IP: 157.25.164.* 21.06.04, 16:40
czy ktoś pamięta krańcówkę na Cygancę? Jak tam było?? Jakie tory jaki rozjazd
i przede wszystkim jaki krajobraz.
Obserwuj wątek
    • Gość: Dziki Re: CYGANKA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.04, 16:46
      Nie mogłeś tego w swoim poprzednim wątku tzn. w krańcówkach napisać?? Tworzysz
      bezsensowny zamęt
      • Gość: paweł Re: CYGANKA IP: 157.25.164.* 21.06.04, 16:50
        Oczywiście że podjąłem. bardzo mi na tym zależy a tam juz nikt nie zaglądał nie
        robie jak widzisz tego z dnia na dzień ale odczekuje pare chwil. teraz mam
        nadzieje że ktoś mnie poratuje jak zaczne temat jedynie o Cygance
        • Gość: Dziki Re: CYGANKA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.04, 16:56
          Niestety...tylko jest kilka zdjęć Biegunowej z roku 1990
          • Gość: paweł Re: CYGANKA IP: 157.25.164.* 21.06.04, 17:00
            napisz mi czy jest jakas realna szansa że ktoś posiada zdjęcia z takich miejsc
            jak Rudzka, Przemyska, Bema, Cyganka, Rzgów itd. na tamtym temacie PT.
            Krańcówki ktoś wspomniał, że zdjęcia są tylko nie znany jest autor i to jest
            problem żeby opublikować. Czy to prawda??? Ty nic nie wiesz na temat Cyganki
            jaki tam był klimat???
            • teufel Re: CYGANKA 21.06.04, 18:05
              1234123542155/4363467347656856858873 - tak się przedstawia w ułamku
            • Gość: Bart Re: CYGANKA IP: *.tpnets.com 21.06.04, 18:21
              Co do dokumentacji pętli Bema to jest jej na kopy; Rudzka - też coś jest. Co do
              Rzgowa to chyba, natomiast Przemyska to nie mam pojęcia. Ale co ja tam wiem,
              przecież są tylko zdjęcia z Biegunowej.
              • Gość: paweł Re: CYGANKA IP: 157.25.164.* 21.06.04, 18:24
                ale to dokumentacje w postaci zdjęć???
                • Gość: Bart Re: CYGANKA IP: *.tpnets.com 21.06.04, 18:26
                  Tak, foty.
                  • Gość: paweł Re: CYGANKA IP: 157.25.164.* 21.06.04, 18:35
                    a są gdzie sdostepne bo jak na razie mam tylko Biegunową ze starych i Puszkina
                    jak cos to dajcie cynk
                    • Gość: luki Re: CYGANKA IP: *.toya.net.pl 21.06.04, 18:41
                      Powiadasz, że masz?
                      • Gość: paweł Re: CYGANKA IP: 157.25.164.* 21.06.04, 18:44
                        są na necie
                        • Gość: luki Re: CYGANKA IP: *.toya.net.pl 21.06.04, 18:46
                          Dzięki za info. Sam je tam umieściłem. Czyli jednak nie masz?

• Gość: paweł Re: CYGANKA IP: 157.25.164.* 21.06.04, 18:49
                            ja sam ich nie posiadam. Niestety zacząłem się interesować zbyt późno tym
                            tematem w ten sposób i tera żałuje że przeleciały mi super tematy jak np.
                            CYGANKA. Byłeś tam jak jezdził jeszcze tramwaj???
                            • Gość: luki Re: CYGANKA IP: *.toya.net.pl 21.06.04, 18:50
                              Byłem.
                              • Gość: paweł Re: CYGANKA IP: 157.25.164.* 21.06.04, 18:53
                                a mógłbyś mi napisać jaki tam był klimat jaki krjobraz i mniej więcej coś o
                                niej. paradoksalnie to byłem tam jak miałem 7 latale nic nie pamietam i
                                próbuje coś wydusic od każdego kto może coś wiedzieć
                                • Gość: luki Re: CYGANKA IP: *.toya.net.pl 21.06.04, 19:02
                                  Klimat sam sobie możesz wyobrazić udając się na miejsce i wycinając z pola
                                  widzenie nowe budynki. :) Pętla była między ul. Cyganka i Złotno. 2 tory były
                                  na przystanku przyjazdowym. Kilkanaście metrów dalej, przy ul. Złotno był
                                  przystanek odjazdowy położony na łuku. Wiata stała tyłem do ul. Złotno (do dziś
                                  widać po niej ślady w chodniku). Obecnie przez środek dawnej pętli biegnie
                                  ogrodzenie.
                                  • Gość: paweł Re: CYGANKA IP: 157.25.164.* 22.06.04, 10:22
                                    bylem tam ale klimatu nie poczulem bez opisu takiego jaki dales. Zdecydowanie
                                    wszystko psuja nowe domki. Wielkie dzieki za ten opis jade niedlugo tam znowu
                                    • Gość: Bart Re: CYGANKA IP: *.tpnets.com 22.06.04, 11:28
                                      Myślę, że klimat psuje głównie brak torów i rozparcelowanie terenu pętli.
                                      • Gość: paweł Re: CYGANKA IP: 157.25.164.* 24.06.04, 13:31
                                        a wiec utracilismy nawet szanse na odbudowe linii
                                        • Gość: Bart Re: CYGANKA IP: *.tpnets.com 24.06.04, 13:58
                                          Z tego co wiem, to ta linia była budowana zarówno w czynie społecznym, jak i
                                          lekkim gwałetem, bo właściciele ziemi, na któej była pętla, nie chcieli jej
                                          oddać. W końcu dostali za nią kawałek ziemi w Szczecinie. Wracając do budowy,
                                          to powstała głównie dzięki pracy ludzi z (Nowego) Złotna, którzy chcieli mieć
                                          tramwaj i teraz - jeśli nie chcą (JEŚLI) to szansa na odbudowę jest nikła.
                                          Zresztą poruszaliśmy ten temat wielokrotnie i stanęło na tym, że mało kto by
                                          tym jeździł (kryterium rentowności) ale z drugiej strony w niektórych łódzkich
                                          dzielnicach jest podobnie a tramwaj jeździ. Poza tym autobus sięga dalej i tam
                                          akurat na suburbiach jest szybszy.
                                          • Gość: paweł Re: CYGANKA IP: 157.25.164.* 24.06.04, 14:14
                                            a jak jeździł to był pusty zazwyczaj???
                                            • Gość: xk Re: CYGANKA IP: *.toya.net.pl 24.06.04, 14:20
                                              jakby był pełny to by go nie likwidowali...
                                              ale trasę do Biegunowej to mogli zostawić - fajna pętla tam była
                                              • Gość: paweł Re: CYGANKA IP: 157.25.164.* 24.06.04, 14:23
                                                chyba nie poszlo tylko o frekwencje niestety a na Biegunowej faktycznie ladna
                                                byla. Mowisz ze ladniejsza jak na Cygance???
                                                • Gość: Bart Re: CYGANKA IP: *.tpnets.com 24.06.04, 15:18
                                                  Rety, co do za kryterium ładna czy nieładna. Skasowali i już, stało się. Cały
                                                  czas ci sami ludzie piastują te same stanowiska. Poza tym to linia ta została
                                                  rozkradziona, bo jak był remont ruociągu (czy ogólnie jakieś roboty wod-kan) to
                                                  zaczęto mówić, że a może nie będzie i summa summarum ktoś w międzyczasie
                                                  rozkradł sieć górną (pisał chyba kotoś o tym).
                                                  • Gość: xk Re: CYGANKA IP: *.toya.net.pl 24.06.04, 15:27
                                                    pętla na Cygance przypominała układem torów Stoki, ale była odwrócona w drugą
                                                    stronę

a Biegunowa była niepowtarzalna, bo żeberko miała na łuku
                                                  • Gość: luki Re: CYGANKA IP: *.toya.net.pl 24.06.04, 15:37
                                                    > Rety, co do za kryterium ładna czy nieładna. Skasowali i już, stało się. Cały
                                                    > czas ci sami ludzie piastują te same stanowiska. Poza tym to linia ta została
                                                    > rozkradziona, bo jak był remont ruociągu (czy ogólnie jakieś roboty wod-kan)

To były roboty gazownicze.

>
                                                    > zaczęto mówić, że a może nie będzie i summa summarum ktoś w międzyczasie
                                                    > rozkradł sieć górną (pisał chyba kotoś o tym).

Sieć zdjął ZTiS, a nie została rozkradziona.
                                                  • Gość: Bart Re: CYGANKA IP: *.tpnets.com 24.06.04, 15:53
                                                    > To były roboty gazownicze.

O właśnie

> Sieć zdjął ZTiS, a nie została rozkradziona.

Czyli ktoś puszczał ploty.
                                                  • Gość: S.N. Re: CYGANKA IP: *.zdnet.com.pl 24.06.04, 22:48
                                                    Ale próby rozkradzenia sieci jezdnej pewnie były, a przynajmniej jedna nawet z
                                                    efektem.
                                                    Na ulicy Wieczność było dobre miejsce na eksperymenty (z jednej park, z drugiej
                                                    cmentarz, mało osób). W połowie maja 93r został zerwany przewód jezdny. Sieć
                                                    musiała być pod napięciem, ponieważ kawałeczki profilowanego przewodu były
                                                    dospawane do szyn. Przerwane przewody tak sobie wisiały do czasu demontażu
                                                    sieci górnej.
                                                    pozdrawiam
                                                    S.N.
                                          • Gość: barnaba Re: CYGANKA IP: *.lodz.msk.pl / 62.233.147.* 25.06.04, 12:58
                                            > W końcu dostali za nią kawałek ziemi w Szczecinie. Wracając do budowy,
                                            > to powstała głównie dzięki pracy ludzi z (Nowego) Złotna, którzy chcieli mieć
                                            > tramwaj i teraz - jeśli nie chcą (JEŚLI) to szansa na odbudowę jest nikła.

Czy tramwaj- to szczerze mówiąc nie wiem. Wszyscy są raczej zgodni, że "74" nie
                                            spełnia swojego zadania.

> Zresztą poruszaliśmy ten temat wielokrotnie i stanęło na tym, że mało kto by
                                            > tym jeździł (kryterium rentowności) ale z drugiej strony w niektórych
                                            łódzkich
                                            > dzielnicach jest podobnie a tramwaj jeździ.

Ze stwierdzeniem nierentowności linii byłbym bardzo ostrożny. Mieliśmy tam
                                            przecież 2 linie, a nawet po likwidacji "13" na Biegunową pojechało "29".
                                            Uważam, że taka linia byłaby rentowna- przy częstotliwości podobnej jak np.
                                            na "4".
                                            I jeszcze optymistycznie- rozparcelowanie terenu krańcówki na Cygance nie
                                            oznacza niemożności odtworzenia linii. Teren przy biegunowej jest zdaje się
                                            wciąż wolny. II etap- to przedłużenie linii wg planów z lat 80 w kierunku
                                            Teofilowa. Tuż za Złotnem jest malownicze puste pole.

pozdrawiam
              • Gość: luki Re: CYGANKA IP: *.toya.net.pl 21.06.04, 18:32
                Ze wszystkich tych pętli są jakieśtam zdjęcia.
                • Gość: paweł Re: CYGANKA IP: 157.25.164.* 21.06.04, 18:36
                  gdzieś na necie???
                  • Gość: luki Re: CYGANKA IP: *.toya.net.pl 21.06.04, 18:41
                    Nie, nie na necie!
                    • zielak820 CYGANKA 22.06.04, 18:49
                      Jeżdziłem "17" z pracy na Nowe Złotno na początku lat 90-tych. Tramwaje stare,
                      puste (dojeżdzałem po 22:00). Pętla położona w samym centrum Nowego Złotna,
                      bardzo dogodne miejsce dla mieszkańców tego osiedla, wszędzie blisko. Na środku
                      pętli drzewa, krzaki i inne zarośla, w których, niestety, odbywały się libacje
                      alkoholowe i stosunki płciowe (zdarzały się gwałty).
                      • Gość: Bart Re: CYGANKA IP: *.tpnets.com 24.06.04, 13:59
                        Czy tam w okolicy był jakiś pomnik czy raczej kamień z tablicą?
                        • zielak820 Re: CYGANKA 24.06.04, 16:03
                          Nic o tym nie wiem, ale jeśli by postawili pomnik z tablicą pamiątkową ,to
                          zapewne z takim napisem:
                          W TYM MIEJSCU, GDY BYŁA PĘTLA TRAMWAJOWA, ODBYŁO SIĘ:
                          - 15 000 LIBACJI ALKOHOLOWYCH
                          - 5 000 GWAŁTÓW
                          - 1 000 RAZY MILICJA I POLICJA DOKONYWAŁA ARESZTOWAŃ PODEJRZANYCH OSOBNIKÓW
                          etc.
                          • Gość: Bart Re: CYGANKA IP: *.tpnets.com 24.06.04, 16:43
                            Czyli całe zło na Złotno przywlokły tramwaje.
                            • Gość: cezary filozof porozmawiajmy o filozofii.... IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 24.06.04, 16:47
                              Zamiast o tramwajach mowmy o filozofii.

To ciekawsze.
                              • Gość: cezary filozof Re: porozmawiajmy o filozofii.... IP: *.toya.net.pl 24.06.04, 18:27
                                Ale jestem niepoważny, przecież o filozofii mógłbym sobie pogadać na forum
                                Filozofia.
                                • Gość: cezary filozof Re: porozmawiajmy o filozofii.... IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 24.06.04, 19:07
                                  Co to za uzurpator sie za mnie podpisuje?

Oto ja, Cezary Filozof, ksiaze filozofii! Nie ma innego niz ja!

Koniec tramwajow, koniec autobusow! Odtad tylko filozofia!
                                  • camelot Cyganka Jarzynowa 25.06.04, 23:09
                                    Znalazłem coś ciekawego na planie Łodzi z 1963 roku. Otóż nie ma nim pętli przy
                                    Biegunowej. Jest za to pętla przy Srebrzyńskiej Jarzynowej. Kończyła ta m bieg
                                    według tegoż planu 17 nie w godzinach szczcytu.
                                    • Gość: S.N. Re: Cyganka Jarzynowa IP: *.zdnet.com.pl 26.06.04, 13:34
                                      > Biegunowej. Jest za to pętla przy Srebrzyńskiej Jarzynowej. Kończyła ta m bieg

To był weksel.
                                      pozdrawiam
                                      S.N.
                                      • Gość: luki Re: Cyganka Jarzynowa IP: *.toya.net.pl 26.06.04, 14:07
                                        Zgadza się, był to weksel. Pętlę Biegunowa wybudowano dopiero w 1966 roku.

pzdr,
                                        luki
    • Gość: filozof Re: CYGANKA IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 26.06.04, 16:55
      i cyganka i polka - kazda moze poznac tajniki filozofii. Kto jej nie zna bedzie
      tkwil w intelektualnej pustce a jego dyskursy beda ubogie i pozbawione sensu.

Ciesze sie ze mam tutaj az tylu zwolennikow.

Filozof - ksiaze Cezary

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka