Dodaj do ulubionych

Ile torowisk w Łodzi się remontuje

19.03.02, 19:34
Oto cytat kuby z drugiej części watku: Nietypowe i Szokujace.

"Fakt, że nowe szyny znacznie przyspieszają jazdę - widać też w Krakowie. Czuję
się przekonany, myślałem, że te miejskie końcówki podmiejskich to gdzieś w
centrum są. Sorry, że Cię zdenerwowałem, dla "turystów" (także internetowych)
trzeba wykazać dużo cierpliwości...
A tak w ogóle, to dużo teraz w Łodzi remontuje się torowisk (ogólnie, bez
rozróżniania na miejskie i podmiejskie, bo mi to i tak większej różnicy nie
robi, gdzie te tory są)?
Proponuję odpowiedź napisać w nowym wątku, bo tu się burdel już zrobił :)))"

Po pierwsze- na poczatku zdenerwowałem się, ale od razu uspokoiłem i wytłumaczyłem w spokoju :))
Po drugie- prosze o odpowiedź i opinie ekspertów i innych użytkowników nt. napisanego powyżej:))
Obserwuj wątek
    • geograf Re: Ile torowisk w Łodzi się remontuje 19.03.02, 19:36
      Ostatnio to przede wszystki remotnuje sioę tory na potrzeby Cityrunnera na trasie W-Z :)
      W przysżłym czasie ma się remontowac spore kawałki torów (ciag komunikacyjny Nowomiejska-Zgierska (od Placu Kościelnego do Zachodniej-w tym roku)), ostatnio Narutowicza, Włókniarzy (ciagle wymieniane, na potrzeby szybkiego tramwaju II) i ogólnie, moim zdaniem sporo sie tego remontuje:))

Przekazuję pałeczkę dalej
      • kuba203 Re: Ile torowisk w Łodzi się remontuje 20.03.02, 11:03
        Czyli ogólnie całkiem nieźle. Mam więc jeszcze jedno pytanie: Kto jest
        właścicielem łódzkich i podłódzkich torowisk? Gminy, na których terenie leżą,
        przedsiębiorstwa tramwajowe, czy jakaś specjalna spółka?
        U nas był taki boom dwa lata temu - właśnie wtedy dostosowywano tory na
        potrzeby niskopodłogowców, a ostatnio to tak 2 - 3 odcinki rocznie.
        • geograf Re: Ile torowisk w Łodzi się remontuje 20.03.02, 19:09
          I to jest pytanie do ekspertów.
          Z mojego wnioskowania, tory w m. Łodzi należa do MPK, bo w czasie ich remotnów widuję Wydział torowisk MPK (czy jakaś inna podobna nazwa)- czyli jeżeli MPK remontuje, to znaczy, że jest ich właścicielem. Z tego wynika, że torowiska podmiejskie należa również do spółek, które "jeżdża" na tych torach. Faktem jest, że częśc udziałów w firmach tramwajów obsługujacych tramwaje podmiejskie (MKT i TP) po częście maja gminy, do których te tramwaje jeżdza... więc mniej więcej na jedno wychodzi- tak na mój rozum

A jak jest w Krakowie???
          • kuba203 Re: Ile torowisk w Łodzi się remontuje 20.03.02, 19:14
            No tak - zapewne w MPK Łódź ma też udziały gmina Łódź.
            Skoro jest Wydział torowisk MPK, to pewnie jest ono ich właścicielem, bo
            inaczej po co byłby im taki wydział?
            W Krakowie właścicielem torów i całej infrastruktury jest ZDiK. MPK zajmuje się
            tylko przewozami i utrzymaniem taboru.
          • Gość: mch Re: Ile torowisk w Łodzi się remontuje IP: *.pai.net.pl 20.03.02, 19:14
            Tory na ulicach chyba należą do gminy, a firmy komunikacyjne są tylko ich
            użytkownikami (przy okazji też należą do gminy). Ale w kwestiach prawnych nie
            jestem dobry, więc nie gwarantuję 100% zgodności z prawdą tego postu.
            • kuba203 Re: Ile torowisk w Łodzi się remontuje 20.03.02, 19:24
              Gość portalu: mch napisał(a):

> Tory na ulicach chyba należą do gminy, a firmy komunikacyjne są tylko ich
              > użytkownikami (przy okazji też należą do gminy). Ale w kwestiach prawnych nie
              > jestem dobry, więc nie gwarantuję 100% zgodności z prawdą tego postu.

Aha, czyli jak zwykle pełna zgodność :))) W sumie i tak wszystko kończy się na
              gminie, a ja tak tylko z ciekawości pytałem, bo Łódź jest jedynym miastem w
              Polsce, gdzie jedna sieć jest eksploatowana przez 3 firmy tramwajowe.
              • geograf Re: Ile torowisk w Łodzi się remontuje 20.03.02, 19:36
                MPK nalezy w 100% do miasta, czyli tory właściwie teznależa do gminy:))

a swoja droga, to kuba203 masz racje:)) i żyje im się zgodnie (no dobrze, przynajmniej bez wielkich utarczek:)). W końcuw którym innym mieście sa tak rozbudowane sieci tramwajowe (w tym podmiejskie)
                • Gość: flip Re: Ile torowisk w Łodzi się remontuje IP: *.p.lodz.pl 20.03.02, 21:04
                  Zgodnie!? A czyim kosztem? A tych upodlonych, co musza kasowac bilety na
                  rogatkach. Chromolic taka zgode!!!
                  • geograf Re: Ile torowisk w Łodzi się remontuje 20.03.02, 21:08
                    NO RZECZYWIŚCIE!!! bo to takie upodlenie, że trzeba się psychiatrycznie leczyc, tak?
                    Niestety bilety to juz kwestia gmin, a nie spółek im podległych.... niestety w Pabianicach jest inna spółka komunikacyjna niż w Łodzi itd........
                    • Gość: flip Re: Ile torowisk w Łodzi się remontuje IP: *.p.lodz.pl 20.03.02, 21:12
                      A my tam swoje. Nie znamy drugiego takiego ohydztwa.
                      • geograf Re: Ile torowisk w Łodzi się remontuje 20.03.02, 21:23
                        a ja się po prostu
                        PRZYZYWCZAIŁEM!!!
                        • Gość: flip Re: Ile torowisk w Łodzi się remontuje IP: *.p.lodz.pl 20.03.02, 22:01
                          W Sowietach tez sie wszyscy przyzwyczaili, a pozniej to juz zupelnie nie
                          wiedzili, ze mozna inaczej.
                          • geograf Re: Ile torowisk w Łodzi się remontuje 20.03.02, 22:08
                            ale ja dobrze wiem,. że gdzie indziej jest lepiej.... ale co ja mam na to poradzic, skoro nawet tak bliskie sobie gminy nie moga się dogadac?

Co ja na to poradzę, że nawet te gminy nie uznaja takiej linii za coś odrębnego... przecież nic by się nie stało... a podwójny bilety moga przeciez obowiazywac (np. uniwersalne- na całej trasie, oraz tej spółki na terenie której tramwaj obecnie się znajduje- czyli można jak do tej pory kasowac na granicy stref, badź jechac cały czas na jednym...)

co ty na to??
                            • Gość: flip Re: Ile torowisk w Łodzi się remontuje IP: *.p.lodz.pl 20.03.02, 22:11
                              A ja na to: zwiazek transportowy. To jest cywilizowany sposob zalatwiania tych
                              spraw w aglomeracjach. Oparty na targach, ale tez i uczciwosci i zaufaniu.
                              • geograf Re: Ile torowisk w Łodzi się remontuje 20.03.02, 22:16
                                przepraszam, ale pan chyba pomylił aglomerację.... tutaj mamy jeszcze nie ten poziom ewolucyjny...:((( niestety....
                                a może tylko jeszcze???
                                • Gość: flip Re: Ile torowisk w Łodzi się remontuje IP: *.p.lodz.pl 20.03.02, 22:22
                                  Chyba sie mylisz. Tzn. podejrzewam, ze ten problem bedzie do rozwiazania w
                                  stosunkowo bliskim czasie. Bedzie to w pierwszym rzedzie zwiazane z pojawieniem
                                  sie dwusystemowego tramwaju, co wymusi objecie kolei zintegrowana taryfa.
                                  • geograf Re: Ile torowisk w Łodzi się remontuje 20.03.02, 22:25
                                    chwila chwila. To my w Łodzi bedziemy mieli dwusystemowy tramwaj?? czy to chodzi o Tramwaj Regionalny?? (nie, na pewno nie, przecież flip nie wierzy w jego powstanie...) CZY TY COŚ WIESZ??

a tak poza tym to czy mógłbyś mi przybliżyc ideę (przepraszam zapomniałem nazwy, a w przegladarce nie moge przerzucic) tego zwiazku taryfowego, czy czegoś tam (3 posty wyżej, ładnie przoszę:))
                                    • Gość: flip Re: Ile torowisk w Łodzi się remontuje IP: *.p.lodz.pl 20.03.02, 22:32
                                      Szczegolow oczywiscie nie znam, ale zgrubsza to jest cialo, ktore skupia
                                      przewoznikow, gminy, powiaty (a nawet prowincje). W jego ramach ustala sie
                                      podzial dotacji, polityke taryfowa i polityke przestrzenna obslugi obszaru. Tam
                                      ustala sie tez zasady integracji systemu komunikacyjnego, tzn. wspolpracy
                                      poszczegolnych srodkow transportu.

Tak: chodzi o nowoczesna wersje tramwaju regionalnego - lekkiego pociagu
                                      wchodzacego na ulice Lodzi i - byc moze - innych miast okolicznych. Tylko
                                      wykorzystujac linie kolejowe mozna szybko polaczyc miasta regionu z Lodzia.
                                      Przeciez juz o tym pisalem kiedys.
                                      • geograf Re: Ile torowisk w Łodzi się remontuje 20.03.02, 22:42
                                        no tak, może i pisałeś (szczerze mówiac nie pamiętam:), ale którędy miałby ten tramwaj jeździc? bo: w Zgierzu trzebaby chyba wybudowac łacznik-tory tramwajowe-tory kolejowe. A dalej Koleja do Ozorkowa tak?
                                        Czy ty w ogóle uważasz stworzenia czegoś takiego jak dwusystemowy, Regionalny tramwaj za realne??? bo szczerze mówiac, to przecież miasto jest teraz skupione na problemi Szybkiego Tramwaju I, później ST II...i chyba dopiero weźmie się za linię N-S....nie sadzisz? Ja uważam to za mało prawdopodobne...(no chyba, że wujek UE przysle pieniażki:)
                                        • Gość: flip Re: Ile torowisk w Łodzi się remontuje IP: *.p.lodz.pl 20.03.02, 22:51
                                          A dlaczego ma nie byc realne? Bardziej to jest realne niz tunel srednicowy dla
                                          kolei albo tunel tramwaju czy metra na N-S. A co to lacznik? - no to sie
                                          zbuduje. Latwiej zbudowac ten lacznik niz nowa trase, zwlaszcza ze kolej sie
                                          pod Lodzia nudzi.

Nawet najlepsze torowisko na N-S nie zalatwi problemu - bo odleglosci sa za
                                          duze i za duzo przystankow. To nie bedzie dobry tramwaj regionalny, bo za
                                          wolny. To bedzie tramwaj lokalny, nawet jesli bedzie mial dlugie linie.

A moze i Ciotka Europa cos da.
                                          • geograf Re: Ile torowisk w Łodzi się remontuje 20.03.02, 22:53
                                            czy ja rozmawiam z flipem??? tym prawdziwym?? tym z mocnymi ogonami?? czy to może jakiś student z nudów podpisuje się, tak po prostu????
                                            gdzie to czarnowidzctwo??? za dużo jak dla mnie.........
                                            • Gość: flip Re: Ile torowisk w Łodzi się remontuje IP: *.p.lodz.pl 20.03.02, 22:59
                                              flipy nie czarnowidza jak nie maja powodu. Na fajerwerki (metro) szmalu moze
                                              nie byc, ale na rozwoj tego co juz jest - raczej moze byc, tylko ktos sie musi
                                              za to powaznie zabrac.
                                              flipy lubia ten pomysl bo on jest naprawde tworczy i wielosmakowy. Tzn. przy
                                              okazji rozwiaze pare innych problemow.
                      • Gość: MarcinK Re: Ile torowisk w Łodzi się remontuje IP: *.gwarant.lodz.tpnet.pl 21.03.02, 09:05
                        Witam

Tu zgadzam sie z Flipem. Np ja ostatnio mysle, o wycieczce tramwajem do Lutomierska. Tylko
                        nie bardzo wiem jakie i gdzie bilety kupic. Chcialbym pojechac ze Stokow i potem wrocic.
                        Czy wystarcza tylko bilety lodzkie? Czy gdzies musze kupic podmiejskie? Jesli tak to gdzie?
                        I czy gdy mijam rogatki Lodzi musze pedzic na zlamanie karku kasowac te podmiejskie?
                        Czy moge skasowac je od razu w Lodzi?

Pozdrawiam pytajaco, MarcinK
                        • geograf Re: Ile torowisk w Łodzi się remontuje 21.03.02, 13:16
                          Propnuję pewna czynnośc: przeczytac "instrukcję obługi" tej linii i jej biletów. Tam jest jasno napisane, że bilety można kupowac u motorniczego, ale tylko poza centrum miasta. Dodatkowo, bilet musisz skasowac na granicy stref (to bodajże nie jest granica miast, z reszta, na przystanku jest zaznaczone, że do "koniec) i nie musisz pędzic na złamanie karku- cy tak samo robisz jak ci się czas na bilecie skończy podczas jazdyw Łodzi??
                          Tam jest również napisane, że te Lutomiersko/Konstantynowskie bilety sa również czasowe- ale powinieneś zdazyc obrócic w dwie strony do granic Łodzi :)))

Ech... tak narzekaja na władze i inne rzeczy, a sami nie czytaja co maja NA SZYBIE umieszczone (nie tylko do ciebie MarcinieK.....)
                          • Gość: MarcinK Re: Ile torowisk w Łodzi się remontuje IP: *.gwarant.lodz.tpnet.pl 21.03.02, 13:22
                            Witam

Pomijam, ze to co napisales swiadczy o ciezkiej chorbie psychicznej tego kto to wymyslil, ale
                            jeszcze tylko jedno pytanko. Gdzie znajde instrukcje obslugi tej linii? I gdzie kupie te cholerne
                            bilety pozalodzkie? Musze najpierw samochodem do Konstantynowa po bilety pojechac???
                            =8-0 chyba zrobie sobie wycieczke wlasnym samochodem. Tu ktos robi antypromocje
                            komunikacji zbiorowej.

Pozdrawiam, MarcinK - w szoku tramwajowo-podmiejskim
                            • kuba203 Re: Ile torowisk w Łodzi się remontuje 21.03.02, 18:55
                              Ekhm.
                              1. Jak Wy chcecie mieć jakiś tramwaj dwusystemowy, skoro macie inną szerokość
                              torów tramwajowych od kolejowych? Tramwaj dwusystemowy polega na tym, że jeździ
                              po torach tych i tych. No ale one muszą być takie same, żeby mógł przejechać.
                              2. Z tymi biletami to jest paranoja!
                              a) czemu w Łodzi nie ma biletów jednorazowych, z którymi jedziesz, dopóki nie
                              wysiądziesz? w Krakowie są i czasowe, i jednorazowe.
                              b) skąd przeciętny niezbyt zorientowany w trasie pasażer ma wiedzieć, gdzie
                              jest granica strefy? czy ma wytrzeszczać oczy przez pół drogi i wypatrywać
                              słupka z tabliczką?
                              • kuba203 Re: Ile torowisk w Łodzi się remontuje 21.03.02, 18:59
                                Aha.
                                3. Dlaczego motorniczy sprzedaje bilety tylko poza centrum? I czy jest w takim
                                razie precyzyjnie określone, gdzie kończy się centrum? Czy jest gdzieś
                                tabliczka z napisem "początek strefy handlu biletami"? A co, jeśli ktoś wsiada
                                w centrum o 4 rano w niedzielę i nie ma biletu? Wtedy kioski są zwykle
                                zamknięte...
                                • Gość: flip Re: Ile torowisk w Łodzi się remontuje IP: *.p.lodz.pl 21.03.02, 19:17
                                  2. i 3. - nie wiem, bo unikam podmiejskich jak ognia. W miejskich jest OK -
                                  taryfa czasowa. Choc ostatnio nieco idiotyczna, bo bilety 10-min (1,40 zl) nie
                                  skladaja sie na polgodzinne (2 zl).

1. - chodzi o stosunkowo krotki przejazd przez miasto na torach trojszynowych.
                                  • kuba203 Re: Ile torowisk w Łodzi się remontuje 21.03.02, 19:24
                                    Gość portalu: flip napisał(a):

> 2. i 3. - nie wiem, bo unikam podmiejskich jak ognia.
                                    Nie dziwię się. :)))
                                    >W miejskich jest OK -
                                    > taryfa czasowa. Choc ostatnio nieco idiotyczna, bo bilety 10-min (1,40 zl) nie
                                    > skladaja sie na polgodzinne (2 zl).

No ale to właśnie nie jest OK. A co, jeśli autobus utknie w korku? Albo tramwaj
                                    się zepsuje? Czas leci, a tramwaj stoi. Poza tym, jak przeciętny niezorientowany
                                    w trasie pasażer ma wiedzieć, ile mu zajmie przejechanie określonej trasy? Czy
                                    jest to gdzieś w rozkładach wyszczególnione? Nie denrwujcie się, Łodzianie, że
                                    tak dociekam, ale po prostu nie mogę tego zrozumieć.
                                    >
                                    > 1. - chodzi o stosunkowo krotki przejazd przez miasto na torach trojszynowych.

Aha, kapuję.
                                    • Gość: flip Re: Ile torowisk w Łodzi się remontuje IP: *.p.lodz.pl 21.03.02, 19:43
                                      Niestety - dlatego MPK byc moze wcale nie zalezy na przyspieszaniu kursow
                                      (ostatnio mnoza niepotrzebna przystanki). Co jest zreszta krotkowzroczne i en
                                      bloc zwieksza koszty, bo pojazdow musi byc wiecej. Na przystankach sa czasy
                                      przejazdu, a ponadto w tramwajach (i nowych autobusach) sa zegary. Z tym sobie
                                      chyba najlepiej poradzili w Poznaniu: do niedawna przynajmniej mozna bylo
                                      legalnie jechac o 3 minuty dluzej, jesli sie nie myle.
                                      Tez uwazam, ze taka struktura cen to paranoja.
                                      • geograf Re: Ile torowisk w Łodzi się remontuje 21.03.02, 23:32
                                        a czy pan-nie-dla-komunikacji Flip nie rozumie, ze przystanki maja tez służyc LUDZIOM???!!! niestety nie chca nam przywrocic autobusów pospiesznych....
                                        i dobrze, że FLip wspomniał o tym, że obok rozkładów jest orientacyjny cza sprzejazdu...w Krakowie nie ma????ech....ja lepiej pójde spac...:((
                                • geograf Re: Ile torowisk w Łodzi się remontuje 21.03.02, 23:26
                                  KURWAAAAAAAA!~!~!!! wy ludzie mnie dizisaj denerwujecie... (przepraszam za bluznienie...)
                                  czy mozecie nie demonizowac tramwjow podmiejskich???

po pierwsze-dlatego sprzedaje sie bilety poza centrum, zeby nie blokowac ruchu- te lnie najczesciej jezdza albo po uczesczanych torowiskach, albo po ulicy, takie dluzsze zatrzymanie zatrzymaloby ruch. A jezeli ktos chce kupic bilety podmiejskie dobrze moze to zrobic poza scislym centrum, terenow wiejsckich w administracyjnej Łodzi jest wbrud....

po drugie-na rozkładach i na przystankacvh sa widoczne znaki, ze to jest granica stry- na rpawde nie trzeba wytrzeszczac oczy...z reszta- zawsze mozna sie zapytac- ludzie odpowiadaja...

prosze o nastepny zestaw pytan, badź kontunuacje tych wyżej....
                                  • kuba203 Re: Ile torowisk w Łodzi się remontuje 22.03.02, 17:09
                                    geograf napisał(a):

> KURWAAAAAAAA!~!~!!! wy ludzie mnie dizisaj denerwujecie... (przepraszam za bluz
                                    > nienie...)
                                    > czy mozecie nie demonizowac tramwjow podmiejskich???
                                    >
                                    > po pierwsze-dlatego sprzedaje sie bilety poza centrum, zeby nie blokowac ruchu-
                                    > te lnie najczesciej jezdza albo po uczesczanych torowiskach, albo po ulicy, ta
                                    > kie dluzsze zatrzymanie zatrzymaloby ruch. A jezeli ktos chce kupic bilety podm
                                    > iejskie dobrze moze to zrobic poza scislym centrum, terenow wiejsckich w admini
                                    > stracyjnej Łodzi jest wbrud....
                                    >
                                    > po drugie-na rozkładach i na przystankacvh sa widoczne znaki, ze to jest granic
                                    > a stry- na rpawde nie trzeba wytrzeszczac oczy...z reszta- zawsze mozna sie zap
                                    > ytac- ludzie odpowiadaja...
                                    >
                                    > prosze o nastepny zestaw pytan, badź kontunuacje tych wyżej....

Służę kolejnymi pytaniami :)
                                    1. Aha, czyli tylko bilety podmiejskie można kupić u motorniczego? Więc ponawiam
                                    moje pytanie: co, jeśli ktoś wsiada do tramwaju (miejskiego, dajmy na to) o 4
                                    rano w niedzielę, to gdzie ma kupić bilet?
                                    2. W Krakowie bilety można kupić u motorniczego zawsze i wszędzie, i jakoś nigdy
                                    się torowiska nie blokują, choć na niektórych jest bardzo duży ruch, np tramwaj
                                    co minutę.
                                    3. A jeśli pasażer tramwaju podmiejskiego chciałby poczytać w czasie jazdy
                                    gazetę? (to akurat nieosobiste pytanie, bo ja wolę właśnie delektować się jazdą)
                                    Nie będzie tego mógł robić przez pół drogi. Poza tym, co z tego, że na rozkładzie
                                    jest napisane "granica strefy - ulica jakaśtam", to skąd ktoś, kto rzadko jeździ
                                    tą trasą, ma widzieć, gdzie ta ulica jest?
                                    4. To jest idiotyczne, żeby w określonym momencie wszyscy pasażerowie musieli
                                    zrywać się z miejsc i pędzić do kasowników. A co, jeśli jest tłok? Albo, jak się
                                    ktoś zagapi? Dlaczego nie można obydwu biletów skasować naraz, zaraz po wejściu
                                    do tramwaju, a czas ważności biletu liczyłby się od momentu wjechania tramwaju do
                                    właściwej strefy?
                                    • geograf Re: Ile torowisk w Łodzi się remontuje 22.03.02, 21:51
                                      kuba203 napisał(a):

> Służę kolejnymi pytaniami :)

O JEZU!!!

> 1. Aha, czyli tylko bilety podmiejskie można kupić u motorniczego? Więc ponawia
                                      > m
                                      > moje pytanie: co, jeśli ktoś wsiada do tramwaju (miejskiego, dajmy na to) o 4
                                      > rano w niedzielę, to gdzie ma kupić bilet?

Widzisz.... jeżeli już ktoś jedzie o tej godzinie, to albo miał to zamierzone (czyli kupił wcześniej bilet), albo (kto bez zamierzenia wcześniejszego wychodzi z domu o 4 rano??!!!), ma migawkę, albow ostateczności jedzie na gapę i próbuje swojego szczęścia

> 2. W Krakowie bilety można kupić u motorniczego zawsze i wszędzie, i jakoś nigd
                                      > y
                                      > się torowiska nie blokują, choć na niektórych jest bardzo duży ruch, np tramwaj
                                      > co minutę.

A u nas w ciagu dnia nikt nie narzeka na brak biletów, bo na mieście jest na rpawde duuużo miejsc gdzie można je kupic. Po za tym- moim zdaniem- pierwsza zasada, od czasu do czasu, myslacego człowieka, jest to, żeby ubezpieczac się na przyszłośc- ja akurat nie mam (bo mam migawkę), ale moja rodzina zawsze posiada 2 awaryjne bilety, tak na wszelki wypadek.

> 3. A jeśli pasażer tramwaju podmiejskiego chciałby poczytać w czasie jazdy
                                      > gazetę? (to akurat nieosobiste pytanie, bo ja wolę właśnie delektować się jazdą)
                                      > Nie będzie tego mógł robić przez pół drogi. Poza tym, co z tego, że na rozkładz
                                      > ie
                                      > jest napisane "granica strefy - ulica jakaśtam", to skąd ktoś, kto rzadko jeźdz
                                      > i
                                      > tą trasą, ma widzieć, gdzie ta ulica jest?

Po pierwsze-rozumiem twoje watpliwości-jak bym nie widział, też bym tak mówił- uwierz mi, jeżeli już ktoś czyta gazetę (bo trasa mu spowszedniała) to poznacza, ze ma migawkę, albo zna na tyle na pamięc trasę, żeby nie zagapic się. Poza tym, uwierz mi, aż tyle osób nie rzuca sie do kasowników na granicy stref- to nie sa linie turystyczne, tam zazwyczaj jeżdża stali pasażerowie....... TE graniece sa na prawdę charakterystyczne.....

> 4. To jest idiotyczne, żeby w określonym momencie wszyscy pasażerowie musieli
                                      > zrywać się z miejsc i pędzić do kasowników. A co, jeśli jest tłok? Albo, jak si
                                      > ę
                                      > ktoś zagapi? Dlaczego nie można obydwu biletów skasować naraz, zaraz po wejściu
                                      >
                                      > do tramwaju, a czas ważności biletu liczyłby się od momentu wjechania tramwaju
                                      > do
                                      > właściwej strefy?

Pierwsza częśc ma odpowiedź wyżej, druga częśc. hm... niech się zastanowię...Jeżeli obowiazuja taryfy czasowe (a tylko takowe istnieja w Łodzi i okolicach), to nie dałoby się tak zrobic (w końcu skad wiadomo gdzie skasowałeś ten bilet. A jeżeli jest tłok, to zawsze proszę kogoś o skasowanie mi biletu- zawsze ludzie pomagaja:))

Pozdrowienia:)) Uf! nawet się nie zdenerwowałem :)) (to przez Matrixa w TVN-ie:))

• kuba203 Re: Ile torowisk w Łodzi się remontuje 22.03.02, 23:18
                                        geograf napisał(a):

> > Służę kolejnymi pytaniami :)
                                        >
                                        > O JEZU!!!
                                        Hehe.
                                        > Widzisz.... jeżeli już ktoś jedzie o tej godzinie, to albo miał to zamierzone (
                                        > czyli kupił wcześniej bilet), albo (kto bez zamierzenia wcześniejszego wychodzi
                                        > z domu o 4 rano??!!!), ma migawkę, albow ostateczności jedzie na gapę i próbu
                                        > je swojego szczęścia
                                        Może nie z domu, ale na przykład z imprezy, to się zdarza...
                                        >
                                        > A u nas w ciagu dnia nikt nie narzeka na brak biletów, bo na mieście jest na r
                                        > pawde duuużo miejsc gdzie można je kupic. Po za tym- moim zdaniem- pierwsza zas
                                        > ada, od czasu do czasu, myslacego człowieka, jest to, żeby ubezpieczac się na p
                                        > rzyszłośc- ja akurat nie mam (bo mam migawkę), ale moja rodzina zawsze posiada
                                        > 2 awaryjne bilety, tak na wszelki wypadek.
                                        Taak, tu masz niestety rację, u nas często bywają problemy z kupieniem biletu w
                                        kiosku. Tzn wiele kiosków po prostu nie prowadzi ich sprzedaży, czasem trzeba się
                                        sporo naszukać (lub kupić w tramwaju 50 gr. drożej)
                                        > TE granie
                                        > ce sa na prawdę charakterystyczne.....
                                        A czym się wyróżniają spośród innych przystanków? Poza oczywiście tabliczką,
                                        którą nie każdy musi zauważyć.
                                        > Pierwsza częśc ma odpowiedź wyżej, druga częśc. hm... niech się zastanowię...Je
                                        > żeli obowiazuja taryfy czasowe (a tylko takowe istnieja w Łodzi i okolicach), t
                                        > o nie dałoby się tak zrobic (w końcu skad wiadomo gdzie skasowałeś ten bilet. A
                                        > jeżeli jest tłok, to zawsze proszę kogoś o skasowanie mi biletu- zawsze ludzie
                                        > pomagaja:))
                                        Sposób byłby prosty - trzebaby wyposażyć kanarów w rozkład brygadowy danej linii,
                                        a na wydruku z kasowników umieszczać nie numer boczny pojazdu (jak to pewnie i u
                                        Was jest), tylko numer brygady (np 431).
                                        • geograf Re: Ile torowisk w Łodzi się remontuje 22.03.02, 23:28
                                          kuba203 napisał(a):

> Hehe.
                                          :)))

> Może nie z domu, ale na przykład z imprezy, to się zdarza...

Ale na imprezie nagle się nie znajduje (Martix czy co???:)) tak więc, ma jakieś plany, a jak plany to i bilety może kupic....

> Taak, tu masz niestety rację, u nas często bywają problemy z kupieniem biletu w
                                          >
                                          > kiosku. Tzn wiele kiosków po prostu nie prowadzi ich sprzedaży, czasem trzeba s
                                          > ię
                                          > sporo naszukać (lub kupić w tramwaju 50 gr. drożej)

U nas jeszcze NIGDY się nie spotkałem, żeby w JAKIMKOLWIEK kiosku nie było biletów MPK.....

> A czym się wyróżniają spośród innych przystanków? Poza oczywiście tabliczką,
                                          > którą nie każdy musi zauważyć.

Kurcze...to tak jakbyś mi tłumaczył jak najszybciejz Plant do Nowej Huty dojechac.... to trzeba zobaczyc..... mówię ci- dla mnie sa to charakterystyczne granice.....

> Sposób byłby prosty - trzebaby wyposażyć kanarów w rozkład brygadowy danej lini
                                          > i,
                                          > a na wydruku z kasowników umieszczać nie numer boczny pojazdu (jak to pewnie i
                                          > u
                                          > Was jest), tylko numer brygady (np 431).

Nie wiem, niech zaopiniuja eksperci.....

pozdrawiam :))))

• Gość: flip Re: Ile torowisk w Łodzi się remontuje IP: *.p.lodz.pl 22.03.02, 23:46
                                            Ten system sie utrzymuje, bo podmiejskie maja prawdopodobnie durna klientele.
                                            Zobaczymy co zdziala MarcinK :-)
                                          • kuba203 Re: Ile torowisk w Łodzi się remontuje 23.03.02, 14:18
                                            geograf napisał(a):

> Ale na imprezie nagle się nie znajduje (Martix czy co???:)) tak więc, ma jakieś
                                            > plany, a jak plany to i bilety może kupic....
                                            Przecież można spontanicznie dojść do wniosku: idę na imprezę.
                                            Ale teraz inna sytuacja: przyjeżdża turysta do Łodzi. Wysiada z pociągu, jest 4
                                            rano, i chce tramwajem pojechać do hotelu czy gdzieś. Mimo, że planował wycieczkę
                                            może już miesiąc wcześniej, to raczej nie miał skąd zdobyć biletu. I co on ma
                                            zrobić?
                                            A czy w autobusach nocnych można kupować bilety u kierowcy?
                                            > Kurcze...to tak jakbyś mi tłumaczył jak najszybciejz Plant do Nowej Huty dojec
                                            > hac.... to trzeba zobaczyc..... mówię ci- dla mnie sa to charakterystyczne gran
                                            > ice.....
                                            No dobrze - nie widziałem, nie byłem, więc się nie odzywam. Ehh...
                                            > > Sposób byłby prosty - trzebaby wyposażyć kanarów w rozkład brygadowy danej
                                            > lini
                                            > > i,
                                            > > a na wydruku z kasowników umieszczać nie numer boczny pojazdu (jak to pewn
                                            > ie i
                                            > > u
                                            > > Was jest), tylko numer brygady (np 431).
                                            >
                                            > Nie wiem, niech zaopiniuja eksperci.....
                                            Dobrze, więc czekamy na opinie... :)
                                            > pozdrawiam :))))
                                            >
                                            Ja również :)))
                                            • geograf Re: Ile torowisk w Łodzi się remontuje 23.03.02, 17:29
                                              kuba203 napisał(a):

> Przecież można spontanicznie dojść do wniosku: idę na imprezę.

hm.... mi się takie spotnatniczne rzeczy nie zdarzaja:)) (chociaż nie- myliłem się:)) ale bileciki w zapasie powinno się zawsze miec!!:)))

> Ale teraz inna sytuacja: przyjeżdża turysta do Łodzi. Wysiada z pociągu, jest 4
                                              >
                                              > rano, i chce tramwajem pojechać do hotelu czy gdzieś. Mimo, że planował wyciecz
                                              > kę może już miesiąc wcześniej, to raczej nie miał skąd zdobyć biletu. I co on ma zrobić?

Z doświadczenia wiem, ze jeżeli taki turysta prsyjeżdża do obcego miasta, to raczej nei ryzukuje o tej godzinie przejazd tramwajem:)) Z reszta- jak turysta w obcym mieście, to chyba lepiej taksówkę wziac, nie sadzisz???

> A czy w autobusach nocnych można kupować bilety u kierowcy?

Nie- były chyba kiedyś takie przemyslenia, ale nic nie wyszło.

> No dobrze - nie widziałem, nie byłem, więc się nie odzywam. Ehh..

:) A dlaczego wzdychasz?? Chyba jednak chcesz miec odpowiedź na to pytanie:))
                                              Przede wszystkim- granice stref to w rzeczywistości granice miast. Granica pomiędzy Łodzia i zgeirzem prowadzi przez las- czyli jak zobaczysz, ze wjeżdżasz na chwile do lasu- już wiesdz, że bileciki musisz skasowac:) Linia do Konstantynowa/Lutomierska, mija zaraz przy granicy stref stara 9i piękna) zajezdnię tramwajowa i bloki po środku pola:))))Nie da sie nie zauważyc.
                                              Pomiędzy Łodzia, a Pabianicami nie ma już tak charakterystycznej granicy- ale przed przystankiem stoja tablice z przekreślonym na czerwona napisem: "Łódź" i Biała tablica z napisem "Pabianice" :)))
                                              Już rozumiesz:))))

> Dobrze, więc czekamy na opinie... :)

Mam takie wrażenie, ze tutaj się nie doczekasz- już tyle jhest tych postów, że nie wiem, czy ktoś oprócz nas i flipa, to czyta:)) Przyanjmniejw tym fragmencie postu:))) (Bo niżej ktoś nowy odpisał:)

> Ja również :)))

A ja jeszcze raz:))
                                              • kuba203 Re: Ile torowisk w Łodzi się remontuje 24.03.02, 16:43
                                                geograf napisał(a):

>
                                                > hm.... mi się takie spotnatniczne rzeczy nie zdarzaja:)) (chociaż nie- myliłem
                                                > się:)) ale bileciki w zapasie powinno się zawsze miec!!:)))
                                                Ano to jest prawda swoją drogą - nawet ja zawsze mam, chociaż jeżdżę z sieciówką.
                                                > Z doświadczenia wiem, ze jeżeli taki turysta prsyjeżdża do obcego miasta, to ra
                                                > czej nei ryzukuje o tej godzinie przejazd tramwajem:)) Z reszta- jak turysta w
                                                > obcym mieście, to chyba lepiej taksówkę wziac, nie sadzisz???
                                                Większość turystów bierze taksówkę, ale ja bym pojechał tramwajem :)))
                                                > > A czy w autobusach nocnych można kupować bilety u kierowcy?
                                                >
                                                > Nie- były chyba kiedyś takie przemyslenia, ale nic nie wyszło.
                                                To gdzie się kupuje nocne bilety? Są w kioskach?

> :) A dlaczego wzdychasz?? Chyba jednak chcesz miec odpowiedź na to pytanie:))
                                                > Przede wszystkim- granice stref to w rzeczywistości granice miast. Granica pomi
                                                > ędzy Łodzia i zgeirzem prowadzi przez las- czyli jak zobaczysz, ze wjeżdżasz na
                                                > chwile do lasu- już wiesdz, że bileciki musisz skasowac:) Linia do Konstantyno
                                                > wa/Lutomierska, mija zaraz przy granicy stref stara 9i piękna) zajezdnię tramwa
                                                > jowa i bloki po środku pola:))))Nie da sie nie zauważyc.
                                                > Pomiędzy Łodzia, a Pabianicami nie ma już tak charakterystycznej granicy- ale p
                                                > rzed przystankiem stoja tablice z przekreślonym na czerwona napisem: "Łódź" i B
                                                > iała tablica z napisem "Pabianice" :)))
                                                > Już rozumiesz:))))
                                                Właśnie o coś takiego mi chodziło :))) To teraz mniej więcej wiem, o co chodzi.

Qrcze, tak czytam to wszystko, i mam ochotę się wybrać do Łodzi i pozwiedzać te
                                                Wasze tramwaje trochę... Paranoja paranoją, ale to jest jedyne w swoim rodzaju...
                                            • Gość: Ja Re: Ile torowisk w Łodzi się remontuje IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 24.03.02, 16:20
                                              kuba203 napisał(a):

> Ale teraz inna sytuacja: przyjeżdża turysta do Łodzi. Wysiada z pociągu, jest 4
                                              >
                                              > rano, i chce tramwajem pojechać do hotelu czy gdzieś. Mimo, że planował wyciecz
                                              > kę
                                              > może już miesiąc wcześniej, to raczej nie miał skąd zdobyć biletu. I co on ma
                                              > zrobić?
                                              > A czy w autobusach nocnych można kupować bilety u kierowcy?

Zdaje się, że na dworcach kolejowych są automaty do sprzedaży biletów, które
                                              znajdzie się także w kilkunastu miejscach w mieście. Co prawda nie wydają
                                              reszty :(, ale zawsze coś. A w nocnych chyba można.
                                              • kuba203 Re: Ile torowisk w Łodzi się remontuje 24.03.02, 16:44
                                                Gość portalu: Ja napisał(a):

> Zdaje się, że na dworcach kolejowych są automaty do sprzedaży biletów, które
                                                > znajdzie się także w kilkunastu miejscach w mieście. Co prawda nie wydają
                                                > reszty :(, ale zawsze coś. A w nocnych chyba można.

Aha, czyli jednak jest jakaś możliwość. To nie tak źle...
                                                • geograf Re: Ile torowisk w Łodzi się remontuje 24.03.02, 17:43
                                                  Ale w Łodzi bilety na autobusy nocne nie różnia się rpzecież niczym od "normalnych biletów".... Przeciez można łaczyc nominały biletów... więc nie ma sprawy:)))

Jak bedziesz się wybierał do Łodzi- daj znac, podrzucimy ci listę i instrukcję dojazdu do paranoj (jak jest liczba mnoga od paranoji??:)) w Łodzi:))

pozdrawiam
                                                  • kuba203 Re: Ile torowisk w Łodzi się remontuje 24.03.02, 18:16
                                                    geograf napisał(a):

> Ale w Łodzi bilety na autobusy nocne nie różnia się rpzecież niczym od "normaln
                                                    > ych biletów".... Przeciez można łaczyc nominały biletów... więc nie ma sprawy:)
                                                    > ))
                                                    Aha. Fajnie macie... U nas nie można łączyć nominałów :((( Jak jedziesz nocnym,
                                                    to masz mieć nocny bilet, podobnie nie można skasować dwóch ulgowych zamiast
                                                    jednego normalnego.
                                                    > Jak bedziesz się wybierał do Łodzi- daj znac, podrzucimy ci listę i instrukcję
                                                    > dojazdu do paranoj (jak jest liczba mnoga od paranoji??:)) w Łodzi:))
                                                    Heh;) To niestety (jeśli w ogóle) najwcześniej w czasie wakacji... :(
                                                    > pozdrawiam
                                                    ja również
                                                  • geograf Re: Ile torowisk w Łodzi się remontuje 24.03.02, 18:41
                                                    kuba203 napisał(a):

> Aha. Fajnie macie... U nas nie można łączyć nominałów :((( Jak jedziesz nocnym,
                                                    >

Ale takie rzeczy moga się dziac nie tylko na liniach nocnych- nominały biletów możesz łaczyc zawsze i wszędzie:)i nawet jak dokasujesz kolejny przed upływem czasu pierwszego, to jest tak samo jakbys od razu skasował dwa.(tutaj może byc kłótnia, ponieważ jedni właśnie tak interpretuja regulamin-drudzy, że jeżeli już to trzeba od razu skasowac oba bilety....)

> to masz mieć nocny bilet, podobnie nie można skasować dwóch ulgowych zamiast
                                                    > jednego normalnego.

głupio macie:(( do niedawna było u nas tak, że bilet ulgowy był jednocześnie 10-minutowym normalnym...troche to pokręcone, ale na pcozatku:))

> Heh;) To niestety (jeśli w ogóle) najwcześniej w czasie wakacji... :(

Ależ nic nie szkodzi:)) zobaczysz jak działa komunikacja łódzka w warunkach bojowych (i sprawdzisz czym różni się Citek od waszego Bombardiera:) Poza tym- ja spedzam prawie całe wakacje w mieście,z prozaicznej przyczyny- nigdzie tak niew ypocznę jak w mieście:)))

• kuba203 Re: Ile torowisk w Łodzi się remontuje 25.03.02, 07:43
                                                    geograf napisał(a):

> Ale takie rzeczy moga się dziac nie tylko na liniach nocnych- nominały biletów
                                                    > możesz łaczyc zawsze i wszędzie:)i nawet jak dokasujesz kolejny przed upływem c
                                                    > zasu pierwszego, to jest tak samo jakbys od razu skasował dwa.(tutaj może byc k
                                                    > łótnia, ponieważ jedni właśnie tak interpretuja regulamin-drudzy, że jeżeli już
                                                    > to trzeba od razu skasowac oba bilety....)
                                                    Qrcze, fajnie macie. U nas argumentują to tym, że władze miasta chcą wiedzieć
                                                    dokładnie, ile mają dopłacić do ulg, i na ile nierentowne są linie nocne, itd.
                                                    Niby sensowne argumenty, ale jeszcze niedawno można było łączyć bez problemu, i
                                                    nie wiem, dlaczego nagle nie można...
                                                    > głupio macie:(( do niedawna było u nas tak, że bilet ulgowy był jednocześnie 10
                                                    > -minutowym normalnym...troche to pokręcone, ale na pcozatku:))
                                                    Tak to u nas nie mogło być z innego powodu: mamy tylko bilety godzinne oraz
                                                    jednoprzejazdowe (jedziesz, dopóki nie wysiądziesz).

> Ależ nic nie szkodzi:)) zobaczysz jak działa komunikacja łódzka w warunkach boj
                                                    > owych (i sprawdzisz czym różni się Citek od waszego Bombardiera:) Poza tym- ja
                                                    > spedzam prawie całe wakacje w mieście,z prozaicznej przyczyny- nigdzie tak nie
                                                    > w ypocznę jak w mieście:)))
                                                    >

O qrcze, a dlaczego to są warunki bojowe?
                                                  • Gość: geograf Re: Ile torowisk w Łodzi się remontuje IP: *.toya.net.pl 25.03.02, 07:54
                                                    bo zobaczysz komunikacje na żywo, w ruchu, podczasz przewożenia ludzi, a nie tylko czytajac coś o tramwajach na stronach łódzkiego Forum:))
                                                  • kuba203 Re: Ile torowisk w Łodzi się remontuje 25.03.02, 15:34
                                                    Aha :)))
                            • geograf Re: Ile torowisk w Łodzi się remontuje 21.03.02, 23:18
                              QRWA!!!!!!!!!!!! czytaj!!!! mozesz kupic u motorniczego w trakcie jazdy, np na Brusie- a system, pomimo wad...wymaga ulepszen ale jest w miare dobry...WYSTARCZY CZYTAC!!!!!!!
                              • Gość: MarcinK Re: Ile torowisk w Łodzi się remontuje IP: *.gwarant.lodz.tpnet.pl 22.03.02, 10:41
                                Take it easy Geo.

Ja po prostu jako praworzadny obywatel ;-) wole kupic od razu np w kiosku i od razu skasowac
                                a potem delektowac sie jazda i spokojnie sobie siedziec, a nie latac po tramwaju w srodku
                                drogi coby bilety kupowac. I to to jest chore, a nie moj pomysl zakupu, skasowania i zapomnienia
                                o sprawie. W moim wieku i z moja skleroza moglbym zapomniec o dokasowaniu biletu
                                w trakcie.
                                Ale jak rozumiem, nie moge tego zalatwic jak cywilizowany czlowiek w cywilizowanym
                                kraju? Czy nigdzie poza kabina motorniczego nie mozna kupic biletow TP?

Pozdrawiam, MarcinK
                                • geograf Re: Ile torowisk w Łodzi się remontuje 22.03.02, 10:46
                                  ech.....

Czy tak trudno na przystanku, np. na Brusie, wstac i podejśc do motorniczego i poprosic go o bilet??? Mi to by na pewno nie zepsuło "delektowania sie", przecież jeszcze raz będziesz tamtędy wracał tramwajem:))
                                  Poza motorniczym, w Łodzi chyba (no może na Brusie, albo w jakimś kiosku przy tej linii-ale to tylko przypuszczenia!) nie można kupic. Poza Łodzia- Kontantynów i Lutomiersk:))

I co to by była za atrakcja pojechanie do Lutomierska samochodem??? Dla przyjemności trzeba najpierw pocierpiec:)))
                                  Ppozdrawiam i liczę, że napiszesz wrażenia z jazdy po wycieczce....
                                  • Gość: MarcinK Re: Ile torowisk w Łodzi się remontuje IP: *.gwarant.lodz.tpnet.pl 22.03.02, 10:48
                                    Witam

Najpierw to ja telefonicznie zaatakuje TP i pomecze ich troche o informacje gdzie
                                    kupic bilety poza motorniczym ;-) Niech tez pocierpia z powodu mojej wycieczki.
                                    Tylko niech sie ladna pogoda zapowie bo jechac w deszczu nie lubie.

Pozdrawiam, MarcinK
                                    • geograf Re: Ile torowisk w Łodzi się remontuje 22.03.02, 10:50
                                      I O TO CHODZI!!!
                                      Nie sztuka narzekac(!!!) cały czas i porównywac nas do Zachodu i innych państw - sztuka jest pomyślec i pomęczyc odpowiedzialnych za to "zjawisko" :))))

W Konstantynowie i Lutomiersku na bank sa bilety- w Łodzi dowiesz się jak zadzwonisz:))

Życzę ładnej pogody i miłych wrażeń z jazdy:))
                                      • Gość: flip Re: Ile torowisk w Łodzi się remontuje IP: *.p.lodz.pl 22.03.02, 16:38
                                        Kupisz, czy nie kupisz w Lodzi - i tak na granicy MUSISZ gonic kasownik.
                                        • Gość: MarcinK Re: Ile torowisk w Łodzi się remontuje IP: *.gwarant.lodz.tpnet.pl 22.03.02, 16:49
                                          Witam

A jesli wszystkie bilety skasuje od razu w Lodzi? Niech mnie do sadu podaja. Przeciez wiadomo
                                          gdzie musial wg rozkladu byc tramwaj jak kasowalem w Lodzi, wiadomo ile jechal do
                                          granicy strefy i w zwiazku z tym wiadomo ile moge jechac na ten bilet w strefie. A jak liczyc
                                          nie potrafia niech sobie kupia kalkulatory. Ciekawe czy wygram?

Pozdrawiam, MarcinK
                                          • geograf Re: Ile torowisk w Łodzi się remontuje 22.03.02, 21:52
                                            Sprawdź.

Mnie to rozwiazanie nie przeszkadza...ale w końcu ja jestem homo sovietus.....
                                            • geograf Re: Ile torowisk w Łodzi się remontuje 22.03.02, 21:56
                                              to, że mi nie przeszkadza, nie oznacza, że będę protestował przeciw ujednoliceniu biletów.....
              • Gość: mch Re: Ile torowisk w Łodzi się remontuje IP: *.pai.net.pl 20.03.02, 19:37
                Wolny rynek :)

My już możemy wchodzić do UE
        • Gość: mch Re: Ile torowisk w Łodzi się remontuje IP: *.pai.net.pl 20.03.02, 19:11
          Wciąż czeka na remont ulica Kilińskiego. Niestety tam trzeba by wymienić tory
          na prawie całej długości - na to nas nie stać. Czekamy na wykolejenia i inne
          wypadki. Niektóre podkłady są przegniłe. Wiele ze śrób wchłonęła ziemia
          (niektóre fragmenty szyn trzymają się na asfalcie!). Z przerażeniem patrzę na
          uginające się pod ciężarem tramwaju tory, które na łączeniach szyn uległy
          rozsunięciu. Tramwaje dosłownie zapadają się w tych miejscach w ulicę.
          A standardem jest bujanie wagonu. Są też na tej ulicy miejsca z takimi dziurami
          przy szynach (mróz i drgania torowisk), że ostatnio miałem do wymiany
          amortyzator i sprężynę jednego z kół w samochodzie (wystarczyło, że
          przejechałem przypadkowo przez taką wyrwę z zawrotną prędkością 25-30km/h!).
          • Gość: Ja Re: Ile torowisk w Łodzi się remontuje IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 22.03.02, 20:47
            Tutaj będą odpowiedzi do kilku postów (bo się serwer ślimaczy)
            1.Ci od torów w Łodzi nazywają się: Zakład Torów i Sieci i są kawałkiem MPK.
            2.Połączenie (w miarę szybkie) Pabianic Łodzi i Zgierza możliwe jest
            rzeczywiście raczej tylko torami kolejowymi, ale czy mądrzy panowie z UMŁ mają
            o tym pojęcie. Co wtedy z wspominanym gdzieś pociągiem Wrocław Olsztyn (choć
            myślę, że się jakoś pomieszczą)
            3.Bilety TP swego czasu można było dostać też w kiosku na rogu Legionów i
            Zachodniej (na przystanku 43 w kierunku Lutomierska)
            4.Trudno nie zauważyć granicy stref czasowych, gdy wszyscy na Brusie rzucają
            się na motorniczego i tramwaj stoi ładnych kilka minut, aż wszyscy kupią bilet.
            5.Też jestem za ujednoliceniem biletów.
            6. Kilińskiego, to rzeczywiście obraz nędzy i rozpaczy. Np. koło
            Przybyszewskiego jest metr, może trochę więcej położonych na nowo szyn (być
            może tamtędy podłączano jakieś ruru, czy coś), szkoda tylko, że umieszczono je
            niejakow dołku, więc tramwaj "nurkuje" i wyskakuje z radością prawie że w
            powietrze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka