Dodaj do ulubionych

Pierwsze dwa parkingi rowerowe na jezdni [zdjęcia]

IP: *.toya.net.pl 12.09.11, 19:57
Ale bzdura! Nie ma miejsc parkingowych dla samochodów, w szczycie nie ma gdzie się wcisnąć i jeszcze się zabiera nam miejsca dla jakiś jeb.nych rowerów, które można przypinać na chodnikach albo wprowadzać do bram. Precz z rowerami!
Obserwuj wątek
    • Gość: polonista Pierwsze dwa parkingi rowerowe na jezdni [zdjęcia] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.11, 19:59
      ciekawe jakim sposobem mozna przypiac do jednego stojaka 8 rowerow?
    • Gość: xxx Kto to wymyslił? IP: *.toya.net.pl 12.09.11, 20:08
      Bzdura roku, miasto nie dba o zwiększenie miejsc parkingowych a jeszcze zmniejsza ich liczbę na rzecz jakiś stojaków na rowery? A jesli juz to może niech ten zlom będzie demontowany na zimę kiedy i tak mało kto wsiada na rower.
      • Gość: magik Re: Kto to wymyslił? IP: *.retsat1.com.pl 12.09.11, 20:14
        > Bzdura roku,

Zależy to od punktu widzenia. Dla mnie wręcz przeciwnie. Oby więcej takich pomysłów.

> miasto nie dba o zwiększenie miejsc parkingowych a jeszcze zmniejs
        > za ich liczbę na rzecz jakiś stojaków na rowery?

W centrum powinno się ograniczać liczbę miejsc parkingowych na rzecz komunikacji publicznej, rowerowej czy pieszej.

> A jesli juz to może niech ten
        > zlom będzie demontowany na zimę kiedy i tak mało kto wsiada na rower.

Komunikacja miejska kursuje również w okresie zimowym, a podczas ciepłych dni w okresie zimowym również można jeździć rowerami.
        • old_lodzer a ja nie chcę jeździć rowerem... 12.09.11, 22:13
          a ja nie chcę jeździć rowerem tylko samochodem, jasne ?
          • paliwoda Jasne, że jasne. 12.09.11, 23:19
            old_lodzer napisał:
            > a ja nie chcę jeździć rowerem tylko samochodem, jasne ?

No to masz pecha.
            Będziesz musiał sobie jeździć gdzie indziej.
            • Gość: ja moda na rowerki minie - infrastruktura zostanie IP: *.lodz.mm.pl 13.09.11, 05:47
              To sie jeszcze okaże kto będzie musiał jeździć gdzie indziej. Moda na rowerki przeminie i ten kto wydał decyzję o wyrzuceniu pieniędzy w bloto na budowę infrastruktury rowerowej, w sytuacji gdy jest wiele innych potrzeb, poniesie odpowiedzialnosc.
              • Gość: Pan Ozon Re: moda na rowerki minie - infrastruktura zostan IP: *.ddns.onlinedirect.bg 13.09.11, 07:29
                Szkoda, że moda na samochodziki nie chce w Polsce przeminąć. W cywilizowanej Europie przeminęła dawno.
                • Gość: <> Re: moda na rowerki minie - infrastruktura zostan IP: *.ssp.dialog.net.pl 13.09.11, 08:09
                  > Szkoda, że moda na samochodziki nie chce w Polsce przeminąć. W cywilizowanej Eu
                  > ropie przeminęła dawno.
                  I wyrazem tej przemijającej mody jest fakt ,że liczba samochodów na 1000 mieszkańców jest tam wyższa niż w Polsce,a dynamika sprzedaży również.
                  • Gość: dr Re: moda na rowerki minie - infrastruktura zostan IP: *.187.237.4.ip.abpl.pl 13.09.11, 13:27
                    Nie kłam. W Polsce na 1000mieszkańców jest więcej samochodów niż w większości bogatych państw zachodnich. Jedynie Niemcy jeszcze nie ulegli polskiej dominacji w tym względzie. W Polskich miastach jest kilkakrotnie więcej samochodów niż w zachodnich.
                    • Gość: rwr Re: moda na rowerki minie - infrastruktura zostan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.11, 13:32
                      W Polsce, biorąc pod uwagę cały kraj - nie (średnia krajowa 200 z hakiem, na Zachodzie ok. 500). W polskich dużych miastach w porównaniu z europejskimi dużymi miastami - tak, i to jest problem.
                      Dynamika sprzedaży nowych samochodów u nich też jest lepsza - po prostu w Polsce królują auta używane.
                      • Gość: wini Głupoty piszes IP: *.mielec.mm.pl 13.09.11, 23:34
                        z którego roku masz te dane , z 1995?
                        Liczba samochodów w Polsce 493/1000 mieszkańców w 2008 roku!
                        Naucz się korzystać z internetu a potem się wymądrzaj dziecko

data.worldbank.org/indicator/IS.VEH.NVEH.P3
                        • Gość: rwr Re: Głupoty piszes IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.11, 06:19
                          Słuchaj, trollu i leniwy dzieciaku. Jakbyś poczytał trochę więcej moich wypowiedzi, to byś zobaczył że jestem przeciwny samochodom w miastach, a przyjazny komunikacji zbiorowej i rowerom. Kto podał link pokazujący że w Warszawie mamy więcej samochodów niż w Berlinie? A kto wyszukał dane dotyczące Zurychu i Bazylei?
                          Tutaj jest też dość nowa statystyka, a jak nie wierzysz Wikipedii, do masz w niej link do źródeł. Błąd tylko w połowie mój, po prostu korzystaliśmy z różnych źródeł. Jeśli jest tak jak myślisz - chyba nadal jesteśmy po tej samej stronie barykady.
                          • Gość: rwr Re: Głupoty piszes IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.11, 06:26
                            Zapomniałem podać link w końcu ;)
                            pl.wikipedia.org/wiki/Stosunek_liczby_samochod%C3%B3w_do_zaludnienia
                            Źródło Wikipedii:
                            www.nationmaster.com/graph/tra_mot_veh-transportation-motor-vehicles
                • old_lodzer głupstwa gadasz ... 13.09.11, 10:47
                  ty w Europie chyba nigdzie dawno nie był .... w Niemczech na autostradach nawet pas techniczny do jazdy udostępniają, bo tak rośnie ilość samochodów, a ty o przemijaniu mody bredzisz ...
                  • Gość: rwr Re: głupstwa gadasz ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.11, 11:30
                    W innych krajach może i samochodów więcej, ale w dużych miastach mniej:
                    www.tuwroclaw.com/wiadomosci,wroclaw-mniej-aut-niz-warszawa-wiecej-niz-berlin,wia5-3266-3329.html
                    W Europie samochodów używa się do jady poza miastem, kilkanaście- kilkadziesiąt % podróży w miastach odbywa się na rowerze,, ponad połowa komunikacją miejską, samochód to wyraźna mniejszość.
                    Skąd zatem dobre wskaźniki dla całego kraju? Ano dlatego, że np. na wsi każdy członek rodziny ma swój samochód, a całe gospodarstwo jeszcze dodatkowo dostawczaka, traktor i kombajn. To właśnie na wsi jeździ się autem, bo tam nie ma korków, świateł, do sklepu daleko, i tak jest najszybciej.
                    Wróćmy jeszcze raz do miast. W niektórych do centrum owszem, wpuszcza się samochody - ale tylko spełniające odpowiednie normy ekologiczne. I jak tu nie ma kwitnąć rynek nowych samochodów? Za to stare rzęchy trafiają do Polski.
                    • Gość: :) Re: głupstwa gadasz ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.09.11, 11:38
                      Szkoda tylko, że nie ma danych z innych miast europejskich. Wybrano jedynie te, które pasowały do z góry założonej tezy ;)
                    • Gość: <> Re: głupstwa gadasz ... IP: *.ssp.dialog.net.pl 13.09.11, 12:08
                      W innych krajach może i samochodów więcej, ale w dużych miastach mniej:
                      > rel="nofollow">www.tuwroclaw.com/wiadomosci,wroclaw-mniej-aut-niz-warszawa-wiecej-niz-berlin,wia5-3266-3329.html
                      > W Europie samochodów używa się do jady poza miastem, kilkanaście- kilkadziesiąt
                      > % podróży w miastach odbywa się na rowerze,, ponad połowa komunikacją m
                      > iejską, samochód to wyraźna mniejszość.
                      > Skąd zatem dobre wskaźniki dla całego kraju? Ano dlatego, że np. na wsi każdy c
                      > złonek rodziny ma swój samochód, a całe gospodarstwo jeszcze dodatkowo dostawcz
                      > aka, traktor i kombajn. To właśnie na wsi jeździ się autem, bo tam nie m
                      > a korków, świateł, do sklepu daleko, i tak jest najszybciej.
                      > Wróćmy jeszcze raz do miast. W niektórych do centrum owszem, wpuszcza się samoc
                      > hody - ale tylko spełniające odpowiednie normy ekologiczne. I jak tu nie ma kwi
                      > tnąć rynek nowych samochodów? Za to stare rzęchy trafiają do Polski.

Chyba nie bardzo masz rację. Wskaźnik urbanizacji w europie zachodniej jest na ogół wyższy niż w Polsce ( w takiej Szwajcarii na przykład około 68% w Polsce natomiast 62%) natomiast liczba samochodów na 1000 mieszkańców w Polsce to 261 a w Szwajcarii dwa razy więcej bo 527 to ile maja tych samochodów na wsi ? po 3 na osobę?
                      • Gość: rwr Re: głupstwa gadasz ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.11, 13:10
                        W Szwajcarii mamy po prostu ok. 1 samochodu na 2 osoby mniej więcej równo w całym kraju (w dużych miastach trochę mniej), a u nas 600-1000 w dużych miastach, które dlatego duszą się w korkach.

Dane ze Szwajcarii:
                        www.andynash.com/zrh-pages/ZRH-pubtrans-qa.html
                        "How many Swiss people own cars?

The auto ownership rate in Switzerland is slightly higher than the OECD average (Switzerland has 559 per thousand (in 2002) compared to 550 for OECD countries). As an 'urbanized' canton, the Canton of Zurich has a slightly lower average auto ownership rate (505 autos/1000) and the City of Zurich has an even lower rate (415 autos/1000). These data are from the Canton of Zurich's Statistical Yearbook (2006). While these rates are lower than average, they are still relatively high (and remember, they do not include trucks and motorcycles). The total number of motor vehicles is 635/1000 in Zurich Canton and 519/1000 in Zurich City."

Czyli w mieście mamy 425 aut na 1000 osób - mniej niż szwajcarska średnia krajowa. W kantonie (czyli licząc wsie i małe miasteczka) za to 635. Co potwierdza moją tezę.

Jeszcze jeden cytat:
                        "In 2002, 322'000 people were entering the city daily for work or other reasons. 240'000 of them did it by train, using the suburban railroad network (74%). In the town of Zurich every fifth person with a driving license owns no car (22%) and only 62% of the persons with driving license has an own car that he can use at any time (the remaining 16% can use the car of a relative or friend after arrangement) Analyzing the daily average distance per person in the city of Zurich the good positioning of the public transport can be read. In average each person over 6 years old in the city of Zurich make 3,3 km (10.5%) on foot or by bicycle, 17,2km (54.6%) by motor vehicle and 10,3km using the public transport (32,7%). This is a very good value compared with the Swiss average of 17.7% public."

Może i rowery nie królują, ale 74% dojazdów do miasta dokonuje się koleją miejską. Porównajmy to z polskimi korkami na drogach dojazdowych (szczególnie Warszawie). Dalej także mamy większy udział transportu publicznego w dużym mieście, niż w reszcie kraju.

Kolejne miasto, Bazylea:
                        www.eaue.de/winuwd/44.HTM
                        "In Basle some 41% of the population use public transport to get to work, while the number of private cars has now steadied at the extraordinarily low level of 310 per 1,000 inhabitants. This is despite the fact that the Basle City Canton has the highest per-capita income in Switzerland. Within a decade the individual motor vehicle transport share of motorised journeys to work fell from 35% in 1980 to 30% in 1990. The public transport policy was just as successful in the whole conurbation as the share of local public transport versus individual motor vehicle transport rose by 7% from 39% to 46%. About 666 local transportation trips per inhabitant per year makes Basle rank first in the world. "

Kolejny tekst o Bazylei, teraz po polsku:
                        edroga.pl/drogi-i-mosty/zarzadzanie/3946-bazylea-metoda-na-mile-miasto-cz-ii
                        Rowerów więcej niż samochodów. 46% dojazdów w aglomeracji to komunikacja publiczna. 17% rower. Czyli dla samochodu zostaje dużo mniej niż połowa.
                        • Gość: <> Re: głupstwa gadasz ... IP: *.ssp.dialog.net.pl 13.09.11, 13:58
                          W Szwajcarii mamy po prostu ok. 1 samochodu na 2 osoby mniej więcej równo w cał
                          > ym kraju (w dużych miastach trochę mniej), a u nas 600-1000 w dużych miastach,
                          > które dlatego duszą się w korkach.
                          Tak oczywiście . W Polsce w dużych miastach mamy 1000 samochodów na 1000 mieszkańców wliczając w to żuli i ich dzieci - litości.
                      • Gość: wini nie 260 a 2 razy tyle! IP: *.mielec.mm.pl 13.09.11, 23:23
                        z którego roku masz te dane , z 1995?
                        Liczba samochodów w Polsce 493/1000 mieszkańców w 2008 roku!
                        Naucz się korzystać z internetu a potem się wymądrzaj dziecko

data.worldbank.org/indicator/IS.VEH.NVEH.P3
                        • Gość: <> Re: nie 260 a 2 razy tyle! IP: *.ssp.dialog.net.pl 14.09.11, 08:05
                          Synku masz problemy z czytaniem? rozumieniem i interpretacją czytanego tekstu? czy tylko emocjonalne?
                          Podałeś dane liczby samochodów WSZYSTKICH czyli włączając w to wszystkie 4-ro kołowce czyli autobusy i ciężarowe też
                          Biorąc pod uwagę te dane, to w Szwajcarii masz 764 samochody na 1000 mieszkańców , czyli nadal o 1/3 więcej www.szwajcaria.net/transport.html. Masz oczywiście racją jedna trzecia to nie to co połowa...ale z drugiej strony różnica 250 samochodów/ 1000 mieszkańców na korzyść Szwajcarii ani drgnęła
          • pralat_na_wrotkach Re: a ja nie chcę jeździć rowerem... 12.09.11, 23:40
            old_lodzer napisał:

> a ja nie chcę jeździć rowerem tylko samochodem, jasne ?

Łojezu. Piękne. Doskonale oddałeś pokrzykiwanie bobasa w piaskownicy.
            • Gość: roman Re: a ja nie chcę jeździć rowerem... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.09.11, 11:42
              a ty trollu doskonale udowodniles, ze jestem mistrzem trollowania.
              • pralat_na_wrotkach Re: a ja nie chcę jeździć rowerem... 13.09.11, 17:55
                > a ty trollu doskonale udowodniles

A tak, tak. Ja właśnie udowodniłem.
              • Gość: a Re: a ja nie chcę jeździć rowerem... IP: *.toya.net.pl 14.09.11, 00:14
                A ty wlasnie udowodniles, ze jestes wielbladem. Przecz sobie do woli.
    • Gość: v Re: Pierwsze dwa parkingi rowerowe na jezdni [zdj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.11, 20:11
      Gość portalu: kierowca napisał(a):

> Ale bzdura! Nie ma miejsc parkingowych dla samochodów, w szczycie nie ma gdzie
      > się wcisnąć i jeszcze się zabiera nam miejsca dla jakiś jeb.nych rowerów, które
      > można przypinać na chodnikach albo wprowadzać do bram. Precz z rowerami!

Pan kierowca raczy spojrzeć na zdjęcie załączone do artykułu i zobaczyć jak wąski jest chodnik w opisywanym miejscu, a jak szeroka jezdnia. To po pierwsze. A po drugie, zajęto prawdopodobnie nie więcej niż 1 miejsce postojowe dla samochodu. Jak tak bardzo kierowcę to boli, może kierowca zastawić swoim "wozem" pobliskie przejście dla pieszych.

Gość portalu: polonista napisał(a):

> ciekawe jakim sposobem mozna przypiac do jednego stojaka 8 rowerow?

Coś kiepski z Ciebie polonista. Stoi napisane:

"Na każdym z parkingów zostały zamontowane po cztery stojaki, do których można przypiąć osiem rowerów."
    • Gość: las Re: Pierwsze dwa parkingi rowerowe na jezdni [zdj IP: *.astral.lodz.pl 12.09.11, 20:14
      Poradzisz sobie. Wjedziesz na chodnik, rozjedziesz trawnik, staniesz na przejściu dla pieszych. Jest tyle możliwości.
      • Gość: xxx Re: Pierwsze dwa parkingi rowerowe na jezdni [zdj IP: *.toya.net.pl 12.09.11, 22:15
        Gość portalu: las napisał(a):

> Poradzisz sobie. Wjedziesz na chodnik, rozjedziesz trawnik, staniesz na przejśc
        > iu dla pieszych. Jest tyle możliwości.

nie, ja w przeciwieństwie do wielu rowerzystów, a także jak widać i ciebie, szanuję przepisy ruchu drogowego i obowiązujące prawo
        • Gość: las Re: Pierwsze dwa parkingi rowerowe na jezdni [zdj IP: *.astral.lodz.pl 12.09.11, 23:08
          No popatrz to jest nas dwóch. Chcę wierzyć w to co piszesz jednak widzę jak wygląda kultura zarówno rowerzystów jak i kierowców (oczywiście żeby kogoś niesłusznie posądzić są pozytywne wyjątki). Śmieszy mnie jednak stękanie kierowców, że zabrano im góra dwa miejsca parkingowe, podczas gdy w pełni wykorzystane miejsca dla rowerzystów spowodują zmniejszenie się ruchu samochodowego od 2 do 8 aut. Piszę to jako kierowca i rowerzysta.
    • Gość: oo Re: Pierwsze dwa parkingi rowerowe na jezdni [zdj IP: *.toya.net.pl 12.09.11, 20:15
      a bilecik z parkomatu to za ile sie wtedy kupuje?
    • Gość: rowerek ma felek Re: Pierwsze dwa parkingi rowerowe na jezdni [zdj IP: *.teosat.pl 12.09.11, 20:17
      pierwszy krok do bram Europy...jeszcze tylko zamienimy kostkę na asfalt, połączymy ścieżki żeby nie prowadziły donikąd i już....
      • Gość: v Re: Pierwsze dwa parkingi rowerowe na jezdni [zdj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.11, 20:26
        Gość portalu: rowerek ma felek napisał(a):

> pierwszy krok do bram Europy...jeszcze tylko zamienimy kostkę na asfalt, połącz
        > ymy ścieżki żeby nie prowadziły donikąd i już....

Od siebie dodam jeszcze tylko "Tempo 30".
    • Gość: zorro Pierwsze dwa parkingi rowerowe na jezdni [zdjęcia] IP: *.pai.net.pl 12.09.11, 20:26
      Super!!! Oby takich więcej; szkoda tylko, że nie są takie kolorowe jak przed Manu ;)
      A kolega 'kierowca' mam nadzieję, że jest tylko trollem-prowokatorem; jeśli naprawdę tak myśli... nie ma już dla niego ratunku. Jego dusza jest już zgubiona. O takich Kafka napisał 'Proces', bezrefleksyjni konsumenci rzeczywistości...
    • Gość: nodeh pod manekinem i tak jest zakaz parkowania dla aut IP: *.171.26.203.static.crowley.pl 12.09.11, 20:26
      wiem bo dostałem tam mandat za parkowanie :)

poza tym im więcej infrastruktury rowerowej i im większe ograniczenia dla samochodów w ścisłym centrum tym lepiej dla tego centrum moim zdaniem
    • Gość: rabi Pierwsze dwa parkingi rowerowe na jezdni [zdjęcia] IP: *.speed.planet.nl 12.09.11, 20:29
      Teraz na kaczuszkę moszna na rowerku.
    • Gość: ja No i mamy rządy cyklistów IP: *.lodz.mm.pl 12.09.11, 20:38
      bez komentarza
      • pralat_na_wrotkach Re: No i mamy rządy cyklistów 12.09.11, 23:39
        Gość portalu: ja napisał(a):

> bez komentarza

A "no i mamy rządy cyklistów" to czym jest jak nie komentarzem właśnie, poskramiaczu retoryki?
    • Gość: dr Pierwsze dwa parkingi rowerowe na jezdni [zdjęcia] IP: *.adsl.inetia.pl 12.09.11, 20:50
      A czemu te parkingi nie powstały na Piotrkowskiej gdzie podobno jest deptak tylko kilkadziesiąt metrów dalej na zatłoczonej ulicy? Dla rowerzystów nie powinno to stanowić różnicy. A kierowcom łatwiej przejechać ...
      • Gość: gość Re: Pierwsze dwa parkingi rowerowe na jezdni [zdj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.11, 20:58
        Gość portalu: dr napisał(a):
        > A czemu te parkingi nie powstały na Piotrkowskiej

Być może dlatemu, że na Piotrkowskiej nie ma problemu z przypięciem roweru.
        • Gość: ja Re: Pierwsze dwa parkingi rowerowe na jezdni [zdj IP: *.lodz.mm.pl 12.09.11, 21:01
          To może te "parkingi" wcale nie są potrzebne, skoro nie ma problemu z przypięciem roweru?
          • Gość: o3r Re: Pierwsze dwa parkingi rowerowe na jezdni [zdj IP: *.toya.net.pl 12.09.11, 21:05
            Ale parkingi są na Traugutta, a problemu nie ma na Piotkrowskiej
            • Gość: ja Re: Pierwsze dwa parkingi rowerowe na jezdni [zdj IP: *.lodz.mm.pl 12.09.11, 21:09
              A to nie jest daleko, prawda? Moze poza jeżdzeniem rowerkiem, warto się czasami przejść na nogach? To jest najbardziej ekologiczny środek transportu.
              • pralat_na_wrotkach Re: Pierwsze dwa parkingi rowerowe na jezdni [zdj 12.09.11, 23:47
                > A to nie jest daleko, prawda? Moze poza jeżdzeniem rowerkiem, warto się czasami
                > przejść na nogach? To jest najbardziej ekologiczny środek transportu.

Paradny pokaz hipokryzji. Parafrazując: A może poza jeżdżeniem samochodzikiem warto się czasami przejść na nogach, a nie jazgotać, że brakuje parkingów i że precz z preczem?
      • rowerowalodz.pl Re: Pierwsze dwa parkingi rowerowe na jezdni [zdj 12.09.11, 21:02
        Zapraszamy do zwiedzania mapy rowerowalodz.pl/mapa gdzie pozaznaczyalismy wszystkie stojaki rowerowe (takze te na ul. Piotrkowskiej)
        • Gość: sloven Re: Pierwsze dwa parkingi rowerowe na jezdni [zdj IP: *.147.87.29.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 12.09.11, 21:55
          Brawo. Kolejne zmarnowane pieniądze. Nie dość, że marnują miejsca parkingowe, które przynoszą kasę, to jeszcze montują beznadziejne stojaki, do których można przypiąć tylko dwa rowery. Jak już to było zrobić sprężynę (taką jak po Lidlami). Mniej miejsca zajmuje, wygodniej się przyczepia rower i do tego bardziej to estetyczne. Śmieszne, że prorowerowi popierają te literki "C". Ale na głupotę nic się nie poradzi.
          • pralat_na_wrotkach Re: Pierwsze dwa parkingi rowerowe na jezdni [zdj 12.09.11, 23:50
            Przynoszą kasę, powiadasz. Widać, że masz łeb do biznesu. Zaproponuj Banaszkowi z Biznesu aby ściągać pieniądze z każdego zaparkowanego samochodu, w całym mieście. Zaraz się połowa przesiądzie do "tramwaju pełnego brzydkich żuli" i na "jeb.ne rowery dla bezrobotnych".
          • Gość: tm Re: Pierwsze dwa parkingi rowerowe na jezdni [zdj IP: *.ssp.dialog.net.pl 12.09.11, 23:56
            Nie wiem jaki stojak masz pod swoim lidlem, ale większość marketów epatuje nas "super" stojakami do których można przypiąć tylko przednie koło. Do tego oczywiście większość producentów rowerów raczy nas kołami z szybkozłączką, tak by złodzieje mieli łatwiej. Tak więc stojak taki jak został postawiony jest najleszy z punktu widzenia rowerzysty, bo pozwala spiąć koło z ramą, czego pod lidlem albo inną biedronką nie uświaczysz.
          • Gość: Nika Re: Pierwsze dwa parkingi rowerowe na jezdni [zdj IP: *.4web.pl 13.09.11, 13:26
            Stojaki przed Lidlem to jedno wielkie nieporozumienie!
      • Gość: hejho Re: Pierwsze dwa parkingi rowerowe na jezdni [zdj IP: *.toya.net.pl 12.09.11, 22:43

Może dlatego, że Piotrkowska to nie deptak. Nadal można dostać tam mandat za nieprzechodzenie po pasach. To po prostu normalna ulica, tylko z ograniczonym ruchem.

A jeśli to "deptak", to po co pozwolenie na zajęcie pasa drogowego dla ogródków?
    • Gość: qqq Ten ordynarny lobbing rowerowy... eh IP: *.toya.net.pl 12.09.11, 21:18
      Ja wszystko rozumiem, sam jeżdzę na bajku, ale mam wrażenie że kilku dobrze zorganizowanych łebków trzęsie przed wyborami ZDiTem. Kandydaci są wyjątkowo czuli na to...
    • wojtek33 Pierwsze dwa parkingi rowerowe na jezdni [zdjęcia] 12.09.11, 21:21
      Brakuje mi w tym artykule jednej drobnej informacji - ile to kosztowało?
      • Gość: Miłośnik rowerów Re: Pierwsze dwa parkingi rowerowe na jezdni [zdj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.11, 20:38
        Przez dobre układy nie było to takie drogie...
    • Gość: baj Pierwsze dwa parkingi rowerowe na jezdni [zdjęcia] IP: *.10-3.cable.virginmedia.com 12.09.11, 22:00
      to w ramach programu poprawy bezpieczenstwa na drogach w miescie do knajpki na piwko lub jednego i rowerkiem w droge brawo prawie bzdura roku
      • Gość: Nika Re: Pierwsze dwa parkingi rowerowe na jezdni [zdj IP: *.4web.pl 13.09.11, 13:27
        Manekin to jest naleśnikarnia, a nie browar !
    • Gość: loom łódzka głupota nie zna granic IP: *.toya.net.pl 12.09.11, 22:06
      a zimą będą wiązać konie - spytacie kto - odpowiem - barany
    • old_lodzer stojaki rowerowe pod UMŁ... 12.09.11, 22:19
      proponuję wydzielić miejsca na stojaki na parkingu dla urzędasów UMŁ ... taki wielki, darmowy samochodowy parking w tym miejscu to skandal .....
      • Gość: :D Re: stojaki rowerowe pod UMŁ... IP: *.toya.net.pl 12.09.11, 23:42
        a co, stawałeś na zakazie na 6 sierpnia że te stojaki cię bolą?
      • pralat_na_wrotkach Re: stojaki rowerowe pod UMŁ... 12.09.11, 23:52
        old_lodzer napisał:

> proponuję wydzielić miejsca na stojaki na parkingu dla urzędasów UMŁ ... taki w
        > ielki, darmowy samochodowy parking w tym miejscu to skandal .....

Owszem, jest to skandal. Jestem za likwidacją darmowych parkingów samochodowych. Masz moje pełne poparcie. Pomysł należy rozgłosić.
        • Gość: ja Re: stojaki rowerowe pod UMŁ... IP: *.lodz.mm.pl 13.09.11, 05:43
          Troll na wrotkach powrócił. Zaiste masz talent do przeinaczania poglądów osob, z ktorymi się nie zgadzasz. To cecha wszystkich rowerolubów?
          • pralat_na_wrotkach Re: stojaki rowerowe pod UMŁ... 13.09.11, 07:32

> Troll na wrotkach powrócił

No cóż, przynajmniej na brak trolla o oryginalnej ksywie się forum nie uskarżało.

> Zaiste masz talent do przeinaczania poglądów osob,
            > z ktorymi się nie zgadzasz.

Przecież napisałem, że się zgadzam. Przestań przeinaczać moje wypowiedzi.
    • Gość: urbi tak się buduje wieś IP: *.toya.net.pl 12.09.11, 22:53
      a jak buduje sie miasto , to warto obejrzeć niedaleko - w warszawie
      • Gość: niewierny Ej trolle! IP: *.toya.net.pl 12.09.11, 23:09
        Urzekła mnie wasza historia :D
      • Gość: pepe chyba nigdzie, poza Polską miasta nie ... IP: *.toya.net.pl 13.09.11, 00:03
        ...widziałes...
      • Gość: gość Re: tak się buduje wieś IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.11, 10:19
        Gość portalu: urbi napisał(a):

> a jak buduje sie miasto , to warto obejrzeć niedaleko - w warszawie

Uśmiałem się do łez :D
      • Gość: a Re: tak się buduje wieś IP: *.toya.net.pl 14.09.11, 00:15
        Gość portalu: urbi napisał(a):

> a jak buduje sie miasto , to warto obejrzeć niedaleko - w warszawie

Nie uogólniaj. W Warszawie to się buduje polskie miasto, a nie miasto.
    • pralat_na_wrotkach Re: Pierwsze dwa parkingi rowerowe na jezdni [zdj 12.09.11, 23:45
      > Ale bzdura! Nie ma miejsc parkingowych dla samochodów

No i właśnie dlatego tworzy się warunki dla innych, mniej uciążliwych środków transportu.

> i jeszcze się zabiera nam miejsca dla jakiś jeb.nych rowerów

No pewnie. Za to jak mi się rozjeżdża trawnik jakimś "jeb.nym" samochodem to jest fajnie, bo samochód jest fajny, a rower nie jest fajny. Idąc dalej - właściciel samochodu ma samochód bo się "takiego luksusu dorobił płacąc wielkie podatki" a właściciel roweru to student albo inny biedak "którego nie stać na własne auto". Straszną nędzę intelektualną reprezentujesz, pogromco słuszności.

> Precz z rowerami!

Łojezu jezu. Chusteczki sobie kup.
      • p8 Nie histeryzuj... 13.09.11, 01:28
        Nie, nie mam nawet prawa jazdy, nie jestem obarczony ani dwoma ani czterema kółkami więc moje zdanie jest obiektywne - nie histeryzuj chłopie. Egzaltujesz się jak stara panna na widok Platynowego Wydania Złotej Kolekcji Krisa Krawczyka...
        • pralat_na_wrotkach Re: Nie histeryzuj... 13.09.11, 07:35
          Ja chciałem powiedzieć, że podobnie jestem obarczony żadną liczbą kółek więc moje zdanie jest równie obiektywne.

> Egzaltujesz się
          > jak stara panna na widok Platynowego Wydania Złotej Kolekcji Krisa Krawczyka..

Aż strach pytać gdzie się takiego zachowania naoglądałeś.
    • Gość: rowerpower Re: Pierwsze dwa parkingi rowerowe na jezdni [zdj IP: *.toya.net.pl 13.09.11, 01:23
      równie dobrze można powiedzieć precz z samochodami z centrum ...
    • Gość: RMK Re: Pierwsze dwa parkingi rowerowe na jezdni [zdj IP: *.239.205.18.static.net.ntgroup.pl 13.09.11, 08:19
      Używam samochodu, jeżdżę też motocyklem ale po mieście najchętniej - rowerem. Rozumiem sens transportu zbiorowego w miastach. "Kierowco" dlaczego obrażasz innych uczestników ruchu? Precz z trepami za kierownicą!
    • Gość: Tabasco Re: Pierwsze dwa parkingi rowerowe na jezdni [zdj IP: *.iwacom.net.pl 13.09.11, 09:59
      Precz z jeb... samochodami!
    • old_lodzer panowie, wybory tuż, tuż .... 13.09.11, 10:52
      • pralat_na_wrotkach Re: panowie, wybory tuż, tuż .... 13.09.11, 17:57
        No właśnie, jak to możliwe - wybory tuż tuż, a PO podkłada się świętym kierowcom, którzy, jak wiadomo, płacą wysokie podatki? Wprost nie do wiary.
    • Gość: Fiedkin List otwarty fenomenu IP: *.toya.net.pl 13.09.11, 19:17
      Dzisiaj na ulicy Wólczańskiej wymalowano pierwszy w Łodzi kontrapas rowerowy rowerowalodz.pl/aktualnosci/471-jest-pierwszy-kontrapas. Niestety, jego realizacja pokazuje jak działają przedstawiciele łódzkiego Zarządu Dróg i Transportu, a co za tym idzie władze miasta. Łódzkie środowiska rowerowe od dawna nalegały na zastosowanie kontrapasów rowerowych, tak powszednich w cywilizowanych miastach. Ich powstanie było pewne niemal od początku pełnienia przez Witolda Kopcia funkcji pełnomocnika prezydenta Łodzi do spraw polityki rowerowej i do wdrażania zapisów Karty Brukselskiej (podpisano 7 stycznia 2011 rowerowalodz.pl/aktualnosci/291-karta-brukselska-podpisana ). Jednak utworzony dzisiaj kontrapas jest niespodzianką dla wielu łodzian.

Mimo apeli naszej fundacji aby od początku września 2011 rozpocząć akcję informacyjną wśród kierowców, a zwłaszcza mieszkańców ulicy przy której mają powstać kontrapasy, ZDiT postanowił wszystkich zaskoczyć.
      Jako organizatorzy Łódzkiej Masy Krytycznej już 26 sierpnia rozdawaliśmy wśród uczestników przejazdu (a było ich prawie 900) ulotki z informacją jak należy poprawnie korzystać z kontrapasów: fundacjafenomen.pl/fundacja/aktualnosci/372-dzisiaj-po-kontrapasy Liczyliśmy, ze ciężar poinformowania innych użytkowników dróg (w tym zwłaszcza mieszkańców danych ulic) weźmie na siebie Miasto.

Przykład ten pokazuje, ze władający Łodzią nie umieją rozmawiać z mieszkańcami o ich potrzebach. Wymalowano kontrapas bo tego chcieli rowerzyści, ale poprzez brak informacji efekt jest niestety szkodliwy - skłócenie mieszkańców ul. Wólczańskiej, kierowców i obarczenie wina rowerzystów. Zamiast wszystkim wytłumaczyć nową organizację ruchu, urzędnicy postanowili odpowiedzieć na zapotrzebowanie jednych (w tym przypadku rowerzystów) zabierając i grożąc innym (zamiast informacji czym jest kontrapas, mieszkańcy ul. Wólczańskiej zostali tylko postraszeni, że za parkowanie na tym fragmencie jezdni ich samochód odwieziony zostanie przez lawetę). Warto zwrócić uwagę, że ulica Wólczańska w tym miejscu jest aż dwupasmowa, więc przeznaczenie jednego z nich na miejsca parkingowe przy tak niskim ruchu samochodowym nie pogorszyłoby przepustowości.

Chcemy wierzyć, że nie jest to celowe działanie Zarządu Dróg i Transportu, a jedynie wynik stawiania pierwszych kroków i uczenia się wysłuchiwania potrzeb mieszkańców.
      Bo obecnie "napuszczając" jednych mieszkańców na drugich można doprowadzić do uzyskania (przez ZDiT) alibi na przyszłość - przy kolejnych próbach wprowadzenia nowych rozwiązań. Co z pewnością będzie na rękę kilku urzędnikom ZDiT tak przeciwnym rozwojowi transportu rowerowego w mieście.

Uczmy się na błędach, ale innych miast. Każdą reorganizację ruchu musi poprzedzić porządna akcja informacyjna. Tej tym razem zabrakło, czego efektem jest skłócenie i dezinformacja. A zdezorientowani mieszkańcy ul. Wólczańskiej chcą likwidacji nowopowstałego kontrapasa, bo nie wiedzą co to jest. ZDiT jednocześnie zlikwidował miejsca parkingowe dla samochodów, których w tym miejscu jest za mało. A wystarczyło je wyznaczyć np. na zachodnim pasie ruchu ul. Wólczańskiej.

www.fundacjafenomen.pl/fundacja/aktualnosci/373
      • Gość: ja Jesteście obłąkani IP: *.lodz.mm.pl 13.09.11, 19:37
        Wymalowano wam "kontrapas", który jest debilizmem, ale którego się domagaliście i jeszcze jesteście zdziwieni, że mieszkańcy tego nie popierają. Uważacie, że miasto powinno wydać do tego kupę kasy na propagandę rowerową (czyli przekonanie mieszkańców, że kontrapasy są
        "w porzo"). Jesteście chorymi ludzmi, którzy wiecznie tylko na wszystko narzekają - a to na władze miasta, a to na kierowców a nawet ogólnie na większość mieszkańców, która nie zgadza się na wydawanie pieniedzy na rowerowe fanaberie, w sytuacji, kiedy są pilniejsze wydatki. Czy jest ktoś kto was popiera poza członkami stowarzyszenia? Bo chyba nawet większość rowerzystów uważa was za oszołomów.
        • Gość: niewierny Re: Jesteście obłąkani IP: *.toya.net.pl 13.09.11, 23:24
          Zamknij się w auteczku i posłuchaj muzyki. I nie jedź na zachód bo doznasz szoku kulturowego.
          • Gość: <> Re: Jesteście obłąkani IP: *.ssp.dialog.net.pl 14.09.11, 08:16
            > Zamknij się w auteczku i posłuchaj muzyki. I nie jedź na zachód bo doznasz szok
            > u kulturowego.
            Jasne to będzie szalony szok kulturowy jak okaże się ,ze do miasta dojeżdża autostradą, że jak nie jest to miasto docelowe to objeżdża je obwodnicą, że jak wjedzie do miasta to ma system parkingów,, ze drogi nie składaja sie z dziur . Masz racje będzie to szok nie do wytrzymania.
            • Gość: niewierny Re: Jesteście obłąkani IP: *.toya.net.pl 14.09.11, 11:32
              Tak, będzie szok, że w mieście nie jeździ się 80km/h, po ulicach jeżdżą rowerzyści bez kasków i kamizelek odblaskowych, a pieszy na przejściu ma bezwzględne pierwszeństwo i nie istnieje "wtargnięcie na jezdnię" a śmieć w blaszaku ma zawszony obowiązek się zatrzymać i przepuścić!
              • Gość: romek Smiec w blaszaku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.09.11, 11:46
                Slownictwo masz dziecko godne hitlerowców. Gdybys urodzil sie 100 lat wczesniej, pewnie gorliwie usuwałbyś "zydostwo" i innych podludzi obcej rasy z ulic. Dzisiaj koncentrujesz się na "śmieciach w blaszakach".

Jestes potwierdzeniem tezy, ze wojujacy cyklisci mają dużo wspólnego z nazizmem.
              • Gość: <> Re: Jesteście obłąkani IP: *.ssp.dialog.net.pl 14.09.11, 11:58
                > Tak, będzie szok, że w mieście nie jeździ się 80km/h, po ulicach jeżdżą rowerzy
                > ści bez kasków i kamizelek odblaskowych, a pieszy na przejściu ma bezwzględne p
                > ierwszeństwo i nie istnieje "wtargnięcie na jezdnię" a śmieć w blaszaku ma zaws
                > zony obowiązek się zatrzymać i przepuścić!

Tak, tak , żyj w swoim świecie w którym człowiek wsiadający do samochodu myśli tylko o tym, żeby innym było gorzej, a ludzie dzielą się na "śmieci w blaszaku" i "human being". Kierowca chce równych ulic , wywalenia tranzytu z miasta i parkingów ,a nie myśli czy rowerzysta lub pieszy mają lepiej od niego. Jakoś większość kierowców chce zachodnich standardów i chętnie zgodzi się na panujące tam ograniczenia dostając w pakiecie wyżej wymienione.
        • Gość: a Re: Jesteście obłąkani IP: *.toya.net.pl 14.09.11, 00:18
          > Uważacie, że
          > miasto powinno wydać do tego kupę kasy na propagandę rowerową

No niestety, dziecko, miasto musi dbać o to, żeby mieszkańcy wiedzieli po co robi to co robi. To, że jakiś książe nazywa to "debilizmem" to trochę za mało

> . Jesteście chorymi ludzmi

A ty jesteś brzydki i masz trzy palce
          • Gość: ja Re: Jesteście obłąkani IP: *.lodz.mm.pl 14.09.11, 06:23
            Dziecko. To określenie powinieneś skierować do siebie. Jesteś infantylny, tak samo jak cały Fenomen. Brak argumentów zastępujesz agresją. Ciekawe, kiedy PO was spuści. Jeszcze przed tymi wyborami, czy przed następnymi?
            • Gość: a Re: Jesteście obłąkani IP: *.toya.net.pl 14.09.11, 09:02

> Dziecko. To określenie powinieneś skierować do siebie.

Daaa? Ale skierowałem do ciebie. Nic już na to nie poradzisz, ale możesz sobie pomarudzić

> Brak argumentów zastępujesz agresją.

Tak, bo to zapewne ja (w sumie w polu "autor" stoi napisane "ja" (sic!)) użyłem słowa "debilizm" i zwrotu "jesteście chorymi ludźmi". To są dopiero argumenty co się zowie!
              • Gość: romek Re: Jesteście obłąkani IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.09.11, 11:47
                No ale to przeciez jest debilizm. Jak inaczej mozna nazwac te "kontrapasy"?
        • Gość: ja Re: Jesteście obłąkani IP: 91.189.0.* 30.09.11, 23:19
          tak, ja popieram, nie będąc członkiem żadnego stowarzyszenia czy fundacji.
      • old_lodzer idiotyzm pozostanie idiotyzmem... 14.09.11, 13:22
        idiotyzm pozostanie idiotyzmem bez względu na to, kto go promuje: generał, marszałek, Gazeta Wyborcza czy jakiś święty. Wydzielenie na jednokierunkowej ulicy, o wcale nie małym ruchu samochodowym ( proponuję przejechać ok. 8 rano ) oddzielnego pasa ruchu dla kilku rowerzystów jest nieracjonalne, a namawianie ich do jazdy pod prąd w łódzkich warunkach po prostu niebezpieczne. Jest również dobitnym przykładem lekceważenia interesu większości, gdyż ilość osób, którym ta zmiana utrudni życie jest wielokrotnie większa od ilości tych, którzy na niej skorzystają. Poprzedni prezydent słuchał wyłącznie siebie, obecnie wybrana słucha redaktorów Gazety Wyborczej i lansowanych przez nią grupek. Dopóki nie będziemy wybierać ludzi, którzy będą kierować się interesem większości mieszkańców będziemy mieli jak mamy.

Wybory już nie długo, jest okazja pokazania żółtej kartki nieudolnie rządzącym ...
        • Gość: nie Re: idiotyzm pozostanie idiotyzmem... IP: *.toya.net.pl 14.09.11, 14:32
          • Gość: romek Re: idiotyzm pozostanie idiotyzmem... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.09.11, 14:39
            Toś się wypowiedział...

A ja popieram w pełni old_lodzera.
        • Gość: pp Re: idiotyzm pozostanie idiotyzmem... IP: *.toya.net.pl 29.09.11, 21:28
          old_lodzer napisał:

> idiotyzm pozostanie idiotyzmem bez względu na to, kto go promuje

I bez względu na to, czy się podpisze old_lodzer czy skodabodzio.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka