Dodaj do ulubionych

Premiera Cityrunnera.

IP: *.toya.net.pl / 10.0.210.* 25.03.02, 20:08
Jak prawie wszyscy wiedzą na czwartek zaplanowana jest premiera Cityrunnera. W
swój pierwszy liniowy kurs Citek wyruszy po wielkiej pompie z pętli
Wyszyńskiego, po czym zrobi 2 kółka i schowa się do zajezdni. W piątek ma już
jeździć cały dzień na 7 brygadzie. A więc zaczynamy chłodzić szampany! :)

Łukasz Stefańczyk
-----------------------------------------------------
e-mail: stefan@toya.net.pl (20MB) & l.stefanczyk@cyfronet.krakow.pl (20MB)
"Łódzkie tramwaje - wczoraj i dziś" - www.cyf-kr.edu.pl/lodzkietramwaje
"Łódzkie Autobusy" - www.lodzkie.autobusy.prv.pl
Klub Miłośników Starych Tramwajów: kmst@mpk.lodz.pl
Obserwuj wątek
    • geograf Re: Premiera Cityrunnera. 25.03.02, 20:29
      a czy prawie wszystkim wiadomo, o której godzinie zacznie swoje pierwsze, dwa liniowe, kółka Citek w czwartek???
      :)))
      • Gość: mat26 Re: Premiera Cityrunnera. IP: *.interserwer.pl 26.03.02, 08:32
        A dlaczego w czwartek tylko dwa kółka a nie od razu cały dzień? Zresztą co za
        różnica... I tak na razie nie zmieniono rozkładu, żeby CR nie musiał się wlec
        za starymi tramwajami :(
        • Gość: Ł.S. Re: Premiera Cityrunnera. IP: *.toya.net.pl / 10.0.210.* 26.03.02, 12:34
          Gość portalu: mat26 napisał(a):

> A dlaczego w czwartek tylko dwa kółka a nie od razu cały dzień? Zresztą co za
          > różnica... I tak na razie nie zmieniono rozkładu, żeby CR nie musiał się wlec
          > za starymi tramwajami :(

W czwartek jeździ wlasnym grafikiem poza rozkładem. W piątek tak jak napisałem
          wcześniej ma jeździć jako rozkladowa brygada 7.

Ł.S.
          • Gość: shoo Re: Premiera Cityrunnera. IP: *.gtsgroup.com 26.03.02, 16:13
            ja nie nadazam. co to znaczy brygada siedem?
            • michal.ch Re: Premiera Cityrunnera. 26.03.02, 16:23
              To inaczej zespół motorniczych, który ma numer siedem. Nie wiem jak Ci to
              łopatologicznie wyjaśnić. :-)
              • geograf Re: Premiera Cityrunnera. 26.03.02, 16:28
                AHA!!! czy mi sie zdaje, czy te numerki na tych małych, białych tabliczkach z przodu przed szyba, to numer zespołu motorniczych??? Tak??
                Bo zawsze sie zastanawiałem po co to jest...:)))
                • kuba203 Re: Premiera Cityrunnera. 26.03.02, 16:36
                  Przypuszczalnie tak :))) Przypuszczalnie, bo nie widziałem Waszych numerków,
                  ale u nas są takie same, tylko że czarne :)))
              • Gość: Ł.S. Re: Premiera Cityrunnera. IP: *.toya.net.pl / 10.0.210.* 26.03.02, 18:59
                michal.ch napisał(a):

> To inaczej zespół motorniczych, który ma numer siedem. Nie wiem jak Ci to
                > łopatologicznie wyjaśnić. :-)

Hehe, "zespół motorniczych". Właśnie wyobraziłem sobie kilku motorowych grających
                na gitarach i jednego wokalistę. :)))

Brygada do grupa osób wykonująca jakąś pracę. Kiedyś gdy w każdym wagonie był
                konduktor brygada na jednej zmianie liczyła nawet 4 osoby (przy składach 3-
                wagonowych). Dzisiaj brygady są jednoosobowe, a licząc zmiennika - 2 osobowe. Do
                grupy osób ma to się już średnio i w zasadzie jest to już określenie historyczne,
                jednak w języku potocznym nadal popularne. Brygada to inaczej pociąg tramwajowy,
                a więc 10/7 to siódmy pociąg linii 10, którą na przykład w szczycie obsługuje 12
                pociągów.

Pozdrawiam,
                Łukasz Stefańczyk
                -----------------------------------------------------
                e-mail: stefan@toya.net.pl (20MB) & l.stefanczyk@cyfronet.krakow.pl (20MB)
                "Łódzkie tramwaje - wczoraj i dziś" - www.cyf-kr.edu.pl/lodzkietramwaje
                "Łódzkie Autobusy" - www.lodzkie.autobusy.prv.pl
                Klub Miłośników Starych Tramwajów: kmst@mpk.lodz.pl
    • kuba203 Re: Premiera Cityrunnera. 28.03.02, 08:57
      Naljepsze życzenia dla Łodzian z okazji wprowadzenia do ruchu nowego tramwaju!
      • Gość: geograf Re: Premiera Cityrunnera. IP: *.toya.net.pl 28.03.02, 08:59
        dziękujemy:)))

ja już jutro bedę polował na Citka:)) a kto dzisaij ma zamiar przejechac się?? Kto jutro?

może jakieś relacje i wrażenia??:))))))

pozdrawiam wszystkich:)
        • michal.ch Re: Premiera Cityrunnera. 28.03.02, 10:43
          Nie wiem, czy dziś będę miał czas. W dodatku może być kłopot z jego złapaniem,
          bo do tej pory nie wiem w jakich godzinach ma kursować. Natomiast jutro od rana
          będę stał na czatach na moim przystanku - w końcu któryś z tych tramwajów
          będzie musiał być tym właściwym. Pozostaje kwestia: ile będę czekał.
          • Gość: Łodzian Re: Premiera Cityrunnera. IP: 212.191.74.* 28.03.02, 11:13
            michal.ch napisał(a):

> Nie wiem, czy dziś będę miał czas. W dodatku może być kłopot z jego złapaniem,
            > bo do tej pory nie wiem w jakich godzinach ma kursować. Natomiast jutro od rana
            >
            > będę stał na czatach na moim przystanku - w końcu któryś z tych tramwajów
            > będzie musiał być tym właściwym. Pozostaje kwestia: ile będę czekał.

No i ilu będzie takich jak Ty. Możesz mieć kłopotem z zajęciem miejsca stojącego!!

A tak w ogóle to KaFeLkowicze wszystkich dzielnic łączcie się. W końcu każda
            okazja do spotkania jest dobra...

• michal.ch Re: Premiera Cityrunnera. 28.03.02, 11:18
              Gość portalu: Łodzian napisał(a):

> No i ilu będzie takich jak Ty. Możesz mieć kłopotem z zajęciem miejsca stojąceg
              > o!!

Jeżeli ten wagon będzie prowadzony przez "swojego człowieka", który zna paru
              ludzi z KMST, to instaluję się do kabiny w przypadku braku miejsca w przedziale
              pasażerskim. Nie daruję! I będę walczył o ten tramwaj jak o niepodległość.

• Gość: Ja Re: Premiera Cityrunnera. IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 28.03.02, 14:04
                Najnowsze wiadomości z frontu (tzn z krańcówki na Wyszyńskiego): Cityrunner
                wyjedzie z niej o 14.55, po dwudziestominutowej przemowie prezydenta Panasa :-(.
                Jak na razie na krańcówkę dotarł Herbrandt. Czekam(y)...
                Nareszcie!
                • geograf Re: Premiera Cityrunnera. 28.03.02, 14:06
                  hmm... szczerze mówiac jeszcze bym tam zdażył, ale nie chce mi się:))
                  Poczekam do jutra.....
                  • Gość: mat26 Re: Premiera Cityrunnera. IP: *.interserwer.pl 29.03.02, 09:48
                    A ja przejade sie nim może dzisiaj (jak na niego trafię), albo jutro (ale wtedy
                    będę go już musiał specjalnie łapać) :)
              • geograf Re: Premiera Cityrunnera. 28.03.02, 14:05
                a ja jak zjawię sie na zaplanowanym przystanku, to wsiade jak nic!!! nie po to bedę tam czekał. Po chamsku albo i nie, ale co tam, barki mam szerokie:)) A na 10 na Retkini trzeba byc:)))
                To się nazywa sprawdzic tramwaj w warunkach bojowych!!!

worki z piaskiem przy tym wysiadaja:))

Pozdrawiam:)0
                O której dzisiaj Citek wyjechał na ulice??? ktoś wie??ktoś jechał?? ktoś widział??
                • Gość: shookee Re: Premiera Cityrunnera. IP: *.gtsgroup.com 28.03.02, 14:59
                  Dzieki za brygade ;-) A przy okazji przypomina mi sie jak wyjezzdal pierwszy
                  niskopodlowy autobus na trase, chyba Merol i chyba 95, i na pewno wszyscy na
                  niego specjalnie czekali, i na pewno mial za malo drzwi i na pewno dziki tlum
                  ludzi ktory sie do niego nie mial szans dostac bardzo zlowieczyl... Mam
                  nadzieje ze z Citkiem bedzie inaczej :-)
                  • geograf Re: Premiera Cityrunnera. 28.03.02, 15:08
                    hmmm... wiesz co... chyba jednak zrezygnuje z przystanku pod Centralem:)) Pojade na któraś krańcówke:))
                    a moze nie.,,....chyba tak dużo ludzi nie będzie???
                    :))
                    • unikorn Re: Premiera Cityrunnera. 28.03.02, 19:38
                      Z zaprzyjaźnionych mi źródeł wiem, iż sytuacja na trasie wyglądała tak:
                      Citek na trasie - załadowany na full;
                      ludzi na przystankach - norma (minus uczniowie, którzy mają dzisiaj wolne);
                      Citkowi towarzyszył z tyłu pusty tramwaj - ale to nie było chyba zaplanowane :))

Geo - powodzenia jutro!
                      Ja też będę go łapał - i chyba też spod Centralu (ale to nie ode mnie zależy).
                      Jeżeli się nie uda (ha! jak to się nie uda!) to zaatakuję z przyczółka Augustów.

Być może się spotkamy, jeśli nosisz znaczek w widocznym miejscu...
                      Prawdopodobnie i ja będę miał oznaczenia KFŁ :))
                      Zwarci, silni i gotowi pokonamy innych pasażerów - i zdobędziemy swoje miejsca!

Pozdrawiam!
                      • geograf Re: Premiera Cityrunnera. 28.03.02, 20:10
                        jeżeli mój plecak będzie widoczny w tym tłumie to znaczy że to ja:)))

poza tym- ja jeżeli nie spod Centralu to ??? hm.... zmieszcie się pod Centralem!!!:)))
                        • Gość: Ja Re: Premiera Cityrunnera. IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 28.03.02, 20:30
                          A ja byłem, widziałem. Przejechałem się z Retkini na Widzew i z powrotem. Jeśli
                          chodzi o tłok to spodziewałem się gorszego (im dalej od kabiny motorniczego tym
                          więcej przestrzeni). A teraz parę słów:
                          Cityrunner jedzie cichutko, nawet na tych najgłośniejszych torach. Bujania nie
                          ma prawie wcale nawet w najgorszych miejscach (bardzo rozbawił mnie ten
                          babsztyl w ŁWD, który powiedział, że jeśli chodzi o komfort jazdy to prawie
                          taki sam jak w starych wyremontowanych. Pewnie miała na myśli, że siedzonka są
                          miękkie...). Fakt faktem, że do Kilińskiego jechaliśmy doś wolno i ostrożnie, a
                          skutek był taki, że opóźnienie do skrzyzowania z Śmigłego - Rydza wynosiło koło
                          10 minut co prawdopodobnie doprowadzało do wściekłości motorniczych innych
                          tramwajów wlokących się za nami (zwłaszcza, że jak jest napisane gdzieś powyżej
                          był to kurs dodatkowy, nie przewidziany w rozkładzie). Za Kilińskiego
                          motorniczy postanowił trochę ruszyć z kopyta i w niektórych miejscach jechał
                          (tak na oko) 60km/h. Nie muszę chyba dodawać, że tramwaj prezentuje się
                          rzeczywiście ślicznie. Zwłaszcza jak odbija się w szybach budynków stojących na
                          Piłsudskiego. Oczyście samochody przyblokowały nas na Waltera - Janke (na dobre
                          2 minuty; w tym miejscu, gdy Citek stoi pomiędzy jezdniami tyłem zastawia
                          prawie całą tzn. oprócz jednego pasa), Przędzalnianej i kawałek przed
                          Niciarnianą (co to za ulica? Sarnia, Konstytycyjna? nie wiem).
                          No i ludzie mieli czasem genialne miny...
                          Pozdrowienia! Owocnych łowów, dla tych, co jeszcze nie jeździli Citkiem.
                          • yarro_ Re: Premiera Cityrunnera. 28.03.02, 23:38
                            Ja toze jechałem dziś, z wielkim znaczkiem KFŁ na plecaku! Czyżbys sie nie
                            rozglądał?
                            A teraz wrażenia:
                            - po pierwsze był spóźniony na starcie!!!
                            - po drugie miał spieprzone wyświetlanie!!!
                            - po trzecie wlókł się niemiłosiernie!!!
                            - po czwarte - jest świetny ;)))))

Pozdrawiam

Yarro
                            • zamek Re: Premiera Cityrunnera. 28.03.02, 23:46
                              Ha, ha, ja się też rozglądałem za KaFeLkami i też byłem
                              "uznaczkowany", ale jakoś nikt się nie ujawnił :(
                              Przejechałem się na pierwszym kółku z przystanku
                              Maszynowa do przystanku Maszynowa przez krańcówkę na
                              Widzewie. Jeździ toto całkiem miło, szybko i cicho, a
                              przy tym nie tłucze się, nawet na zwrotnicach. No i
                              jednak ładne jest, nie ma co :))
                              Jeżeli jakieś "ale" to... przy tłoku nie za wiele
                              miejsca dla stojących. Cóż - podwójne siedzenia muszą
                              gdzieś się zmieścić. Poza tym - czy robiono jakąś
                              doraźną poprawkę torowiska na Rondzie Inwalidów?
                              Zauważyłem świeżo zrytą kołami od ciężkich pojazdów
                              ziemię tudzież odsłonięte tory na przejeździe przez
                              rondo oraz świeży (?) asfalt wylany wzdłuż zjazdów.
                              Może Ixtlilto lub Kx coś wiedzą - to ich rewir :) Aha,
                              i na rondzie jeszcze stał wóz sieciowy, który chwilę
                              wcześniej minął mnie na przystanku. Teraz też sieciowcy
                              coś poprawiają na Mickiewicza przy Kościuszki.
                              A przy tym wszystkim, to... bardzo się cieszę, że
                              wreszcie mamy tramwaj z prawdziwego zdarzenia :))
                              • michal.ch Re: Premiera Cityrunnera. 29.03.02, 15:45
                                Remont torów po zimie. Nic nadzwyczajnego. Tym samym dementuję plotkę, że
                                robiono to tylko dla Citka.

Aha, zamek, wejdź na post od Łukasza. :-)
                            • Gość: mat26 Re: Premiera Cityrunnera. IP: *.interserwer.pl 29.03.02, 09:41
                              No tak... Polacy to nigdy nie potrafią niczego dopiąć na ostatni guzik. Cigle
                              tylko prowizorki :(
                              • geograf Re: Premiera Cityrunnera. 29.03.02, 15:12
                                e tam od razu Polacy...
                                to przez Panasa :)))))))))))))) (i jego długie przemówienie..;)
                            • Gość: Ja Re: Premiera Cityrunnera. IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 30.03.02, 12:16
                              yarro_ napisał(a):

> Ja toze jechałem dziś, z wielkim znaczkiem KFŁ na plecaku! Czyżbys sie nie
                              > rozglądał?
                              > A teraz wrażenia:
                              > - po pierwsze był spóźniony na starcie!!!
                              > - po drugie miał spieprzone wyświetlanie!!!
                              A to fak. Zapomniałem wczoraj napisać. Związane z tym pytanie. Czy w MPK do
                              programowania wyświetlaczy specjalnie wybiera się największych debili, czy tylko
                              ja uważam, że komunikat: "Wyszy-Wyszy" dla osoby np. przyjezdnej może okazać się
                              nieczytelny? No i w końcu, jeśli nie można tego zrobić inaczej to po co kupuje
                              się wyświetlacze, których 3/4 jest stale pusta?

> - po trzecie wlókł się niemiłosiernie!!!
                              A więc w normalny dzień też? Hi, hi! A mówili, że normalne wagony będą blokować
                              Citka:) Może z czasem się wyrobi.
                              > - po czwarte - jest świetny ;)))))
                              >
                              > Pozdrawiam
                              >
                              > Yarro

Również pozdrawiam.
                              • geograf Re: Premiera Cityrunnera. 30.03.02, 12:20
                                w normalny dzień (np. wczoraj) to citek pędziiiiiiiiił.... np. przed stadionem Widzewa, że aż miło była jechac:)))

a co do wyświetlaczy- proponuję założyc nowy weatek (po raz kolejny) bo tutaj moga tego pytania fachowcy nie znaleźc;))))
                  • makowinka. Re: Premiera Cityrunnera. 29.03.02, 09:45

To było tak:
                    Wracałam z pracy do domu. Przeszłam sobie dwa przystanki Al. Poliechniki/Żeromskiego, bo lubię chodzić. Potem jeszcze pokluczyłam w przej�ciu pod-nadziemnym przy Mickiewicza i już bylam na "swoim" przystanku.
                    Czekałam chyba 3 minuty i przyjechał Cityrunner. Wsiadłam i z trudem znalazłam dla siebie miejsce stojšce. Własciwie to na oko było tylko trochę więcej pasażerów niz zazwyczaj o tej porze, ale w Cityrunnerze wydawało sie, że jest ich co najmniej ze 3 razy więcej. W starym tramwaju przy takiej liczbie pasażerów nie odczułoby się tłoku, a tu trudno było się zmie�cić miedzy dzwiami a rzędem podwójnych krzeseł. Według mnie nie jest to tramwaj przystosowany do przewozu dużej liczby pasażerów, bo wtedy drastycznie spada komfort jazdy i pod tym względem Citek nie rózni się niczym od wagonów dotychczas obsługujšcych nasze linie, a własciwie to z nimi przegrywa. O komforcie jazdy Citkiem przy "normalnej" liczbie pasażerów wypowiem się, gdy z przejazdów tš trasš odpadnš wycieczkowicze.
                    Z zewnštrz tramwaj bardzo ładny.
                    Pozdr.
                    Mak

• geograf Re: Premiera Cityrunnera. 29.03.02, 15:15
                      o własnie! dobrze na końcu zauważyłaś...
                      nie oszukujmy sie..spora częśc tych ludzi co teraz jeździ to wycieczkowicze....

Jak dzieciaki pójda do szkół, każdy już przyzwyczai się do tego pojazdu to zobaczysz... będzie luźniej:)))

Ale fakt faktem jest, że 3 rzędy siedzen to o jeden za dużo:)))
                    • _hektor Re: Premiera Cityrunnera. 29.03.02, 15:41
                      > W starym tramwaju przy takiej liczbie pasażerów nie
                      > odczułoby się tłoku, a tu trudno było się zmie�cić miedzy dzwiami a rzędem pod
                      > wójnych krzeseł. Według mnie nie jest to tramwaj przystosowany do przewozu duże
                      > j liczby pasażerów, bo wtedy drastycznie spada komfort jazdy i pod tym względem
                      > Citek nie rózni się niczym od wagonów dotychczas obsługujšcych nasze linie, a
                      > własciwie to z nimi przegrywa.

w krakowskich bombardieracj jest to samo
                      pozdrawiam Łódź i nowiutki citki!

• Gość: mat26 Bezpieczeństwo Citka IP: *.interserwer.pl 29.03.02, 09:52
      A ja jestem ciekaw, czy ktoś pomyślał o bezpieczeństwie tego tramwaju. Linia 10
      przebiega koło dwóch łódzkich stadionów i mam nadzieję, że MPK jakoś go
      zabezpieczy przed tymi łysymi idiotami, którzy wychodzą z meczów. Może go
      lepiej wtedy w ogóle nie wypuszczać na trasę albo dać mu jakąś ochronę? W
      przeciwnym razie nie nacieszymy się tym tramwajem za długo. Porozdzierane
      siedzenia, porysowane szyby to chyba nie jest to, co chcielibyśmy, aby zrobiono
      z CR?
      • geograf Re: Bezpieczeństwo Citka 29.03.02, 15:25
        z tego co dzisias widział podczas mojej przejażdżki Citkiem (a raczej an co zwrócono mi uwagę) to "ochroniarze" sa w każdym członie/przegubie (???-prosze nie krzyczec!! nie znam się!) Citka :)))
        A poza tym powiedziano mi, że na czas meczów te wagony maja byc wycofywane z tras i stac na krańcówkach.....
        Tylko mam jedno pytanie- co bedzie gdy 10-tka będzie cała już sCitkowana??? Na te 3 godziny zostanie zawieszona linia???

pozdrawiam:)))
    • Gość: Marst Re: Premiera Cityrunnera. IP: 217.97.178.* 29.03.02, 11:24
      Ide zapolowac na nasz nowy nabytek odezwe sie i opowiem jak bylo:o))))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka