Dodaj do ulubionych

Szynobusem po regionie pojedziemy z nowych przy...

IP: *.beyonddatacenter.com 04.07.11, 08:33
To znak, ze wybory niedługo.... A gdzie autostrady i szybka kolej pytam ?
Obserwuj wątek
    • Gość: Bruno Re: Szynobusem po regionie pojedziemy z nowych pr IP: 194.153.115.* 04.07.11, 08:44
      Jeżeli uda się skrócić czas podróży z Kutna do Łodzi o 30min to już będzie sukces. Od wielu lat pomimo ustawicznych remontów czas ten oscyluje w granicach ok półtorej godziny, przy odległości taryfowej 68km (Kutno-Łódź Kaliska).
      • Gość: qba Re: Szynobusem po regionie pojedziemy z nowych pr IP: *.193.161.212.tvsat364.lodz.pl 04.07.11, 09:08
        to fakt jest to skandal, czas przejazdu i cena jest nie współmierna do busa dla tego większość się na decyduje właśnie na niego
    • Gość: gościu Szynobusem po regionie pojedziemy z nowych przy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.11, 08:55
      kiełbasa wyborcza rozpoczyna się budowa tzn ogłoszono dopiero przetarg? Panie Redaktorze czy nie wstyd takie brednie pisać? GW to już zupełnie PO!!!
    • emir.stockhof Szynobusem po regionie pojedziemy z nowych przy... 04.07.11, 09:11
      Od przetragu do budowy droga równie daleka jak od narzeczeństwa do ożenku. Dużo może się jeszcze wydarzyć. Zbyt szumny lead. Nazbyt optymistycznie Panie Redaktorze. Przetarg nie jest etapem budowy, jak sugeruje tekst. Ponadto na linii nr 16 trudno mówić o nowych przystankach. Od kilkudziesięciu lat istnieją przystanki Łódź - Arturówek (są perony). Łódź - Radogoszcz, Łódź - Stoki (tam są nawet schody i perony), podobnie jak istnieje wiadukt nad torami kolejowymi linii nr 16, w okolicy ulic Mazowieckiej, Lawinowej i Pomorskiej. Wiadukt oddany 15 lat temu, służy jedynie spacerowiczom i graficiarzom, bo drogi do niego nigdy nie doprowadzono. Szynobusem pojedziemy jeśli wybierzemy się do ościennych województw: kujawsko-pomorskiego lub wielkopolskiego. W Łódzkiem na razie nie jedziemy, tylko czytamy listy intencyjne.
      • Gość: D.R. Re: Szynobusem po regionie pojedziemy z nowych pr IP: *.dip.t-dialin.net 04.07.11, 10:21
        Nie znam tego regionu, więc wyjaśnijcie mi proszę, czy są to trasy niezelektryfikowane, że do ich obsługi kieruje się szynobusy ?
        • Gość: Łapiduch Re: Szynobusem po regionie pojedziemy z nowych pr IP: *.toya.net.pl 04.07.11, 11:15
          jest trakcja ale na tej trasie mają jeździć zmodernizowane EN57 a nie szynobusy pisali już o tym w ubiegłym roku nie wiem dlaczego teraz wyskakują z szynobusami
    • Gość: Łodzianin Szynobusem po regionie pojedziemy z nowych przy... IP: *.toya.net.pl 04.07.11, 11:11
      W PIERŚCIENIU> ŁÓDŹ KALISKA>ŁÓDŹ CHOJNY >ŁÓDŹ WIDZEW>ZGIERZ JEST ZA MAŁO PRZYSTANKÓW POWINNO BYĆ CO NAJMNIEJ DWA RAZY WIĘCEJ ŻEBY TO MIAŁO SENS,INACZEJ SĄ TO WYRZUCONE PIENIĄDZE W BŁOTO,ALE O TYM NASZA PRZEMĄDRZAŁA WŁADZA DOWIE SIĘ PO CZASIE,NIEKOMPETENCJA URZĘDASÓW WYŁAZI NA KAŻDYM KROKU...
    • Gość: abc EZT u diabła!!! IP: 77.252.222.* 04.07.11, 11:15
      Rozumiem, że dla GW nie ma różnicy między szynobusem a ezt, ale dla większości osób jest dość znaczna - szynobus jest zasilany silnikiem spalinowym i zazwyczaj b. krótki, tutaj od samego początku były planowane normalne elektryczne ezt takie jak Stadtler Flirt, Pesa ELF czy Newag 19WE/35WE.

Więc byłoby miło gdyby wreszcie GW przestała wciskać kit o spalinowych pociągach kiedy od początku miały zostać kupione elektryczne
      • Gość: D.R. Re: EZT u diabła!!! IP: *.dip.t-dialin.net 04.07.11, 11:24
        Rozumiem to jako odpowiedź na moje pytanie. Dzięki.
    • Gość: szfagier(ok) Szynobusem po regionie pojedziemy z nowych przy... IP: *.adsl.inetia.pl 04.07.11, 11:22
      Znowu szfagrowi brakneło kasy ?. Który to już raz od 1970 r?
    • jakub.hubert Podsumowujac: 04.07.11, 11:38
      Niszczymy tramwaj w kierunku poludniowym do Zgierza i Ozorkowa, po to zeby zbudowac szynobus m.in. do Kutna. Czy to ma jakis sens ?
      • Gość: kokos Re: Podsumowujac: IP: *.toya.net.pl 04.07.11, 12:33
        południowym?
    • Gość: Helmut Re: Szynobusem po regionie pojedziemy z nowych pr IP: 149.226.255.* 04.07.11, 12:29
      [...]Podróżni mają być wożeni 20 nowymi szynobusami oraz zmodernizowanymi pociągami EN57, które według planów mają kursować co godzinę.[...]

Albo cos zle zrozumialem, albo bedzie 1 pociag na godzine. W takim razie nikt normalny nie przesiadzie sie na tego typu atrakcje, bo gdy spozni sie na 1 pociag to czeka go godzina ogladania przystanku. Myslalem, ze bedzie to kursowac jak pociagi na ringach w niemieckich miastach, czyli co powiedzmy 10-15 minut max.
      • Gość: D.R. Re: sprawdziłem... IP: *.dip.t-dialin.net 04.07.11, 16:53
        Panie Wasiak, ze wszystkich informacji źródłowych wynika, że ŁKA będzie jednak jeździła "na prąd" a pan tu nam coś o jakichś szynobusach… Zamiast dezinformować czytelników, proponuję przeprowadzkę do działu "prognoza pogody".
        • Gość: magdak Re: sprawdziłem... IP: *.play-internet.pl 04.07.11, 17:32
          Śledzę informacje na temat łka bardzo uważnie i po raz pierwszy słyszę o tym, że na zmodernizowanych liniach mają kursować pociągi elektryczne (oprócz towarowych - obecnie kursujących), słyszałam tylko o szynobusach. Bardzo proszę o podanie źródeł takich informacji
          • minsi Re: sprawdziłem... 04.07.11, 18:27
            szynobus to może być także elektryczny pojazd zwany prawidłowo wagonem silnikowym, zresztą rodzaj trakcji ma pomniejsze znaczenie , ważne że to skład bez możliwości dołączenia wagonów.
            Swoją drogą, tory od Zgierza do Smardzewa już zmodernizowali więc te przystanki to będzie wisienka na torcie, ale zastanawia mnie co innego.
            Jaki jest sens pakować 300 czy ileś tam milionów w transport kolejowy, którym będzie jeździł jeden wagon na godzinę. Finansowo, to się nigdy nikomu nie zwróci ani nie opłaci, skoro są już drogi asfaltowe może lepiej żeby już autobusy woziły pasażerów, może na to trzeba było wziąć dotację.
            • Gość: magdak Re: sprawdziłem... IP: *.play-internet.pl 04.07.11, 19:28
              jeżeli chodzi o pojemność i łączenie szynobusów posiadam wręcz odwrotne informacje (polecam artykuł: iptlodz.org/blog/2011/01/01/lodzka-kolej-aglomeracyjna-bedzie-lodzkie-metro-czy-kolejna-porazka/). Idealnym rozwiązaniem chyba były tramwaj dwusystemowy - nawet do 90km/h, możliwość włączenia w system tramwajowy Łodzi - marzenie...
              • Gość: xyz Re: sprawdziłem... IP: 77.252.222.* 04.07.11, 23:52
                Obawiam się, że nie stać nas na dwusystemowe tramwaje z wózkami zdolnymi do automatycznej zmiany rozstawu kół bo to by pewnie kosztowało tyle co 2-3 normalne (a tych normalnych mamy o ponad 150 za mało)
                • Gość: . Re: sprawdziłem... IP: *.ssp.dialog.net.pl 05.07.11, 00:34
                  > Obawiam się, że nie stać nas na dwusystemowe tramwaje z wózkami zdolnymi do aut
                  > omatycznej zmiany rozstawu kół

W takich wypadkach nie robi się w tramwajach żadnej automatycznej zmiany rozstawu, tylko kładzie trzecią szynę (nie mylić z szyną zasilającą).

BTW po torach kolejowych mogą jechać więcej niż 90 km/h.
              • Gość: D.R. Re: do magdak IP: *.dip.t-dialin.net 05.07.11, 12:08
                Najmniejsze EZT-y TEŻ są trójczłonowe czyli takie same jak najdłuższe szynobusy ! W miarę potrzeb można je spinać w pojemniejsze zestawy.
                Dlaczego więc po mieście/aglomeracji, po zmodernizowanych (ZELEKTRYFIKOWANYCH !) trasach miałyby jeźdźić pojazdy spalinowe - smrodzące, głośne i o gorszych przyspieszeniach ?
            • Gość: D.R. Re: do minsi... IP: *.dip.t-dialin.net 04.07.11, 20:41
              minsi napisał: >…szynobus to może być także elektryczny pojazd zwany prawidłowo wagonem silnikowym…<
              Otóż nie masz racji kolego ! Szynobus to pojazd o napędzie spalinowym i właśnie ten rodzaj napędu jest jego wyróżnikiem(!) - powstał, mówiąc w skrócie, z "wyposażenia" autobusu w koła do jazdy po torach kolejowych (stąd jego nazwa). Owszem istnieje pojęcie wagonu silnikowego (motorowego) - i tak rozróżniamy : 1/elektryczne wagony silnikowe i 2/ spalinowe wagony silnikowe (szynobusy)!
              Te "twoje" elektryczne powinniśmy nazwać raczej "szynotrolejbusami".
              Pozdrawiam.

Ps. Szynobus do obsługi systemu koleji miejskiej czy aglomeracyjnej, to tak jak czołg do rozwożenia pizzy...
              • Gość: a Re: do minsi... IP: *.toya.net.pl 04.07.11, 23:58
                A nie nie, bo te nasze szynobusy to nie są autobusy szynowe tylko trolejbusy szynowe. No.

A w ogóle to skoro matoły w GW nie odróżniają pętli od zajezdni, to czego byś się spodziewał.
                • minsi Re: do minsi... 05.07.11, 08:56
                  trolejbus jak sama nazwa wskazuje pochodzi od trolei, czyli systemu zasilania przez troleje (oddzielne przewody, system trolejowy stosowany jest m.in. w suwnicach tam są 3 bądź 4 przewody), nie widziałem jeszcze pociągu z 2 czy 3 liniami zasilającymi więc to raczej chybiona nazwa.

Ale zastanawia mnie, czy jakby tak opodatkować społeczeństwo woj. łodzkiego składką po 200zł rocznie przez 5 lat, czy też byliby tacy skłonni do inwestowania w transport szynowi.
                  Mnie to osobiście bardzo pasuje, bo będę miał przystanek kolejowy 300m od domu wprost na Kaliską więc alternatywa transportowa w razie śnieżycy (czy zakrapianej imprezy) będzie, ale gdyby koszt biletów pokrywał realną wartość inwestycji to byłyby one po 50zł czy więcej.
                  • pralat_na_wrotkach Re: do minsi... 05.07.11, 09:32
                    > Ale zastanawia mnie, czy jakby tak opodatkować społeczeństwo woj. łodzkiego sk
                    > ładką po 200zł rocznie przez 5 lat, czy też byliby tacy skłonni do inwestowania
                    > w transport szynowi.

A mnie zastanawia coś jeszcze zabawniejszego: gdyby ceny benzyny i podatek drogowy podnieść tak, żeby pokrywały chociaż 70% wydatków na drogi to czy nowobogackie mądrale twojego pokroju dalej jeździłyby tymi swoimi synonimami życiowego sukcesu.
            • Gość: . Re: sprawdziłem... IP: *.ssp.dialog.net.pl 05.07.11, 00:32
              > szynobus to może być także elektryczny pojazd zwany prawidłowo wagonem silnikow
              > ym,

Wagon silnikowy to samobieżny, pojedynczy pojazd posiadający przestrzeń pasażerską. Szynobus to nowomowa obejmująca poza nimi także lekkie zespoły trakcyjne, wbrew logice - niezależnie od rodzaju napędu.

> zresztą rodzaj trakcji ma pomniejsze znaczenie , ważne że to skład bez możl
              > iwości dołączenia wagonów.

Wiele "szynobusów" ma możliwość dołączenia wagonów. Z wagonami jeżdżą choćby kujawskie i mazurskie pesy czy czeskie wagony serii 810/11/12, czy 854.

> Finansowo, to się nigdy nikomu nie zwróci ani nie opłaci,

Jakoś Niemcom się opłaca i zwraca.

> skoro są już drogi asfaltowe może lepiej żeby już autobusy woz
              > iły pasażerów, może na to trzeba było wziąć dotację.

A najlepiej na to, żeby każdemu kupić samochód, albo loda.
          • Gość: . Re: sprawdziłem... IP: *.ssp.dialog.net.pl 05.07.11, 00:25
            > Śledzę informacje na temat łka bardzo uważnie

No chyba jednak nie bardzo:

POIiŚ
            7.3-19
            Budowa systemu
            Łódzkiej Kolei
            Aglomeracyjnej -
            etap I
            344,00 145,51 2011-2013 łódzkie
            Łódzka Kolej
            Aglomeracyjna
            sp. z o.o.
            Projekt obejmuje zakup 18 sztuk czteroczłonowych
            elektrycznych zespołów trakcyjnych (EZT) na potrzeby
            przewozów Łódzkiej Kolei Aglomeracyjnej.
      • slavekk Re: Szynobusem po regionie pojedziemy z nowych pr 04.07.11, 18:07
        Gość portalu: Helmut napisał(a):

> [...]Podróżni mają być wożeni 20 nowymi szynobusami oraz zmodernizowanymi pocią
        > gami EN57, które według planów mają kursować co godzinę.[...]
        >
        > Albo cos zle zrozumialem, albo bedzie 1 pociag na godzine.

Na danej linii/trasie co godzinę, ale linie mają pokrywajace się odcinki więc na przystanki będą podjeżdżać częściej. Tak jak tramwaje
      • Gość: . Re: Szynobusem po regionie pojedziemy z nowych pr IP: *.ssp.dialog.net.pl 05.07.11, 00:23
        W takim razie nikt n
        > ormalny nie przesiadzie sie na tego typu atrakcje, bo gdy spozni sie na 1 pocia
        > g to czeka go godzina ogladania przystanku.

Bo to jest kolej aglomeracyjna przefiltrowana przez zdolność dziczy do rozumienia czym jest kolej dodatkowo pomniejszona wskutek kolizji ze stanem infrastruktury. Coś jak demokracja->demokracja socjalistyczna
    • Gość: Mirka Szynobusem po regionie pojedziemy z nowych przy... IP: *.adsl.inetia.pl 25.07.11, 01:26
      Kolejne wyrzucone pieniądze jak tramwaj regionalny. Nowy przystanek Radogoszcz - Zachód? W którym miejscu? Liściasta - droga gruntowa, nie oświetlona, żadnej komunikacji miejskiej. Sianokosy- brak komunikacji miejskiej.Fakt, dziś dojechać do miast ościennych to tragedia, ale co z infrastrukturą w samej Łodzi? Dziura na dziurze, komunikacja miejska do niczego. Biedna jest ta Łódź, nie ma gospodarza tylko samych durnych urzędasów.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka