Dodaj do ulubionych

Czy można skasować 4 bilety na 1,10 i jeżdzić 24h?

29.07.04, 12:59
Czasem się zdarza,że w kiosku nie ma biletów 24godzinnych.Czy w takim razie można skasować 4 bilety za 1,10 na raz i jeździć całą dobę?
Obserwuj wątek
    • ukalo Re: Czy można skasować 4 bilety na 1,10 i jeżdzić 29.07.04, 13:02
      marmiwal napisał:

> Czasem się zdarza,że w kiosku nie ma biletów 24godzinnych.Czy w takim razie moż
      > na skasować 4 bilety za 1,10 na raz i jeździć całą dobę?

Nie :-(
      Jest to dosyć wyraźnie określone w przepisach taryfowych.

Pozdrawiam,
      Łukasz
      • marmiwal Re: Czy można skasować 4 bilety na 1,10 i jeżdzić 29.07.04, 13:26
        ukalo napisał:

>
        > Nie :-(
        > Jest to dosyć wyraźnie określone w przepisach taryfowych.

"1. Pasażer może dowolnie łączyć nominały biletów, aby uzyskać obowiązującą opłatę za przejazd w wybranym przez siebie przedziale czasowym (z wyjątkiem biletów 24 godzinnych na wszystkie linie oraz biletu 10-cio minutowego",

co wg mnie oznacza,że nie można np. skasować 2 biletów za 4,40 i jeździć 48 godzin (co zresztą i tak nie ma sensu poza wygodą - nie trzeba pamiętać o skasowaniu). Albo,że nie można połączyć biletu za 4,40 z biletem za 1,10 i jechać 24,5 godziny (co tym bardziej nae ma sensu). Ale przecież nie jest napisane,że nie można skasować 4x1,10.
        • ukalo Re: Czy można skasować 4 bilety na 1,10 i jeżdzić 29.07.04, 13:47
          marmiwal napisał:

> "1. Pasażer może dowolnie łączyć nominały biletów, aby uzyskać obowiązującą opł
          > atę za przejazd w wybranym przez siebie przedziale czasowym (z wyjątkiem biletó
          > w 24 godzinnych na wszystkie linie oraz biletu 10-cio minutowego",
          >
          > co wg mnie oznacza,że nie można np. skasować 2 biletów za 4,40 i jeździć 48 god
          > zin (co zresztą i tak nie ma sensu poza wygodą - nie trzeba pamiętać o skasowan
          > iu). Albo,że nie można połączyć biletu za 4,40 z biletem za 1,10 i jechać 24,5
          > godziny (co tym bardziej nae ma sensu). Ale przecież nie jest napisane,że nie m
          > ożna skasować 4x1,10.

Ciekawy pomysł... ale nie masz racji. Nie wolno łączyć jednorazówek w dobowe, podobnie zresztą jak nie możesz skasować biletu normalnego 10-minutowego (za 1,50) zamiast ulgowego półgodzinnego (za 1,10!).

Co gorsza, w zasadzie (ale mam nadzieję, że kanary zachowują zdrowy rozsądek) nie powinno się kasować 2 ulgowych 10-minutówek (lub 24-godzinnych) celem uzyskania 1 normalnego! Wiem, że kiedyś próbowano za takie coś wystawiać "mandaty"!

Pozdrawiam,
          Łukasz

PS. Uważam że wszelkie opłaty za bilety jednorazowe (czyli również dobowe i 3-dniowe) powinny móc być łączone w dowolny sposób (nawet jeśli aby mieć dobowy chciałbym skasować 176 biletów po 5 gr. - ważne żeby opłata nie była niższa od wymaganej taryfą)
          • marmiwal Re: Czy można skasować 4 bilety na 1,10 i jeżdzić 29.07.04, 14:01
            ukalo napisał:

> Ciekawy pomysł... ale nie masz racji. Nie wolno łączyć jednorazówek w dobowe, p
            > odobnie zresztą jak nie możesz skasować biletu normalnego 10-minutowego (za 1,5
            > 0) zamiast ulgowego półgodzinnego (za 1,10!).
            >
            > Co gorsza, w zasadzie (ale mam nadzieję, że kanary zachowują zdrowy rozsądek) n
            > ie powinno się kasować 2 ulgowych 10-minutówek (lub 24-godzinnych) celem uzyska
            > nia 1 normalnego! Wiem, że kiedyś próbowano za takie coś wystawiać "mandaty"!
            >
            > Pozdrawiam,
            > Łukasz
            >
            > PS. Uważam że wszelkie opłaty za bilety jednorazowe (czyli również dobowe i 3-d
            > niowe) powinny móc być łączone w dowolny sposób (nawet jeśli aby mieć dobowy ch
            > ciałbym skasować 176 biletów po 5 gr. - ważne żeby opłata nie była niższa od wy
            > maganej taryfą)

Ale przecież jest zapis o dowolnym łączeniu nomicałów celem uzyskania żądanego czasu przejazdu oprócz biletów 24h co dla mnie w sposób oczywisty oznacza że mogę skasować 4x1,10 ale nie mogę 2x4,40 na dwie doby.
            • ukalo Re: Czy można skasować 4 bilety na 1,10 i jeżdzić 29.07.04, 14:26
              marmiwal napisał:

> Ale przecież jest zapis o dowolnym łączeniu nomicałów celem uzyskania żądanego
              > czasu przejazdu oprócz biletów 24h co dla mnie w sposób oczywisty oznacza że mo
              > gę skasować 4x1,10 ale nie mogę 2x4,40 na dwie doby.

Po co w ogóle pytałeś, skoro wiesz lepiej? :-/

Z przepisów:

"Uwaga! Można dowolnie łączyć bilety o nominałach 55 gr, 1,10 zł, 2,20 zł, aby uzyskać obowiązującą opłatę za przejazd w wybranym przez siebie przedziale czasowym do 30 min., 60 min. lub 120 min."

Jeśli twierdzisz, że jest inaczej, to kasuj sobie 4x1,10 i życzę wyrozumiałych kanarów...
              • marmiwal Re: Czy można skasować 4 bilety na 1,10 i jeżdzić 29.07.04, 14:48
                ukalo napisał:

> marmiwal napisał:

> Po co w ogóle pytałeś, skoro wiesz lepiej? :-/

Pytałem, bo mam wątpliwości, których na razie nikt nie rozwiał.

> Z przepisów:
                >
                > "Uwaga! Można dowolnie łączyć bilety o nominałach 55 gr, 1,10 zł, 2,20 zł, aby
                > uzyskać obowiązującą opłatę za przejazd w wybranym przez siebie przedziale czas
                > owym do 30 min., 60 min. lub 120 min."
                Możesz podać paragraf, bo jakoś nie mogę znaleźć takiego zapisu w "Przepisach Taryfowych"?

Z przepisów:
                1. Pasażer może dowolnie łączyć nominały biletów, aby uzyskać obowiązującą opłatę za przejazd w wybranym przez siebie przedziale czasowym (z wyjątkiem biletów 24 godzinnych na wszystkie linie oraz biletu 10-cio minutowego).

> Jeśli twierdzisz, że jest inaczej, to kasuj sobie 4x1,10 i życzę wyrozumiałych
                > kanarów...

Nie kasuję bo jeżdżę na migawce. Pytąłem żeby rozwiać wątpliwości.

Poza tym, przyznasz, że przepisy są BARDZO niejasne.
                • ukalo Re: Czy można skasować 4 bilety na 1,10 i jeżdzić 30.07.04, 14:57
                  marmiwal napisał:

> > Z przepisów:
                  > >
                  > > "Uwaga! Można dowolnie łączyć bilety o nominałach 55 gr, 1,10 zł, 2,20 zł
                  > , aby
                  > > uzyskać obowiązującą opłatę za przejazd w wybranym przez siebie przedzial
                  > e czas
                  > > owym do 30 min., 60 min. lub 120 min."
                  > Możesz podać paragraf, bo jakoś nie mogę znaleźć takiego zapisu w "Przepisach T
                  > aryfowych"?

W "przepisach taryfowych" to w ogóle nie ma cen... to jest z cennika

> Poza tym, przyznasz, że przepisy są BARDZO niejasne.

Tego nie negowałem.
            • Gość: Ja Re: Czy można skasować 4 bilety na 1,10 i jeżdzić IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 01.08.04, 14:55
              > gę skasować 4x1,10 ale nie mogę 2x4,40 na dwie doby.
              A to Ci nowość. Jest coś takiego jak bilet 2-dobowy?
              Masz, delikatnie rzecz ujmując, dziwne problemy.
              • marmiwal Re: Czy można skasować 4 bilety na 1,10 i jeżdzić 02.08.04, 07:06
                Gość portalu: Ja napisał(a):

> Jest coś takiego jak bilet 2-dobowy?

Nie ma. Ale jest trzydniowy...

> Masz, delikatnie rzecz ujmując, dziwne problemy.

A niedelikatnie rzecz ujmując?
    • Gość: STUDI Szczyt debilizmu IP: *.prokom.pl 29.07.04, 13:08
      Kolejny przyklad naszej lodzkiej glupoty.
      Placisz 8,80 i nie mozesz jezdzic caly dzien bo nie ten bilet.
      A biletow calodobowych praktycznie nie da sie kuppic.
      Celowa praktyka? Ukryta podwyzka cen biletow?

Dziadostwo.
      Kazde inne duze miasto ma lepsza taryfe biletowa nie wspominajac o znacznie wyzszej jakosci swiadczonych uslug.
      • ukalo Re: Szczyt debilizmu 29.07.04, 13:12
        Gość portalu: STUDI napisał:

> Kazde inne duze miasto ma lepsza taryfe biletowa nie wspominajac o znacznie wyz
        > szej jakosci swiadczonych uslug.

Taaa... zdaje się, że szczególnie Lublin...
        • Gość: J.S. Re: Szczyt debilizmu IP: *.pai.net.pl 29.07.04, 13:13
          > > Kazde inne duze miasto ma lepsza taryfe biletowa nie wspominajac o znaczn
          > ie wyz
          > > szej jakosci swiadczonych uslug.
          >
          > Taaa... zdaje się, że szczególnie Lublin...

Albo Pabianice :>
          • ukalo Re: Szczyt debilizmu 29.07.04, 13:16
            Gość portalu: J.S. napisał:

> Albo Pabianice :>

Pisał że duże ;-)
            • teufel Re: Szczyt debilizmu 29.07.04, 13:22
              Tramwaj ma?? Ma, więc duże.

P.S. Są dwie wsie gdzie jeźdźi tramwaj - Lutomiersk i Warszawa.
              • yavorius [rzep] 29.07.04, 13:29
                Aleksandria, Słowik, Emilia, Rosanów, Lućmierz, Ksawerów to miasta :D jak
                rozumiem?
                • teufel Re: [rzep] 29.07.04, 13:50
                  Chodziło mi o "miasta" gdzie tramwaj ma krańcówkę:P
                  • yavorius aha :D <nic> 29.07.04, 13:53

• Gość: Michał M. Re: [rzep] IP: *.staszic.waw.pl / *.staszic.waw.pl 30.07.04, 11:17
                    W Warszawie nie ma krańcówek! One istnieją tylko w elitarnych miejscowościach:
                    Łodzi, Pabianicach, Zgierzu, Ozorkowie, Konstantynowie i Lutomiersku. Kiedyś
                    były jeszcze w Rzgowie, Tuszynie i Aleksandrowie. (chyba o niczym nie
                    zapomniałem?)

Wszędzie indziej są zwykłe pętle tramwajowe ;-)
      • Gość: Michał M. Re: Szczyt debilizmu IP: *.staszic.waw.pl / *.staszic.waw.pl 30.07.04, 09:44
        Nie da się kupić bo kioskarze ich nie sprowadzają. Chcesz za to winić MPK? Sam
        wiesz że kilkadziesiąt procent ludzi jeździ na gapę. Jeśli nie kupują
        jednorazowych biletów to nie kupują też całodobowych. Nie ma popytu, nie ma
        podaży :-(

Byłem w różnych dużych miastach. I lepszą komunikację widziałem tylko w Moskwie
        i Paryżu. Bo tam mają świetne metro (szczególnie Moskwa). Przy czym komunikacja
        naziemna w Moskwie jest do kitu, autobusy jeżdżą rzadko i są zdezelowane.
        (opisuję stan sprzed kilku lat).

Tak strasznie tej Łodzi nie ubliżaj. POZA TYM MY MAMY "ZERÓWKĘ" :-)
        • geograf Re: Szczyt debilizmu 02.08.04, 17:56
          jest również inny powód braku zainteresowania kioskarzy.
          niska prowizja (z reszta podobnie jest ze znaczkami).
          Na biletach mało zarabiają,ale muszą kupić cały "kartonik",czyli wyłożyć jednorazowo,w przypadku dobowych,całkiem sporo...
          UMŁ jakoś nie zależy na dobrej dystrybucji biletów..zawsze łatwiej obwiniać kioskarzy i pasażerów...
    • Gość: SzK Re: Czy można skasować 4 bilety na 1,10 i jeżdzić IP: *.pabianice.pl / *.pabianice.pl 29.07.04, 13:25
      > Czasem się zdarza,że w kiosku nie ma biletów 24godzinnych.Czy w takim razie

Hmm. Czasem zdarza się, że w kiosku są bilety 24 godzinne ;)
    • Gość: Michał M. Re: Czy można skasować 4 bilety na 1,10 i jeżdzić IP: *.staszic.waw.pl / *.staszic.waw.pl 29.07.04, 13:41
      Nie, nie można. Żeby jeździć 24h trzeba mieć specjalny bilet za 4,40 (ulgowy).
      To że biletu nie ma w kiosku niczego nie zmienia.

Nawet skasowanie 2 biletów po 4,40 i traktowanie jako normalnego 24-godzinnego
      jest niepolecane (choć nie wiem czy zgodne z przepisami). Słyszałem o
      problemach w tramwaju.
      • marmiwal Re: Czy można skasować 4 bilety na 1,10 i jeżdzić 29.07.04, 14:04
        Gość portalu: Michał M. napisał(a):

> Nawet skasowanie 2 biletów po 4,40 i traktowanie jako normalnego 24-godzinnego
        > jest niepolecane (choć nie wiem czy zgodne z przepisami). Słyszałem o
        > problemach w tramwaju.

Nie jest polecane??? Chyba liczą się przepisy, a nie "polecenia".

A wogóle to ciekawe,czy niejasność przepisów taryfowych jest celowym działaniem, czy tylko skrajnym debilizmem i niekompetencją...
        • Gość: Gofer Re: Czy można skasować 4 bilety na 1,10 i jeżdzić IP: *.wsinf.edu.pl / *.wsinf.edu.pl 29.07.04, 14:20
          Na poprawę humoru przeczytajcie co mnie się zdarzyło: Skasowałem bilet o
          właściwym nominale, zakupiony w automacie, oczywiście w Łodzi a kontrolerka
          stwierdziła że "to nie jest nasz bilet" i cieszyła się że złapała gapowicza.
          Później, gdy skonfortowała swoją odkrywczą tezę ze swoim kolegą z fachu,
          przepraszała mnie.
          Pozdrawiam :-)
        • Gość: Michał M. Re: Czy można skasować 4 bilety na 1,10 i jeżdzić IP: *.staszic.waw.pl / *.staszic.waw.pl 30.07.04, 11:21
          Jeśli przepisy są niejasne, a to pokazał ten wątek, stosuje się ich
          interpretacje. Interpretacje nie są przepisami, ale nie należy ich lekceważyć.
          Dlatego "nie poleca się" ;-)

Zdarza się, że różne isntytucje stosują inne interpretacje tych samych
          przepisów, urzędy skarbowe na przykład ;-)
          • marmiwal Re: Czy można skasować 4 bilety na 1,10 i jeżdzić 30.07.04, 16:24
            Gość portalu: Michał M. napisał(a):

> Zdarza się, że różne isntytucje stosują inne interpretacje tych samych
            > przepisów, urzędy skarbowe na przykład ;-)

Tylko,ż e wydaje mi się ż e w normalnym kraju w razie takich wątpliwości winny być one roztrzygane na korzyść klienta.
            • Gość: Michał M. Re: Czy można skasować 4 bilety na 1,10 i jeżdzić IP: *.staszic.waw.pl / *.staszic.waw.pl 30.07.04, 17:42
              marmiwal napisał:

> Tylko,że wydaje mi się ż e w normalnym kraju w razie takich wątpliwości winny
              > być one roztrzygane na korzyść klienta.

Tak, tylko że normalne kraje nie istnieją ;-)
        • Gość: Aleksander Pawlak a ja w ogóle nie dziurkuje biletu IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 31.07.04, 08:08
          Gdy kanar mnie zapyta: "Chłopcze, dlaczego nie przedziurkowałeś biletu?" za
          każdym razem odpowiadam mu: "To proste, po prostu go nie mam".

Zauważyłem że są ludzie co dziurkują bilety wtenczas gdy wchodzi kanar. To
          przebiegłe!
    • Gość: Aleksej Re: Czy można skasować 4 bilety na 1,10 i jeżdzić IP: *.lodz.dialog.net.pl 29.07.04, 16:32
      Niestety nie mozna. Jak masz watpliwosci to zapytaj sie u zrodla, czyli w MPK
      (ewentualnie w ZDiT).

A co do dostepnosci biletow calodobowych, to raczej nie ma problemow, co prawda
      zdarzalo sie ze nie mieli w kioskach, ale w kiosku obok juz byly. W
      Aleksandrowie wszystkie kioski ktore sprzedaja bilety MPK maja calodobowe.

Pozdrawiam,
      Aleksej

P.S.
      W Krakowie jest trudniej kupic bilet calodobowy, czy 72 godzinny niz w Lodzi,
      szczegolnie po za dworcem kolejowym i starowka.
      • Gość: Jypli Re: Czy można skasować 4 bilety na 1,10 i jeżdzić IP: *.tvsat364.lodz.pl 29.07.04, 23:32
        Bzdura. Nie mam zamiaru szukać po osiedlu kiosku z biletami całodobowymi czy tymi za 55gr. Koło mnie są 2 punkty sprzedarzy biletów. W kiosku wszystkie nominały są, w sklepie tylko 1,10, 2,20, 0,75, 1,50. Niestety kiosk ma teraz urlop. Kupuję 4x1,10 i mam w dupie, nie zapłace mandatu bo opłate uiściłem. Jestem uczciwy. Podobna kwestia ma się opłaty 1,65. Bilety za 1,10 są i owszem, ale tych za 55gr już nie ma. Kupuję za 0,75 i również leje na te chore przepisy. Nie mam zamiaru dopłacać tylko dlatego ze mieszkam na Widzewie gdzie mam tylko 1 kiosk w pobliżu domu. To jest jawna dyskryminacja osób niemieszkających w centrum bądź w pobliżu ważniejszych krańcówek.
        • dziadek72 Re: Czy można skasować 4 bilety na 1,10 i jeżdzić 30.07.04, 00:02
          Nie mieszkam w pobliżu zadnej ważnej krańcówki, a w osiedlowych kioskach mam
          wszystkie nominały jakie mi są potrzebne. Wystarczy poszukać i zawsze znajdzie
          się miejsce, gdzie kupisz to co potrzebujesz. A pretensji nie miej do MPK,
          tylko do sklepikarzy i kioskarzy na twoim osiedlu , bo to oni dają ciała.
          • marmiwal Re: Czy można skasować 4 bilety na 1,10 i jeżdzić 30.07.04, 07:04
            dziadek72 napisał:

> Nie mieszkam w pobliżu zadnej ważnej krańcówki, a w osiedlowych kioskach mam
            > wszystkie nominały jakie mi są potrzebne.

Szczęściaż z Ciebie.

>Wystarczy poszukać i zawsze znajdzie
            > się miejsce, gdzie kupisz to co potrzebujesz.

Ale dlaczego klient ma szukać??!??Od parunastu lat jest kapitalizm i to towar ma szukać klienta,a nie kliet towaru!

> A pretensji nie miej do MPK,
            > tylko do sklepikarzy i kioskarzy na twoim osiedlu , bo to oni dają ciała.

Dają ciała bo mają jakieś grosze z tych biletów chyba. A swoją drogą to można by było wprowadzić taki nakaz, że jak chcesz sprzedawać bilety, to MUSISZ mieć wszystkie nominały. Albo sprzedawać bilety dla kioskarzy w paczkach,w których jest ileś tam biletów z każdego nominałui będzie po problemie.
            • dziadek72 Re: Czy można skasować 4 bilety na 1,10 i jeżdzić 30.07.04, 15:45
              Poprostu sklepikarze obok mnie myślą. Co niestety nadal jest rzadkością. A
              przecież to nie boli.
            • studi001 Re: Czy można skasować 4 bilety na 1,10 i jeżdzić 30.07.04, 15:53
              Raczej MPK, ZDiT oraz wladze Lodzi musza sie zmienic. MPK jest dla pasazera a nie jak to jest obecnie.
        • ukalo Re: Czy można skasować 4 bilety na 1,10 i jeżdzić 30.07.04, 15:02
          Gość portalu: Jypli napisał(a):

> Bzdura. Nie mam zamiaru szukać po osiedlu kiosku z biletami całodobowymi czy ty
          > mi za 55gr. Koło mnie są 2 punkty sprzedarzy biletów. W kiosku wszystkie nomina
          > ły są, w sklepie tylko 1,10, 2,20, 0,75, 1,50. Niestety kiosk ma teraz urlop. K
          > upuję 4x1,10 i mam w dupie, nie zapłace mandatu bo opłate uiściłem. Jestem uczc
          > iwy. Podobna kwestia ma się opłaty 1,65. Bilety za 1,10 są i owszem, ale tych z
          > a 55gr już nie ma. Kupuję za 0,75 i również leje na te chore przepisy. Nie mam
          > zamiaru dopłacać tylko dlatego ze mieszkam na Widzewie gdzie mam tylko 1 kiosk
          > w pobliżu domu. To jest jawna dyskryminacja osób niemieszkających w centrum bąd
          > ź w pobliżu ważniejszych krańcówek.

Masz całkowitą rację - tak jak napisałem, powinienem mieć prawo nawet do skasowania 176 biletów po 5 gr jako całodobowy normalny. Tylko użerać się później z kanarami, nie mając do tego pewności wygranej? :-(
    • Gość: Aleksander Pawlak a ja wcale nie dziurkuję biletu IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 31.07.04, 08:09
      Gdy kanar mnie zapyta: "Chłopcze, dlaczego nie przedziurkowałeś biletu?" za
      każdym razem odpowiadam mu: "To proste, po prostu go nie mam".

Zauważyłem że są ludzie co dziurkują bilety wtenczas gdy wchodzi kanar. To
      przebiegłe!
    • Gość: Ja Re: Czy można skasować 4 bilety na 1,10 i jeżdzić IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 01.08.04, 15:12
      Wiecie co? Ja właśnie byłem w Poznaniu ze dwa dni temu. Nie jeździlem za dużo
      KM (zrobiłem sobie tylko wycieczkę "pestką") i być może moja wiedza jest
      niepełna, ale wygląda na to, że tam nie mają biletów jednodniowych. Nie miałem
      czasu, żeby zagłębiać się w przepisy, ale na każdym przystanku (prawie) wisi
      czytelna rozpiska o nominałach biletów na 10, 30, 60 i 180 minut. Wygląda na
      to, że nie dość że nie ma innych, to zabawy nominałami również nie wchodzą w
      grę. Musisz skasować taki bilet, jaki myślisz, że Ci wystarczy, a w dodatku jak
      się tramwaj spóźni to jest Twoja wina (obowiązuje rzeczywisty czas przejazdu).
      Dla łatwiejszego rozróżnienia (i pewnie szybszego sprawdzania) każdy bilet ma
      inny kolor.
      Więc może nie mamy aż tak źle? Pomijając nieszczęsne 10-minutowe ja jestem
      raczej zadowolony ze sporej elastyczności przy manewrowaniu biletami.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka