Gość: peter IP: *.toya.net.pl / 10.0.215.* 01.03.02, 00:13 Saper zainspirowal mnie do zadania pytania, czy byles w wojsku i czy milo to wspominasz. ps. Nadmieniam ze mnie ta przyjemnosc ominela. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
p8 Re: Wojsko !!!!! 01.03.02, 00:17 > ps. Nadmieniam ze mnie ta przyjemnosc ominela. Mnie też, i bardzo mnie to cieszy:)))), ale wiem że moi kumple dobrze wspominają, więc nie generalizuję:)))). panBozia Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: Wojsko !!!!! 01.03.02, 22:49 Do kawalerii wstąpić chciałem ale "niestety" kategorie D dostałem :-) pozdrowy Odpowiedz Link Zgłoś
zamek Re: Wojsko !!!!! 01.03.02, 00:21 Nie byłem i już nie będę (z racji starczego wieku przeniesiony ciupasem do rezerwy). I nie chciałbym jeszcze raz się zastanawiać przychodząc do WKU, którymi drzwiami stamtąd wyjdę... Pozdrowienia - Ku chwale ojczyzny ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: peter Re: Wojsko !!!!! IP: *.toya.net.pl / 10.0.215.* 01.03.02, 00:28 A ja juz trzymalem bilet w reku. Ale w cudowny sposob udalo mi sie tego uniknac. A moze znajdzie sie ktos kto poszedl do woja na ochotnika lub poszedl i nie zaluje ?????? Odpowiedz Link Zgłoś
por_borewicz Re: Wojsko !!!!! 01.03.02, 16:16 Ano wlasnie... SAPER gdzie jestes!!! , bo on chyba nie zaluje :-) Pozdrawiam, Por. Borewicz ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
saper_ Re: Wojsko !!!!! 01.03.02, 17:19 Jak znajdę chwilkę wolnego czasu to trochę opowiem. A na razie pozdrawiam 8-? Odpowiedz Link Zgłoś
por_borewicz Re: Wojsko !!!!! 01.03.02, 17:52 Bedziemy czekali z niecierpliwoscia... moze w nowym watku pt Sapera o wojsku opowiesc... ;-) Pozdrawiam Por. B. Odpowiedz Link Zgłoś
saper_ Re: Wojsko !!!!! 01.03.02, 20:17 Poruczniku, nie przesadzajcie - od razu osobny wątek?! Jam skromny saper, nie mam aż tyle do opowiadania ;) Ale do rzeczy. Jak już chyba wszyscy wiedzą - byłem w wojsku. Do wyboru miałem - zostać artylerzystą w Toruniu albo sztabowcem we Wrocławiu. Wybrałem Wrocław, ale na miejscu okazało się, że zostałem saperem - specjalność dowódczo-sztabowa. Pierwsze trzy tygodnie to unitarka. W skrócie: trochę łażenia po poligonie, trochę czołgania, sporo strzelania i dużo tupania. A - i jeszcze sprzątanie rejonów wewnętrznych, czyli jazda na szmacie po korytarzu. Potem była przysięga. A po przysiędze zaczął się cyrk. Codziennie 8 godzin w ławkach i nauka różnych bzdurnych przedmiotów. Notatki jeszcze mam - jak ktoś jest zainteresowany - służę. Oprócz nauki było trochę zabawy z minami (zapory) i ładunkami wybuchowymi (minerstwo). Na koniec była jedna wielka ściema w postaci egzaminu. W następnym odcinku - pobyt we Włocławku (o ile będą chętni na ciąg dalszy :) Pozdrawiam 8-? Odpowiedz Link Zgłoś
grover Re: Wojsko !!!!! 01.03.02, 22:47 Jak na razie wojsko o mnie zapomniało, nawet nie przysłali wezwania do okazania dokumentu, że się uczę:)) Także z ciekawością czytam historię Sapera, czekam na kolejny odcinek! Grover Odpowiedz Link Zgłoś
michal.ch Re: Wojsko !!!!! 03.03.02, 17:00 To znaczy, że przyślą Ci "bilecik" i wtedy będziesz wszystko w pośpiechu wyjaśniał. Pozdrawiam (jak zawsze optymistycznie i w dobrym humorze) ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
jasam Re: Wojsko !!!!! 01.03.02, 21:03 Byłem, przeżyłem, mam kolegów z wojska, .... A wojsko nie powołano do tego żeby je lubić. Dodatkowy element to charaktery ludzkie - dobry materiał do badań psycho-socjologicznych. Trochę pisałem bodajże wspominając Stan Wojenny. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
saper_ Po reklamie - ciąg dalszy:) 03.03.02, 16:52 Po krótkiej przerwie spowodowanej ogólnymi zawirowaniami i brakiem czasu podejmuję swoją opowieść :) W tym odcinku zajmiemy się wspomnieniami z pobytu we Włocławku. Kiedy po skończeniu szkolenia 13 podchorążych zjawiło się w tym mieście, sztab pułku mocno się zastanawiał co z nami zrobić. I w końcu wymyślił. Ja np. zostałem pomocnikiem dowódcy plutonu saperów w kompanii drogowej 1 batalionu drogowo - mostowego. Fascynujące, nieprawdaż? Na początku większość moich obowiązków polegała na prowadzeniu rozruchu porannego oraz prowadzaniu żołnierzy na posiłki. Niesamowicie zajmujące i wymagające zadania :) Nieco później okazało się, że dowódca mojej kompanii ma ambicje zdobycia tytułu mgr do już posiadanego inż. Do tego celu przydatni okazali się obecny tu Saper, oraz jego dwaj koledzy, również podchorążowie. Tytułem wyjaśnienia - ów dowódca zamierzał zostać mgr inż. budownictwa, czy czegoś w tym rodzaju. Jeden z kolegów był mgr administracji, drugi mgr po Akademii Rolniczej. Ja (jak może niektórzy już się zorientowali) mam sporo wspólnego z geografią. Czyli wszyscy mieliśmy odpowiednie kwalifikacje, żeby pisać referaty o prefabrykatach betonowych i tego typu rzeczach. Ja nawet przetłumaczyłem artykuł pod ciekawie brzmiącym tytułem: "Failure paths and safety factors for multiaxial stress in concrete". Na dodatek powiem, że z angielskim kontakt miałem raczej powierzchowny. No, ale JA NIE DAM RADY? A poza tym tydzień urlopu też jest niezłą motywacją. Dzięki takim zadaniom więcej czasu spędziłem w domu niż we Włocławku. A dowódca batalionu też uzupełniał swoje wykształcenie w Akademii Obrony Narodowej. A to oznacza, że było kilka referatów do napisania :) I znów parę dni w domu za każdym razem. Z tego wszystkiego trasę Łódź - Włocławek pokonywałem tyle razy, że większość konduktorów już nawet nie sprawdzała mi biletów :) I tak wesoło płynęło mi życie w jednostce wojskowej we Włocławku. Dalsze części Pamiętnika Sapera i więcej szczegółów Żywotów Podchorążych - na zamówienia indywidualne lub zbiorowe :) Odpowiedz Link Zgłoś
grover Re: Po reklamie - ciąg dalszy:) 03.03.02, 17:03 CZyli jak ładnie poprosimy to będzie tak?? Odpowiedz Link Zgłoś
michal.ch Re: Po reklamie - ciąg dalszy:) 03.03.02, 17:04 Proponuje zbiorowo, co by syćkie gazdy a gazdziny se posuchali! Hej! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasiaprim ________________Re: Po reklamie - ciąg dalszy:) IP: 62.233.181.* 03.03.02, 17:06 saper_ napisał(a): > I tak wesoło płynęło mi życie w jednostce wojskowej we Włocławku.Dalsze części Pamiętnika Sapera i więcej szczegółów Żywotów Podchorążych - na zamówienia indywidualne lub zbiorowe :) To ja zamawiam indywidualnie i jako czesc zbiorowosci, bo to fascynujące- zwłaszcza wątek translatorski-Saperka in spe Odpowiedz Link Zgłoś
por_borewicz Re: Po reklamie - ciąg dalszy:) 03.03.02, 18:42 saper_ napisał(a): > Dalsze części Pamiętnika Sapera i więcej szczegółów Żywotów Podchorążych - na > > zamówienia indywidualne lub zbiorowe :) Z kilku zamowien indywidualnych chyba juz uroslo zamowienie zbiorowe... Saperze, kiedy nastepne odcinki?? 8-) Czekamy niecierpliwie - Czytelnicy "Sagi o Saperze" 8-) Pozdrawiam Por. B. Odpowiedz Link Zgłoś
saper_ Re: Po reklamie - ciąg dalszy:) 03.03.02, 18:46 Hmmmmmm, chyba dam się przekonać. Tylko muszę pomyśleć, czym uraczyć grono wielbicieli :)))) Jakieś pytania i sugestie mogą mnie nakierować :) Pozdrawiam 8-? Odpowiedz Link Zgłoś
por_borewicz Re: Po reklamie - ciąg dalszy:) 03.03.02, 19:30 A niech o wojsku cos bedzie ;-) Pozdrowionko;-) Por. B. Odpowiedz Link Zgłoś