.
                                  Nie daj się podpuszczać.
                                  Paru dziennikarzy chce zaistnieć jako obrońcy Łodzi i podnoszą larum jak to
                                  niewdzięczni parlamentarzyści z Łodzi znęcają się nad Lublinkiem.
                                  Jak na tym ma polegać walka o rozwój lotniska, to szybko nas wyśmieją.
                                  • krzykowal Kończę dyskusję z Tobą 08.05.04, 15:38
                                    Jeśli nie potrafisz czytać to już nie mój problem. Nowelizację czytałem - i nie
                                    podoba mi się zapis, który jest niezgodny z konstytucją. Dużo mniej mnie
                                    obchodzą: normy, dziennikarze i parki rozrywki ;)

EOT
                                    Krzysiek
                                    • lennon1 No to kończ 08.05.04, 15:56
                                      Nie wątpie, ze umiesz czytać. Gorzej tylko ze zrozumieniem tego co czytasz.
                                      Jesteś doskonałym materiałem do manipulacji.
                  • default_user Re: Podcięli skrzydła 07.05.04, 17:26
                    źle rozumiesz!
                    Samoloty maja spełniać normy załącznika nr 16 do konwencji z 1944 roku,
                    załącznika który jest na bieżąco modyfikowany przez Międzynarodową Organizację
                    Lotnictwa Cywilnego, ostatni raz bodajże w 1998 roku, czyli wcale nie tak dawno.

Co się tyczy Lublinka, to prezes ULC dostał prawo, w stosunku tylko i wyłącznie
                    do naszego lotniska, do zaostzrenia tych wymagań. Ergo - może zaistnieć
                    sytuacja, że samolot lecący do Łodzi nie dostanie zgody na lądowanie na
                    Lublinku, a bez problemów przyjmie go każde inne lotnisko w Polsce.
                    Czy według Ciebie nie jest to przejawem dyskryminacji naszego miasta?
                    Pozdrawiam
                    M..M
                    • lennon1 Re: Podcięli skrzydła 07.05.04, 18:24
                      Tak myślałem, że te przepisy musiały być modyfikowane od 1944. Są to jednak
                      międzynarodowe normy.
                      Co do interpretacji tego paragrafu to również może być tak, że tylko do tej
                      pory Lublinek się do tych norm nie stosował i stad został wskazany. Czy to jest
                      dyskryminacja? Ale może się mylę.
                      • Gość: stef... Re: Podcięli skrzydła IP: *.retsat1.com.pl 08.05.04, 09:46
                        skąd Wy bierzecie tyle siły, żeby spokojnie rozmawiać z takim kretynem jak
                        lennon1???
          • krzykowal Re: Podcięli skrzydła 07.05.04, 11:28
            > Widzę, że lotnisko ma się rozwijać za wszelką cenę.

Nie, to Retkinia za wszelką cenę ma pozostać taka jak sobie wyobrażasz :) Nie
            żyjesz sam w tym kraju. Ale liberum veto mamy tak silnie we krwi, że szkoda
            gadać.

Krzysiek
        • Gość: Tomasz Re: Podcięli skrzydła IP: *.lodz.dialog.net.pl 07.05.04, 14:02
          Gość portalu: MarcinK napisał(a):

> A co ma Retkinia do Lublinka? Samoloty latają nad WIDZEWEM.

no tak się składa że czasem latają nad RETKINIĄ - gdy ATR z kolonii podchodzi
          od zachodu bardzo często robi kółko nad retkinią (wiem bo mieszkam na
          babickiego i leci nad moim blokiem) tylko ja się z tego bardzo cieszę akurat.
          Poza tym wczoraj ATR z wa-wy też leciał nad moim blokiem....cóż za
          widok..eh..żeby tak codziennie ;).... Faktem jest że bardziej słychać jest
          tramwaj na konstantynowskiej niż ATR-ka....
      • Gość: łażej Re: Podcięli skrzydła IP: *.retsat1.com.pl 07.05.04, 10:33
        lennon1 napisał:

> Kolejny genialny artykuł i dziennikarz chcący błysnąć. A dlaczego rozwój
        > Lublinka ma się odbywać kosztem mieszkańców między innymi Retkini. Przecież
        > wyraźnie chodzi o zmniejszenie uciążliwości związanej z hałasem. Czy jak
        > wprowadzą nowe normy na emisje spalin i hałasu dla samochodów też będziecie
        > protestować?

Kolejny genialny post Lennona. Troska o mieszkańców Retkini jest tak wielka, że
        aż znajduje swe odbicie w decyzjach władz centralnych. Tak się troszczą, że aż
        chcą łamać konstytucyjną zasadę równości, byleby tylko hałas lotniczy nad
        Łodzią był jak najmniejszy. Czymże łodzianie są lepsi od mieszkańców Warszawy
        czy też Poznania, że tamtych nie spotkała łaska troski parlamentarnej?? Troska
        o komfort ciszy dla łodzian, jest tak wielka, że przeważa nad troską o rozwój
        gospodarczy Łodzi i uniezależnienie jej od lotniska warszawskiego.

ps. Jestem mieszkańcem Retkinii. I bardzo się będę cieszył kiedy lotnisko
        zostanie rozbudowane i będą na nim lądowały większe niż teraz samoloty. Rozwój
        lotniska to jeden z czynników rozwoju gospodarczego miasta. A jak miasto się
        gospodarczo rozwinie to może wreszcie znajdą się pieniądze na wyremontowanie
        torowika tramwajowego za moim oknem. Bo hałas tramwajów jest bardziej uciążliwy.

Mieszkam w mieście. Hałas jest nieodłączną częścią takiego miejsca
        zamieszkania. Równie dobrze mógłbym protestować przeciw temu, że trawa jest
        zielona a niebo niebieskie.
      • Gość: MarcinK Uzupełnienie IP: *.zapora / 212.160.172.* 07.05.04, 10:34
        Mimo, że lotnisko ma sie nijak do jakosci zycia na Retkini (pewnie taka sama
        korelacja wystepuję pomedzy jakoscią zycia na Retkini, a zwyczajami godowymi
        tatrzańskich świstaków) to nawet gdyby to pozwole sobie odwrócić pytanie.

Dlaczego 80.000 mieszkańców Retkini ma przez swoja wygodę blokować rozwój
        miasta i obnizac poziom zycia pozostałych 700.000 mieszkańców Łodzi?

MK
      • default_user Re: Podcięli skrzydła 07.05.04, 10:37
        Dlaczego na łódzkie lotnisko nakłada, z mocą ustawy, większe ograniczenia niż na
        pozostałe porty lotnicze w Polsce!?
        Popieram ograniczenia hałasu, ale na takich samych warunkach dla wszyskich
        lotnisk! Przecież efektem tego zapisu bedzie to, że samoloty które nie dostaną
        zgody na lądowanie na Lublinku poleca do Warszawy, Poznania, Katowic,
        Bydgoszczy... czy gdziekolwiek indziej, tam wysadzą turystów i tam zoatawią
        pieniądze. Przecież ustawa nakłada ograniczenia TYLKO na Lublinek!! Na to
        zgodzić się nie mogę!!
        Sam z resztą przecytaj:
        orka.sejm.gov.pl/opinie.nsf/dok?OpenAgent&2705_u
        a konkretnie konkretnie art: 71 c.2.
        Miłej lektury
        M..M

P.S.
        sam mieszkam na Retkini i uciążliwość Lublinka jetst dla mnie daleko mniejsza
        niz wiadukt kolejowy nad ulicą Waltera-Janke, czy nocne wyścigi na Maratońskiej
      • Gość: grzeech Re: Podcięli skrzydła IP: *.toya.net.pl 07.05.04, 17:42
        Mieszkam na Retkini i jedyne co halasuje od strony lotniska, to czasami
        prezlatujace helikoptery...
        • default_user Stanowisko prezesa ULC, 07.05.04, 17:45
          wygłoszone na 61 posiedzeniu Sentau RP odnośnie Lublinka:

"Lotnisko Łódź-Lublinek. Mamy pełną świadomość, że dziwnie brzmi, jeśli zamiast
          definicji wskazuje się jedno konkretne miejsce, ale prawdą jest, że to miejsce
          zostało wskazane w traktacie akcesyjnym i praktycznie rzecz biorąc, nie mamy
          możliwości usunięcia czy niewymieniania z nazwy tego konkretnego portu. Chodzi
          oczywiście o porty miejskie, tak to nazwijmy, miejskie porty lotnicze, czyli
          ulokowane w środku organizmu miejskiego. I tak ta definicja powinna być
          sformułowana. Oczywiście jest faktem, zgodnie z moją wiedzą, że obecnie na
          terenie Rzeczypospolitej jest tylko jedno takie lotnisko miejskie, o takim
          charakterze, i to jest właśnie Łódź-Lublinek."

Teraz proszę osobę biegłą w urbanistyce o zweryfikowanie definicji "Lotnisko
          wewątrz organizmu miejskiego"

Pozdrawiam
          M..M
          • makur Re: Stanowisko prezesa ULC, 07.05.04, 17:48
            Przecież WAW też jest w środku organizmu miejskiego, w granicach
            administarcyjnych miasta. Podobnie jak parę innych lotnisk.
    • Gość: Andrzej Re: Podcięli skrzydła IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.04, 10:23
      jest wspaniale

-blokada rozwoju lotniska
      -likwidacja lub puszczanie objazdem polaczen kolejowych (jak tak dalej pojdzie
      do Wroclawia lub Poznania bedziemy jezdzic przez W-we)
      -rozkład komunikacji miejskiej

czy komus chodzi o to zeby Lodz z dawnego miasta wlokniarzy stala sie miastem
      kolarzy, lub piechurow? naprawde rece opadaja jak sie to wszystko czyta. moze
      powinnismy w naszym miescie zorganizowac jakas pikiete, demonstracje, strajk?
    • Gość: mat28 Re: Podcięli skrzydła IP: 195.136.33.* 07.05.04, 10:26
      Ja bym tutaj nie snuł tezy o jakimś spisku przeciw Łodzi. Od wielu lat
      obserwuję jakiś niewytłumaczalny marazm łodzian, który ogarnia nie tylko
      zwykłych mieszkańców tego miasta, ale również jego władze i - jak sie okazuje -
      jego przedstawicieli w Sejmie. Wszyscy maja usta pełne frazesów o konieczności
      działania na rzecz miasta. Posłanka Śledzińska-Katarasińska ciągle mówi o Łodzi
      o czuje sie bardzo z nia związana a jej głos: ZA. Druga krzykaczka - posłanka
      Radziszewska, która pozjadała chyba wszystkie rozumy z dziedziny medycyny,
      posłanka z Łodzi a jej głos: ZA. I chyba najbardziej bulwersujący głos - poseł
      (wtedy jeszcze premier) Miller, który obiecywał czas dla Łodzi a jego głos: ZA.
      To tylko trzy przykłady posłów, którzy sami siebie nazywają łodzianami i wszem
      i wobec krzyczą, jak bardzo leży im na sercu dobro tego miasta. Ale przecież na
      sali było dużo więcej łódzkich posłów i WSZYSCY głosowali ZA!!! Jak mozna to
      zrozumieć? Nie wyobrażam sobie, żeby łódzka prasa odpuściła temat i nie
      pociągnęła za język wszystkich łódzkich posłów, którzy głosowali za tą ustawą.
      I jeszcze jedna propozycja. Proponuję co roku przyznawać tytuł Antyhonorowego
      Obywatela Miasta wszystkim tym, którzy w najwiekszym stopniu przyczynili się do
      jego degradacji. Pani Radziszewskiej, pani Śledzińskiej-Katarasińskiej, panu
      Millerowi i innym tytuł ten w tym roku należy sie jak psu miska.
    • Gość: C-Stormer Re: Podcięli skrzydła IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.04, 10:40
      Jasne, że to śnierdzący lobbing. Jak zwykle jesteśmy za blisko W-wy i w jej
      cieniu chcą nas zatrzymać (po raz kolejny!!!).
      Wprowadzenie tanich przewoźników do Łodzi, spowodowałoby zmniejszenie ruchu w W-
      wie; Oczywiste, że do tego dopuścić nie mogą.
      Ale, że nasi też w tym palce maczali.. Wstyd!
    • Gość: Albert Ulotki na Piotrkowskiej! IP: *.toya.net.pl 07.05.04, 10:43
      Słuchajcie mam pomysł będący rozwinięciem pomysłu Marcina o zrobieniu listy
      tych posłów i umieszczeniem ich na stronie internetowej. Może przygotujemy
      ulotki z nazwiskami tych posłów i krótkim komentarzem i rozpowszechnimy je na
      Piotrkowskiej. To żaden koszt, a odbije się to szerokim echem. Chyba musimy się
      pilnie spotkać!
      • Gość: mat28 Re: Ulotki na Piotrkowskiej! IP: 195.136.33.* 07.05.04, 10:45
        Dobry pomysł. Tak trzeba zrobić. Może w ten sposób ci posłowie z Bożej łaski
        poczują się zobowiązani do wytłumaczenia się z tego haniebnego dla nich samych
        głosowania.
        • Gość: MarcinK Re: Ulotki na Piotrkowskiej! IP: *.zapora / 212.160.172.* 07.05.04, 10:51
          Bingo!!!

Albert, super pomysł!!!

MK
          • makur Super! 07.05.04, 10:53
            Szybki , tani i ... skuteczny, miejmy nadzieję!

Ale oprócz tego trzeba taką akcję powtórzyć w nastepnej kampanii wyborczej.

pzdr. Marcin (AKA beers)
          • Gość: Albert Re: Ulotki na Piotrkowskiej! IP: *.toya.net.pl 07.05.04, 10:56
            Więc sprawdzimy tylko te nazwiska posłów (wszyscy łodzianie głosowali za, ale
            nie wszyscy byli obecni), piszę krótki komentarz, drukujemy, kserujemy i
            jesteśmy gotowi! I to nawet w ciągu kilku godzin...
            • Gość: Ingo Re: Ulotki na Piotrkowskiej! IP: 213.17.170.* 07.05.04, 11:01
              A jak trzeba rąk do rozdawania ulotek to proszę bardzo jestem do dyspozycji.
            • Gość: mat28 Re: Ulotki na Piotrkowskiej! IP: 195.136.33.* 07.05.04, 11:04
              Tylko wymieńcie ich z imienia i nazwiska, bo inaczej nikt nie będzie sie
              poczuwał do odpowiedzialności. Dobrze byłoby też dostarczyć te ulotki do biur
              poselskich tych pseudołódzkich posłów.
              • alko4 i koniecznie do wszystkich mediów! (nt) 07.05.04, 11:55

• krzykowal Re: Ulotki na Piotrkowskiej! 07.05.04, 11:34
              Albert, to napisz to wszystko do ulotki. Ja elektroniczną wersję ulotki
              umieszczę na serwerze - może być wprost pod adresem lodz.3a.pl
              Do wersji papierowej ulotki dodamy adres www.
              Co do druku - mogę pomóc.

pzdr
              Krzysiek
              • krzykowal I wyjaśnijcie mi jeszcze 07.05.04, 11:35
                Chodzi o głosowanie nad całą ustawą - czy było oddzielne głosowanie nad tą
                poprawką?

pzdr
                Krzysiek
                • makur Re: I wyjaśnijcie mi jeszcze 07.05.04, 11:45
                  krzykowal napisał:

> Chodzi o głosowanie nad całą ustawą - czy było oddzielne głosowanie nad tą
                  > poprawką?
                  >
                  > pzdr
                  > Krzysiek

Na ile ja się znam na prawie ;-) to chyba za drugim razem głosowali w sejmie
                  nad każdą poprawką komisji i senatu. Ale to chyba lepiej jakiś prawnik wyjaśni,
                  bo ja prosty doktór jestem... ;)

pozdr. Marcin
                • Gość: mat28 Re: I wyjaśnijcie mi jeszcze IP: 195.136.33.* 07.05.04, 11:46
                  Zdaje sie, że nie było głosowania poszczególnych poprawek, bo przyjęto od razu
                  w pierwszym głosowaniu całość ustawy razem z poprawkami.
              • Gość: Albert Re: Ulotki na Piotrkowskiej! IP: *.toya.net.pl 07.05.04, 12:07
                Komentarz mogę napisać od ręki. Musimy tylko ustalić nazwiska wszystkich posłów
                z woj. łódzkiego i porównać je z listą głosujących.
                • krzykowal Ok mam 07.05.04, 12:52
                  www.sejm.gov.pl/poslowie/mapa4/p5.htm
                  Można pisać.
                • Gość: Albert Treść komentarza na ulotkę IP: *.toya.net.pl 07.05.04, 13:22
                  Szanowni Łodzianie,
                  Chcielibyśmy, aby każdy mieszkaniec Łodzi poznał nazwiska posłów i senatorów
                  Ziemi Łódzkiej, którzy podczas głosowań w parlamencie podejmują decyzje
                  sprzeczne z interesami regionu. Lobby polskich portów lotniczych doprowadziło
                  do wprowadzenia poprawki do ustawy, która może wstrzymać rozwój łódzkiego
                  lotniska. Modernizacja Lublinka nie leży w interesie m. in. warszawskiego
                  Okęcia, ponieważ będzie wiązać się ze spadkiem jego dochodów. Około 300 tys.
                  łodzian, pozbawionych przez ponad 40 lat komunikacji lotniczej, zmuszona jest
                  obecnie korzystać z Okęcia. Dlatego tegoroczna rozbudowa łódzkiego lotniska
                  wywołała niepokój w Warszawie i spowowdowała działania, które w drodze decyzji
                  centralnych chcą limitować ruch na Lublinku. Łódzkie lotnisko jest jedynym
                  polskim portem wymienionym w ustawie, na które nałożono szczególne
                  ograniczenia. Modernizacja Lublinka była przeprowadzana przez ostatnie kilka
                  lat z środków miasta, a inne regionalne porty lotnicze otrzymywały na to
                  pieniądze z budżetu centralnego. Poprawkę dyskryminującą Łódź zgłosił poseł z
                  Opola, tłumacząc się później naciskami ze strony wiceministra infrastruktury
                  Andrzeja Piłata. Wszyscy obecni na posiedzeniu łódzcy posłowie głosowali za
                  przyjęciem tej ustawy. Warto zapamiętać ich nazwiska przed zbliżającymi się
                  wyborami parlamentarnymi. Nie wybierajmy ich na następną kadencję!

Posłowie i senatorowie z woj. łódzkiego głosujący za zapisem dyskryminującym
                  lotnisko Łódź-Lublinek:
                  ...

Posłowie i senatorowie z woj. łódzkiego w ogóle nie biorący udziału w tym
                  głosowaniu:
                  ....
                  • Gość: mat28 Za długi IP: 195.136.33.* 07.05.04, 14:06
                    Wydaje mi się za długi ten tekst. Człowiekowi na ulicy niezorientowanemu i nie
                    interesującemu się sprawą nie będzie sie chciało czytać całego referatu i
                    wyrzuci ulotke do kosza, zanim doczyta, co sie stało.
                    • Gość: Albert Dokonaj skrótów (n/t) IP: *.toya.net.pl 07.05.04, 14:20
    • Gość: Łodzianin A gdzie odpowiedzialność posłów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.04, 11:52
      Nie mówmy już o decyzja posłów reprezentujących interes publiczny Łodzian. Może
      skoncentrujmy się na odpowiedzialności posłów za ich decyzje i określeniu czy
      oni nas reprezentują. Czy są nam potrzebni? - ile powinni zapłacić kary za źle
      podjętą decyzję? Może powstaje pytanie dlaczego maja płacić? Odpowiedź jest
      prosta dlatego że ich obowiązkiem służbowym jest dbanie o interesy Łodzian
      jeśli nie wywiązują się i działają na szkodę to niech zapłacą karę i zejdą ze
      swoich taboretów kuchennych. A my pójdźmy po rozum do głowy bo największą karę
      zapłacimy my, nie mając pracy przez naszych wspaniałych reprezentantów
      - pięknie mówiących,
      - najgłośniej krzyczących,
      - mających najznamienitsze programy na swoich ulotkach wyborczych.
      Niech sprawiedliwości stanie się wreszcie za dość i skończy się prywata
      poselska.
      • Gość: Albert Re: A gdzie odpowiedzialność posłów IP: *.toya.net.pl 07.05.04, 11:57
        A swoją drogą, to już nie dziwię się, że prawo w Polsce wygląda tak jak
        wygląda, skoro posłowie nie czytają ustaw, nad którymi głosują. Za co więc
        biorą pieniądze?
    • Gość: literka m Re: Podcięli skrzydła IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.04, 13:54
      > No to chciałbym, żeby teraz łódzcy posłowie każdy po kolei wytłumaczyli się
      > ze swojej decyzji.

Tlumaczenie moze byc banalne : "mamy mieszkania przy Lublinku". Jakie proste !
      • michal.ch Re: Podcięli skrzydła 07.05.04, 14:07
        Po pierwsze tez mam mieszkanie na Lublinku i duży hałas to bajka wymyślona po
        to, żeby udupić Lublinek (przynajmniej w chwili obecnej, kiedy latają same ATR,
        nie wiem jak będzie przy większych maszynach).

Po drugie - nie trzeba było się budować/wprowadzać do mieszkania przy Lublinku
        skoro było wiadomo, że jest tam lotnisko (notabene od przedwojny!).
    • Gość: @rturo Przyklad z Unii IP: 194.237.142.* 07.05.04, 14:03
      Nie chce komentowac dzialan "naszych" parlamentazystow, bo juz wszystko zostalo
      powiedziane i napisane. Chialbym tylko zwrocic uwage chociazby lennonowi na
      fakt,ze spokojem i kompletna cisza nie rozwinie sie gospodarki - chyba, ze
      agroturystyczna. Nie rozwijajac gospodarki nie zwiekszy sie miejsc pracy.
      Najwidoczniej lennon, ktorego niestety nie znam osobiscie, jest na tyle mlody,
      ze kase ciagnie z kieszeni rodzicow, lub szczesciazem, ktoremu udalo sie
      znalezc wystarczajaco dobrze platna prace. Tak czy owak nie zamierzam z nim
      polemizowac.
      Co do tytulu, to chcialbym przytoczyc przyklad z Nadrenii.
      W Duesseldorf-ie mimo, że samoloty hałasują nad głowami tysięcy mieszkańców,
      nikt nie demonstruje swojego niezadowolenia. Co więcej wszyscy doceniają zaletę
      posiadanego, miedzynarodowego lotniska. Tutaj też, w Zagłębiu Ruhry można
      zaobserwować współpracę na rzecz rozwoju regionu ponad podziałami politycznymi
      czy mentalnymi. Mimo, że lotnisko w stolicy Nadrenii mogłoby spokojnie obsłuzyć
      pasażerów z całego regionu, to w odlegosci ok. 40 km rozwija sie bodajże
      największe obecnie w Europie londowisko tanich przewoźników - Kolonia/Bonn, na
      którym między innymi lądują samoloty z Łodzi. Lotnisko to bezsprzecznie
      wpłynęło na zwiększenie liczby podróżujących chociażby uboższych mieszkanców
      Duesseldorf-u i okolic. To zaś przełożyło się na zwiększenie liczby turystów
      odwiedzających Nadrenię i turystow z Nadrenii odwiedzajacych inne kraje.
      Oczywiscie jest to skrajny przypadek, bo w Zaglebiu Ruhry trudno jest znalezc
      jakiekolwiek ciche miejsce do wypoczynku, ale tu nikt nie placze, ze mu nie
      starcza do pierwszego.
      Dlatego tez slijcie listy, gdzie sie da i robcie co sie da, aby nie dopuscic
      do "zamkniecia" naszego miasta. Ja juz sie przylaczylem do akcji slania listow
      do Prezydenta.

• michal.ch Re: Przyklad z Unii 07.05.04, 14:10
        Zostaw lennona. To taki internetowy troll, który zawsze powie "nie" (dla jaj?
        dla zasady? dla złośliwości?), kiedy na forum mówią "tak".

Zawsze tak było.
      • Gość: frt Re: Przyklad z Unii IP: 217.153.156.* 08.05.04, 11:32
        Lotnisko w Londynie - londowisko (ew Londonowisko)

Wiem że to nic nie wnosi ale dzisiaj mam dobry humor. Kiedy wybieracie sie na
        Pietryne z ulotkami?
        a
    • Gość: Enio Re: Podcięli skrzydła IP: 217.113.234.* 07.05.04, 15:48
      Po prostu wszyscy mają nas w dupie.Myślę że w końcu i łodzianie
      ockną się wybiorą tych co o nich się upominają.Tyko pytanie kto?
      Myślałem że więcławska myśli,ale ona myśli jak Błochowiak i łyżwiński.Wszystko
      dupki.
    • Gość: axx Re: Podcięli skrzydła IP: 207.191.236.* 07.05.04, 15:48
      Jak sami widzicie to lodzccy poslowie sami o to prosili. Lublinek musi ulec likwidacji. Znajduje sie w miescie i nie spelnia norm. Pas startowy nie
      odpowiada warunkom technicznym. Szkoda pieniedzy na jego rozbudowe. Co sie zatem kryje?
      Tereny lotniska to najlepsza lokalizacja w Polsce na park rozrywki. Srodek Polski. Potrzeba jeszcze wybudowac kilka hoteli moze kasyno.
      Chetnych dowiezie sie autobusami. Niektorzy chodza kolo tego juz od dawna.
      A lotnisko dla Lodzi? Prawdziwe lotnisko ze wszystkimi bajerami. Tylko miedzy Lodzia i Warszawa .Koszt nowego prawdziwego lotniska to lekko
      ponad mld $. Oczywiscie moze byc park rozrywki,kasyno i hotele. Ale Aeroklub musi byc na swoim miejscu.
      • Gość: sajmon Re: Podcięli skrzydła IP: *.act.net.pl 07.05.04, 16:47
        o rany, a ten jak zwykle, park rozrywki i park rozrywki
    • makur Jeszcze o treści ulotki 07.05.04, 17:32
      Nawiązując do opinii (słusznej BTW), że przedstawiona poprzednio treść jest za
      długa, proponuję ulotkę raczej jednoznaczną i krzykliwą w treści, np:
      "ONI NIE CHCĄ ROZWOJU ŁODZI!!!
      Posłowie:
      .....(nazwiska i przynależność).....
      poparli ustawę ograniczającą funkcjonowanie lotniska na Lublinku. Takie
      działanie blokuje powstawanie nowych miejsc pracy!
      Zapamiętaj te nazwiska! Nie głosuj na nich w następnych wyborach!"

Może taka treść wyda się komuś uproszczona i płytka, ale: przykład pewnej
      partii wskazuje, że skutek odnoszą proste hasła dające proste rozwiązania ;-)))

Co do opracowania graficznego to się nie wypowiadam, ale można to rozwiązac
      tak, aby treść "biła w oczy" :-)

pozdrawiam
      Marcin
    • default_user Stanowisko prezesa ULC 07.05.04, 17:46
      wygłoszone na 61 posiedzeniu Sentau RP odnośnie Lublinka:

"Lotnisko Łódź-Lublinek. Mamy pełną świadomość, że dziwnie brzmi, jeśli zamiast
      definicji wskazuje się jedno konkretne miejsce, ale prawdą jest, że to miejsce
      zostało wskazane w traktacie akcesyjnym i praktycznie rzecz biorąc, nie mamy
      możliwości usunięcia czy niewymieniania z nazwy tego konkretnego portu. Chodzi
      oczywiście o porty miejskie, tak to nazwijmy, miejskie porty lotnicze, czyli
      ulokowane w środku organizmu miejskiego. I tak ta definicja powinna być
      sformułowana. Oczywiście jest faktem, zgodnie z moją wiedzą, że obecnie na
      terenie Rzeczypospolitej jest tylko jedno takie lotnisko miejskie, o takim
      charakterze, i to jest właśnie Łódź-Lublinek."

Teraz proszę osobę biegłą w urbanistyce o zweryfikowanie definicji "Lotnisko
      wewątrz organizmu miejskiego"

Pozdrawiam
      M..M
      • makur ciekawe, 07.05.04, 17:50
        ...czy jak powstanie jakieś inne lotnisko "w środku organizmu miejskiego" to
        zmienia ustawę.....
      • Gość: Albert Re: Stanowisko prezesa ULC IP: *.toya.net.pl 07.05.04, 18:41
        Do tej kategorii lotnisk miejskich powinny być też zaliczone: poznańska Ławica,
        bydgoskie Szwederowo i warszawskie Okęcie. Są podobnie położone w obszarze
        gęstej zabudowy.
    • Gość: Max Re: Podcięli skrzydła IP: *.escore / *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.04, 18:07
      Takich poje...nych debili to tylko w łeb pieprznać na odmulenie. Juz nic
      dobrego w tej Łodzi sie nie moze zdarzyc. Zawsze cos na przekór. Czas zmienic
      ten Parlament.
    • Gość: Albert Poseł Więcławska IP: *.toya.net.pl 07.05.04, 19:02
      Wykazała się inteligencją: "Nie ma sensu bronić Lublinka!:
      • Gość: ander Re: Poseł Więcławska IP: *.toya.net.pl 07.05.04, 19:16
        Faktycznie Pani Więcławska nie popisała się... Po przeczytaniu wywiadu z
        Prezesem ULC trochę się uspokoiłem. Po pierwsze ustawa obowiązuje jeśli mamy
        poniżej 2km pasa startowego. A to się za 3 miesiące zmieni i trzeba będzie od
        nowa to uchwalać. Po drugie ograniczenia dotyczą faktycznie starych maszyn,
        którymi nie dysponuje żaden zachodnioeuropejski przewoźnik. Chociaz jest to
        cios dla przewoźników ze wschodu - pod znakiem zapytania staną czartery z
        Minskiem (Bo An24 chyba tez nie spełnia europejskich norm). Nie jest aż tak
        tragicznie.

Pozdrawiam
        • Gość: Albert Re: Poseł Więcławska IP: *.toya.net.pl 07.05.04, 19:24
          Nic nie zmieni się automatycznie po wydłużeniu pasa. Ani nikt nie będzie musiał
          od nowa z tego powodu uchwalać ustawy. Ustawę trzeba będzie znowelizować, a do
          tego są potrzebne głosy co najmniej połowy posłów.
      • adamco Re: Poseł Więcławska 08.05.04, 10:17
        Widać mamy posłów "nie z prawdziwego zdarzenia" o czym przypomnimy przy
        najbliższych wyborach.
      • Gość: ZastanowcieSie!!! Lotnisko IP: *.retsat1.com.pl 08.05.04, 17:37
        Zastanowcie sie wszyscy! Chcecie miec lotnisko w centrum miasta? Powinniscie
        dziekowac Milerowi za to co zrobil. A jak tak bardzo chcecie lotniska to czy
        nie lepiej zbudowac nowe lotnisko pod Łodzią?
        • default_user Re: Lotnisko 08.05.04, 17:53
          Drogi mieszkańcu Retkini. Proszę zauważyć, że data powstania lotniska na
          Lublinku, to wrzesień 1925 roku. leżało ono dalego poza miastem. Od tego czasu
          lotnisko działa nieprzerwanie,zmieniał się jedynie jego charakter.
          Osiedle Ratkinia, którego i ja jestem mieszkańcem powstało w roku 1972,czyli
          dokładnie 47 lat później. Jeżeli ktoś decydował się na zakup mieszkania musiał
          mieć pełną świadomość faktu, że spotka się z uciążliwością ze strony lotniska,
          magistrali kolejowej i dwóch zatłoczonych ulic - Maratonskiej i Wyszyńskiego.
          Zastanwiać się należało wcześniej, przed wyborem miejsca zamieszkania. Teraz
          łaskawie proszę się od lotniska odstosunkować.
          Pozdrawiam sąsiada
          M..M
    • Gość: Albert Poznańska Ławica IP: *.toya.net.pl 07.05.04, 19:13
      W Poznaniu Instytut Pediatrii i Kliniki Psychiatryczne są bliżej niż 5 km od
      pasa startowego, i ponadto leżą prawie w jego osi. Byłem kiedyś w tym szpitalu
      służbowo i jak lądował samolot około 9.00, to rutynowo w czasie odprawy wszyscy
      na chwilę przestawali mówić, bo nie było nic słychać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka