Dodaj do ulubionych

Łódzkie bocznice kolejowe

23.03.02, 20:10
Gdzie nie rozebrano przejazdów na dawne bocznice zakładowe?
Niestety na Kasprzaka poszło wszystko na złom.
Gdzie szykują się rozbiórki torowisk zakładowych ?

znalazłem fotogalerię łodzkich bocznic - stąd i temat wątku.
www.kolej.pl/~ciemny/bocznica/

pozdr
Obserwuj wątek
    • geograf Re: Łódzkie bocznice kolejowe 24.03.02, 10:50
      ojej... hm.. trudny temat... jak jeżdżę po mieście to widze tory, ale nie wiem, czy to nie jest ich jedyny fragment....
      zdjęcia ciekawe. Interesuje mnie jednak najbardziej to, gdzie zostały zrobione (tzn. gdzie znajduja się te kawałki torów) zdjęcia "na polu". Widac dużo tórów obrośniętych trawa. Zwłaszcza, że miasta w ogóle nie widac:))

A te tory przecinajace 3 Maja i Demokratyczna to moga byc jeszcze używane??
      • Gość: mch Re: Łódzkie bocznice kolejowe IP: *.pai.net.pl 24.03.02, 12:11
        Najsłynniejsza bocznica prowadząca z linii obwodowej na Dąbrowie do Księżego
        Młyna jest wciąż przejezdna. Sprawdziłem. Co ciekawe - szyny nie są skorodowane
        na główkach, co pozwala przypuszczać, że jest używana. Szkoda tylko, że jakoś
        nigdy nie mam okazji złapać tam jadącego pociągu. Raz tylko widziałem manewry
        jakiegoś nie-PKP-eowskiego SM30 przy starych magazynach od strony parku
        Źródliska. Coś mi się kiedyś obiło o uszy, że fragment tej bocznicy przy kolei
        obwodowej kupił na własność miłośnik kolei - szef firmy LINDA, ale to wiadomość
        niesprawdzona.

Jasam: czy dotarł do Ciebie cennik parowozów? Załącznik w pierwszym liście jest
        nieczytelny. Lepiej otworzyć stronę (link w drugim mailu).
        • geograf Re: Łódzkie bocznice kolejowe 24.03.02, 12:15
          w takim razie ja mam pytanie: pod przystankiem autobusowo/tramwajowym na Śmigłego-Rydza nad wspomnianymi torami tory maja lekka rdzę "na sobie" a przecież widuje się czasami pociagi przejeżdżajace przez Kilińskiego do Uniontexu...a przecież to chyba ta sama bocznia?? (w tym momencie zdalem sobie sprawę, ze to nie to samo, ale nie skasowalem powyżej)
          W takim razie- te tory Księzy Młyn-Uniontex, sa wewnetrznymi torami Uniontexu, tak?)
          • Gość: mch Re: Łódzkie bocznice kolejowe IP: *.pai.net.pl 24.03.02, 12:22
            To jedna i ta sama linia. Pociągi kursują od czasu do czasu tylko na terenie
            Uniontexu. Poza Księży Młyn wyjeżdżają rzadko. Nie wiem, czy czasami ta
            lokomotywa nie należy do tego gościa z LINDY. Innej na tej bocznicy nie ma, a
            podobno ten facet kupił cytuję "bocznicę razem z pociągiem".
            • geograf Re: Łódzkie bocznice kolejowe 24.03.02, 12:26
              chwila- ta bocznica widoczna przy Fabrycznej na Smigłego-rydza prowadzi przez Kśięży Młyn, przecina Przędzalniana przy Żródliska i gdzie biegnie dalej?
              Dwa- jeżeli ta bocznca przy Kilińskiego i Śmigłego-rydza to to samo, tow takim razie w którym miejscu sa one połaczone?? Przecież przez Tymienieckiego nie przebiegaja żadne tory......aj aj!!! jest!! pamiętam... w jednym miejscu przecinaja!!

Ale czy po tych torach da się jeździc??? (tych w sfalcie) bo wygladaja inaczej....
              • Gość: mch Re: Łódzkie bocznice kolejowe IP: *.pai.net.pl 24.03.02, 12:33
                Tory i krzyżówki są przejezdne (a przynajmniej muszą być), bo inaczej jak
                wytłumaczusz ewnenement kursowania tam pociągu, który jak sam napisałeś
                wcześniej widziałeś na tej bocznicy. A co do położenia tej trasy, to widać ją
                na każdej dokładnej mapie Łodzi.
                • geograf Re: Łódzkie bocznice kolejowe 24.03.02, 12:37
                  wiem, że widac, ale ja nie patrze się na to przy ogladaniu mapy:)))
                  swoja droga, ciagnac dalej temnat.
                  Skoro na tych torach przy Fabrycznej/Smigłego-Rydza jest widoczna "lekka" rdza, a pociag w końcu musi brac skadś węgiel, materiały, więc skad on to dowozi do Uniontexu?? tam gdzieś w głębi osiedla sa jakieś punkty przeładunkowe??
                  • Gość: mch Re: Łódzkie bocznice kolejowe IP: *.pai.net.pl 24.03.02, 12:42
                    Ten pociąg głównie przewozi cięższe elementy na terenie fabryki. Z zewnątrz
                    praktycznie nie ma co przywozić. Aktualnie transportuje się chyba na
                    zewnątrz "majątek" likwidowanej fabryki.
                    • geograf Re: Łódzkie bocznice kolejowe 24.03.02, 12:48
                      ale gdzie na zewnatrz???
        • jasam Re: Łódzkie bocznice kolejowe 25.03.02, 16:50
          Wszystko przeczytałem - wysłałem odpowiedź.
          pozdr.
          • Gość: mch Re: Łódzkie bocznice kolejowe IP: *.pai.net.pl 25.03.02, 17:53
            Nie doszło. Czy był tam jakiś załącznik?

Jeżeli ktoś wysyła do mnie na adres na Gazecie maila z załącznikiem, to mam
            taką prośbę, aby najpierw wysłał informację o możliwości wysłania takiego maila.
            Po ostatnich wypadkach z wirusem teraz wszystkie posty na domenę gazeta.pl,
            które mają załączniki, wywalam. Może to patologia, ale dzięki temu mój komputer
            nie złapał żadnego syfa.
    • jasam Re: Łódzkie bocznice kolejowe 25.03.02, 16:53
      Proponuję wybrać się w okolice ulic: Zakładowa, Przylesie, PKP (tak - jest taka
      ulica)
      To już Andrzejów.
      pozdr.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka