Dodaj do ulubionych

Dotacje na modernizacje transportu w aglomeracjach

IP: 213.17.170.* 07.07.04, 08:22
Warszawa: • dokończenie budowy metra na Bielanach (planowana dotacja z Unii
63 mln euro) • węzeł przesiadkowy Młociny • przejście podziemne między
stacją metra i dworcem PKP Warszawa Gdańska • modernizacja linii tramwajowej
od pętli Gocławek do pętli Banacha • budowa linii tramwajowej z Bemowa na
Bielany wzdłuż ul. Powstańców Śląskich • budowa parkingów Park & Ride.

Wyczytałem we wczorajszej Gazecie Stołecznej bo tam wielki krzyk, że W-wa
nieprzygotowana i nie złożyła wniosków o fundusze strukturalne w ramach tego
działania taką oto miła informację (tylko czy prawdziwa?)

• Wrocław -modernizacja tramwajowej linii średnicowej • Łódź - modernizacja
tras tramwajowych i zakup wagonów • Górny Śląsk - wydłużenie linii
tramwajowych w Sosnowcu i Bytomiu • Kraków - budowa linii tramwajowej i
zakup wagonów • Poznań - budowa dworca przesiadkowego na osiedlu Sobieskiego.

Czy to rzeczywiście prawda? Czy ktoś wie coś bliżej na ten temat, że łódź
złożyła lub w najbliższych dniach złoży taki wniosek?
Obserwuj wątek
    • Gość: . Re: Dotacje na modernizacje transportu w aglomera IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 07.07.04, 09:38
      Na pewno nie złożya.Mogę dać za to głowę.Oczywiście nie wam.
    • Gość: Michał M. Re: Dotacje na modernizacje transportu w aglomera IP: *.staszic.waw.pl / *.staszic.waw.pl 07.07.04, 10:26
      "Zakup wagonów" to będzie prawdopodobnie chore przerabianie kolejnych 805N na
      bulwy. Jechałem tym czymś po raz pierwszy dwa dni temu i byłem zaskoczony, że
      można wydać kasę na remont i nic nie zrobić. Wiem że wątek był tu juz kilka
      razy wałkowany, ale to co zobaczyłem mną wstrząsnęło. Czemu w wagonach nie ma
      zegarów? Czy bulwa ma chociaż inny silnik niż 805N?
      • Gość: J.S. Re: Dotacje na modernizacje transportu w aglomera IP: *.pai.net.pl 07.07.04, 11:12
        Nie ma zegarow bo sa wyswietlacze. Wyswietlacze powinny dzialac tak jak w CR a
        wiec pokazywac trase, przystanek, date, godzine i imieniny, niestety w ZKT-2 i
        ZKT-3 malo kogo to interesuje i motorowi wrzucaja tylko trase. Z tym cos trzeba
        zrobic.

Silnik? Ten sam.
    • Gość: STUDI Re: Dotacje na modernizacje transportu w aglomera IP: *.prokom.pl 07.07.04, 11:12
      Tylko szkoda ze w przypadku modernizacji lodzkiego taboru cofniemy sie technologicznie wstecz. Zamiast napedu fimry Elin bedziemy miec napedy z lodkziej fimry Wolltan (ich aparatura jest instalowana w warawszkich bulwach).

a cze krok wstecz.
      Instalacja fimry Elin pomijajc kilka powaznych niedorobek pozwala odzyskiwac energie hamowania wagonu i odprowadzac ja w postaci pradu elektrycznego do podstacji. Ponadto w przypakdu Elin'a sa to falowniki pradu zmiennego - a obecnie dzieki tranzystorowm IGBT silniki padu stalego w zasadzie odchodza w zapomnienie. Dzieki polaczeniu tranzystora MOSFET itranzystora bipolarnego - silniki pradu stalego staly sie przezytkiem - na dodatek neitrwalym ze wzgledu na komutator.

A Woltan - tak tam jeszcze tkwimy w tyrystorach ktore uwazano za cos cudownego w latach 70-tych. I nadal mamy silniki pradu stalego. W zasadzie tu tez jest mozliwy odzysk energii hamowania. Ale niestety mamy nadal silniki pradu stalego. I to te w klasycznej postaci, wymagajace rozbudowanych ukladow sterowania i przelaczania uzwojen. A na dodatek silnik pradu stalego ma zuzywajacy sie komutator, jest generalnie ciezszy..... i wredniejszy jesli chodzi o charakrystyki mechaniczne.
      No i jak dodamy skomplikowany przebieg rozruchu ......

Silniki pradu zmiennego praktyczie od zawsze byly zle w ukladach automatyki oraz tam gdzie trzeba bylo regulowac plynnie predkosc obrotowa. Tak bylo do czasu gdy pojawil sie pierwszy tranzystor IGBT.....

Gdyby tlyko nie ten absurd z blokada hamulcow i pnemtycznym zmudnym odblokowywaniem luizownikow to Elin bylby OK. A tak zamiast oszczedzajacych energie elektryczna tramwajow bedziemy miec nieco bardziej przestarzale (choc i tak postep bo nie bedzie tyle mocy traconej w oporach)...

Niestety krok wstecz.
      • Gość: Ingo Re: Dotacje na modernizacje transportu w aglomera IP: 213.17.170.* 07.07.04, 11:24
        Ale ja nadal nie dostałem od was odpowiedzi czy taki wniosek jest lub będzie
        złozony.
      • Gość: J.S. Nie. IP: *.pai.net.pl 07.07.04, 13:48
        Gość portalu: STUDI napisał(a):

> Tylko szkoda ze w przypadku modernizacji lodzkiego taboru cofniemy sie
        technologicznie wstecz. Zamiast napedu fimry Elin bedziemy miec napedy z
        lodkziej fimry Wolltan

Otoz nieprawda.
        • Gość: STUDI Re: Nie. IP: *.prokom.pl 07.07.04, 14:36
          Cofniemy sie. Chyba ze Woltan zaproponuje falownik i montowanie silnikow pradu zmiennego - ale wtdy bedzie produkowal cos nowego i jak to bywa beda zawodne dopoki nie nabierze doswiadczenia. Jesli pozostana przy swoich wiekowych tyrystorach i slinkach pradu stalego bedzie to zrobieniem kroku wstecz.

Najnowsze sterowniki dla silnikow potrafia zapewnic rzecz prawie niemozliwa - maksymalny mometn obrotowy dla zeorwych obrotow. Ale i tak zawsze silnik pradu zmienenego jest korzystniejszy. Latwo zaimplemntowac jest pole wirujace wymuszajce synchroniczny obrot wirnika silnika.

W Falownikach i tak nie tworzy sie przebiegu sinusowidalengo, ale stosuje ciag impulsow o modulowanej szerokosci. W ten sposob majac na wzgledie bezwladnosc w postaci indujcyjnosci uzwojen silmika plus ew. kondesatory - usredniony przebieg przypomina rzeczywisty sinusoidalny przebieg pradu zmiennego.
          Tyle ze w zasadzie obecnie nie trzeba juz aproksymowac sinusoid. Przebieg dostarczanej mocy, pradu mozna dowolnie ksztaltowac pod wymagane parametry trakcyjne.

A czemu ciag impulsow - bo eliminacja stanow czesciowego przewodznei pozwala zaosczedzic sporo mocy traconej na elemncie przelaczajacym jakim jest nowoczesny tranzystor impulsowy czy juz leciwy tyrystor.

Bedziesz w klubie? to pogadamy.
          • Gość: J.S. Re: Nie. IP: *.pai.net.pl 07.07.04, 19:21
            Nie zrozumiales. Nie jest prawda to, ze zamiast Elin EBG bedzie Woltan.
      • Gość: luki Re: Dotacje na modernizacje transportu w aglomera IP: *.toya.net.pl 07.07.04, 16:21
        A kto Ci powiedział, że Woltan?? Domyśliłeś się po tym jak napisałem, że będzie
        to firma z Łodzi?
        Otóż informuję Cię, że nie będzie to Woltan, firma będzie z Łodzi, a silniki
        będą na prąd zmienny jak w Elinach.
        • ukalo Re: Dotacje na modernizacje transportu w aglomera 07.07.04, 17:04
          Gość portalu: luki napisał:

> Otóż informuję Cię, że nie będzie to Woltan, firma będzie z Łodzi, a silniki
          > będą na prąd zmienny jak w Elinach.

Ja od początku stawiałem na Enikę - i myślę, że się nie mylę.
          Ale co z kontraktem z Elinem - jakoś bezboleśnie można go rozwiązać, czy zmarnują kolejne pieniądze?

Pozdrawiam,
          Łukasz
    • Gość: mr x Re: Dotacje na modernizacje transportu w aglomera IP: *.p.lodz.pl 07.07.04, 11:38
      A moze liczby? Warszawa dostanie 63 mln, ciekawe czy lodz dostanie chociaz 1/10
      tego? Bo jesli nie to nie ma sie z czego cieszyc, znowu dla nas ochlap...
      • Gość: Ingo Re: Dotacje na modernizacje transportu w aglomera IP: 213.17.170.* 07.07.04, 12:06
        Kwota zależy w dużej mierze od tego jakie wnioski złozymy, czy ciekawe, czy
        spójne, czy realistyczne. Klucz lezy u nas i nie można wciąz mówic, że my
        biedne gąski jesteśmy źle traktowani. Jak sami nie będziemy twardo walczyć to
        na pewno nikt nam niczego nie da i nie pochyli się nad nami i łzy nie uroni. To
        chyba proste.
        A 67 mln dla Warszawy to tylko chciejstwo samej Warszawy, która jak zdązyłeś
        przeczytac nie może wyrobić się z przygotowaniem wniosków.
      • Gość: STUDI mrx zrob cos dla Lodzi wyprowadz sie Warszawy. IP: *.prokom.pl 07.07.04, 12:09
      • Gość: barnaba Re: Dotacje na modernizacje transportu w aglomera IP: *.lodz.msk.pl / 62.233.147.* 07.07.04, 15:19
        Artukuł upraszcza sprawę.
        W rzeczywistości są to dwa projekty:
        - modernizacja wagonów i remonty torów - tu wniosek jak pisała prasa został już
        złożony
        - tramwaj regionalny Zgierz-Pabianice - ostatnio pomysł był dopracowywany, nie
        wiem czy pozostano przy pomyśle tunelu i czy już wniosek złożono.

pozdrawiam
    • Gość: Ingo ŁÓDŹ WCIĄŻ NIE ZŁOŻYŁA WNIOSKU !!!!!!!! IP: 213.17.170.* 14.07.04, 08:36
      Wczoraj w "Rz" przeczytałem, że wnioski spływają i było wymienione kto złożył,
      kto zamierza złożyć o Łodzi ani słowa. Czy mam rozumieć, że mamy tak doskonała
      infrastrukturę komunikacyjną, że nam te pieniądze niepotrzebne czy też mam
      nadzieję nasze wnioski będą tylko dziennikarze zapomnieli wspomnieć o nas?
      • Gość: barnaba A jaki jest termin? (nt) IP: *.lodz.msk.pl / *.lodz.msk.pl 14.07.04, 16:26
      • Gość: marcin_pabianice Re: ŁÓDŹ WCIĄŻ NIE ZŁOŻYŁA WNIOSKU !!!!!!!! IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 14.07.04, 16:34
        A ja oglądałem jakiś serwis informacyjny i podawali, że Łódź ma już gotowy
        wniosek.
        • Gość: Ingo Re: ŁÓDŹ WCIĄŻ NIE ZŁOŻYŁA WNIOSKU !!!!!!!! IP: 213.17.170.* 16.07.04, 09:43
          16 lipca mija termin składania wniosków. Złożyły W-wa, Kraków, Wrocław, Gdańsk,
          Poznań i jeszcze ktos na kwotę łaczną około 90 mln Euro (do rozdysponowania
          jest 168 mln. Euro). Dzisiaj jeszcze ktoś ma złożyć ale nie jest to Łódź.
          Napisano w "GW" że łódź, W-wa, Gdańsk chca jeszcze złozyć swoje wnioski w
          drugiej turze tj. ok. października. Ale druga tura będzie tylko pod warunkiem
          jesli projekty złozone w pierwszej nie skonsumują całej sumy. Oczywiście
          projekty złożone w pierwszej turze będą miały pierwszeństwo. Skazujemy się więc
          na to, że składając wnioski w II turze możemy tych pieniędzy nie otrzymać.
      • berger.m Jeszcze nie złożyła, ale złoży 14.07.04, 22:23
        Rzeczywiście, Łódź ma złożyć dwa wniski, jeden na modernizacje taboru i szyn,
        drugi na budowę Łódzkiego Tramwaju Regionalnego. I złoży, choć znając nasze
        realia, na ostatnią chwilę... O dofinansowaniu modernizacji komunikacji była
        mowa we wtorkowych Faktach o 19:00. Wspomniano też o Łodzi. Ani w Super
        Expressie ani w Rzeczpospolitej nie było mowy o naszym mieście, ale to tylko z
        powodu zwykłej tradycyjnej (niestety) ignorancji wobec Łodzi i po prostu braku
        informacji ze strony miasta. Jednak tak na prawdę łódzkie projekty mają dość
        dużą wartość, nie wiem nawet, czy nie większą niż warszawski. Jednak projekt
        ŁTR ma największe szanse i powinien wygrać z innymi tego typu projektami z
        innych miast.
        Kilka miesięcy temu była mowa również o rozpatrywaniu możliwości dofinansowania
        ewentualnego projektu SKM w Łodzi, ale nie wiadomo obecnie nic na ten temat.
        Niestety, wątpliwe, by teraz zgłoszono ten projekt. Może zostanie on zgłoszony
        w drugiej turze dofinansowania komunikacji? Ale w sumie wątpliwe, by ten
        projekt został zgłoszony jeszcze w tym roku...
        Miejmy nadzieję, że władze naszego miasta tym razem nie spóźnią się, bo rzadko
        się trafia okazja otrzymania takich pieniędzy na komunikację miejską...
        Pozdrawiam!
        • Gość: STUDI ZChN, LPR i inna prawica i ich wrogosc do unii IP: *.prokom.pl 16.07.04, 10:09
          Przeciez te ugrupowania znane sa z wrogosci wobec UE. Ba za ich wsparcnie ruszyla proaganda mowiaca ze straszne nieszczescia teraz spadaja na nasz z racji ze juz jesstesmy w diabelskiej UE.
          Branie kasy z UE nie jest im na reke jesli chodzi o ich poglady i ich elektorac glownie skupione wokol Radia Maryja.
          Beda dazyc do dtego by pokazac ze wszelkei dotacje zes trony UE sa klmastwem.

Do konca kadencji pana Kropiwnickiego moze byc pewni ze Lodz nie siegnia po zadne wieksze dotacje z UE.
          • Gość: Aleksej Re: ZChN, LPR i inna prawica i ich wrogosc do uni IP: *.lodz.dialog.net.pl 16.07.04, 11:15
            Jeszcze STUDI sie zdziwisz. Z tego co wiem to z funduszy UE, bedzie remont 30
            km torowisk plus remonty taboru, byc moze LTR (ten projekt nie jest jeszcze
            gotowy). Oraz oczywiscie wiadukty na Rondem Inwalidow oraz modernizacja Al.
            Wlokniarzy.

Pozdrawiam,
            Aleksej
    • Gość: Ingo Re: Dotacje na modernizacje transportu w aglomera IP: 213.17.170.* 16.07.04, 12:27
      16 lipca mija termin składania wniosków. Złożyły W-wa, Kraków, Wrocław, Gdańsk,
      Poznań i jeszcze ktos na kwotę łaczną około 90 mln Euro (do rozdysponowania
      jest 168 mln. Euro). Dzisiaj jeszcze ktoś ma złożyć ale nie jest to Łódź.
      Napisano w "GW" że łódź, W-wa, Gdańsk chca jeszcze złozyć swoje wnioski w
      drugiej turze tj. ok. października. Ale druga tura będzie tylko pod warunkiem
      jesli projekty złozone w pierwszej nie skonsumują całej sumy. Oczywiście
      projekty złożone w pierwszej turze będą miały pierwszeństwo. Skazujemy się więc
      na to, że składając wnioski w II turze możemy tych pieniędzy nie otrzymać.

• Gość: INGO Re: Dotacje na modernizacje transportu w aglomera IP: 213.17.170.* 19.07.04, 08:13
      Dlaczego nasza GŁ nic nie pisze w tej sprawie. Gazeta Stołeczna gardłowała w
      tej sprawie i krzyczała, że jest niebezpieczeństwo, że W-wa bnie skorzysta bo
      spóźnia się. Tymczasem Gazeta Łódzka zajmowała się tak waznymi tematami jak
      Łódzki przestępca złapany w Krakowie i tym podobne. Gazeto Ambitna gratuluję
      doboru tematów.
      • Gość: STUDI Re: Dotacje na modernizacje transportu w aglomera IP: *.prokom.pl 19.07.04, 09:54
        Dlaczego - bo nie wolno atakowac prawicy rzadzacej w Lodzi. Nawet jesli skutkiem jej rzadow jest dalsze zapuszczenie rozpadajacej sie infrastruktury.
        Kazda krytyka oznaczalaby plus dla zneinawidzonych przez GW ludzi tow. Millera czyz nie?
      • Gość: STUDI Re: Dotacje na modernizacje transportu w aglomera IP: *.prokom.pl 19.07.04, 09:56
        Po drugie wieksza liczbe czytlenikow gwarantuje blahy tekst o bandytach niz inny wazny dla mieszkancow temat.

Trzeba gonic Fakt no nie?
        Tam tez pisza o bzdurach.
      • Gość: J.S. Re: Dotacje na modernizacje transportu w aglomera IP: *.pai.net.pl 19.07.04, 10:38
        Warszawska gazeta bedzie sie martwic o Lodz? Lepiej niech wniosek zlozy
        Warszawa, a Lodz moze pozniej, albo w ogole, bo jeszcze wyjdzie, ze Lodz bedzie
        miala wniosek, nie daj Boze, lepszy i to stolycy zaszkodzi. :>
      • geograf Re: Dotacje na modernizacje transportu w aglomera 19.07.04, 10:42
        buahahaha!
        :(
        to by było na tyle w kwestii modernizacji taboru,torowisk i Tramwaju Regionalnego (Mr x-nie będzie tunelu!)

:/
        • Gość: Ingo Re: Dotacje na modernizacje transportu w aglomera IP: 213.17.170.* 19.07.04, 10:54
          Jak już pisałem wyżej nie wszystko jest stracone bo będzie druga tura wniosków.
          Tylko, że te złozone w pierwszej turze mają pierwszeństwo i wszyscy którzy
          złozyli na pewno dostaną pieniądze. A w drugiej bedzie zależało kto i za ile
          złoży jeszcze wnioski bo jak będą na kwotę wyższą to trzeba będzie wybrac
          lepszy.
          • geograf Re: Dotacje na modernizacje transportu w aglomera 19.07.04, 10:57
            pozostaje mieć nadzieję,że łódzcy urzędnicy przygotują i złożą wniosek o modernizacje torowisk,a nie o budowę tunelu...
            • Gość: Ingo Re: Dotacje na modernizacje transportu w aglomera IP: 213.17.170.* 19.07.04, 12:12
              Podobno w RMF podali, że Łódź jednak złożyła wniosek na 20 mln zł. Ale czy to
              prawda to trudno stwierdzić. Jeśli tak to brawo Kropek.
              • Gość: Ingo Re: Dotacje na modernizacje transportu w aglomera IP: 213.17.170.* 19.07.04, 12:27
                A oto link do RMF.FM
                www.rmf.fm/wiadomosci/index.html?id=71263
                ale dopóki nie potwierdzi tego jakieś bardziej wiarygodne źródło to nie wirzę.
                Jeśli tak to trzeba szykować jeszcze kolejne wnioski do drugiej tury.
    • Gość: Ingo Re: Dotacje na modernizacje transportu w aglomera IP: 213.17.170.* 20.07.04, 08:23
      WCZORAJ SŁYSZAŁEM, ŻE ŁÓDŹ ZŁOŻYŁA WNIOSEK NA REKORDOWĄ SUMĘ 37 000 MLN. EURO.
      • Gość: STUDI Re: Dotacje na modernizacje transportu w aglomera IP: *.prokom.pl 20.07.04, 10:32
        No to jestem miel zaskoczony.
        Obawam sie czy projety nie sa tlyko przykrywka na wyrwanie kasy na inne remonty....

Ale jedno cieszy warszawka olala skladanie wnioskow. Wiec mamy szanse szarpnac troche srodkow.
    • Gość: Ingo Re: Dotacje na modernizacje transportu w aglomera IP: 213.17.170.* 20.07.04, 10:39
      To juz jest źródło informacji pewne tj. Ministerstwo Gospodarki tzn. kto, skąd,
      na co złożył

www.zporr.mgpips.gov.pl/wiadomosci_szczegoly.php?nrwiad=4434
      Zostało do wzięcia jeszcze parę ładnych milionów ok 59 mln Euro. Warto pokusić
      się i złożyć wnioski na następne zadanie w drugiej turze.
      • Gość: marcin_pabianice Re: Dotacje na modernizacje transportu w aglomera IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 20.07.04, 10:49
        O! Łódzki tramwaj regionalny! :-O
      • Gość: Aleksej Re: Dotacje na modernizacje transportu w aglomera IP: *.lodz.dialog.net.pl 20.07.04, 12:20
        No bardzo ciekawe dane, szkoda ze bardzo suche i malo sie mozna z nich
        dowiedziec. Mnie zastanawia to ze projekt opiewa na sume ponad 442 mln. zl, z
        UE dofinansowanie w wysokosci 181 mln. zl. Ciekawy jestem czy ten projekt
        uwzglednia sama linie Zgierz, Pabianice, czy moze rowniez tabor, jakie sa plany
        techniczne (oczywiscie tutaj lodzkie media sie nie popisaly bo o tym projekcie
        nadal nic nie wiadomo). Jaki okres realizacji. Zaraz poszukam w odpowiednich
        miejscach info, a w ostatecznosci bede musial isc do UML i poprosic o wglad do
        projektu.

Pozdrawiam,
        Aleksej
      • Gość: J.S. uczucia mieszane IP: *.pai.net.pl 20.07.04, 13:20
        Ciesze sie, ze wniosek zlozony... Ale szkoda, ze na LTR i to pewnie w tunelu
        • Gość: STUDI Re: uczucia mieszane IP: *.prokom.pl 20.07.04, 13:22
          Czyli skonczy sie tlyko na samym tunelu i likwdacji torowiska na al. Kosciuszki i Zachodniej.
          • Gość: Aleksej Re: uczucia mieszane IP: *.lodz.dialog.net.pl 20.07.04, 13:36
            Moze poczekajmy az projekt ujzy swiatlo dzienne. Narazie nic nie wiadomo oprocz
            sum podanych w oficjalnym komunikacie. Moze i bedzie tunel, ale niekoniecznie
            musi to byc polaczone z likwidacja torowiska na Kosciuszki i Zachodniej. Sumy
            sa dosyc pokazne, i mozna sie spodziewac tunelu, ale rownie dobrze moze byc na
            odcinku od Pl. Niepodleglosci do Pl. Wolnosci (a raczej do Parku Sledzia). Nic
            nie wiadomo i chyba jak wroce z Krakowa to przejde sie do UML aby sie zapoznac
            z projektem, na stronach internetowych nie ma nic.

Pozdrawiam,
            Aleksej
            • Gość: barnaba Re: uczucia mieszane IP: *.lodz.msk.pl / *.lodz.msk.pl 20.07.04, 15:42
              > Sumy
              > sa dosyc pokazne, i mozna sie spodziewac tunelu, ale rownie dobrze moze byc
              na
              > odcinku od Pl. Niepodleglosci do Pl. Wolnosci (a raczej do Parku Sledzia).

Ciekawe...
              Nawet bez tunelu koszt LTR może być pokaźny. Przecież projekt obejmuje wymianę
              80% torów na obecnej trasie "11"- bez Pabianickiej i fragmentu Zgierskiej, nowy
              tabor, przebudowę odcinka ksawerowskiego, pabianickiego i zgierskiego na
              dwutorowy.

pozdrawiam
              • Gość: J.S. Re: uczucia mieszane IP: *.pai.net.pl 20.07.04, 16:09
                > Nawet bez tunelu koszt LTR może być pokaźny. Przecież projekt obejmuje
                wymianę 80% torów na obecnej trasie "11"- bez Pabianickiej i fragmentu
                Zgierskiej, nowy tabor, przebudowę odcinka ksawerowskiego, pabianickiego i
                zgierskiego na dwutorowy.

Hmmm, no ciekawe, a gdzie to stoi napisane? ;]
              • Gość: STUDI Re: uczucia mieszane IP: *.prokom.pl 20.07.04, 16:38
                Ty cos wiesz....
                Jaki tabor?
                Przebudowa torow w Pabianicach - czy edzie torowisko wydzielone czy tez tramwaj nie wjedzie do centrum miasta (jedna z koncepcji)?
                A moze polaczenia z nowymi osiedlamia w Zgierzu i Pabianicach?

• Gość: barnaba Re: uczucia mieszane IP: *.lodz.msk.pl / *.lodz.msk.pl 20.07.04, 17:32
                  Niestety, niewiele więcej niż napisałem, a i to nie są wiadomości na 100%
                  pewne. Pochodzą od "wróbelka ćwierkającego na dachu" :)

Tabor- nie mam pojęcia jaki. Podobno ma być nowy- czyli chyba nie modernizacja
                  805N
                  Rozbudowa linii- prawie na pewno nie- tylko przebudowa istniejącej. Choć Zgierz
                  przymierzał się swego czasu do nitki na os. 650-lecia...

Ale wieści te usłyszałem wiosną, zatem szczegóły oczywiście mogły się zmienić.

Aha, i nie wiem, na czym stanęło ostatecznie z tunelem. Wtedy ktoś
                  przygotowywał "studium wykonalności"- mówiąc po ludzku przeglądał plany i mapy
                  miasta patrząc czy wciśnięcie tunelu jest wykonalne i koszt jego mieści się w
                  rozsądnych granicach.

pozdrawiam
                • Gość: J.S. Tabor IP: *.pai.net.pl 20.07.04, 19:30
                  No jak to jaki tabor... Cityrunnery! Przeciez huczal ongis p. Dziwisz, ze to
                  wagon typu PODMIEJSKIEGO :>
                  • Gość: STUDI Re: Tabor IP: *.prokom.pl 21.07.04, 10:34
                    Nawet ich liczba pasuje do LTR....
                    Policzmy - czas przejazdu obecnie to 90 minut. Skrocmy go do 75 minut (jesli bedzie tunel i mniej przystankow).
                    Majac 15 minut na postoju na petlach daje to 90 minut. Podzielmy to przez 15 minutowa czestotliwosc - wychodzi 6. Mnozymy przez dwa i mamy 12 brygad.
                    Ladnie pasuje.

Co do charakteru podmiejskiego - ma sposo miejsc siedzacych. Ale i za duzo drzwi. Ale ta trasa na sporej czesci ma wybitnie miejski charakter. Nawet w samych Pabianicach.

• michal.ch Re: uczucia mieszane 20.07.04, 16:23
              Gość portalu: Aleksej napisał(a):

> Moze poczekajmy az projekt ujzy swiatlo dzienne. Narazie nic nie wiadomo
              oprocz
              >
              > sum podanych w oficjalnym komunikacie.

No i to jest właśnie drażniące, że wszystko trzymają w tajemnicy, a do
              wiadomości publicznej dają tylko górnolotne hasła. Na razie jedynym konkretem
              jest suma pieniędzy.

> Moze i bedzie tunel, ale niekoniecznie
              > musi to byc polaczone z likwidacja torowiska na Kosciuszki i Zachodniej. Sumy
              > sa dosyc pokazne, i mozna sie spodziewac tunelu, ale rownie dobrze moze byc
              na
              > odcinku od Pl. Niepodleglosci do Pl. Wolnosci (a raczej do Parku Sledzia).

Już to przerabialiśmy. Jeśli pod "pietryną" to ciekawa sytuacja wyjdzie z
              rozkopywaniem deptaku (wiadomo, że to musi być robione metodą odkrywkową).

Jeśli jednak przejdzie pomysł z ryciem pod Kościuszki, to nadal obstawiam przy
              swoim, że nie odbudują górnego torowiska, które i tak na czas kopania trzeba
              zlikwidować.
              • Gość: Aleksej Re: uczucia mieszane IP: *.lodz.dialog.net.pl 20.07.04, 17:11
                > No i to jest właśnie drażniące, że wszystko trzymają w tajemnicy, a do
                > wiadomości publicznej dają tylko górnolotne hasła. Na razie jedynym konkretem
                > jest suma pieniędzy.

Dlatego musze sie przejsc do UML i zobaczyc projekt, a przynajmniej naciskac
                ich o wiecej konkretow.

> Już to przerabialiśmy. Jeśli pod "pietryną" to ciekawa sytuacja wyjdzie z
                > rozkopywaniem deptaku (wiadomo, że to musi być robione metodą odkrywkową).

Wiadomo? A to niby dlaczego? Tylko nie pisz o gruncie pod Lodzia, bo juz w nie
                takim gruncie drazono tunele. Poki nic nie wiemy raczej trudno cos powiedziec.

Pozdrawiam,
                Aleksej
                • multumesc Zycie Warszawy napisalo 23.07.04, 10:11
                  www.zw.com.pl/apps/a/tekst.jsp?place=zw2_a_ListNews1&news_cat_id=1033&news_id=43871

- Z pieniędzy unijnych chcemy wybudować 28 km torowisk, 50 przystanków,
                  zainstalować system zdalnego sterowania, a także kupić 16 nowoczesnych,
                  szybkich tramwajów - mówi Kajus Augustyniak rzecznik prasowy prezydenta Łodzi.
                  Kraków z kolei planuje rozbudować istniejącą linię i stara się o 24 nowe
                  wagony. A Warszawa będzie mieć nową trasę tramwajową i... stary tabor.

• Gość: STUDI Re: Zycie Warszawy napisalo IP: *.prokom.pl 23.07.04, 10:21
                    Cooo, przeciez tak wiele osob pialo z zachwytu nad takimi fajnymi super nowoczesnymi tramajami w Warszawie.....
                  • Gość: marcin_pabianice Re: Zycie Warszawy napisalo IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 23.07.04, 10:22
                    Nic nie wspominają o tunelu :) Hip, hip hurra :)

Życie Warszawy napisało:

> Niewykluczone, że ich mieszkańcy może nawet już w przyszłym roku podróżować
                    > będą nowoczesnymi wagonami.

Ten termin jest raczej nierealny. Kupno tramwajów i ich montaż będzie trwał
                    dłużej, nie wspominając o wymianie torowiska na całej trasie.
                    • Gość: STUDI Kropiwnicki dal slowo IP: *.prokom.pl 23.07.04, 10:27
                      ... ze pod koniec jego kadencji bedzie gotowy tunel i LTR.
                      Hmmm wiec np. sprowadza kilkanascie starych rzechow i bedzie nowy tabor.

Gdzies tam sie wymieni zwrotnice, postawi "nowe" stare slupy trakcyjne jak w Pabianicach a cala kasa gdzies "wsiaknie".... (np. na kampanie wyborcza Kropwiwnickiego....).

Zeby pan prezydencik mog sie wywiazac z obietnicy juz teraz musialyby trwac w stopniu zaawansowanym prace inwestycyjne, a pierwsze wagony taboru juz stalyby w zajezdzniach.

Ale napisali przystanki - taaak postawia nowe wiaty, bedziemy miec najdrozsze w Polsce wiaty przystankowe.

• Gość: marcin_pabianice Re: Kropiwnicki dal slowo IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 23.07.04, 10:37
                        Gość portalu: STUDI napisał(a):

> ... ze pod koniec jego kadencji bedzie gotowy tunel i LTR.

A ja mam nadzieję, że tego bzdurnego tunelu nie będzie ;).

> Hmmm wiec np. sprowadza kilkanascie starych rzechow i bedzie nowy tabor.

Wcale by mnie to nie zdziwiło. Choć rzęchów to może za dużo powiedziane...

> Gdzies tam sie wymieni zwrotnice, postawi "nowe" stare slupy trakcyjne jak w
                        > Pabianicach a cala kasa gdzies "wsiaknie".... (np. na kampanie wyborcza
                        > Kropwiwnickiego....).

Pożyjemy, zobaczymy... Wyraźnie mowa o wymianie 28 km torowisk i zakupie nowego
                        taboru... Ale to jest chyba zbyt piękne, żeby było prawdziwe. Choć nie mówię,
                        że tak się nie stanie. Kropek będzie musiał się z tego rozliczyć. A w projekcie
                        na ŁTR nie ma jego kampanii, chociaż kto wie ;)

> Zeby pan prezydencik mog sie wywiazac z obietnicy juz teraz musialyby trwac w
                        > stopniu zaawansowanym prace inwestycyjne, a pierwsze wagony taboru juz
                        > stalyby w zajezdniach.

I z tym się zdecydowanie zgadzam. Termin 2006 wydaje się mało realny, a co
                        dopiero termin 2005 podany przez ŻW!

> Ale napisali przystanki - taaak postawia nowe wiaty, bedziemy miec najdrozsze
                        > w Polsce wiaty przystankowe.

Zobaczymy, czy UE przyzna nam w ogole ta kase!
                      • Gość: J.S. blablabla IP: *.pai.net.pl 23.07.04, 10:41
                        > Gdzies tam sie wymieni zwrotnice, postawi "nowe" stare slupy trakcyjne jak w
                        Pa
                        > bianicach a cala kasa gdzies "wsiaknie".... (np. na kampanie wyborcza
                        Kropwiwni
                        > ckiego....).

Chyba nie wiesz STUDI, ze z wykorzystania funduszy unijnych bedziemy rozliczani
                        i jesli pieniadze nie pojda na to, na co zostaly wyciagniete, to beda problemy.
                        No ale ty wiesz swoje przeciez.
                        • Gość: marcin_pabianice Re: blablabla IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 23.07.04, 10:46
                          STUDI lubi sobie tak pobiadolić... :)

"Budowa IKEI - likwidacja linii pabianickiej"
                          "Inter-bus dał w łapę MPK, żeby dali takie ceny migawek"
                          "UMP specjalnie nie remontuje linii pabianickiej, żeby szybciej ją zlikwidować"
                          "Inter-bus dał w łapę UMP, żeby zlikwidowali MZK"
                          "Luka na Zamkowej może sprawić, że już wkrótce zaczną demontować torowisko w
                          Pabianicach"

itd. itp. :)
                          • Gość: barnaba Re: blablabla IP: *.lodz.msk.pl / *.lodz.msk.pl 23.07.04, 10:52
                            Biorąc pod uwagę złożenie wniosku o dofinansowanie projektu LTR, brak większych
                            remontów na linii pabianickiej jest całkiem logiczny :)

pozdrawiam
                            • Gość: STUDI Re: blablabla IP: *.prokom.pl 23.07.04, 11:25
                              Po pierwsze tych pieniedzy jeszcze nie mamy - wiec preciaganie obecnego stanu to tylko gwozdz do trumny jak np. pieniazkow nie otrzymamy.
                              Po drugie gminy Pabianice i Zgierz musza sie zgodzic na takie inwestycje (w pierwszym przypadku jest to watpliwe).

A niedlugo wladze sie zmienia. Powiedza nie i po calym wielkim projekcie LTR.

• Gość: barnaba Re: blablabla IP: *.lodz.msk.pl / *.lodz.msk.pl 23.07.04, 16:47
                                > Po pierwsze tych pieniedzy jeszcze nie mamy - wiec preciaganie obecnego stanu
                                > to tylko gwozdz do trumny jak np. pieniazkow nie otrzymamy.

A większe remonty w chwili, gdy projekt ma zostać sfinansowany z funduszy UE
                                byłoby topieniem pieniędzy w błocie.

> Po drugie gminy Pabianice i Zgierz musza sie zgodzic na takie inwestycje (w
                                > pierwszym przypadku jest to watpliwe).
                                >
                                > A niedlugo wladze sie zmienia. Powiedza nie i po calym wielkim projekcie LTR.

Ależ się zgodzą.
                                Przecież to pieniądze. Zaprzyjaźnione firmy na LTR skorzystają.
                                Nie bój się. Nasi politycy potrafią myśleć. Interes wyczują zawsze.

pozdrawiam
                        • Gość: STUDI Re: blablabla IP: *.prokom.pl 23.07.04, 11:15
                          Kogo sie rozliczy?
                          Byla wladze?
                          Nie znasz metod ukrycia rzeczywistych przeplywowo gotowki?

Podam jeden znakomity przyklad. Czasy stalinowksie. Wtedy jakikolwiek przekret zagrozony byl kulka w leb. I co? I wybudowano na papierzy tylko jeden nowy blok mieszkalny. Ba wszystko sie zgadzalo, nie dalo rady dosj jak to mozliwe.
                          Polak potrafi.

• Gość: J.S. Re: blablabla IP: *.pai.net.pl 23.07.04, 13:46
                            > Czasy stalinowksie.

Ale teraz nie sa czasy stalinowskie.

"Have a nice life."
                  • Gość: barnaba Re: Zycie Warszawy napisalo IP: *.lodz.msk.pl / *.lodz.msk.pl 23.07.04, 10:50
                    > - Z pieniędzy unijnych chcemy wybudować 28 km torowisk, 50 przystanków,
                    > zainstalować system zdalnego sterowania, a także kupić 16 nowoczesnych,
                    > szybkich tramwajów - mówi Kajus Augustyniak rzecznik prasowy prezydenta
                    > Łodzi.

Widzę, że moje znajome "wróbelki" były dobrze poinformowane :)
                    Krótko mówiąc- nowy tabor, wymiana torowiska i zamiast tunelu przyjazna dla
                    tramwaju sygnalizacja świetlna. Brawo!

Czekam na wniosek nr 2- czyli modernizację 805N i remonty torowisk poza trasą
                    LTR.
                    A potem może przyjdzie czas na linię ozorkowską i rozbudowę istniejącej sieci...

pozdrawiam
                    • Gość: Ja Re: Zycie Warszawy napisalo IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 23.07.04, 18:39
                      > Czekam na wniosek nr 2- czyli modernizację 805N i remonty torowisk poza trasą
                      > LTR.
                      > A potem może przyjdzie czas na linię ozorkowską i rozbudowę istniejącej
                      sieci..
                      Dyskretnie chciałbym wspomnieć, iż po drodze można by tak linię Retkinia -
                      Widzew. Bo kilka lat i z Citków zostanie kupka śrubek:-(

Projekt - dobrze, że zgłoszony, super, jesli rzeczywiście coś takiego powstanie.
                      Oczywiście realizacja może wyglądac różnie, ale bądźmy optymistami.

Może troszkę szkoda, że o tym, co się będzie działo musimy dowiadywać się z
                      Życia Warszawy, ale ja sie nie czepiam, bo i po co, skoru tu nawet redakcja nie
                      zagląda.
                      • Gość: J.S. Re: Zycie Warszawy napisalo IP: *.pai.net.pl 23.07.04, 18:56
                        > Dyskretnie chciałbym wspomnieć, iż po drodze można by tak linię Retkinia -
                        > Widzew. Bo kilka lat i z Citków zostanie kupka śrubek:-(

Alez oczywiscie. No i nie zapominajmy o odcinku Augustow-Zakladowa :}
                        • Gość: Ja Re: Zycie Warszawy napisalo IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 23.07.04, 19:22
                          Pal licho tę wiochę (tj Olechów), ale jesli chodzi o obecny stan torów na
                          trasie WZ, to chyba pozostawia on nieco do życzenia. I do "szybkiego tramwaju"
                          też mu ździebko brakuje chyba...
                      • Gość: Aleksej Re: Zycie Warszawy napisalo IP: *.lodz.dialog.net.pl 25.07.04, 13:04
                        Spoko jak zrobia LTR to wyremontuje sie i Citki i trase W-Z, wkoncu to juz nie
                        bedzie taka konkurencja. LTR to jest cos.

No to teraz czekac na decyzje UE, dalsze wnioski i pierwsze roboty. Ciekawy
                        jaki tabor, moze dogadaja sie z Bombardierem i w zamian za nowy kontrakt,
                        Bombardier wyremontuje jezdzace Citki (szczegolnie powypadkowe), wymontuja
                        troszke siedzen, oraz zamontuja klime. Ale to juz moje mazenia.

Pozdrawiam,
                        Aleksej
                        • Gość: Ingo Re: Zycie Warszawy napisalo IP: 213.17.170.* 26.07.04, 13:20
                          Hola, hola na razie to trwa weryfikacja złozonych wniosków i dopiero wtedy
                          okaże się czy nasz wniosek spełnia wymogi. Weryfikacja będzie trwała około 2
                          tygodnie czyli nalezy czytać minimum 4.
    • Gość: łażej Z dużej chmury zero deszczu IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 15.09.04, 09:12
      www.zporr.mgpips.gov.pl/wiadomosci_szczegoly.php?nrwiad=4615
      Ciekawe czy łódzkie urzędasy będą w stanie złożyć jakikolwiek projekt w drugiej
      turze w końcu listopada. Do podziału będzie nadal ponad 100 mln euro.

Blehh
      • ukalo Re: Z dużej chmury zero deszczu 15.09.04, 09:19
        Niestety... ale zdziwiony nie jestem w ogóle.

Na ww. stronie czytamy:

"[...] Pozostałe projekty nie spełniły wymogów formalnych przez co zostały odrzucone. Najczęstszymi przyczynami negatywnej oceny były brak gotowości technicznej do realizacji projektów (w tym m.in. brak dokumentacji technicznej, brak Studium Wykonalności, brak Oceny Oddziaływania na Środowisko)[...]"

Obawiam się że Łódzki "projekt" opierał się na pomyśle "my chcemy szybki tramwaj" i tyle... Nie spodziewłabym się jakiejkolwiek dokumentacji technicznej. Przecież nawet nie wiadomo czy nadal chcą ten tunel :-/

Pozdrawiam,
        Łukasz
        • Gość: J.S. Re: Z dużej chmury zero deszczu IP: *.pai.net.pl / 195.69.80.* 15.09.04, 09:34
          > Obawiam się że Łódzki "projekt" opierał się na pomyśle "my chcemy szybki
          tramwaj" i tyle

Niestety masz racje.
      • Gość: Ingo Re: Z dużej chmury zero deszczu IP: 213.17.170.* 15.09.04, 11:03
        To jest skandal i powinno zrobić się o nim bardzo bardzo głośno. Prezydent
        powinien wytłumaczyć jakie kroki zostaną podjęte i jakie są szanse
        przygotowania dokumentów na rundę jesienną. Pieniądze leżą w zasadzie na ulicy
        a niedojdy z UMŁ potrafią tylko mówić, że brakuje pieniędzy i miasto jest takie
        biedne. Niech w końcu zakasają rękawy i zrobią coś porządnie.
        • Gość: mr x Dlaczego o tym gazeta nie napisala??!!!!! IP: *.p.lodz.pl 15.09.04, 11:45
          Przeciez to jej psia powinnosc jako gazety lokalnej wynajdywac takie buble
          robione przez miejscowych politykow!?
          • ukalo Re: Dlaczego o tym gazeta nie napisala??!!!!! 15.09.04, 12:21
            Gość portalu: mr x napisał:

> Przeciez to jej psia powinnosc jako gazety lokalnej wynajdywac takie buble
            > robione przez miejscowych politykow!?

No co ty? Mniej dla Łodzi to więcej dla Warszawy. Od kiedy GWŁ dba o łodzkie interesy?
          • Gość: STUDI Re: Dlaczego o tym gazeta nie napisala??!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.09.04, 16:40
            Przeciez nie wolno szkodzic tym co sa przeciw komuchom. Taka debilna polityka
            GW i Agory....
        • Gość: luki Re: Z dużej chmury zero deszczu IP: *.toya.net.pl 15.09.04, 12:49
          Rządzą nami niedorajdy - wiadomo to nie od dziś. Przecież, mało że projekt nam
          odrzucili, to nawet wymogów formalnych z naszej strony nie spełniono. W
          normalnym kraju po takich wydarzeniach sypią się dymisje. ;/
      • Gość: Aleksej Re: Z dużej chmury zero deszczu IP: 81.168.186.* 15.09.04, 13:02
        No niestety, nie dosyc ze lodzcy urzednicy znowu dali plame, to jeszcze w
        dodatku pelne samozadowolenia media lodzkie nawet o tym nie wspomna. W sumie to
        malo kto w Lodzi wie ze taki wniosek zostal wogole zlozony, a co dopiero ze go
        odrzucili.

Ale wiadomo nekrologi w GW sa wazniejsze.

Pozdrawiam,
        Aleksej
        • Gość: Ja Re: Z dużej chmury zero deszczu IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 15.09.04, 13:09
          Żenada - tak ze strony polityków jak i prasy.:-(
          • Gość: STUDI To kiedy odkrecamy 11-tke? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.09.04, 16:44
            No bo jak nie bedzie juz w ogole LTR to i ta linia 11 nie ma juz sensu.
            Ciekawe kiedy te tory zarosna trawa?

Wracajac do plolityki ta cala banda oszolomow z ZChN i innych rodzin Polskich
            zrobi wszystko by pokazac e UE nic nie da. W sumie to czego sie spodzewac po
            rzadzacych dla ktorych jedyna wazna sprawa jest przemianowywania wszystkich
            lodzkich ulic na nazwy z koscielnymi ptatronami.

Bye, bye jakkolwiek lodzka komunikacjo miejska. Busiarze juz moga obtrabic
            swoje zwyciestwo.
            • Gość: Aleksej Re: To kiedy odkrecamy 11-tke? IP: *.lodz.dialog.net.pl 15.09.04, 18:26
              Na szczescie nie wszystko stracona, jest jeszcze druga tura i byc moze trzecia,
              ale teraz to nalezy czekac na cud niz na jakiekolwiek racjonalne argumenty.
              Troche podobnie jak z reprezentacjami naszej pilki noznej i siatkowki :(

Pozdrawiam,
              Aleksej
              • Gość: łażej Re: To kiedy odkrecamy 11-tke? IP: *.retsat1.com.pl 15.09.04, 19:18
                Gość portalu: Aleksej napisał(a):

> Na szczescie nie wszystko stracona, jest jeszcze druga tura i byc moze
                trzecia,
                >
                > ale teraz to nalezy czekac na cud niz na jakiekolwiek racjonalne argumenty.
                > Troche podobnie jak z reprezentacjami naszej pilki noznej i siatkowki :(

Ciekawy jestem tylko czy ktoś pójdzie po rozum do głowy i zamiast dalej
                forsować projekt tramwaju regionalnego łączącego trzy gminy (który obiektywnie
                patrząc jest trudny do przygotowania) miasto zaproponuje np. dokończenie
                modernizacji tramwajowej trasy W-Z, co może mniej spektakularne ale bardziej
                realne.

No ale tramwaj regionalny ma być dziełem Kropy i jego ekipy, a W-Z jest
                spuścizną po poprzednim jedynie niesłusznym zarządzie miasta.
                • geograf Re: To kiedy odkrecamy 11-tke? 15.09.04, 21:21
                  z tego co wyczytałem,to pieniądze mogą popłynąć również do GOPu, gdzie planują modernizacją infrastruktury w aglomeracji...
                  może nie warto byłoby się zamykac tylko w ramach linii W-Z, ale i np. zdobyć środki na Kopcińskiego-Śmigłego i Kilińskiego???
                  • Gość: łażej Re: To kiedy odkrecamy 11-tke? IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 15.09.04, 22:54
                    geograf napisał:

> z tego co wyczytałem,to pieniądze mogą popłynąć również do GOPu, gdzie
                    planują
                    > modernizacją infrastruktury w aglomeracji...

Tylko, żę GOP-owski projekt opiewa na sumę 3,3 mln zł. Położenie 100 metrów
                    szyn na granicy dwóch miast też jest modernizacją transportu w aglomeracji.
                    Dofinansowanie na tramwaj regionalny dla kilkudziecięciokilometrowej trasy
                    miało opiewać na sumę około 180 mln zł. Ciężko wykonać wszelkie prace
                    projektowe dla tak długiej trasy, na dodatek w sytuacji kiedy projekt obejmuje
                    trzy miasta o różnym stosunku do tramwajowej komunikacji. Trzeba było policzyć
                    zamiar według sił i wziąć się za to co realne. Spore dofinansowanie można by
                    było uzyskać modernizując jedną trasę w mieście i dołączając do tego zakup
                    taboru. A byłoby o wiele prościej niż kombinować z tramwajem regionalnym.
                    • geograf Re: To kiedy odkrecamy 11-tke? 15.09.04, 23:01
                      Tramwaj Regionalny miał być Pomnikiem (trwalszym od spiżu?) ekipy Kropiwnickiego.
                      Nie wyszło.
                      Zapewne teraz będzie cisza...
                      jak zwykle.
                      niestety:(
                    • Gość: flip Re: To kiedy odkrecamy 11-tke? IP: *.p.lodz.pl 15.09.04, 23:02
                      I wlasnie ta trasa to Piotrkowska - Kosciuszki - Zachodnia - Zgierska. Wszystko
                      jest OK, tylko zdaje sie nie wiemy, o co dokladnie wystepowano. O to zreszta
                      chodzi, zeby nie bylo nic wiadomo - wiadomo, PL.
                    • Gość: STUDI To juz koniec linii podmiejskich? IP: *.prokom.pl 16.09.04, 11:18
                      Wszystko na to wskazuje. nmie podzeszli powaznie do sprawy to i nastepnym razem wykaza sie dziecinada :(.
                      Brak remontow, brak szans na jakakolwiek poprawe.
                      Czeka na inzwazja busow smrodzacych spalinami i korkujacych nasze miasto.

Ale za to bedziemy miec koljna ulice ze swieta patronka. Widac co jest wazne dla miaszkancow.
      • Gość: STUDI Gdzie te zapowiadane inwestycje panie Wasowicz? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.09.04, 16:55
      • Gość: STUDI Dlaczego Kropwnicki jeszcze jest prezydentem? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.09.04, 16:56
      • Gość: flip czytac had'ko IP: *.p.lodz.pl 15.09.04, 17:34
        Lodz - to przeciez miasto niezgul. Zawsze tak bylo wlasciwie. Potrafia tylko
        nahapac sie na wyzysku innych.
        • berger.m Re: czytac had'ko 15.09.04, 18:28
          Bardzo proszę o poparcie mojego apelu do GW i dziękuję tym, którzy już poparli.
          Pozdrawiam,
          berger.m
      • geograf Re: Z dużej chmury zero deszczu 15.09.04, 18:07
        Stało się tak, jak niektórzy się spodziewali.
        Czyli źle, bardzo źle.
        Po raz kolejny dowiedzieliśmy się o niekompetencji łódzkich urzędników, po raz kolejny wielkie pieniądzy przejdą Łodzi koło nosa (podobnie jak na remonty szkół z Ministerstwa Edukacji) i najpewniej nikt z wyższego stołka nie zostanie za to ukarany. Za to na pewno zostanie zwolniony jakiś szeregowy urzędnik z Delegatury, w myśl zasady "piekarz zawinił, cygana powiesili"..

Ot, takie łódzkie bagienko.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka