Dodaj do ulubionych

Łódź straci pociągi

IP: *.profiline.com.pl 11.08.04, 08:38
Z przyszłorocznego rozkładu jazdy, który już teraz jest przygotowywany, może
zniknąć kilkanaście łódzkich pociągów pospiesznych nad morze i w góry, w tym
sezonowych.

www.lodz.naszemiasto.pl/wydarzenia/391299.html
Najlepiej niech PKP zaora tory do Łodzi, bo tutaj nic im się nie opłaca.
Przyjdą kiedyś prywatni przewoźnicy to znajdą sposób na zarabianie na
połączeniach do Łodzi.
Obserwuj wątek
    • avatary Reymont, Wrocławianin i Sudety... 11.08.04, 09:48
      "Łódź może stracić m. in. Reymonta do Krakowa, Wrocławianina czy Sudety oraz
      pociągi nad morze. Łodzianom pozostanie wtedy korzystanie z pociągów
      dalekobieżnych, które tylko przejeżdżają przez Łódź lub podróżowanie z
      przesiadkami"

i zostanie wieś z Tramwajem do której nikt się nie dostanie....
      Brawo wszyscy odpowiedzialni za tę dezintegracje tkanki aglomeracyjnej.
      Historia Was nie zapomni. Ostatnim Reymontem w drogę pora.
      • yarro Kurna mać! 11.08.04, 12:36

• Gość: nie pasazer Re: Łódź straci pociągi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.08.04, 13:15
      Ludzie a jesli te połączenia faktycznie sa nierentowne... lu przynosza zbyt
      duze straty?
      nie pomysleliscie o tym?
      Ale jeśli ktoś chce jechac pociagiem nad morze... zawsze mozna z przesiadką bo
      nie bardzo wiem o co tu chodzi... jedni chca jechac PKP bo liczą kazda złotowke
      i albo ich nie stac na wyjazd autem albo po prostu... oszczedzaja... a z
      drugiej strony Ci sami ludzie chca aby ktos "ktos" znaczy PKP czyli skarb
      panstwa czyli my wszyscy czyli rowniez on sam - dolkadal do przejazdu.....

Ja wiem ze zaraz odzwa sie glosy krytyki madrej inaczej ale czy ktos z was wie
      ile kosztuje przejazd pociagu z Łodzi do np Gdańska? a ile kosztuje bilet? i
      czy bilety pokrywaja te koszty... jesli mnie sie cos nie oplaca to nie robie
      tego i co moze do mnie tez bedziecie miec pretensje ze nie nie robie czegos ze
      strata dla siebie bo wam by tak było wygodniej??
      • geograf Re: Łódź straci pociągi 11.08.04, 13:24
        poważnym pytaniem jest:dlaczego te pociąghi są nierentowne?
        jak to możliwe,że pociąg odjeżdżający z ponadmilionowej aglomeracji (np. nad morze,czy SIC! do Krakowa) jest nieopłacalny?!

PKP po rpostu realizuje politykę,żer łatwiej jest zlikwidować,aniżeli podwyższyć efektowność i jakość...
        • zamek Nie jestem zwolennikiem prostych odpowiedzi, ale 11.08.04, 13:34
          parę wytłumaczeń przychodzi mi na myśl.
          Po pierwsze - PKP oferuje tak oszałamiający standard przewozu, że doprawdy wolę
          dołożyć do benzyny i przesiedzieć się parę godzin za kółkiem niż jechać
          pociągiem. Myślę, że wielu potencjalnych pasażerów postępuje tak samo.
          Po drugie - przewozy pasażerskie w PKP obłożone są potężnymi długami, których
          nie udaje się spłacić. Stąd też brak jest pieniędzy na inwestycje czy choćby
          podwyższenie standardu usług. Czyni to PKP Intercity, ale - jak zwykle u nas -
          działając w doraźnym horyzoncie czasowym, krótkowzrocznie: inwestując tylko w
          te linie, z których jest najwięcej przychodów (WAW-KRK, WAW-GOP, WAW-POZ).
          Po trzecie - wciąż brak rzeczywistej restrukturyzacji PKP. Przedsiębiorstwo
          pochłania monstrualne koszty płacowe, a wszystkie kolejne rządy nie mają
          pomysłu, co zrobić z potencjalną rzeszą kilkudziesięciu tysięcy zwolnionych z
          pracy.
          Krótkowzroczność, strach i stagnacja - podstawowe grzechy ciążące nad PKP i ich
          losami.
          PS. Geo, kiedy zajrzysz do radia? :)
      • Gość: mat28 Re: Łódź straci pociągi IP: *.profiline.com.pl 11.08.04, 14:19
        Tutaj popieram geografa. Chodzi o to niepasażerze, że trzeba sie zastanowić,
        dlaczego te pociągi są nierentowne a nie bezmyślnie je likwidować, gdy pod
        kreską wyjdzie ujemny wynik. Ja dość często korzystam z usług PKP i mógłbym dużo
        powiedzieć o przyczynach tej nierentowności.
        Pierwszą i najważniejszą przyczyną jest brak wyobraźni i elastyczności w tej
        firmie. Dla PKP nie do przejścia jest np. zróżnicowanie ilości wagonów w
        składzie w zależności od dnia tygodnia czy pory roku. Za przykład niech posłuży
        zlikwidowany niedawno pociąg Skarżysko-Kamienna - Łódź Fabryczna. To było jedno
        z nielicznych bezpośrednich połączeń między tymi miejscowościami a także np.
        między Opocznem i Tomaszowem a Łodzią. Był to w dużej mierze pociąg "studencki",
        czyli taki którym studenci w czasie weekendów dojeżdżali do domów i wracali do
        Łodzi. PKP postanowiło, że najlepiej będzie, kiedy trasę tą obsługiwał będzie
        skład 3-wagonowy. Od poniedziałku do czwartku pociąg jeździł praktycznie pusty a
        w weekendy był tak zatłoczony, że ludzie stali w każdym przejściu a konduktor
        nawet nie miał możliwości sprawdzenia biletów. W efekcie PKP wyszło, że
        połączenie jest nierentowne a ponieważ samorządy łódzki i świętokrzyski sie nie
        dogadały to połączenie zlikwidowano. Studenci zostali przejęci przez wyrastające
        jak grzyby po deszczu busy i PKS, PKP straciło kolejnych klientów, pogłębiająć
        jeszcze swoją zapaść a kolejarze stracili zajęcie. A przecież wystarczyło albo
        uruchomić ten pociąg tylko w weekendy albo po prostu sterować ilością wagonów.
        Niestety braku wyobraźni pracowników PKP nie sposób wyolbrzymić.
        I w ten sposób dochodzi się do kolejnej przyczyny - odpływ klientów. Ale trudno
        się temu dziwić. Czy ty chciałbyś podróżować pociągiem, który notorycznie się
        spóźnia, wlecze się przez setki kilometrów z prędkością 30 km/h z powodu złego
        stanu torów albo pociągiem, w którym grozi ci niebezpieczeństwo a obsługa
        pociągu nie jest w stanie nad tym zapanować?
        PKP podąża ślepą uliczką i kiedyś trafi na mur. Likwidowanie pociągów zamiast
        podnoszenia jakości usług a co najważniejsze RESTRUKTURYZACJI przedsiębiorstwa
        doprowadzi do upadku całego PKP (wydaje mi się, że pomoc państwa jest już teraz
        niedopuszczalna przez przepisy unijne). Wszak jest to komunistyczny kolos z
        przerostem zatrudnienia, własnymi ośrodkami zdrowia, własną telekomunikacją itp.
        itd. a to trzeba z czegoś utrzymać. Likwidując połączenia tego się nie zrobi.
        • geograf Re: Łódź straci pociągi 11.08.04, 14:31
          no coz.
          powoli rosnie konkurencja,ze zlikwidowania polaczen do Trojmiasta najpewniej Polski Express sie usieszy i moze uruchomi kolejne polaczenia z Lodzi (odjazd o godzinie 14 jest nie za bardzo chyba).
          Do tego ostatnio dowiedziałem się,że PKS jeździ do Wawy po mocno konkurencyjnej cenie,nawet przy 30 minutach dluzszej podróży.
          11,50 zł. wlasciwie pod Centralny...
      • xk Re: Łódź straci pociągi 12.08.04, 13:31
        kurde, zanim będziesz mi wmawiać, że np. Reymont jest niedochodowy to pofatyguj
        się rano na Fabryczny i policz pasażerów - zdziwisz się!
        albo lepiej policz pasażerów, którzy jadą w odwrotnym kierunku, tj. z Krakowa
        do Łodzi bo takich jest jeszcze więcej....
        aha- no i znajdź mi PKS/PE który do Krakowa jedzie w 3,5 godziny!!!
        • krzykowal Re: Łódź straci pociągi 12.08.04, 19:03
          Niedochodowe to są wszystkie pociągi. I albo likwidujemy PKP albo do niego
          dopłacamy. Ale dlaczego w Łodzi ma znikać więcej pociągów niż gdzie indziej?
          Kiedyś były aż 2 bezpośrednie pociągi do Gliwic. Dzisiaj żadnego. Efekt? Kiedyś
          moi znajomi wpadali na zakupy do Galerii, jakieś dicho i następnego dnia
          pociągiem do domu. Teraz już nie - bo z przesiadką podróż trwa coraz dłużej i
          coraz mniej komfortowo.

pzdr
          Krzysiek
    • Gość: :-/ Re: Łódź straci pociągi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.08.04, 14:22
      brawo. hurra! zostawcie nam Telimene, osobowe do Koluszek i do Kutna - tam sie
      bedziemy przesiadac. po co zachecic ludzi do podrozowania pociagiem poprzez
      chociazby umycie wagonow - lepiej pociagi zlikwidowac.
      najlepiej nich PKP zlikwiduje wszystkie pociagi jakie jezdza po naszym kraju.
      nie beda generowac strat, kasa bedzie jedynie potrzebna na wyplaty.

• Gość: Ingo Re: Łódź straci pociągi IP: 213.17.170.* 11.08.04, 14:25
      Kolej nie jest rentowna w żadnym kraju europejskim.
    • Gość: flip A po co Lodzi pociagi?? IP: 81.58.46.* 11.08.04, 14:29
      Przeciez to dzika prowincja w dalekim i dziwnym kraju.
      • Gość: ... Ale sprzataczka w PKP jezdzi prawie za darmo IP: *.pkobp.pl 11.08.04, 14:43
        To są fakty. W PKP nadal są ulgi dla pracowników kolei i ich rodzin. Kiedyś
        były to darmowe przzejazdy, dzis to niektorzy praconicy placa ryczałt chyba ok
        50 zl od osoby na rok, a w zamian oni i ich rodzina jezda np z Warszawy do
        Katowic za 4 zl. Skad wiem? Mam rodzine w pkp, kuzynka pracujaca w spolce-corce
        pkp placi wlasnie tyle. Podejrzewam ze pracownicy zatrudnieni w pkp i ich
        rodziny nadal nie placa za przejazdy. Kto za to placi-odpowiedzcie sobie sami.
      • Gość: mat28 Re: A po co Lodzi pociagi?? IP: *.profiline.com.pl 12.08.04, 13:41
        Jasne, że niepotrzebne. Juz dawno mówiono, że Łódź ma dworzec w Koluszkach. Ktoś
        w Wawie bardzo wziął to sobie do serca.
        • Gość: axx Re: A po co Lodzi pociagi?? IP: 207.191.243.* 14.08.04, 14:46
          A lotnisko w Warszawie.
    • geograf a w PKSie... 12.08.04, 10:16
      brakuje miejsc:
      lodz.naszemiasto.pl/wydarzenia/391590.html
      Miejmy nadzieję,że chociaż PKS w miarę szybko zareaguje na porzeby mieszkańców i w sezon zimowy wyruszy więcej pojazdów.
      PKS, czy nie PKS-oby zrekompensowano nam niecny czyn PKP.
      • Gość: Ingo Re: a w PKSie... IP: 213.17.170.* 12.08.04, 11:08
        Tylko, że ja nie chcę jeździć PKS ja chcę jeździć koleją.
        • geograf Re: a w PKSie... 12.08.04, 11:35
          Ja też wolę koleją,bo mimo wszystko jest wygodnie.
          Tylko co zrobić, gdy nie będzie alternatywy,albo oferta cenowa będzie dużo bardziej zachęcająca?:(
    • k_az Re: Łódź straci pociągi 12.08.04, 14:09
      Właśnie PKS w łodzi obok dziennych kursów, uruchomił nocne połączenia do
      zakopanego, krynicy, kołobrzegu.
      pozdrawiam.kaz.
    • czlowiek.z.magnetofonem.wnosie Re: Łódź straci pociągi 13.08.04, 18:51
      nie ma co panikowac - zawsze mozna na te linie puscic lektyki.
    • geograf Gdzie leży piec pogrzebany 14.08.04, 12:10
      Dla wszelkich malkontentów PKP i twierdzących,że skoro koszty są wysokie, to trzeba ciąć, ale również wszystkim zainteresowanym polecam artykuł:

www.kolej.most.org.pl/csk/jacek.htm
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka