Dodaj do ulubionych

Teatr Powszechny: konkurs na dyrektora przed wa...

IP: *.236.194.158.coolhousing.net 18.05.12, 21:09
Nie pomogło łazenie i podlizywanie sie politykom-i u lewicy była, i u prawicy i PO sie skarzyła.To juz koniec carycy-teraz jeszcze niech opublikuja te szwindla i kanty i umowy na słupy i inkasowanie kasy do własnej kieszeni.dziesiątki prawdziwych ludzi teatru, oddanych tej placowce nie doczekało jej upadku, ale radość jest u wszystkich, ze nareszcie sprawiedliwość zwycięza.
Obserwuj wątek
    • Gość: Teatralski Teatr Powszechny: konkurs na dyrektora przed wa... IP: *.toya.net.pl 19.05.12, 16:02
      TAAAAK!!! 17 lat teatru bez sukcesów, ale z ciągłymi intrygami pani dyrektor, skłócającej wszystkich z wszystkimi i kurczowo trzymającej się stołka. DOBRA WIADOMOŚĆ!
    • Gość: pogubiony Teatr Powszechny: konkurs na dyrektora przed wa... IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 19.05.12, 19:00
      WYBORCZA NA PREZYDENTA – RZĄDZI! A już myślałem, że prezydentem jest Pani Zdanowska.
    • Gość: bilet Teatr Powszechny: konkurs na dyrektora przed wa... IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 19.05.12, 19:14
      Coście się czepili, to jedyny teatr do którego chodzę. Mayday świetny i trzeba nam takiego śmiechu który oderwie nas od tej smutnej rzeczywistości. Nie rozumiem tej obseji.
      • Gość: tom Re: Teatr Powszechny: konkurs na dyrektora przed IP: *.ms.lnet.pl 20.05.12, 01:01
        Chodzisz, bo do tego zobowiązuje cię umowa o pracę. Jeśli według ciebie Mayday jest świetny to też powinieneś/powinnaś odejść.
        Do Arka Wójcika: chodzili aktorzy a nie "ona" - nie ośmieszaj się! Poza tym jak można zniszczyć coś, czego nie ma.
        • Gość: Arkadiusz Wojcik Re: Teatr Powszechny: konkurs na dyrektora przed IP: *.toya.net.pl 24.05.12, 13:53
          Szanowny Panie/Pani, ja o tym, że chodzą aktorzy a nie "ona" mówię z własnego doświadczenia, a nie z domysłów. Ja tam byłem!
          Pozdrawiam
          Arkadiusz Wójcik
    • Gość: Arek Wójcik Re: Teatr Powszechny: konkurs na dyrektora przed IP: 212.191.195.* 19.05.12, 19:45
      Nie "ona" chodziła, a aktorzy chodzili!!! taka drobna różnica! i ja jakoś nie widzę we wszystkich radości wręcz przeciwnie! No ale tak doprowadźmy do zniszczenie kolejnego teatru w Łodzi i zlikwidujmy festiwal po co nam to!
      Pozdrawiam
      Arek Wójcik
    • Gość: pamiętam Teatr Powszechny: konkurs na dyrektora przed wa... IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 19.05.12, 23:35
      Jaka tam obsesja, to zwykła ustawka. Camerimage przypominam i hiena jest w tym jeżeli jest jej osobisty Wiewiórski. I Pani wiceprezydent Nowak jest w „potrzasku”.2x
    • Gość: autor to jest manipulacja IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 20.05.12, 09:24
      to jest Manipulacja!!!
      To wykorzystywanie i manipulowanie ustawą.
      Art. 16.
      1. Kandydata na stanowisko dyrektora instytucji kultury można wyłonić w drodze
      konkursu,
      ……………………………………………………………………………………….

[3. Minister właściwy do spraw kultury i ochrony dziedzictwa narodowego może
      wyrazić zgodę na powołanie na stanowisko dyrektora, bez przeprowadzenia
      konkursu, kandydata wskazanego przez organizatora.]

…………………………………………………………………………………………………….
      Czy umowa jest na czas określony czy nieokreślony to nie ma znaczenia. Magistrat może wyłonić dyrektora bez ogłaszania konkursu lub ogłaszając konkurs.
      Pisze Pan Ireneusz Kłos:

„Nowa ustawa dotyczy placówek, w których dyrektorzy mieli podpisane umowy na czas nieokreślony.”- NIE-nowa ustawa dotyczy wszystkich placówek- to jest manipulacja.
      „Zgodnie z prawem magistrat może dyrektorowi z konkursu przedłużyć umowę lub rozpisać nowy konkurs.”-Ireneusz Kłos GW –NIE- każdemu dyrektorowi czy on jest wybrany z konkursu czy ma umowę na czas nieokreślony może przedłużyć umowę lub nie i rozpisać konkurs. A Pan
      Róbcie co chcecie z teatrami ale -TO JEST MANIPULACJA i w dodatku bez potrzeby naraża Pan Gazetę na utratę wiarygodności.
      A w Łodzi macie przykłady mianowania bez konkursu. T.Jaracza , Panowie Zawodziński i Nowicki mają umowy przedłużone bez konkursu.
      Tyle w temacie
    • Gość: hghfhrh Re: Teatr Powszechny: konkurs na dyrektora przed IP: *.retsat1.com.pl 20.05.12, 10:15
      A i jeszcze media.... dlaczego tylko możemy czytać opinię z jednej strony... urzędu!!! a dlaczego nikim z aktorów nie pogadają... lepiej na dupie siedzieć przy biurku i produkować te twory...
      • Gość: Teatralski Re: Teatr Powszechny: konkurs na dyrektora przed IP: *.toya.net.pl 20.05.12, 12:24
        Dlaczego wszyscy pomijają fakt, że ten teatr jest BARDZO SŁABY... Na jakie jeździ festiwale? Jakie nagrody dostał? Gdzie o nim napisano? Festiwal Sztuk Przyjemnych też jest przereklamowany, bo w każdym dużym mieście jest ważniejszy festiwal - to, co robi Pilawska, to tylko przegląd spektakli, które zainteresowały recenzentów. Jaki reżyser został na tym festiwalu odkryty? Czy ktokolwiek spoza Łodzi siada na widowni tego festiwalu?

Panie Arku Wójciku... Ewolucja, nie rewolucja? Pani Pilawska ewoluuje z tym teatrem przez siedemnaście lat i jak się ją pyta o sukces, to mówi że jest nim uchronienie teatru przed likwidacją kilkanaście lat temu... Ten teatr gra repertuar, który gra się głównie w teatrach prywatnych. A skoro w mieście brakuje pieniędzy na wszystko, to czemu miałyby się znaleźć na finansowanie sztuczek, które powinny się w olbrzymiej mierze same finansować? Kultura subwencjonowana to coś innego niż prosty bulwar i niebotyczne premie dla księgowej, która nawet nie miała w pokoju komputera, lecz do perfekcji opanowała ukrywanie przekrętów, to coś innego niż pieniądze dla córki księgowej za plagiaty z internetu, to coś innego niż zatrudnianie w teatrze na stanowisku szefa promocji swojego kochanka, który ani nie jest dobrym aktorem, ani nie wie czym jest promocja teatru...
        • Gość: Arkadiusz Wojcik Re: Teatr Powszechny: konkurs na dyrektora przed IP: *.146.86.117.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 20.05.12, 14:13
          Szanowny Pani/Pani, ja uważam ze ten festiwal jest ważny bo wychowujemy w ten sposób ludzi. Ja dzięki tym przedstawieniem które oglądam od 12 lat bo nie miałem okazji i szansy jeździć do innych miast. Teatr Jaeacza czy Teatr Nowy nie jest wypadkowa tego ci sie dzieje w Polsce. Jest mi przykro ze Pan/Pani mówi ze taki teatr jest nie potrzebny, bo w ten sposób dyskwalifikuje Pan/Pani nasza widownię. W ten sposób musimy sie zastanowić nad likwidacja Teatru Komedii i Kwadrat w Warszawuw w końcu są tam prywatne teatry które tym sie zajmują. Ewolucja tyczy sie ustawy Teatr a zatem aktorzy i pracownicy muszą sie do tego przygotować i ewentualnie zmienić prace! Niestety nie uznaje argumentów typu brak komputera czy kochanków i kochanek bo to niesmaczna prywata. Nie wiem czy Pan/Pani była szczęśliwa jakby ktoś wizytował w Pana/Pani prywatności. Rozmawiamy o Teatrze Powszechnym a nie o jednej osobie o widzach pracownikach więc nie iceniay ogólnie. Poza tym powiedzmy sobie szczerze na festiwalach w Polsce są nagradzane rożne spektakle i czasami zastanawiam sie dlaczego? Więc to nie jest wyznacznik dobrego teatru! Teatr jest wtedy gdy jest widownia! Pozdrawiam Arek Wojcik
        • Gość: Andrzej Jakubas Re: Teatr Powszechny: konkurs na dyrektora przed IP: *.toya.net.pl 20.05.12, 16:59

Trudno oprzeć się wrażeniu, że jesteś bardzo osobiście zaangażowany.
          Sukcesy Pani Dyrektor Ewy Pilawskiej trudno tu wszystkie wyliczyć. Z tych najważniejszych to nie tylko zatrzymała likwidację Powszechnego (sam pamiętam jak większość z nas za poprzedniej dyrekcji musiała przejść na pół etatu a normy i ZUS nie były płacone, itd.), ale stworzyła nowe oblicze artystyczne Teatru Powszechnego. Czy taki TEATR jest potrzebny – widownia odpowiada jednoznacznie i żadne naigrywanie się z publiczności, ośmieszanie jej, nic nie pomoże ( patrz recenzje w gazecie i dzienniku?. To widz przychodzi do naszego teatru i kupuje bilet, potocznie, teatralnie- głosuje nogami i to tak licznie, że mamy wysokie wpływy i wysoką frekwencję. Odsyłam do zdjęć z archiwum teatru, łącznie ze spotkaniami z publicznością w ramach spektakli festiwalowych. Stworzyła Polskie Centrum Komedii. Nasz TEATR ma jedną z największych ilości prapremier w Polsce. Co świadczy o podejmowaniu dużego ryzyka artystycznego i porównywania z teatrami bulwarowymi czy z całym szacunkiem do Komedii czy Kwadratu jest błędne. Oczywiście, jeżeli słowo komedia, jako rodzaj sztuki teatru przechodzi ci przez gardło a grymas zwany uśmiechem pojawia się na twojej … o tym później.
          Tylko w ubiegłym sezonie byliśmy na dwóch festiwalach z „Kochanowo i okolice” Przemka Jurka (sztuka napisana I nagrodzona w ramach projektu Komediopisanie PCK) na Międzynarodowym Festiwalu Boska Komedia w Krakowie i na Festiwalu Prapremier w Bydgoszczy. Za tydzień w teatrze TV odbędzie się kolejna premiera tekstu, który powstał w ramach komediopisania „Next -ex „ Juliusza Machulskiego [ nomen omen Next- ex gramy dziś wieczorem w teatrze. )Kilka miesięcy temu była prezentowana w Teatrze TV Komedia Romantyczna Wojciecha Tomczyka , która również powstała w ramach Polskiego Centrum Komedii. Czy to zła Promocja Łodzi… W minionym tygodniu otrzymaliśmy zaproszenie na Festiwal Talia ze spektaklem Marsz Polonia Jerzego Pilcha.
          To, co tworzy Pani Ewa Pilawska w ramach Polskiego Centrum Komedii to projekt unikatowy w przestrzeni sztuki teatru. Międzynarodowy Festiwal Sztuk Przyjemnych i Nieprzyjemnych jest jednym ze starszych i najważniejszych festiwali w Polsce. Wielu twórców wzoruje się na naszym festiwalu, zaś, co do zrozumienia, co znaczy termin Festiwal proponuję słownik.
          Jest wielu wybitnych twórców, naukowców nieposługujących się komputerem. Ale komputer to nie mózg a Google to nie zwoje, myślenie jest najważniejsze. Jakiś czas temu oglądałem program, w którym Pan Piotr Najsztub publicznie oznajmił, że jedynym językiem, jaki zna jest język polski, nie posługuje się żadnym innym, jak powiedział nie ma zdolności w przyswajaniu. Czy należy go unieważnić, wykluczyć, nie powierzać mu stanowisk, nie podążać za jego wiedzą, intelektem? Twoje myślenie jest korporacyjne dalekie od sztuki i twórczości.
          Pani Dyrektor Ewa Pilawska zreformowała Teatr Powszechny, co nie wszystkim się podoba nie wszyscy potrafią to zrozumieć i zaakceptować…) i cały czas tworzy. Wystarczy wspomnieć o jej kolejnym autorskim projekcie Teatrze dla Niewidomych i Słabo widzących ( nie mylić z czytaniem performatywnym) i w związku z tym całej sferze działalności misyjnej teatru i tego jej nikt nie odbierze ( konsekwentne wieloletnie granie spektakli dla bezrobotnych, emerytów, dzieci z rodzin w trudnym położeniu społecznym. Mógłbym pisać bardzo długo o pracy Ewy Pilawskiej. Skończę na Małej scenie, bo to Ewa Pilawska ją zbudowała czy to się komuś podoba czy nie. Lobbując wszędzie i zabiegając o dofinansowanie z UE i miasta.
          No cóż, nie jestem kierownikiem Promocji, ale jeszcze całkiem niedawno na łamach GW pisano, że to bardzo dobrze prowadzony dział, wyróżniający się nowoczesnym i merytorycznym podejściem do promocji.
          Andrzej Jakubas
          PS
          „…Ja oczywiście tego nie piszę, bo nie mogę, ponieważ to groźba, ale poruszamy się w sferze teatralnej, ,,...dlatego -gdybyś miał odwagę cywilną i się ujawnił, i był mężczyzną to dostałbyś w mordę, jeśli jesteś kobietą dostałabyś w pysk wiedząc, że naprzeciwko mam chama a nie człowieka tej czy innej płci...”…. Ja piszę to oczywiście jak słowa ze sztuki – a tam było jeszcze napisane, że „..z całej siły..”.
          • Gość: Arek Wojcik Re: Teatr Powszechny: konkurs na dyrektora przed IP: *.146.24.129.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 20.05.12, 17:23
            Zgadzam sie Panie Andrzeju. Przykre jest tylko ze rozmawiamy o teatrze na forach a nie publicznie... Bo czy ja czy Pan mamy dużo do powiedzenia... Ale nasze stwierdzenia są zawsze łączone z jakaś prywata tak jakbyśmy nie mieli prawa mówić. A czy prawda leży po stronie tych anonimowych komentarzy ??? Nie, bo nie ma rozmowy i argumentów i nie można niczego zweryfikować. XXX jest dla mnie niewiadoma nie wiem kim jest i nie mam zaufania do jego stwierdzeń, a dlaczego? Bo nie ufam komuś kto nie ma odwagi na powiedzenie to ja i to moje zdanie. Pozdrawiam Arek Wojcik
    • Gość: Obserwator Dyrektorzy IP: *.centertel.pl 20.05.12, 15:01
      Coś w tym jest ,że człowiek po wielu latach dyrektorowania zaczyna sie filcować .Wyraźnie to widać po Pilawskiej i nierozłącznej parze z Jaracza. Ustawodawca dobrze zrobił zmuszając miejscowe wladze do zmian i przeciwdzialaniu " zasiedzeniu się" Jeśli to wszystko co mialo miejce w teatrze u Pilawskiej jest prawdą to zamiast starań o ponowną nominację powinna mysleć o dobrej kancelarii prawnej. Jestem tylko ciekawy czy marszałek Stępień spuści swojego kolegę Nowickiego razem z Zawodzińskim z Jaracza czy z Wielkiego, bo rozkrok pomiędzy dwoma teatrami im nie wychodzi !!!!!
      • Gość: trp Re: Dyrektorzy IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 20.05.12, 18:46
        Ta, najlepiej dać kogoś młodego – tego nie ma w całej Europie. Eksperyment. Rozwalimy jak zwykle wszystko, teraz jeszcze i Jaracza i Wielki. Ale jaka fajowa zabawa. Do piaskownicy, pobawić się , babki z piasku rozwalać. W innych miastach rządzący mają jakąś klasę i kompetencje. Widzą panujący dookoła kryzys. Zdrojewski też daje przykład, ze wszystkimi dyrektorami przedłużył umowę . Wie , że o dobrych dyrektorów trudno. Dwóch odchodzi na emerytury Stary Teatr w Krakowie, Filharmonia Narodowa i będą konkursy. Jakoś tak spokojnie z rozwagą . Tylko u nas chamstwo, małość i nieustająca wojna. I ta cholerna wyborcza jak Mr. Smith zalał całą Łódź i opanowała urząd ilu ich tam już jest na stołkach chyba z 20. a mnie już nie ma.
        Przed chwilą w Teleexpresie podali ,że w Łodzi jak najlepiej nauczyć się kaligrafii PISZĄC DONOSY.
        No cóż styl łódzki zawsze nas wyróżniał. Wczoraj o balkonach a dzisiaj o donosach. Niezły pijar:)
        • Gość: Obserwator Re: Dyrektorzy IP: *.centertel.pl 20.05.12, 21:39
          A jak myślisz ?! Można efektywnie kierować dwoma teatrami jednocześnie? Zapytaj nas w Jaraczu lub tych w Wielkim! Dostaniesz odpowiedź!!!!. Wladza ( Stępień z kolesiami z PO) powinien w końcu przyjąć do wiadomości,że takie poronione pomysły mogą dotyczyć fuzji marketów nie teatrów. Pomijam zupełnie fakt braku kompetencji muzycznych szanownych dyrektorów. Jedna kadencja i wystarczy.
    • Gość: paczaj Teatr Powszechny: konkurs na dyrektora przed wa... IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 20.05.12, 17:15
      To zmowa mediów. Wyborcza rządzi nie Zdanowska a na forach dziennikarze i urzędnicy. Ale się dajecie wpuszczać.
    • Gość: ptr Teatr Powszechny: konkurs na dyrektora przed wa... IP: *.play-internet.pl 20.05.12, 17:33
      @Wszyscy: Proszę Państwa, czy ta dyskusja ma jeszcze jakiś poziom? Spokojnie, spokojnie... @Andrzej Jakubas: Czy to nie był festiwal Genius Loci, w Nowej Hucie? Nie zaś Boska Komedia?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka