Dodaj do ulubionych

Jakie logo mogliśmy mieć, a nie mamy. Czy to do...

• Gość: sd Jakie logo mogliśmy mieć, a nie mamy. Czy to do... IP: *.toya.net.pl 30.12.11, 12:34
      Nie bardzo było z czego wybierać. Prawie wszystkie projekty są nie do przyjęcia. Jeden z nich nawiazuje nawet do stylistyki socrealistycznej. Nie rozumiem dlaczego większość projektantów próbowa za wszelką cenę nawiązać do logo ŁESK, które z kolei kojarzy się ze sromotną porażką. Nie wiem też dlaczego wybrano to co wybrano. Propozycja nr 1 z błekitnym żaglem byłaby znacznie lepsza. Same pozytywne skojarzenia - łódka, żagiel, miasto na fali, żywe kolory itp. Logo które wybrano to jakiś rozsypujacy sie kościotrup z którego trudno cokolwiek wyczytać. Do tego nieustawne i pozbawione łódki, która była od wieków symbolem miasta zawartym nawet w herbie.
    • Gość: amanda No to są chyba jakieś żarty IP: *.4web.pl 30.12.11, 12:40
      • Gość: amanda Re: No to są chyba jakieś żarty IP: *.4web.pl 30.12.11, 12:48
        Wszystkie te loga nijak się mają do tego z czego Łódź słynie. Po drugie jak ktoś słusznie wyżej zauważył są mocno przekombinowane i nieczytelne :/ a jak już są proste to są z kolei zbyt dziecinne. Mam wrażenie że te loga przysłały osoby zupełnie przypadkowe niezwiązane ze sztuką a podobno tak nie jest. Nie wiem dlaczego koniecznie musi być to logo oparte na literach a nie symbolu naszego miasta zawartym w herbie. Chyba już logo MPK jest lepsze, może powiniśmy wypożyczyć? Zresztą w takiej sprawie w mojej ocenie powinien być ranking internetowy bo to logo symbolizuje głównie nas Łodzian a jak wiadomo nas o nic się w tym mieście nie pyta, tylko później władza nakazuje nam się cieszyć ze swojego "słusznego" wyboru - z którego dodajmy wszyscy sobie potem jaja robią. Bardzo podobały mi się wariactwa na temat nowego logo może zostańmy przy kurczaku utworzonym z liter jak nie będzie ładnie to choć śmiesznie.
        • Gość: dziad Re: No to są chyba jakieś żarty IP: *.toya.net.pl 30.12.11, 12:54
          No przecież do konkursu mógł się zgłosić każdy. Jeżeli te loga to produkty łodzian, to właśnie pięknie pokazuje jaka ta nasza Łódź jest KREATYWNA, hu ha ha!
    • Gość: KKK Jakie logo mogliśmy mieć, a nie mamy. Czy to do... IP: *.toya.net.pl 30.12.11, 12:52
      Słabe jest to logo, ale inne propozycje faktycznie jeszcze gorsze. Jestem grafikiem, ale nie biorę się za logotypy, bo to specyficzna dziedzina. Są ludzie, którzy potrafią to robić, ale trzeba im to zlecić. A jak się robi konkursy dla graficznych oszołomów, to tak się to niestety kończy. Czyli mamy logo, które nikogo do Łodzi niestety nie zachęci. Jeśli były tylko takie propozycje, to trzeba było szukać dalej. A tak skazujemy się na kilka lat na graficzny absurd. (że to nawiązanie do Strzemińskiego? nie rozśmieszajcie mnie i szanujcie ludzi)
    • Gość: sers Re: Jakie logo mogliśmy mieć, a nie mamy. Czy to IP: *.astral.lodz.pl 30.12.11, 13:26
      po obejrzeniu innych "projektów" nie dziwie się czemu dokonali takiego wyboru..
    • Gość: Życzliwy Jakie logo mogliśmy mieć, a nie mamy. Czy to do... IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 30.12.11, 13:34
      Czy to wszystkie pomysły, które były zgłoszono, czy wybrano do pokazania te najbardziej pokraczne, żeby pokazać, że wybrane logo to jednak jest niezłe? Bo jak się patrzy na łódkę zębatą i wiosłujące "Ł", to człowiek się zastanawia dlaczego konkurs na logo był adresowany do łódzkich przedszkoli a nie do grafików.
      • Gość: fefe Re: Jakie logo mogliśmy mieć, a nie mamy. Czy to IP: *.toya.net.pl 30.12.11, 14:04
        to koło zębate to czysty socrealizm
    • Gość: Życzliwy Jakie logo mogliśmy mieć, a nie mamy. Czy to do... IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 30.12.11, 15:25
      To co jest pod nr 5, gdyby trochę popracować nad kolorami mogłoby nieźle funkcjonować. Sporo się w nim dzieje, jest odwołanie do czegokolwiek (jest łódka, jest Q - jakość), a nie tylko geometryczna wycinanka, albo infantylne przekształcanie nazwy miasta (uśmiechnięte wiosła w ogóle pomijam), prezentuje też w miarę nowoczesną grafikę. Przekształcenia loga ŁESK też byłyby niezłym pomysłem, ale niestety strasznie zdeformowały to logo i sprawiły, że zrobiło się pokraczne. Spośród 11 pokazanych wybrałbym chyba owo "Q"
    • Gość: bebe Jakie logo mogliśmy mieć, a nie mamy. Czy to do... IP: *.toya.net.pl 30.12.11, 16:17
      Ja trochę w innej sprawie: dlaczego w regulaminie było koniecznosc wczesniejszego zaprojektowania logo dla dużej firmy lub samorządu? Przeciez zaprojektowanie logo wymaga jedynie zdolności plastycznych i kreatywności, co to ma do rzeczy czy ktos cos wczesniej zaprojektował czy nie. W ten sposób mozna było odrzucic ciekawe rozwiązania. A przecież od tego czy ktos wczesniej juz projektował loga nie wynika, że zrobi to lepiej. I tak przecież komisja wybierała wg. swoich odczuc estetycznych, więc doświadczenie projektujących nie jest istotne, a byc może nie rozpatrywano lepszych projektów.
      • Gość: zizi Re: Jakie logo mogliśmy mieć, a nie mamy. Czy to IP: *.toya.net.pl 30.12.11, 20:53
        A może dlatego, że nagrodą było stworzenie Księgi Znaku, czy czegoś tam podobnego.
    • Gość: er Jakie logo mogliśmy mieć, a nie mamy. Czy to do... IP: *.toya.net.pl 30.12.11, 17:03
      Ten konkurs to nieporozumienie, tak samo jak wiele z prac nadesłanych na konkurs. Jeśli z grona kiepskich prac wybiera się jedną, to ma się potem takie logo, jakie mamy.
    • Gość: gwtb Hahaha, a jak o logo pisala GW 5 lat temu IP: *.toya.net.pl 30.12.11, 17:42
      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,61085,3482457.html
      Zamiast księgi znaku mamy "książeczkę z przykładami na koszulkach", i zderzenie ceny 24,000 zł z 600 zł które ktoś dał znajomemu plastykowi (pewnie za .jpg) :d. Swoją drogą już bardziej mi się podoba to sprzed 5 lat.
      • Gość: moniakonia Re: Hahaha, a jak o logo pisala GW 5 lat temu IP: *.toya.net.pl 30.12.11, 20:57
        Załóż grubsze okulary :) Jak dla mnie jest OK
    • Gość: marcin Jakbym patrzył na PRL-owskie murale z reklamami IP: 83.238.117.* 30.12.11, 23:04
      co to jest jakbym się cofnął w czasie do komuny, jakie paskudztwa, tylko ze starymi reklamami na kamienicach mi się kojarzy...

a te pierwsze trzy to się nadają dla miejscowości nadmorskich, Mielno, Kołobrzeg czy inne ktoś nieźle się naćpał zanim to zaproponował

Strzemiński dzięki Ci za alfabet na którym wzorowano nowe logo
      szkoda, że magistrat nie udostępnił gdzieś czcionki FA Komunikat stworzonej na podstawie właśnie alfabetu Strzemińskiego
    • Gość: ctr Jakie logo mogliśmy mieć, a nie mamy. Czy to do... IP: *.ssp.dialog.net.pl 01.01.12, 19:43
      To sa wybrane najgorsze przyklady, by pokzac, ze wygral najlepszy projekt.
      Tu np jest zupelnie inny, calkiem udany:

www.facebook.com/media/set/?set=a.288201701222230.63326.135794373129631&type=3
    • Gość: inne projekty logo <a href="https://www.facebook.com/media/set/?set=a.28820170" targe IP: *.ssp.dialog.net.pl 01.01.12, 19:46
      Inne, lepsze projekty
      • Gość: a To wygląda jak wystawiony środkowy palec, sorry. IP: *.toya.net.pl 01.01.12, 20:07
    • Gość: INNE PROJEKTY Inne projekty logo: IP: 212.191.68.* 02.01.12, 09:26
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka