Dodaj do ulubionych

Niemozliwe, nowe kasowniki i 3 w 2 wagonie ...

IP: *.prokom.pl 25.05.04, 10:47
W niedziele jechalem tramajem linii 3 w drugim wagonie.
I co nowe kasowniki pomaranczonwe ale z wyzswietlaczem LCD.
Na dodatek 3 a nie dwa. W pierwszym starego typu kasowniki brazowe.

Sklad 2503 + 2504. Data remontu namalowana na pokrywie mechanizmu zamykana drzwi - 10.10.03.

Mnie tylko dziwi po kiego gdzyba dwuwierszowy wyswietlach LCD? W sumie 32 znaki. I tak wyswietla tylko napic R&G i 0:00.
Po kiego grzyba on jest? Moze bedzie mnie witac po imieniu, skladac zyczenia imieninowe lub urodzinowe?

Po drugie inna gorzka refleskja, czy to te inwestycje w komunikacje miejska o ktorych wspominal p. Wasowicz? Jesli tak to bardzo skromne :(

Obserwuj wątek
    • Gość: Kali Re: Niemozliwe, nowe kasowniki i 3 w 2 wagonie .. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.05.04, 12:18
      nie ma kasownikow - zle
      sa kasowniki - niedobrze
    • Gość: Michał M. Komunikacja elektroniczna IP: *.staszic.waw.pl / *.staszic.waw.pl 25.05.04, 14:00
      > Po drugie inna gorzka refleskja, czy to te inwestycje w komunikacje miejska o
      > ktorych wspominal p. Wasowicz? Jesli tak to bardzo skromne :(

Mam nadzieje, ze nie.

W czasie gdy Łódź kupowała Cityrunnery, Warszawa zrobiła reformeę kasowników
      właśnie. Wiszą takie wielkie żółte bulwy w tramwajach. A ja jestem trochę
      staroświecki. Nie lubię, gdy mój bilet przy kasowaniu znika na moment w
      otchałaniach kasownika, zawsze boję się że nie wyjdzie (jeszcze mi się to nie
      zdarzyło ale rzadko bywam w stolicy).

Chciałbym jednak o czymś innym zagaić rozmowę. Chodzi mi o warszawskie karty
      miejskie - migawki, na których nie widać kiedy kończy się ich ważność (chyba że
      zbliży się je do kasownika). Co sądzicie o wprowadzeniu czegoś takiego w Łodzi?
      Jakie są zalety takiej karty ponad zaletami normalnego wydrukowanego biletu?
      Czy byłoby to warte wydatków na nowe kasowniki i nowy system sprzedaży biletów?
      • Gość: STUDI Re: Komunikacja elektroniczna IP: *.prokom.pl 25.05.04, 14:22
        Elektronizacja tam gdzie to nie potrzebne - NIE.
        Sam zauwazyles ze nie widac daty waznosci biletu.
        Wiec wsiadasz do auobusu, zblizasz do kasownika, o k***a juz nie wazny i w tej chwili podchodzi kontroler i .... jakas bandycka firma kontrolerska juz zyskala i to calkeim sporo na elektronicznym bilecie....

A jak go doladujesz? Idziesz do kiosku... czyli dokladnie tak samo jakbys chcial kupic tradycyjny bilet. Gdzie tu sa korzysci? Moze jescze kupisz za kilkaset zlotych urzadzenie ktore zaprogramuje Tobie bilet? Chyba ze sam sobie bedzisz za friko doladowaywal to tak....

Elektroniczne skomputeryzowane kasowniki. Jakie maja zalety? Zadnych oprocz gigantycznych zydskow dla ich producentow. To tylko metoda wyszrpania pieniedzy budzetowych na zbedne gadzety. Ma to miejsce tylko dzieki bandyckiemu systemowi wybierania wladz samorzadowych. Nie sadze by mieszkancy byli zadowoleni ze ich pieniadze zamiast np. na remonty drog sa marnowane na bezuzyteczne gadzety.

Czemu zbedne?
        A co daje elektronizacja? Nic? Zwlaszcza dopoki nie bedzie monitoringu online kasowanego biletu. No to polaczmy je siecia bezprzewodowa z centralnym serwerem autoryzujacym bilet. I co? Ile czasu ma trwac skasowanie biletu? 2 sekundy - to typowy system bazodanowy skapituluje.... 1 minute? - toz to absurd.
        A koszty? Koszty utrzymanie wydajnego serwera, lacz radiowych szerokopasmowych, sieci przekaznikow radiowych .... A co jak padnie serwer? Systemy z gwarancja pracy bezprzerwoej kosztuja bardzo drogo wiecej niz tabor stojacy w niejednej zajezdni.

Wtedy pojawi sie pan Kaziu z Nyska i za ulamek ceny biletu dowiezie ludzi do pracy.

Sklaniam sie na nowoczenymi technnologiami, ale tam gdzie sa potrzebne i przynosza korzysci. Sorry ale bilet elektroniczny czyms takim nie jest bynajmniej. Co innego falownik z odzyskiwaniem energii w napedzie tramwaju, a czym innym jest drogi bezuzyteczny gadzet w postaci czytnika kart RF.

Jak dla mnie bzdura. Niech ci co placa za lokale zainteresuja sie na co sie wydaje ich pieniadze (czytaj rozkrada).

Czy w sowim zaslepiniu pseudo nowoczesnosci nie zauwazacie ze takie idiotyzmy tlyko wiecej pieniedzy z waszych kieszeni wyciagaja a w zamian nic nie otrzymujecie? Za duzo pieniedzy posiadacie?

Wystarczylby zwykly tani kasownik mechaniczny. Przynajmniej mala strata jak jakis wndal go urwie i wyrzuci. A pudlo za kilkadziesiat tysiecy zlotych?
      • geograf Re: Komunikacja elektroniczna 25.05.04, 22:17
        nie wiem czy przed wprowadzeniem elektronicznych kasowników w Warszawie istniała chociażby podobna różnorodność kasowników do tej, z dnia dzisiejszego, ale z tego co mogę zrozumieć myśląc logicznie toto,że system elektroniczny właśnie umożliwa wprowadzenie takiej różnorodności, ułatwia sprawdzanie biletów, blokowanie kasowników (tak, tak:-) podchodzi kontroler, przykłąda specjalną karte i-pyk-kasowniki zablokowane:-).

Karta miejska? Ot, wygodniejsza nieco od migawek,bo nie zalejesz, zdjęcie się niezdezaktualizuje, może się troche porysować etc...

Jednakże uwazam,że jest to raczej droga zabawka, aczkolwiek droga, w ślad której powinniśmy podążać...
        • gacus2 Re: Komunikacja elektroniczna 25.05.04, 23:22
          Geo,
          Zgoda, ale:
          1. nie wykorzystuje sie systemu tak jakby można było to zrobić (np badanie
          potoków pasażerskich odbywa sie "ręcznie")
          2. Niewatpliwa zaleta to łatwa kontrola- problem ejdnak w tym, że teraz można
          jeździć na ulgowym, bo nikt nei sprawdza legitki- może to prowadzić do naduzyc
          (kontroler podchodzi- przykłąda urządzenie do portfela- ten pika- kanar
          odchodzi)
          3. To w sumei droga zabawka- sam nie wiem czy nie lepsze byłyby te brązowe...
    • Gość: Jypli Re: Niemozliwe, nowe kasowniki i 3 w 2 wagonie .. IP: *.tvsat364.lodz.pl 25.05.04, 14:59
      najlepszym systemem byłaby karta z kodem kreskowym i czytnik w kasowniku. Za każdy miesiąc przychodziłby rachunek pocztą który należałoby uregulować. To tyle. NIe ma biegania po kioskach, nie ma wymówek ze nie ma gdzie kupić itp... Każdy taką kartę powinien otrzymać w wieku 4 lat jak musi juz płacić za jazdę.
      • Gość: Jypli Re: Niemozliwe, nowe kasowniki i 3 w 2 wagonie .. IP: *.tvsat364.lodz.pl 25.05.04, 15:01
        Albo karta i wybór nominału na kasowniku. Tego żem zapomniał dopisać :)
      • yarro Tres interessant :) <nt> 26.05.04, 00:03

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka