Dodaj do ulubionych

Łódź polskim centrum tanich linii lotniczych

IP: 128.95.183.* 14.07.04, 23:26
zajebioza. mam nadzieje, ze sie uda.
Obserwuj wątek
    • Gość: andrew Re: Łódź polskim centrum tanich linii lotniczych IP: *.retsat1.com.pl / *.retsat1.com.pl 15.07.04, 00:11
      Pomysl bardzo dobry. Jesli uda sie go zrealizowac to moze byc pierwsza sensowna
      inwestycja w Lodzi od wielu lat
    • default_user Re: Łódź polskim centrum tanich linii lotniczych 15.07.04, 08:12
      Z artykułu:
      "Naukowcy i przedstawiciele linii lotniczych wynajęci przez wyspecjalizowaną
      firmę zgodnie orzekli, że w regionie jest ogromne zapotrzebowanie na dobre
      połączenia lotnicze. Warunek: ich cena musi być niska."
      Normalnie, chyba zostanę naukowcem ;-) Do "eskpetyzy" dołączę jeszcze wniskli,
      że oprócz ceny wpływ na popyt ma również jakość obsługi, dogodny rozkład i
      solidność przewoźnika.

A tak zupełnie na marginesie, to linia easyJet, jeden z wiodących przewoźników
      niskokosztowych ogłosiła przedwczoraj, że od paździerrnika rozpoczyna loty z
      Warszawy i Krakowa. Osobiście uważam, i tezę tą mogą również
      potwierdzić "wynajęci naukowcy i przedstawiciele linii lotniczych" nie będą
      mieli interesu dublować połączeń z lotniska oddalonego o 120 km.
      Dlaczego? Pisałem już o tym tutaj:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=390&w=14166963&a=14169709
      Pozdrawiam
      M..M
      • teufel Re: Łódź polskim centrum tanich linii lotniczych 15.07.04, 08:51
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=390&w=14150237&a=14166425:P
        • Gość: Enio Re: Łódź polskim centrum tanich linii lotniczych IP: *.toya.net.pl 15.07.04, 11:53
          Kropiwnicki musi odejść,a niech wróci mgr.Jagieła.
          • Gość: Piotr Powiem więcej - niech wróci tow. Niewiadomski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.04, 12:16
          • Gość: jar Re: Łódź polskim centrum tanich linii lotniczych IP: *.pai.net.pl / 212.191.172.* 15.07.04, 20:33
            ten od Długosza ?, albo dr Panas.
        • Gość: michał_k Re: Łódź polskim centrum tanich linii lotniczych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.04, 15:40
          tak, Taufel - czy Ty jesteś ślepy? Ty naprawdę chcesz by Prezydent, przy którym
          po raz pierwszy od 10 lat coś się zmienia odszedł? Czy to może tylko taka
          prowokacja - jeśli tak to bardzo nudna i głupia.
    • hubar Re: Łódź polskim centrum tanich linii lotniczych 15.07.04, 08:12
      Dobre i to. Wreszcie jakiś pomysł na Lublinek :-)
      <@> - trzymać kciuki
    • kubako Wiadomość z ostatniej chwili... 15.07.04, 08:50
      jak sie dowiedzielismy z nieoficjalnych zrodel, wladze lodzi zamierzaja oglosic
      Lodz "centrum Wszechswiata". ma to przyciagnac potencjalnych inwestorow z
      innych galaktyk...

a tak serio to ciesze sie, ze w lodzi cos sie rusza - mam nadzieje, ze pomysl
      wypali...
    • Gość: JDA Re: Łódź polskim centrum tanich linii lotniczych IP: *.flg3.g.port80.se 15.07.04, 08:50
      Brawo!!!! Nareszcie mądrzy ludzie mają prawo głosu. Trzymam kciuki za nasze
      miasto.
    • teufel Re: Łódź polskim centrum tanich linii lotniczych 15.07.04, 08:54
      Co prawda, moim zdaniem to się nie uda - przynajmniej w najblizszym czasie,
      jednakże trzymam kciuki, żebym się mylił i żeby tak było jak planują włodarze
      lotniska:)

P.S. Jakaś firma zapowiedziała loty do Paryża za 1zł bez opłat lotniskowych!!
      (niestety nie pamitam z jakiego miasta)
      • default_user Re: Łódź polskim centrum tanich linii lotniczych 15.07.04, 09:42
        teufel napisał:

>> P.S. Jakaś firma zapowiedziała loty do Paryża za 1zł bez opłat lotniskowych!!
        > (niestety nie pamitam z jakiego miasta)

Cy tą wiadmość masz na myśli ?

usenet.gazeta.pl/usenet/0,2.html?group=pl.rec.lotnictwo&tid=1011233&pid=1011395

:-D

M..M
      • yarro Teufel malkontent... 15.07.04, 10:00
        Zapomniales dodac: "... dopoki Kropiwnicki nie odejdzie." ;]

Teufel, schowaj się po prostu... najlepiej gdzieś daleko i głęboko!
        • default_user Re: Teufel realista... 15.07.04, 10:11
          ...a akurat prezydent Kropiwnicki odgrywa tutaj rolę z dalszego planu, choć
          miał cztery lata temu jeden decydujący epizod. Szczegóły w archiwum podforum
          lotniskowego.
          Pozdrawiam i gratuluję wszystkim optymizmu
          M..M
        • teufel Re: Teufel malkontent... 15.07.04, 10:59
          Odróżnij malkontenta od realisty.

P.S. Sam się schowaj na tym Karolewie.
          • dziad_borowy Re: Teufel malkontent... 15.07.04, 11:09
            teufel napisał:

> P.S. Sam się schowaj na tym Karolewie.
            "Karolew" zabrzmialo tu troche jak obelga. Yarro, czy chowanie sie na Karolewie
            jest gorsze od chowania sie wzupelnieinnymmiejscu? Pytam, bo juz mi sie
            zapomnialo jaki wlasciwie jest ten Karolew:-))
            Dzierżbór chowanie się na Karolewie!!!
    • Gość: Ania Trzymam kciuki! IP: 193.131.67.* 15.07.04, 09:58
      Sama bede latac z rodzinka i korzystac z lotniska kilka razy w roku jesli
      bedzie polaczenie z Londynem. Im taniej tym czesciej bede klientem! Moja
      rodzina z Lodzi na pewno tez!
    • krzykowal W Krakowie... 15.07.04, 10:38
      Przedostatnie zdanie jest bardzo budujące!!!! Oby się udało.

A tymczasem Kraków już konkretnie działa z EasyJetem. Pozostaje nam zatem tylko
      RyanAir.

miasta.gazeta.pl/krakow/1,35798,2178526.html
      EasyJet będą latać z Krakowa

• Tanie linie easyJet wystartują w Polsce (14-07-04, 02:00)
      • Lipiec niskich lotów - Podniebny przewodnik (19-06-04, 04:00)

Wojciech Pelowski, współpr. Maciej Kuźmicz 13-07-2004 , ostatnia aktualizacja
      14-07-2004 08:58

Wreszcie! Jedne z największych europejskich tanich linii lotniczych zaczynają

Choć to trzeci tani przewoźnik na naszym lotnisku (latają już niemieckie
      Germanwings i włoskie Volareweb), pierwszy raz pojawia się szansa na poważne
      rozruszanie portu: brytyjski potentat na rynku europejskich tanich przewozów
      EasyJet będzie latać z Krakowa do kilku europejskich miast, co powinno zwiększyć
      liczbę odprawianych pasażerów w Balicach o kilkaset tysięcy rocznie.

- Na początek kierunki będą dwa: Londyn [lotnisko Luton - red.] i Dortmund.
      Linia planuje przewieźć rocznie prawie 80 tys. pasażerów do każdego z miast -
      podkreśla prezes Krakowskiego Portu Lotniczego Marcin Hydzik. To jego firma
      negocjowała z Brytyjczykami umowy. - Pomożemy liniom marketingowo. W zamian za
      reklamę na miejskich nośnikach dostaniemy jednak szansę na ogromną turystyczną
      promocję miasta i regionu - zaznacza Hydzik.

Charakterystyczne pomarańczowe samoloty wystartują z Krakowa do Londynu i
      Dortmundu pod koniec października (wtedy też rozpoczną loty między Warszawą a
      Londynem). Będą latać codziennie, a ceny będą zaczynały się od 19 euro (ok. 80
      zł, w zależności od kursu) w jedną stronę. Oczywiście trzeba do nich doliczyć
      opłaty lotniskowe. Jak zapewnia EasyJet, rezerwacja miejsc w internecie ma być
      dostępna już w najbliższych dniach.

- To dopiero początek. Nowe trasy do Krakowa i Warszawy pokazują, że traktujemy
      rynek Europy Wschodniej bardzo poważnie. Już niedługo nasza oferta będzie
      jeszcze bardziej rozbudowana - twierdzi Ray Webster, szef EasyJet.

Nieoficjalnie ustaliliśmy, że kolejnym połączeniem z Balic ma być Berlin - już w
      styczniu, a później do kolejnych europejskich miast. EasyJet nie wyklucza też
      poważniejszego zaangażowania w krakowskie lotnisko - przypomnijmy, że KPL
      zamierza budować w Balicach specjalny terminal dla tanich linii.

Wiadomość o nowym przewoźniku powinna szczególnie ucieszyć pasażerów - z Balic
      do Londynu latają dziś British Airways i Lot, a z niedalekich Katowic WizzAir i
      Airpolonia. Konkurencja spowoduje na pewno, że ceny będą spadać.

EasyJet

Ich pomarańczowe samoloty latają dziś na 158 lotnisk w 44 krajach. Były
      pierwszym tanim przewoźnikiem latającym do Europy Wschodniej - kilka lat temu
      wystartowały z Pragi i pomogły stolicy Czech wypromować się na Zachodzie. W
      południowo-zachodniej Polsce firmy turystyczne organizowały przejazd dla
      polskich turystów - opłacało się kupić bilet autobusowy do Pragi i stamtąd
      samolotem do Londynu. EasyJet od niedawna lata też do Budapesztu i Lubljany.
      Brytyjczycy liczą na to, że do całego regionu (Polska, Czechy, Węgry) przewiozą
      w ciągu roku aż 2 mln pasażerów. Linia dysponuje 73 boeingami 737 i jedenastoma
      airbusami A319s. Więcej informacji na stronie internetowej www.easyjet.com.

Samorządowe kroki w chmurach

Kraków jest pierwszym polskim miastem, które zdecydowało się pomóc tanim liniom.
      Zajmuje się tym Krakowski Port Lotniczy - spółka powołana przez władze Krakowa,
      Małopolski i Agencję Mienia Wojskowego. Ma przyciągnąć tanie linie i zbudować
      dla nich specjalny terminal. Dzięki niej od kilku tygodni z Krakowa latają już
      niemieckie Germanwings, a na miejskich nośnikach reklamowych zawisną niedługo
      plakaty reklamujące niemiecką linię.
    • Gość: Marcin Re: Łódź polskim centrum tanich linii lotniczych IP: *.demon.co.uk 15.07.04, 10:39
      Im szybciej tym lepiej. To miasto potrzebuje okna na swiat!
    • Gość: Tomm Re: Łódź polskim centrum tanich linii lotniczych IP: *.cec.eu.int 15.07.04, 11:53
      pewnie ze byloby fajnie... zastanawiam sie tylko czy Krakow i Poznan nie sa juz
      zbyt daleko w przodzie...

ale jezeli szybko zapadna konkretne decyzje i cale miasto pojdzie za ciosem...
      kto wie? moze bedzie to jeden ze sposobow zeby rozladowac dramatyczna sytuacje
      na lodzkim rynku pracy i zapobiec marginalizacji naszego miasta?
      3mam kciuki
      • Gość: skg Re: Łódź polskim centrum tanich linii lotniczych IP: *.pai.net.pl / 212.191.172.* 15.07.04, 12:02
        A ja powiem krotko UWIERZE JAK ZOBACZE.
    • Gość: Obrazoburca Piotr Czy Łódź głupotą musi słynąć? Wyleczcie się! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.04, 12:03
      Kiedyś krążyło powiedzenie, przypisywane tow. Gierkowi: "gdybyśmy mieli mięso
      to zarzucilibyśmy Europę konserwami, ale nie mamy jeszcze stali". Pasuje jak
      ulał.

Ludzie, już brak mi słów. Znowu to samo. GAZETA robi sobie z Was jaja. Jest
      sezon ogórkowy, to trzeba ludzi zainteresować. A najlepiej napisać coś, ku
      pokrzepieniu serc. Łódź potęgą awiacji!

Artykuł jest wyjątkowo nieprofesjonalny i niechlujny. Półprawdy pomieszane z
      manipulacjami. I to Was tak podnieca?

Jak już zauważył krzykowal nasz wspaniale optymistyczny dziennikarz nie czytuje
      nawet swojej własnej gazety. EasyJet już dawno wybrał Krakow. Powiem więcej -
      stawiam dolary przeciw orzechom, że tak samo zrobi Ryanair. Chyba, że Poznan
      zaoferuje mu ekstra subwencje. SkyEurope ma najbliżej do Krakowa, ale może też
      myśleć o Katowicach - dość sprawny port i szybko się rozwija. Zresztą jest
      jeszcze Wroclaw.

Chętnie odszczekam, bo nadal jestem prawie Łodzianinem, ale niestety nikt nie
      wybierze Łodzi. To nie chodzi o hangary (które inni już mają, a my planujemy
      zbudować, ciekawe za co?). To nie chodzi o pas startowy. Nawet odległość od
      najbliższych bloków, która uniemożliwi loty z Łodzi odrzutowcom. Po prostu w
      Łodzi jest bieda. Nikt nie poleci do Paryża za 100PLN. Musiałby mieć jeszcze
      pieniądze, aby wydostać się z Charles de Gaulle, czy innego Orly. A gdzie by
      mieszkał, co by tam robił, jak się porozumiewał, skoro nie zna żadnego obcego
      języka...

Kto by miał do Łodzi przylatywać? Do Krakowa latają już teraz tysiące turystów.
      A do nas? Który z jedynych dwóch hoteli mieliby oblegać? Oglądać brud na
      ulicach i pomazane ściany?

Dlaczego nikt nie podniesie pomysłu aby do naszego miasta zaglądały wycieczki
      dzieci z Izraela? Przecież w Łodzi mieszkała olbrzymia część ich przodków.
      Jakby trochę pomyśleć byłoby im co pokazać. A tak LATAJĄ do Warszawy, potem
      Krakow i do domu.

Pieniądz robi pieniądz. Parafrazując bieda rodzi biedę. Zamiast rzucać się z
      motyką na słońce, lepiej skupić się na pracy organicznej. Czystości ulic
      (lepiej przyciągnie inwestorów niż SSE), dobrym połączeniu z Warszawą koleją
      (obecny nawet tabor PKP mógłby pokonywać 120km w niecałą godzinę, tylko stan
      linii nie ten), czy w końcu autostradzie.

Co do artykułu - szkoda czasu, ale przed jednym nie mogę się powstrzymać - czy
      to naprawdę taki wielki sukces, że "szef Lublinka rozmawia ze SkyEurope"
      (słowacki nie różni się wiele od polskiego - pewnie dlatego rozmawiamy tylko z
      nimi)i "chce, by lotnisko było bazą postojową tanich linii" (ja chce mieć
      Porsche Carrera 4, też już się tym chwalę)?
      • Gość: MarcinK Re: Czy Łódź głupotą musi słynąć? Wyleczcie się! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.04, 12:16
        A teraz ochłoń. I przeczytaj komunikat EasyJet. EasyJet wybrał Kraków jako
        miejsce rejsów, a nie bazę. To drobna różnica.

MK
        • default_user Re: Czy Łódź głupotą musi słynąć? Wyleczcie się! 15.07.04, 12:53
          Gość portalu: MarcinK napisał(a):

> A teraz ochłoń. I przeczytaj komunikat EasyJet. EasyJet wybrał Kraków jako
          > miejsce rejsów, a nie bazę.

Ocyzwiście. Bazę mają w Luton, pod Londynem.
          W którymś ze wcześniejszych artykułów w dziele "gospodarka" na portalu GW
          przeczytałem, że easyJet szacuje cały środkowo-europejski region (Polska,
          Czechy, Słowacja i Węgry) na ok. 2 mln. pasażerów rocznie. Przy takiej ilości
          nie mają żadnych powodów, by budować tu drugą bazę.
          Przestańmy się niezdrowo podniecać! Przespaliśmy sprawę o dobre dwa lata. Rynek
          na tanich przewożników w Polsce właśnie został podzielony! Wygrały Warszawa,
          Kraków i Katowice. My, przez najbliższą dekadę, nie odrobimy strat! Na dzień
          dzisiejszy pozostają nam niewielkie samoloty, obsługiwane głównie
          przez "poddostawców" wielkich kompanii na zasadzie code-scharingu.

Pozdrawiam optymistów
          M..M
      • Gość: frankenstein Re: Czy Łódź głupotą musi słynąć? Wyleczcie się! IP: 195.143.166.* 15.07.04, 13:22
        Calkiem sie z twoja opinia zgadzam. Tak sie sklada ze z mojego miasta w ktorym
        mieszkam nie ma tanich lini a najblizsze lataja dopiero z Lubeki i nie oplaci mi
        sie tam jechac 2godz wczesniej zeby byc w odpowiednim czasie odprawionym bo w
        tym czasie samochodem jestem juz prawie na polskiej grynicy i jeszcze 5 godzin
        polskimi drogami i jestem u celu. A teraz do ceny : jezeli ja musze zaplacic 20%
        mojego zarobku netto albo 10%brutto za bilet Lotem do Polski to musze
        powiedziec ze jest to b. duzo . Do tego dochodza koszty pobytu w kraju , ktore
        naleza juz do wyjatkowo wysokich . Wniosek - coraz mniej turystow bedzie
        przyjezdzalo do Polski droga powietrzna , pozostanie tansza droga morska ale to
        tylko najwyzej do Gdanska , Gdyni , Swinoujscia i tylko dla skandynawow ,
        ktorzy juz masowo laduja na weekendy w Gdansku i Gdyni. Jezeli tanie linie nie
        beda obslugiwaly wszystkich polskich lotnisk to niewiele sie zmieni . Obecnie
        panuje euforia z tymi liniami ale jak sytuacja sie ustabilizuje to sie okaze ,
        ze ludzie nie maja az tak duzo kasy ze moga sobie polatac kiedy chca.
        Njtansze bilety - nie te po 20E ale po ok. 100 E w jedna strone bez kosztow
        lotniskowych to na polskie warunki naprawde sporo.
      • xk Re: Czy Łódź głupotą musi słynąć? Wyleczcie się! 15.07.04, 13:23
        uspokój się!
        czy ktoś tu wypiera się pracy organicznej???
        choć akurat Łódź zbudował żywioł, nie zaplanowana praca

wycieczki z Izraela w Łodzi?
        czemu nie, ale to jest dosyć skomplikowane
        choćby ze względów bezoieczeństwa oni raczej bardzo rzadko organizują wycieczki
        zagraniczne, a jak już są to życzą sobie ochrony

aha- i jeszcze jedno- współczesny tabor PKP naprawdę nie jest w stanie trasy do
        stolycy w 1h pokonać!

pozdr
        • Gość: Piotr Aneks IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.04, 15:02
          Kiedyś uczestniczyłem w projekcie poprawy trakcji i przyspieszenia linii
          Berlin - Warszawa. Drobne zmiany pozwalały osiągać 140km/h. I to lokomotywom
          używanym obecnie np. przez InterCity. Nie jestem, broń Boże, kolejarzem. Ale
          zdaje się, że to fatalne tory, a dokładniej torowisko (nasyp, zbrojenie,
          podkłady) jest problemem linii do Warszawy. No i słaba trakcja (rzadko
          umieszczone punkty zasilania). Gdyby któryś z coraz genialniejszych włodarzy
          naszego miasta trochę pogłówkował, to możnaby łatwo zdobyć z 10-20MLNEUR na
          modernizację tej linii. W unii jest znowu moda na kolej, bo ekologiczna. Ech,
          gdyby Palka żył...

Co do dzieci z Izraela - pewnie nie wiesz, że masowo (to są tysiące rocznie)
          udeptują Gubałówkę, bo to też normalni ludzie i po Oświęcimiu muszą trochę
          odreagować. Gdyby odnowić okolice Starego Rynku byłyby prawie tak atrakcyjne,
          jak Kazimierz w Krakowie.
          • xk Re: Aneks 15.07.04, 17:38
            Gość portalu: Piotr napisał(a):

> Kiedyś uczestniczyłem w projekcie poprawy trakcji i przyspieszenia linii
            > Berlin - Warszawa. Drobne zmiany pozwalały osiągać 140km/h. I to lokomotywom
            > używanym obecnie np. przez InterCity. Nie jestem, broń Boże, kolejarzem. Ale
            > zdaje się, że to fatalne tory, a dokładniej torowisko (nasyp, zbrojenie,
            > podkłady) jest problemem linii do Warszawy. No i słaba trakcja (rzadko
            > umieszczone punkty zasilania). Gdyby któryś z coraz genialniejszych włodarzy
            > naszego miasta trochę pogłówkował, to możnaby łatwo zdobyć z 10-20MLNEUR na
            > modernizację tej linii.

ale ta modernizacja, która zresztą będzie realizowana i tak da finalny czas
            przejazdu około 80 min
            aby jechać tam w godzinę, trzebaby wybudować zupełnie nowy szlak

>Nie jestem, broń Boże, kolejarzem.
            ja również

pozdr

• krzykowal Re: Aneks 15.07.04, 17:42
            > Gdyby któryś z coraz genialniejszych włodarzy
            > naszego miasta trochę pogłówkował, to możnaby łatwo zdobyć z 10-20MLNEUR na
            > modernizację tej linii. W unii jest znowu moda na kolej, bo ekologiczna. Ech,
            > gdyby Palka żył...

Ale przecież pisała i GW i Rzepa, że są już pieniądze z UE zaklepano na
            modernizację torowisk. Na jeden z pierwszych odcinków pójdzie Łódź-Warszawa.

pzdr
            Krzysiek
      • Gość: Protz Re: Czy Łódź głupotą musi słynąć? Wyleczcie się! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.07.04, 14:52
        > Ludzie, już brak mi słów. Znowu to samo. GAZETA robi sobie z Was jaja. Jest
        > sezon ogórkowy, to trzeba ludzi zainteresować. A najlepiej napisać coś, ku
        > pokrzepieniu serc. Łódź potęgą awiacji!

Niestety, z zalem musze kolege poprzeć.

W tym artykule nie ma nic, czego byśmy nie czytali rok czy dwa lata temu.
        Dodatek Gazety Łódzkiej systematycznie obniza poziom i zamiast rzetelnej
        dziennikarskiej roboty mamy artykuł typu 'copy' - 'paste'.

Protz, zniesmaczony.
      • Gość: S&F Re: Czy Łódź głupotą musi słynąć? Wyleczcie się! IP: *.toya.net.pl 22.07.05, 13:25
        Obrazoburca Piotr napisał:
        >Nawet odległość od
        >najbliższych bloków, która uniemożliwi loty z Łodzi odrzutowcom.

Nie przesadzaj, w W-wie są bliżej.Chyba nie przyjżałeś się dokładnie.
        Mam rodzinę która mieszka obok Okęcia.
        Jakoś każdy się przyzwyczaił że jest szum i mało kto narzeka.
        Pozdrawiam.
    • damndogu Re: Łódź polskim centrum tanich linii lotniczych 15.07.04, 14:16
      tiaaa, mnie zastanawia jedna rzecz. w ktora strone zostanie przedluzony pas? bo
      o ile mnie moja wyobraznia przestrzenna nie zawodzi, to od konca pasa do
      pierwszych domkow jest jakies 500m. czy samoloty beda ladowac kilka metrow nad
      dachami mieszkacow osiedla, polozonego przy samym lotnisku? miasto zbankrutuje
      od wyplacania odszkodowan za utrate sluchu tysiacu mieszkancom. nie wiem, ale
      mozliwe ze pas bedzie przebiegal nad nasz cudowna rzeczka Ner :P a moze sie
      okaze ze kilka lat znow zajdzie potrzeba przedluzenie pasa o kolejne 600m i
      niezbedne bedzie wysiedlenie ludzi, albo wybudowanie plyty lotniska na
      specjalnej konstrukcji ponad dachami domostw! ;) lodz to nie lotrniskowiec i nie
      ma tu miejsca na samoloty. juz te male brzeczyki robia duzo halasu, jak beda
      latac ogromne odzutowce (o zgrozo b. 737!) to ja sie wyprowadzam do lasu.
      a i jeszcze dziwi mnie jedna rzecz. gdzie bedzie ta cudowna droga laczaca ul
      retkinska z pabianicka? :D chyba wykopia tunel pod pasami ...
      • Gość: MarcinK Re: Łódź polskim centrum tanich linii lotniczych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.04, 14:32
        A kurat na przedłużenie pasa do 2.500m (z obecnych 1443) jest już projekt.
        Wydłużenie będzie w kierunku zachodnim.

MK
      • Gość: sxx Re: Łódź polskim centrum tanich linii lotniczych IP: *.pai.net.pl / 212.191.172.* 15.07.04, 14:53
        juz te male brzeczyki robia duzo halasu, jak beda
        latac ogromne odzutowce (o zgrozo b. 737!) to ja sie wyprowadzam do lasu.
        Hahaha ATRek nie jest wcale taki maly hmmm ogromne odrzutowce B737 ?? a co
        powiesz dopiero o 747 lub A 340.
      • Gość: Tomas Re: Łódź polskim centrum tanich linii lotniczych IP: 212.191.74.* 15.07.04, 15:05
        Łódź będzie... Łódź stanie się... W Łodzi powstanie nowy... Z Łodzi polecimy...
        a jak to wygląda w innych miastach
        Kraków otrzymał nowe połaczenie lotnicze
        Katowice stały się bazą dla WizzAir
        W Bydgoszczy wybudowano nowy termianl
        Ze szczecina polecimy do Londynu.
        Szczerze mówiąc mam juz dosyć!!
    • Gość: Jacek Re: Łódź polskim centrum tanich linii lotniczych IP: *.wcl.ltscorp.group / 12.146.74.* 15.07.04, 17:50
      Warszawa nie pozwoli,wiec przestancie marzyc o tym ze pozwola na konkurencje
      pod ich bokiem.
    • Gość: naga_prawda Brawo Obrazoburca Piotr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.04, 19:45
      Nareszcie ktoś z głową i jajami na miejscu odezwał sie na tym forum! Ludzie, przecież wy nie macie pojęcia jak wiele brakuje temu waszemu grajdołowi do średniej wielkości portu lotniczego!

Pytam:
      - gdzie zmieścicie ten cały ruch pasażerski? Benek 737 zabiera ok. 120-160 pasażerów, gdzie ich odprawicie, w tym baraku???
      - jeżeli już ich nawet odprawicie, to skąd wystartuje B737. Z 1400 metrów pasa? Zapewniam was nie wystartuje!
      - jeżeli jakimś cudem ów B 737 znajdzie się na waszym lotnisku, to jak go zatankujecie? Ręcznymi pompami z czasów Łukaszewicza? Gratuluję, po kilku dniach może wpompujecie do niego ze 20 ton wachy.
      - kto od was będzie latał??? Jestescie jednym z najbiedniejszych miast w Polsce i nie zanosi sie aby było inaczej.
      - kto do was będzie przylatywał? Turysci? Po co? Oberwać w mordę na srodku Piotrkowskiej?

Wiem, że lotnisko to temat dyżurny u was i wywolujący masę emocji. Ale na miłość boską, bądźcie realistami, oceńcie obiektywnie świat jaki was otacza.

Cześć!
      • Gość: MarcinK Re: Brawo Obrazoburca Piotr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.04, 20:16
        Może z głową i jajami, ale zamienionymi miejscami. Nie umiesz czytać? Właśnie
        rozpisano przetarg na nowy terminal.

MK
      • Gość: Protz Re: Brawo Obrazoburca Piotr IP: 217.153.156.* 17.07.04, 08:18
        > - kto do was będzie przylatywał? Turysci? Po co? Oberwać w mordę na srodku
        >Piotrkowskiej?

To kiedy wpadniesz? ;)

BTW, z jakiego miasta piszesz?

Protz
    • Gość: n.one Re: Łódź polskim centrum tanich linii lotniczych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.07.04, 09:28
      Najsmieszniesze jest to, ze tanie linie, maja srednia cene podobna do innych
      lini(zeszloroczny raport The Observer) Reklama was oslepia. Macie kilka biletow
      po 99zl i idziecie za nia jak psy Pawlowa.. Ja chcialem leciec do budapeszty
      Skyeurope i cena wynosila 1000 zl w jedna strone !! low cost znaczy tani w
      kosztach ale nie dla pasazera tylko dla linii.. Sprobujcie cargo, moze bedzie
      jeszcze taniej (cena za kg masy ciala:) - bo roznicy i tak nie zauwazycie ... i
      nie trzeba sprzatac po sobie...

Natomiast rozwoj centrum w Lodzi ? I o to chodzi !!!!
    • default_user Nie tylko Łódź 18.07.04, 12:54
      Podobne artykuły wypisują inne redakcje, jeden przykład z Krakowa, dla
      niezorientowanych , lotnisko na Balicach JUŻ posiada długi pas i pełną
      infrastrukturę, a władze lokalne właśnie kończą adaptację wwojskowych budynków
      do obsługi tanich linii

Podkrakowskie międzynarodowe lotnisko w
      Balicach ma szanse stać się bazą dla tanich przewoźników
      lotniczych. "Konieczność stworzenia w jednym z krajów Europy Środkowo-
      Wschodniej "hubu", czyli centrum przesiadkowego, ogłosiły bowiem m.in.
      SkyEurope oraz Germanwings. Takiego posunięcia nie wyklucza także EasyJet -
      największa w Europie obok irlandzkiego Rayanaira, tania linia lotnicza.
      Polska dla tanich przewoźników jest jedną z najbardziej interesujących
      lokalizacji na założenie hubu, chociażby ze względu na liczbę ludności" -
      pisze gazeta. Według dziennika, "w grę wchodzą lotniska w Krakowie,
      Katowicach i Gdańsku. Okęcie nie jest brane pod uwagę, bowiem nie ma ono
      obecnie technicznej możliwości przyjęcia większej ilości ani pasażerów, ani
      samolotów i ich bazowania. Z tej trójki najwięcej atutów ma port i lotnisko w
      Balicach. Dlaczego Balice? Pierwszy atut to Kraków jako centrum turystyczne,
      drugim jest duża płyta postojowa mogąca pomieścić 17 maszyn oraz zaplecze
      techniczne do obsługi samolotów. Balice są jedynym regionalnym lotniskiem
      posiadającym możliwości technicznej obsługi samolotów i wykonywania drobnych
      napraw". Jednak plany te może pokrzyżować MON. Balice są lotniskiem
      wojskowym, jako cywilne oficjalnie nie istnieją. MON blokuje od dłuższego
      czasu wyłonienie zarządzającego lotniskiem i ociąga się z akceptacją
      rozporządzenia o współużytkowaniu lotniska wojskowego przez cywili. Jeżeli te
      dwa problemy nie zostaną rozwiązane w najbliższym czasie, to nie tylko żadna
      firma nie zdecyduje się na wybudowanie terminalu dla tanich przewoźników czy
      założenie tu swojej bazy. Może się okazać, że te, które są, będą odlatywać do
      innych portów i ruch pasażerski z Balic zamiast rosnąć będzie maleć -
      przestrzega gazeta. Źródło: Gazeta Krakowska

W artykule niema ani słowa o Łodzi :-(

Pozdrawiam
      M..M
      • default_user i jeszcze link do całości 18.07.04, 13:10
        krakow.naszemiasto.pl/gospodarka/383715.html
        M..M
      • Gość: MarcinK Re: Nie tylko Łódź IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.04, 14:44
        A kurat Krakowa bym się nie bał. Tam zbyt dobrze zadomowiony jest PPL i LOT i
        zrobią wszystko aby tanim nie było za tanio. Jest tu pełna analogia do Okęcia.
        Wszak korzystanie z lotniska to nie tylko korzystanie z terminalu. Już prędzej
        jako konkurencję widzę Katowice.

Jednak pamiętajmy, że Łódź ma 3 poważne atuty jakich nie ma Kraków

1) Środek Polski - tu każdemu jest tak samo daleko. Już budują autostrady i
        wtedy dojechanie z Katowic, czy Poznania to nie będzie duży problem. Dojechanie
        z Poznania do Krakowa to już cała wyprawa.

2) Odległość od Warszawy - wielki rynek potencjalnych klientów w zasięgu ręki.
        Kraków nigdy nie będzie tak blisko.

3) Brak konkurencji na rynku lokalnym. Tu ani LOT, ani PPL nie jest zadomowiony
        więc nie trzeba się obawiać formalnych i nieformalnych powiązań, nacisków i
        koterii aby usunąć konkurencję tych firm.

Poza tym inwestycje ostatnio jakoś chętniej lokują się w Łodzi niż Krakowie.
        Jak sięgniemy pamięcią do rankingu z czerwcowego profitu to Krakó był
        wymieniany jako miasto najmniej przyjazne inwestorom, spośród dużych miast w
        Polsce.

Pozdrawiam, Marcin
        • krzykowal Re: Nie tylko Łódź 18.07.04, 21:27
          Popieram. Każdy kto jechał ponad 100 km z Luton do Londynu wie, że lotnisko może
          być tak daleko i funkcjonować. Łódź świetnie leży między Poznaniem a Warszawą. A
          autostrada A2 jest już faktycznie kończona z Poznania do Łodzi. Naprawdę jest -
          może nie za duża - ale oparta na realnych przesłankach szansa na stworzenie w
          Łodzi czegoś więcej.
          Dlatego też równie skutecznie się rozwijają Katowice - dużo lepiej niż Wrocław
          czy Kraków - bo przy autostradzie A4 (odcinek Gliwice-Katowice zostanie do 2005
          dokończony) i bardzo dobrym połączeniu tej autostrady z Pyrzowicami można niemal
          bezkolizyjnie, szybko i przyjemnie dojechać na to lotnisko z Krakowa, Wrocławia,
          Opola, Katowic, Gliwic itd.
          I jeszcze a propos Balic - tam się wcale tak jeszcze nie dogadali. Przecież
          wojsko wcale nie chce tak łatwo oddać kontroli nad lotniskiem.

pzdr
          Krzysiek
          • default_user Re: Nie tylko Łódź 19.07.04, 11:53
            krzykowal napisał:

> Popieram. Każdy kto jechał ponad 100 km z Luton do Londynu wie, że lotnisko
            > może być tak daleko i funkcjonować.

Dokładnie, tylko jak na razie, to MY ŁODZIANIE pokonujemy tych 100 km w drodze
            na Okęcie, by dostać się na tani samolot. Dzięki opieszałości poprzednich władz
            i falstartowi ekipy Kropiwnickiego, obawiam się, że marne mamy szanse na zmianę
            tej sytuacji, a jeśli już, to kosztem ogromnych nakładów i pracy. Kosztów tych
            spokojnie mogliśmy sobie zaoszczędzić, gdybyśmy właśnie kończyli, a nie dopiero
            planowali zacząć rozbudowę!!!

> Łódź świetnie leży między Poznaniem a Warszawą.

Obydwa te miasta JUŻ posiadają lotniska z prawdziwego zdarzenia, Warszawa JUŻ
            posiada tanie linie, których ilośc będzie rosnąć. Od paźdiernika tylko do
            Londynu szykuje 7 tanich rejsów dziennie. My mamy chęci, plany, zamierzenia i
            projekty. Moim zdaniem zbyt mało!

(..)

> I jeszcze a propos Balic - tam się wcale tak jeszcze nie dogadali. Przecież
            > wojsko wcale nie chce tak łatwo oddać kontroli nad lotniskiem.

Zgadza się, zasugerowałem się opinią krakowskiej GW, gdzie padła sugestia o
            pomyślnym zakończeniu rozmów, przedwczesna, jak się okazało.

Pozdrawiam
            M..M
            • Gość: MarcinK Re: Nie tylko Łódź IP: 212.160.172.* 19.07.04, 12:03
              Pamiętaj tylko o jednym. Generalnie bardzo trudno (ze względu kosztów) pogodzić
              na jednym lotnisku linie tanie i tradycyjne. Szczególnie, że tanie konkurują
              łównie ceną. Zatem Poznaia, a szczególnie Wa-wy nie widze perspektywicznie jako
              bazy tanich linii.

MK
            • krzykowal Re: Nie tylko Łódź 19.07.04, 14:51
              > Obydwa te miasta JUŻ posiadają lotniska z prawdziwego zdarzenia, Warszawa JUŻ
              > posiada tanie linie, których ilośc będzie rosnąć. Od paźdiernika tylko do
              > Londynu szykuje 7 tanich rejsów dziennie. My mamy chęci, plany, zamierzenia i
              > projekty. Moim zdaniem zbyt mało!

Ale coś się jakby jednak rusza w nastawieniu. Mnie jeszcze ciekawi to czy Okęcie
              się przypadkiem nie zatka za niedługo? Nowy terminal ma być w 2006. A Warszawa i
              rola Polski (Warszawy biznesowo jako stolicy) rośnie bardzo szybko. Czy
              rzeczywiście w tej chwili i w 2005 tanie linie to dla Okęcia szczyt marzeń?
              Dlaczego LHR nie ma tanich linii? (to pytanie retoryczne :) Dla Okęcia te tanie
              linie to wcale nie jest coś tak ważnego jak dla Lublinka, Pyrzowic czy Balic.

> Zgadza się, zasugerowałem się opinią krakowskiej GW, gdzie padła sugestia o
              > pomyślnym zakończeniu rozmów, przedwczesna, jak się okazało.

No więc właśnie - cała Polska uprawia trochę chciejstwo :)))) Pożyjemy
              zobaczymy. Poza pyrzowicami, które mają Wizza wszystkie inne połączenia to po
              prostu zwykłe _połęczenia_ - które można w każdej chwili powołać lub odwołać.
              Nawet w Pyrzowicach nie ma prawdziwej bazy Wizza. Kto widział np hangary
              EasyJest w Luton wie co mam na myśli.

pzdr
              Krzysiek
              • default_user Re: Nie tylko Łódź 19.07.04, 15:18
                krzykowal napisał:

>(..). Kto widział np hangary
                > EasyJest w Luton wie co mam na myśli.

Oby tylko nie wybrali na swoją wschodnią bazę Pilzna. Mając w zasięgu o wiele
                atrakcyjnieszą turystyacznie od Łodzi, Warszawy i Krakowa razem wziętych, Pragę,
                Austrię i południowo-wschodnie Niemcy.
                Więcej realizmu Panowie!
                M..M
                • Gość: MarcinK Re: Nie tylko Łódź IP: 212.160.172.* 19.07.04, 15:35
                  A w drugą stronę. Ile osób mieszka w rejonie Pilzna, a ile w centralnej Polsce?
                  Ile osób turystycznie lata z centralnej Polski np do Włoch, czy Hiszpanii, a
                  ile z rejonu Pilzna?

MK
                  • default_user Re: Nie tylko Łódź 19.07.04, 15:38
                    Gość portalu: MarcinK napisał(a):

(..)
                    > Ile osób turystycznie lata z centralnej Polski np do Włoch, czy Hiszpanii, a
                    > ile z rejonu Pilzna?

a żebyś się nie zdziwił...
                    M..M
    • krzykowal Za Dziennkiem Budowy 19.07.04, 14:54
      No to chłopcy pojechali w tym niusie... :))))))))
      Zwłaszcza ten Pekin w aspekcie barów chińskich zdaje się być dobrym połączeniem
      ;))) Ale dobrze, że piszą lepiej niż mieli by pisać gorzej :)

===
      ŁÓDŹ: ROZBUDOWA ŁÓDZKIEGO LOTNISKA LUBLINEK

50 milionów złotych zamierza zainwestować Łódź w rozbudowę i rozwój Portu
      Lotniczego Lublinek. Realizacja inwestycji ma rozpocząć się jeszcze w tym roku.

Cała inwestycja, warta 50 mln złotych, sfinansowana ma zostać z pieniędzy
      zabezpieczonych na ten cel przez miasto, funduszy europejskich oraz pochodzących
      od sponsorów. W ramach inwestycji do końca tego roku ma zostać m.in. wydłużony
      pas startowy z 600 metrów do 2100 metrów, aby mogły na nim lądować samoloty
      przewożące co najmniej 100 osób.

Rozbudowa lotniska umożliwić ma połączenie Lublinka z wieloma państwami Europy i
      świata. Planowane są szybkie i tanie połączenia z Brukselą, Chicago, Nowym
      Jorkiem, Paryżem, Londynem, Mediolanem, a także z Singapurem, Pekinem i Bangkokiem.
      Według planów zarządu lotniska, już za dwa lata lotnisko ma obsługiwać do 350
      tys. pasażerów rocznie, a docelowo pół miliona. Obecnie Lublinek obsługuje około
      50 tys. osób.
      • protz Re: Za Dziennkiem Budowy 19.07.04, 15:26
        > Obecnie Lublinek obsługuje okoł
        > o
        > 50 tys. osób.

No to faktycznie pojechali. Co tam fakty , wierszowka sie liczy.
        --
        Protz
        GG:2186383
        • krzykowal A co tam panie w Pyrzowicach... 19.07.04, 16:12
          Ci tam jadą na maksa...

===
          Nowa hala przylotów na lotnisku w Pyrzowicach jest już gotowa

Piotr Purzyński 18-07-2004 , ostatnia aktualizacja 19-07-2004 11:45

Zakończyła się budowa nowej hali przylotów w Międzynarodowym Porcie Lotniczym
          Katowice w Pyrzowicach. Lotnisko będzie mogło teraz przyjąć 1,5 mln pasażerów
          rocznie.

W czasie upałów najlepiej czuć, że na lotnisku wydarzyło się coś dobrego. Po
          wejściu do nowej hali przylotów ogarnia nas przyjemny chłód. To dowód, że
          klimatyzacja jest sprawna i działa bez zarzutu. Inaczej jest w terminalu, w
          którym do tej pory spotykali się odlatujący i przylatujący do Pyrzowic pasażerowie.

- Lepiej będzie teraz wszędzie, bo stare urządzenie zostanie odciążone i będzie
          dbało tylko o górną część terminalu - zapewnia Krystian Kaizerbrecht, główny
          projektant portu. Dodaje, że tym razem wykonawcy mieli ułatwione zadanie, bo
          montowali klimatyzację w budowanej od podstaw hali, a nie w istniejącym już budynku.

Hala, jak zapowiadano, powstała możliwie najtaniej i bez epatowania
          nowoczesnością. Jej budowa, wyposażenie, przebudowa istniejącego terminalu i
          nowe miejsca parkingowe kosztowały ok. 14 mln zł.

Hala przylotów jest już gotowa, trwają jeszcze prace przy przebudowie starej
          części terminalu. Retusze czekają też portową restaurację. Za kilka dni już nikt
          nie będzie narzekał na ciasnotę. Powierzchnia przeznaczona dla pasażerów
          zwiększyła się z 4 do prawie 8 tys. m kw.

W porcie zwiększyła się liczba punktów odprawy paszportowo-bagażowej,
          rozdzielony zostanie ruch krajowy od międzynarodowego, jak i ten dla mieszkańców
          Unii Europejskiej i spoza niej. Teraz w ciągu godziny odprawić będzie można 600
          osób, gdy jeszcze niedawno tylko 200.

Po wejściu do Katowic tanich linii lotniczych Air Polonia i Wizz Air z lotniska
          korzysta coraz więcej osób. Parking już się zatyka, mimo że liczba miejsc
          parkingowych wzrosła z 300 do 800. - Trzeba będzie pomyśleć o kolejnej
          inwestycji i następnych parkingach - nie ukrywa Kaizerbrecht.

===

ŚLĄSKIE: ZAKOŃCZONO PIERWSZY ETAP DROGI DOJAZDOWEJ NA PYRZOWICKIE LOTNISKO

Zakończono pierwszy etap inwestycji, czyli budowę węzła drogowego Podwarpie. W
          sumie, inwestycja obejmuje budowę około 14 km dróg oraz dojazdu do lotniska w
          Pyrzowicach.

W ramach inwestycji zrealizowana zostanie budowa drogi ekspresowej S1, budowa
          dojazdu do lotniska i przebudowa drogi DK1/DK86. Oprócz przebudowy S1 – 3 km i
          DK1 / DK86 – 3 km, przebudowano także około 8 kilometrów dróg powiatowych i
          gminnych, w tym budowę trzech wiaduktów, jednego mostu i jednego przepustu.
          Prace rozpoczęły się w grudniu 2002 roku. Konstrukcja jest współfinansowana w 75
          procentach ze środków Unii Europejskiej, pozostałość sfinansują fundusze
          krajowe. Koszt całej inwestycji wyniesie blisko 20 milionów złotych.
          • Gość: Protz Re: A co tam panie w Pyrzowicach... IP: 217.153.156.* 28.07.04, 10:36
            no to w sobote sobie obejrze, jakby co moge pofocic i wrzucic to potem gdzies
            na stronke.

Protz
    • treonik Re: Łódź polskim centrum tanich linii lotniczych 21.07.04, 11:33
      No to fajnie, czy ktoś już to zuważył,że następnym krokiem
      powinna być budowa kawałka bocznicy kolejowej
      i skomunikowanie lotniska z Warszawą.
      No fajnie aby ten pociąg był w miarę szybki.
    • Gość: łażej Re: Łódź polskim centrum tanich linii lotniczych IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 28.07.04, 08:43
      miasta.gazeta.pl/krakow/1,35798,2201065.html
      "Największe wschodnioeuropejskie tanie linie lotnicze - SkyEurope - chcą
      tworzyć swoją bazę w Balicach. To już druga duża linia lotnicza (po brytyjskim
      EasyJet), która zapowiada wejście do Balic.

Powstała na Słowacji SkyEurope chce "skopiować" swoją siatkę połączeń z Okęcia
      na kolejne duże polskie miasto. Największe szanse ma Kraków.

- Mamy strategię łączenia punktów, dlatego z nowej bazy chcemy latać do tych
      samych miast co z Warszawy - tłumaczy Eryk Kłopotowski, rzecznik linii w
      Polsce. A z Okęcia SkyEurope lata do Londynu (na lotnisko Stansted), Rzymu
      (Fiumicino), Paryża (Orly Sud), Mediolanu i Amsterdamu. Z Krakowa rejsy mogłyby
      się rozpocząć już od września. Warszawa ma też połączenia z Bratysławą i
      Budapesztem - tu na start musielibyśmy poczekać dłużej. Jak długo?

Eryk Kłopotowski: - Ustalamy jeszcze warunki. Kraków nie jest jedynym
      lotniskiem, z którym rozmawiamy.

Wiadomo, że dużo będzie zależeć od postawy portu lotniczego i miasta.
      Przypomnijmy, że władze portu w Balicach sztywno trzymają się opłat
      lotniskowych - tanie linie narzekają, że niektóre opłaty są wyższe, nawet od
      tych płaconych przez przewoźników na Okęciu. Dlatego samorządowcy powołali
      specjalną firmę do stworzenia oferty dla tanich przewoźników - Krakowski Port
      Lotniczy (powstał z inicjatywy władz Krakowa) proponuje reklamy nowych połączeń
      na miejskich nośnikach. Z pomocy tej skorzystał już niemiecki Germanwings,
      miastu udało się też ściągnąć do siebie EasyJet (w październiku startuje do
      Dortmundu, Londynu i Berlina).

- Rozmowy ze SkyEurope jeszcze trwają - przyznaje pełnomocnik prezydenta
      Krakowa ds. turystyki Grażyna Leja. - Zależy nam na rozruszaniu lotniska, a
      przez to turystyki w mieście i regionie. Tanie linie to gwarantują - dodaje.

SkyEurope prowadzą negocjacje o otwarciu połączeń również po Polsce (ma być
      uruchomione połączenie m.in. Krakowa z Warszawą. - Ceny biletów zaczynają
      się u nas od 99 zł [bez opłat lotniskowych - red.]. I staramy się, aby tych
      najtańszych biletów było dużo - podkreśla Eryk Kłopotowski.

Europejskie loty ze Słowacji

SkyEurope ma dziś 13 samolotów (7 boeingów 737-500 z 133 miejscami i 6
      embraearów 120 z 33 miejscami). Latają do 18 miast w 12 europejskich krajach.
      Linia powstała w 2002 r. na Słowacji. Dziś ma kapitał z całej Europy i
      przedstawia się jako ponadnarodowa."

Kolejna szansa przechodzi koło nosa?
    • Gość: edyta74 Re: Łódź polskim centrum tanich linii lotniczych IP: *.pool82104.interbusiness.it 02.08.04, 17:09
      ja tez HURA
    • Gość: michał_k Re: Łódź polskim centrum tanich linii lotniczych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.05, 09:30
      www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_050722/ekonomia/ekonomia_a_57.html

Nowa baza Ryanairu

Największa w Europie tania linia lotnicza ogłosiła, że jej 14. bazą będzie
      włoska Piza (13. bazą jest Lubeka). Jeszcze w tym roku Ryanair może wybrać
      kolejną. Na liście potencjalnych baz, które Ryanair może otworzyć w
      przyszłości, jest też Wrocław.

a.bu.
      • default_user Re: Łódź polskim centrum tanich linii lotniczych 22.07.05, 09:41
        Gdyby ten artykuł ukazał się w Łódzkiej GW kończyłby się słowani
        "... rozmowy Ryanair z zarządem lotniska Lublinek są już dalece zaawansowane.
        Przewoźnik w pierwszym okresie działaności planuje zainwestowanie 150 mln €"
        a tak, zero emocji. I po co to w ogóle pisać na Forum?
        :-P
        M..M

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka