Dodaj do ulubionych

Prowansja - koniecznie trzeba zwiedzić...

23.06.16, 18:18
Saintes-Maries-de-la-Mer - jedyne w swoim rodzaju hiszpańskie miasteczko założone przez Hiszpanów nad morzem w samym sercu rezerwatu Camarque, gdzie ponoć Maria Magdalena przypłynęła wraz z przyjaciółmi po śmierci Jezusa. A będąc w miasteczku koniecznie zwiedzić kościół, gdzie poza świętymi Mariami jest czczona także święta Sara - patronka Cyganów. Niezwykle malownicze jest coroczne świętowanie Dnia świętej Sary, kiedy to do miasteczka przyjeżdżają tysiące Romów, Synti, itd. I wówczas posąg świętej jest obnoszony po miasteczku, a nawet wnoszony w morze.
A propos świętej Sary...

Sara z Camargue

W kącie starej kaplicy
Sara zwana świętą
przebrana jak cyrkówka
w brokaty diademy
okopcona świecami
zduszona kadzidłem
zdumiona że tak ważna
pomiędzy świętymi
A wokół tłum zbolały
łzawy rozklęczony
wielbi swą czarną gwiazdę
co z obłoków spadła?
Uśmiecha się do wiernych
najświętsza Cyganka
wszechdobra litościwa
mądra. I bezradna.

Jerzy Andrzej Masłowski
(Ze zbioru: "Et in Arcadia Ego- wiersze i piosenki o kochaniu i umieraniu.")
Obserwuj wątek
    • aseretka Re: Prowansja - koniecznie trzeba zwiedzić... 23.06.16, 20:59
      Ładny opis. :) Już od dawna chciałam odwiedzić to miasteczko, ale jakoś się nie składało. Może w przyszłym roku...
    • Gość: Sebastian Re: Prowansja - koniecznie trzeba zwiedzić... IP: *.static.ip.netia.com.pl 24.06.16, 11:42
      Ze swojej strony dodam, że jadąc do Stes-Maries (Saintes-Maries-de-la-Mer) warto zabrać zestaw plażowy. Samo zwiedzanie miasteczka nie zabierze więcej niż 2-3 godziny bo oprócz wspomnianego kościoła mamy kilka uliczek wokoło ze straganami, mały port i arenę czasami za otwartą za free. Jest tez placyk przy merostwie gdzie w sezonie odbywają się lokalne imprezy główne pod turystów. Można też pospacerować deptakiem wzdłuż morza ale dla mnie największą atrakcją Stes-Maries są wspaniałe, rozległe plażę ciągnące się wzdłuż mokradeł, gdzie nawet w sezonie bywa pustawo. Pozdrawiam
      www.prowansja.wordpress.com
      • bah77 Re: Prowansja - koniecznie trzeba zwiedzić... 13.07.16, 10:16
        Warto wspomnieć także o pięknych, siwych koniach w okolicy:
        fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,126988924,128436784.html

bah77
    • videoturysta.pl Re: Prowansja - koniecznie trzeba zwiedzić... 30.07.16, 15:47
      Piękne miasto, polecam nasz filmik www.youtube.com/watch?v=7RO6HvM36y0
      Trafiliśmy tam też na bezkrwawą korridę: www.youtube.com/watch?v=aDLd1rRqcUk
    • karpiu-karpiu Re: Prowansja - koniecznie trzeba zwiedzić... 23.05.17, 12:42
      Ja polecam kanion Verdon i St Paul de Vence
    • bah77ue Re: Prowansja - koniecznie trzeba zwiedzić... 20.11.18, 19:37
      Zapraszam na wycieczkę objazdową do Prowansji:
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,166671739,167179384,0,2.html?v=2 :)

bah77

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka