Dodaj do ulubionych

Śmiertelny wypadek. Renault potrąciło rowerzystkę

IP: *.retsat1.com.pl 28.08.12, 15:47
Róbcie jeszcze węższe drogi i oszczędzajcie na zrobieniu pobocza.
Obserwuj wątek
    • Gość: grr Re: Śmiertelny wypadek. Renault potrąciło rowerzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.12, 16:05
      Szerokość drogi nie zwalnia kierowcy z myślenia i obowiązku zachowania szczególnej ostrożności.
      • Gość: Fizyk Re: Śmiertelny wypadek. Renault potrąciło rowerzy IP: *.adsl.inetia.pl 28.08.12, 18:44
        Gość portalu: grr napisał(a):

> Szerokość drogi nie zwalnia kierowcy z myślenia i obowiązku zachowania
        > szczególnej ostrożności.

Święta prawda!
        ...ale gdyby droga była szersza, był pas poboczowy, lub ścieżka rowerowa, to by do tych tragedii nie doszło pomimo nieuwagi kierowców. Właśnie po to się robi ścieżki rowerowe: żeby uniknąć wypadków, które są spowodowane przez czyjąś nieuwagę.
        • Gość: Bartek Re: Śmiertelny wypadek. Renault potrąciło rowerzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.12, 08:22
          Gdyby droga była szersza, to w tym miejscu auta by się wyprzedzały zmuszając pozostałe do zjazdu na pobocze.

Gdyby droga była węższa to kierowca z daleka by widział, że się nie zmieści. Bo to nie nieuwaga jest przyczyną takich wypadków tylko "nie chce mi się zwolnić".
          • Gość: Fizyk Re: Śmiertelny wypadek. Renault potrąciło rowerzy IP: *.adsl.inetia.pl 29.08.12, 23:57
            Bartku, dwója z myślenia!
            Gdyby wszystkie gdyby zebrać w jedno wielkie gdyby...

W tym wypadku DROGA BYŁA ZBYT WĄSKA.
            Nikt nikogo nie wyprzedzał na trzeciego, ani na czwartego. Było zbyt wąsko na dwa dwuślady i jeden rower. I tylko tyle. A z pewnością żaden "król szos" nie skorzystałby z postulowanej przeze mnie ścieżki rowerowej., odseparowanej od drogi...

Zresztą, SŁUCHAMY CIEBIE! CO PROPONUJESZ?
            Dalsze zwężenia dróg? Zakaz jazdy samochodów? Cokolwiek SENSOWNEGO?
    • tetetka5 Re: Śmiertelny wypadek. Renault potrąciło rowerzy 28.08.12, 17:32
      jeżdżę rocznie na rowerze 8-10 tysiecy kilometrów, zarówno w mieście jak i poza nim. Byłem tez na rowerze m.in. w Niemczech. Różnica jest taka: w Polsce normą jests pychanie rowerzystów na pobocze, a najchętniej do rowu, wyprzedzanie na trzeciego i na odległość 5-10 cm. W Niemczech na bocznych wąskich drogach, kiedy kierowca wyprzedza rowerzystę to nie dość, że robi to z predkoscią 20-25 km/h, to zjezdza tak daleko od niego, że czasami łapie lewymi kolami pobocze.
      • Gość: safg Re: Śmiertelny wypadek. Renault potrąciło rowerzy IP: *.zdnet.com.pl 29.08.12, 11:23
        bo w niemczech masz siec autostrad taka ze nikt z wiejskich drog nie korzysta. U nas autostrad i ekspresowek prawie nie ma wiec masa ludzi jezdzi drogami wojewodzkimi, gminnymi i to nawet na spore odleglosci, a w Niemczech jedziesz do najblizszego wjazdu na autostrade. U nas nie da sie sie jechac 50km/h po wiejskich drogach bo sie nigdzie nie dojedzie w rozsadnym czasie.
        • Gość: asfg Gestosc dróg IP: *.zdnet.com.pl 29.08.12, 11:29
          zobaczcie sobie gestosc dróg od klasy GP w zwyz na zachodzie i w Polsce

img823.imageshack.us/img823/4848/drogi.jpg
          biją nas na glowe w ilosci dróg krajowych, ekspresowek i autostrad.

u nas bida z nedza, kierowców sie okrada z podatkow jakie placa w paliwie i zamiast na drogi przeznacza na wszystko inne a nie na drogi i dlatego zachodu nie mozemy dogonic.
    • Gość: pepe Re: Śmiertelny wypadek. Renault potrąciło rowerzy IP: *.toya.net.pl 28.08.12, 17:48
      Powszechnie wiadomo, że przepis o przeprowadzaniu roweru przez przejście nie ma sensu. Dowód:
      Przejście dla pieszych połączone z przejazdem rowerowym z sygnalizacją świetlną.
      - pieszy nie ma obowiązku zatrzymania się kiedy przechodzi na zielonym
      - rowerzysta nie ma obowiązku przeprowadzania roweru na zielonym
      - kierowca MA OBOWIĄZEK zatrzymać się oraz uważać/przepuścić pieszych i rowerzystów jeśli skręca na zielonej strzałce.
      Generalnie kierowca powinien ZAWSZE zatrzymać pojazd jeśli przejeżdża warunkowo na czerwonym i przepuścić pieszych. Dlatego uważam, że jeśli jest sygnalizacje to przepis o przeprowadzaniu roweru przez przejście jest całkowicie bez sensu.
      • Gość: Fizyk Re: Śmiertelny wypadek. Renault potrąciło rowerzy IP: *.adsl.inetia.pl 28.08.12, 18:42
        To co piszesz jest bez związku z opisywanym wypadkiem, za to jest ...głupie.
        Przeprowadzanie roweru wynika z tego samego faktu, dla którego PRZEBIEGANIE przez przejście jest zabronione. W sumie nieistotne czy to zrozumiesz, ważne żebyś przestrzegał przepisów. Mądrzyć się możesz, ale przestrzegaj przepisów.
        • fobian Re: Śmiertelny wypadek. Renault potrąciło rowerzy 29.08.12, 09:14
          Przepisy są złe, głupie, uciążliwe, nie dają normalnie żyć.... ale dają żyć.
          Gdyby babeczka wiedziała co to przepisy i prowadziła rower lewą stroną drogi - którędy normalny pieszy pchający rower powinien iść, być może jeszcze by żyła....
      • hitherto Re: Śmiertelny wypadek. Renault potrąciło rowerzy 28.08.12, 19:00
        Jak już będziesz duży i usiądziesz kiedyś za kierownicą samochodu, to zrozumiesz o co chodzi w tym przepisie. Pieszy nie osiąga prędkości 25km/h! Jeśli zatrzymuję się przed przejściem (albo zwalniam, jeśli jadę prosto), jestem w stanie ocenić czy jest w okolicy przejścia pieszy który właśnie na nie wchodzi. A nie jestem w stanie ocenić czy po obu stronach przejścia, w odległości 20 metrów (tyle przejeżdża rower przy 25 km/h w 3 sekundy!) nie pogina jakiś kretyn (lub np. dziesięciolatek na góralu z komunii) który wyjeżdża zza węgła prosto przed maskę "BO MIAŁ ZIELONE".

I podany przez Ciebie przykład dokładnie to ilustruje, jeśli widzę przejazd dla rowerów, uznaję za pewnik że ktoś grzeje rowerem "swoje" i rozglądam się tak jak na skrzyżowaniu. I właśnie po to wszystkie przejazdy rowerowe jakie widziałem mają odpowiednią widoczność, pozwalającą zobaczyć rowerzystę kilkadziesiąt metrów przed przejazdem. Natomiast przejścia dla pieszych tego nie gwarantują, i po to rower powinien być przeprowadzany pieszo, żeby ten kretyn nie stracił życia! A ja kilku lat z życia. Z perspektywy kierowcy równie dobrze mógłby zwolnić do tych 6km/h, tylko nikt nie ma obowiązku posiadania prędkościomierza i stąd ustawodawca rozsądnie ograniczył prędkość nakazem prowadzenia roweru pieszo.

Sam też jeżdżę rowerem (jak i samochodem i motocyklem) i za każdym razem mam ochotę walić po łbie takich rowerzystów-kretynów co przelatują na zielonym bez rozejrzenia się, omijają samochody stojące w korku slalomem, jeżdżą bez świateł wieczorem (często ze słuchawkami na uszach!) i narzekają na kierowców samochodów.
        • Gość: dar Re: Śmiertelny wypadek. Renault potrąciło rowerzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.12, 20:36
          Zgadzam się w stu procentach, przejeżdżanie pasów przez rowerzystów z prędkością ok 30 km/h to przejaw kretynizmu i głupoty! Proponuje pojeździć samochodem lub motocyklem i zobaczyć jak to widzi kierowca. Pozdrawiam myślących, a nie tych wymądrzających się tylko.
          • Gość: pandzl Re: Śmiertelny wypadek. Renault potrąciło rowerzy IP: *.ip.netia.com.pl 29.08.12, 11:27
            Jeżdżę sporo rowerem. Tak jeżdżę po pasach ale wolniutko, bo sam jestem kierowcą i wiem jakim zaskoczeniem jest debil pędzący po pasach. Tak samo uważam na ścieżkach wzdłuż ulic bo wiem że kierowca może mnie nie zauważyć.
        • fobian Re: Śmiertelny wypadek. Renault potrąciło rowerzy 29.08.12, 09:19
          Dodam jeszcze, że dojeżdżając samochodem do przejścia dla pieszych spodziewam się na nim pieszych. Zatem nawet widząc rowerzystę oczekuję, że gość dojedzie do przejścia i przed przejściem się "spieszy". Tylko zasada ograniczonego zaufania spowodowała, że nie stuknąłem jeszcze nikogo.
    • Gość: izo Re: Śmiertelny wypadek. Renault potrąciło rowerzy IP: *.toya.net.pl 28.08.12, 18:33
      zmien tabletki albo lekarza. przejezdzanie przez pasy powoduje smierc?
    • pstryczek-elektryczek Renault potrąciło rowerzystkę 28.08.12, 20:26
      Oczywiście samo potrąciło, bo Renault to nie BMW.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka