IP: *.vline.pl 03.08.04, 15:57
Dzis w jednej z łódzkich gazet była ciekawa rzecz:
Mieszkańcy ulicy Smigłego-Rydza proszą o tramwaj linii 4 i przywrócenie linii
9.Ja jestem za tym pomysłem.
A co na to powie forum?

Jeszcze jedno:
Czy chcielibyście żeby tramwaje z MKT jeździły po Łodzi na liniach miejskich?
Ja bym chciał ponieważ tramwaje te tworzą historie naszej komunikacji.
Jakie macie zdanie?

Obserwuj wątek
    • ukalo Re: Tramwaje 03.08.04, 16:04
      Gość portalu: Krzysiek 22 Łódź napisał(a):

> Dzis w jednej z łódzkich gazet była ciekawa rzecz:
      > Mieszkańcy ulicy Smigłego-Rydza proszą o tramwaj linii 4 i przywrócenie linii
      > 9.Ja jestem za tym pomysłem.
      > A co na to powie forum?

Mogę się założyć w ciemno że mieszkańcy tamtych okolic będą za, a mieszkańcy tych okolic gdzie obecnie jeżdżą 4 i 9 - przeciw :->

> Jeszcze jedno:
      > Czy chcielibyście żeby tramwaje z MKT jeździły po Łodzi na liniach miejskich?
      > Ja bym chciał ponieważ tramwaje te tworzą historie naszej komunikacji.
      > Jakie macie zdanie?

Przecież w zasadzie jeżdżą - 46 przez całą Łódź przejeżdża!

A czy Tobie chodzi o to, żeby przeguby wróciły do MPK, czy o to żeby MKT dostało również obsługę innych niż 46 linii?

Pozdrawiam,
      Łukasz
      • Gość: Krzysiek 22 Łódź Re: Tramwaje IP: *.vline.pl 03.08.04, 17:07
        Chodzi mi o to żeby przeguby wróciły do MPK i obsługiwały linie miejskie.
        • ukalo Re: Tramwaje 03.08.04, 17:16

> Chodzi mi o to żeby przeguby wróciły do MPK i obsługiwały linie miejskie.

A to zdecydowany sprzeciw.
        • geograf Re: Tramwaje 03.08.04, 17:57

> Chodzi mi o to żeby przeguby wróciły do MPK i obsługiwały linie miejskie.

po co?
          i którą linię?
          chyba tylko "1" i "7", bo na tych liniach jeździ najmniej pasażerów...
    • zielak820 Re: Tramwaje 03.08.04, 16:04
      Jak skończą roboty torowe na Dąbrowskiego, to "4" wróci, ale "9" chyba już nie
      ma szans powrotu.
    • zielak820 Re: Tramwaje 03.08.04, 16:07

> Jeszcze jedno:
      > Jakie macie zdanie?

Najlepiej by było, gdyby te ztare trupy nie jeżdziły po Łodzi
      >
      • ukalo Re: Tramwaje 03.08.04, 16:20
        zielak820 napisał:

> Najlepiej by było, gdyby te ztare trupy nie jeżdziły po Łodzi

No niestety stan wielu z nich jest "przykry", ale czy naprawdę tylko miłośnicy potrafią je docenić? Dla mnie 803 po modernizacji (te w dobrym stanie) są wygodniejsze i ogólnie lepsze od 805...

Pozdrawiam,
        Łukasz
        • Gość: STUDI Re: Tramwaje IP: *.prokom.pl 04.08.04, 11:12
          Problem w tym ukalo ze w tych 803N niestety spaw jest polozony na spawie a pod spodem jeszcze trzeci. Wieksozsc tego taboru ma popekane wozki - pospawane tak aby tylko sie jako tako trzymaly.
          Doprowadzono te wagonu do tkaiego stanu ze jakikolwiek obecny remont ktory by przywrocil pelna sprawnosc wagonu jest nieoplacalny.

Ale fakt - 803N po modernizacji bylby swietnym wagonem. Gdyby nie stan ramy i glownych elementow konstrukcyjnych. Pomysl z zagospodarowaniem wnetrza jest swietny, ponadto ogrzewanie dziala w 803N a w kadmym 805N remontowanym w Lodzi w zasadzie nie dziala. Ale to tlyko tyle. Sa wady tej modernizacji:

Przetwornica mechaniczna pozostala, na dodatek nie wywazona. Halas potworny.
          Rama i ostojnica sa pozarywane - wiec wagon w zasadzie szoruje brzuchem po torowisku. Blachy to nie problem, ale rama ma tendencje do pekania nieco ponizej dolnej krawedzi okien. To w zasadzie dotyczy niezmodernizowanych przegubow ale ostanio tez i kanciakow.

Kolejny fehler to niestety byle jaka elektryka wagonu po modernizacji - sniedziejace styki (a mozna wstawic taniego MOSFET'a.....) czesto sprawiaja problemy. Oszczedzanie na materialach msci sie dosc szybko - przewody sie przeciaraja, sa zwarcia - ich skutkiem np. brak hamulcow.

O wozkach i kolach juz nie wspomne. O ile kol mozna regenerowac - ale jak wytrzymaly moze byc material elektrod spawalniczych? Bo regeneracja odbywa sie poprzez napawanie metalu na kolo a potem toczeniu. To jest czasochlonne zwlaszcza jak do dyspozycji jest tylko jedna wlasciwa tokarka i jeden spawacz.

A odbieraki - one tez sa latane, praktycznie zadnego calego lementu. Byl kilkanascie tygodnie temu pewien czarny piatek dla MKT i lodzin. Trzy wagony MKT polamaly sobie odbiraki zrywajac przy okazji trakcje. I to polamaly sie odbieraki wieloktornie spwane z kawalkow po podobnych zdarzeniach.

A co do stanu pudla wagonu. Ukalo zapytaj sie Tomka A. jak przygotowywal do malowania wagony 37 - zmodernizowany i to jedyny z przetwornica statyczna.
          Co sie okazalo ten wagon to juz praktycznie prochno.

A np. taki wagfno numer 6. Zmodernizowany 803N. Nie ma dnia aby wytrzymal do konca swojej zmiany.

Mozna powiedziec ze MKT dokonuje cudow aby wagony nadajace sie tylko do zlomowania nadal jeszcze jezdzily.

803N moze wytrzymaja kilkanascie miesiecy. Wiecej nie. Jesli MKT nie sprowadzi nawet uzywanego taboru (ktory bedzie w znacznie lepiszej kondycji) to linia 46 przestanie jezdzic w rpzyszlym roku.

Owszem szkoda tych wagonow ale niestety ekonomia mowi ze oplacie sie sciagnac GT-6 czy M8C a nawet KT-4. Czemu sa wlepszej kondycji. nowoczesniejsza kontrukcja (za wyjatkiem KT-4) opd naszego lodzkiego taboru. Wytrzymalsza, lepiej utrzymana w kraju o znacznie wyzszej kulturze technicznej prostego robotnika.
    • geograf Re: Tramwaje 03.08.04, 18:03

której?

>

Czemu jesteś za tym pomysłem?
      Kiedy ostatni raz "4" jeździła po Śmigłego-Rydza? Może tym "mieszkańcom" chodziło o brak owej linii z powodu remontu? (ROTFL)
      "Mieszkańcy proszą"-lubię takie sformułowania.
      Założę się,że gdyby poszukać,to mieszkańcy Żabieńca poprosiliby o powrót linii 21 (bo byłby mniejszy tłok dla nich), ja,mieszkaniec Chojen prosiłbym o korektę tras 70 i 75, mieszkańcy Widzewskiej proszą o puszczenie linii ich najbliżsża duża ulicą, a mieszkańcy Radogoszcza Wschodu pewnie poproszą o bezpośrednie połączenie z Centralem.
      i tak dalej...
      tja...

> Jeszcze jedno:
      > Jakie macie zdanie?

I znowu trzeba powtórzyć (jak przy wątku o torach na Wólczańskiej...):
      trzeba odróżnić zapędy hobbystyczne od myślenia przeciętnego pasażera.
      Pasażera nie interesuje CO go rpzewozi. Pasażera interesuje aby było szybko,czysto i komfortowo.
      One może tworzą historię,ale...HISTORIĘ,a nie współczesność. Teraz większość linii nadaje się do obsługi przez większe pojazdy.
      Poza tym-ja przy swoich 195 cm nie za bardzo chciałbym codziennie jeździć 803...nie dosyć,że mało widzę widok za oknem,to jeszcze ten niski dach...:/
    • teufel Re: Tramwaje 03.08.04, 18:24

Nie oddam "9". Pasuje mi od 4 lat przez liceum i bedzie pasowało przez
      przynajmniej 5 na studiach. Za 9 tamte okolice dostały 96!! A wogóle to
      zdecydowaną większość pokrywa 13(poza 3 przystankami)
    • Gość: luki Re: Tramwaje IP: *.toya.net.pl 03.08.04, 18:54

W której gazecie, bo jakoś nie znalazłem...?
      • Gość: tadek Re: Tramwaje IP: 212.191.132.* 03.08.04, 23:33
        Gość portalu: luki napisał(a):

> W której gazecie, bo jakoś nie znalazłem...?

...i nic dziwnego że nie znalazłeś. To kolejny wybryk chorej wyobraźni Krzyśka.
        Możemy go ignorować, mozemy mu mówić wprost że mamy go za człowieka delikatnie
        mówiąc infantylnego ale nic to nie da. On musi sobie zaistnieć... Mamo Krzyśka,
        kup mu organki!
      • Gość: Gość Niedzielny Re: Tramwaje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.04, 23:58
        Ja o tym napiszę, ale w niedzielę.
    • Gość: Michał M. Do Krzysztofa IP: *.staszic.waw.pl / *.staszic.waw.pl 04.08.04, 10:15
      Krzysztofie_22, spróbuję Ci coś wyjaśnić.

Kiedy w 2000 roku powstał projekt nowego układu linii tramwajowej, tworzyli go
      o ile pamiętam specjaliści... ze Szczecina. Dlaczego nie łódzcy? Dlaczego dano
      komuś innemu zarobić? Oczywiście mógłbyś powiedzieć, że to przekręt i
      kumoterstwo. Ja też tak myślałem...

Jednak spójrz na to tak: Szczecinianin potrafi spojrzeć na łódzką komunikację
      bez uprzedzeń. Rozpoczyna poznawanie miasta od zera, interesuje się ciągami
      komunikacyjnymi, preferencjami klientów. I na tej podstawie po długiej analizie
      zaczyna robić projekt.

Łodzianin by tego nie dokonał. Łodzianin ma w mieście pełno
      miejsc "magicznych", gdzie mieszkał, gdzie chodził do szkoły, gdzie miał
      dziewczynę w której się kochał. I nie potrafiłby spojrzeć na miasto obiektywnie.

Gdyby mi kazano robić reformę, nie potrafiłbym sobie wyobrazić Teofilowa bez 14
      (bo tak pamiętam) i 25 (wszyscy pamiętamy), 1 Maja bez 73 i 65 (akurat to
      zostało). Za nic nie przeniósłbym 96 na Przybyszewskiego. Za to puściłbym 96 i
      78 po Aleksandrowskiej do Szczecińskiej zamiast po Rojnej.

Szczególnie ostatni pomysł byłby chory, tam gdzie jeżdżą 4 tramwaje, jeździłyby
      2 autobusy, a Rojna zostałaby bez nich. Przyznasz że bez sensu.

I Twoje pomysły są takie same. Wyglądasz przez okno, widzisz Dąbrowę i starasz
      się zmieniać linie tak, żeby wygodnie było na Dąbrowie, żeby nie powiedzieć -
      Tobie. A na miasto trzeba spojrzeć inaczej, zmiana tras i linii na Dąbrowie
      pociągnie za sobą konieczność zmian w innych rejonach miasta. Żeby reformować
      komunikację, trzeba naprawdę wielkiej wiedzy i wyobraźni.

Daruj więc sobie zasypywanie nas swoimi pomysłami. Poza tym nie zmyślaj tego,
      co napisać niby miały gazeta. Jeśli piszesz "jedna z gazet napisała", to od
      razu widać że bujasz. Podaj tytuł, datę i numer strony - wtedy będzie to
      dyskusja rzeczowa (to jeszcze zależy od tego jaka to gazeta, pana Henryka nie
      cytuj ;-)

Rozumiem, że pasjonują Cię tramwaje i kmunikacja. Zapisz się do KMST, pomożesz
      w promowaniu historii łódzkich tramwajów... i pewnie zagonią Cię tam do
      ciężkiej roboty :-)
      • Gość: tadek Re: Do Krzysztofa IP: 212.191.132.* 04.08.04, 14:47
        A ja uwazam, ze proba jakiegokolwiek dotarcia do Krzyska jest z gory sakazana
        na niepowodzenie. Do tego czlowieka nic nie dociera.

Wcale mnie nie dziwi ze sa wsrod nas tacy ktorzy wyobrazaja go sobie jako
        czlowieka z rowniutka grzywka do polowy czola w czapce kolejarza z
        umiejscowiona na czubku tablica liniowa i z tabliczka z numerem brygady w
        zebach.

Ja tez powoli tak zaczynam go sobie wyobrazac.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka