Dodaj do ulubionych

Dzisiaj PO pokazała prawdziwe oblicze.

04.08.04, 22:52
Od dziś zakazane są tzw. systemy argentyńskie czyli organizowanie grup
konsumenckich które wzajemnie się kredytują. Inicjatorem ustawy zakazującej
była partia mieniąca się obrońcą wolności, wolnego rynku i liberalizmu -
Platforma Obywatelska.
Szykowany jest kolejny przepis ograniczający swobodę umów czyli wolności
obywatelskie, a mianowicie maksymalne odsetki od kredytów. Proponowane są w
wysokości do 1,5-krotności odsetek ustawowych. Tylko patrzeć jak potem
uchwalone zostaną ceny urzędowe na kiełbasę, cukier i wódkę a w nastepnym
etapie kartki na towary z cenami urzędowymi, których oczywiście zacznie
brakować. Ale przecież wszyscy mamy jednakowe żołądki.
Obserwuj wątek
    • lennon1 Re: Dzisiaj PO pokazała prawdziwe oblicze. 04.08.04, 23:14
      Jeżeli Tobie wolność kojarzy się z robieniem wszystkiego co komu przyjdzie do
      głowy, to gratuluję.
    • Gość: Paul Kuuubaa........... IP: *.nwrk.east.verizon.net 04.08.04, 23:21
      ........Podam ci numer konta, a ty przeslij mi na nie $10 tysiecy, OK moga byc
      zlotowki na moje konto w Polsce. Tylko nie przekrocz limitu bo wyzsze
      transfery sa przekazywane do wiadomosci wladzom w US i chyba w Polsce.
      Gwarantuje ci ze za rok oddam ci 20 tysiecy, ale w 2 ratach, z tego samego
      powodu. Daje ci slowo, ze procent gwarantowany;-}. Uszanowanie,
      Paul
    • lennon1 Re: Dzisiaj PO pokazała prawdziwe oblicze. 04.08.04, 23:29
      Wolność również oznacza, że będziemy wolni od oszustów i naciągaczy.
      • Gość: g@mdan Re: Dzisiaj PO pokazała prawdziwe oblicze. IP: *.tvsat364.lodz.pl 04.08.04, 23:33
        Niepoprawny optymisto, przed nimi obroni Cię tylko zdolność logicznego
        rozumowania.
        Znowu pojawili się tacy, co wiedzą lepiej.
        • Gość: Paul Re: Dzisiaj PO pokazała prawdziwe oblicze. IP: *.nwrk.east.verizon.net 04.08.04, 23:54
          Gość portalu: g@mdan napisał(a):

> Niepoprawny optymisto, przed nimi obroni Cię tylko zdolność logicznego
          > rozumowania.
          > Znowu pojawili się tacy, co wiedzą lepiej.
          No tak juz jest na tym lez padole. W Iraq'u mozna miec tylko jedna sztuke
          broni automatycznej + jakies 10 granatkikow RPG;-}. W US nie mozna miec broni
          automatycznej, ale mozna miec nieuzbrojony czolg. W Polsce bron moga
          miec "wybrani" i bandyci, czasem to jedno i to samo. W Szwajcarii ludzie
          tzymaja karabiny i amunicje w domach. Wszystko to zapisy rzadowe. I badz tu
          madry. Uszanowanie,
          Paul
          • kuubaa Re: Dzisiaj PO pokazała prawdziwe oblicze. 05.08.04, 00:41
            Aleś dał przykład! Bronią można łatwo zrobić krzywdę innym, a trwonienie
            pieniędzy może zaszkodzić tylko ich właścicielowi.
            • Gość: Paul Re: Dzisiaj PO pokazała prawdziwe oblicze. IP: *.nwrk.east.verizon.net 05.08.04, 01:20
              kuubaa napisała:

> Aleś dał przykład! Bronią można łatwo zrobić krzywdę innym, a trwonienie
              > pieniędzy może zaszkodzić tylko ich właścicielowi.
              Mozesz trwonic swoje pieniadze w kasynach - szansa wygranej 50%, hazardzisci
              przegrywaja fortuny, bo nie wiedza kiedy sie wycofac. Natomiast jaka kolwiek
              usankcjonowana prawnie dzialalnosc gospodarcza hazardem byc nie moze.
              Bynajmniej nie chodzi tu o twoja osobe, ale o zasady i prawa rynku. Te nie
              moga ustawodawczo przypominac ruletki. Co nie znaczy ze np. "gra na gieldzie"
              taka ruletka nie jest. Ale wlasnie dlatego nazywa sie to gra, nie
              inwestowaniem gieldowym. Gry na gieldzie nikt ci zabronic nie moze. Ale za
              manipulacje gieldowe idzie sie siedziec. Tak samo jak za manipulacje
              finansowe. To takie wlasnie male roznice. Uszanowanie,
              Paul
    • kuubaa Re: Dzisiaj PO pokazała prawdziwe oblicze. 04.08.04, 23:53
      Dla mnie wolność to m.in. wolność wyboru, w tym szkodzenia wyłącznie SOBIE. Mam
      prawo obżerać się choć to niezdrowe? Mam. To dlaczego nie mam prawa zawrzeć z
      kimś umowy, która dla mnie jest szkodliwa (mniej jednak niż obżarstwo)?
      Nie mam nic wspólnego z syst.argentyńskimi, nigdy z nich nawet nie miałem
      zamiaru korzystać. Ale źle się czuję, że ktoś traktuje mnie jak dziecko we mgle
      i wie lepiej co dla mnie dobre a co nie. Taki przepis mnie obraża. To jest
      ewidentne ograniczenie mojej wolności. Gdyby zainicjował ustawę ktoś inny, ale
      PO?! Za tym drobnym kroczkiem pójdą inne, równie "opiekuńcze".
      Poza tym zwróćcie uwagę, że za Wasze podatki jakieś urzędy będą pilnowały, żeby
      nie stała się krzywda(?) ludziom głupim i chciwym. Bo trzeba takim być, żeby
      podpisać umowę syst.argentyńskiego.
      • Gość: Paul Re: Dzisiaj PO pokazała prawdziwe oblicze. IP: *.nwrk.east.verizon.net 04.08.04, 23:58
        Obraza cie przepis mowiacy o sexie z nieletnimi (ktos kiedys pisal tu na forum,
        chyba paragraf 202)? Przeciez to oczywiste? Sex z 5-10ciolatkiem jest
        obrzydliwy, prawda? A kurcze zapis jest. Narkotykow tez produkowac nie wolno,
        nawet dla siebie. Coz za tupet rzadzacych. Uszanowanie,
        Paul
        • kuubaa Re: Dzisiaj PO pokazała prawdziwe oblicze. 05.08.04, 00:39
          > Obraza cie przepis mowiacy o sexie z nieletnimi
          Chyba się nie rozumiemy - mówiąc o wolności mam na myśli zachowania które nie
          szkodzą innym. Dlatego seks najróżniejszy jest dozwolony, jeśli tylko obie
          strony świadomie się na niego godzą. Chociaż nie wiadomo jak teraz będzie,
          skoro zakazali trwonić własnych pieniędzy, możliwe że w następnym kroku PO
          zakaże np. masturbacji. Bo to trwonienie energii i nasienia.
          • o_olgin Re: Dzisiaj PO pokazała prawdziwe oblicze. 05.08.04, 00:44
            Odpowiedzialeś sam sobie . Nie każdy jest tak światły aby zrozumiec że jest
            oszukiwany i dlatego taki przepis wprowadzono tak samo jak nie kazdy jest na
            tyle moralny aby nie współzyc z dzieckiem i dlatego dziecko trzeba chronić.
            • Gość: blq Re: Dzisiaj PO pokazała prawdziwe oblicze. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.08.04, 00:55
              Po co z nim dyskutowac? od razu widac, ze ma koles interes w systemie
              argentynskim. albo sam tam pracuje, albo ma wuja, co pracuje, itp itd.

• Gość: Paul Thank you.......;-} n/t IP: *.nwrk.east.verizon.net 05.08.04, 01:21
          • s_zoo Rosyjskie kasyna zapraszają 05.08.04, 08:49
            kuubaa napisała:
            > mówiąc o wolności mam na myśli zachowania które nie szkodzą innym.

Spróbuję cię pocieszyć:
            W czasach kiedy wertowałem k.k. zakazany był tzw. "pojedynek amerykański" (co,
            NB, dla Boziewicza w ogóle nie jest pojedynkiem). A w nowym k.k. nie doczytuję
            się, więc pewnie możesz się pojedynkować po amerykańsku! (Chyba że przeoczyłem.)

A ktoby chciał popełnić samobójstwo, czytaj zaszkodzić tylko sobie, to w takiej
            Anglii do (AFAIR) 1961 był przestępcą - i to nawet gdyby mu samobójstwo wyszło.
            Przepisy się zmieniają, a więc więcej wiary w (nie)odwracalność postępu :)
      • turawski Argentyńskie tango na platformie 05.08.04, 08:39
        kuubaa napisała: /to wiele tłumaczy... ale płeć określił komp nie ja ;-)/
        > Poza tym zwróćcie uwagę, że za Wasze podatki jakieś urzędy będą pilnowały,
        żeby
        > nie stała się krzywda(?) ludziom głupim i chciwym. Bo trzeba takim być, żeby
        > podpisać umowę syst.argentyńskiego.

Cóz, nie każdy jest tak uświadomiony ekonomicznie i inteligentny jak kuubaa, są
        też ci głupi i chciwi... Czy państwo nie powinno chronić tych pierwszych przed
        drugimi ?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka