Dodaj do ulubionych

Kino Pokój będzie zburzone. Kto pamięta dawne s...

30.06.11, 10:17
Pamiętam kameralne spotkania przy okazji istnienia DKF-ów...kilka, może kilkanaście osób..ale za to spokój i fajna atmosfera...
Obserwuj wątek
    • Gość: erni Kino Pokój będzie zburzone. Kto pamięta dawne s... IP: *.toya.net.pl 30.06.11, 10:22
      Szkoda...pamiętam jak chodziliśmy do tego kina całą szkołą (a to było tak niedawno!!!!). Miałem nadzieję że ktoś do odnowi...ale cóż...kolejny apartamentowiec....
    • bolas Kino Pokój będzie zburzone. Kto pamięta dawne s... 30.06.11, 10:28
      Ja tam pamiętam ... :) To było chyba pierwsze kino jakie odwiedziłem, pamiętam że byłem z rodzicami jako szczawik na "Niekończącej się opowieści", a później na kilku odcinkach "Krokodyla Dundee". Bardzo je zawsze lubiłem, sama bryła w połączeniu z sylwetką kościoła św. Kazimierza to dla mnie jedna z ikon tej części Widzewa. Mam nadzieję, że coś z tego się uchowa w nowym projekcie.
    • Gość: Lodzki Kino Pokój będzie zburzone. Kto pamięta dawne s... IP: *.toya.net.pl 30.06.11, 10:33
      nastepny zabytkowy obiekt do zburzenia w ostatnim czasie po willi na zgierskiej , dla nowobogackich buduja apartamenty , wstyd , mam dosyc dominacji bogatych lumpow w tym miescie
    • Gość: spid3r Kino Pokój będzie zburzone. Kto pamięta dawne s... IP: 193.22.252.* 30.06.11, 10:34
      Ehhh czasy przedszkola i podstawówki jak szlismy tam do kina albo do Złotej jesieni :D
      • Gość: speed Re: Kino Pokój będzie zburzone. Kto pamięta dawne IP: *.echostar.pl 30.06.11, 11:17
        Ja pierwszy raz w kinie byłem w Złotej Jesieni na "Niekończącej się opowieści". Za to ostatni raz (i chyba też pierwszy) byłem w Pokoju na "Speed", co pewnie miało miejsce gdzieś w okolicach 1994-95 :)
    • Gość: Lena Kino Pokój będzie zburzone. Kto pamięta dawne s... IP: *.toya.net.pl 30.06.11, 10:39
      W latach 60-tych na piętrze kina było małe przedszkole, do którego chodziłam przez jakiś czas. A samo kino, to kino mojego dzieciństwa. Bardzo lubię ten budynek i przez ostatnie lata żal mi było, że niszczeje. Szkoda, że nie można przywrócić go do życia w jego pierwotnej formie. Ale może lepiej , że przetrwa jako fragment apartamentowca, niż jako rozpadająca się ruina.
    • Gość: kasia Kino Pokój będzie zburzone. Kto pamięta dawne s... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.06.11, 10:42
      Szkoda...przez tory, park, ulicę i już byliśmy w kinie. Potem lody u Karkowskiego. Albo klasą, albo sami. Złota Jesień to była lipa, Pokój to prawdziwe kino było...
    • Gość: el_znaczy_Łódź widoki z apartamentowca będą zste... IP: 194.42.116.* 30.06.11, 10:44
      z jednej strony kościół, z drugie plebania, z trzeciej niciarka, z czwartej blok. chyba zamiast okien przydadzą się projekcje astralne. Plus super logistyczna ulica Niciarniana. To będą korki i udugodnienia dla mieszkańców (na czas budowy, hehe;)). Ksiądz pewnie nie miał już kasy na etat bo z Komisji Majątkowej procenta nie przyznali. Apartamentowiec dobry dla kopaczy Widzewa. Blisko na zajęcia. Choć budynej dobry na Biedę(ronkę).
      Ps. Ja pamiętam E.T. i chińskie nawalanki w stylu "Mistrzyni Wu-tang". A w gazecie niezapomniane tytuły "Wirujący seks" (Dirty dancing) oraz "Elektroniczny morderca" (Termionator) czy "Superglina" (Robocop). Nie było komórek, netu i na wszystko był czas. Brało się woreczek z napojem i do przodu. Pamiętam też, że ówczesny proboszcz rozdawał cukier. To były kolejki. Teraz księża zamiast dawać uprawiają daj dajstwo, czekam jak opchną plac przy katedrze czy terenik na kolejny cmentarz lojalnego Witolda co finansuje kwiaty i inne choinki.
    • Gość: cosinus Kino Pokój będzie zburzone. Kto pamięta dawne s... IP: *.umed.lodz.pl 30.06.11, 10:51
      Pamiętam kino "Świt" przy Bałuckim Rynku. Nie przypominam sobie żadnego kina przy Pomorskiej 89 ...
    • Gość: Łodzianin ten rejon Łodzi był moim ulubionym IP: *.play-internet.pl 30.06.11, 10:52
      Kino pokój, stadion Widzewa, basen Anilana, dziadkowie na Starym Widzewie, mama pracowała w przychodni specjalistycznej, ja uczęszczałem do LO Tekli Borowiak, treningi w młodzikach Widzewa w parku 3go Maja. Z wielkim sentymentem wspominam te miejsca.
    • Gość: Alla Nie ma co płakać... IP: *.171.73.226.static.crowley.pl 30.06.11, 11:05
      Kino było w opłakanym stanie - dziury w ścianach, gołębie, zniszczona stolarka. Zresztą i tak było zamknięte od 20 lat. No i ten parking obok - żużel, pręty, dachy z blachy falistej itd. Teraz przynajmniej będzie to miało jakiś wygląd a przy okazji zachowają ścianę frontową kina :) Super :)
      • Gość: Parking Re: Nie ma co płakać... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.06.11, 11:14
        Ciekawe gdzie teraz te sto aut będzie parkowało ??? Może jak ci wjadą pod okna będzie brawo biła głośniej i mocniej...
        • Gość: ewa Re: Nie ma co płakać... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.11, 11:28
          Już dzisiaj kończy działalność parking pod kinem.... teraz będzie bitwa o miejsce do parkowania na osiedlu.... ;) kto pierwszy ten lepszy ;)
          • Gość: :)))) Re: Nie ma co płakać... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.06.11, 11:48
            Ja będę pierwszy :P
      • Gość: r. Re: Nie ma co płakać... IP: *.4web.pl 30.06.11, 11:20
        > przy okazji zachowają ścianę frontową kina
        Będę bardzo zdziwiony. Zapewne okaże się, że była w bardzo złym stanie i podczas robót sama się rozsypała, albo ,,złomiarze ją rozkradli''.

Zresztą. To miast nie zasługuje na przetrwanie. Te pojedyncze procenty, którym żal świadectw przeszłości muszą to przełknąć, albo zamknąć się w sobie. Cała reszta będzie zachwycona nowym parkingiem-klepiskiem, blaszakiem czy kombinatem do spania.
    • przygoda Czemu teraz na bloki.. 30.06.11, 11:23
      .. z wielkiej płyty mówi "apartamentowce". Nie powstaje nic innego bo tak najłatwiej zbudować dużo mieszkań na małej powierzchni małym kosztem ale to nie są apartamentowce tylko klitki.
      • paliwoda Re: Czemu teraz na bloki.. 30.06.11, 11:38
        Otóż to! Będzie najzwyczajniejszy blokhaus. No, ale u nas to się nazywa apartamentowiec. Czy ktoś widział w Łodzi prawdziwy apartamentowiec taki prawdziwy, z penthousem na dachu?
        Dobrze, że bezsilnemu zazwyczaj Szygendowskiemu udało się chociaż ocalić elewację!
        Reasumując – wiocha!
        • Gość: tyu Re: Czemu teraz na bloki.. IP: *.171.73.226.static.crowley.pl 30.06.11, 11:57
          Koło basenu Promienistych jest taki wieżowiec apartamentowiec. Mieszkanko na górze >1 mln zł
      • Gość: AFL Re: Czemu teraz na bloki.. IP: *.toya.net.pl 30.06.11, 19:29
        Dokładnie tak.Te mieszkania ,poza ceną, nic wspólnego z apartamentami nie mają.
        Są drogie, tandetne i mało funkcjonalne.
    • Gość: Taaa Kino Pokój będzie zburzone. Kto pamięta dawne s... IP: *.centertel.pl 30.06.11, 11:33
      "na jakiejś produkcji Disnejowskiej" - przymiotniki małą literą, "właściciel kina, parafia św. Kazimierza, sprzedała teren" - właściciel sprzedała. Panie Bartku, jest tyle innych pięknych zawodów, czemu się Pan upiera, że ma Pan - z elementarnymi brakami w polszczyźnie - dziennikarskie kwalifikacje?
    • august9 Kino Pokój będzie zburzone. Kto pamięta dawne s... 30.06.11, 11:36
      Pamiętam, pamiętam... Strasznie niewygodne fotele, chodziłam tam z klasą na seanse, z rodzicami.Przyjemne mimo wszystko, kameralne kino. Szkoda, że je zburzą...Zostaną tylko wspomnienia...
    • Gość: Marian Koniuszko Kino Pokój będzie zburzone. Kto pamięta dawne s... IP: *.toya.net.pl 30.06.11, 11:36
      Kolejne "apartamenta" liczące w granicach 30-40 metrów zastąpią obiekt, który jako jeden z nielicznych stanowi pozostałość po dawnym robotniczym Widzewie. Idealne miejsce na ośrodek inicjatyw kulturalnych, filmowych + kawiarnia itp. Ale oczywiście nie! Najlepiej rozwalić, zniszczyć, postawić betonowy bunkier ot i cała filozofia decydentów. Nic tylko pogratulować tępoty i ograniczenia umysłowego.
      Wstyd, zażenowanie i rozpacz, że tacy ludzie mają czelność decydować o czymkolwiek.

Może GW z tym samym zaangażowaniem jak w sprawie skwerku przy Piotrkowskiej zainteresuje się i tym przypadkiem. Może jakiś protest?
      • Gość: aort Re: Kino Pokój będzie zburzone. Kto pamięta dawne IP: *.171.73.226.static.crowley.pl 30.06.11, 11:59
        Właścicielem obiektu była parafia św. Kazimierza. Tam proszę kierować swoje pretensje.
    • Gość: zbynio Kino Pokój będzie zburzone. Kto pamięta dawne s... IP: 83.142.207.* 30.06.11, 11:45
      Łza się w oku kręci z tym kinem byłem związany od dziecka juz jako przedszkolak pod koniec lat 50-tych chodziłem z dziadkami po mszy niedzielnej na bajki.Ażeby było lepiej to wychowywałem sie na Grembachu mieszkałem róg Niciarnianej i Kazimierza tam byłem chrzczony i miałem I komunie.Kino miło wspominam nawet wchodzenie przez balkon boczny taki tarasik na gapę!!!.Tam tezobejrzałem wielki wówczas hit Przeminęło z Wiatrem To były czasy.Kino POKÓJ zawsze zachowam w pamieci.
      • Gość: cz Re: Kino Pokój będzie zburzone. Kto pamięta dawne IP: *.centertel.pl 30.06.11, 14:01
        Zazdroszczę oglądania "Przeminęło z wiatrem" właśnie tutaj.Ten klimat starego kina chyba współgrał.O ironio,to już niedługo tak samo przeminie.Przyjdą buldożery jak wojna.Może głupie porównanie,ale mnie jest b.przykro i dlatego tak mi się kojarzy.
    • Gość: zbynio Kino Pokój będzie zburzone. Kto pamięta dawne s... IP: 83.142.207.* 30.06.11, 11:49
      Wnawiazaniu do tematu mam propozycje spotkania weteranów okolicy kina POKÓJ .Moze któregoś pieknego dnia bysmy zrobili małą stypke przed kinem.Oczekuje chetnych na propozycje.
      • Gość: kostas Re: Kino Pokój będzie zburzone. Kto pamięta dawne IP: *.252-95-r.retail.telecomitalia.it 30.06.11, 12:09
        kino tatry, tatry letnie, gdynia kino non stop ,halka ,pokoj,swit , mloda gwardia czy jeszcze ktos pamieta? Teraz jedyna idea ,to parking albo apartamentowiec , lecz coz prywaciarz bedzie wygladal jedynie swojego interesu . Zburzyc wszystko i parkingi porobic
        Pozdrawiam wszystkich kinomanow
        • Gość: kasia Re: Kino Pokój będzie zburzone. Kto pamięta dawne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.06.11, 14:58
          i jeszcze Wolność, Przedwiośnie i WŁókniarz (który przetrwał w swej funkcji najdłużej). Ale do Pokoje mogliśmy dojść piechotą i to był najlepszy argument...
    • Gość: cz Płakać się chce.... IP: *.centertel.pl 30.06.11, 12:21
      TERAZ (NIEDŁUGO) KOLEJ NA STARE KAMIENICE też przy Kazimierza?Albo na pawilon handlowy obok?Pewnie dożyję ich likwidacji.Chyba mnie szlag trafi.Przecież zabudowa robotnicza z drewnianymi komórkami to kompleks zabytkowy,tak samo jak Księży Młyn,tylko tu na mniejszą skalę.Niestety każdy taki teren jest łakomym kąskiem dla chciwych deweloperów.Miastem rządzą idioci bez pojęcia o historii i sztuce,więc nie spodziewam się (oczywiście) ochrony.Już niektórzy zacierają rączki.Mamona,mamona.
    • iluminacja256 Re: Kino Pokój będzie zburzone. Kto pamięta dawne 30.06.11, 12:42
      ! O kurcze ! Kino mojego dzieciństwa! Przez pewien czas ( wczesne lata 90. to kino kwitło - swietny sprzęt nagłosnieniowy, niezłe filmy, barek - teraz nikt w to nie uwierzy, ale tam ustawiały sie kolejki co weekend!

A potem chyba przejeła to parafia i efekty widac...
      • Gość: cz Re: Kino Pokój będzie zburzone. Kto pamięta dawne IP: *.centertel.pl 30.06.11, 12:52
        Dzisiejsi księża to biznesmeni - i nic więcej (większość).W bizniesie nie ma sentymentu ani szacunku dla niczego prócz bilansu na koncie (zazwyczaj).
        • iluminacja256 Re: Kino Pokój będzie zburzone. Kto pamięta dawne 30.06.11, 13:09
          Zwiazki z katolicyzmem dawno zerwałam, ale kosciół sw. Kazimierza był moją parafią i nie wiem, kto tam teraz rzadzi, ale dokonał wielkiej masakry estetycznej koscioła - koscioł był wybudowany z czerwonawej cegły, jak budynki szkoły czy famuł na Księzym Młynie. Ktoś go przepotwornie oszpecił w ostatnich latach - otynkował i osztukateriował ;/ , przez co stracił cały "robotniczy" charakter

• Gość: cz Re: Kino Pokój będzie zburzone. Kto pamięta dawne IP: *.centertel.pl 30.06.11, 13:25
            Dokończono projekt z lat 20. - tak miał w zamierzeniu ten kościół wyglądać,ale widać na to wtedy nie starczyło funduszy(parafianie - głównie robotnicy,więc i na tacy nie było zbyt wiele).Zresztą powód powstania kina,jak czytamy w artykule,ten sam:braki w kasie.Mnie też się nie podobał z początku obecny wygląd kościoła,ale dzięki otynkowaniu kościół nie niszczeje.Przedtem miał "romantyczny" wygląd,stara czerwona cegła w ogóle jest piękna.Kojarzył mi się w dzieciństwie ze średniowiecznym zamkiem...Teraz jest prawdę powiedziawszy lekko kiczowaty,no ale tak go zaprojektowano.Prace sfinansowało miasto chyba ze środków na zabytki.Wewnątrz tak samo go odnowiono,bo już się ten kościół sypał,dosłownie.Aktualnie pewnie parafia jest strasznie biedna,bo uczęszcząją głównie strarzy ludzie.Dobrze w sumie,że Kazimierza wykończono,inaczej zacząłby popadać w ruinę.Identycznie,jak "Pokój"...
          • Gość: cz Re: Kino Pokój będzie zburzone. Kto pamięta dawne IP: *.centertel.pl 30.06.11, 13:40
            Kurczę,gdyby teraz zrobić renowację "Pokoju",to by się nawet ładnie komponowały te dwa budynki,kościół z kinem.Taki styl miedzywojenny,jasna kolorystyka.Ale cóż,życie to nie bajka.Parafii i ekipie duchownych gratuluję pomysłu - a propos nowego pomnika.Niemniej jednak dziękuję,że papież nie jest w wymiarach 2 na 5 metrów.Domyślam się,że papież skromny,bo za mało piniędzy było (akurat tu - na szczęście)Osobiście wolę ochronę tego co było dawniej postawione,niż dostawianie nowych atrakcji.Wątpliwej urody.Kina żal.
    • Gość: C. Kino Pokój będzie zburzone. Kto pamięta dawne s... IP: *.toya.net.pl 30.06.11, 13:38
      W dzieciństwie często odwiedzałem to kino, głównie w sobotnie wczesne popołudnia. Kilkakrotnie byłem tam też z klasą. Repertuar zdominowany był przez bajki oraz filmy dla dzieci i młodzieży typu Krokodyl Dundee właśnie. W środku zawsze był dość brudno i nawet przytłaczająco smutno, a jesienią czy zimą w trakcie oglądania filmów można było solidnie wymarznąć. Klimat jednak był.
      Poza tym nieodłącznym elementem wizyt w Pokoju było zajrzenie po projekcji do pobliskiej cukierni na lody czy pączki.
      Generalnie Pokój oraz Roma to były kina mojego dzieciństwa choć pamiętam też , że kilka disnejowskich klasyków obejrzałem w Domu Kultury Milicjanta na Nawrocie :)
      • Gość: Jaksa Re: Kino Pokój będzie zburzone. Kto pamięta dawne IP: *.toya.net.pl 30.06.11, 15:04
        też chodziliśmy do Pokoju z klasą z SP nr 12 na Widzewie. Do moich kin zaliczyłbym jeszcze Wolność na Przybyszewskiego. Tez już nie istnieje. Ech wygląda na to że dzisiaj opłacają się tylko mulitpleksy...
    • Gość: cz Kino Pokój będzie zburzone. Kto pamięta dawne s... IP: *.centertel.pl 30.06.11, 13:49
      W budynku kina na górze były urządzane spędy towarzyskie,coś a'la przyjęcia,wyżerka na stołach.Dla parafian - i urządzane przez parafian.Sale udostępniał ksiądz proboszcz.Też był klimat.Naprawdę fajnie,ale to już przeszłość.
    • gothmucha Kino Pokój 30.06.11, 13:52
      Kino Pokój (bo tak się nazywało) było kinem niewielkim, ale jak na moje ówczesne standardy w zupełności wystarczającym. To w nim obejrzałem Robin Hooda prawie zanieczyszczając zbroję podczas prologu, w którym późniejszy Severus Snape robi kuku tacie Kevina Costnera i pali jego rodzinny zamek. To w nim obejrzałem wszystkie Batmany Burtona i Batmana Schumachera. To w nim obejrzałem Mission: Impossible, po raz ostatni bawiąc się dobrze na filmie z Tomem Cruisem. To wreszcie w nim byłem na filmie o dinozaurach, przed projekcją którego dostałem jedyne w swoim życiu wyróżnienie za pracę plastyczną i zielonego jeża na długopisy w nagrodę, którego mam do dzisiaj.

Już wtedy wiedziałem, że kino jest drugiej bądź nawet kolejnej kategorii: tynk z sufitu odpadał, głośniki pierdziały niemiłosiernie gdy dinozaury maszerowały po ekranie, a dookoła śmierdziało wilgocią. Ale i tak było świetnie, bo kino było nasze.

Z biegiem lat kino podupadło, aż w końcu zakończyło działalność. Niedługo później dowiedziałem się dlaczego - pobliska parafia starała się o zwrot budynku, więc nie było sensu w niego inwestować. W końcu nawet go odzyskała - i kłopoty dopiero się rozpoczęły.

Początkowo miała być tam sala parafialna, ale nie wypaliło. Potem było kilka kolejnych pomysłów, ale żaden nie doszedł do skutku poza płatnym parkingiem na kinowym podwórku. W końcu parafia postanowiła budynek sprzedać i właśnie zostanie on wyburzony pod apartamentowiec. A ja mam ochotę kogoś zastrzelić.

Nie jest ważne, że na Starym Widzewie nie przetrwało wiele pamiątek historii (mówimy o budynkach sprzed 1956) - kościół, kilka murowanych domów na Szpitalnej i dwie wille pomiędzy blokami. Nie jest ważne, że budynek kina pochodzi z lat 20tych i że bardzo ładnie komponuje się z kościołem, który pochodzi z tego samego okresu. Nie jest ważne, że jest świadkiem historii - konserwator uznał, że można budynek wyburzyć. O przepraszam, wyburzyć przy zachowaniu fasady i jednej ściany wklejonych w ściany apartamentowca, w któego powstanie nauczony smutnym łódzkim doświadczeniem nie wierzę - tak samo jak nie wierzyłem w śmiałe wieże na terenie resursy rzemieślniczej na Kilińskiego, z której nota bene też miały zostać fasada i jedna ściana (to jakiś fetysz konserwatora do cholery?).

Mam ochotę to wszystko powiedzieć wojewódzkiemu konserwatorowi zabytków (i pewnie zresztą mu to powiem), a także miejskiemu - tylko że tego ostatniego nie ma, bo urząd miasta nie potrafi obsadzić wakatu. Od roku. Mam ochotę opowiedzieć o tym radnym, którzy nie potrafią zdopingować magistrackich urzędników do sporządzania miejscowych planów zagospodarowania przestrzennego, których zapisy mogłyby uratować ten i dziesiątki innych budynków. Nie mam za to ochoty rozmawiać o tym ani z architektem miasta, ani z dyrektorem Miejskiej Pracowni Urbanistycznej, którzy dowiedli już wielokrotnie wartości swoich kompetencji. Tym bardziej nie mam ochoty na rozmowę o tym z panią prezydent, która nadal utrzymuje ich na stanowiskach - szkoda czasu.

Pozostaje zrobić kilka ostatnich zdjęć.

gothmucha.blox.pl/2011/06/Kino-Pokoj.html
      • Gość: cz Re: Kino Pokój IP: *.centertel.pl 30.06.11, 14:17
        Ręce opadają,zgadza się,ale jak się nie walczy,to wszystko się dzieje bez naszego udziału.Owszem,nie wierzę w zachowanie elewacji,ale WŁAŚNIE DLATEGO zamierzam zawracać du..ę wszystkim władnym - jak jest obiecane,to tak ma być.Nie odpuszczę,pójdę z siekierą do konserwatora (tego niedojdy)itp,gdzie tylko jest sens.Musi być zwalista bryla bloku w tym miejscu - trudno.Przynajmniej niech pozostanie pamiątka w ogólnym wyglądzie bloku.Namawiam wszystkich zainteresowanych do interweniowania.Jak nie będziemy działać,to znikną wszystkie urokliwe miejsca i zabytki.A do tego nie ma powrotu.
    • Gość: TMG Cóż dziś tylko kasa, ale wspomnienia pozostaną. IP: *.146.143.220.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 30.06.11, 13:53
      Pamiętam seanse w tym kinie jako dziecko i nastolatek. Mieszkałem na Grembachu przy Mazowieckiej więc tam było mi najbliżej. Szkoda Kina, cóż dziś kasa to wszystko. Teraz mieszkam od lat w Warszawie tu tez liczy się tylko kasa, dla ludzi dla księży dla każdego; takie czasy :-( Oby choć fasadę faktycznie zostawili bo miła dla oka. Wspomnienia z dzieciństwa będą w nas :-)
    • Gość: aaaaaaa Kino Pokój będzie zburzone. Kto pamięta dawne s... IP: *.toya.net.pl 30.06.11, 14:50
      a ja tam pracowałem
    • Gość: tomek Kino Pokój będzie zburzone. Kto pamięta dawne s... IP: *.toya.net.pl 30.06.11, 15:18
      A ja przez lata musialem chodzic na katechezy "obok" i zawsze bylem rozzalony, ze nie do kina. Wreszcie nadszedl ten moj upragniony seans. To bylo najwieksze rozczarowanie kinowe w moim zyciu. Kino bylo w srodku ponure i mroczne, slychac bylo ulice, a ziab byl niesamowity, przez co z wrazen filmowych nic nie zostalo w pamieci. Budynek jest okropny i nawet tej fasady nie szkoda (bo niby co ona ma w sobie). Wg. mnie nie powinnismy robic z Łodzi skansenu i ratowac wszystkiego tylko dlatego, ze powstalo przed wojna.
      • Gość: cz Re: Kino Pokój będzie zburzone. Kto pamięta dawne IP: *.centertel.pl 30.06.11, 16:32
        Dlaczego skandal?Bo to jest unikat,na Widzewie są wyłącznie bloki.Co innego Śródmieście.Nie rozumiesz,nie odzywaj się.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka