Dodaj do ulubionych

Religia !!!

22.06.25, 14:22
W tradycji chrześcijańskiej uważa się, że Duch Święty odgrywa kluczową rolę w budowaniu i umacnianiu wiary. Według Nowego Testamentu to właśnie Duch Święty został zesłany na apostołów w dniu Pięćdziesiątnicy, dając im odwagę, mądrość i zdolność głoszenia Ewangelii. W tym sensie można powiedzieć, że to On „zbudował” wiarę — nie jako instytucję, ale jako żywą relację człowieka z Bogiem.
Jeśli chodzi o naukę i jej wpływ na wiarę, to rzeczywiście, od czasów Galileusza pojawiały się napięcia. Ale Kościół katolicki dziś podkreśla, że wiara i nauka nie muszą się wykluczać. Nauka bada świat materialny, a wiara dotyczy rzeczywistości duchowej. Jak powiedział Jan Paweł II: „Wiara i rozum są jak dwa skrzydła, na których duch ludzki unosi się ku kontemplacji prawdy”.
Wątpliwości są naturalne — są częścią dojrzewania duchowego. Nawet wielcy święci przechodzili przez okresy ciemności i pytań. Ale to właśnie Duch Święty, według chrześcijańskiej wiary, pomaga człowiekowi przejść przez te chwile i odnaleźć głębsze zrozumienie.

A jak jest z waszą wiarą?

Obserwuj wątek
    • privus Re: Religia !!! 22.06.25, 16:45
      Czy coś dobrze funkcjonującego trzeba wzmacniać i wzywa do jego naprawy???
      • petrus1981rok Re: Religia !!! 22.06.25, 16:54
        privus napisał:

> Czy coś dobrze funkcjonującego trzeba wzmacniać i wzywa do jego naprawy???

Sprecyzuj, o co ci chodzi. Czyli masz niezachwianą wiarę. Bo to wydedukowałem z kontekstu.
        • privus Re: Religia !!! 22.06.25, 17:21
          Naprawy i remontu Kościoła nie przeprowadza się wzywaniem świętości swoimi modłami czy wyznaniami na forum dyskusyjnym, ale pozytywną pracą u podstaw samego źródła. O ile zresztą potrafisz to pojąć.
          • petrus1981rok Re: Religia !!! 22.06.25, 17:29
            A to ciekawe, bo modłami zajmuje się kościół i wspólnotwa wiernych. O ile potrafisz to pojąć. Jak masz ochotę naprawiać kościół? Bo ja nie mam ochoty go naprawiać. Dla mnie każdy człowiek ma prawo do błędu, bo to jest ludzie. O ile potrafisz to też pojąć. Ksiądz, pastor to też człowiek. O ile potrafić, to pojąc. A to jest forum religia. O ile potrafisz to pojąć. A do czego ty moja mądralo służy forum religia? Potrafisz to pojąć.
          • petrus1981rok Re: Religia !!! 22.06.25, 18:02
            Poza tym kościół jest wszędzie tam, gdzie są jego wyznawcy. I to ciało jest świątynią Ducha Świętego. Kościół to naród. A świątynia to tylko święty przybytek. Miejsce spotkań. A o Bogu można sobie porozmawiać, gdzie się chce? Czy w pracy, domu czy forum RELIGIA.
          • petrus1981rok Re: Religia !!! 22.06.25, 18:04
            Mam nadzieje, że potrafisz to pojąć.
            :-)
            • privus Re: Religia !!! 22.06.25, 18:11
              Pojąć potrafię, ale takiego bezmyślnego bżdżenia na forum dyskusyjnym niestety nie.
              • petrus1981rok Re: Religia !!! 22.06.25, 18:17
                To jest forum Religia. Może powinieneś zmienić kategorie, na polityka, gospodarka, ekomania lub nauka, jak masz z tym problem. Bo ja z twoimi wypocinami nie mam problemu. Chodź, zawracasz mi dupsko, jakimiś bzdurami i śmiesznymi pretensjami.
                • internauta81 Re: Religia !!! 22.06.25, 18:52

• petrus1981rokRe: Religia !!!22.06.25, 17:29
                  A to ciekawe, bo modłami zajmuje się kościół i wspólnotwa wiernych. O ile potrafisz to pojąć. Jak masz ochotę naprawiać kościół? Bo ja nie mam ochoty go naprawiać. Dla mnie każdy człowiek ma prawo do błędu, bo to jest ludzie. O ile potrafisz to też pojąć. Ksiądz, pastor to też człowiek. O ile potrafić, to pojąc. A to jest forum religia. O ile potrafisz to pojąć. A do czego ty moja mądralo służy forum religia? Potrafisz to pojąć.
                  • petrus1981rokRe: Religia !!!22.06.25, 18:02
                  Poza tym kościół jest wszędzie tam, gdzie są jego wyznawcy. I to ciało jest świątynią Ducha Świętego. Kościół to naród. A świątynia to tylko święty przybytek. Miejsce spotkań. A o Bogu można sobie porozmawiać, gdzie się chce? Czy w pracy, domu czy forum RELIGIA.
                  • petrus1981rokRe: Religia !!!22.06.25, 18:04
                  Mam nadzieje, że potrafisz to pojąć.
                  ----------------------------------------------------------------------------------------

Nas sympatyczny (????) Petrus (Boonekamp) pity przed posiłkiem, doskonale działa na trawienie . Powstaje w dużej mierze z bardzo mocno wyczuwalnego piołunu i anyżku. Kompozycja zawiera także koper włoski, walerianę oraz lukrecję.Jest doskonały na zatwardzenie.Trochę Petrusa i potem sr..nie zapewnione.Środek niezastąpiony aby mieć przeczyszczenie umysłowe.Kto go zna – Petrusa – unika go.On jest niepotrzebny nikomu, z wyjątkiem samego siebie.
                  Jedynie Mickiewicz mógłby napisać: „O Petrusie, miłości moja, ile go cenić trzeba, ten tylko się dowie, kto od tygodnia do kibla nie chodzi”.Już tylko napis „Petrus” powoduje sracz.ę u umysłowo zaledwie rozwiniętych, wyobraźmy sobie jakie są jego efekty u umysłowo normalnych.
                  Ludzi prostych (prostaków, aby nie było niedomówień) charakteryzuje natychmiastowa obraza, kiedy zwraca im się uwagę na brak inteligencji, podstawowych norm savoir faire, całkowity brak elastyczności umysłowej nie mówiąc już o podstawach wykształcenie.Jedynie era komputerów i internetu dała im możliwość wypowiadania się nie z podłogi pod stołem ostatniego rodzaju karczmy, gdzie ich (jego) niezrozumiały bełkot przechodzi – tak jak powinno być – niezauważany.
                  Oni, on są jak zero po przecinku.
                  Nasz sympatyczny (??????) przyjaciel (??) Petrus obraził się śmiertelnie.Ktoś pozwolił sobie zaledwie na hipotezę o wątpliwości tez (ma to coś może mieć „tezy”.Jedno wyklucz drugie i na odwrót) tego niedocenionego przez ludzkość geniusza, a tu już ten się obraża na oczywistą prawdę.
                  Boonekamp, jesteś jedynie środkiem na przeczyszczenie.Jeśli na klawiaturze masz intencję napisać „pr...us” najpierw umyj sobie ręce a potem przewietrz – zmień powietrze – czaszkę.

P.S. Jeśli nie zrozumiałeś – co jest faktem – moge ci napisać to samo po łacinie.Ale to nie jest potrzebne, i tak nie pojmiesz.
                  • petrus1981rok Re: Religia !!! 22.06.25, 19:03
                    No to trafił mi się kolejny idiota, Ja mam takie pytanie, po co wy odwiedzacie forum religia? Po waszych wypowiedziach widzę, że lubicie sobie urządzać kpinę. I potem tacy kretyni smarują na kościół. Wy zmianę zacznijcie najpierw od siebie, a potem żądajcie zmian w kościele. I czasem sobie poczytajcie siebie. Bo w tych głowach widzę, jest nie wiele.
                    • privus Re: Religia !!! 22.06.25, 19:33
                      Może najpierw parafialny móżdżku dokształć się w kwestiach swojej religii. Forum dyskusyjne to nie indywidualna kościelna mantra różańcowa.
                      Nieżyjący już papież Franciszek wyraźnie określił wszystkich tych, którzy nie wierzą w dokonujące się zmiany w otoczeniu nazywając ich głupimi.
                      Ja nie będę tak drastyczny i z nadzieją na skuteczną terapię zalecam ci powrót do przedszkola.
                      • petrus1981rok Re: Religia !!! 22.06.25, 19:36
                        Jak już mówiłem pusto
                • privus Re: Religia !!! 22.06.25, 19:01
                  Kolejny - jak oszołom - dotknięty palcem bożym stracił orientację :)
                  • petrus1981rok Re: Religia !!! 22.06.25, 19:04
                    Jak już mówiłem pusto !!!
                    • privus Re: Religia !!! 22.06.25, 19:21
                      Z pustym łbem wybierasz się po kapuścianym polu do dyskusji na tym forum?
                      • petrus1981rok Re: Religia !!! 22.06.25, 19:33
                        Czy ty starasz się mnie prowokować? Mój drogi po mnie to spływa. Nie robi mnie to. I nie dam się wciągnąć w jakieś twoje gierki. Wy używacie forum religia nie po to, żeby rozmawiać poważnie o Bogu. Bo dla was Boga nie ma. Używacie tego, żeby smarować po kościele i ludziach wiary. Używacie tego wyłącznie po to, żeby szkodzić. Ja ci mogę naubliżać, ale mi się nie chce. Nie chce mi się zniżać do waszego poziomu. Smuci mnie jedynie to, że potem tacy obłudnicy, mają zastrzeżenia do kościoła. Oczekują od innych, a sami zachowują się, jak zachowują. Powiecie po prostu, że jesteście ludźmi niewierzącymi. I chcecie szkodzić. Bo dla was religia to brednia. I nie zaśmiecajcie mi tu forum. Bo to nie jest temat dyskusji.

• petrus1981rok Re: Religia !!! 22.06.25, 20:21
                          Ja wam powiem szczerze. Moje nawrócenie kosztowało wiele istnień. I wie o tym tygodnik powszechny, bo mili zemną styczność. To wyjaśni wam link

www.youtube.com/watch?v=rf0e3qMJgWM

I ja nie zamierzam prorokować w celach badawczych, żeby znowu każdego gdzie się, pojawię uświadamiać. Bo bardziej cenie sobie ludzkie życie. Boniecki i redakcja Tygodnika się przekonała, żebym tego lepiej nie robił. Bo chodzi o ludzie życie. Przy okazji polecam tygodnik powszechny.

• internauta81 Re: Religia !!! 22.06.25, 20:24
                          petrus1981rokRe: Religia !!!22.06.25, 19:33
                          .............Ja ci mogę naubliżać, ale mi się nie chce. Nie chce mi się zniżać do waszego poziomu. .............
                          =================================
                          Popatrz się, obraził się nasz (?) Petrusik,..sik...sik.Cóż, przeżyjemy.Bóg num w tym pomoże a jego ..sik..sik..ukara.Węże mu ześle.
                          • petrus1981rok Re: Religia !!! 22.06.25, 20:31
                            Jak mówiłem pusto.
                          • privus Re: Religia !!! 22.06.25, 23:01
                            internauta81 napisał:

> Popatrz się, obraził się nasz (?) Petrusik,..sik...sik.Cóż, przeżyjemy.Bóg num
                            > w tym pomoże a jego ..sik..sik..ukara.Węże mu ześle.

Powrócił po wyprawach krzyżowych a już nie żył :)
                            • petrus1981rok Re: Religia !!! 22.06.25, 23:31
                              privus napisał:

> internauta81 napisał:
                              >
                              > > Popatrz się, obraził się nasz (?) Petrusik,..sik...sik.Cóż, przeżyjemy.Bó
                              > g num
                              > > w tym pomoże a jego ..sik..sik..ukara.Węże mu ześle.
                              >
                              > Powrócił po wyprawach krzyżowych a już nie żył :)

Ja żadnej wyprawy krzyżowej nie urządzam. I proszę mnie w to nie mieszać. To zrobił wasz kościół. I ja za to odpowiedzialności nie biorę, I oni też. Bo oni nie są odpowiedzialni za grzechy ich Ojców. To historia. I na pewno po własnej historii, czegoś się nauczyli. Dla mnie te forum religia jest dla osób niewierzących. A nie wierzących. W gazera.pl powinna się nazywać, obsmaruj kościół i ludzi wierzących.

A jeśli chodzi o moje badania dotyczące krwi Chrystusa i typowania zjawisk tektonicznych, które zamykaliśmy w okresach bazowych. To były one publiczne i mógł się z nimi zapoznać każdy, kto miał dostęp do internetu. A ja nie zamierzam narażać życie i zdrowie ludzi. Dla pięciu minut jakieś śmiesznej chwały.
                              • petrus1981rok Re: Religia !!! 22.06.25, 23:39
                                Ja wole was niewierzących, ale żywych. I nie zamierzam sobie pół życia pluć w twarz, że Bóg przezemnie przelał krew, bo jakiś jedne gamoń na problem z wiarą.
    • feelek Re: Religia !!! 23.06.25, 15:46
      Panie Petrus!
      Nie wnikam w tematykę religijną - pańskich poglądów religijnych nie podzielam. Wątpliwosci religijnych/ problemów nie mam odkąd trwałe zaprzestałem myśleć o tych sprawach jako tzw. " wierzący".
      .....
      Obserwuję tutejsze pańskie zmagania z dwoma (****). Ich prowokowanie Pana przyniosło pożądany przez te dwie (****) skutek - wpisy tych (****) obraziły Pana, co nie jest niczym dziwnym ( : były obraźliwe) i jest celem tych ( ****) aktywności.
      ....
      Tutaj nie ma żadnej obrony przed czymś takim: napis " tym forum opiekuje się Snajper" jest nieprawdą od 2 lat - Snajpera tu nie ma.
      .....
      Te (****) wykorzystują ten brak opieki i nie dyskutują, a jedynie obrażają innych.
      Niech nie przyjdzie panu nawet próbować z tym jakkolwiek walczyć - dostanie Pan kilkadziesiąt obraźliwych epitetów i za którymś razem spróbuje pan odpowiedzieć - jak tutaj?
      Zero reakcji, zero choćby i sympatii ze strony kogokolwiek.
      Bo?
      Ośmielił się pan odpowiedzieć "...pusto..."???
      Po kilkudziesięciu napaściach (****)?
      No proszę pana! " Istnieją jakieś granice! " (: Wariant)
      .....
      Można składać skargi na "forum o moderacji", co narazi Pana na kpiny osób normalnych (: Wariant, Wawrzanka) którym praktykowanie nienawiści przez (****) nie przeszkadza tak jak Panu.
      I mnie.
      Może pan jeszcze tych (****) zaprosić aby wypowiedzieli swoją nienawiść w realu.
      To skutkuje.
      Jako najzwyklejsi (***) i (****) zaprzestają wtedy swojej aktywności.
      Oczywiście usłyszy pan: " i gdzie też się z nimi spotkasz? (: Wariant), ale to skutkuje.
      (****) zaprzestają aktywności.
      Trzeba podać miejsce spotkania: komisariat policji. Jakiś konkretny adres. Kiedyś podawałem Jezuicką w Wwie, obecnie ten przy ul. Wilczej. To oczywiście najczystszą fikcja- jeszcze się nie zdarzyło, aby (****) odpowiedzieli.
      .....
      Nie znam innej metody skutecznej reakcji na aktywność nienawistników - wobec pasywnej postawy władz tego forum i ( większości) kolegów.
      ......
      PS.
      To jest forum religia.
      Przeznaczone dla wszystkich, nie tylko dla osób tzw. wierzących. Także dla ateistów, agnostyków, innych niezliczonych przejawów ludzkich aktywności nazywanych religiami, światopoglądami ....
      ......
      Jedyne powód nietolerowania aktywnosci to jacykolwiek nienawistnicy. Jak ci 2, co ma tu pan z tymi (****) do czynienia.
      ......
      W kontekście tego, że chcemy dyskutować, musimy też sobie z takimi (****) jakoś radzić.
      Skoro nie ma tu admina, skoro nasi rozmaici koledzy ( np. Wawrzanka, Wariant) tego nie chcą/umieją, zaproponowałem skuteczny sposób na (****).
      • petrus1981rok Re: Religia !!! 23.06.25, 23:04
        Nie chce mi się czytać tych śmiesznych pretensji. Jaki ty delikatny jak dziewczyna. Nie popłacz się.
      • petrus1981rok Re: Religia !!! 23.06.25, 23:14
        Mnie śmieszy, jak wy sobie lubicie stwarzać, urojone problemy. Czy jak wy rozmawiacie ze znajomymi w luźnych dyskusjach. Też macie takie jazdy bez trzymanki. Boże, z jakimi i.... przyszło mi dyskutować. Szczerze mówiąc, przeczytałem, początek. I dałem sobie z resztą spokój. A kolegów nie pouczysz nas niezależny sędzio. Wielki kulturalny i sprawiedliwy chcesz być czy ślepy. Zachęcam do lektury, kolegów. I trochę obiektywizmu.
        • petrus1981rok Re: Religia !!! 23.06.25, 23:23
          I sobie jaj nie rób, bo ja 5 lat nie mam. A kultury najpierw naucz kolegów. I zdejm te klapki z oczu, bo nie wiem kogo ty, chcesz oszukać. Ja frajerem niestety nie jestem.
      • petrus1981rok Re: Religia !!! 23.06.25, 23:42
        Prosiłbym trzymać się tematu forum, a nie bawić się w śmieszne insynuacje. Rozumiem, że obraźliwe sformułowanie twoich kolegów, kierowane w moją stronę potrafisz czytać, że zrozumieniem. I czytanie tekstów kolegów nie stwarzają ci problemu. Czasem wystarczy uruchomić myślenie. Tu pod tym tematem ja jestem gospodarzem. I proszę nie zaśmiecać mi tu jakimiś urojonymi dyrdymałami. Kultura wymaga nie, obrzezania gospodarza. Jak chcą, niech sobie założą swój, wątek dyskusyjny i sobie tam zaśmiecają i kpią. Ja mam swoje lata i jestem za stary na takie insynuacje. Nie jestem jakimś tam smarkiem.
      • petrus1981rok Re: Religia !!! 24.06.25, 00:06
        Dla mnie wy macie ewidentny problem z religią. I nie wiem, po co wy odwiedzacie te fora. Smarować po ludziach wiary, dla których te fora są otworzone. Potraficie tylko szkodzić i przeszkadzać. I mieć jakieś dziwne urojone pretensje. Ja nie jestem kapłanem, żeby skakał za drobne, jak mi zagracie. I jeszcze za te drobne naplujecie mi w ryj. Jak zamierzacie siać ferment i nie jesteście zainteresowani poważną rozmową, to pod moimi tematami jesteście niemile widziani. Załóżcie sobie swoje tematy i tam sobie szkodźcie, skaczcie do gardła, i urajajcie sobie problemy. I nie zawracajcie mi jakimiś śmiesznymi pretensjami głowy na litość boską. To nie przedszkole.
        • feelek Re: Religia !!! 24.06.25, 00:39
          Petrus 23:04
          Petrus 23:14
          Petrus 23:23
          Petrus 23:42
          Petrus:0:06
          .....
          Nie wiem do kogo kieruje pan ww. swoje wypowiedzi bo pan tego nie pisze.
          Jeśli do mnie, to nic dziwniejszego jeszcze nie widziałem:
          Chciałem pomóc, gdy nie może sobie pan poradzić z jakimiś prymitywami.
          Pls. przynajmniej nie nazywać ich moimi kolegami.
          Zdaje się nic pan nie zrozumiał z tego co mu napisałem.
          No nie - to nie.
          PS. Forum dyskusyjne z definicji nie jest pańską własnością. Może w dyskusji brać udział każdy.
          • feelek Re: Religia !!! 24.06.25, 00:58
            feelek napisał:

> Petrus 23:04
            > Petrus 23:14
            > Petrus 23:23
            > Petrus 23:42
            > Petrus:0:06
            > .....
            Branie udziału w dyskusjach ma swoje niespodziewane skutki.
            Jak tutaj - chciałem gościowi pomóc, a ów ma ....pretensje do mnie.
            Ciekawie będzie sobie to poanalizować - o co też mu chodziło.
            I tak: aktywność na forum religia na które od lat - sam nie wiem po co zaglądam - ma, się okazuje, sens!
            • petrus1981rok Re: Religia !!! 24.06.25, 09:53
              I tu poczytaj siebie, mój ty sędzio sprawiedliwy. Ja też tu chyba przestane oglądać. Bo to nie ma sensu. Nie chce mi się użerać z każdym po kolei. Sam nie rozumie, po co mi to. I dziękuje, za pomoc. Jak przeczytałeś, nie doczytałem. Bo mnie rozdrażnili. I dostało ci się za kolegów. Jeśli cię uraziłem z góry przepraszam jeśli źle odczytałem twoje intencje.

Pozdrawiam
              • petrus1981rok Re: Religia !!! 24.06.25, 09:56
                Mnie się o Bogu gadać też nie chce. I widzę, że to strata czau. I nerwów.
    • privus Re: Religia !!! 24.06.25, 10:38
      Ten Twój Jan Paweł II nie odpowiedział na zadane pytanie przez Indiankę, dlaczego Kościół uroczyście obchodzi się 500-lecie odkrycia Ameryki przez Kolumba a nic się nie mówi o ludzkich ofiarach, które to odkrycie przyniosło. Jaki i czyj to duch prowadził do tego wielkiego osiągnięcia, by je tak uroczyście celebrować w Kościele katolickim?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka