Dodaj do ulubionych

Jak wytępić żula? Wezmą sprawę we własne ręce?

IP: *.jn.lnet.pl 28.07.12, 13:21
Co to za system prawny, w którym nie można wyegzekwować prawa w stosunku do takiego człowieka?
Jak ja bym pił wino w bramie, to wystawiono by mi mandat, lub czekał bym na sprawę w sądzie grodzkim - wobec mnie nie było by argumentu, że nie można wyegzekwować kary.
A może jeśli ktoś nie jest w stanie spłacić mandatu, to może takiego delikwenta skazywać na prace społeczne?
Obserwuj wątek
    • Gość: Rodowity Mam pomysł! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.07.12, 13:49
      A jaki interes ma policja czy straż miejska aby wystawiać mandaty i ciągać po sądach ludzi, którzy ich nie spłacą, którym nawet komornik nie może zaszkodzić?
      Mandaty wlepia się ludziom, którzy wyglądają na takich, co zapłacą. Resztę zostawia się w spokoju, bo po co panów żuli nękać, skoro kasy z nich nie będzie? Szkoda zachodu.

A autor listu niech nie narzeka tylko pojedzie z rodzinką na weekend do Warszawy - zobaczy co to znaczy "żule w mieście". Wystarczy wysiąść na głównym dworcu i skierować się pod Pałac - na murku, kilkanaście metrów od wejścia, smacznie śpią panowie. Na skwerkach też.

A tak w ogóle to mam pomysł - niech raz w tygodniu przez miasto przejeżdża "nieoficjalna służba policyjna" jakimś dużym dostawczakiem; wszystkich niekontaktujących "żuli", których się nie da nawet wylegitymować - za frak siup, na pakę i wywozić 45 kilometrów za miasto. Albo nie wrócą, albo wrócą ze sporym opóźnieniem (stopa raczej nie złapią). Reszta w końcu zacznie się chować ze strachu.
      Czyż to nie proste i skuteczne zarazem?
      • Gość: Oj tam Masz pomysł. Nierealny IP: *.adsl.inetia.pl 28.07.12, 14:08
        1. To co proponujesz jest zwyczajnie nielegalne. Na pewno jako porządny obywatel strasznie być protestował, gdyby ktoś cię na siłę wywiózł pod Kutno. Pozbawienie wolności i te sprawy... A żul ma takie same prawa...
        Idąc twoim tokiem rozumowania można zajść daleko. Na końcu nawet do szwadronów śmierci.

2. Jakiekolwiek działania policji zakładają, że policji by się CHCIAŁO. A zdradzę ci tajemnicę: policji się NIE CHCE. Nie chce im się nawet podejmować w pełni legalnych i "bezpiecznych prawnie" działań wobec żula. Bo po co? Jeszcze się pobrudzą, albo jakieś pchły złapią...
        • volkszorn Re: Masz pomysł. Nierealny 29.07.12, 07:00
          Jestescie gorsi od hitlerowcow. Nie pasuje wam, ze macie przed oczami na codzien to, co wam grozi tez w kazdej chwili, bezrobocie, komornik, bezdomnosc, uzaleznienia, zostac ofiara tego bezdusznego systemu. Latwo sie rzucic cala banda na bezbronnego i chorego, jak zwierzeta, grozic i terroryzowac slabszych. Macie mozgi skazone faszyzmem za sprawa tych warunkow, jakie stworzyli wam ludzie w ktorych rece powierzyliscie swoj los i biernie akceptujecie wszystko, co z wami robia. Trzeba wam ofiar, ludzi, ktorzy sa jeszcze nizej pod wami w hierarchi, zebyscie mogli ich deptac jak na chrzescijan i "solidarnosciowcow" przystalo, tak jak was depcza i na was pluja ci nad wami. Zygac mi sie tez chce, jak widze cos takiego.
          • kapitan_marchewa Re: Masz pomysł. Nierealny 29.07.12, 07:52
            volkszorn napisała:

> Jestescie gorsi od hitlerowcow. Nie pasuje wam, ze macie przed oczami na codzie
            > n to, co wam grozi tez w kazdej chwili, bezrobocie, komornik, bezdomnosc, uzale
            > znienia, zostac ofiara tego bezdusznego systemu. Latwo sie rzucic cala banda na
            > bezbronnego i chorego, jak zwierzeta, grozic i terroryzowac slabszych. Macie m
            > ozgi skazone faszyzmem za sprawa tych warunkow, jakie stworzyli wam ludzie w kt
            > orych rece powierzyliscie swoj los i biernie akceptujecie wszystko, co z wami r
            > obia. Trzeba wam ofiar, ludzi, ktorzy sa jeszcze nizej pod wami w hierarchi, ze
            > byscie mogli ich deptac jak na chrzescijan i "solidarnosciowcow" przystalo, tak
            > jak was depcza i na was pluja ci nad wami. Zygac mi sie tez chce, jak widze co
            > s takiego.

Dziękuję kolego.
            Właśnie miałem coś podobnego napisać.
            Życie, drodzy państwo, to zazwyczaj sinusoida, różne historie wydarzyć się mogą i czasem nawet nie masz na to wpływu.
            Ci opluwający, pewnie łódzka klasa średnia kole trzydziestki z kartą kredytową, kredytem mieszkaniowym na 30 lat, niezłą pensją, niezłym autem klasy niższa-średnia i z pachnącym papierem toaletowym w kibelku.
            Tzw panowie świata. Póki co.
            • Gość: nebezdomny ecce homo IP: *.opera-mini.net 29.07.12, 08:14
              Z tego co napisałeś wynika dośc jednoznacznie, iż takiego "pokrzywdzonego przez los" człowieka do domu przygarnąłeś, wykapałeś, odziałeś, udzieliłeś mu łóżka (a może - wygoniłeś z łóżka żonę i teraz sam z nim śpisz?) oraz sponsorujesz mu dalsze "wychodzenie" z nałogu?

Bo ja, kochany, uwielbiam pouczaąć i oceniać innych. Z daleka. Anonimowo. Uwielbiam udowadniać innym jacy sa podli - siedząc w klimatyzowanym pokoju na 3 piętrze bapatramentu (z portierem u drzwi) strzeżonego osiedla
            • Gość: ......... Re: Masz pomysł. Nierealny IP: *.4web.pl 29.07.12, 09:49
              Zanim zanleźli się "poza systemem" ( nienawidzę tego określenia, świat to nie jest jeden wielki internet , do którego sie wlogowujesz i wylogowujesz - mozna znależć sie poza społeczństwem) to zazwyczaj mieli rodzinę, która znosiła ich do czasu. Niemal w 100% przez wódkę. I niemal w 100% obwanili tę rodzine o to, ze piją przez nich, bo tamci czegoś chcą - np. tego, żeby delikwent pracował, a nie pił od rana;/

Jak wynajdziecie jakiś sposób na przymusowe leczenie, albo tabletki na pozbycie się nałogu, który niszczy życie wszystkim wokół , to wróćcie na to forum się mądrzyć. Alkoholizm jest niemal w 100% sprawcą tego, co się dzieje z tymi ludźmi, a kiedy pija nie mają swiadomości, gdzie są i co zrobili ze swoim zyciem i tak trwa błędne koło.
              • Gość: ...... Re: Masz pomysł. Nierealny IP: *.4web.pl 29.07.12, 09:54
                A na wypadek, jakby ktoś mi zaczał coś tłumaczyć tu za chwilę - przeprowadziłam takich rozmow z tzw. "żulami" w życiu około 8. Byli tacy , co pokazywali zdjęcia córki z komunii ( teraz ma 25 lat) i tacy, co mieli psa, bo nie chcieli zyć samemu, a pies to zawsze ktoś. I jak mantra w tej historii powtarza się jedno - straciłem pracę, zaczałem pić, nowej nie szukałem, albo straciłem pracę , bo piłem. Nie ma chyba takiej historii w wersji męskiej bez wódki w tle.
          • Gość: Oj tam Re: Masz pomysł. Nierealny IP: *.adsl.inetia.pl 30.07.12, 00:18
            volkszorn napisała:

> Jestescie gorsi od hitlerowcow.
            Jesteś głupsza, niż kilo gwoździ. Zwróć uwagę, że odpowiadasz na analizę prawną pewnych działań, BEZ ICH OCENY MORALNEJ. To jest bardzo głupie.

Ale skoro już okazałaś wrażliwość, TO PRZYGARNIJ ŻULA! Daj mu przynajmniej jeść, albo kup piwo. Pomogłaś? Jeśli nie, to pewnie jesteś gorsza od hitlerowców...

> Zygac mi sie tez chce, jak widze cos takiego.
            To sobie rzygnij (przez RZ) i wypisuj bzdur na forum, bo głupoty wokół aż nadto.
      • Gość: buraczana.lejdi Re: Mam pomysł! IP: *.echostar.pl 28.07.12, 23:24
        ciebie tak powinni wywiezc; z jaka latwoscia przychodzi ci ocenianie innych; wole patrzec na takich zuli niz czytac takiego typu wypowiedzi
        • Gość: Lech Re: Mam pomysł! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.12, 14:39
          A dlaczego tylko patrzysz na żuli szczających i rzygających pod blokiem? Dlaczego nie przygarniesz takiego żula. Przecież to taki dobry, porządny człowiek co po prostu napić się lubi.
    • Gość: . Re: Jak wytępić żula? Wezmą sprawę we własne ręce IP: *.retsat1.com.pl 28.07.12, 15:03
      > Co to za system prawny, w którym nie można wyegzekwować prawa w stosunku do tak
      > iego człowieka?

Oj jaki chojrak jesteś?
      Jeżeli to taki proste to wyegzekwuj taki mandat od żula.
      • Gość: uczicwy frajer Re: Jak wytępić żula? Wezmą sprawę we własne ręce IP: *.play-internet.pl 28.07.12, 15:13
        Dlaczego mozna sobie tak poprostu gdzies zamieszkac...? Za darmo...Ja jak chce postawic stolik na chodnik to muszer miastu płacic... a kos sobie stawia fotel i siedzi.... !!!
        • Gość: patat Re: Jak wytępić żula? Wezmą sprawę we własne ręce IP: *.8-4.cable.virginmedia.com 31.07.12, 09:17
          To sobie postaw kto ci broni? Faktycznie frajer jesteś ale czy uczciwy?
    • Gość: żul Jak wytępić żula? Wezmą sprawę we własne ręce? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 28.07.12, 15:45
      byście się wstydzili, i ci co piszą te posty i redaktor który ten tekst napisał- "wytępić żula(!!!!!!)". Takie żerowanie na czyimś nieszczęściu. Gdzie pomoc społeczna, gdzie kościół, gdzie ci wszyscy dobrzy ludzie. Słabszego to można skopać, wyrzucić, obsmarować. Gratuluję "ludzkiej wrażliwości".
      • Gość: Wrażliwy Re: Jak wytępić żula? Wezmą sprawę we własne ręce IP: *.adsl.inetia.pl 28.07.12, 16:19
        Jeżeli jesteś taki wrażliwy, to go przygarnij! I nie opowiadaj o znieczulicy, nie szukaj innych do pomagania, SAM POMÓŻ. Chociaż pojedź tam z ciepłym obiadkiem wrażliwa istoto.

A żul ? Ano żul jest w tym położeniu z własnej woli. W Łodzi są noclegownie, jest pomoc społeczna, jest darmowe jedzenie i ubranie w Caritasie. Są tylko dwa problemy:
        a) w większości w/w instytucji nie wolno pić.
        b) trzeba się ruszyć, samo nie przyjdzie.
        • Gość: j. Re: Jak wytępić żula? Wezmą sprawę we własne ręce IP: *.toya.net.pl 28.07.12, 18:04
          dokladnie, najczesciej jest tak, ze alkoholicy nie chca korzystac z zadnej pomocy i jesli laduja na ulicy to chleja dalej. nie mowie, ze wszyscy, wsrod zuli napewno sa tacy, ktorym sie cos nie powiodlo, nikt im nie pomogl, itd. i nie wiedza co maja dalej robic, aczkolwiek odsetek takich osob jest w tej grupie raczej niewielki. normalnym odruchem jest chec podjecia jakiegos dzialania radzenia sobie jakos, szukania pomocy, a nie chlania po bramach i zanieczyszczania ulicy ...
          na srodmiesciu byl taki pan Janek, nie agresywny, nikomu nie przeszkadzal, byl chyba na jakiejs rencie i spontanicznie najpierw zaczal zbierac smieci w mieszkaniu, potem "przechowywac" tam swoich kumpli, ktorzy kilka razy rozpalili tam ognisko. czy pil wczesniej, nie wiem, w kazdym razie juz jak u nas mieszkal to przez jakies 2-3 lata non stop przyjezdzala policja. skonczylo sie eksmisja, a pan Janek nadal pojawial sie w okolicy, co jakis czas ktos go "odlawial" i zabieral do noclegowni, przy czym po kilku dniach znow materializowal sie w jakiejs bramie obok, na trawniku, z butelka spirytusu. regularnie tez "umieral", tzn. jakis przechodzien wzywal policje i pogotowie i sztywnego pana Janka zabierala karetka. i znow po paru dniach wracal, zeby pic dalej.
          nie powiem, bylo mi zal, wygladal na milego faceta, nikomu nie wadzil, ale w zaden sposob nie byl zdolny do normalnego funkcjonowania. nie wiem, co mozna zrobic z taka osoba, zeby wrocila do normalnego zycia (chyba tylko przymusowe leczenie, ale w sumie kto mialby za to placic?)
          inny przyklad: w zimie na sienkiewicza na chodniku lezal facet, kolega stwierdzil, ze albo juz nie zyje albo zaraz zamarznie, zaczal do niego mowic i okazalo sie, ze facet zyje i nie zamarzl, mial gleboko w d... mowe o tym, ze jesli tu zostanie to juz sie nie podniesie, momentalnie wstal na rowne nogi, najpierw obrzucil nas stekiem wyzwisk a potem zaczal gonic i rzucac sie do bicia ... (na szczescie nie dogonil, a co ciekawe - mimo totalnego zamroczenia biegl naprawde szybko:D)
          przyklady mozna mnozyc (postacie z opuchnietymi gebami wlazace na srodmiesciu pod jadace samochody, awantury, zanieczyszczanie ulicy i podworek i tsiace innych) - wiec rozumiem autora listu, obawiajacego sie o bezpieczenstwo i czystosc na osiedlu. nie zazdroszcze nikomu, kto znalazl sie na ulicy, ale jesli facet mowi sam, ze ma rodzine i nie utrzymuja kontaktow, to chyba musial miec swiadomosc wczesniej, ze cos robi nie tak i mogl sie w pore opanowac. kazdy ma wlasne zycie i jest za nie odpowiedzialny, jesli nie chce wyjsc na prosta i skorzystac z np. pomocy spolecznej, to sorry, krzyz na droge.
          • Gość: jood Re: Jak wytępić żula? Wezmą sprawę we własne ręce IP: 221.229.119.* 29.07.12, 05:04
            To prawda. Takim ludziom należy współczuć, ale to współczucie nie może przekraczać granic absurdu. Warto wspierać organizacje, które pomagają wychodzić z bezdomności i alkoholizmu, warto samemu pomagać, choćby dzwonić po pomoc, jak się widzi leżaka na chodniku. Ale z drugiej strony, stara zasada mówi, że wolność człowieka kończy się tam, gdzie zaczyna się wolność drugiego. Żula nic z tej zasady nie zwalnia, szczególnie wtedy, kiedy wolność innych narusza drastycznie i notorycznie.
      • Gość: michal Re: Jak wytępić żula? Wezmą sprawę we własne ręce IP: *.warszawa.mm.pl 29.07.12, 00:32
        Dokladnie. CZy już jaka kolwiek wrażliwość zupelnie nie obowiązują w tym kraju a czlowieczenstwo stanowi pusty frazes? JAk niby powazan gazeta w ogóle moze uzywac takiego tytulu? Jakby człowiek niezaleznie od stanu byl smieciem> a potem dziwia się nad agresją, przemoca i mordowaniem ludzi przez młodocianych.
    • Gość: werka Re: Jak wytępić żula? Wezmą sprawę we własne ręce IP: *.toya.net.pl 28.07.12, 16:21
      Mi jest go szkoda, każdy może tak skończyć, umrą mu rodzice, dzieci będą mieć gdzieś, straci mieszkanie, wszystko może się zdarzyć. Z jednej strony on ma fajnie, bo jest wolny, nie musi martwić się o czynsz, rachunki, tylko co z nim będzie jak przyjdzie zima?
      • Gość: ...... Re: Jak wytępić żula? Wezmą sprawę we własne ręce IP: *.4web.pl 28.07.12, 16:32
        O czym ty w ogóle mówisz? Jaki wolny? Nikt kto nałogowo chla, nie jest wolny! I jednak nie jest to prawda, ze kazdy moze tak skończyć - trzeba sobie w tym pomóc, najlepiej wódą -myślisz, ze to się wzieło znikąd, ze dzieci nie chca znać? Ja mam niemal takiego brata, jak z nim zostanę sama po smierci rodziców, to zapewne przepije mi to mieszkanie, albo ja sama wczesniej kipne na zawał.

Nie wiem po prostu co mozna zrobić z cżłowiekiem, który kazdy dzięń zaczyna od picia i ignoruje wszystko co się do niego mówi. Nie mozna nikogo zmusić do leczenia i to jets wielki błąd.
        • Gość: ktos Re: Jak wytępić żula? Wezmą sprawę we własne ręce IP: *.toya.net.pl 28.07.12, 17:15
          > Nie wiem po prostu co mozna zrobić z cżłowiekiem, który kazdy dzięń zaczyna od
          > picia i ignoruje wszystko co się do niego mówi. Nie mozna nikogo zmusić do lecz
          > enia i to jets wielki błąd.>
          Popieram przymusowe leczenie dołączyc jeszcze ludzi otyłych,palacych papierosy.uzależnionych od internetu itd
          P.S Jezeli sam nie bedzie chciał sobie pomóc możecie go pocałować,łatwo sie ocenia jezeli samemu się tego nie doświadczyło
          • Gość: Allen-Carr_pl Re: Jak wytępić żula? Wezmą sprawę we własne ręce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.12, 16:57
            Jeżeli człowiek jest bezdomny i potrzebujący zrobi wszystko dla dachu nad głową i wyżywienia. Jeśli każdy dzień zaczyna od zatruwania dnia sobie i innym, to niestety pozostaje tylko przymusowe leczenie. Alkohol nie zrobi nikomu krzywdy na odległość ale papierosy narażają już na bierne palenie. I po co...? Jeśli ktoś się sam nie potrafi zmienić na siłę mu pomóc nie można.
      • Gość: asd Re: Jak wytępić żula? Wezmą sprawę we własne ręce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.12, 20:57
        a ja nie wiem czy mi go szkoda... troche za duzo w jego opowiesciach zlego losu... ktos go wyrolowal na mieszkaniu; rodzina nie utrzymuje z nim kontaktow.... biedulek... hmmmmm.... a moze jest zwyczajnym pijusem, ktory wszystko przechlal a rodzina nie utrzymuje z nim kontaktow bo przepijal wszytsko na okolo lacznie z pieniedzmi wnuczka...
    • vvoytaz Może to jakaś gra ? Coś jak Magia i Miecz np ? :) 28.07.12, 17:07
      "Tą okolicę terroryzuje ŻUL.

Siła 1 , Moc 40%

Pozostanie tutaj aż go ktoś pokona"

:)
      • Gość: Fan RPG Re: Może to jakaś gra ? Coś jak Magia i Miecz np IP: *.toya.net.pl 28.07.12, 18:33
        Nie bedzie latwo - zul ma epicki przedmiot - fotel - +10 do defence oraz atak specjalny 'zloty deszcz'.
        • Gość: asd Re: Może to jakaś gra ? Coś jak Magia i Miecz np IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.12, 21:00
          ...do tego ma 'special skills': smrod.
          Zabiera energie smierdzac.
    • Gość: dareczek Jak wytępić żula? Wezmą sprawę we własne ręce? IP: 212.160.172.* 28.07.12, 19:43
      niech go jo.ski weźmie do siebie
    • Gość: as Jak wytępić żula? zmienić prezydenta Łodzi:) IP: *.play-internet.pl 28.07.12, 19:51
    • Gość: yak Wyborcza przygarnie żula i będzie ok IP: 95.108.102.* 28.07.12, 20:41
      Proponuję GW przygarnąć pana do redakcji, dać mu pokoik albo kącik. Będą mieć maskotkę, pijącą i sikającą
    • Gość: Wojtek Straż Miejska jak zwykle "bezradna" IP: *.gdynia.mm.pl 28.07.12, 21:04
      Za każdym razem, kiedy czytam o jakiejś patologii, wzywana Straż Miejska "rozkłada ręce", "jest bezradna", "nie może nic zrobić". Tymczasem w 2011 roku ta bezużyteczna formacja kosztowała nas, czyli podatników 26,5 miliona złotych!!!
      • Gość: ull Niedasie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.12, 21:27
        czyli po łódzku.
    • hydrograf T4 28.07.12, 21:06
      Już raz w historii rozwiązano problem żuli.... Marzy wam się powtórka?
      • Gość: Joanna Re: T4 IP: *.toya.net.pl 28.07.12, 21:46
        Tak, marzy mi się. Dla przecietnego człowieka ważne jest, żeby nikt mu nie zakłócał spokoju ani bezpieczeństwa. Poza tym potrzebuję mieć pracę, przyzwoite mieszkanie i dochód, który pozwoli mi przeżyć wraz z rodziną na przyzwoitym poziomie i zaoszczędzić nieco na starość. Cenię władzę, która takich żuli skutecznie usuwa, wszystko jedno, jakimi metodami. Żul nie jest nikomu do niczego potrzebny, a nawet jest szkodliwy. Właściwie jedyne osoby, które potrzebują żula to są pracownicy różnych służb społecznych, bo z tego żyją. No i jeszcze różne pseudowrażliwe paniusie kochają zuli, bo lubią być postrzegane jako wrażliwe na krzywdę ludzką osoby. Ale to nie o wrażliwość chodzi, tylko o to, że nie mają nic do roboty. To niech się zajmą na przykład zbieraniem papierków na osiedlu albo psich kup.
        • tymon99 Re: T4 28.07.12, 23:48
          a w jaki sposób zagraża twojemu bezpieczeństwu człowiek drzemiący w fotelu pod gołym niebem?
          • Gość: mądryPolak Re: T4 IP: *.opera-mini.net 29.07.12, 00:30
            Brutalnie gwałci zasady współżycia społecznego oraz moje, i lokalnej społeczności, poczucie estetyki
            • bromba_bez_glusia Re: T4 29.07.12, 00:56
              A przyszło ci kiedyś do głowy że i ty możesz gwałcić czyjąś estetykę? bo jesteś za chudy,za gruby,za owłosiony, za łysy, masz ch...owe spodnie i niefajny dezodorant? Twój argument to żaden argument.

Jak człowiek jest spokojny, a jego jedynym przewinieniem jest to że ma fotel i trochę śmierdzi, to barbarzyństwem są wszelkie rozwiązania siłowe.
              • towarzystwoochronytrolli10 Daj spokój bromba 30.07.12, 00:59
                Za prosty burak żeby zrozumiał to co piszesz. Takich buraków z zamiłowaniem do samosądów na wszystkich którzy ich drażnią to się powinno w pierwszej kolejności jakoś wykorzenić bo to jest groźne. Powoływanie się na zasady współżycia społecznego za każdym razem jak mają sie ochotę na kimś poznęcać to takie głupie że wręcz parodia. Oni to klepią z pełną nieswiadomością jakie to głupie, wręcz nie do wiary.
            • tymon99 Re: T4 29.07.12, 22:12
              estetyki? dziecko drogie, rozejrzyj się! mieszkasz w łodzi!!
        • Gość: mądryPolajk Re: T4 IP: *.opera-mini.net 29.07.12, 00:27
          3x TAK! Kocham Cie!
    • Gość: Papiur Jak wytępić żula? Wezmą sprawę we własne ręce? IP: 87.238.84.* 28.07.12, 21:08
      To jest wlasnie polskie prawo.
      Mandaciki ludziom sie wystawia jak piwo pija przy ogrodku (bo ogrodek pelen) na rynku miasta, bo latwo i przyjemnie. Jak zalany zul w drzewa sika na srodku osiedla to juz problem.
      Ustawa o wychowaniu w trzezwosci w dzialaniu. Dobrze, ze tych ludzi na rynku chociaz oducza demoralizowania dzieci ;)
    • Gość: F Jak wytępić żula? Wezmą sprawę we własne ręce? IP: *.icpnet.pl 28.07.12, 21:16
      Każdy ma prawo żyć jak chce, a że się komuś to nie podoba, trudno. Co poniektórzy krzyże wieszają co mi się też nie podoba.
      • Gość: k Re: Jak wytępić żula? Wezmą sprawę we własne ręce IP: *.ip.netia.com.pl 28.07.12, 22:04
        pod każdym z artykulów znajdzie sie zawsze kretyn ktory ni stad ni zowad jak filip z konopii wyskoczy z uwagami na temat KK, krzyża, religii katolickiej czy w ostateczności PISu. Jak ci krzyz przeszkadza to wyemigruj do Arabii saudyjskiej czy Afganistanu, tam naucza cię miłości do koranu
        • Gość: podatnik Re: Jak wytępić żula? Wezmą sprawę we własne ręce IP: *.uznam.net.pl 28.07.12, 22:51
          Gość portalu: k napisał(a): (...) Jak ci krzyz przeszkadza to wyemigruj do Arabii saudyjskie
          > j czy Afganistanu, tam naucza cię miłości do koranu

Nie będzie żaden katol, zdrajca wyganiał żadnego Polaka z Polski. Możesz sobie wierzyć w swoje krasnoludki czy tam inne jezuski, ale nie będziesz innym ludziom meblować życia swoimi zabobonami. Normalni, rozwinięci ludzie wiary w głupoty pozbywają się w okresie przedszkolnym.
          • Gość: Joanna Re: Jak wytępić żula? Wezmą sprawę we własne ręce IP: *.toya.net.pl 28.07.12, 23:18
            Słusznie! Katole won! Do Watykanu. Tu jest Polska.
        • fred_die Re: Jak wytępić żula? Wezmą sprawę we własne ręce 28.07.12, 23:17
          Przeszkadza mi i nie zamierzam emigrować. Mam prawo krytykować kościół gdzie chcę i kiedy chcę.
    • Gość: Zut To jest wołanie o pomoc. On chce zwrócić uwagę IP: *.warszawa.vectranet.pl 28.07.12, 21:17
      szkoda człowieka. Mieszkańcy mogliby coś wspólnie uradzić żeby mu pomóc, pójść do radnego, coś wymyśleć... on chce by ktoś się nim zainteresował.
      • Gość: j. Re: To jest wołanie o pomoc. On chce zwrócić uwag IP: *.toya.net.pl 28.07.12, 21:54
        chce zwrocic na siebie uwage sikajac i wymiotujac pod blokiem? przejdz sie po wschodniej, kilinskiego, wlokienniczej - tam sa tysiace takich przygnebionych lodzian, manifestujacych, jak bardzo oszukalo ich zycie i panstwo:) ... i zacznij im pomagac - powodzenia. jak ktos cie poprosi o 50 groszy, a ty zaproponujesz, ze zamiast tego kupisz mu cos do jedzenia, bedzie obstawac przy samej kasie - jak kupisz chleb i twarozek to albo to wezmie i wyrzuci albo od razu powie ci, zebys sie bujal:).
        • Gość: michał Re: To jest wołanie o pomoc. On chce zwrócić uwag IP: *.warszawa.mm.pl 29.07.12, 00:40
          JAkoś tych tysięcy nie widzę. Może kilkuinastu kilkudziesięciu. Ale widocznie masz bardziej wyostrzonu wzrok a przede wszytskim zmysł przesady.
          • Gość: j. Re: To jest wołanie o pomoc. On chce zwrócić uwag IP: *.toya.net.pl 29.07.12, 13:28
            moze nie mieszkasz na srodmiesciu albo poruszasz sie tylko samochodem (a nie pieszo czy autobusem/tramwajem) - to nieco zmienia optyke:)
      • Gość: jelena Re: To jest wołanie o pomoc. On chce zwrócić uwag IP: *.adsl.inetia.pl 30.07.12, 22:41
        to się nim zaopiekuj, miłosierny. Ares znasz. Przytul, nakarm i licz się że niedługo za nim przypełznie pluton jego kolegów i koleżanek a to TY wylądujesz na obsikanym fotelu.
        Mam za ścianą melinę zulerki - i mam w głębokiej anus fałszywe teksty miłosiernego lewactwa. To bydło drze mordę po nocach, szczy na klatce, trzaska drzwiami. Przypełzło ich z tuzin. I administracja z tymi wszami rady dać nie może. A ja boję się że ta swołocz spali nas kiedyś wszystkich.
    • synanki Jak wytępić żula? Wezmą sprawę we własne ręce? 28.07.12, 21:18
      sroga zima ...i żula ni ma.
    • lukki69 Jak wytępić żula? Wezmą sprawę we własne ręce? 28.07.12, 21:28
      poczestowac go niegroznym srodkiem oduzajacym i wywiezc z fotelem do sasiedniego miasta albo chociaz na inne osedle:) jedyny problem tosmrod w aucie:)
    • vbn53 Jak wytępić żula? Wezmą sprawę we własne ręce? 28.07.12, 21:29
      Podobny problem. Patologiczna rodzina. Rodzice alkoholicy, dzieci złodzieje i narkusy. Płacą jakimś cudem czynsz ale to co wyprawiają przechodzi ludzkie pojęcie. Strzykawki na klatce i inne atrakcje to norma. Policja już nie przyjeżdża...
    • Gość: Adwokat żula Nieścisłości rozmaite IP: *.dsl.swic.bdi.inetia.pl 28.07.12, 21:39
      1. Skoro żul nie traci wzrokowego z fotelem, w jaki sposób uzupełnia zapasy alkoholu? Czy w pobliżu tego fotela ktoś otworzył sklep monopolowy? Doprawdy, trudno o gorszą lokalizację.
      2. Żul jest właścicielem rzeczonego fotela (zawłaszczył res nullius), więc bandytom, którzy by mu chcieli go buchnąć, pod rozwagę kładę, że to nic innego jak kradzież w rozumieniu 278 kk.
      3. Skąd żul ma pieniądze na alkohol, skoro odmawia przyjęcia pomocy społecznej, żyjąc w stanie natury jako szczęśliwy dzikus?
      4. Czy ktoś poza mieszkańcami okolicznych domów, uprzedzonymi do żula, mającymi interes w jego wytępieniu, jak wyrażają się, imitując retorykę Fuhrera, widział go pijanym? Redaktor "akurat" zastał go trzezwym, ale "po twarzy" zauważył, że pił całe tygodnie. Taki wyraz twarzy może wszakże być skutkiem choroby skóry czy zwyczajnego zmęczenia. Co innego woń alkoholu, ale tej jakoś redaktor nie wyczuł, a przynajmniej o tym nie wspomina.
      5. W Polsce nie ma vagrancy laws, więc żul ma prawo żyć sobie jako włóczęga na łonie natury.
      6. Kwestia oddawania moczu. Cóż, potrzebę fizjologiczną załatwić trzeba. Oczywiście można to zrobić w ustronnym miejscu, ale nie w sytuacji, gdy banda oprychów czeka tylko aż sobie pójdziesz, żeby zabrać ci cały twój dobytek (fotel). A zatem stan wyższej konieczności i brak czynu zabronionego.
      6. Cudze upodobania estetyczne nie mogą stanowić podstawy do interwencji organów ścigania czy wymiaru sprawiedliwości. Dzisiaj wytępią żuli, jutro będą tępić żebraków, bo psują miejski krajobraz, potem staruszków, bo wolno przechodzą przez jezdnię. Nigdy więcej nazizmu!
    • Gość: Cheyenne Ludzie czy wyście pogłupieli z tymi radami? IP: *.adsl.inetia.pl 28.07.12, 21:44
      Jutro każdego może spotkać nieszczęście. Straci pamięć, dom i wyląduje na ulicy Skoro jest tak że państwo wzięło na siebie obowiązki w zamian za podatki które płacimy to jest też od tego żeby takim ludziom pomóc, a nie przeganiać i wlepiać mandaty. Z każdym można porozmawiać jak z człowiekiem, wysłuchać go a nie występować z pozycji władcy i pana tylko dlatego że ma się pracę i stabilną sytuację Ci co chcą radykalnych rozwiązać to typowi kandydaci na strażników na wieżyczkach w obozach - bo jak nazwać inaczej taką postawę? Są niestety tacy dla których fakt że ktoś mieszka za darmo na trawniku jest sytuacją nie do zniesienia. No bo jak, ja haruję płacę haracz państwu, wlepiają mi mandaty, które muszę płacić a tu osobnik wolny w całym tego rozumieniu słowa robi co chce ,a przecież musi robić jak my każemy . Nie można się wyłamywać, za to grozi potępienie społeczne - ba wręcz lincz i wyrzucenie z miasta. niech sobie zdycha gdzieś poza naszym widokiem. Takie mamy społeczeństwo, tak uczyła mamusia z tatusiem? No to wspaniała nas czeka przyszłość z takim gadami ludzkimi.
      • Gość: jelena Re: Ludzie czy wyście pogłupieli z tymi radami? IP: *.adsl.inetia.pl 28.07.12, 22:48
        a nie pier....dol babo, niech ci taki gość sra pod drzwiami i szcza przez miesiąc. Ciekawe, ile dasz radę. Przygarnij paru żuli do domu. No, co za id....tlka. Lewacka hołoto.
        • Gość: Cheyenne Re: Ludzie czy wyście pogłupieli z tymi radami? IP: *.adsl.inetia.pl 29.07.12, 08:11
          No piknie. Zwykle nie odpowiadam takim śmieciom. Poziom twojej wypowiedzi, styl i troska o mnie świadczy li tylko o miłosierdziu katolickim które przez ciebie przemawia. Jesteś z tych co to pierwsi kręcą sznur, pierwsi zakładają pętlę. Takie bydło w ludzkiej skórze znam,y a jakże od tysięcy lat tacy byli.
      • Gość: Lech Re: Ludzie czy wyście pogłupieli z tymi radami? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.12, 14:48
        Ty chyba nie do końca rozumiesz na czym polega problem. Oczywiście, że może się zdarzyć jakaś choroba czy wypadek i ktoś straci środki do życia. Tyle, że różnica między bezdomnym, który chce pomocy a żulem, który chce chlać i szcz... pod blokiem jest ogromna. Bezdomny jeśli chce by mu pomóc skorzystać choć by z noclegowni. Żul nigdy tego nie zrobi bo tam obowiązują pewne zasady, miedzy innymi zakaz picia.
        Jeśli jesteś taka pełna miłosierdzia dla żuli to przygarnij jednego czy dwóch. Nakarm i daj na wino albo wódę. Ja jednak zdecydowanie wolę żuli potępiać a pomagać bezdomnym, którzy chcą pomocy.
    • ozon21 Re: Jak wytępić żula? Wezmą sprawę we własne ręce 28.07.12, 22:09
      Dokładnie to samo chciałem napisać. Widzę, że służby są bezradne wobec osób notorycznie łamiących prawo, a bezwględni wobec zwyczajnych ludzi, którym zadarzyło się jechać rowerem po jednym piwku, którzy usiedli z piwem pod pubem bo był tłok i nie było miejsc siedzących itd.
      Ich bezradność mnie wkurza, bo nie po to wymyślono prawo i przepisy, żeby utrudniać przeciętnym obywatelom życie, tylko chronić ich przed tymi, którzy prawo mają w nosie i ciągle je łamią.
      Żal mi tego bezdomnego gościa i brzydzę się chamskim nawoływaniem, żeby mu spuścić łomot. Ale tą sprawę trzeba załatwić, kupę publicznych pieniędzy jest wydawanych na urzędasów i służby, które powinne wiedzieć - co z tym zrobić.
    • Gość: cichy Re: Człowiek ma prawo żyć bezpiecznie, bez widoku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.12, 22:10
      ales ty glupie babsko
      na pewno pasztet na odstrzal
      • Gość: jelena Re: Człowiek ma prawo żyć bezpiecznie, bez widoku IP: *.adsl.inetia.pl 28.07.12, 22:45
        a co tak ci żuli żal???? sam pasożytujesz?!!!!
    • Gość: xx Re: Jak wytępić żula? Wezmą sprawę we własne ręce IP: *.free.aero2.net.pl 28.07.12, 22:30

Smutne, że wszystkie sposoby, jakie wypisałeś - można podsumować jako "jak pozbyć się śmiecia". A przecież to ciągle człowiek...

Spróbujcie zrozumieć - żaden tzw. "żul" nie mieszka pod gołym niebem, bo lubi. On po prostu nie ma alternatywy.

Może należałoby zacząć od ustalenia, czy jego rodzina wie, że on jest w takiej sytuacji. "Nie utrzymuje kontaktu" - ale jednak to rodzina. Gdyby mu pomóc i doprowadzić do kontaktu i rozmowy - może problem rozwiązałby się sam? Ale to jednak wymagałoby nieco odwagi i pracy którą nie można się pochwalić przed kolegami. A jak się takiego bezdomnego postraszy czy pobije - to szacun na dzielni rośnie, prawda?

Spróbujcie sobie wyobrazić, że to Wasz ojciec mieszka pod gołym niebem, a pół osiedla chce go pobić i wykurzyć. Co byście zrobili?

Oby Wasze dzieci (jeśli kiedykolwiek będziecie je mieli) nie odwróciły się od Was. Bo obcy prędzej Was pobiją, niż Wam pomogą...
      • Gość: jelena Re: Jak wytępić żula? Wezmą sprawę we własne ręce IP: *.adsl.inetia.pl 28.07.12, 22:51
        aleś ty żałosny.. Adres znasz - idź tam i przygarnij tego żula. I poczujesz się lepiej.
        Taki - szlachetny.
        a propos - ubezpieczyłeś się od kradzieży? :P
        • Gość: michal Re: Jak wytępić żula? Wezmą sprawę we własne ręce IP: *.warszawa.mm.pl 29.07.12, 00:29
          ZA to ty w ogóle nie jestes zalosny - taki hitlerowski sposob myslenia o tym kto zasluguje na traktowanie jak czlowiek a kto nie. Ależ tak ty jestes mieszcaninem, klasą średnią żyjaca na grodzonym osiedlu, przekonany o swojej doskonalości, wyksztalcony z dużego miasta. Oczywiście twoje życie będzie usiane sukcesami i rożami. Nie zakladasz stoczenia sie choroby utraty środkow do życia.
      • Gość: Joanna Re: Jak wytępić żula? Wezmą sprawę we własne ręce IP: *.toya.net.pl 28.07.12, 23:16
        Gdybym miała takiego ojca, to zrobiłabym wszystko, żeby zniknął z powierzchni ziemi i nie robił mi wstydu. I nie pozwoliłabym żulowi szantażować się. Na pomoc dzieci trzeba sobie zasłużyć. Zresztą, porządni ludzie w takiej sytuacji nie bywają, a już na pewno nie popadają w alkoholizm. A to, że ktoś chodzi na dwóch nogach i mówi, to jeszcze nie znaczy, że jest człowiekiem. Na określenie 'człowiek' też trzeba sobie zasłużyć.
        • Gość: Ogi Re: Jak wytępić żula? Wezmą sprawę we własne ręce IP: *.echostar.pl 29.07.12, 01:21
          Nie wszyscy bezdomni zasłużyli sobie na bezdomność. Wielu straciło swoje życie przez przypadek, wypadek, bezduszność czy pomyłkę (nie tylko własną). Potrafisz im oddać to co stracili? Nie wydaje mi się. Nie feruj więc odgórnie wyroków skazujących na wszystkich. Co do alkoholu... jedyny dostępny środek znieczulający, który pozwala jakoś przeżyć własny wstyd i poniżenie na oczach wszystkich. Może znasz go z imprez na których bywałaś.
          • Gość: ...... Re: Jak wytępić żula? Wezmą sprawę we własne ręce IP: *.4web.pl 29.07.12, 09:59
            o do alkoholu... jedyny dostępny środek znieczulający
            > , który pozwala jakoś przeżyć własny wstyd i poniżenie na oczach wszystkich

.Uwazasz, że zaczyna się pić, aby zabić wstyd z powodu bezdomności? No to cię rozczaruję - zazwyczaj jednak nałogowe picie wódki jest milowym krokiem w stronę bezdomności. I gdyby delikwent wreszcie przestał pić, to może zatrzymalby sie w pół drogi do tej ulicy i na niej nie znalazł.
    • Gość: jelena Jak wytępić żula? Wezmą sprawę we własne ręce? IP: *.adsl.inetia.pl 28.07.12, 22:43
      Problem rozwiąże paniusia z OPS (Ośrodka "Pomocy" Społecznej) - ta wywłoka ustali, że parszywiec, pijak Paweł ma syna, który jest tak majętny, że zarabiając 1200 zł netto POWINIEN utrzymywać swojego tatusia-moczymordę. ta franca z OPS dowlecze syna przed sąd i komornika. I syn,którego parchaty pijaczyna tatuś NIGDY NIE UTRZYMYWAŁ a i bywało, że znęcał się nad nim - będzie to pijackie ścierwo utrzymywał. A szmata z OPS ma problem z głowy. Nie trzeba zasiłków jakiemuś pijakowi płacić. No, i szmata premię dostanie.
    • ulanzalasem Jak wytępić żula? Wezmą sprawę we własne ręce? 28.07.12, 22:47
      Gość portalu: żul napisał(a):
      > byście się wstydzili, i ci co piszą te posty i redaktor który ten tekst napisał- "wytępić żula(!!!!!!)". Takie żerowanie na czyimś nieszczęściu. Gdzie pomoc społeczna, gdzie kościół, gdzie ci wszyscy dobrzy ludzie. Słabszego to można skopać, wyrzucić, obsmarować. Gratuluję "ludzkiej wrażliwości".

Po części masz rację, bo katolicy z osiedla powinni pomóc, powiadomić miejscowego proboszcza, księdza, że owieczka na problemy, a nie myśleć nad tym jak mu ..dołożyć.
      Z drugiej strony czy mamy prawo oczekiwać, że ktoś będzie przyglądał się tolerował spanie w okolicy razem z całą otoczką np. załatwieniem potrzeb fizjologicznych ? Możliwe, że ktoś oszukał, wykorzystał tego człowieka, ale na ile ułatwił to jak słyszymy z relacji alkoholizm ? Można zapytać czy nie taniej i lepiej wychodzi prewencja. Można by zapytać dlaczego likwiduje się zabytki PRLu jak przedszkola, a potem płemier "ogłasza" pomoc rodzicom, w jaki celu likwiduje się np. izby wytrzeźwień ? Żeby menele miały opiekę lekarską jak reszta, żeby zaskakiwali szpitale ? Nie mówię o pozostawieniu człowieka na śmierć, czy w razie potrzeby przewiezienia do szpitala, ale państwo nie reaguje wtedy kiedy powinno, nie udziela pomocy w odpowiednim momencie - a potem i tak za to płacimy, za takiego menela w różnej formie, może np. zanim okaże się że mamy za dużo nauczycieli i będziemy ich zwalniać przestaniemy ich w takiej ilości kształcić ?!
    • Gość: greg Jak wytępić żula? Wezmą sprawę we własne ręce? IP: *.adsl.inetia.pl 28.07.12, 22:51
      Słusznie, nie ma co liczyć na służby porządkowe, trzeba brać sprawy w swoje ręce. U nas małżeństwo żuli zamieszkało w blokowej piwnicy, gdzie pili i szczali. Potrzebne było: Nyska czy tarpan, kilku chłopa, taśma klejąca. Szybkie wejście do piwnicy, żule w taśmie, do nyski i do lasu za Sieradzem. Wracać mogą ze 2 tyg, ale chyba nie mieli juz odwagi.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka