Dodaj do ulubionych

Hines deweloper - osiedle Arboretum

20.09.11, 19:10
Czy ktoś ma może jakieś informacje na temat tej inwestycji? A może już kupił mieszkanie?
Pytam się ze względu na to, że inwestycja jest dość interesująca, natomiast po przeczytaniu umowy przedwstępnęj mój zapał trochę opadł.
Obserwuj wątek
    • Gość: Dry Re: Hines deweloper - osiedle Arboretum IP: *.dynamic.chello.pl 26.09.11, 19:35
      Mógłbym prosić o więcej szczegółów umowy przedwstępnej.
      Ta inwestycja jest jedną z kilku pomiędzy którymi się zastanawiam.
      • darwena Re: Hines deweloper - osiedle Arboretum 26.09.11, 20:35

Wątpliwości pojawiły się po przeczytaniu umowy przez znajomego prawnika, ale na szczęście wszystko zostało wyjaśnione;) Dokładnie chodziło o sztywny termin zapłaty za mieszkanie, na szczęście można to korzystnie rozwiązać.
        Jeżeli chcesz skan umowy zapraszam na priv.
        • rudin Re: Hines deweloper - osiedle Arboretum 26.09.11, 22:50
          Ja również chętnie zapoznam się ze szczegółami takiej umowy i ewentualnym sposobem rozwiązania niekorzystnych zapisów.

Pozdrawiam.
          rudin (at) gazeta pl
        • sasza266 Re: Hines deweloper - osiedle Arboretum 27.09.11, 20:40
          Jak najbardziej poproszę o skan umowy.
          Nie mogę znaleźć tutaj opcji wysłania do Ciebie PW.

Ps.
          Wcześniej pisałem jako "Dry" ;).
        • sasza266 Re: Hines deweloper - osiedle Arboretum 27.09.11, 20:44
          Bym zapomniał

mój mail:
          sasza266 (at) gazeta pl
        • Gość: juja Re: Hines deweloper - osiedle Arboretum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.11, 17:54
          czy mogę tez prosić o skan umowy, nie mogę się do nich dodzwonić przez cały dzisiejszy dzień, a ceny maja wręcz powalające.
          mój mail
          juja315(at)o2.pl
          • rudin Re: Hines deweloper - osiedle Arboretum 29.09.11, 10:02
            Powalające pozytywnie czy negatywnie?
            • Gość: juja Re: Hines deweloper - osiedle Arboretum IP: *.net-partner.pl 29.09.11, 15:01
              Najpierw mnie powaliły pozytywnie, ale .........
              zauważyłam, że dziwnie jest liczona powiwrzchnia mieszkania, tzn płace za powierzchnie pod np ściankami działowymi. W efekcie jak sobie policzyłam jestem na minus o około 1,4m2 - razy 4200
              Bardzo nie podoba mi się taka praktyka.
        • Gość: malew2011 Re: Hines deweloper - osiedle Arboretum IP: *.play-internet.pl 15.10.11, 10:20
          Byłabym wdzięczna za przesłanie skanu umowy również do mnie :)

A co sądzicie o własności nieruchmości? Generalnie wiem już skąd w Arboretum ta jesienna promocja ;) i mam przez to obawy...
          • Gość: damian Re: Hines deweloper - osiedle Arboretum IP: *.nowinynet.pl 17.10.11, 18:24
            Jezeli mozesz chetnie sie dowiem skad ta promocja ?
          • sasza266 Re: Hines deweloper - osiedle Arboretum 17.10.11, 20:18
            Podpisuje się pod wpisem Damiana:
            "Jezeli mozesz chetnie sie dowiem skad ta promocja ? "

BTW
            Bez podania maila są nikłe szanse abyś otrzymała umowę ;).
            • Gość: juja Re: Hines deweloper - osiedle Arboretum IP: *.net-partner.pl 19.10.11, 13:13
              Nie ma tam własności gruntu tylko dzierżawa wieczysta.
              Mam podobna sytuację w dotychczasowym mieszkaniu , gdzie grunt jest właśnie dzierżawą wieczystą i co roku Urząd Miasta Łodzi podnosi mi opłaty roczne za dzierżawę. Pomiędzy rokiem 2010 a 2011 o 300%, boje się już opłat za rok 2012.
            • Gość: malew2011 Re: Hines deweloper - osiedle Arboretum IP: *.play-internet.pl 23.10.11, 11:12
              Co do promocji..to tylko i wylacznie moja opinia a wynika ona z pewnoscia ze sposobu wlasnosci gruntu czyli uzytkowanie wieczyste. Biorac pod uwage to o czym pisze juja sa to jakby nie bylo dodatkowe koszty dla nas- uytkownikow wieczystych. Jasne nasz udzial we wlasnosci nieruchomosci jest stosunkowo niewielki, ale nie zmienia to faktu, ze wlasnosc bylaby dla nas lepszym rozwiazaniem;-) i tak u innych developerow cena m2 jest zdecydowanie wyzsza, bo wlasnosc gruntu jest inna. Aleee promocja jak najbardziej mi sie podoba i rowniez zdecydowalam sie na zakup mieszkania, bo dla takiego szaraka jak ja wystarczy taki standard wykonczenia i de facto nieruchomosc, ktora nie zapewnia kameralnej atmosfery, ale ma w sobie to "cos" ktotr mnie urzeklo:-)
              • Gość: cms Re: Hines deweloper - osiedle Arboretum IP: *.lodz.msk.pl 07.12.11, 21:37
                Witam
                Sądzę, że przyczyny promocji są nieco inne, niż Państwo sądzą. Mam tylko pytanie: dlaczego firma, która drogo kupiła grunt, stosunkowo drogo buduje (generalny wykonawca jest jedną z najdroższych firm budowlanych w kraju) proponuje relatywnie najniższą cenę na rynku? Teoretycznie ta inwestycja powinna byc najtańsza na początko budowy, gdy ryzyko jakie klient ponosi jest największe, tymczasem najtaniej jest pod koniec inwestycji, czy to nie zaskakujące?. Dlaczego do czasów promocji (czyli przez ponad rok) sprzedano zaledwie kilkanaście mieszkań? Forma władania gruntem nie ma znaczenia, gdy deweloper przeniesie własnośc (jesci przeniesie) czynsz dzierżawny będzie po stronie kupujących. Przyszłym mieszkańcom gratuluję optymizmu, ja, po zapoznaniu się z tą ofertą, wybrałem inną inwestycję.
                • Gość: mandaryna Re: Hines deweloper - osiedle Arboretum IP: *.retsat1.com.pl 18.12.11, 13:17
                  W takim razie proszę podzielić się ze wszystkimi zainteresowanymi swoją teorią, chętnie się zapoznamy, a póki co odpowiem może na kilka pytań zawartych w Pana poście:

Mam tylko pytanie
                  > e: dlaczego firma, która drogo kupiła grunt, stosunkowo drogo buduje (generalny
                  > wykonawca jest jedną z najdroższych firm budowlanych w kraju) proponuje relaty
                  > wnie najniższą cenę na rynku?

otóż: przy stosunkowo dużej podaży mieszkań w łodzi, także na rynku wtórnym, obniżenie ceny jest jedyną sensowną formą przyciągnięcia klienta. Poza tym nie od dziś wiadomo, że średnia cena wybudowania m2 mieszkania dla developera to ok 2500 pln, więc przy "normalnych cenach rynkowych", utrzymujących się w innych łódzkich inwestycjach, np w tom budzie czy nowym polesiu, developer i tak zarabia, wcale nie mało!

Teoretycznie ta inwestycja powinna byc najtańsza
                  > na początko budowy, gdy ryzyko jakie klient ponosi jest największe, tymczasem n
                  > ajtaniej jest pod koniec inwestycji, czy to nie zaskakujące?. Dlaczego do czasó
                  > w promocji (czyli przez ponad rok) sprzedano zaledwie kilkanaście mieszkań?

Obecnie cena ofertowa nie zmienia się na żadnym etapie budowy. Stanowi ona sumę kosztów ponoszonych przez developera i marży (i jeszcze kilku składników), ale na rynku łódzkim nie występują sytuacje, w których cena mieszkania niewybudowanego jest duuuzo niższa, a kiedy blok stoi wzrasta o kilkaset zł.
                  Proszę zerknąć na oferty developerów, którzy obecnie budują np. osiedle jarzębinowe, (termin oddania 2013 r., a mieszkań sprzedanych zaledwie kilka). To normalna sytuacja na rynku. Mało który klient chce podejmować takie ryzyko i przede wszystkim czekać na oddanie mieszkania 2 lata, dlatego w Arbo sprzedało się niewiele mieszkań na etapie przysłowiowej "dziury w ziemi".

Przyszłym mieszkańc
                  > om gratuluję optymizmu, ja, po zapoznaniu się z tą ofertą, wybrałem inną inwest
                  > ycję.

Dziękuję w imieniu przyszłych mieszkańców :) Proszę podzielić się swą radością i powiedzieć nam gdzie kupił Pan mieszkanie?
                  Ja ze swojej strony pragnę dodać, że deweloper baaardzo szedł mi na rękę przy wszystkich formalnościach, dostałam nawet mały bonus :)
                • Gość: CCCP Re: Hines deweloper - osiedle Arboretum IP: *.toya.net.pl 20.09.13, 21:13
                  Dzięki, my też na początku byli na tak, natomiast później zrezygnowaliśmy. Pozdr :)))
                  Long live the CCCP !!!
          • panna1313 Re: Hines deweloper - osiedle Arboretum 20.10.11, 16:08
            W sumie to większość nieruchomości to użytkowanie wieczyste a w tym przypadku jest o tyle dobrze, że przy dużym zagęszczeniu opłaty nie powinny być wysokie. Każda inwestycja ma swoje minusy ale w porównaniu do innych ta ma ich bardzo mało więc zdecydowałam się na kupno mieszkania :)
        • ginger3.2 Re: Hines deweloper - osiedle Arboretum 24.12.11, 16:38
          witam, jeżeli państwo kupiliście czy mogłabym prosić o informacje jakie wynegojowaliście terminy - kwestia sztywnych terminów - płatność na koniec marca a odbiór lokalu dopiero nawet do 120 dni, mój email - cero22@wp.pl
    • Gość: Gościnnie Re: Hines deweloper - osiedle Arboretum IP: *.toya.net.pl 28.09.11, 18:19
      Również zapoznałam się z umową przedwstępną i niestety nie dużo w niej zmienili. Przede wszystkim zależało mi na podpisaniu umowy sprzedaży przed odbiorem mieszkania lub w krótkim odstępie czasu. Niestety nic w tej kwestii nie udało się zdziałać. Cena z jesiennej wyprzedaży bardzo zachęca do kupna. Od dłuższego czasu interesuję się tą inwestycją i muszę przyznać że budowa idzie szybko i oglądając mieszkanie byłam pod wrażeniem. Przekonuje mnie również fakt, że za Arboretum stoi poważna firma. Będę bardzo wdzięczna za przesłanie skanu umowy może jeszcze czegoś nie zauważyłam. Z góry dziękuję :). Mój mail ania_p_ania@wp.pl
      • Gość: gosc Re: Hines deweloper - osiedle Arboretum IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 28.09.11, 19:41
        W takiej studni zamieszkać? okno w okno i obok takie wysokie bloki ? Ludzie gdzie wy oczy macie .
        • Gość: jan ek Poranek, setki samochodów ruszają do pracy. IP: *.toya.net.pl 15.10.11, 16:12
          Wieczór. Spacer, dwa parki obok.
          Co kto lubi.
          • Gość: Damian Re: Poranek, setki samochodów ruszają do pracy. IP: *.nowinynet.pl 20.10.11, 14:55
            Mimo dzierzawy wieczystej i tak w tej cenie i o tym standardzie ciezko znalezc lepsza oferte w łodzi, ja po obejrzeniu mieszkania i przeanalizowaniu umowy zdecydowalem sie na zakup. Pozdrawiam
            • Gość: jan ek Re: Poranek, setki samochodów ruszają do pracy. IP: *.toya.net.pl 20.10.11, 18:36
              Nie zazdroszczę.
        • Gość: czapman Re: Hines deweloper - osiedle Arboretum IP: *.ssp.dialog.net.pl 28.10.11, 23:15
          Właśnie podpisaliśmy umowe z developerem u notariusza. Jak narazie wszystko wydaje sie ok, ale czas pokaże. Cała inwestycyja jest powalajaca, naprawde wiem co mowię od pól roku chodzimy i szukamy ciekawej oferty. No i Arboretum wygralo, miejsce , wykonanie, cena , wszystko na szóstkę z plusem, a jeszcze jedno widok za oknem to naprawdę bajka, jak to mowi moja żonka. A co do wykończenia to chyba naprawde najlepsze wykończenie w Łodzi , no moze na równi z inwestycja przy ulicy żeligowskiego.

Ps. może ktos założy osobne forum dla przyszłych mieszkańców tej " studni" ;-) arboretum .
          • ginger3.2 Re: Hines deweloper - osiedle Arboretum 24.12.11, 17:05
            Polecacie Państwo jakiegoś notariusza? Czy umowę troszkę zmienialiscie?
            Proszę o inf: cero22@wp.pl
            • Gość: magda Re: Hines deweloper - osiedle Arboretum IP: *.adsl.inetia.pl 25.12.11, 10:09
              Deweloper ma umowę z notariuszem-każde mieszkanie koszt do 1300zł, jak dzwoniłam do innego notariusza to za mieszkanko 46m2 zawołał 2880zł, więc taniej niż ten notariusz z Arboretum nie znajdziesz. Akty notarialne będą wydawane dopiero kilka miesięcy po oddaniu kluczy..
              • ginger3.2 Re: Hines deweloper - osiedle Arboretum 25.12.11, 18:29
                Akty po wydaniu kluczy ?
                czy nie jest tak, ze najpierw podpisujemy umowe przedwstępną - na wejściu, następnie umowę sprzedaży - do końca marca, na dzień przed podpsianiem aktu wpłacamy ostatnią kwotę i do 120 dni następuje odbiór lokalu wraz z wydaniem kluczy, nie później niż do końca lipca ?
                Państwo już podpisaliście umowę?
                • Gość: gość Re: Hines deweloper - osiedle Arboretum IP: *.toya.net.pl 26.12.11, 12:36
                  Ja podpisałam umowę przedwstępną. No więc w umowie jest tak:

"Art.3 pkt 6: Sprzedający zobowiązuje się do wydania kupującym lokalu w sposób określony w art 8 poniżej , na podstawie protokołu zdawczo-odbiorczego, o którym mowa a art 8 niniejszej umowy, w terminie 120 dni od dnia, w którym decyzja o pozwoleniu na użytkowaniu budynku stanie się ostateczna ("Pozwolenie na użytkowanie"), nie później jednak niż w terminie do 31 lipca 2012 roku....

Art.6 pkt 1:Sprzedający zobowiązuje się do ustanowienia odrębnej własności lokalu i jej przeniesienia na kupujących wraz z udziałem w nieruchomości wspólnej oraz prawem do wyłącznego korzystania z balkonu w terminie 120 dni od dnia odbioru lokalu zgodnie z art.8."

Z tego co rozumiem to :wersja optymistyczna dewelopera jest taka że odbiór lokalu będzie w marcu, a akty notarialne będą wydawane max do 120 dni po odbiorze, czyli powiedzmy w czerwcu. W razie obsunięć deweloper dla bezpieczeństwa zawarł w umowie że odbiór nie później niż do końca lipca, czyli z tego co rozumiem akty notarialne muszą być do 31 października.
                  Jeśli chodzi o harmonogram płatności to ja mam w umowie że bank musi wpłacić drugą transzę do końca marca.

Jeśli ktoś bierze z kredytem hipotecznym pieniądze na wykończenie mieszkania to mimo że bank wpłacił drugą transzę a Ty już masz odebrany lokal i klucze to nie wykończysz mieszkania ponieważ bank wypłaca pieniądze na wykończenie mieszkania po dostarczeniu do banku aktu notarialnego. Wtedy czekasz te 3 miesiące bezczynnie, a czynsz już musisz płacić od momentu oddania kluczy :( Podobno jest to normalne na rynku pierwotnym, więc nic się na to nie poradzi.
                  • Gość: x Re: Hines deweloper - osiedle Arboretum IP: 217.33.154.* 30.12.11, 13:27
                    > nie wykończysz mieszkania ponieważ bank wypłaca pieniądze na wykończenie mieszkania
                    > po dostarczeniu do banku aktu notarialnego.
                    zależy od banku
    • minimka80 Re: Hines deweloper - osiedle Arboretum 20.10.11, 20:47
      A możesz powiedzieć dokładniej dlaczego ta umowa tak ostudziło twój zapał? Cena jest naprawdę zachęcająca dlatego nie wiem czy doszukiwać się w tym jakiś haczyków
    • minimka80 Re: Hines deweloper - osiedle Arboretum 20.10.11, 20:53
      A czy orientujecie się jakie stawki czynszu tam będą?
      • Gość: malew2011 Re: Hines deweloper - osiedle Arboretum IP: *.nordeabank.pl 26.10.11, 12:16
        Współpracując na co dzień z developerami wiem, że umowa z Arboretum nie różni się od innych - chroni zarówno firmę jak i kupującego. Oczywiście miałam kilka obiekcji, ale po rozmowie z pracownikiem już ich nie mam i w 99% ją akceptuję :)
        • Gość: adrian Re: Hines deweloper - osiedle Arboretum IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.11.11, 11:26
          My również zdecydowalismy sie na arboretum, wygrało pod wieloma wzgledami m.in lokalizajca, standard wykonczenia i cana. Umowa sprawdzona,jak dla mnie na tą chwile w Łodzi nie ma lepszej oferty chociaz zdania pewnie sa podzielone :)
          pozdrawiam
    • Gość: Laleczka22 Re: Hines deweloper - osiedle Arboretum IP: *.180.45.105.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 02.11.11, 01:59
      obecnie dzierzawa wieczysta do urzedu miasta wynosi 188 tys rocznie. w bloku jest 22tys m2 rocznie co daje jakies 8zl / m2 a wiec za mieszkanie ok 45 m2 jest to kwota 400zlo na rok.

budynek jest praktycznie cały z płyty i betonu - wszystko zalewane było betonem
      poza tym nie ma komorek lokatorskich. duza czesc bloku pozostaje wwiecznyn cieniu

ale za to tramwaje, basen, szkoly przedszkola, rynek czerowny i rynek gorniak,

co do czynszu to mowia ze w zeszlym roku planiwali 5-6 zl.. ale to wiadomo ze i tak min 6 zl /m2 bez ochrony a wszystko wyjdzie jak ustanowi sie wspolnota i wtedy zarzadzi "cos"

pytanie do tych co juz podpisali umowe - u kogo braliscie kredyt? korzystaliscie z brokera ktorego proponuje?
      • Gość: gosc Re: Hines deweloper - osiedle Arboretum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.11, 20:27
        Mam pytanie czy ktos wie czy ziemia pod blokami jest własnością czy tylko w użytkowaniu wieczystym ? Bo ja słyszałem ,że działkę sprzedał firmie Hines któryś właściciel hal ze Rzgowa, Ptak czy Gałkiewicz . Wie może ktoś co wpisane jest w księgach wieczystych ,w łasność czy użytkowanie ? A może ktoś wie od kogo kupiła firma Hines ten plac?
        • Gość: adrian Re: Hines deweloper - osiedle Arboretum IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.12.11, 20:38
          Witam
          "obecnie dzierzawa wieczysta do urzedu miasta wynosi 188 tys rocznie. w bloku jest 22tys m2 rocznie co daje jakies 8zl / m2 a wiec za mieszkanie ok 45 m2 jest to kwota 400zlo na rok. "
          Pozdrawiam
          • Gość: krystyna Re: Hines deweloper - osiedle Arboretum IP: 62.87.192.* 14.12.11, 09:53
            Byłam w Urzędzie Miasta Łodzi, także w geodezji. Powiedzieli że nie ma na terenie Arboretum użytkowania wieczystego, a będzie ono dopiero wtedy gdy ktoś nabędzie lokal, otrzyma akt notarialny-wówczas urząd wyliczy kwotę użytkowania. Cena dzierżawy całego terenu a cena za użytkowanie wieczyste to zupełnie inna sprawa. Deweloperze nie wprowadzaj ludzi w błąd. Cena za użytkowanie wieczyste jest na ten moment nieznana.
            • Gość: krystyna Re: Hines deweloper - osiedle Arboretum IP: 62.87.192.* 14.12.11, 10:15
              A tak w ogóle to w Urzędzie Miasta nie mogli znaleźć tej działki tak jakby ktoś ją wykupił. To jest widzę wielka tajemnica dewelopera. Znam ludzi którzy kupili tam mieszkanie a nie wiedzieli że jest użytkowanie wieczyste gruntu. Ciekawe czy to jest w ogóle w umowie? Chyba że będzie użytkowanie wieczyste ale nie wobec Urzędu Miasta Łodzi, ale wobec jakiejś prywatnej osoby która sama będzie ustalała ceny !? Widzę że trzeba się mocniej zainteresować sprawą...
              • Gość: Gość Re: Hines deweloper - osiedle Arboretum IP: *.toya.net.pl 14.12.11, 11:37
                Umowa zaiwra taki zapi + KW LD1M/00118329/6
                • Gość: Magda M Re: Hines deweloper - osiedle Arboretum IP: *.toya.net.pl 14.12.11, 19:59
                  Księgę wieczystą można sprawdzić na rządowej stronie: ekw.ms.gov.pl/pdcbdkw/pdcbdkw.html Według księgi wieczystej Arboretum jest użytkownikiem wieczystym a grunt jest Urzędu Miasta Łodzi więc wszystko jest już jasne i nie ma co się martwić.
              • Gość: mandaryna Re: Hines deweloper - osiedle Arboretum IP: *.retsat1.com.pl 18.12.11, 13:22
                Pani Krystyno proszę nie siać niepotrzebnie paniki! i pogratulować znajomym głupoty, skoro nie przeczytali umowy. Zapis o użytkowaniu wieczystym gruntu jest bodajże na drugiej lub trzeciej stronie umowy, więc to żadna tajemnica. A na pytanie czy dzierżawa jest względem Miasta czy osoby prywatnej, już ktoś Pani poniżej odpowiedział.
                • Gość: malew Re: Hines deweloper - osiedle Arboretum IP: *.play-internet.pl 18.12.11, 17:02
                  Zgadzam sie w calej rozciaglosci. Nie ma takiego,ktory dogodzilby kazdemu. Wszystkie informacje o wlasnosci sa chociazby w umowie przedwstepnej, dodatkowo dostep do elektronicznej kw wiec po co siac postrach bez konsuktacji z osobami majacymi wieksze doswiadczenie w tym zakresie?
            • Gość: Pawe.Ł Re: Hines deweloper - osiedle Arboretum IP: 212.160.172.* 19.12.11, 08:57
              Napisane zostało że cena za użytkowanie wieczyste nie jest jeszcze znana to skąd to poniższe wyliczenie:
              obecnie dzierzawa wieczysta do urzedu miasta wynosi 188 tys rocznie. w bloku jest 22tys m2 rocznie co daje jakies 8zl / m2 a wiec za mieszkanie ok 45 m2 jest to kwota 400zlo na rok.

Zastanawiam się nad kupnem mieszkania i wypowiedzi w tym wątku sprawiły że mam dylemat.
              Ktoś piszę o dierżawie terenu inny ktoś o użytkowaniu wieczystym jako o dwóch różnych rzeczach.

Może mi ktoś napisać jak to dokładnie jest !!!
              Na podanej stronie można sprawdzić KW i widać że jest ro użytkowanie wieczyste, ale dopóki nikt się nie wprowadził to jakim cudem jest cena 8 / m2

• Gość: krystyna Re: Hines deweloper - osiedle Arboretum IP: 62.87.192.* 19.12.11, 10:08
                Jest użytkowanie wieczyste a nie dzierżawa, po prostu Panie w Urzędzie Miasta Łodzi nie mogły znaleźć Łukasińskiego 4 bo właśnie nikt się jeszcze wprowadził. Myślę że cena może się zmienić a nie wiadomo czy na lepsze czy na gorsze. Najlepiej zadzwoń do Urzędu Miasta Łodzi i spytaj, aczkolwiek ciężko tam uzyskać informację.
              • Gość: mandaryna Re: Hines deweloper - osiedle Arboretum IP: *.devs.futuro.pl 19.12.11, 11:25
                to nie jest cena, a przykładowe wyliczenie.
                • Gość: Pawe.Ł Re: Hines deweloper - osiedle Arboretum IP: 212.160.172.* 19.12.11, 11:45
                  podobno cena za poprzedni rok - w jaki sposob wyliczona - nie wiem
                  nikt ta nie mieszka przecież ?

być może jest to dzierżawa roczna do czasu zamieszkania ludzi ?

jakie macie obawy ? co Was urzekło w Arboretum ?
                  • Gość: mandaryna Re: Hines deweloper - osiedle Arboretum IP: *.devs.futuro.pl 19.12.11, 13:56
                    Najlepiej zapytac w urzędzie albo u developera, może coś wiedzą, zaraz się tym zajmę, bo też kupiłam tam mieszkanie.
                    Do zakupu przekonała mnie lokalizacja (blisko centrum) i między dwoma parkami, dzięki czemu mam nadzieję nic mi pod oknami nie wyrośnie w przyszłości.
                    Cena - przy obecnych promocjach bezkonkurencyjna na rynku.
                    Mieszkania - przestronne, ustawne, duże, dające możliwość ciekawej aranżacji.
                    Inwestycja - wygląda imponująco.
                    Deweloper - nie znalazłam o nim negatywnych opinii jak np. o tombudzie, atalu, hirny bd,
                    Infrastruktura - blisko sklepy, przedszkole, szkoła, Rzgowska

Może to i studia, jak ktoś napisał wyżej, ale ma zdecydowanie więcej plusów niż niejedna droższa inwestycja.
                    Mam nadzieję, że zostaniemy sąsiadami :)
                    • ginger3.2 Re: Hines deweloper - osiedle Arboretum 19.12.11, 14:51
                      Witam,
                      zastanawiamy się nad kupnem mieszkania Arboretum.
                      Czy Państwo dokonali już zakupu? Czy to prawda, że w wkestii ceny można jeszcze negocjować?
                      Byłabym wdzięczna za informacje
                      • Gość: mandaryna Re: Hines deweloper - osiedle Arboretum IP: *.devs.futuro.pl 19.12.11, 16:09
                        Witam,
                        dokonaliśmy już zakupu. W naszym przypadku ceny nie można było negocjować, skorzystaliśmy z promocji z targów mieszkaniowych 4200zł/m2. poza promocją cena naszego mieszkania wynosiła 5100 zł/m2.
                        Mam info z pewnego źródła, że minimalny upust można wynegocjowac placąc gotówką, ale nie wiem czy to reguła.
                        Pozdrawiam i zapraszam w razie pytań
                        • ginger3.2 Re: Hines deweloper - osiedle Arboretum 20.12.11, 09:41
                          Witam, dziekuję za informacje. Czy nie obawialiście się zakupu mieszkania pomimo wieczystego użytkowania, co z kolei nakłada dodatkowe roczne opłaty do właściciela gruntu?
                          Właśnie- kto jest właścicielem gruntu?
                          Inwestycja wydaje się być imponująca w stosunku do innych w mieście pod wieloma względami, sam inwestor jest pozytywnie postrzegany, nie mniej jednak powyższy niuans trochę ostudził nasz zapał - czy słusznie?
                          Czy mogłabym otrzymac projket umowy przedwstępnej - jeżeli oczywiście Państwo macie? (e-mail: cero22@wp.pl)
                          • Gość: gość Re: Hines deweloper - osiedle Arboretum IP: 62.87.192.* 20.12.11, 09:57
                            Teraz niestety większość nowych osiedli budowana jest na gruntach miasta, ponieważ pewnie tak jest taniej dla budującego. Mnie interesowała Łódź Górna, więc nowe bloki na Łukasińskiego, lub na Przybyszewskiego (Osiedle Majowe) lub na ul.Dębowej. Bloki na Łukasińskiego i na Dębowej-użytkowanie wieczyste gruntu, na Osiedlu Majowym-grunt na własność i do tego komórka lokatorska ale ... obok budynku bodajże F ma za kilka lat być wybudowana autostrada (to jest już na planach miejskich), poza tym te bloki na Osiedlu Majowym wyglądają jak bloki budowane 20 lat temu-zwykłe prostokąty. Na Dębowej są wyższe ceny mieszkań niż na Łukasińskiego, więc wybrałam Łukasińskiego, a wole użytkowanie wieczyste w spokojnej okolicy niż mieszkanie z gruntem na własność obok autostrady. Powiedzmy że przez 30 wydamy 400złx30lat 12000zł, więc gdybyśmy kupili droższe mieszkanie z gruntem na własność (Osiedle Majowe po np 4600/m2) to w sumie wychodziłoby na to samo. Można przekształcić mieszkanie we własność lub grunt wykupić, ale jeszcze się tym tak bardzo nie interesowałam.
                          • Gość: mandaryna Re: Hines deweloper - osiedle Arboretum IP: *.devs.futuro.pl 20.12.11, 10:16
                            Witam,
                            już ktoś przede mną dobrze opisał użytkowasnie wieczyste gruntu. Obawa pewnie zawsze jakaś jest, ale w porównaniu z innymi inwestycjami, gdzie jest własnośc, cena jest duużo wyższa, więc wychodzi na jedno. Grunt nalezy do miasta, a nie prywatnego właściciela, więc mam nadzieję, że nie będzie tragedii jeśli chodzi o opłatę. Poza tym ona rozkłada się na 315 rodzin.
                            Czy słusznie został ostudzony Państwa zapał, trudno jednoznacznie orzec. My zastanawialiśmy się początkowo nad innym deweloperem (gdzie była własność gruntu), ale po przeczytaniu opinii mieszkańców tego bloku np. o wodzie, która wdziera się do garaży po większej ulewie, albo rosnącej co miesiąc cenie garażu, wybraliśmy Arboretum i nie żałujemy :)
                            W godzinach popołudniowych prześlę Pani na maila wzór umowy.
                            Pozdrawiam
                            • ginger3.2 Re: Hines deweloper - osiedle Arboretum 20.12.11, 10:39
                              Dziękuję za informacje i umowę.
                              Zaczęła się interesować i obdzwaniam wszelkie inwestycje w Łodzi - 30% uzytkowanie wieczyste i to raczej lokalizacja centrum i niedaleko.
                              Podobno istnieje możliwość wykupu, natomiast niewiadomo po jakiej cenie.
                              Ceny zakupu innych inwestycji - dość ciekwae - od 4 700 w górę, więc ta wydaje się byc atrakcyjną.
                              Proszę mi jeszcze powiedzić wg jakiej normy budowalnej liczony jest metraż - pojawiły się opinie, że również pod ściankami działowymi? Czy to prawda?
                              • Gość: mandaryna Re: Hines deweloper - osiedle Arboretum IP: *.devs.futuro.pl 20.12.11, 12:14
                                Można w internecie znależć wzory na wyliczenie wysokości opłaty za wykupienie takiego gruntu, ale nie obejdzie się bez kontaktu z właścicielem. W umowie nie ma informacji o sposobie wyliczania metrażu i przedstawiciel dewelopera też nie mówił nam nic o takim sposobie liczenioa, więc trzeba to zweryfikować. Dla nas nie było to aż tak istotne przy tej cenie za m2 i tak wychodzi najtaniej na rynku. Podejrzewam,że w każdej inwestycji znajdzie się jakiś niuans, który może nie być po myśli kupującego.
                                • ginger3.2 Re: Hines deweloper - osiedle Arboretum 20.12.11, 12:22
                                  własnie jestem po hot line z innymi inwestorami - i rzecz ma się następująco, inwestycje lokowane w centrum bądż niedaleko centrum są na grucie o statusie prawnym: wieczyste użytkowanie, cała tylna, szeiblera, etiuda ..... nie ma opcji by miasto sprzedało tak cenny grunt, w warszawie 60 % inwestycje już tylko tak powstaje i jest tendencja wzrostowa. jak oceniacie standrad wykonania wewnątrz, dziedziniec?
                                  jest możliwość upustu przy zakupie mc postojowego?
                                  • Gość: gość Re: Hines deweloper - osiedle Arboretum IP: 62.87.192.* 21.12.11, 11:05
                                    Wiecie coś może na temat ustawy że użytkowanie wieczyste ma zamienić się we własność? Rozmawiałam z jakimś notariuszem i powiedział że być może na mocy ustawy zostanie wycofane użytkowanie wieczyste. Znalazłam coś takiego: wyborcza.biz/biznes/1,101562,9204188,Uzytkowanie_wieczyste_zamieni_sie_w_prawo_wlasnosci.html
                                    Macie może jakieś bardziej aktualne informacje na ten temat? Ciekawe ile kosztowałoby takie przekształcenie i czy najpierw Arboretum musiałoby sprzedać wszystkie mieszkania (co jest raczej mało prawdopodobne przez najbliższy rok) no i pewnie wszyscy mieszkańcy musieli by wyrazić chęć przekształcenia ...
                                    • Gość: gość Re: Hines deweloper - osiedle Arboretum IP: 62.87.192.* 21.12.11, 11:11
                                      Znalazłam coś bardziej aktualnego:
                                      wyborcza.biz/biznes/1,100896,10032487,Uzytkowanie_wieczyste_z_bonifikata_w_oplacie_rocznej.html
                    • Gość: Mlodzian Re: Hines deweloper - osiedle Arboretum IP: 149.226.255.* 29.12.11, 13:42
                      Dla mnie decydujące były przede wszystkim lokalizacja pomiędzy dwoma parkami, bardzo ładne mieszkanie i ... znakomity widok na Łódź :)
                      Tak więc mandarynko, "my" zostaniemy sąsiadami ! :)
                      • Gość: mandaryna Re: Hines deweloper - osiedle Arboretum IP: *.devs.futuro.pl 29.12.11, 14:21
                        Chyba mamy okna na tę samą stronę :)
                        Dla nas także lokalizacja między parkami była jednym z decydujących aspektów, a widok na Łodź tylko dopełnił bardzo pozytywnego wrażenia :)
                        Pozdrawiam
                        • Gość: magda Re: Hines deweloper - osiedle Arboretum IP: *.toya.net.pl 29.12.11, 21:30
                          Ja będę miała widok tylko na patio ... Ma to swoje wady i zalety. Jeśli ktoś ma widok na patio i park to super, ale jeśli ktoś kupuje mieszkanie dwupokojowe to ma okna tylko na jedną stronę. Od urodzenia mieszkam obok tego parku i nie robi on na mnie wrażenia, szczególnie że latem dzieciaki krzyczą tam cały dzień bawiąc się w parku, ale pewnie za nim jeszcze zatęsknię.
                          • Gość: mandaryna Re: Hines deweloper - osiedle Arboretum IP: *.devs.futuro.pl 02.01.12, 11:34
                            Magda, jak już zatęsknisz za parkiem zapraszam na kawę :)
    • Gość: Antek B A wiecie co jest najlepsze.... IP: *.toya.net.pl 19.12.11, 18:33
      ... u niektórych developerów?
      To , ze stajecie sie wlascicielami nieruchomosci, na której ustanowiony jest zastaw.
      W skrocie wyglada to tak:
      Deweloper bierze kredyt na budowe bydynków, buduje, sprzedaje wam.
      Wy kupujecie, a jesli developer zniknie i nie spłaci kredytu to bank ściągnie od was pieniądze.
      Albo was eksmituje.
      Czytajcie uważnie umowy.
      • Gość: mandaryna Re: A wiecie co jest najlepsze.... IP: *.retsat1.com.pl 19.12.11, 19:16
        W umowie z Arboretum jest zapis o bezobciążeniowym wyodrębnieniu lokali z hipoteki dewelopera, więc może sobie nie płacić, a lokatorzy nie będą obciążeni jego długami :) Wbrew temu co się Panu wydaje dużo osób czyta umowy :)
        • Gość: nowy Re: A wiecie co jest najlepsze.... IP: *.80.rev.vline.pl 20.12.11, 15:25
          Ale najpierw to ten bank, który kredytuje musi wydać zaświadczenie wyrażające zgodę na to bezobciążeniowe wyodrębnienie lokalu. Sam deweloper tego sobie nie napisze. Jesli nie będą spłacać kredytu to po prostu ban takiego zaświadczenia nie wystawi.
          • Gość: Pawe.Ł Re: A wiecie co jest najlepsze.... IP: 212.160.172.* 20.12.11, 15:45
            True, true !!!
          • Gość: mandaryna Re: A wiecie co jest najlepsze.... IP: *.retsat1.com.pl 20.12.11, 16:58
            Bank, który kredytuje tego dewelopera bez problemu wystawia taką promesę, poza tym informacja taka jest zawarta w umowie. To, że deweloper sam tego nie wypisuje jest chyba oczywiste, nie trzeba tego pisać.
            • Gość: nowy Re: A wiecie co jest najlepsze.... IP: *.80.rev.vline.pl 21.12.11, 11:42
              Promesę to bank wystawia przy podisywaniu umowy przedwstępnej. A do bezobciążenowego wydzielenia lokalu jest potrzebne specjalne zaświadczenie, a nie promesa. Jak deweloper nie będzie się wywiązywał z zobowiązań kredytowy - to pokaż mi bank, który wyda zaświadczenie, które go pozbawi nieruchomości na której jest zabezpieczony. Nie myl pojęć - promesa i zaświadczenie to dwa rózne dokumnety - i zapytaj jakiegokolwiek notariusza czy na podstawie promesy on złozy wniosek o bezobciązeniowe wydzielenie lokalu. Każdy Ci powie, że potzrebuje zaświadczenie.
              • Gość: adrian Re: A wiecie co jest najlepsze.... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.12.11, 03:43
                Co do miejsca parkingowego my wytargowalismy 2 000
                zawsze coś :)
                Pozdrawiam
                • ginger3.2 Re: A wiecie co jest najlepsze.... 24.12.11, 16:35
                  w jakiej formie podpisywana jest umowa przedwstępna - aktu notarlanego czy umowy cywlino-prawnej?
                  2 000 to max nie zejdą więcej, my jesteśmy dopiero przed wyborem inwestycji i analiujemy każda pod kątem wiarygodności,
                  jak oceniacie tego dewelopera?
                  • Gość: kwadrat Re: A wiecie co jest najlepsze.... IP: *.toya.net.pl 27.12.11, 22:27
                    ech ciekawe czy kiedyś w końcu ludzie zaczną kupować mieszkania w już wybudowanych budynkach z założonymi księgami wieczystymi,zamiast martwić się jak to się skończy, bez ryzyka i kombinacji
                    • Gość: A Re: A wiecie co jest najlepsze.... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.12.11, 20:42
                      dokładnie, chociaż tutaj budynek juz prawie jest na wykończeniu, a kupując mieszkanie mogłem je fizycznie obejrzeć, natomiast w miescie w ktorym mieszkam obecnie wiekszosc mieszkan sprzedawana jest jako zdjecie na folderze, bez wbitej łopaty z glebe.
                    • Gość: gość Re: A wiecie co jest najlepsze.... IP: 62.87.192.* 29.12.11, 10:04
                      Zawsze można kupić na rynku wtórnym mieszkanie ...
                      • Gość: mandaryna Re: A wiecie co jest najlepsze.... IP: *.devs.futuro.pl 29.12.11, 11:14
                        Jasne. Ja chcialam kupić mieszkanie na rynku wtórnym, było albo droższe, albo w cenie tego z Arboretum. Na rodzinę na swoim nie ma co liczyć przy rynku wtórnym. Chyba że kupujesz 40 m2, albo ruinę gdzieś na obrzeżach miasta.
                        • Gość: gość Re: A wiecie co jest najlepsze.... IP: 62.87.192.* 29.12.11, 11:32
                          Mnie na rynku wtórnym zraziła wielka płyta i te stare bloki z cegły z lat 60-tych, przeliczając w Arboretum wyjdzie taniej bo przynajmniej nie trzeba robić nowej instalacji, rur, no i nie trzeba wymieniać kaloryferów, okien, drzwi zewnętrznych i mniej roboty przy równych ścianach,podłodze i sufitach no i oczywiście jak coś to drożej można sprzedać niż stare bloki.
                          • Gość: gość Re: A wiecie co jest najlepsze.... IP: 62.87.192.* 29.12.11, 11:33
                            Poza tym nie płacimy ani 2% dla biura nieruchomości ani podatku PCC :) Ja z mężem przeliczyłam i przy obecnych cenach mieszkań na rynku pierwotnym lepiej kupić u dewelopera :)
                            • Gość: Pawe.Ł Re: A wiecie co jest najlepsze.... IP: 212.160.172.* 29.12.11, 14:53
                              Skąd pewność że nie zapłacisz podatku PCC ?
                              Kiedy płaci się ten podatek ?
                              Czytałem że kupując mieszkanie na rynku pierwotnym trzeba także zapłacić nieszczęsny podatek PCC
                              • Gość: gość Re: A wiecie co jest najlepsze.... IP: *.devs.futuro.pl 29.12.11, 16:01
                                Chyba niedokładnie czytałeś!
                                Płacisz albo VAT albo PCC. Mieszkania od dewelopera zawierają już podatek vat, więc nie płacisz podatku od czynności cywilnoprawnych. W przypadku mieszkań z rynku wtórnego płacisz tylko cenę wskazaną przez właściciela mieszkania, stąd jeszcze podatek.
                                • Gość: Pawe.Ł Re: A wiecie co jest najlepsze.... IP: 212.160.172.* 30.12.11, 09:19
                                  cyt.

W ogromnej większości przypadków nabywca nie płaci PCC (wyjątek jest wtedy, gdy sprzedawca nie jest płatnikiem podatku VAT)

Z uwagi na to, że hipoteka najczęściej ustanawiana jest na rzecz banku, warto zwrócić uwagę na pewną praktykę bankową- mającą wpływ na obowiązek podatkowy w zakresie PCC. Otóż, banki często zobowiązują kredytobiorcę do ustanowienia 2 hipotek:

* zwykłej, na kwotę udzielonego kredytu
                                  * kaucyjnej, na zabezpieczenie kosztów kredytu (marża, odsetki, ubezpieczenie) narastających przez okres kredytowania.

W takiej sytuacji nie można uznać hipotek za jedną – od każdej należy zapłacić odrębny podatek.
                        • Gość: Kaczus (Tomek) Re: A wiecie co jest najlepsze.... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.12.11, 15:54
                          > Jasne. Ja chcialam kupić mieszkanie na rynku wtórnym, było albo droższe, albo w
                          > cenie tego z Arboretum.

Dziwne, bo jeszcze przed spadkiem cen kupowałem i kupiłem dużo taniej niż jest teraz promocja w Arboretum....

> Chyba że kupujesz 40 m2, albo ruinę gdzieś na obrzeżach miasta.

hmm Kupiłem blisko centrum, no a patrząc na lokalizację arboretum to właśnie jest na obrzeżach..
                          • Gość: mandaryna Re: A wiecie co jest najlepsze.... IP: *.devs.futuro.pl 30.12.11, 08:40
                            Nie pozostaje mi nic inntego jak tylko gratulować tak wspaniałego zakupu i roztaczac ochy i achy nad tą niesamowitą okazją jaka Pana spotkała.
                            Ja przez kilka miesięcy szukałam mieszkania na rynku wtórnym, ale z uwagi na cenę zdecydowąłam się właśnie na pierwotny, ponieważ wychodzi relatywnie taniej (przynajmniej dla mnei).
                            A jesli kupił Pan mieszkanie do zamieszkania (bez konieczności wydawania setek tysięcy na remont, bo takiego włąśnie szukałam) w centrum miasta, to prosze podać lokalizację, chętnie kupię kolejne mieszkanie.
                            Wiadomo każdy chwali swoje ....
                            • Gość: gość Re: A wiecie co jest najlepsze.... IP: 62.87.192.* 30.12.11, 11:16
                              Nie rozumiem po co ktoś wchodzi na forum Arboretum skoro nie jest zainteresowany kupnem. Chce Pan podyskutować to może Pan sobie wejść na czaterię.
                              • Gość: Kaczus (Tomek) Re: A wiecie co jest najlepsze.... IP: *.toya.net.pl 31.12.11, 21:26
                                Po pierwsze to jest forum Łódż, a nie Arboretum. Po wtóre interesuja mnie rózne rzeczy, tyle, że jeśli ktoś pisze, że taniej niż za cenę tych mieszkań nie można kupić na rynku wturnym mieszkania, to cóż - chyba warto zwrócić uwagę, że to nie jest prawda, skoro nie jest. Dodatkowo Arboretum uważać jako centrum miasta - kolejna pomyłka....
                                • Gość: A Re: A wiecie co jest najlepsze.... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.01.12, 19:42
                                  Osobiście uważam że naturalnym jest iż mieszkania z rynku pierwotnego są droższe,
                                  to tak jak z kupnem samochodu, chociaż spadek wartości mniejszy ale chyba już minęły lata kiedy kupno mieszkania traktowało się jako lokate...

"wturnym" Ó zamknięte :)
                                  Pozdrawiam
                                  • Gość: Kaczus (Tomek) Re: A wiecie co jest najlepsze.... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.01.12, 10:17
                                    > Osobiście uważam że naturalnym jest iż mieszkania z rynku pierwotnego są
                                    > droższe

Ależ ja nie widzę w tym nic złego. Zwróciłem jedynie uwagę na to, ze ktoś chyba dobrze nie sprawdził i podaje nie do końca prawdziwe informacje.

Dla mnie istotniejsze przy wyborze mieszkanie z rynku pierwotnego czy wtórnego był raczej fakt braku rozkładów, jakie chciałem mieć, ale to juz jest kwestia subiektywna.

• Gość: mandaryna Re: A wiecie co jest najlepsze.... IP: *.devs.futuro.pl 02.01.12, 11:26
                                      Widzę, że Pan Kaczus będzie teraz komentował każdy wpis i obstawał przy swojej (jedynej właściwej teorii). Owszem napisałam, że trudno jest kupić mieszkanie na rynkyu wtórnym w cenie mieszkań z Arboretum i nadal będę tak twierdzić. Chcąc kupioć mieszkanie, które ma więcej niż 60m2 w przyzwoitej dzielnicy, niekoniecznie w ścisłym centrum, ale też nie na obrzeżach miasta, w stanie, który nie wymaga wielomiesięcznego, generalnego remontu, nie ma szans, żeby kupić poniżej 4000 za metr, a w większosci przypadków cena znacznie przekracza próg 4k.
                                      Na pewno jakieś mniejsze, zaniedbane lub w kamienicy mieszkania się znajdą, ale jeśli ktoś szuka "wymarzonego" mieszkania i ma co do niego pewne wymagania, znależć jest baaardzo trudno.
                                      Ale jak już wyżej napisałam, każdy swoje chwali. Ja będę sobie mieszkała między parkami w Arboretum, a Pan w ścisłym centrum miasta...
                                      • Gość: Kaczus (Tomek) Re: A wiecie co jest najlepsze.... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.01.12, 11:51
                                        > Widzę, że Pan Kaczus będzie teraz komentował każdy wpis i obstawał przy swojej
                                        > (jedynej właściwej teorii).

Nie każdy.

> Owszem napisałam, że trudno jest kupić mieszkanie na rynkyu wtórnym
                                        > w cenie mieszkań z Arboretum i nadal będę tak twierdzić.

Napisała pani, że nie znalazła pani takiego, no chyba, że ktos szukałby na obrzeżach (tak jakby Arboretum było w centrum), albo ruinę. Twierdzić Pani nikt nie zabrania, jedynie warto napisać małe sprostowania, aby nie wprowadzać ludzi w błąd. Sami jeśli będą zainteresowani skonfrontują to z rzeczywistością.

> w stanie, który nie wymaga wielomiesięcznego,
                                        > generalnego remontu, nie ma szans, żeby kupić poniżej 4 000 za metr, a w
                                        > większosci przypadków cena znacznie przekracza próg 4k.

W stanie nadającym sie do zamieszkania (po częściowym remoncie) z perspektywą remontu w ciągu 2-3 lat - znajdzie się bez problemu. Jak rozumiem mieszkanie w arboretum jest sprzedawane nie w stanie deweloperskim, tylko gotowe do wprowadzenia?

> jeśli ktoś szuka "wymarzonego" mieszkania i ma co do niego pewne wymagania,
                                        > znależć jest baaardzo trudno.

To zawsze jest trudne. Niezaleznie czy się szuka mieszkania, pralki, czy auta - jeśli ma się konkretne oczekiwania na rynku zawsze wybór się ogranicza.

> Ale jak już wyżej napisałam, każdy swoje chwali. Ja będę sobie mieszkała między
                                        > parkami w Arboretum, a Pan w ścisłym centrum miasta...

Nie pisałem tego w kontekście chwalenia się, bo mieszkanie pewnie za kilka lat będę zmieniał tak czy inaczej na coś bardziej wolno stojącego, ale pisałem w kontekście, że ceny na rynku wtórnym niekoniecznie sa tak wysokie jak Pani podaje. Oczywiście - cen ofertowych - o których Pani pisała jest dużo z taką ceną, natomiast z doświadczenia mojego i znajomych wiem, że gro transakcji na rynku wtórnym zawieranych jest poniżej 4 tys za metr. Co więcej - kwoty te są potwierdzone przez US, jako niezaniżone.

Znam tez transakcje na ponad 5 tys za metr, ale były to mieszkania po gruntownym remoncie z drogim wyposażeniem, do wprowadzenia od zaraz.
                                        • Gość: mandaryna Re: A wiecie co jest najlepsze.... IP: *.devs.futuro.pl 02.01.12, 13:38
                                          Ja niestety nie mogę zgodzić się z Pana zdaniem, ale aby nie roztrząsać niepotrzebnie pobocznych watków na forum, którego jak mneinam główną ideą było dostarczenie zainteresowanym informacji o Arboretum, daruję sobie dalszy komentarz.

Pozdrawiam i niech się Panu dobrze mieszka :)
                                    • Gość: gość Re: A wiecie co jest najlepsze.... IP: 62.87.192.* 02.01.12, 11:42
                                      Dla mnie wyszło trochę taniej na rynku pierwotnym, robiliśmy z mężem pełną kalkulację kosztów, dodatkowo sprzedając mieszkanie z roku 2012 dostaniesz więcej kasy niż na rynku wtórnym sprzed roku 2000. Widzę że chcesz po prostu uspokoić swoje sumienie że kupiłeś taniej na rynku wtórnym i tyle.
                                      • Gość: Kaczus (Tomek) Re: A wiecie co jest najlepsze.... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.01.12, 11:55
                                        Nie chce nic uspakajać, gdybym chciał, to z zakupem bym sie wstrzymał, gdyż przewidywałem dalszy spadek wartości, który następuje. Po prostu tak było dla mnie wygodniej, a że było mnie na to stać, to wykonałem taki manewr. Na rynku pierwotnym z mieszkań które mi pasowały w tamtym okresie było aż jedno (kupować chciałem gotowe), niestety nawet po dużej obnizce było ono drozsze (pewnie dlatego, bo z takim rozkładem było az jedno) niż to które kupiłem, nawet doliczając, ze musiałbym zrobić w tym kupionym generalny remont.
                                        • Gość: A Re: A wiecie co jest najlepsze.... IP: *.nowinynet.pl 02.01.12, 12:48
                                          Podsumowywując ja jestem zadowolony z kupna mieszkania w arboretum i nie moge się doczekać kiedy zostanie oddane, a Pan Tomek ze swojego i nie ma co roztrząsać kto dokonał lepszego wyboru :)
                                          Pozdrawiam
                                          • Gość: JK Re: A wiecie co jest najlepsze.... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.01.12, 13:59
                                            Witam. Zastanawiam się nad kupnem mieszkania w tej inwestycji, ale nie mam wolnych środków, aby kupić także garaż. Czy kupiliście razem z mieszkaniem garaże? Jak sądzicie czy warto kupować mieszkanie bez garażu? Czy widzicie jakieś inne opcje parkowania w tej okolicy? Jakiś parking strzeżony? Z góry będę wdzięczna za radę.
                                            • Gość: mandaryna Re: A wiecie co jest najlepsze.... IP: *.devs.futuro.pl 02.01.12, 15:30
                                              Ja jestem posiadaczką mieszkania i miejsca garażowego w Arboretum. Moim zdaniem nie ma wielkiego sensu kupno mieszkania na zamkniętym osiedlu bez garażu, chyba, że lubi Pani poranne spacery :). Wokół inwestycji nie bardzo jest miejsce żeby zaparkować, zwłaszcza, że pewnie znajdzie się "kilku" lokatorów, którzy miejsca nie wykupią (sytuacja znana z innych strzeżonych osiedli).
                                              Zawsze można znależć jakąś możliwość, aby sfinansować miejsce postojowe. Jak zamierza Pani finansowac zakup mieszkania?
                                              • Gość: JK Re: A wiecie co jest najlepsze.... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.01.12, 16:26
                                                Zamierzam kupić mieszkanie za gotówkę ze sprzedaży mieszkania w innym mieście. Kredyt na garaż raczej odpada. Mam właśnie straszny dylemat. Czy lepiej kupić mieszkanie w starym bloku czy w nowym na osiedlu zamkniętym, ale bez garażu? Dodam, że ma być to docelowo inwestycja pod wynajem i tutaj może okazać się strasznym problemem wynajęcie mieszkania bez miejsca parkingowego na osiedlu zamkniętym. Mam pytanie w takim razie, czy udało się Państwu obniżyć kwotę zakupu garażu? Jeśli tak to do jakiej kwoty? Z tego co się dowiedziałam to na negocjację ceny za mieszkanie nie ma żadnych szans, cena w zimowej promocji wynosi 4220 zł bez możliwości negocjacji. Nie wiem jak jest w przypadku garażu.
                                            • Gość: gość Re: A wiecie co jest najlepsze.... IP: 62.87.192.* 02.01.12, 15:42
                                              Ja także nie kupiłam garażu, po prostu raty kredytu wyszłyby zbyt duże. Jeśli chodzi o parkowanie to mieszkam obecnie w bloku obok i powiem że już teraz jest problem, a jeszcze można parkować pod budową. Jak budowa się zakończy wówczas także mieszkańcy starych bloków będą mieć mniej miejsca, więc jeśli dojdą nowi mieszkańcy to obawiam się że będziemy parkować pod Lajkonikiem. Parking strzeżony jest koło Czerwonego Rynku, ale miejsca są od lat zaklepane dla tamtejszych mieszkańców. Kiedyś był też parking obok tego parku przy górce, ale nie wiem czy są wolne miejsca i ile kosztuje. Ogólnie ostatnio mieszkańcy boją się o swoje auta bo albo powybijane szyby, albo powyrywane lusterka. Jakaś miła Pani z bloku na Kasowej 6 wymyśliła że postawi furtkę przy wyjściu na ul. Rzgowską i od czasu gdy ta furtka stoi dzieją się właśnie dziwne rzeczy z autami, wściekła młodzież nie mogąc wejść na osiedle od strony Rzgowskiej musi przejść naokoło, a jak już przejdą to mszczą się na mieszkańcach niszcząc samochody.
                                              Ja osobiście nie mam kasy na parking i mam nadzieję że będzie można później dokupić parking np za rok, a jeśli nie to kiepsko to widzę.
                                              • Gość: A Re: A wiecie co jest najlepsze.... IP: *.nowinynet.pl 02.01.12, 16:41
                                                Napewno jeżeli zostanie miejsc parkingowych to z zakupem problemu nie będzie, a zostać powinno bo np w naszej klatce wolnych mieszkań było niewiele a w miejscach parkingowych mogłem przebierać, ale to było w listopadzie więc jak wygląda aktualnie sytuacja nie mam pojęcia.
                                                Pozdrawiam
    • invasive droga przy północnej ścianie Arboretum 04.01.12, 19:23
      Witam,
      Czy znana jest Wam koncepcja budowy czteropasmowego przedłużenia Bednarskiej (z torami tramwajowymi) przez środek parku im. Dąbrowskiego, tuż koło północnej ściany Arboterum.
      Szczegóły tutaj: www.mpu.lodz.pl/page/index.php?str=281&id=103

Z tego co zdołałem wyczytać to ta koncepcja została mocno oprotestowana z różnych powodów. Co ciekawe na tych planach w ogóle nie ma Arboretum, tylko ciągle jeszcze stara fabryka. Nie byłoby fajnie mieć najpierw wielką budowę pod oknami, zniszczony park, a w końcu wielką asfaltową drogę z tramwajami tuz pod oknem.

Czy ktoś wie, na ile te plany są realne i co się w tej kwestii dzieje?

Pozdrawiam,
      • ssmerfetkaa Re: droga przy północnej ścianie Arboretum 05.01.12, 01:02
        Z tego co zdążyłam się zorientować to plany są od wielu lat ale na szczęście projekt został odrzucony

lodz.naszemiasto.pl/artykul/899069,chca-calkiem-przerobic-plac-niepodleglosci,id,t.html

• anusia29 Re: Hines deweloper - osiedle Arboretum 05.01.12, 10:46
      Niedaleko Arboretum moi rodzice mają dom. Ja nie mieszkam juz w Łodzi kilkanascie lat. Przyjeżdzając do rodziców mogłam obserwowac jak buduje się ten blok. I chyba nie kupiłabym tam mieszkania. Miała byc rama h, a w praktyce wszystko zalewali betonem i mntowali z gotowych prefabrykatów - cos a la wielka płyta. cegły/pustaka, ktory pownien wypełniac rame jest tyle, co kot napłakał.
      Ciekawa jest tez historia bludynku. Mial powstac na terenie byłych zakładów PAFINO, które mieściły sie w zabytkowej XIX wiecznej fabryczce. Projekt mial zachowac fabryczke wokoponowując jej bryłe w budynek. Niestety na kilka tygodni pze rozpoczęciem budowy fabryczka (gołe ale piekne i stylowe mury!) spłonęła.
      Skoro więc deweloper tak podchodzi do sprawy (pożar i rama h z 2 cegłami na krzyż) nie chciałabym wiedziec jak dotrzymal innych norm (material uzyty do budowy, jego jakość, pochodzenie, normy techniczne i prawa budowlanego). Balabym się, że dom jest oceplony np. jakims ukraińskim styropianem, ktory zawiera taki procent smiecia, że w nocy może świecić.
      Nota bene dom jest ocieplony styropianem, nie włana mineralną - nie wiem, co macie w umowie.
      Pozdrawiam
      ex Łodzianka
      • Gość: gość Re: Hines deweloper - osiedle Arboretum IP: *.devs.futuro.pl 05.01.12, 11:53
        Widzę, że prawdziwy inspektor nadzoru budowalengo się odezwał. Na pewno zamias wylewki jest azbest rozkruszony z piachem, a okna zamawiali z okolic Fukushimy. W mieszkaniach będzie zimno, styropian odpadnie, a stropy się zawalą, jak tylko będą zamieszkane więcej niż 3 kondygnacje w jednym pionie. Bo na pewno nikt tej budowy nie kontroluje i biudimex wykańcza sobie jak i im się podoba. Co za głupi komentarz.
        Masz jakieś podstawy żeby wysnuwać takie absurdalne wnioski? Może na prawdę jesteś inspektorem nadzoru budowlanego, a może blok przysłonił rodzicom światło słoneczne stąd to negatywne nastawienie?
        • anusia29 Re: Hines deweloper - osiedle Arboretum 05.01.12, 12:17
          Blok rodzicom niczego nie przesłonił. Nawet lepiej, że stoi zamiast pafino i to niezaleznie od tego czy tętniła w nim produkcja czy było opuszczone. Po prostu widziałam jak budowali, czytałam informacje jak mieli budować i widze ile kosztuje metr. Moja opinia i tyle. A budownictwo - owszem mam pojęcie.
          Pewnie kupiłeś tam mieszkanie i sie pienisz. Niepotrzebnie. Może zalujesz, bo jednak mieszkanie w betonie to nie mieszkanie w cegle... Ładna inwestycja, ale czy opłacalna?
          Dlatego jesli ktoś chce tam mieszkac - ok rozumiem ładnie, ale negocjujcie, bo i tak przepłacacie.
          • Gość: gość Re: Hines deweloper - osiedle Arboretum IP: *.devs.futuro.pl 05.01.12, 14:08
            A mieszkanie w cegle to nie mieszkanie w drewnie ... albo na świezym powietrzu, to dopiero coś! Nie mam tam mieszkania, ale się zastanawiam i nie pienie się, tylko śmiać mi się chce na wypowiedzi takich znawców. Koszt wybudowania metra dla każdego dewelopera jest conajmniej o połowę niższy niż oferowana cena, więc to normalne, że się przepłaca. Normalnym jest też, że budują z betonu. Blok to blok, musi byc betonowy :)
            Co do twoich kompetencji architektoniczno-budowlanych - szczerze wątpię, co druga osoba na forum okazuje się znawcą :/
            Cena za metr bez promocji jest tak samo wysoka jak w innych łodzkich inwestycjach, ponad 5000 za metr, więc może jendak nie ma podstępu i nie wybudowali bloku z kartonu.
            • anusia29 Re: Hines deweloper - osiedle Arboretum 05.01.12, 15:03
              A jednak sie pienisz...
              Blok nie musi byc betonowy. Zapewniam. Może być szkielet - reszta czyli wypelnienia może być baaardzo rózna. Nawet drewniana, jesli lubisz.
              To, ze się PRZEPŁACA nie jest normalne. Co innego mieść świadomośc, że deweloper zarabia, co innego przepłacać.
              • Gość: magda Re: Hines deweloper - osiedle Arboretum IP: *.toya.net.pl 05.01.12, 15:19
                Ja z 4 piętra swojego okna widziałam jak arboretum zalewane jest betonem i żadnych dziur tam nie zostawiali, chyba że Twój znajomy budował ten blok to możesz coś o tym powiedzieć. Nie wiem po co się czepiasz, wiadomo że nie jest to cegła i każdy to kupuje tu mieszkanie o tym wie, jeśli chodzi o wielką płytę to ich główną wadą konstrukcyjną było brak łączeń pomiędzy płytami, bo bloki powstawały szybko i tanio. Możesz wyrazić swoją opinię, ale po co teraz się unosisz. Nie kupujesz, więc nie martw się o innych, chyba że boisz się że wieżowiec przewróci się na dom rodziców, albo że do rodziców domu będą dochodziły jakieś dźwięki w nocy ...
                • anusia29 Re: Hines deweloper - osiedle Arboretum 05.01.12, 15:42
                  Nie unosze się. Chodzi o to, że jesli cos rekalmuje sie jako ramę H i w materiałach rekalmowych podkresla jak duzo tam cegły i jak mało betonu - a w rzeczywistosci jest na odwrot, to tak nie powinno być. Taki zgrzyt.

> Nie kupujesz, więc nie martw się o innych, chyba że boisz się że wieżowiec przewr
                  > óci się na dom rodziców, albo że do rodziców domu będą dochodziły jakieś dźwięk
                  > i w nocy ...

??? nie rozumiem - przeciez wierzowiec już stoi, I nic przeciwko temu nie mam. Nie protestowałam w fazie kiedy powstawał. Generlanie to dobrze, bo jego obecnośc pozytywnie wpływa na cenę nieruchomosci w okolicy, w tym i rodziców. Zwracam uwagę na rozdźwięk pomiedzy rekalma z rzeczywistoscią. No chyba, że jest to taki superlux jak nałódzkie warunki, że i odezwac sie nie wolno, bo jeszcze rozbiorą i zabiorą...
              • Gość: gość Re: Hines deweloper - osiedle Arboretum IP: *.devs.futuro.pl 05.01.12, 16:01
                Widzę, że odczytanie ironii jest Ci obce, ale nie będę się już na ten temat "pienić". Znajdź mi w takim razie inwestycję gdzie się nie przepłaca (cena jest adekwatna do wykorzystanych mateiałow). Większość inwestycji jest teraz betonowych, widzę, że znasz ryknu i nikogo to nie dziwi.
                • anusia29 Re: Hines deweloper - osiedle Arboretum 05.01.12, 19:21
                  >>> Większość inwestycji jest teraz betonowyc
                  > h, widzę, że znasz ryknu i nikogo to nie dziwi.

????
                • Gość: magda Re: Hines deweloper - osiedle Arboretum IP: *.toya.net.pl 05.01.12, 21:56
                  Szczerze mówiąc to nie widziałam żeby gdzieś było napisane że wieżowiec będzie z cegły, widziałam że było napisane materiał mieszany, nawet nie pytałam dewelopera bo widziałam jak od samych parkingów były metalowe pręty, codziennie podjeżdżała ciężarówka i wielką rurą dostarczany był beton. Jak wejdziecie na galerię Arboretum to można zobaczyć ile tam jest cegły, właśnie spojrzałam i nawet nie myślałam że tak dużo jej jest :)
          • Gość: Peter Zakaz wjazdu aut z instalacją gazową na parking IP: 62.87.192.* 10.02.12, 12:26
            Witam. Ja trochę za późno zdecydowałem się na kupno mieszkania w Arboretum, bo już nie ma promocji cenowej, ale nie żałuję, bo dowiedziałem się od dewelopera że ma być zakaz wjazdu na parking dla aut z instalacją gazową (będzie przed wjazdem znak zakazu), to wolę gdzieś indziej kupić drożej mieszkanie, ale przynajmniej gdzieś indziej będzie parking na zewnątrz budynku a nie pod blokiem. Jak dla mnie wielki minus, powiedziałbym wręcz pachnie dyskryminacją.
            • sasza266 Re: Zakaz wjazdu aut z instalacją gazową na parki 10.02.12, 16:17
              Niegdyś również myślałem o mieszkaniu w arboretum, mnie jednak nie pasowały zupełnie inne aspekty.

Ostatecznie zdecydowałem się na zakup mieszkania z inwestycji "ETIUDA" :).
            • Gość: Gość Re: Zakaz wjazdu aut z instalacją gazową na parki IP: *.play-internet.pl 11.06.12, 13:15
              Jaka dyskryminacja. Normalne zasady bezpieczeństwa. Jak się ma kuchenkę pod maską (sam mam) to trzeba się dostosować. Przecież to nie tak dużo. Sam musisz przyznać, że rzadko kto sprawdza szczelność instalacji nawet podczas corocznych przeglądów technicznych. Mieszanina propanu i butanu jest cięższa od powietrza więc sama z garażu nie wyjdzie jakby co. Wyobrażasz sobie co by się mogło dziać? Nie wiem czy zauważyłeś, że na parkingi np. do Galerii Łódzkiej też możesz wjechać tylko na dach.
        • Gość: wu Re: Hines deweloper - osiedle Arboretum IP: *.teoc.pl 01.10.12, 22:14
          porozmawiaj z moimi znajomymi (3 małżeństwa), którzy kupili mieszkania deweloperskie na Janowie:) nówka sztuka nie śmigana - do tej pory sie bujają z reklamacjami, wilgoć ze ścian wychodzi, pękają, pojawiają sie pęcherze - tak się kończy szybka robota:) budynek nie zdążył się ustabilizować, ściany nie osuszone - współczuję im z całego serca a Wam wszystkim życzę jak najmniej problemów. Powodzonka.
          • osuszanie24.pl Re: Hines deweloper - osiedle Arboretum 18.11.14, 20:42
            Szanowni Państwo,
            Chcielibyśmy przedstawić Państwu zakres kompleksowych usług oferowanych przez Polygon Poland Sp. z o.o. Sp. Komandytowa( dawniej Munters) integralnie związanych z szeroko rozumianą LIKWIDACJĄ SZKÓD POŻAROWYCH I ZALANIOWYCH. Jednocześnie pragnę podkreślić, iż nasza ewentualna wizyta jest NIEZOBOWIĄZUJĄCA, a jej celem jest zaproponowanie najbardziej efektywnych i zasadnych rozwiązań w celu pomniejszenia rozmiaru szkody.
            Czym się zajmujemy
            Od przeszło 35 lat specjalizujemy się w kompleksowej likwidacji szkód wywołanych przez wodę i ogień. Doświadczenie i wiedza z zakresu techniki osuszeniowej, budowlanej, i pomiarowej oraz mechaniki wilgoci pozwalają firmie na stosowanie w każdym przypadku specyficznych, jakby ?skrojonych? dla danego problemu rozwiązań. Zapewnia to najlepsze rezultaty i minimalizuje koszty. Dzięki dużej ilość różnorodnego sprzętu, firma Polygon błyskawicznie rozpoczyna zlecane prace i osiąga zamierzone rezultaty. Zostało to wielokrotnie potwierdzone w praktyce, zarówno przy rozwiązywaniu małych problemów związanych z wilgocią, osuwaniem, usówaniem zabrudzeń/sadzy po pożarowej jak i przy walce ze skutkami największych kataklizmów na świecie.
            Poza likwidacją wspomnianych szkód zalaniowych i pożarowych, w zakresie naszych usług znajduje się:
            - POMIARY WILGOTNOŚCI
            - OSUSZANIE W BUDOWNICTWIE
            - OSUSZANIE DOKUMENTÓW
            - OSUSZANIE W ANTY KOROZJI
            - USÓWANIE PLEŚNI I ZAGRZYBIEŃ
            - WYKRYWANIE PRZECIEKÓW W OKREŚLONYM ZAKRESIE
            - CZYSZCZENIE MIENIA PO SZKODACH ZALANIOWYCH I
            POŻAROWYCH (urządzenia elektroniczne, sprzęt AGD, meble oraz inne mienie)
            - CZYSZCZENIE PRZY POMOCY METODY SUCHEGO LODU
            - OZONOWANIE
            -BADANIE SZCZELNOŚCI DACHÓW I TARASÓW W OKREŚLONYM ZAKRESIE
            W przypadku jakichkolwiek pytań, wątpliwości dotyczących świadczonych przez nas usług, technologii bardzo prosimy o kontakt :tel. alarmowy całodobowy, 601-777-000 lub Oddział Warszawa 601-647-602
      • Gość: gość Re: Hines deweloper - osiedle Arboretum IP: *.toya.net.pl 06.01.12, 00:52
        Zadziwiają mnie takie posty... jakieś insynuacje, zero konkretów - tylko żeby dowalić, nie wiadomo dlaczego.

To forum dotyczy raczej wymiany informacji na konkretne tematy: wieczyste użytkowanie, negocjacje z deweloperem, droga przez park, konstruktywne opinie itd.

Ale zawsze znajdzie się ktoś, kto będzie chciał bezinteresownie innym trochę życie zatruć, tak dla czystej przyjemności - bo i tak wie lepiej...
        • anusia29 Re: Hines deweloper - osiedle Arboretum 06.01.12, 12:20
          nikomu nie chcę zatruwac życia - czym niby miałabym zatruć????? skąd taki wniosek?
          chciałam wam dac oręż do negocjacji cenowych chociażby, albo negocjalcij z deweloperam aby coś w ramach tego zrobił - może plac zabaw dla dzieci? Samo "gościu" napisałeś, że forum jest tez o negocjacjach z deweloperem.
          (Wiesz, mam odczucie, że jesteś z biura tego dewelopera... tak go bronisz wbrew własnym interesom jako kupującego)
          tu gdzie mieszkam moznaby na tym trochę ugrać
          ale widze, że prawdopodobnie trafiłam na ludzi, którzy już kupili i nic chcieliby aby ktokolwiek inny kupił taniej
          sami tz o nic dewelopera prosić nie będą, skoro postawił takie cudo
          apropos materaiłu mieszanego - cagła jest od zewnętrznej str budynku - ściany działowe macie prawie w 100% z betonu.
          • Gość: magda Re: Hines deweloper - osiedle Arboretum IP: *.toya.net.pl 06.01.12, 13:43
            Plac zabaw będzie na patio-tylko dla mieszkańców, widzę że nie jesteś zorientowana. Co do ścian działowych z betonu-jeśli ktoś chce cały blok z cegły to zapraszam do mojego bloku (ten obok Arboretum)-mieszkanie na parterze wolne, cudne mieszkanko-do wymiany dosłownie wszystko, łazienka 2,5m,brak ciepłej wody z sieci,rury na wierzchu, na 4 piętrze grzyb na ścianach, ściany z cegły a ja słyszę jaki sąsiadka serial ogląda i słyszę jej kłótnie z mężem, kaszel itp. Mieszkanie na parterze 48m2, cena 153tyś zł, zapraszam koleżanko do kupna.

Budowanie z betonu to technologia najczęściej spotykana na rynku pierwotnym, więc co mamy negocjować z deweloperem? "Panie Marcinie moja ciocia wybudowała sobie dom z cegły a Pan też powinien wybudować z cegły, a jeśli nie to proszę mi obniżyć cenę mieszkania", przecież dobrze wiesz że jeśli chodzi o rynek pierwotny w Łodzi to cena w Arboretum jest i tak najniższa. Albo ktoś chce kupić takie mieszkanie, albo nie i tyle.
            Na pewno zdarza się deweloper buduje blok cały z cegły, ale nie oszukujmy się że cena nie będzie 4220zł tylko np 4700zł albo 5000zł.
            • Gość: piotr Re: Hines deweloper - osiedle Arboretum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.13, 22:50
              witam,

Oferuję wsparcie techniczne przy odbiorach jakościowych mieszkań.
              Zawodowo jestem inspektorem nadzoru budowlanego z uprawnieniami budowlanymi bez ograniczeń.
              Zakup mieszkania nie jest wydatkiem codziennym tak więc jeśli ktoś chciałby skorzystać z moich usług zapraszam.

tel.535-136-688
              Pozdrawiam
          • Gość: gość Re: Hines deweloper - osiedle Arboretum IP: *.toya.net.pl 06.01.12, 15:53
            Nie, nie jestem z biura dewelopera. Po prostu irytują mnie insynuacje i mnie opowiadanie głupot. A teraz kilka wyjaśnień:

1) "Ciekawa jest tez historia bludynku. Mial powstac na terenie byłych zakładów PAFINO, które mieściły sie w zabytkowej XIX wiecznej fabryczce. Projekt mial zachowac fabryczke wokoponowując jej bryłe w budynek."

Fabryka Schihta została wybudowana w 1912 roku, a więc w drugiej dekadzie XX wieku a nie w XIX wieku. Za zabytek zostały uznane dwie ściany głównego ceglanego budynku (ze względu na elewację w stylu Art Nouveau, czyli secesyjnym). Reszta to były bezwartościowe dobudówki z II połowy XX wieku. Wpisu do rejestru zabytku nie dokonano ze względu na fatalny stan techniczny budynku. Na zły stan techniczny składało się kilka przyczyn. Po pierwsze, tysiące lat przed powstaniem miasta teren parku Dąbrowskiego i jego okolic był bezodpływowym zagłębieniem wypełnionym wodą. Z upływem czasu zbiornik zarósł i stał się torfowiskiem. Pokłady torfu wytworzyły tzw. soczewkę torfową, która później została przykryta ziemią. Ci, którzy widzieli jak wyglądała ta okolica w latach 1960-tych, pamiętają torfianki i glinianki w miejscu gdzie teraz jest park. Ci, którzy nie widzieli powinni zwrócić uwagę na wodę zalegającą na chodnikach w środku parku długo po każdym deszczu. To właśnie efekt budowy gruntu. Ale do rzeczy - fabryka była zbudowana na marnych, płytkich fundamentach (tak się wówczas w Łodzi budowało, byle taniej zbudować i szybciej się dorobić). Osiadający torf spowodował zniszczenie stropów i głębokie pękanie ścian piętrowego budynku. Pod budowę Arboretum fundamenty trzeba było wykopać głęboko aż do skały macierzystej.

Ponadto po opuszczeniu fabryki przez zakłady produkcyjne i usługowe stała się ona siedzibą wszelkich mętów z okolicy Rzgowskiej i Dąbrowskiego oraz terenem działań dla złomiarzy i innych "odzyskiwaczy" co doprowadziło do jej kompletnej dewastacji.

Rozbiórka była prowadzona pod nadzorem wojewódzkiego konserwatora zabytków, który wydał deweloperowi zgodę na wyburzenia z warunkiem zachowania bądź późniejszego odtworzenia (ze względu na katastrofalny stan) secesyjnej elewacji wspomnianych wyżej dwóch ścian. O wkomponowaniu bryły (to zupełnie coś innego) w budynek nic tam nie było. To wszystko miało miejsce jeszcze przed pożarem.

2) "Niestety na kilka tygodni pze rozpoczęciem budowy fabryczka (gołe ale piekne i stylowe mury!) spłonęła. "

Resztki fabryki (50 metrów kwadratowych stropu, cała konstrukcja dachu i poddasza) spłonęły 25 lipca 2008 wczesnym rankiem. Straty oszacowano na 10 tys. złotych. Według straży przyczyną było zaprószenie ognia co nie dziwi, biorąc pod uwagę co się tam działo wcześniej. Ostateczną decyzję o wyburzeniu całości podjęło biuro konserwatora po sporządzeniu dokumentacji architektoniczno-historycznej, z której wynikało że fasadę lepiej jest odtworzyć niż zachować. Pożar miał tu już marginalne znaczenie. Teren uprzątnięto w niedługim czasie po pożarze.

Budowę Arboretum rozpoczęto w kwietniu 2010, a więc ponad 1,5 roku po pożarze a nie po kilku tygodni.

3) "Skoro więc deweloper tak podchodzi do sprawy (pożar i rama h z 2 cegłami na krzyż) nie chciałabym wiedziec jak dotrzymal innych norm (material uzyty do budowy, jego jakość, pochodzenie, normy techniczne i prawa budowlanego). Balabym się, że dom jest oceplony np. jakims ukraińskim styropianem, ktory zawiera taki procent smiecia, że w nocy może świecić."

Powyższy kawałek to są czyste insynuacje i nie wiem jak mają pomóc w negocjacjach. Hines to wielkie międzynarodowe konsorcjum, o skandalach i katastrofach budowlanych w ich wykonaniu też jakoś specjalnie nie słychać. W Polsce już wcześniej kilka rzeczy wybudowali. Budowę realizuje Budimex - jedna z najlepszych i najsolidniejszych firm na krajowym rynku, która wykonuje przeważnie znacznie poważniejsze projekty niż apartamentowiec. Takie firmy nie bardzo mogą sobie pozwolić na utratę wiarygodności przez niedotrzymywanie norm.

4) "Nota bene dom jest ocieplony styropianem, nie włana mineralną - nie wiem, co macie w umowie."

Tego fragmentu nie rozumiem. Jedna i druga technologia jest w powszechnym użyciu. Obie mają swoje zalety i wady. A w umowie jest "izolacja termiczna z wełny minerlanej lub styropianu". I jest ze styropianu, rzeczywiście.

Negatywne strony Arboretum to moim zdaniem:

1) rozmiar inwestycji (w gruncie rzeczy wielki mrówkowiec)

2) prawie zupełny brak miejsc parkingowych w okolicy (i co za tym idzie brak parkingu dla gości)

3) idiotyczne pomysły budowy drogi przez park, tuż przy północnej ścianie Arboretum (raczej nie będą wcielone w życie)

4) korytarz lotniczy w zasadzie tuż na budynkiem

5) kiepski widok na wschód (obskurne domki i kamienice) i na zachód (inny wieżowiec)

6) ulica Słowackiego zawalona wrakami samochodów (mam nadzieję, że to będzie musiało być uprzątnięte)

I już zupełnie na koniec:
            NIE JESTEM przedstawicielem ani pracownikiem firmy deweloperskiej - ani tej ani żadnej innej.

TAK, KUPIŁEM MIESZKANIE w Arboretum, po dwuletniej obserwacji tej budowy, konsultacjach ze znajomymi architektami, budowlańcami i prawnikami oraz po śledzeniu wszystkich lokalnych planów zagospodarowania - po rozważeniu wszystkich za i przeciw.

Z deweloperem wynegocjowałem całkiem sporo (głównie w kwestii parkingu).

I to byłoby na tyle.
            Pozdrawiam,
            • anusia29 Re: Hines deweloper - osiedle Arboretum 06.01.12, 19:01
              I Ty twierdzisz, że nie masz nic wspólnego z budową??? jedynei mieszknie w Arboretum. No wybacz...

>>Ponadto po opuszczeniu fabryki przez zakłady produkcyjne i usługowe stała się ona siedzibą wszelkich mętów z okolicy Rzgowskiej i Dąbrowskiego oraz terenem działań dla złomiarzy i innych "odzyskiwaczy" co doprowadziło do jej kompletnej dewastacji.

Nie było tak źle. Męty to trochę gdzie indziej.

>Pożar miał tu już marginalne znaczenie. Teren uprzątnięto w niedługim czasie po pożarze.

Pożar miał ogromne znaczenie. odtworzenie ścian i wkomponowanie ich jest duuużo tansze i prostsze od wkomponowania i zakonserwowania oryginalnych ścian - więc zniszczenie oryginalnych opłacało się inwestorowi.

>>Budowę Arboretum rozpoczęto w kwietniu 2010, a więc ponad 1,5 roku po pożarze a nie po kilku tygodni.

Ale o tym że będzie tam budowa kompleksu mieszkaniowego okoliczni mieszkańcy wiedzieli od 2006r jako uczestniczący w postępowaniach administracyjnych w związku zplanowaną i realizowaną budową - z urzędu jako strony. Maszyny wkroczyły w 2010, ale budowa i cały proces z tym związany toczył się dużo wcześniej.
              Wbrew pozorom cieszyliśmy się, bo to oznaczało wzrost wartości naszych działek.

>>> zaprószenie ognia

-
              • Gość: gość Re: Hines deweloper - osiedle Arboretum IP: *.toya.net.pl 06.01.12, 19:42
                Uwierz mi, jestem tylko klientem który kupił mieszkanie, tyle że dość dociekliwym a w bezpośredniej okolicy mieszkam od lat.

Męty w opuszczonej fabryce były, co zresztą sam obserwowałem spacerując po parku z psem.

> odtworzenie ścian i wkomponowanie ich jest duuużo tansze i prostsze od wkomponowania i > zakonserwowania oryginalnych ścian

Oryginalne ściany miały naruszoną konstrukcję, konserwator nie wpisał fabryki do rejestru zabytków i zezwolił na odtworzenie ścian - jeszcze przed pożarem. Poza tym budując coś tak wielkiego nie da się zostawić wbudowanego mniejszego kawałka na płytkich fundamentach na grząskim gruncie. Technicznie niewykonalne.

> Ale o tym że będzie tam budowa kompleksu mieszkaniowego okoliczni mieszkańcy wi
                > edzieli od 2006r

Podaję tylko fakt w odpowiedzi na twoje stwierdzenie, że budowa zaczęła się kilka tygodni po pożarze. W rzeczywistości o inwestycji w tym miejscu było wiadomo jeszcze za czasów kupna działki przez Gałkiewicza czyli od 2005/2006 roku. A więc przesłanek do związku pożaru z budową raczej nie ma. Oczywiście pomijając fakt, że gdyby fabryka nie była opuszczona na skutek planowanej budowy to nie zaprószono by w niej ognia.

> >>> zaprószenie ognia
                > -
                • Gość: gość Re: Hines deweloper - osiedle Arboretum IP: *.toya.net.pl 06.01.12, 19:48
                  I tylko drobna poprawka, żeby nie było wątpliwości :-)

> Moja rodzina mieszka tam od 1934 roku. Nie było tak źle. Woda też nie stała na
                  > chodniku. Jakoś nie pamiętam. Piwnice w okolicznych budynkach nie podchodzą wo
                  > dą, a są dośc głębokie. Wiesz coś o wykopach i pomieszczeniach pod szkołą (bois
                  > kiem)? Kilka metrów w głąb ziemi.

Woda w parku (im. Dąbrowskiego) stoi jeszcze kilka dni po większych deszczach. O tym że pod parkiem przy Leczniczej są korytarze schronów przeciwlotniczych oczywiście wiem. I o tym że w piwnicy okolicznych domów nie stoi woda tez wiem z doświadczenia. Tyle, że soczewka torfowa jest pod samym parkiem (Dąbrowskiego) i na jego obrzeżach. Między innymi właśnie dlatego te tereny, gdzie jest park (Dąbrowskiego) nie są zabudowane. Fabryka stała na skraju tej soczewki.
                  • anusia29 Re: Hines deweloper - osiedle Arboretum 06.01.12, 19:59
                    pod parkiem raczej nic nie ma, ale (off topic) wiesz, co jest pod szkoła? znasz jej historie? mało kto wie... :) do reszyty ustosunkuje sie jutro..
                    • Gość: gość Re: Hines deweloper - osiedle Arboretum IP: *.toya.net.pl 06.01.12, 20:18
                      O ile dobrze pamiętam to są, tylko nie pamiętam czy budowane jeszcze przed wojną (razem z przychodnią) czy w latach 1950-tych. Ale nie będę się sprzeczał bo nie byłem :-) Czytałem tylko o tym kiedyś i słyszałem też od kogoś. Więc nie jestem pewien na 100%. O tym co jest pod szkołą nie wiem.

A dyskusji na temat intencji inwestora, jego interesów we wzbudzeniu pożaru i podobnych tematów nie ma sensu ciągnąć bo niczego to nie wnosi, ani nie przynosi. Jednym budowa się podoba a innym nie, ale sprzeczać się na ten temat naprawdę nie warto.

Lepiej podyskutować o tym co zrobić żeby nie wybudowano drogi przez park (na co wpływ możemy mieć wszyscy).
              • Gość: kojot Re: Hines deweloper - osiedle Arboretum IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 08.02.12, 15:49
                budynek jest ocieplony i styropianem i wełną także słowo lub jest jak najbardziej na miejscu. jak sie ktos nie zna i nie widział niech nie pisze głupot! styropian bodajże mozna tylko do 7 czy 8 kondygnacji czy jakos tak. a wiem bo pracowałem na tej budowie ale przy czyms inny. aha i nap[rawde co mnie dziwi ale na materiałach nie szczędzili a beton z kazdego lania był badany pod katem wytrzymałości i był mocniejszy niz powinien byc. scianki działowe w większości z silikatki.
                pozdro
    • Gość: gość forum osiedla Arboretum IP: *.toya.net.pl 06.01.12, 01:05
      Zauważyłem, że na portalu www.mojeosiedle.pl ktoś założył forum "Arboretum", może warto się tam zorganizować - zwłaszcza ci co będą mieszkać :-)

Adres forum poniżej:

lodz-arboretum.mojeosiedle.pl/
      Pozdrawiam,
      • Gość: magda Re: forum osiedla Arboretum IP: *.toya.net.pl 06.01.12, 02:14
        Szkoda że do tamtego forum mają dostęp wszyscy :( Tak sobie myślę że fajnie byłoby na wiosnę przed oddaniem kluczy tak się spotkać tzn coś w rodzaju wieczorku zapoznawczego :) oczywiście może to być też niedzielne południe w "naszym parku" Co o tym myślicie? Mogę Was oprowadzić po okolicy, pokazać szkołę, przedszkole itd.
        • ssmerfetkaa Re: forum osiedla Arboretum 06.01.12, 11:50
          Jestem jak najbardziej za spotkaniem zapoznawczym :). Co do forum to może uda się zrobić tak żeby założyć tam hasło do którego dostęp mieli by jedynie mieszkańcy
          • Gość: gość Re: forum osiedla Arboretum IP: *.toya.net.pl 06.01.12, 12:17
            Zdaje się się, że na tamtym forum nie można pisać jako gość więc jest to zawsze jakieś ograniczenie. A durne posty trzeba po prostu konsekwentnie ignorować.

Pozdrawiam,
            • ginger3.2 Re: forum osiedla Arboretum - droga przez park 06.01.12, 14:40
              jakość materiałów, z których pobudowany został blok - znana, a jeżeli nie, to takie informacje można pozyskać od dewlopera
              plac zabaw dla dzieci - raczej nie powstanie informacja od dewelopera
              każdy miał zapewne indywidualne wątpliwości podczas zakupu mieszkania, któe w całkowitym bądź mniejszym stopniu zostały rozwiane ALE jak wygląda kwestia DROGI PRZEZ PARK - o czym deweloper nie wspominał ani też nie potwierdził zapytany !!
              park jest przecież jedną z zalet tej właśnie inwestycji !
              czy ktoś wie jak wygląda obecnie sytuacja z planem drogi przez park?
              czy plan został oprotestowny czy zostanie wdrożony i to tylko kwestia czasu?

p.s. co negocjacji cenowych - każdy ma swój sposób i proszę nie robić z ludzi jeleni, ze nie posiadają wiedzy na temat inwestycji, którą są zainteresowani - jej mocnych i słabych stronach
              • Gość: gosc Re: forum osiedla Arboretum - droga przez park IP: *.centertel.pl 06.01.12, 15:12
                test
              • Gość: Marek Re: forum osiedla Arboretum - droga przez park IP: *.toya.net.pl 06.01.12, 15:20
                Był pomysł przedłużenia ulicy Bednarskiej jednak to był tylko projekt i nie jest wpisany w żadne plany.

Według mnie głównym problem tej okolicy będzie ilość samochodów która pojawi się tam po zbudowaniu bloku, przecież przez kilka lat będzie trwało wykańczanie mieszkań i ekipy gdzieś będą musiały parkować. Zakładam że nie każdy wypił miejsc parkingowe z uwagi na jego cenę.
                Wiecie może jak będzie rozwiązana sprawa parkingów dla gości?

Do rozwiązania jest też problem auto szrotu od strony wschodniej, właściciel parkuje część swojego złomu na ulicy.
                • ginger3.2 Re: forum osiedla Arboretum - droga przez park 06.01.12, 17:10
                  przeglądałam studium zagospodarowania pzestrennego uchwalone na rok 2010 - wyrażnie przez prak biegnie droga - planowana 4 pasmowa
                  parking - moze być problem wokół na codzień, natomist na czas remontu moze dobrym rozwiązaniem byłby wjazd firm remontowych na nasz parking ?!
                  • Gość: gość Re: forum osiedla Arboretum - droga przez park IP: *.toya.net.pl 06.01.12, 19:10
                    Pytanie:

Ginger3.2, gdzie konkretnie widziałaś tą drogę?

Z tego co ja znalazłem, to sprawa jest mocno zagmatwana.

W projekcie studium z jesieni 2009 była Bednarska jako część wewnętrznej obwodnicy Łodzi:

I obwodnicę - centrum miasta, którego oś stanowi ulica Piotrkowska utworzą ulice: Zachodnia, al.Kościuszki, Wólczańska, Bednarska, Dąbrowskiego, Kilińskiego, Targowa, Północna i Ogrodowa,

Ale już w tekście studium z 2010 jest napisane:

- I obwodnica wewnętrzna, którą tworzą ulice przeważnie klasy Z – zbiorcze: Karskiego, Żeligowskiego, Łąkowa, Żeromskiego, Politechniki, Paderewskiego, Broniewskiego, Rydza Śmigłego, Kopcińskiego, Źródłowa, Wojska Polskiego. Istotną rolę w tym systemie spełniać będzie główna trasa średnicowa Al. A. Mickiewicza i Al. J. Piłsudskiego, oraz wyróżnione metodami organizacyjnymi ulice bezpośredniej obsługi centrum.

Słowa tu nie ma o przedłużeniu Bednarskiej przez park. Wręcz przeciwnie obwodnica ma iść Paderewskiego do Rydza Śmigłego co jest zupełnie logiczne. Zresztą w tym tekście z końca 2010 roku są różne mocno nieaktualne informacje (np. dotyczące obsługi ruchu tramwajowego przez zajezdnię na Dąbrowskiego).

Droga jest natomiast w załączniku 17 do uchwały RM XCIX/1826/10 w sprawie uchwalenia „Studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego miasta Łodzi”.

Z kolei w uchwale RM Nr XXXIX/781/08 jest mowa o sporządzeniu miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego dla części obszaru miasta Łodzi położonej w rejonie ulic: Stanisława Przybyszewskiego, Kruczej, Zarzewskiej, Łomżyńskiej, gen. Jarosława Dąbrowskiego, Rzgowskiej, Bednarskiej, Wólczańskiej, Sieradzkiej i Piotrkowskiej oraz placu Reymonta.

Ale i tam w załączniku obrys obszaru dla którego ma być sporządzony plan idzie wzdłuż Rzgowskiej do Dąbrowskiego i omija park.

Kwestia ulicy wraca dopiero przy wariantach koncepcji projektu miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego dla części obszaru miasta Łodzi położonej w rejonie Placu Niepodległości (14 kwietnia 2011) pod adresem:

www.mpu.lodz.pl/page/index.php?str=281&id=103
                    Ale co ciekawe na planach tych koncepcji i w tekście opracowania ciągle jest stara fabryka, a nie ma słowa o żadnej budowie osiedla mieszkaniowego. Robili to wszystko bez orientu na starych planach...

Podczas konsultacji społecznych koncepcja została oprotestowana z różnych stron (jest o tym trochę w internecie) i z tego co wiem, to jeszcze nie ma żadnej decyzji. Zresztą warto byłoby zadzwonić teraz na początku roku do Oddziału Procedur Planistycznych MPU w Łodzi (tel.: 42 6808256) i zapytać co dalej.

Oczywiście pytałem dewelopera o tą drogę przed zakupem mieszkania ale powiedzieli tylko że nie wiedzą co z tym dalej będzie. Moim zdaniem w MPU kompletnie nie wzięli pod uwagę zmiany zagospodarowania terenu w ostatnich latach, bazując po prostu na planach firmy, która dostała wyróżnienie w konkursie na plany zagospodarowania rejonu Placu Niepodległości. Co ciekawe I miejsce zdobyła w tym konkursie koncepcja, w której drogi przez park nie było.

Podjąłem więc ryzyko kupna mieszkania, uważając że z tej absurdalnej drogi nic nie będzie. MPU nie może sobie zignorować powstania inwestycji na 315 mieszkań i wybudować czteropasmowej ulicy ludziom tuż pod oknami. Na pewno trzeba jednak cały czas pilnować sprawy i zareagować grupowo, w razie gdyby ten debilny pomysł jednak chcieli wprowadzić w życie.

Pozdrawiam,
                  • Gość: gość Re: forum osiedla Arboretum - droga przez park IP: *.toya.net.pl 07.01.12, 14:08
                    Witam,

Skontaktowałem się z p. Jakubem Polewskim, który z ramienia Stowarzyszenia Łódzka Przestrzeń złożył do MPU (Miejskiej Pracowni Urbanistycznej) wniosek ws. zapisów w wariantach I i II koncepcji na opracowanie MPZP dla terenów w rejonie pl. Niepodległości zawierający wykaz niezgodności planów z z treścią "Studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego". Wniosek ten w dużej części dotyczył także kwestii przedłużenia ul. Bednarskiej przez park. Zapytałem go na jakim etapie, według jego wiedzy, znajdują się plany drogi przez park. Poniżej pozwalam sobie przytoczyć w całości otrzymaną odpowiedź. Sądzę, że trzema się tej sprawie dalej przyglądać i reagować - myślę, że to wspólna sprawa nie tylko wszystkich przyszłych lokatorów Arboretum ale też innych okolicznych mieszkańców i użytkowników parku im. Dąbrowskiego.
                    Pozdrawiam,

Odpowiedź p. Jakuba Polewskiego:

Witam serdecznie,

plany zbudowania tzw. "Obwodnicy Centrum" tj. przebicia dwujezdniowej Wólczańskiej przez dwujezdniową Bednarską przez park im J. Dąbrowskiego do dwujezdniowej Dąbrowskiego i dalej do dwujezdniowej Kilińskiego po gruzach nadal jeszcze stojącej zajezdni tramwajowej "Dąbrowskiego" (celowo zlikwidowanej przez Zarząd Dróg i Transportu oraz ówczesnego wiceprezydenta Włodzimierza Tomaszewskiego przy współpracy z pewnymi politykami PO pracującymi w MPK) wyszły na jaw w pierwszej połowie roku 2009, kiedy wyłożono poprzez Miejską Pracownię Urbanistyczną w Łodzi zgodnie z Ustawą o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym do konsultacji społecznych (składania wniosków i uwag) projekt Studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego Łodzi. Dopiero w roku 2010, kiedy w Łodzi rządził tymczasowo pełniący funkcję Prezydenta Miasta Łodzi Tomasz Sadzyński uwzględniono wnioski społeczne, które dotyczyły odrzucenia koncepcji budowy dwujezdniowej Obwodnicy Centrum w śladzie dzisiaj istniejących ulic Wólczańskiej - Bednarskiej - Dąbrowskiego - Kilińskiego. Nowe Studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego Łodzi przyjęto w październiku 2010 roku na sesji Rady Miejskiej w Łodzi. Nowa Prezydent Miasta Łodzi Hanna Zdanowska zignorowała zapisy Studium i dała wolną rękę Zarządowi Dróg i Transportu. Aktem prawa miejscowego stanowiącym o tym, jakie inwestycje drogowe oraz w jakich parametrach mogą powstać na danym terenie jest miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego. Dla obszaru, który Pana interesuje, to jest rejonu pl. Niepodległości aż do Paderewskiego, podjęto w Miejskiej Pracowni Urbanistycznej jeszcze w bodajże 2008 roku opracowania planu miejscowego. Projekt planu był wykładany i składano do niego uwagi i wnioski. Wszystkie organizacje pozarządowe wnioskowały o wykreślenie niezgodnej z zapisami Studium "Obwodnicy Centrum". Ostatni etap jaki kojarzę, to decyzja radnych z Komisji Planu Przestrzennego, Budownictwa i Architektury (przewodniczący Jacek Borkowski, radny PO), żeby zlikwidować w planie miejscowym zapis o dwujezdniowej ulicy Bednarskiej i przebiciu jej przez park im. J. Dąbrowskiego. Najpewniej projekt rozbudowy ulicy Bednarskiej i przedłużenia jej do ul. Dąbrowskiego przez park nie jest na etapie przetargów na projekt, ani prawdopodobnie w budżecie, ale tego już nie jestem pewien. Nie wiem też na jakim etapie jest sprawa planu miejscowego (obecnie zajmuję się blokowaniem inwestycji rozbudowy ul. Wólczańskiej i Wróblewskiego oraz Czerwonej i Milionowej co udało się osiągnąć, gdyż 3 dni temu Prezydent Miasta Łodzi wycofała środki na projekt tej inwestycji, oraz Trasy Nowo-Targowej między przedłużeniem Orlej do Tuwima wraz z poszerzeniem Tuwima do dwóch jezdni).

Jeśli Państwa interesuje możliwość zablokowania inwestycji oraz informacje dotyczące stanu aktualnego i prawnych możliwości ochrony obszaru parku przed wątpliwą środowiskowo inwestycją drogową, proszę o kontakt ze Stowarzyszeniem TERAZ ŁÓDŹ na adres: teraz.lodz@gmail.com które zajmuje się pomocą mieszkańcom w sprawach dotyczących m. in. szkodliwej działalności Urzędu Miasta Łodzi.

W razie potrzeby proszę się dalej kontaktować w tej lub innej dotyczącej Łodzi sprawie.

Pozdrawiam,
                    • Gość: gość Re: forum osiedla Arboretum - droga przez park IP: *.biol.uni.lodz.pl 12.01.12, 20:06
                      WItam,
                      skierowałem kilka dni temu do MPU (Miejskiej Pracowni Urbanistycznej) zapytanie następującej treści:

Szanowni Państwo,

Uprzejmie proszę o informację jaki jest obecnie status planów przeprowadzenia przedłużenia ulicy Bednarskiej do ul. Dąbrowskiego, z przecięciem parku im. Dąbrowskiego, przed północną fasadą będącej właśnie na ukończeniu inwestycji mieszkaniowej "Arboretum".

Z poważaniem,
                      ...................

A oto odpoowiedś jaką uzsykałem:

W odpowiedzi na Pana pismo z dnia 09 stycznia 2012 r. Miejska Pracownia Urbanistyczna w Łodzi informuje, że Rada Miejska w Łodzi nie podjęła uchwały w sprawie przystąpienia do sporządzenia miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego dla obszaru, w granicach którego położony jest Park. im. J. Dąbrowskiego.

mr inż. arch. Krzysztof Bednarek
                      • ginger3.2 Re: forum osiedla Arboretum - droga przez park 13.01.12, 08:20
                        To super. Będą mieć z nami problem kiedy tylko wpadną na pomysł by ta droga przebiegała przez park .... :)
                • Gość: A Re: forum osiedla Arboretum - droga przez park IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.01.12, 17:10
                  fajny pomysł ze spotkaniem zapoznawczym.

raczej wątpliwe jest żeby deweloper postarał się o parkingowe dla gości, bo w ten sposób strzelił by sobie sam w stopę, przy i tak stosunkowo małej sprzedaży miejsc parkingowych obecnie, chociaz na pewno by się przydał
                • anusia29 Re: forum osiedla Arboretum - droga przez park 06.01.12, 19:03
                  Niestety - warsztat praktycznie nie do ruszenia :(
                  • Gość: Marek Re: forum osiedla Arboretum - droga przez park IP: *.toya.net.pl 06.01.12, 19:19
                    Nie chce ruszać warsztatu tylko niesprawne samochody które stoją na chodnikach i drodze. Ale widzę że wiesz lepiej.
                    • Gość: magda Re: forum osiedla Arboretum - droga przez park IP: *.toya.net.pl 06.01.12, 19:41
                      Te złomy samochodowe stoją tu od kilku lat-odkąd powstał ten sklep zoologiczny połączony ze sprzedażą aut. Nie pisz koleżanko że pracownicy budowy przyjeżdżają autami bez kół :)
                      • anusia29 Re: forum osiedla Arboretum - droga przez park 06.01.12, 19:52
                        Oczywiście, że nie :) ale przyjdź w niedzielę - od razu lepiej. I jak się okazuje tych bez kół nie jest tak dużo.
                    • anusia29 Re: forum osiedla Arboretum - droga przez park 06.01.12, 19:50
                      Auta są "częścią" warsztatu. Byłoby lepiej gdyby ich nie było. Ale to się chyba nie da. Niestety.
                      • Gość: magda Re: forum osiedla Arboretum - droga przez park IP: *.toya.net.pl 06.01.12, 19:56
                        Nie ma sensu się kłócić, tamten Pan z którym się kłócisz na pewno kupił mieszkanie w Arboretum bo to mój sąsiad :) Sam podobnie jak ja interesował się budową od dawna bo tu mieszkamy i myśleliśmy o kupnie mieszkań od dawna. Bez sensu takie kłótnie, bo do niczego nie prowadzą.
                        • anusia29 Re: forum osiedla Arboretum - droga przez park 06.01.12, 20:00
                          ale my się nie kłócimy...
                          • Gość: czapman zapraszam IP: 83.142.203.* 16.01.12, 11:27
                            ZAPRASZAM WSZYSTKICH PRZYSZŁYCH MIESZKAŃCÓW , ALE TO MIESZKAŃCÓW NA FORUM DEDYKOWANE TYLKO ARBORETUM.
                            POD LINKIEM
                            lodz-arboretum.mojeosiedle.pl/viewtopic.php?t=78909
                            PS: ANUSI29 NIE ZAPRASZAM, CHYBA NIE JEST PRZYSZŁYM MIESZKAŃCEM
                            • anusia29 Re: zapraszam 16.01.12, 15:38
                              oczywiście, nie jestem mieszkańcem i nie jest to forum dla mnie
                              ale co az tak zabolało aby expressis verbis wyrazic info o niezapraszaniu mnie
                              to nieeleganckie

-
                              • Gość: gość Miejsce parkingowe IP: 62.87.192.* 02.02.12, 08:42
                                Witam. Czy wiecie może ile mniej więcej ma kosztować miesięczne użytkowanie parkingu? Na jednym z nowych łódzkich osiedli jest to koszt 80zł, ciekawe jaki będzie koszt tutaj.
                                • Gość: gość Re: Miejsce parkingowe IP: *.toya.net.pl 02.02.12, 19:27
                                  Zastanawiam się nad kupnem parkingu, ale w tym momencie nie posiadam samochodu. Czy można komuś wynająć parking?
                                  • Gość: wasyliada Re: Miejsce parkingowe IP: *.kolporter.com.pl 06.02.12, 18:26
                                    Pewnie że tak; może sam wynajme;
                                • Gość: gość Re: Miejsce parkingowe IP: *.32.rev.vline.pl 04.02.12, 19:10
                                  Na razie jeszcze nie ma na ten temat żadnych informacji. Pewnie ta opłata będzie jakoś doliczana do czynszu.

Pozdrawiam,
                                  • Gość: megi Re: Miejsce parkingowe IP: *.toya.net.pl 01.06.12, 23:51
                                    Ładne osiedle, ciekawe połączenie z elementami fabrycznymi. Parking podziemny - to duża wygoda. Mi przeszkadzały natomiast samoloty (bo mają tam ścieżkę powietrzną) i słychać je o wiele bardziej niż w blokach przy lotnisku - tam nie lecą nad blokami. Taki paradoks :) Cena za m2 atrakcyjna, aż za bardzo. Zawsze jak ktoś chce coś sprzedać tanio, co wygląda porządnie to się zastanawiam gdzie "haczyk". Jednak wydaje mi się, że przy dużym budynku cena budowy m2 mieszkań jest mniejsza (koszt części wspólnych rozkłada się proporcjonalnie). Podobają mi się wysokie budowle i widoki z wyższych pięter. Jednak ja wybrałam inną inwestycję, głównie ze względu na lokalizację. Rejony Rzgowskiej są coraz ładniejsze, ale nadal dla mnie pozostawiają wiele do życzenia. Najgorsze są według mnie okolice Milionowa, Dębowa, Senatorska, a to tak blisko... Wybrałam okolice Maratońskiej - nowe bloki.
                                    • nastjaa Re: Miejsce parkingowe 11.06.12, 12:08
                                      No właśnie taki paradoks z tymi samolotami, że bardzo ich nie słychać. A w każdym razie nie bardziej niż np. na widzewie wschodzie, gdzie mam okazję im się przyglądać i przysłuchiwać każdego dnia.

Jakośc wykonania bardzo wysoka, podczas odbiorów pojawiły się jedynie drobne usterki.

Co do rejonu to co kto lubi: tak już jest skonstruowany ten świat, że jeden woli las a drugi córkę gajowego ;)
                                      • Gość: ja Re: Miejsce parkingowe IP: *.toya.net.pl 22.08.12, 15:40
                                        a powracajac do tematu koszt miejsca 25 000 platne do tego ok 30 zl miesiecznie
    • Gość: man Re: Hines deweloper - osiedle Arboretum IP: *.toya.net.pl 25.07.12, 02:22
      Wszystkich posiadaczy mieszkań w Arboretum zapraszam na zamknięte forum tylko dla mieszkańców. www.arboretum-forum.pl
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka