Dodaj do ulubionych

Brytyjski "The Sun": Łódź to ruina, łodzianie t...

• mirwojski Brytyjski "The Sun": Łódź to ruina, łodzianie t... 07.01.13, 16:01
      MEGALOMANI z megalomańskiego, zapyziałego miasta ( w skali światowej - MIASTECZKA), malejącego z roku na rok. Kiedyś tam ( "za komuny") drugiego co do wielkości w Polsce, obecnie na razie jeszcze , trzeciego....Przeczytałem te 86 wtrętów, objawów zapyziałego megalomaństwa i głupoty od której jak powiadał pewien mój znajomy : " ... ręce opadają do piwnicy...". A KUDY WAM DO STOLICY PAŃSTWA Z 9 MLN MIESZKAŃCÓW ( ŁĄCZNIE Z OKOLICĄ PRAWIE 20 MLN.). Ani wy stolica, ani ludna (mniej od najmniejszej "dzielnicy" Londynu a zachciewa się wam porównań.... " ... w Londynie teGość: Marta 06.01.13, 21:45 Odpowiedz cytującOdpowiedz
      The Sun to mniej więcej poziom Super Experessu, albo Faktu. Nieważne. Ważna jest inna sprawa - bez najmniejszego problemu byłabym w stanie zaprowadzić Was w takie części Londynu, które wyglądają jeszcze gorzej niż ruiny na skrzyżowaniu Gdańskiej i Zielonej, bo to zdaje się te urocze ruiny tam widzę....".I parę w podobnym stylu. Faktycznie, gdyby z terenu całego londynu ( z przyległościami) zebrać miejsca ze zniszczonymi, rozsypującymi się budynkami to było by ich tyle co w Łodzi.... zgoda... zgoda... zgoda. Tyle że to - tylko - malutka Łódź, post-rosyjska, post-carska
      Za " komuny" przyrównywana do - Manchesteru, nie do Londynu. CO Z NIEJ ZROBILIŚCIE, CO Z NIEJ ROBICIE, ZAPYZIALI MEGALOMANI - bywalcy kawiarenek w pożydowskich m.in. piwniczkach i lokali: "" Gość: ad 06.01.13, 20:15 Odpowiedz cytującOdpowiedz
      no tak, pusto na ulicach bo wszyscy siedzieli w "manufakturze":)"" Jeśli "bywacie - na mieście" wieczorami i w nocy, taka Łódź wam wystarcza..... - mnie - nie ....
    • Gość: łodzianin Brytyjski "The Sun": Łódź to ruina, łodzianie t... IP: *.181.190.71.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 07.01.13, 16:30
      Przyjechałem na święta odwiedzić rodzinę (z emigracji zarobkowej) i w piątek wieczorem zrobiłem obchód po mieście. Wróciłem sfrustrowany. Nędza i tragedia. Ludzie tutaj żyją i może nie chcą tego dostrzec, ale to miasto umiera w zastraszającym tempie. Do likwidacji miasta przyczynia się walnie polityka PO zarówno na szczeblu centralnym (PKP i dworzec) jak i lokalnym (wypędzenie imprez o znaczeniu krajowym i międzynarodowym oraz totalna nieudolność w promocji miasta). Kocham to zadupie, ale... wydaje mi się, że problemem Łodzi nie jest lumpenproletariat, ale lumpenelity...
      • Gość: łodzianka1 Re: Brytyjski "The Sun": Łódź to ruina, łodzianie IP: *.toya.net.pl 07.01.13, 16:46
        @łodzianin

właśnie lumpenelity! Świetne, adekwatne określenie.
      • Gość: nickt Re: Brytyjski "The Sun": Łódź to ruina, łodzianie IP: *.adsl.inetia.pl 07.01.13, 20:21
        łodzianin napisał(a):

problemem Łodzi nie jest lumpenproletariat, ale lumpenelity...
        ----------------------------
        I to, i to, niestety...
    • Gość: amber Brytyjski "The Sun": Łódź to ruina, łodzianie t... IP: *.zone6.bethere.co.uk 07.01.13, 16:53
      A ja mam wrażenie, że w "The Sun" pojawił się ten artykuł, aby przede wszystkim wywołać burzę dotyczącą emigracji w Wielkiej Brytanii. Łódź jako duże miasto borykające się z wieloma problemami, przedstawione jednostronnie (nigdzie nie ma wzmianki o tym, co pozytywnego dzieje się w tym mieście) jest manipulacją i świetnym przykładem dla nacjonalistów i rasistów w dyskusji nad ogólnym stanem Wielkiej Brytanii. Specjalnie przejaskrawiono negatywny obraz Łodzi, by dać do zrozumienia czytelnikom, że większość Polaków przeniosła się do UK i (w podtekście) zabrała Brytyjczykom pracę, korzysta z zasiłków, etc... Myślę, że to celowa manipulacja- zwłaszcza przed otrzymaniem pozwolenia na pracę przez Bułgarów i Rumunów w 2014 roku. Polecam przeczytanie komentarzy pod artykułem "The Sun".
      • Gość: łodzianka1 Re: Brytyjski "The Sun": Łódź to ruina, łodzianie IP: *.toya.net.pl 07.01.13, 17:21
        @amber

ale zdjęcia nie przekłamują łódzkiej rzeczywistości. Jest straszno co widać na każdym kroku a zapaść łódzkiej wizytówki - Piotrkowskiej jest ewidentna. Nie pomoże żadna łatanina kostki czy inne klajstrujące postępujący upadek akcje. Potrzeba wizji i gospodarza z prawdziwego zdarzenia. Zacząć od porządkowania spraw elementarnych, do których zaliczyć należy czystość i porządek. Dosyć hucpy i spektakularnego mydlenia oczu.
        • Gość: amber Re: Brytyjski "The Sun": Łódź to ruina, łodzianie IP: *.zone6.bethere.co.uk 07.01.13, 18:02
          @łodzianka1
          Oczywiście- zgadzam się, że miasto jest biedne, potrzebuje dobrego gospodarza, pieniędzy, pozytywnych, kreatywnych ludzi, którzy zmienią jego oblicze. A przedstawione w "The Sun" zdjęcia są oczywiście przygnębiające... jest wiele wspaniałych miejsc// inicjatyw w Łodzi, które można było sfotografować- tylko nie o to chodziło autorowi artykułu... Swoją apokaliptyczną, straszną wizję (w dalszym ciągu upieram się, że to celowa manipulacja, która miała wywołać burzę na temat emigracji w UK) chciał poprzeć mrocznymi zdjęciami...
          Artykuł moim zdaniem jest po prostu nierzetelny...
    • bogpan Brytyjski "The Sun": Łódź to ruina, łodzianie t... 07.01.13, 17:41
      Polacy to jednak durnie. Brukowiec angielski za 20p drukuje tępy artykuł, a ponad 50% czytelników się z nim zgadza... Wytpier.... stąd, jak się wam w Łodzi nie podoba. Rozumiem, że czytujecie FAKT i SUPER EKSPRESS i też zgadzacie się z tezami w nich zamieszczonymi. Debile.
      • Gość: nickt Re: Brytyjski "The Sun": Łódź to ruina, łodzianie IP: *.adsl.inetia.pl 07.01.13, 20:29
        bogpan napisał:

Wytpier.... stąd, jak się wam w Łodzi nie podoba.
        -----------------------
        A teraz The Sun powinien to zacytować, jako przykład stanu umysłu typowego łodzianina spod Irish Pubu.
    • Gość: XXXLLL Do PAni Prezydent i Łodzian IP: *.adsl.inetia.pl 07.01.13, 18:33
      A może jednak przejrzymy wszyscy na oczy??? Pójdzmy odrobinę w bok od Pietryny i Manufaktury.... Odwiedzmy walące się i zabite dechami kamienice na Bałutach, odwiedzmy Stary Widzew i osiedle Grembach Podgórze- okolice SZpitala AM i stadionu WIdzewa.... Drewnane chału[pki, rynsztoki itp... W Londynie z pewnością nie widzą CO TO JEST.... Nawet Atlas Arena straszy SZAROŚCIĄ.............
    • Gość: XXXLLL Jeszcze coś o tych co uciekli... IP: *.adsl.inetia.pl 07.01.13, 18:39
      Zastanawiam się kto taką opinię nam wydaje również o NAS na zewnątrz.... NIESTETY W większości PROŚCI ludzie którzy wyjechali do Anglii nie znając języka angielskiego, bo w Łodzi na tzw kuroniówce jest ciężko przeżyć...
      A w Angli??? SOcjalka zdecydowanie wyżsża niż średnie nasze uczciwie zarobione pensje, dodatki mieszkaniowe, socjalka i wyprawki na każde dziecko....
      Więc polecieli na łatwiznę, łatwe życie, łatwy zarobek i pokazują "polskość" zagranicą.... hmmmm
    • Gość: anty_Lodz Potwierdźmy, że to prawda, ślemy fotki IP: *.113.rev.vline.pl 07.01.13, 19:26
      pictures@the-sun.co.uk - tu slemy fotki, wyjdźcie w miasto wasze syfiaste - Łódź i wysyłamy wszyscy!
    • Gość: gggg Zdanowska Precz z Łodzi IP: *.toya.net.pl 07.01.13, 20:21
      Jak wyglądają łódzkie szpitale pani Zdanowska, jak wygląda szpital dziecięcy im.Korczaka?
      A co się dzieje z największą łódźką dumą – Centrum Kliniczno Dydaktyczne UM, wiecznie w budowie?
      A jak wygladają zamykane szkoły? Jak wyglądają łódzkie ulice podobne do szwajcarskiego sera?
      Jak wygląda ciągle psująca się komunikacja?
      Gdzie są nowe piękne osiedla?
      Pani Zdanowska, a jak wyglądają zabytkowe kamienice z których tynk spada na głowę?
      A jak wygladają zabytkowe fabryki które się „po cichu niszczy”?
      A jak to było z zabytkową przędzalnią „przypadkowo” podpaloną? A któż to miejsce sprzedał francuskiej sieciówce?
      Niech pani jeszcze podniesie ceny biletów i czynsze to odpowiedź na te pytania Łodzianie przyniosą pani sami.

• Gość: Piotr Brytyjski "The Sun": Łódź to ruina, łodzianie t... IP: *.jn.lnet.pl 07.01.13, 20:23
      Aż trudno uwierzyć jaki poziom agresji i nienawiści przelewa się przez to forum.
      Nic to, trzeba się brać za robotę. Menele i żelurka pokrzyczą sobie, a karawana musi jechać dalej. Łódź nie może liczyć na wyrozumiałość i pobłażliwość - tu trzeba pracować dwa, trzy razy bardziej niż w innych miastach, aby zmienić czarny PR tego miejsca. Chociaż nie łudzę się, założę się, że nawet po wyremontowaniu całego centrum, kolejnych inwestycji, i tak liczba hejterów Łodzi nie zmniejszy się, a wręcz zwiększy się. Taka jest mentalność polaczków.
    • Gość: łodzianin Brytyjski "The Sun": Łódź to ruina, łodzianie t... IP: *.ms.lnet.pl 07.01.13, 21:15
      dziennik ,,the sun" wcale nie kłamie. może nieco przerysował wizerunek miasta, ale ono jest wymarłym miastem. nikogo na nic nie stać. 1/3 wyjeżdża za granicę, 1/3 pracuje poza miastem wyzysku, reszta wegetuje. bieda, bieda i jeszcze raz bieda. po studiach i 10 letnim stażu zarobki 350 euro, szczyt marzeń. rozwalony cały przemysł, wyzyskiwacze del, gilette, ariston, bsh i inni. najlepszy pracownik, to najemnik na chwilę za grosze. rozwalony handel, na każdym rogu supermarket i budowle manufaktura, galeria, teraz fabryczna, tylko dla kogo? kiedy w końcu ludzie wyjdą na ulice? Ile jeszcze wytrzymają? Shit!
    • Gość: gostek Brytyjski "The Sun": Łódź to ruina, łodzianie t... IP: *.smrw.lodz.pl 07.01.13, 22:18
      Radzę, aby tego tematu p. Prezydent nie rozwijała, bo Angole przyjadą i pokażą miejsce uświęcone przeż Jana Pawła II/ Kilinskiego naprzeciw SMS/ i dopiero bedzie kwas na cały świat i nawet Manufa nas nie uratuje
    • Gość: xxxxxxxxxxx Brytyjski "The Sun": Łódź to ruina, łodzianie t... IP: *.11-2.cable.virginmedia.com 07.01.13, 22:24
      I was born in this town which is shown in these photos, and the szejsciu years I have lived in north east England (Darlington) the most denigrate someone better is the news that the reporter did not describe the city in which I live also in terms of the size of liverpool
      Really wanted to see liverpool fc stadium beautiful, but what was happening around him on nearby streets which showed the identity of the photographs and the planks in the windows of residential buildings (inhabited) and gray streets
      I will not be speaking in superlatives is the same as the English could a little poorer, but it is the longest pedestrian street, a lot of beautiful monuments lot of greenery, the longest tram line and a lot of friendly people (theaters, cinemas, shopping centers and hotels remainder of the forest) IS NOT WHAT THE EDITOR described the
      Ajak che and find someone just let them come to the boat planes fly Liverpool, london, Notting east midlands and edinburgh
    • jack20 O co chodzi ??. 08.01.13, 02:00
      Bardzo rzetelnie przedstawiona Lodz w czasach rzadow bandy ryzego. . Smrod i ubostwo -taka jest Ludz w oczach i turysty i SUN. To psuje obraz rzadzacej szajki i jest niewygodne ???
    • Gość: don_mikele Brytyjski "The Sun": Łódź to ruina, łodzianie t... IP: *.free.aero2.net.pl 08.01.13, 19:27
      Artykuł The Sun tendencyjny. Wiadomo, każde miasto można przedstawić tak jak to sobie autor wymyśli. Ale mam nadzieję, że będzie zapalnikiem do rozmów, a może nawet do jakiś znaczących zmian...
      "Ja chcę, żeby moja Łódź rosła, żeby miała pałace wspaniałe, ogrody piękne..." Kocham moje miasto. Ale krew mnie zalewa kiedy zderzam się z rzeczywistością.
      Czy wiecie, ile musi zapłacić za stragan handlarz z łódzkiej giełdy handlujący skarpetkami za 2zł - 40zł!
      Niestety, na co dzień pracuję w Warszawie i kiedy wracam na weekendy i patrzę na nowe lokale, czasem jakieś nowe sklepy, salony fryzjerskie i wiecie co.. płakać mi się chce. Płakać mi się chce, bo ich właściciele całe życie marzyli, żeby stworzyć w ich rodzinnym mieście takie wymyślone przez siebie miejsce, żeby innym mieszkańcom się podobało, żeby było chętnie odwiedzane, tętniło życiem, a swoim właścicielom przynosiło zarobek. Niestety, ZUSy, czynsze i inne opłaty wykańczają biednych ludzi i po kilku m-cach będą musieli na drzwiach wywiesić 'do wynajęcia' lub 'zamknięte do odwołania'. I tak jak ja, szukać pracy z dala od domu. Oczywiście jest kryzys, który obejmuje całą Polskę, ale i tak uważam, że Łódź zarządzana jest słabo.
    • Gość: marian Brytyjski "The Sun": Łódź to ruina, łodzianie t... IP: *.toya.net.pl 08.01.13, 21:13
      ktoś wreszcie napisał prawdę szkoda tylko że nasi dziennikarze tego nie napisali.Co tu dodać gość zobaczył to co ja widzę codziennie rano idąc i wieczorem wracając z pracy.Dobrze że jeszcze nie pracuje na śródmieściu bo bym się chyba powiesił widząc cały dzień te rudery i spadające tynki. W niedziele widziałem jak kawał tynku spadł na chodnik ul.Jaracza,a w listopadzie kręcili u mnie w podwórku film wojenny BO SPODOBAŁY się panu reżyserowi podrapane mury kamienicy ( to prawda)przyjechali z Warszawy.Ogólnie syf
    • Gość: Lodziak Jaka jest Łódź? IP: *.adsl.inetia.pl 08.01.13, 21:43
      To miasto naprawdę jest brudne i zapyziałe.
      Łódzka klasa polityczna jest na poziomie sołtysa z głębokiej prowincji, wydarzeniem staje się otwarcie przejścia dla pieszych, niepotrzebnego zresztą, bo obok jest podziemne dla legalistów, a reszta i tak łazi jak po deptaku. Prezydent wyzywa strażnika "pytając go" o czapkę.

To w Łodzi były dzieci w beczkach, i Pavulon w karetkach, to w Łodzi mamy Radwańską, Felsztyńskiego, Włókienniczą, Wróblewskiego, Zawiszy, Wschodnią, Wilanowską, Limanowskiego, Abramowskiego, Senatorską - właściwie całe miasto jest pokryte "plamami" slumsów i miejsc których lepiej się wystrzegać.

To w Łodzi mamy centrum będące pomieszaniem taniego blichtru i zwykłego menelstwa - z Pietryny do Wschodniej jest rzut beretem. To w centrum Łodzi jest wiecznie niedokończony Central 2 i jego największy sklep z odzieżą używaną.

To w Łodzi gazeta pieje z zachwytu nad zasikanym zaułkiem, który teraz się nazywa OFF Piotrkowska.

• Gość: Bogdan Brytyjski "The Sun": Łódź to ruina, łodzianie t... IP: *.centertel.pl 09.01.13, 09:17
      Łódź nie ma się czym chwalić - wystarczy przejść z Manufaktury na drugą stronę ulicy, żeby znaleźć się w slumsach (Ogrodowa). Graeme Culliford z pewnością nie jest katolikiem, bo gdyby był, to dodałby jeszcze, że zbezcześciliśmy "miejsce uświęcone wizytą Jana Pawła II" - wystarczy spojrzeć na byłą fabrykę Uniontex. Nareszcie ktoś "z zewnątrz" zwrócił na to wszystko uwagę! Łódź mogłaby być najpiękniejszym miastem w Europie, takim jak Wiedeń czy Budapeszt, gdyby odnowić wszystkie stare budynki i ulice. Nie ma kasy? Po wojnie "cały naród budował stolicę" - może przyszła pora, żeby teraz cały naród odbudował Łódź?
    • tir225 Re: Brytyjski "The Sun": Łódź to ruina, łodzianie 10.01.13, 18:36
      Barbara Tekst linka
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka